Followers 0

Bank transfer kod Wizzair-a, nedoumice, problemi...

125 posts in this topic

Misleci da sve znam o bank transferu, citajuci vase postove u vise tema, zaputimo se drug i ja danas u UniCredit banku u Zemun. Rezervisali smo juce nekoliko karata.

Prva faktura je bila u dinarima i to je sve proslo ok. Provizija 3%

Medjutim dve jednosmerne karte Memmingem-Beograd, koje smo odabrali da placamo u EUR na sajtu wizzair-a, napravise problem. U banci su insistirali da je provizija za to 1200 dinara jer po njima racun na koji mi treba da platimo je nemacki, a za to se placa tolika provizija.

Na dinarskoj fakturi broj racuna (IBAN) je RS3517000....  (swift je BACXRSBG)

Na deviznoj fakturi je DE5650210...  (swift je CITIDEFF)

Naravno prilikom zadnjeg koraka odabrali smo zemlju u kojoj je racun: Srbija, a placanje bez konverzije, tj. u EUR.

Na moje pitanje da li ste 100% sigurni da je provizija 1200 dinara, jer znam da su i ranije ljudi placali u eur, rekla mi je 100% zbog takvog racuna.

Da li smo se mi negde zajebali? Ili bankarski sluzbenik nije znao svoj posao i naplatio nam je vise nego sto je trebalo?

Znam da ste dosta pisali o bank transferu i ja sam mislio da sve znam, ali eto...

Ajao, kakvih sve cuda ima sa ovim bank transferom, kad zaposleni u banci nemaju pojma... Kao prvo, trebali ste otici u neku ekspozituru gde vec provereno rade sve to bez problema. Ali, ajde, odabrali ste Munze :)

Ja sam prethodnih dana takodje iscitavao sve o placanju bank transferom, na sto mesta po forumu i dobro je sto si otvorio temu, da sve stavimo na jedno mesto. Ljudi su pisali da su placali i u evrima, bez problema, sa istom provizijom. Koliko sam ja razumeo, Wizz ima otvoren i dinarski i devizni racun u Unicredit banci u Srbiji, kao nerezident. Logicno bi bilo da moze na oba da se uplacuje, pod istim uslovima. Medjutim, nadje se ponekad neko pametan, pa kaze da devize ne mogu da se uplacuju na tudj racun, sto je u skladu sa nasim zakonom. Tu nisam pametan da kazem da li su u pravu i za ovaj konkretan slucaj ili ne. A tebi, eto, sasvim treca prica, da moze, ali uz jako lepu taksu. U stvari, ti si prakticno uradio transfer novca na racun u inostranstvu i jeste, to moze, legalno. Bio je i slucaj onog lika sto je placao u Intesi, pa mu naknadno stiglo da uplati oko 1500din, za troskove inooperatera koji je sudelovao u transferu novca... To je i tvoj slucaj, samo sto si ti obavesten na vreme. Sa tolikom provizijom, vise bi ti se isplatilo da si platio karticom onda!

Iskustvo mene i drugara od danas i od petka. Uzeli karte, u prvoj turi 10, u drugoj 6 komada. Placali u Unicredit banci u Novom Sadu, Bulevar oslobodjenja 30. Proslo prilicno glatko, covek koji radi tamo zna sta i kako treba. Placali smo u dinarima, jer sam zakljucio da je tako isplativije. Zato sto prilikom preracunavanja iz RSD u EUR, Wizz koristi kurs 1EUR=106RSD. Na 42600din, sracunao je da platimo 401,89evra. Bolje u dinarima onda :)

Jos se nisam cuo sa drugarima da pitam kolika je tacno provizija bila. To cu da proverim i dopisem ovde. Prema postu nekog sa foruma, trebalo bi da je 0,3%. Ti sad kazes, 3% :? Sve deluje prilicno haoticno :bag:

Sad malo ceprkam, bice da su ipak u pravu ovi iz banke.

Taj swift na deviznoj fakturi jeste swift od banke u Nemackoj, sto prakticno znaci da treba da se radi transfer novca u inostranstvo, sto, naravno, dodatno kosta.

Ono sto mi nije jasno, to je kako su onda ljudi dosad placali u evrima, u toj istoj Unicredit banci, uz tu istu sitnu proviziju kao i za dinare?!

Nemoguće da je 3% od ukupne sume, to bi bilo previše novca, 0.3% je već izvodljivo. Danas sam i ja plaćala, ali sam i prethodne bank transfers radila preko e-bankinga Erste Banke. To mi oduzme svega 5 min. Uvijek izaberem da platim u dinarima jer svaka banka ima jako nepovoljan kurs. Danas sam plaćala kartu u iznosu od 4.100,00 din. Provizija mi je bila 400 dinara.

Evo cjenovnika sa njihovog sajta:

oznaka u zemlji u stranoj valuti / Domestic payments in FX 0,25%, min 400 RSD, max 16.000 RSD

Naknada troškova ino banke za doznake prema inostranstvu / Foreign bank’s fee for outgoing payments

Doznake do 50 € / Payments up to 50 € 5 € (po prodajnom kursu na dan)

Doznake preko 50 € do 12.500 € / Payments from 50 € to 12.500 € 10 € (po prodajnom kursu na dan)

Doznake preko 12.500 € do 50.000 € / Payments from 15.500 € to 50.000 € 20 € (po prodajnom kursu na dan)

Doznake preko 50.000 € / Payments over 50.000 € 30 € (po prodajnom kursu na dan)

ali sam i prethodne bank transfers radila preko e-bankinga Erste Banke.

Ček, plaćala si dinarskim nalogom za plaćanje preko NetBanking-a, redovno kao što bi uplatila bilo koju uplatnicu, pretpostavljam na ovaj Wizz-ov račun:

RS35170004000053444098

i prolazilo bez problema? Gde si stavljala šifru rezervacije, u poziv na broj?

Što se tiče deviznog plaćanja, evo objašnjenja:

Србија:

Евро (EUR)

Swift: CITIDEFF

Број рачуна за међународне дознаке: DE56502109000214341018

Детаљи рачуна: Wizz Air Hungary Kft

Nekad je i račun za uplate u eurima bio u Unicredit Srbija:

Sad pogledah na sajtu wizza, izgleda da su omogućili i uplate u Srbiji:

Србија:

Евро (EUR)

Swift: BACXRSBG

Број рачуна за међународне дознаке: RS35170004000053432070

Serbian Dinar (RSD)

Број рачуна за међународне дознаке: RS35170004000053444098

sada je, kao što se može videti iz swift-a, u pitanju CITIBANK AG Frankfurt. Verovatno je to promenjeno upravo zbog te zakonske regulative koja zabranjuje devizne uplate na tuđi račun.

Ne, ne, plaćala sam sa dinarskog računa, ali preko deviznog naloga. Dakle, ne popunjava se kao opšta uplatnica već postoji e-nalog koji je u fizičkoj formi obrazac broj 70 (služi isključivo za devizna plaćanja). Kad se taj nalog popuni i pusti, onda se njihovoj službi na mejl šalje Wizz-ov mejl o podacima za uplatu i popunjava se jedan zahtjev koji vam dostavlja banka. I to je to.

Verovatno je to promenjeno upravo zbog te zakonske regulative koja zabranjuje devizne uplate na tuđi račun.

Sad pronađoh i ovo na sajtu:

Важне информације за особе које врше банкарске трансфере из земаља у наставку:

Украјина: Банковни трансфери према Украјини могу се извршити само са украјиниских банковних рачуна. Код банковних трансфера са банковних рачуна који нису украјински, износ средстава се враћа на банковни рачун пошиљаоца, а резервација се не потврђује. Ако немате украјински банковни рачун, онда можете платити само картицом.

Србија: Из Србије се могу вршити само банковни транфери НЕРЕЗИДЕНТА у динарима (РСД).

Pa ako pogledaš ovo:

Serbian Dinar (RSD)

Број рачуна за банковне трансфере НЕРЕЗИДЕНАТА: RS35170004000053444098 (Unicredit Belgrad, Рачун НЕРЕЗИДЕНТА)

onda dobija smisao, jel' da :)?

Doduše, cela ta izjava liči na google translate rad, ali dobro sad...

Deluje tako da ni onaj sto je napisao vise ne zna sta je hteo da kaze.

Wizzair, kao pravno lice, bi trebalo da je taj nerezident, koji ima svoj dinarski racun u Srbiji. A svako moze da uplati na taj racun sredstva u dinarima.

A ono sa deviznim racunom si resio misteriju clap

Samo, glupavo je sto nisu malo transparentniji na sajtu kad su u pitanju uplate u evrima preko bank transfera.

Pardon, jeste 0.3%, a ne 3% kako sam napisao.

Ono sto mi nije jasno, to je kako su onda ljudi dosad placali u evrima, u toj istoj Unicredit banci, uz tu istu sitnu proviziju kao i za dinare?!

Upravo to i meni nije bilo jasno, ali izgleda da je nvukelic dao razjasnjenje sa tom promenom swifta tj. racuna... Gde bas sad da promene majke im ga...

Jbg, ja samo pratio forum, nisam citao na njihovom sajtu detalje, racunao iz vasih iskustava da je to to.

U svakom slucaju mora covek prvo da zavrsi ekonomski fakultet  da bi sve ovo shvatio  ::crazy:

@Dragance:

Munze nam je bio najblizi. Nismo imali para na karticama, a bila je nedelja, pa smo rezervisali preko bank transfera, da ne bi poskupele karte, sto se i desilo danas (inace uopste nisam hteo sa ovim da se 'mlatim').

Jeste, imas 2 racuna, pogledaj detalje:

http://www.unicreditbank.rs/?jez=&p=9000

Inace, rekli su mi da ce malo da im poskupi to odrzavanje paketa za nekoliko dana.

dakle nakon sto sam se edukovao prilično,, slatko,,mi pade da platim bankovnom doznakom.ali pazi zadnji put:pozurim ja da ugasim račun (gašenje se više ne naplaćuje)da mi ne ide odrzavanje računa 230d kad ono 460d .štoooo? pa kaže održavanje ide po tekućem mesecu koji je upravo, a znate vi ste otvorili račun27.4. a sada je već maj pa....E na kraju izadje sa nekim sitnim troskovima kao karticom s obzirom da sam samo jednu kupio

U kojoj ekspozituri Unicredit banke  u Beogradu (po mogucstvu na NBG ) su upoznati sa placanjem karata za wizz air putem bankovne doznake?

U ekspozituri u Bul. despota Stefana (bivša 29. Novembra) su upoznati, tamo ja sam ja plaćao.

U kojoj ekspozituri Unicredit banke  u Beogradu (po mogucstvu na NBG ) su upoznati sa placanjem karata za wizz air putem bankovne doznake?

u airport sitiju

U ekspozituri u Bul. despota Stefana (bivša 29. Novembra) su upoznati, tamo ja sam ja plaćao.

x2

Evo uplatio sam u Airport city na Novom Beogradu posto mi je blize i sve je bilo ok.Mora da se otvori racun kod njih i plati mesecno odrzavanje 230 dinara + 0,3% provizije na uplatu .

Hvala na savetima :pivoooo:

Danas sam isao da ugasim racun u Unicredit ,koji sam otvorio zbog uplate karata kod wizz air ,i vratili su mi 235 dinara koje sam dao na ime odrzavanja racuna za ovaj mesec :D Vrlo lepo od njih,mislio sam da se to ne vraca.

ja ga danas ugasio i naplacen mi je ,za 1 mesec znači.isto airport siti sluzbenik plavuša Andrejević

Naplacen ti je zato sto je poslednji dan u mesecu,tako mi je rekla ova juce.

Da objavim da imam Wizz kreditnu karticu kojom se izbegava plaćanje naknade za rezervaciju.

Ako neko želi da mu pazarim karte neka se javi na pp.

Drugari dva pitanja :D

Letim u cetvrtak sa Wizzair- om za Svedsku. Imam samo rezervisan hand baggage.

1. Dali u hand baggage gde se nalaze moje licne stvari mogu da stavim i laptop?

2. Dali putem bank transfera mogu da uplatim kartu za moju devojku koja zivi u Litvaniji na njeno ime? :D

Unapred puno hvala :D

1. možeš staviti i laptop, samo prilikom kontrole moraš da ga izvadiš van kofera/torbe

2. naravno da možeš.

:)

Drugari dva pitanja :D

Letim u cetvrtak sa Wizzair- om za Svedsku. Imam samo rezervisan hand baggage.

1. Dali u hand baggage gde se nalaze moje licne stvari mogu da stavim i laptop?

2. Dali putem bank transfera mogu da uplatim kartu za moju devojku koja zivi u Litvaniji na njeno ime? :D

Unapred puno hvala :D

A mogu  i ja da ti platim svojom wizz karticom.

ozbiljno? :o ucinio bi to?? :D a kako da ti ja saljem posle novac? :D