Posted September 20, 2012 Mozemo sad do u sitna crevca, moj najdobronamerniji savet svima je da se osiguranje svaki put uzme, za 1 dan ili 1 godinu, nebitno. Pa sad, kako kome volja. Skrenuo sam u offtopic sa postom o osiguranju, nastavite o Kini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2012 Bilo neophodno za vizu ili ne, svakako vam savetujem da OSIGURANJE OBAVEZNO UPLATITE KAD GOD PUTUJETE NEGDE. Evo, moj svez primer, uvek sam ga uzimao, u nadi da mi nikad nece trebati, ali pre oko 2 meseca izvrnem zglob na basketu, nastradaju ligamenti, naprsne kost, mesec dana gipsa a i dalje idem na terapije(koje osiguranje ne pokriva, btw). A sve to papreno kosta, tako da se sica koju cete dati za osiguranje u takvom slucaju svakako isplati. I dobro proucite pravila sta se podrazumeva osiguranim slucajem, jer ima mnogo ogranicenja. sorry za trol... ali osiguranje i nije bas toliko pouzdano.... imao sam ga uvek sa sobom, nije mi vredelo ni na tajlandu, ni u indoneziji, ni u ekvadoru ( ovo zadnje me bas puno kostalo)... takodje sam u usa jednom imao nezgodu, i u urgentnom su mi primili osiguranje...medjutim, kod specijaliste nisu, i posle kad sam slao papire, osiguranje nije htelo da prihvati, jer su smatrali da je za moj potres mozga, nekoliko savova po licu, i polomljenu nosnu kost, bila dovoljna trijaza na urgentnom, a ne i specijalista otorinolaringolog.. za ostale slucajeve sam isto naknadno pokusao da saljem papire, tj. one sto sam imao, medjutim, trazili su mi jos dosta nekih potvrda ( to se sve naravno desava posto se vratis u beograd), a kako sam ja to mogao da nabavim samo na licu mesta, tj. u ekvadoru indoneziji tajlandu , odustao sam..btw. u ovim dvema azijskim zemljama sam se nalazio na mestima odakle nije bas jednostavno kontaktirati nasu osiguravajucu kucu, pogotovu kad je nesto hitno u pitanju... a obicno jeste...tako da mislim da je taj njihov zahtev da im se javis pre uzimanja lekarske usluge smesan, i sluzi samo da ne bi platili nista..bas ti mozes iz kolica ili bolnickog kreveta da kazes lekaru- cekajte, samo da okrenem moju osiguravajucu kucu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2012 Тешко да можеш да уплатиш паре на 5 минута и да их подигнеш, ја кад сам уплаћивао за потврду са рачуна 24 сата се минимум резервишу средства Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2012 U Kini da se pojavis sa nekom polisom osiguranja, samo bi te belo pogledali i opet ti sve naplatili. Kao i u vecini zemalja, a ti onda taj novac povratis od osiguranja. Moje iskustvo u Kini potpuno suprotno - pitali su me u osiguranju da li imam bolnicu u koju da odem ili da mi oni preporuče, ja rekoh da imam i otišao u međunarodnu kliniku, inače veoma skupu u kojoj rade "zapadni" lekari. Bez problema uzeli osiguranje, naplatili direktno od njih i pregled i terapiju i lekove i sve što ide, posle me zvali iz osiguranja da provere da li treba još nešto i da li mi je potrebna asistencija pri povratku u Srbiju. Doduše, to je bio Peking, ne znam kako bi to sa međunarodnom klinikom funkcionisalo u unutrašnjosti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2012 Ma nije mi zbog para to za račun, nego što mi cimanje da idem da skupljam sve te papire... Zvao sam ambasadu ali se niko ne javlja. Znao sam da ćeš me ismejati za 'plan putovanja'. Inače, slećem u Šangaj...nemam pojma da li ću do Pekinga, ne znam kakve su konekcije. Čuo sam da ima mnogo više da se vidi nego u Šangaju ali opet... izgleda previše daleko vozom, više me privlače Hong Kong i Makao. Nego kako ide to sa izlaskom iz zemlje, jel se tamo sredjuje ta viza ili moram ovde da im pomenem da mi treba za više ulazaka ? Hvala. Imas fast speed train BJ-SH kome treba oko 5h, a kosta oko 550rmb i 'normalne' vozove kojima treba od 8 do 20 h; cena varira od 150-400rbm (aproksimativno; cene su u jednom pravcu). Hong Kong je prelep, bili tamo par puta, imas uz put Guangzhou i Shenzhen kao poznatije gradove, ali isto tako, jako puno manjih gradova koji su neuporedivo lepsi. Zavisi sta zelis da vidis. Sto se tice vize, ako zelis da ostanes u Kini, najbolje da nadjes posao za tih mesec dana, i ako se odlucis za Z-working visa da ti to skola/firma radi; a ukoliko hoces da radis na drugoj vizi, tipa F business, HK je najbolja opcija i Forever Bright, koga smo po nekoliko puta par nas sa foruma isprobali (Kada smo kod posla, vecina skola, ukoliko to planiras, nudi i osiguranje u sklopu beneficija koje nudi). Javi kakvi su ti planovi sto se tice vize, pa da ti damo vise info Pozz i javi se ako dolazis u prestonicu, a ako ne ima nasih ljudi i na jugu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2012 Тешко да можеш да уплатиш паре на 5 минута и да их подигнеш, ја кад сам уплаћивао за потврду са рачуна 24 сата се минимум резервишу средства Uplatis, trazis istoj osobi da ti odstampa stanje na racunu, nakon sto ti odstampa, trazis da podignes pare u kesu, dok ce na odstampanoj potvrdi biti iznos koji si upravo uplatio i podigao. Da trazis da ti odstampa jos jednom stanje, ne bi valjalo, ali to ti i ne treba za ambasadu, nego ono prvo stanje na racunu. Probali i proslo nekoliko puta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2012 Тешко да је тако у интези, потврда која се издаје о стању на рачуну која је једна једина валидна за амбасаду повлачи блокаду рачуна од 24 сата. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 Hm, cudno, jer sam ja bas u Intezi trazila da mi odstampaju izvod sa racuna i u roku od par minuta trazila da mi daju novac nazad u kesu. Sa tom odstampanom potvrdom nije bilo nikakvih problema u ambasadi Kine, niti su me pitali dodatno o tome. To je bilo proslog Decembra, ne znam koliko su se stvari od tada menjale Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 Ja kad sam tražio za američku vizu, nakon par sati sam podigao na istom mestu, a pre dva dana za kinesku su mi rekli da odem na drugo mesto ako hoću da podižem, zbog neke njihove kontrole (unutar banke). Ovo pričam za Raiffeisen. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 Od kad pa to traze stanje na racunu za kinesku vizu ? Nije blo tako ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2012 Meni trazili u decembru Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2012 Pozdrav svima! Treba mi informacija od nekoga ko je skoro vadio vizu sa Kinu(u pitanju je turistička viza). Da li je neophodno da se dostavi uverenje o zaposlenju,izveštaj iz banke i da se plati osiguranje? Ili je to opciono? Čuo sam od prijatelja koji je prošle godine u ovo vreme vadio vizu da je potrebno samo da se ponese fotografija,pozivno pismo,fotokopija avionske karte i da se uplati neka sića( 3$). Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2012 zavisi kako te procene..uglavnom ne treba to zaposlenje, ni osiguranje, al mogu da ti traze..onda se ti ubedjuj s njima da ti izdaju bez toga...mozes opusteno da se raspravljas s njima ako krenu nesto da kenjaju...izvestaj iz banke je trebao za vizu za hong kong, ali nam sad vise za to ne treba viza...al ako imas, ponesi za svaki slucaj.. ponesi avionsku kartu sa izlaskom iz kine, to je uglavnom dovoljno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2013 Ako moze mala pomoc. Ja bih otisao u Kinu na 3 nedelje i prosao bi dosta Kine sto se kaze uzduz i popreko pa me zanima koliko bi me izasla viza, jel nije mi bas najjasnije jel se viza ( za Kinu ) vadi za regijon il za drzavu mislim sve citam viza za Hong Kong, Viza za Makao...? I da sta treba da im donesem s obzirom da sam student i idem turisticki? Hvala na odgovorima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2013 Ako moze mala pomoc. Ja bih otisao u Kinu na 3 nedelje i prosao bi dosta Kine sto se kaze uzduz i popreko pa me zanima koliko bi me izasla viza, jel nije mi bas najjasnije jel se viza ( za Kinu ) vadi za regijon il za drzavu mislim sve citam viza za Hong Kong, Viza za Makao...? I da sta treba da im donesem s obzirom da sam student i idem turisticki? Hvala na odgovorima Izvadi turističku vizu u Beogradu. Ona košta 3 USD i možeš ostati 30 dana u Kini. Sa njom možeš da ideš svuda po Kini, osim na Tajvan (treba specijalna viza) i trenutno je nemoguće za strance da posećuju Tibet. Hong Kong i Makao su Specijalne Administrativne Oblasti, i za njih ne važi kineska viza. Za HK nam ne treba viza za boravak do 14 dana. Za Makao se kupuje viza na granici (aerodromu), ona je multiple entry i važi 30 dana. Ako iz Kine izadješ u Hong Kong, Makao ili na Tajvan, računa se da si izašao iz zemlje. Imaj to u vidu, ukoliko dolaziš sa 1 entry vizom. Moj predlog ti je da putovanje počneš ili završiš u HK i Makau, i obidješ što više. Ogromna je zemlja. Voz je super prevoz kroz Kinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2013 Planiram put od 23 dana po Kini. Peking - Xian - Guangzhou. Zanima me da li su rezervacije hostela dovoljne ili moraju bas hoteli da se rezervisu? Naravno svu ostalu dokumentaciju bih obezbedio. Da li je neko vadio kinesku vizu sa stranim pasosem u Srbiji? Jel potrebna ista dokumentacija? Ja imam madjarski pasos i dokumentacija potrebna za kinesku vizu u madjarskoj je blago receno, smesna. Jedino sto je viza daleko skuplja plus bi me i put tamo i nazad izasao dosta. Pa razmisljam sta da radim... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2013 Nije baš velika razlika za papirologiju a cena je ogromna (u Mađarskoj). Jedino ako u Srbiji traže nešto novo? Napiši šta treba i kako ide. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Planiram put od 23 dana po Kini. Peking - Xian - Guangzhou. Zanima me da li su rezervacije hostela dovoljne ili moraju bas hoteli da se rezervisu? Naravno svu ostalu dokumentaciju bih obezbedio. Da li je neko vadio kinesku vizu sa stranim pasosem u Srbiji? Jel potrebna ista dokumentacija? Ja imam madjarski pasos i dokumentacija potrebna za kinesku vizu u madjarskoj je blago receno, smesna. Jedino sto je viza daleko skuplja plus bi me i put tamo i nazad izasao dosta. Pa razmisljam sta da radim... Ako imaš (samo) mađarski pasoš i živiš u Mađarskoj, onda mislim da u Beogradu ne bi gledali blagonaklono na taj zahtev, jer bi bilo logično da se obratiš ambasadi u zemlji u kojoj živiš. Ako imaš i srpski pasoš (pretpostavljam da da, jer srpski govoriš kao maternji), moj savet je da u Kinu putuješ sa njim, bolje prolazi. Ako ništa drugo, cena vize će biti dramatično manja. Ta cena od $3 u Beogradu važi samo za nosioce srpskih pasoša. Pored rezervacije smeštaja (hosteli su okej), potrebna je i rezervacija povratne avio karte. Naravno, i oni dokumenti o statusu... (uverenje o studiranju ili potvrda o zaposlenju itd.) Ima sve to detaljno na sajtu konzulata. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 Planiram put od 23 dana po Kini. Peking - Xian - Guangzhou. Zanima me da li su rezervacije hostela dovoljne ili moraju bas hoteli da se rezervisu? Naravno svu ostalu dokumentaciju bih obezbedio. Da li je neko vadio kinesku vizu sa stranim pasosem u Srbiji? Jel potrebna ista dokumentacija? Ja imam madjarski pasos i dokumentacija potrebna za kinesku vizu u madjarskoj je blago receno, smesna. Jedino sto je viza daleko skuplja plus bi me i put tamo i nazad izasao dosta. Pa razmisljam sta da radim... Ako imaš (samo) mađarski pasoš i živiš u Mađarskoj, onda mislim da u Beogradu ne bi gledali blagonaklono na taj zahtev, jer bi bilo logično da se obratiš ambasadi u zemlji u kojoj živiš. Ako imaš i srpski pasoš (pretpostavljam da da, jer srpski govoriš kao maternji), moj savet je da u Kinu putuješ sa njim, bolje prolazi. Ako ništa drugo, cena vize će biti dramatično manja. Ta cena od $3 u Beogradu važi samo za nosioce srpskih pasoša. Pored rezervacije smeštaja (hosteli su okej), potrebna je i rezervacija povratne avio karte. Naravno, i oni dokumenti o statusu... (uverenje o studiranju ili potvrda o zaposlenju itd.) Ima sve to detaljno na sajtu konzulata. s tim sto dokumente o statusu uglavnom ne traze....mada se desi da nekom i traze, onda se svadjas sa njima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 ma iz srbije sam. onda cu aplicirati sa nasim pasosem. za avio kartu sam predpostavio da je to osnovni uslov. inace sam zaposlen. jedino sto me je brinulo je to da moraju da se rezervisu hoteli, al ovako je kul. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 28, 2013 Da li se zakazuje ili samo dobar dan, ja dosao? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 28, 2013 Ne zakazuje se, samo dodjes sa dokumentima koje traze za odredjeni tip vize. L - turisticka verovatno u tvom slucaju. Nije ni velika guzva u mom slucaju bila, dvoje, troje ljudi ispred mene.. Srecno, pa se vidimo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2013 Nije pitanje direktno vezano za vizu, ali... Da li na ulasku u Kinu traze da se pokaze da se ima avionska karta za nazad? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites