Posted May 6, 2012 Camino de Santiago, ili Put za Santjago, je ruta u Galiciji, na severu Španije, kojom hodočasnici peške stižu do Santjago de Kompostele, katedrale sa moštima svetog apostola Jakova. Autor ovog fotopisa pešačio je dve nedelje i prešao oko 300 km... Autor: Đorđe Matić (djordje) Pročitajte ceo tekst Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2012 Zbog ovih fotki, poželeh i ja da krenem na hodočašće... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2012 Fotke su odlične. Uvek sam se pitao kako izgleda Camino, nekako sam zamišljao mnogo dosadniji pejzaž. Gledajući fotke, i ja sam došao na istu pomisao... Da mi je da par nedelja ne vidim kompjuter, i samo da hodam kroz brda i doline. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2012 Sjajno! Pravo foto-hodocasce, svaka cast! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2012 svaka cast super fotke,bilo bi lepo kada bi napisali putopis da vidimo kakvi su vam dozivljaji,pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2012 Fotografije su sjajne! Kada smo se prošli put videli pričao si to tome kako želiš ovo da ostvariš, svaka čast na realizaciji, sad mogu da dobijem sve informacije iz prve ruke, aliii Đorđe napiši putopis, mora da je bilo izuzetno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 23, 2012 Slike su fantasticne cestitam na njima. Prvi put sam bio u Composteli u Avgusta 2008 i mjesto me nije bas nimalo dotaklo. Hodao sam Katedralom i divio se njenim ljepotama. Kada sam izasao iz katedrale vidio sam grupu hodocasnika kako stize na odrediste svoga puta. Ja vam nemogu opisati to sto sam vidio na njihovim licima,Compostela ih je prihvatila i nagradila ih svom svojom magijom.Shvatio sam da sam dosao krivim putem.Otada hodam u mislima putem Svetog Jakoba godinama me zove i sve je jaci glas koji cujem. Odredio sam Maj 2013 da ce biti moj polazak vec sam kupio ranac,vrecu,podlosku,stapove,jaknu,pantalone,kamen,skoljku i robu za spaljivanje.Svim ljudima koji krecu zelim Bueno Camino neka im ispuni srca i dusu radoscu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2012 Ah! ja sam krenula na hodocasce za Santiago od 1 maja i zavrsila put 2 juna 2012.Presla sam oko 810 km od Saint jean Pied de Port,na Francuskoj strani..Izuzetan put.Naporan,mucan,bolan,tuzan,velicanstven,pun ljubavi a najvise od svega je da svi hodaju kroz unutrasnje pejzaze zivljenja.Imam i ja mnooogo fotki.Ali neke delove puta i ne zelite da fotografisete.Jednostavno udisete sve sto se vidi.A mozda to i jeste lepota da se ne moze sve fotografisati.Trenutci u kojima zivimo su jedini koje pamtimo. Neka ide onaj ko se oseca pozvanim.Verujte mi zbog svih drugih razloga krenuti na ovo hodocasce znaci da se mozete vratiti kuci prije zeljenog i slomljeni. Buen Camino. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2012 Ah! ja sam krenula na hodocasce za Santiago od 1 maja i zavrsila put 2 juna 2012.Presla sam oko 810 km od Saint jean Pied de Port,na Francuskoj strani..Izuzetan put.Naporan,mucan,bolan,tuzan,velicanstven,pun ljubavi a najvise od svega je da svi hodaju kroz unutrasnje pejzaze zivljenja.Imam i ja mnooogo fotki.Ali neke delove puta i ne zelite da fotografisete.Jednostavno udisete sve sto se vidi.A mozda to i jeste lepota da se ne moze sve fotografisati.Trenutci u kojima zivimo su jedini koje pamtimo. Neka ide onaj ko se oseca pozvanim.Verujte mi zbog svih drugih razloga krenuti na ovo hodocasce znaci da se mozete vratiti kuci prije zeljenog i slomljeni. Buen Camino. Camino de perfeccion, Teresa de Avila... valja procitati i El castillo interior, iste autorke Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2012 Pamplona Estella Logronjo Burgos Leon Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2012 Kome je potrebna informacija , slobodno se javite ovde!Sve sto vas interesuje od dobrih karti, gde nabaviti Pasos za hodocasnike,gde NE spavati i sta vam je stvarno potrebno da nosite sa sobom..etc pozdrav Branka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2013 Pa, ako te mrzi, napiši sve što misliš da je jednom putniku za ovakav put potrebno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 E,prvo da se zahvalim adminu,koji me uputio na ovo mjesto,a onda se dobro izgalamim na istoga,radi veoma komplikovanog postavljanja komentara na Fotopis. Dalje.Molio bih da oprostite ovu malu izlivu nekontrolisanog ponasanja Naime. Autoru izrazavam posebno divljenje uz veliki pozdrav. Sam planiram da za dvije ili tri godine dozivim i ako Bog da prezivim "Camino De Santiago". O tome razmisljam vec nekih par mjeseci.Na jednom usponu sam upoznao jednog Danca,koji je nesto snimalo,ali posebno zanimljiv lik.I ponasanjem i kao pojava uopste. U nekoj neformalnoj prici,pita on mene dali sam ja Katolik posto dolazim iz ex-Yu?? To bas i nisam razumio,ali sam mu objasnoio da uslovno nemoram biti Katolik,ako sam iz ex-Yu. Tada mi je poceo pricati o svojim dozivlajima na Caminu. Ja tada vjerovali ili ne,nisam ni znao sta je Camino u stvari. Slusao sam ga,ali ne nekom posebnom paznjom,koliko zbog visine i njenih uticaja na hemijske procese u mojoj glavi,ali sam to upamtio. Posle sam se malo zainteresovao,kad sam pogledao te njegove snimke,koji su objavljeni na Skandinavskim TV. Dalje naravno tu je internet,sa svim svojim prednostima i manama. Tada pomislih da bi ovo bilo super.Od toga je nastao neki crv,koji mi govori da bi to bilo jako duhovno putovanje sa akcentom na razmisljanje o samom sebi,duhovnim vrjednostima,spoznaji duhovnog sebe,ali da nezamaram,pa cu preci na konkretno sto me zanima. Informacije,koje sam sakupio,kazu da bi to putovanje moglo da bude veoma udobno,ako se covjek pripremi. Odprilike sam informisan da spavanje,odnosno krevet kosta od 15 do 20€. U tih 30. dana mozda bi svaki deseti ili najblizi dan prespavao u nekom boljem hotelu sa duuugim kupanjem,pranjem odjece i spavanjem. Dozivio sam ta kolektivna spavanja od 20+.Uzas.Uzas,ali sa svojim drazima. Kazu da na Caminu covjek mora biti malo oprezan sa izborom prenocista. E sad. Zamolio bih Vas,da podjelite Vasa iskustva sa nama na ovoj temi. Molio bih Vas i da me ispravite i dopunite. Ja bih iz Pariza do St, Jeana isao vozom,a dalje uz Boziju pomoc. Od opreme bih nosio; ranac 80l,vrecu za spavanje sa podmetacem,sator caa. 2 kg,jaknu za laganije vrjeme,donji ves x2,carape x2,zimske carape,termo ves,rezervne baterije,Head light,nepropusne vrecice sa zatvaracem,rukavice+gumene "jednoprstke",pamucne kosulje x 2,primus sa kuhalom,termos+termos za hranu,allw. olovku i notes,kao i par sitnica,ukupno oko 17 kg,ali sa dnevnom hranom,vodom oko 20 kg. PITANJE ! Da li je bezbjedno i dozvoljeno prenociti u satoru,kada se covjek zazeli samoce i odmora? Da li ima prodavaonica hrane uz put(vjerujem da ima),ako mozete da kazete koju rjec o tome! Od redovne opreme,koju nosim na sebi je vojnicki kais jedne jedinice za posebne namjene,koji je veoma kompaktan i slozen tako da olaksava dugo hodanje sa dodatnom opremom. E sad na njemu se nalazi i jedan noz,koji nije vojnicki,ali su mu domenzije zabrinjavajuce.To je jedan noz Samitske grupe naroda i odlican je za kampovanje,planinarenje,lov i slicno. PITANJE ! Kako Francuzi,a i Spanci tolerisu takve komade opreme. Mozda je bolje imati ga u rancu?! Tu je i Svajcarski noz sa svim elementima za udobniji boravak u prirodi,Head light,Letherman takodje,cutura. Ako sam sta propusti,napomenite me. Dalje. Mozete malo da mi pojasnite kako i sta oko pasosa (Camino). Uopste da malo podjelite iskustva sa nama ovdje,ona prakticna,onako kako bi ste dali nekome kao instruktor. Unaprjed zahvalan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 E,prvo da se zahvalim adminu,koji me uputio na ovo mjesto,a onda se dobro izgalamim na istoga,radi veoma komplikovanog postavljanja komentara na Fotopis. ::crazy:Dalje.Molio bih da oprostite ovu malu izlivu nekontrolisanog ponasanja :-)Naime.Autoru izrazavam posebno divljenje uz veliki pozdrav.Sam planiram da za dvije ili tri godine dozivim i ako Bog da prezivim "Camino De Santiago".O tome razmisljam vec nekih par mjeseci.Na jednom usponu sam upoznao jednog Danca,koji je nesto snimalo,ali posebno zanimljiv lik.I ponasanjem i kao pojava uopste.U nekoj neformalnoj prici,pita on mene dali sam ja Katolik posto dolazim iz ex-Yu?? To bas i nisam razumio,ali sam mu objasnoio da uslovno nemoram biti Katolik,ako sam iz ex-Yu. Tada mi je poceo pricati o svojim dozivlajima na Caminu. Ja tada vjerovali ili ne,nisam ni znao sta je Camino u stvari. Slusao sam ga,ali ne nekom posebnom paznjom,koliko zbog visine i njenih uticaja na hemijske procese u mojoj glavi,ali sam to upamtio.Posle sam se malo zainteresovao,kad sam pogledao te njegove snimke,koji su objavljeni na Skandinavskim TV. Dalje naravno tu je internet,sa svim svojim prednostima i manama. Tada pomislih da bi ovo bilo super.Od toga je nastao neki crv,koji mi govori da bi to bilo jako duhovno putovanje sa akcentom na razmisljanje o samom sebi,duhovnim vrjednostima,spoznaji duhovnog sebe,ali da nezamaram,pa cu preci na konkretno sto me zanima.Informacije,koje sam sakupio,kazu da bi to putovanje moglo da bude veoma udobno,ako se covjek pripremi. Odprilike sam informisan da spavanje,odnosno krevet kosta od 15 do 20€. U tih 30. dana mozda bi svaki deseti ili najblizi dan prespavao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 Sinisa13! preporucila bih da ides do Biarica avionom ako mozes i u Biaricu voz za San.Jean. U San.Jean-u u glavnoj ulici ispod citadele se nalazi Oficina del peregrino- u kojoj se kupuju ovi pasosi. Ja sam Krenula iz Holandije i od holandskog udruzenja sam dobila - pasos - ili Credencial del Peregrino. Vazno je imati ako zelis nociti u gradskim i seoskim konacistima za sitne pare.Naravno da neces imati hotelsku akomodaciju.Medjutim i skoro svi hoteli ce ti naplatiti manje ako im pokazes Credencial.Osim toga kako cesto ostane jedan krevet oko 2 posle podne, veruj mi dobices ga prije ti nego Amerikanac ili Kanadjanin koji mase lovinom na recepciji.Hodocasnici sa pasosom imaju prednost.To je pravilo Camina.Zato se pravi velika razlika izmedju turista koji dolaze autobusima organizovanim od turistickigh organizacija, bivaju pljucnuti za neku rutu od 4-8 km i takodje tvrde da su hodali Camino.Osim toga najcesce prodavane rute Camina su od 300 do poslednjih 150 km pred Santiagom.Tu tek primetis kada udjes u hotel i pokazes Credencial razliku izmedju tebe i turistickih setaca.Interesantno je da se ti turisti ponasaju u santijagu takodje kako je neko vec ovde opisao: Uopste nemam pojma cemu sva hajsa.I sta ? Zar je to to? Ne razumem..etc Ranac -Samo 10 procenata tvoje tezine.Racunaj tu i dve litre vode najmanje.Pri prelasku Pirineja od San,Jean na nekim mestima je uspon izmedju 7 i 19%.Spada pod tesku rutu.Ima i laks ruta koju zovu Napoleonove artiljerije.Ja ne bih isla iako laksa duza je... Obavezno ponesi- sve za zastitu nogu, carape bez savova i Compeed za zastitu noznih prstiju.Problem nije penjanje nego kad krenes da silazis sa Pirineja.Ja sam taj prvi dan imala vise od 16 zuljeva.Ponesi protiv upale tetiva siroku traku od hanzaplasta za povezivanje.Apotekari gule hodocasnike .Aspirin zna da naplate u zaseoku 3-4 eura i a Compeed cak i 10... Ako zelis kampirati ogranicavas sebe samo na prolece -leto.Temperaturne razlike su ogromne.U prolece kada sam ja hodala, znale su temperature da oscilirajuna putu od 6 ujutro -2 do 28 poslepodne.Zato sto prelazis Pirineje i Spanske Alpe.Medjutim kada i je hladno po rukama zbog vetra nema potrebe z arukavicama, ciste carape su takodje odlicna zastita. Najbolja je Misellin Karta Camino del Santiago..Ona je mala, kompaktna nije teska i lagana je za tumacenje..Osim toga oznacena su mesta kampinga i hodocasnickih motela... Moteli momentalno koriste navlake za jednokratnu upotrebu koje dobijes na recepciji i sam moras presvuci krevet.Dobra vreca za spavanje je apsolutno potrebna kao i bar jedne termalne pantalone... nastavicu za koji dan sa daljom informacijom...pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2013 Draga Branka,zaista Vam zahvaljujem na odgovoru i pomoci.Vjerujte mi da ni sami niste svjesni,koliko mi znace ove informacije. Zaista sam impresioniran sa fotografijom pasosa,a iskreno divim se i Vama. Poblize sam upoznat u zadnje vrjeme sa tom avanturom i znam da Pirineji mogu da budu nepredvidljivi. Neko vrjeme sam zivio u Aubagne i nekoliko puta sam imao priliku da posjetim Pirineje,radi nekih poslova. Tada je recimo u Marselju bilo 40 `, a na Pirinejima 20 ) Poznato mi je da je vrjeme jako nestabilno i da se odnekud ili bolje reci niotkuda stusti nevrjeme sa svim crnim oblacima i uzasnim zavijanjem vjetra,koje nekad izgleda jako sablasno. Ja sam inace prakticar,a kondiciono sam pripremljen,tako da mi visak opreme ne predstavlja neki znacajniji problem. Svjestan sam da tu nema hotelskog luksuza,a i to mi ne predstavlja problem.Cak me neke stvari raduju za koje sam cuo da su jako atraktivne,kao recimo prenociste u nekim samostanima ili cak da mozete da dozivite mogucnost da upoznate ili cak prespavate u kuci od nekog alehemicara u bukvalnom smislu te rijeci. Pokusavam da iskopam ime jednog sela gdje zivi jedan takav lik,koji je poznat po svojim eksperimentima,sakupljenim mineralima,kamenjem i poznavanjem ljekovitog i drugog bilja,pa i svojim cajevima.cak i kontaktima sa samanima Perua i slicnih egzoticnih destinacija. Za savjete kojim me savjetujete po pitanju opreme sasvim se slazem sa vama,posebno po pitanju higijene i njege nogu. To sam savladao vec ranije ,ali ste potpuno u pravu. Za kampovanje i spavanje na Caminu sam jedino kad se pozelim samoce i mira,a bice mi zadovoljstvo da djelim razne zvukove,koje prizvodi umorni hodocasnici Molio bih Vas da me uputite,kako da izaberem pravi smjestaj ili jos bolje da mi preporucite iz vlastitog iskustva,mada bih mogao sam da izvucem zakljucke iz Vaseg Camino pasosa,ali vjerujem da mozete Vi bolje da me uputite. Na sta bih trebao da obratim paznju? Ne mislim na neku sigurnost ili bezbjednost,nego cisto da dozivim potpun dozivljaj Camina. napominjem da idem radi sebe i duhovnih potreba,a ne radi dokazivanja ili slicnog. Iako sam zakleti i tvrdokorni Pravoslavac,mislimda ce to biti jedno veliko iskustvo na radost i duhovnu dobrobit. Moracu,cak ukoliko veceras da pogledam gdje i kako da nabavim tu Miselinovu mapu ili kartu puta,mada su mi neki predlozili Holandsku ili cak USA. Imam neki osjecaj da treba da Vas poslusam i tako cu da uradim. Sto se tice opreme,logistike sa time nemam apsolutno nikakvih problema,cak suprotno. Na slicnim putovanjima,sa "sumnjivom posteljinom i lezajem" i inace koristim vrecu za spavanje,tako da posteljinu uzimam cisto kao neku preventivu. (Poznato mi je da su i bolji hoteli rasadnici kojekakvih insekata koji mogu i da naskode zdravlju),tako da ni sa tim nemam problema. Nesto me zanima,onako licno. Kada ste presli taj put,kada ste dosli do katedrale i mosti Svetog Jakova,kada ste dozivjeli da sebi priznate da ste uradili ono sto zaista ima vrjednost,koja se mejri nekim drugim arsinima,sta ste onda pozeljeli?!Da li ste imali zelju da se vratite istim putem ili da ste spustite do Galicije,odnosno mora ili su Vas planovi i zivotni putevi usmjerli nazad u stvarnost obicnih ljudi i ucmalu kolotecinu?! Izvinete na privatnosti,ali me povukao tok misli u tom pravcu!! Dalje sto me zanima od milion stvari je;kaza mi onaj dobri Danac,da kada udjete u crkvu postoji stub sa otiscima prstiju ili ruke Svetog Jakova,pa da se tu treba poloziti ruka ili prsti,izvinete,ali malo sam nesiguran sta je lik mislio. Kazao mi je i da je civot Svetoga Jakova vidljiv,ali da je u jednoj porti koja ima neku kapiju. Kazivao mi je i o ogromnom kandilu,koje podize nekoliko svestenika i koje slobodno pada na uzetu debljine ljudske ruke i klati se cjelom katedralom. TO stvarno imam zelju da vidim i dozivim. Kazao mi je da mora da bude najmanje 5-6 svestenika da bi zanjihali kandilo?! Izvineite,mozda pisanjem djelujem,kao neki klinac,ali sam sve vise i vise odusevljen tom idejom Camina. Dalje,kazao mi je da vec kada predjem u Spaniju da je problem sa romima,da mogu da budu veoma vjesti da prisvoje citavu naprtnjacu.On je lik malo smotan,pa me ne bi ni cudilo da su i njega ukrali,ali reko` dobro je da imam informaciju na sta i gdje moram da obratim paznju.Nisam plasljiv,ali volim da planiram sve pa i sitnice. Stvarno mi oprostite na slobodi,nikada nisam ovako komunicirao na netu,ali mislim da ste osoba koja razumije moje potrebe za informacijama i mislim da mozete da shvatite moju zelju bas za tim putovanjem. Hvala Vam onako od srca Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2013 Da,zaboravih,a sve hocu da Vam kazem.Ovo sto ste kazali je mudrost drevnih istocnjaka. "svi hodaju kroz unutrasnje pejzaze zivljenja". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2013 ,,nadjoh ove dvije.Jedna je Michelin,a ova druga..neka se nadje. Ovaj internet i nije tako losa stvar Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2013 Odlicno, to je ta Michelinova karta! Ona ima posebnu car zbog nekih gresaka koje svaki putnik treba sam da dozivi. Sto se tice Roma, ja nigde ni jednog nisam videla a ne bih imala probleme i da mi prisvoje ranac jer lakse je bez njega nego sa njim.Na kraju krajeva koliko ruznog , tuznog i teskog imas u zivotu tolika je stvarna tezina ranca,kako bi to bilo lepo da ti neko ukrade tu nepodnisljivu tezinu! Podsecaju me te tvoje informacije na film koji se mislim zove "Put" sa Carlijem Sinom .. U prvom tekstu su pisao o onom velikom nozu..nema potrebe osim toga potpada pod zabranjena oruzja. Svajcarac je vise nego dovoljan.I ne ides u divljinu da prezivljavas nego ces pesaciti da naucis sebe. Na putu su upravo drugi ljudi najveci dar.I ti njima.Iako svako hoda svoj Camino.Mogu se steci prijateljstva kao iz vojske ili iz rata. Camino je vazan i za Pravoslavce.Neces toliko nasih sresti koliko Rusa i Bjelorusa i iz Ukrajine( iz Ukrajine i protestanti)Jakov Zabedev ili Jakov Stariji je vrlo vazan apostol u Pravoslavnoj crkvi. Ali najlepse je to sto put i nije samo ogranicen na hodocasnike pripadnike odredjene vere. Pri ulasku u crkvu postiji statua apostola gde se zbog vekova stvarno napravilo udubljenje..Ja nisam mogla da joj pridjem jer je taj ulaz bio zatvoren zbog ciscenja i odrzavanja.Steta. Sve ostalo sto se dogodi i katedrali je izmedju tebe i Boga.E sad, katedrala je katolicka ali je dogma ista kao i Pravoslavna.Mene su najvise odusevljavale crkve i manastiri zidanini jos pre rascepa Crkve u koje mozes slobodno uci.Te crkve su male, intimne i toliko "nase"i sve su zidane izmedju 780 i 1145.Cak i oltari i ikone.Tek u Galiciji pocinju da se pojavljuju Katedrale kao arhitektonski znakovi Katolicizma. Takodje su me odusevljavali mostovi.Tako kada krenes da putujes i kroz istoriju, veruj mi zelis popricati i sa drugima i podeliti te dozivljaje.Postoje i mali izleti van Puta koje bih preporucila, narociti iznad Argos-a ( manje selo) jedno 11 km se nalazi arheoloski sajt i iskopine iz neolita i slike kao u Altamiri. Gde ne spavati: Definitivno NE- Municipal Estella Municipal Castro Jeriz Municipal Albuerge Belorado Municipal Albuerge Najera ( kuhinja je super sa svim opremljena ali kreveti su apsolutno mucenje.)Jako su jeftini -5 eura, jeidno ako drugacije ne moze... Pranje vesa- sve ves masine su izmedju 3 i 4 eura..ali vaznije je osusiti odecu na vreme za sledeci dan i ta masina kosta otprilike svuda 4 eura.Hodocasnici peru sve na ruke jer je naravno jeftinije cak i brze jer se radi samo o par komada odece.Ali je susenje pravi problem. Zuljevi-Ovo sam naucala od jedne australijanke koja je brigu o zuljevima naucila od kanadjanina koji je to opet naucio... Igla sa kracim koncem se dobro natopi u alkohol i zatim provuce kroz zulj.Konac se ostavi u zulju da bi sve moglo da iscuri na obe strane konca..Ovo se ostavi preko noci i ujutru se ne izvlaci konac nego se sve opet ocisti alkoholom i zalepi dupli plaster ili jedan compeed..Tek kada se koza od zulja poscne lepiti natrag, izvuce se konac... Ako ti je ranac pretezak, mozes sve sto ti je nepotrebno na posti, poslati sam sebi, adresa poste grada u kojem ces npr. doci za nedelju dana.Npr.U Estelli shvatis da ima nepotrebno mnogo higijenskih stvari,dzemper ..etc,.To upakujes na posti i posaljes za Leon, adresa poste.Paket maksimalno mozeda te ceka mesec dana. Tezina paketa odlucuje cenu.. Pored dobrih planinarki potrebne su sandale- takodje laninarske, broj do dva vece.Zbog naticanja stopala i upala.. Na ovom putu ces sresti i ljude koji idu za Santiago iz kojekakvih glupih do nebuloznih razloga.Neki cak traze partnere.Mozes naletiti na vesrske fanatike i na hipije..Neki ljudi te nagrade neki te razocaraju.Sve u svemu lici na zivot sveden u "u malo".Ocekuj svasta ali nemoj misliti ruzno.Svako ima pravo na njegov/njen Camino. Izaberi dobre stapove za hodanje..Oni su ti i dodatne ruke i prijatelji i mogu ti spasiti zivot. Jos samo da se nakanim, mogu ovde postaviti sve adrese za nocenje od San.Jeana do Santiaga..ako zelite? Eto nesto vise ne mogu puno da se setim u ovom trenutku..Ah, da nisam okorela Pravoslavka, nisam okorela ni u cemu sem malo licne tvrdoglavosti ali zelim svima Srecan Bozic- Hristos se Rodi. pozdrav Branka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 9, 2013 Evo,ako smijem,odnosno ne krsim pravila. Link sa You Tube onog simpaticnog danca,a moze se pogledati i na danskoj TV. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2018 Pravoslavcima Camino Santiago ne predstavlja nešto naročit izazov ili nisu informisani. Prešla sam Camino do Pamplone do Santiaga tokom maja 2016.godine. Nosim divne uspomene. Pešačenje je veoma zahtevno ukoliko mu se pristupi skoro asketski skromno. Lagodniji pristup omogućava i noćenje u usputnim hotelima gde su uslovi za odmor znatno bolji, kao i usluge nošenja-odvoženja ranca (do 12e dnevno) do naznačene destinacije ili podvaljivanje tj. prelazak dnevne ture uz pomoć taksija ili busa, kao i usluge pranja i sušenja veša. Dakle, pristupila sam asketski kao prava hodočasnica. Postoji nekoliko zabluda i pitanja na koje često nema direktnih odgovora: -bezbednost je skoro 100% jer taj deo Španije živi od Camina, Civilna garda vodi računa o hodočasnicima, pružanje hitne pomoći besprekorno; -označenost putanje je besprekorna i ne postoji šansa da se neko zagubi. Meni se desilo da skrenem sa staze ali samo zato što sam se zapričala jer sam bila u društvu; -da li je potreban vodič? Nije, ali je potrebno na stazi kupiti knige-vodiče u kojima je navedeno sledeće: opis svakog dela trase (udaljenost, nagib, izvori vode, prodavnice, apoteke, ambulante i osnovna informacija o svakom mestu ili običajima koji su vredni poštovanja) kao i opis albergea (cena, kuhinja, dvorište, WiFi, kapacitet, broj telefona ili nejl za eventualne rezervacije). Vodič sam kupila u Pamploni; -peregrino pasoš je dokument sa kojim se stiče pravo na Compostelu-završnu pisanu potvrdu o predjenom putu. Svakodnevno se pasoš pečatira u albergama; -da li je neophodno krenuti od kuće u društvu? Nije. Pešačila sam sama samcata i imala sam saputnike kad god mi je to odgovaralo. Zapravo, najčešće nije mi ni dgovaralo jer je samoća na Caminu vrlo prijatna; -da li je skupo? Prenoćište od 2-15e-najčešće 10e; obrok kompetan je 10e i snedvič po nekoliko evra, paelja 2-3e, djus 2-3e; -alberge (albergue) su hosteli za hodočasnike-pregrinose. U njima se može noćiti uz prethodno pečatiranje pasoša. Sobe su najčešće višekrevetne. Jednom sam bila u dvokrevetnoj, najčešće ima po 10-tak ležajeva na sprat. Često se dešavalo da su mix spavaonice (muškarci i žene zajedno). Toaleti su uvek čisti sa toplom vodom ali najčešće bez šampona i gela za tuširanje. Meni se nijednom nije desilo da su alberge prezauzete i da moram da pešačim do sledećeg mesta; -obuća: planinarska. Ja sam nosila i Keen sandale. Potrebne su papuče za toalet u tuširanje; -outdoor, po mogućstvu super dry. Čarape obavezno bezšavne radi preveniranja plikova na stopalima. Kabanica, topliji dusk, prsluk, lagana jakna, jedne pantalone za pešačenje, 2-3 majice, helanke kao pidžama, malo veša (MALO). Preporučljivo je da ranac ne bude teži od 7kg. -ranac kvalitetan, sa pravom dužinom (ili visinom, kako god) da bi se pojas pravilno pričvrstio oko struka. zapremina 45-55l (najbolji su sa 45l +ekstenzija do 55l), ako i mogućnost pravilnog strujanja vazduha oko ledja, štapovi za planinarenje; -ostala oprema: podloga za sedenje, čuturica sa vodom, čeona lampa, vreća za spavanje, marama kojom se prekriva jastuk, sun protection krema; -prevencija plikova: prethodno razgažena kvalitetna i planinarska obuća. Poželjni su kontragripovi (ako se tako kaže) da se obuća ne bi klizala. U toku pešačenja premazivanje stopala nekom masnom kremom, može i vazelinom ako se nema bolja ideja. U slučaju pojave i NAJMANJEG crvenila, obavezno staviti hanzaplast. Preporučujem gel hanzaplaste; -prethodne pripreme: kondicione su skoro obavezne. Postoji pravilo da koliko se god spremali, spremni nećete biti. To je tačno jer će prvo stradati rameni popjas od nošenja tereta. Potrebne stvari pre polaska zapakujte u ranac i hodajte sa njim. Nakon toga ćete svoju packing list drastično izmeniti. Neophodna je provera obuće i obuće. najbolje je sve to testirati prilikom sticanja kondicije; -druženje je lagodno, svi su u istom fazonu i neobično i nesebično spremi da pruže pomoć; -savet: nemojte se previše oslanjati na knjige, tudje video zapise i instrukcije. Camino je životno putovanje i svako treba da ga doživi bez upliva tudjih iskustava. Dovoljno je pogledati film The Way. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2018 Oživljavam ovu temu posle nekoliko godina, pošto se pripremam za Camino na proleće. Pešačila bih tzv. Severnu rutu i nosila bih kompletnu kampersku opremu, sa šatorom. Ono što me zanima (pitanje upućeno pre svega Branki i Camino) je da li se može koristiti samo tuš u tim zajedničkim smeštajnim objektima, bez smeštaja i hrane? Iščitala sam dosta toga na netu, ali nigde nisam našla tu informaciju. Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2018 7 hours ago, Snezana011 said: da li se može koristiti samo tuš u tim zajedničkim smeštajnim objektima, bez smeštaja i hrane? Možda da stupiš direktno u kontakt sa albergues blizu kojih ćeš prolaziti pa da ih pitaš? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2018 2 hours ago, golosina said: Možda da stupiš direktno u kontakt sa albergues blizu kojih ćeš prolaziti pa da ih pitaš? Hm, da, nije mi to palo na pamet. Hvala na ideji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites