Followers 0

Ukinute vize za Mongoliju

91 posts in this topic

Tačnije, potpisan je sporazum o ukidanju viza, a pratićemo kada stupa na snagu.

Hej, lepe vesti posle dužeg vremena!

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=08&nav_category=11&nav_id=774988

"Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i mongolski šef diplomatije Luvsanvandan Bold potpisali su danas u Beogradu sporazum u ukidanju viza.

Tim sporazumom se omogućuje slobodno kretanje dva naroda i unapređenje privredne saradnje."

Lepa, lepa vest  clap.gif' alt=':clap:'>  clap.gif' alt=':clap:'>

Konačno i ovaj novi da izboksuje neko ukidanje viza.

Konačno i ovaj novi da izboksuje neko ukidanje viza.

Apsolutno se slazem!  :)

Ajde sad da izboksuju i jos neke socijalisticke zemlje kao npr. Vijetnam ... ili potpuno ukidanje za Laos.

Ovde u Aziji najgadniji problem je viza za Maleziju. Iskreno se nadam da ce se neko zauzeti za to ...

Mnooogo smara ta Malezija  :cryy:

Ha!, tek sad videh ovo  :pivoooo:

DakleM, nešto mi se javlja da ću na leto 2014, iz Kine da odem u Mongoliju  :banana:

Još kad bi bezvizni režim trajao 90 dana, pa da bez žurbe izvozim i Gobi :kamp:

Do sredine leta bi i biciklom stigli iz Srbije do Mongolije, valjda je to diplomatsko "stupanje na snagu" malo brže  ::crazy:

Srpski pasos je sasvim solidan za putovanja bez viza, a sada jos vise. Retko kojoj zemlji da ne trebaju vize za Mongoliju.

To je prednost, sto daje pristup vrlo egzoticnim zemljama od Kube, preko Belorusije do sada Mongolije. Jos kada bi funkcionisala viza `poslovno u` za Severnu Koreju bio bi ubedljivo najjaci pasos za egzoticne zemlje.

Ove godine je na 37-om mestu sa 104 zemlje za koje ne treba viza:

https://www.henleyglobal.com/fileadmin/pdfs/visarestrictionsGlobal%20Ranking%20-%20Visa%20Restriction%20Index%202013-08.pdf

za Sjevernu Koreju ti nista nebi znacilo da ti ukinu . Moras sa pratiocem tj agencijom jer koliko znam niko iz SRB nema tamo neke poslovne veze .

za Sjevernu Koreju ti nista nebi znacilo da ti ukinu . Moras sa pratiocem tj agencijom jer koliko znam niko iz SRB nema tamo neke poslovne veze .

Kinezi koji se bave biznisom mogu bez pratioca bez ogranicenja. Da radi poslovno u ko zna mozda bi se moglo nesto iskombinovati. Otac moje drugarice iz Kine ide tako.

Ako je verovati Wikipediji dobijamo najduzi boravak od 90 dana  ;Dhttp://en.m.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Mongolia

Na sajtu Narodne skupštine se od 13. januara nalazi predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mongolije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja. Sad je samo pitanje kad će ga Skupština razmatrati.

Ne mogu da verujem kakav sam baksuz. Dva drugara i ja smo bili letos, trazili vizu u Irkutsku, em je viza skupa, em treba pozivno pismo koje kod neke zene koju ti u ambasadi preporuce kosta 40 eura. Dva drugara dala 100 eura za vize, ja odustao od Mongolije, zato sto nisam imao vise love...

Koliko sam ja shvatio, taj sporazum još uvek nije ratifikovan, te mi i dalje ne možemo u Mongoliju bez vize. Ili ne?

U ovom predlogu Zakona piše da sporazum (onaj koji su potpisali 8. novembra 2013)

"ступа на снагу тридесет (30) дана од дана пријема друге дипломатске ноте којом се Стране међусобно обавештавају да су испуњени услови предвиђени њиховим унутрашњим законодавством за ступање овог споразума на снагу."

Ne znam dokle je Mongolija dogurala sa svojom ratifikacijom.

Da li neko ima svežu informaciju dokle se stiglo sa ovim? Moja pretraga po netu ne daje ništa novo :(

Ja mislim da nam i dalje treba viza jer u predlogu Zakonu o potvrđivanju sporazuma piše da stupa na snagu 30 dana nakon što strane obaveste jedna drugu o ratifikaciji prema svom zakonodavstvu. A pošto naša Skupština nije još zasedala po tom pitanju i zakon nije usvojen, nisu ni mogli obavestiti Mongoliju o ratifikaciji.

Pitala sam poznanika koji je radio u MIP-u, čekam odgovor pa ću ga postaviti ovde.  Ako ništa, barem bi trebalo da znaju kada će ratifikovati sporazum, nadam se  :?

Iz Mongolije su mi odgovorili u roku od par sati vrlo detaljno i ljubazno na odlicnom engleskom (i jos sam poslao mail skupstini a dobio odgovor iz MIP-a, pitam se da ovde Mongol posalje Skupstini isti mejl da li bi dobio odgovor). U svakom slucaju oni su ratifikovali vec, 7. decembra, jer se kod njih ratifikuje u Vladi ne u Skupstini, o cemu su i obavestili srpsku stranu. Kako kaze sada se iscekuje ispunjenje unutrasnje procedure u Srbiji kako bi sporazum mogao da stupi na snagu.

Svaka ti čast! Bravo!  :spot: To je tačno ova vest koju sam i gore okačila, 7. 12. prošle godine.

Ajd da vidimo šta će da kažu nezvanično s naše strane svom bivšem kolegi. Valjda imaju bar ideju kada bi to moglo da dođe na red za odlučivanje.

На сајту Народне скупштине стоји датум 13.01 - не знам шта је то, дан кад је предложен или кад је требало да буде донесен?

http://www.parlament.gov.rs/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B8/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B8.46.html

А ево и самог споразума/закона:

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/54-14.pdf

Dan kad je ušao u proceduru, ali nije još izglasan. Vidi se po tome kojoj kategoriji pripada na sajtu

Dan kad je ušao u proceduru, ali nije još izglasan. Vidi se po tome kojoj kategoriji pripada na sajtu

Тако је, али покушавам да схватим да ли тај датум значи било шта, тј. да ли говори кад ће бити у скупштини, или такво нешто :)

По некој логици ствари, на првом заседању после тог датума?

Још ћемо научити како функционишу наши државни органи :)

Прво редовно заседање је првог радног дана у марту, значи ако пре тога не буде неког ванредног...

Ako zakon nije sporan, onda obično znači da će biti izglasan sledećom prilikom, sem ako nema nešto baš hitno :) Inače može da čami u proceduri zauvek.