Followers 0

viza za KINU

605 posts in this topic

strasno sad nam i rusi i kinezi poostravaju vize

MZI da se nisi malo presao, pa valjda nam Rusi ukidaju vize uskoro :?

Što se kineske vize tiče, najteže je dobiti je u Beogradu. Ja sam je jednom vadio u Mongoliji, drugi put u Kirgiziji, i oba puta je bio potreban samo pasoš i jedna fotografija. Jednom sam pokušao i u Beogradu, ali sam odustao.

Dovoljno je da uzmeš vizu na 7 dana, posle je u Pekingu lako možeš produžiti, takođe besplatno.

Ako  uzmes kinesku vizu na 7 dana recimo u Mongoliji,a zelis u Kini da provedes bar oko mesec dana ako ne i dva da li mozes tu nedeljnu vizu toliko da produzavas ili postoji neko ogranicenje.Da li se produzavanje vize moz obaviti samo u Pekingu ili i u drugim vecim gradovima??Hvalqa na odgovorima

geoplans , nisam se presao

Rusi nam zaostrise poslovne vize , sad  treba pozivno pismo iz ruske firme , da si stvarno zaposlen  a ne fiktivno kao pre

Pa hajd, kad me mzi84 tako lepo moli.... ;)

Ja sam u Pekingu jednostavno otišao na adresu iz Lonely Planet knjižice. Kjižica je malo starija - izdanje iz 2002. Evo šta kaže:

PSB

The Public Security Bureau (PSB; Gonganju; tel. 6404 7799) has an office at 2 Andingmen Dongdajie, about 300m east of the Lama Temple. It's open 8.30am to noon and 1pm to 5pm Monday to Saturday. The visa office is on the 2nd floor.

I upravo je tamo i bilo. Odeš na drugi sprat, uzmeš broj iz mašine sa brojevima, i čekaš (sad to ima i kod nas, ali tada me je zbunilo :) ) Na šalteru je radila devojka koja je znala par reči engleskog, prvo mi je rekla da treba da se plati, onda sam joj ja objasnio da, kad je viza besplatna, sigurno treba i produženje da bude besplatno, pa se složila. Pošalju te u jednu sobicu, tu te fotografišu, predaš fotku i pasoš, i dođeš za 3-4 dana. Mislim da sam produžio na dodatnih 40ak dana, ali ne sećam se tačno, a nije mi ovde stari pasoš.

Produženje vize izgleda tako što ti preko stare vize lupe pečat "cancelled" i zalepe ti novu, na željeni period.

PS to je bilo 2003, ne znam da li je još uvek tako... ali zašto ne bi bilo.

ja imam lonely planet china iz 2005 (2007 je bio sasvim aktuelan). evo sta kaže u odeljku visa extensions:

The Foreign Affairs Branch of the local PSB - the police force - handles visa extensions. First time extensions of 30 days are easy to obtain on single entry tourist visas, but further extensions are harder to get and may only give you a further week. Offices of the PSB outside Beijing may be more lenient and more willing to offer further extensions, but don't bank on it.

(sledi nabrajanje cena za različite zemlje).

Expect to wait up to 5 days for your visa extension to be processed.

adresa je ista kao što je Lazar naveo.

a kako da stigneš u kinu... pa, avionom ili kopnom, zavisi koliko imaš vremena i para :)

uf, u slucaju da nam rusi ukinu vize do leta, ko se nameri putem rusija-mongolija-kina, po vama je skroz ok vaditi mongolsku u moskvi i kinesku u mongoliji?! i samim tim krenuti sa nula viza vadjenih u Beogradu..

imam jedno (tj par) pitanje/a, mislim da nije za ovaj topic, ali da ne trazim sad druge, kad se vec prica o tome..

1. kol'ko se prosecno dugo ceka na kartu moskva-irkutsk u letnjem periodu (u moskvi) i koje su vam preporuke za odsedanje van HC/CS.. ok, znam da je hostel (koji je oko 20-22e kako sam cuo) najjeftiniji, ali da'l imate jos neke preporuke za jeftin boravak (tipa odlazenje van samog grada, podmoskovlje ili kako se vec naziva, i napisite nesto malo vise o tome).. pretpostavljam da za ostale relacije transmongolsko-sibirske zeleznice nije problem nabaviti karte.. ili?

2. kol'ko se prosecno dugo ceka na mongolsku vizu u moskiv?

3. kol'ko se prosecno dugo ceka na kinesku vizu u ulan batoru?

hvala unapred na odgovorima..

@ Mzi ... skroz smo ozbiljni. Kad je putovanje u pitanju nikada se ne salimo. Vecina nas na ovom sajtu misli da je bitno krenuti na put ... a onda se kockice nekako sloze. Mali off topic ... ja sam recimo letos krenuo na put tako sto mi je Marko dao 10e i reko "to ti je dovoljno do istanbula" ... igrom slucaja sam imao Bugarsku vizu. Posle 10 dana sam vec bio u Ukraini a posle 20 u Moskvi, Sant petersburgu ... 37 dana puta sam bio u Lvivu bez prebijene pare i sa popunjenim svim listovima u pasosu. Nisam ima mesta ni za jednu vizu u pasosu, nisam imao para za avion, nije na kraju ni bilo mesta u avionima, a nije bilo ni aviona iz ukraine za Srbiju. Sezona trajekta preko crnog mora se bila zavrsila pa nisam moga ni nazad za Tursku i Bugarsku tim pute ... ali je zasijala srecna putnicka zvezda koju svi putnici imaju i pokazala mi put kroz Rumuniju bez vize! Dakle samo treba krenuti. Na putu nikad neces biti sam/sama jer cemo mi biti sa tobom i ako ne daj boze zaglavis negde mi cemo ti preko ovog foruma i prijatelja koje imamo svuda po svetu pomoci da izadjes iz te neprijatne situacije.

@ Buddha mozda bi mogao da procitas Lazarov i Ivin blog iz 2007. Oni su bili cekali kartu za voz Rusija - Kina 15tak dana i to vreme su proveli na farmi u okolini Moskve.

https://www.klubputnika.org/index.php/Blogovi/37-strasno-lice-azije

Moje iskustvo sa Ruskim zeleznicama je da kartu za letnji period na relacijama za moskvu/iz moskve treba kupiti mesec dana unapred ... naravno govorim o najjefrinijim kartama, onima za plackart ... one se prodaju na brzinu. Sa druge strane u Rusiji je uobicajeno da karte koje iz nekog razloga nece koristiti vrate, pa se te karte o5 pustaju u prodaju. Rusi obicno te karte vrate dan pred put ... tako da nije lose da se za kartu interesujes svako vece ili svako jutro ... ili da pitas kad god prodjes pored zeleznicke stanice. I ne moras kupiti kartu do krajnje destinacije ... kupi kartu do nekog manjeg mesta koje u pravcu irkutska, iz tog mesta ces sigurno lakse naci kartu za dalji put a i to mesto je sigurno jeftinije od Moskve. Sajt ruske zeleznice je

http://rzd.ru/wps/portal/rzd

samo ruska varijanta sajta ima online kupovinu karata. Za hostele ne znam jer sam ja uvek za CS. Sto se tice Mongolske vize i Kineske vize prosvrljaj malo po sajtu i forumu pa ces naci duzinu cekanja vize i cenu vize. Ima u nekom od putopisa a mozda cak i u Ivinom i Lazarevom blogu za koji sam ti link vec dao. Nadam se da sam pomogao bar malo. Uzivajte.

citao sam blog, i to 2. puta, ali ne pise sve :)

sto se cekanja videh da nije toliko dugo, koliko sam mislio, a mislim da mi i lazar jednom rece da je varijanta vise platis/manje cekas

sto se tice stedenja para, i odlaska na farmu u okolini moskve, to me i zanima - ali malo vise od par reci u blogu?! kako doci, cene i to :)

a sto se karata tice, na to sam i mislio - online kupovina, moze?!hm..

Pocistio sam malo temu, ajd drzite je se ubuduce. Buddha, ako imas dodatnih pitanja o Rusiji i slicno, hajd otvori novi topic, bice preglednije ako nekog bude zanimalo isto to, a i majku mu, ovo je tema o vizi za kinu.

ok :) mada kad je vec napisano..

ali ako nista mzi nam je doneo korisne informacije - tj informacije kol'ko je sad teze dobiti kinesku vizu :(

pa to me i muci , zato i gledam u neku zelju gde nije potrebna viza ili se dobija jako lako pa odatle lakse da odem za Kinu , ali ja sam bio pogresio jer sam sve sturo objasnio .

jos jednom se izvinjavam

Kinezi lako daju vize do 30 dana boravka, za sve preko toga gledaju malo sa podozrenjem, jer se takvi zahtevi salju za Peking. Ove druge resavaju u Beogradu. Ako se ostaje duze od toga, apsolutno je najlaksi nacin da se uzme viza za 2 ili 3 ulaska, jer Kinezi imaju foru da svaka turisticka viza vazi 3 meseca od datuma izdavanja, a broj dana nije kumulativan - odnosno, na vizi pise Duration of EACH stay XX days after entry. Ona se slozi neka prica tipa hocu u Hong Kong ili Seul ili gde god pa mi treba viza na dva ili tri ulaska i to ce opusteno dati. Naravno, ostaje jedna od dve stvari: ili da se ide u PSB u Pekingu (sto nije nista strasno), ili da se zaista ode do HK ili Seula (za Koreju ne treba viza). Prilicno je jeftino (Seul je oko 150 evra povratna karta), a bas je lepo iskustvo.

Alternativa, koju snazno preporucujem, jeste 'poslovno' preko naseg MUP-a. To je fakticki multi viza na godinu dana, isto je besplatna, ali se mnogo lakse dobija. Ponekad mora da se smuva neki papir, ali realno niko to ne proverava niti ove nase u policiji to interesuje. Jedino je ruznije od prave kineske vize ;)

lazare, pa zar me bas toliko ne volis.. evo, ako ti je za utehu, ovaj info nije potreba meni, vec jos 5oro ljudi (koji pritom, da naglasim, bices verovatno srecan, nisu moji prijatelji)..

:)

Ma nisam video post, nemoj se tripovati. Znaš da te volim  flowers:: A tek preksinoć sam siš'o s planine. Na kinesku vizu sam u Mongoliji čekao tačno 10 dana, leta 2003. godine.

hvala puno :)

biraj razglednicu, ukrajina, rumunija, rusija, mongolija, kina ili kazahstan? :)

a ti vici, ako treba neki info (i to do detalja) za indiju, nepal, japan, koreju..

ili mozda jug egipta? :)

Jutros sam bio u kineskom konzulatu i predao dokumenta za vizu. S obzirom da su ovde neki pisali kako je strašno teško dobiti je u Beogradu, moram priznati da sam se baš brinuo kako će to sve ići, čak sam imao i malu tremu.   :roll:

Kineska viza se jako lako dobija, nema gužve, jako su ljubazni i što je najlepše, besplatna je. Jedino se viza za Hongkong plaća 30$. Interesantno je da nisu hteli da mi daju sa dva ulaska, jer "nisam do sada boravio u Kini".  :102:

Prihvatili su da mi daju vizu na 30 dana iako sam hostel rezervisao za samo 10 dana. Hostel sam rezervisao (i posle naravno odmah otkazao) za nekih 10-ak minuta, i to najjeftiniju spavaonicu u kojoj noćenje košta 3 EUR tako da sam na kraju izgubio oko 4 EUR što je u mom slučaju i bio jedini izdatak za dobijanje kineske vize.   :yok:

Od dokumenata, priložio sam još i fiktivnu rezervaciju avionske karte (uradili mi juče u "Putniku" za dž.), popunjen formular, jednu sličicu, uverenje o zaposlenju, overenu kopiju radne knjižice i izvod iz banke o sredstvima na deviznom računu.

Viza se dobija za pet radnih dana što u praksi znači sedam. Ukoliko vam je hitno, doplaćuje se od 10 do 30$ u zavisnosti od željene brzine.  :D

Kinezi svi govore engleski, a sve dokumente prima naša službenica koja je vrlo ljubazna. A i veoma je simpatična.  :-[

Ja sam 2005. tražio vizu za Kinu u istom tom konzulatu. Imao sam rezervaciju povratne avionske karte Beograd-Peking,  rezervaciju hotela u Pekingu, i sve ostalo što su mi oni sami rekli da treba.

Odbili su me sa rečima "ne može rezervacija karte, moraš kupiti kartu i doneti je."

Moguće je da se to sada promenilo, ali tada je bilo tako, i nikakvo ubeđivanje ("Pa vi ste mi tako rekli telefonom!") nije pomoglo. Kasnije sam imao još negativnih iskustava sa ljudima u kineskom konzulatu u Beogradu. Na mojoj hejt-listi najvećih idiota na svetu nalaze se odmah ispod grčkog konzulata.