Followers 0

Tajland & Kambodza

366 posts in this topic

Ako se necime ne treba opterecivati na Tajlandu, to je cenom bilo cega. Sve je jeftino.

Pa i nije više sve tako jeftino :-) ono... Da se ne lažemo.

Cigarete - 97thb Marlboro red u 7-11, u normalnom hotelu 120. To mu dodje skuplje nego u Srbiji.

Voda 1.5l - 17thb - ona koju ja pijem, a ima i jeftinije, to mu dodje oko 50din.

Na ulici pad thai ili tom kha gai, 30-50thb, u normalnim bungalovima, guest housima 90-120thb. U Bkk u dobro ocenjenim restoranima i ako izgledaju raspad i imaju pet stolova, čak i više.

Skuteri - 150/200thb per day.

Auto - tj raspali jimmy 800-1200thb per day.

Taxi - thong sala do ban kai je 100, ban kai - haad Rin isto.

Smeštaj od 5eur u hostelu do 15-20eur za ok čist bungalow, ban kai / ban tai / thong sala... Malo vise za sever i za Haad Rin

Ne znam sta vas još zanima ali ovo su trenutne cene na Phanganu. Kada se ostaje duže, kao što ja ostajem, valja paziti na svaki baht :-) ali ja to ne znam.... :-)

Edited by traveleasy

Pa i nije više sve tako jeftino :) ono... Da se ne lažemo.

Iako tek idem, sklon sam da poverujem u ovu tvoju tvrdnju iz jednog prostog razloga. Čitam LP iz 2012 izdanje i čudim se cenama. Ulaznice, prevoz, smeštaj... sve je prilično skuplje nego u okolnim zemljama. Ona palata u Bangkoku 10 eur! Jebote, pa Luvr je jeftiniji! Brodske ture - 20-30-40 i više eur! Brate mili, Turska je džab-džaba u poređenju sa ovim. Ulaznice za neke parkove-odgajališta slonova, tražih po netu, ne videh da nude pojedinačnu ulaznicu, već isključivo preko tura (koje su, naravno, 50 i više eur!). Gledam na booking.com cene smeštaja u Krabiju i na ostrvima, što si bliži nekoj turističkoj ''meki i medini'', ako nađeš neku skrndavu sobu za manje od 15 eur, ono, wooooww! :) Vožnja do ostrva od kopna - tipa vožnja od 20km, bude po 20 eur povratna karta!?!

Tajland je odavno isfurana priča jer je gomila turista ostavila otisak zadnjih, hmmm 6-7 decenija. Nije ni čudno što su toliko digli cene. Ok, verujem da se u nekom budžaku može ponovo naći nešto jeftino, ali... treba ga naći. ;)

Ti si bas neki cudan covek....sklon si da poverujes, to mu znaci da postoji mogucnost da lazem? :-) ja sam napisao kakve su cene na Phanganu, gde sam vec dve nedelje i verujem da sam ih do sada dobro upamtio :-)

Tajland jeste poskupeo spram onoga sto je bio pre 10 godina, ali i mnogo toga im je islo na ruku. Pametno su ulagali, u puteve i ostalu infrastrukturu pa sada samo ubiru plodove. A i jacanje dolara/slabljenje eura iz nase perspektive utice na to da je nama kojima je eur primarna valuta, Tajland sada skuplji no pre pet godina za nekih 25% samo po kursnoj razlici, a jos se doda na to da su oni sa opravdanim razlogom podigli cene skoro svega.....dodjemo do toga da je Tajland za 40-50% skuplji nego sto je to bio pre 5-6 godina, ali opet daleko od preskupog.

Nemoj onda da ides u "onu palatu", ako ti je skupo, idi u Luvr, njemu bar znas ime. Ti toliko pezorativno pises o Tajlandu da ja ne kapiram bas zasto ga uopste posecujes. A pri tom izabrao si Krabi koji je jedna od tri najskuplje destinacije u Th i opet zelis da prodjes sa pet eur hostelom, kapiram na pljuc od Ao Nanga.

Isfurana je prica za nekoga ko jos uvek misli da je to dzungla gde za pet eur jedes i pijes ceo dan a za dva spavas.

Nagrabusio Tajland ni kriv ni duzan. Mislim da je dobra praksa da kad se postavlja pitanje skrene paznja sagovornicima ko to pitanje postavlja, to jest zasto zeli da ide negde, kako voli da putuje, sta voli da vidi... Sto je pitanje informativnije to je i odgovor vise prilagodjen postavljacu, a manje je nesporazuma.

Meni je Bangkok uglavnom isti po cenama a bih bar jedno dvaes puta,na plazi jeste nesto skuplje i verujem da cene skacu tamo uglavnom jel danasnji turisti traze komfor a to kosta,pre su bili bungalovi bez wc a a sad su uglavnom s njima,hrana je isto postala skuplja jel jeftina mesta nestaju i pretvaraju se u skuplja,ne verujem da ima to nesto veze sa ekonomijom il sta vec,zasto bi inace Bkk imao skoro uvek iste cene,mislim da je vise jel su lokalci nestali sa plaza i ostrva i da je skoro tu sve za turist servis

5eura je dovoljno za hranu u bkk dnevno i da ne budete gladni,gradski busevi su jeftini,odeca obuca i tehnika za kupiti je isto jeftina i ne treba nositi maltene nista,sve se moze tamo daleko jeftinije uzeti ,na to mislim i brendiranu robu u vecim centrima

Tako da je Bkk jedan ako ne i najjeftiniji kul grad uopste za boravak,na plazama sam davno bio i uopste mi se ne dopada cela atmosfera tu,glupi turisti,retko gde se srece toliko morona kao tamo,kurve se nabacuju non stop,riblji svet je uglavnom nestao tako da je dosadno biti u vodi,sve to lepo izgleda opticki i ok je za nekog ko voli orgijati i dosadjivati se po plazama,cak mi je i vijetnamska plaza sa rusima bila zanimljivija od tajlandske ioako je recimo tajlandska lepsa,mozda bi bile bolje da nije toliko ljudi sto leti tu..cela evropa kad ide za aziju ide uglavnom za tajland i to na plaze i ostrva ,pa tako da tamo gde svi idu ni ne mozete ocekivati neku vecu avanturu kao ni da cene previse stagniraju

Za ulaznicu za palatu mislim da je previse deset eura,mislim da sam platio manje,ima i fora da se ne moze uci s sorcem pa se treba ogrnuti s necim pa ko nema treba iznajmiti tu...ima tu i neki kip bude gde se extra placa,mozda su mislili sve zajedno,uglavnom kip je ok,palata je nesto kao i sve druge palate samo mnogo veca,moze se ubiti jedno par sati i blizu je te khos ulice pa se moze peske do nje

Al' ste srbi, posvadjate se na turističkom forumu :) 

Nego jedno kratko konktretno pitanje (na koje verovatno ima odgovor, al' hajde). 

Na BKK aerodromu da menjam eur za baht? Tj svakako moram, da platim prevoz, ali da li je ok kurs ili neki aerodromski pa da zamenim samo malo?

Ok je kurs,nije nesto previse nizak od grada,najbolji kurs je u jednoj menjacnici u centru gde su bile demonstracije pre

Ti tamo nemoj da vređaš, ovo je putnički a ne turistički forum! :spot:

Nego jedno kratko konktretno pitanje (na koje verovatno ima odgovor, al' hajde).

Na BKK aerodromu da menjam eur za baht? Tj svakako moram, da platim prevoz, ali da li je ok kurs ili neki aerodromski pa da zamenim samo malo?

Ja sam na aerodromu razmenio 10 evra, tek toliko da se nadje. Ne znam da li je i dalje u funkciji onaj novi ogroman aerodrom sa koga imas metro z 40 bahta ~ 1 evro do centra Bangkoka. Nemoj nikako taksi da uzimas, traze od 600-900 bahta do centra. Ako bas moras taksi, insistraj na taksimetru jer ce tad da ispadne oko 250-300 bahta. Ja sam dva dana bio preko CS-a kod cure nedaleko od aerodroma i nas je taksi iskostao jednom oko 260 bahta do samog centra. Sreca pa nas je bilo 6 u taksiju, inace sam nikad ne bih toliko platio :)

Edited by Duya

Moje licno iskustvo - Kad sam stigao u BKK posle 12 sati aviona i presedanja, udari te vrucina i pokosi jet lag, stvarno mi nije bilo do metroa i klackanja sa svim stvarima. Za taxi od aerodroma vazi isto sto i po gradu - uvek meter. Logicno da ce da deru oni koji unapred kazu cenu, ali i postoji zvanicna taksi stanica na oba aerodroma, uzmes lepo broj i oni ti dovedu taksi kojem ne moras posebno da napominjes da treba meter. A 5e za taksi voznju od sat i nesto vremena stvarno nije mnogo.

Zasto volim Tajland, zato sto ovakva pesma ne bi mogla da postane hit ni u jednoj drugoj zemlji :)

Ljudi, jedno pitanjce :-)

Nisam mogao da spavam sinoć, pa sam nesto preturao stvari i dođem do pasoša i skapiram da nemam (čitaj izgubio sam) onu arrival/departure card koja se dobija u avionu i obicno je zahtevaju za neku od stranica pasoša... Ali ne i ovaj put :-)

Sve sam pretražio, nema je nigde.

Kakva je procedura? Da li je potrebno samo ispuniti novu ponovo na aerodromu i reci cika policajcu da sam staru izgubio ili se moram cimati u imigraciono i s njima se objasnjavati? Da li se nekome to ranije desilo? :-)

Meni se desilo. Popunio sam novu pri ulasku u Kambodzu, samo su mi dali da popunim sa strane i to je to.

Edited by Gorbash

Ide se u imigraciono u bkku, čeka ceo dan, plati 1000thb, dobijete još jedan ulaz.

http://www.thaiembassy.com/thailand/re-entry-permit-thailand.php ovde je bolje opisano :)

Hvala puno, traveleasy!

Opet, bolje nam je izgubiti pola dana u Bangkoku, nego upropastiti još jednu stranicu u pasošu i čekati na novu vizu u Yangon-u! :spot:  A načuo sam da je moguće dodati ulaz i negde na aerodromu.... Kao, ima šaltera za to. True or fake ?

To ne znam.... Ali ima immigration office na aerodromu....pa da probaš i izvestis nas :-)

on 4th level, zone 2 at the Passenger Terminal Building on 4th level on the east side.

Moguće je! Završio sam! :dance:
Evo izveštaja o dodavanju ulaska u Tajland:

Znači ... otišao sam u imigraciono u Chang Wattana government center (zgrada B ) završio sve za svega sat ipo + dolazak i odlazak do ovog dela grada, koji je malo udaljen od downtown-a, gde inače gro putnika ostaje. Tu od okoline Khaosan Rd. do imigracionog taksi košta 230 bahta ... tolko mi ispalo i u povratku. Predlažem da se krene rano ujutru, po mogućstvu pre pola osam. Oni otvaraju od pola 9 , a taksijem je trebalo sat i pet minuta da se stigne do tamo ... ujutru su gužve , svi idu na posao, a to je ujedno i put prema Don Muaeng aerodromu, pa je prometan. Ja sam imao klasičnu turističku vizu na 60 dana sa 1 ulazom. Kad udjete u zgradu, upute vas na Immigration office, a onda tamo na šalteru vam pregledaju dal imate sve od papira. Bitno je da se napomene da ste došli za RE-ENTRY PERMIT. Onda vam gospodja preda M8 formular koji popunite, zalepite jednu sliku na poledjini, a treba vam i fotokopija 1.strane pasosa, thai vize sa ulaznim pečatom i onog departure card-a što vam zaheftaju u pasoš. Ja sam napre otišao sprat ispod da isfotokopiram to. 2 bahta. Onda idete na registracioni šalter, pa vam daju broj. Onda prozovu vaš broj (mene prozvali posle 5 min. jer sam došao rano rano ujutru). Tamo predate sve papire i platite 1000 bht. Onda na susednom šalteru čekate da vas prozovu i vrate vam pasoš sa re-entry permit-om. Tu sam čekao možda još svega dvadesetak, trideset minuta. U medjuvremenu, sprat niže možete da se promajete, ima food court i shopping centar. Aha, nema šta nema! U sred imigracionog! Tajland je to! :D E, onda sam pokupio pasoš i to je to. Re-entry permit je ustvari pečat koji zauzima pola stranice i gde piše da možete još jednom ući u Tajland. E sad, jako bitno, ne dobijate novih 60 dana sa re-entrz permit-om, vec vazi samo toliko dok vazi i prva viza... odnosno, 60 dana od prvog ulaza u Tajland!

Edited by Nightwatcher

Kazu da je moguće, ali tek kada letiš vani. Znači, 2 i po sata pre leta odeš na aerodrom i odradiš ga neposredno pre leta (valjda prvo ček in, pa onda ima šalter pre nego da prodješ immigration ... ali to mi je bilo nekako tesno s vremenom (opcija:2), jerbo mi ipak više godi da ga odradim ranije, pa da se opuštenije pristupi samom letu. flowers::

Sad kako je ojacao USD, vecina drugih valuta su pale u odnosu na isti, ali ne i baht. Kao posledica Srbija je sada zvanicno jeftinija zemlja za zivot od Tajlanda (kada se saberu cene svega za duzi boravak). Za turistu je verovatno slicna cena jer je hrana i dalje jeftinija na Tajlandu. Medjutim to je samo cena, a ne moze se sve gledati samo kroz cenu. A to sto Tajland vazi za jeftin pa putnici iz Srbije ocekuju da je jeftiniji nego Srbija, on  vazi kao jeftin za pridoslice iz najskupljih zemalja, njima je naravno jeftin. Sasvim druga kategorija turista. 

Zvanicno? Daj leba ti da vidim zvanicni dokument gde je neko odradio studiju i uporedjivao cene svega za duzi boravak.

Konvertovao cene preko googla direktno iz THB u RSD.

Posto se vratih juce, evo cisto poredjenja radi, cene u BKK-u.

Marlboro red -  97 Thai baht = 321 RSD

Sendvic (mali za nase pojmove) - 25 Thai baht  = 83 RSD

Voda 1.5 L = 17-19 Thai baht = 57 - 62 RSD

Klopa na ulici = 40-50 Thai baht = 133 - 165 RSD (Porcije su male za nase pojmove, tj "manje" se najedes no kad kupis pljesku kod nas. :) )

Klopa u restoranu (western ili thai/western) = 400 Thai baht po osobi za normalne restorane, glavno jelo + desert + piche = 1326 RSD

Klopa (buffet) u nekom od boljih hotela na bazi all you can eat sa wine pairingom (npr u Sofitel So) = 2000 thai baht = 6300 RSD

Soba u normalnom guesthousu ili omanjem hotelu u Sathornu ili Silom-u, cca 1400-2000 THB - 4750 - 6300 RSD (ukljucen dorucak). Soba u skupljim hotelima .... nema limit :) Okura Prestige je dobra za nemati limit :)

Koktel u rooftop barovima, 600THB = 2000 RSD

Nije vise nist' tako jeftino u Tajlandu, ali tako i treba da bude. Sve vise i vise Thai ljudi drasticno bolje zivi nego pre par godina.