Posted January 14, 2014 Pre nekoliko dana naletela sam na internetu na članak koji prenosi savete izvesnog Vilijema D. Čalmersa u vezi sa zemljama koje u 2014. treba izbegavati. S obzirom na to da su se na listi našle Mauritanija (za koju je, greškom prevodioca, rečeno da je grad) i Rusija, u kojima sam relativno skoro boravila, zainteresovala sam se i pročitala članak. Evo šta gospodin Čalmers navodi kao važne razloge za neodlazak u pojedine zemlje http://www.6yka.com/novost/49154/ovo-su-zemlje-koje-treba-izbjegavati-u-2014 Zamislila sam se nad tim šta predstavlja važan kriterijum u odabiru destinacije za putovanje. Šta je vama bitno? Slažete li se sa Čalmersom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Шта рећи о некоме ко Русију стави у "земље за избегавати" него да је кретен. А и остали аргументи су му често слични. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Meni je fascinantno da taj čovek isto tako samog sebe naziva piscem, filantropom i profesionalnim putnikom. Ko je, za ime sveta, profesionalni putnik? Šta je njegov posao? Od koga dobija platu za to? Strašno me nervira to kačenje titula na sebe bez ikakvog povoda i pokrića. Za nekog ko se busa svojim putničkim dosijeom, napravio je previše ispada u površnost praveći ovu listu. U Mauritaniji, istina, postoje ostaci robovlasništva, i to je civilizacijski gledano jedna užasna stvar, ali kakve veze to ima s putnicima koji idu tamo? Robovlasništvo je u Mauritaniji tabu tema, mi smo se iz petnih žila upirali da nađemo nekog ko bi nam rekao više o tome. Neće se sigurno desiti da vas na ulici neko presretne i kaže: ''E, od sad si rob, vodimo te na pijacu na prodaju''. Dalje, ta minska polja. Pa u koliko zemalja ima područja sa minskim poljima, počevši od ovih naših? Priča se da uz granicu između Zapadne Sahare i Mauritanije postoji minsko polje, kao i uz granicu sa Alžirom. Da li to znači da je čitava zemlja minsko polje? Pa onda ove stvari koje je napisao o seksualnom zlostavljanju u Saudijskoj Arabji, lošoj hrani u Rusiji, itd. U stvari, najviše me je od svega iznerviralo što sam listu čula i danas na radiu, i nekoliko puta pročitala na raznim sajtovima, i što je na kraju mnogo ljudi saznalo za nju. Zbog čega površnosti dobijaju medijsku pažnju, nije mi jasno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 О сајтовима и медијима је боље не причати, поготово сад кад сви имају интернет, довољно је да један портал пренесе неку будалаштину, то ћеш одмах прочитати на још 20, чути на три радио станице... А површност је катастрофална, за сваку земљу можеш наћи неку будалаштину, ропства има у Нигеру, минских поља у Алжиру, у Малију се ратује, у Шпанији је велика незапосленост, у Француској имаш усељеничке квартове са криминалом, слично се дешава и у Британији, ропски рад и сиротињу имаш и у САД... по кретеновој логици, све би то требало избегавати... али у праву си, кривљи су они који му дају простор. У Русији нема добре забаве јер не дозвољавају хомосексуалне бракове... иначе, последњих месеци се води страшна пропаганда против Русије у медијима због тих "геј закона", шири се толика русофобија да ме то подсећа на фашизам. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Šta li će Srbiji da nakarikaju još ....... pitam se Raznorazni svetski moderatori i dušebrižnici Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Obzirom da nije teško doći do podatka ko je William D. Chalmers (C/P njegovog imena u Google-u) ulaziti u to da li jeste ili nije kompetentan je .. hmmm ... Naravno da neko ko je 2002. proglašen 'najvećim svetskim putnikom' (po Magazinu National Geographic Traveler) ima 'pristojne' reference oko svoje Black-Liste Destinacija. I sasvim je u redu što je na Listu pored Saudijske Arabije, Turkmenistana, Nigerije stavio i Rusiju. Pa šta ako je stavio ? Kao i za svaju pojedinačno, naveo je razloge, ali prosečnom srpskom 'Pater familiasu' nije zasmetalo ništa od pobrojanog (loša birokratija, skupe vize, nedostatak higijenskih sredstava, loša hrana, loša usluga), čak ni to da je Rusija Lepa Zemlja, koliko da u Rusiji nema dobre zabave zbog Anti-Gay zakona. Generalno gledajući (a pročitao sam ovde dosta toga) on čovek ima neke svoje kriterijume kao što ih ima svako od nas. Ni u jednu od ovih zemalja nisam planirao nikad da odem (ni u Rusiju, Sorry) pa možda zbog toga nemam neki poseban stav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Neću uopšte da ulazim u kriterijume po kojima je William D. Chalmers napravio listu zemalja za izbegavanje, ali je jasno da ovo što je objacvljeno ovde http://www.6yka.com/novost/49154/ovo-su-zemlje-koje-treba-izbjegavati-u-2014 nije njegova lista već ju je neko ''sažvakao'', iscepkao i nepotpisanu objavio . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Obzirom da nije teško doći do podatka ko je William D. Chalmers (C/P njegovog imena u Google-u) ulaziti u to da li jeste ili nije kompetentan je .. hmmm ... Naravno da neko ko je 2002. proglašen 'najvećim svetskim putnikom' (po Magazinu National Geographic Traveler) ima 'pristojne' reference oko svoje Black-Liste Destinacija. I sasvim je u redu što je na Listu pored Saudijske Arabije, Turkmenistana, Nigerije stavio i Rusiju. Pa šta ako je stavio ? Kao i za svaju pojedinačno, naveo je razloge, ali prosečnom srpskom 'Pater familiasu' nije zasmetalo ništa od pobrojanog (loša birokratija, skupe vize, nedostatak higijenskih sredstava, loša hrana, loša usluga), čak ni to da je Rusija Lepa Zemlja, koliko da u Rusiji nema dobre zabave zbog Anti-Gay zakona. Generalno gledajući (a pročitao sam ovde dosta toga) on čovek ima neke svoje kriterijume kao što ih ima svako od nas. Ni u jednu od ovih zemalja nisam planirao nikad da odem (ni u Rusiju, Sorry) pa možda zbog toga nemam neki poseban stav. Evo meni je zasmetala laz da je u Rusiji losa hrana. U Rusiji je hrana veoma ukusna i veoma zdrava pre svega.Sto se tuce nedostratka higijenskih sredstava to moze da napise samo neko ko je Rusiju video samo u Rokiju 4. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Obzirom da nije teško doći do podatka ko je William D. Chalmers (C/P njegovog imena u Google-u) ulaziti u to da li jeste ili nije kompetentan je .. hmmm ... Naravno da neko ko je 2002. proglašen 'najvećim svetskim putnikom' (po Magazinu National Geographic Traveler) ima 'pristojne' reference oko svoje Black-Liste Destinacija. Извињавам се због вулгарности, али ако се неко пос*о, не треба да гуглам његове референце да бих дао шта је резултат његовог рада. I sasvim je u redu što je na Listu pored Saudijske Arabije, Turkmenistana, Nigerije stavio i Rusiju. Pa šta ako je stavio ? Kao i za svaju pojedinačno, naveo je razloge, ali prosečnom srpskom 'Pater familiasu' nije zasmetalo ništa od pobrojanog (loša birokratija, skupe vize, nedostatak higijenskih sredstava, loša hrana, loša usluga), čak ni to da je Rusija Lepa Zemlja, koliko da u Rusiji nema dobre zabave zbog Anti-Gay zakona. Рећи да треба избегавати Русију по мени је као рећи да треба избегавати Лувр, Рим, Барселону, Лондон, Таџ Махал, Пацифички океан... једноставно неприхватљиво, с обзиром колико та земља има светске културне и сваке друге баштине. А аргумент са геј законима ми је врх идиотизма. Као што рекох, вуче ми на део крајње одвратне пропаганде. Ал јебига, не смеш ништа лепо да кажеш о Русији да се не нађе неко да ти контрира. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 Ne vidim razlog da se bilo ko nadje ljutim ili uvredjenim. Svako misljenje ili preporuka je uvek subjektivno. Koliko god se neko upinjao da ga dokaze ono nikada ne moze biti na nivou eksperimentalno dokazane cinjenice, jer se ta cinjenica moze proveriti mnogo puta od strane raznih osoba i dobiti isti rezultat. Ovo je jednostavno sasvim druga kategorija. On moze da se prikazuje kao `ekspert` po pitanju putovanja, ali kao sto svi mi ovde znamo ta titula se ne stice brojem posecenih zemalja ili ostalim statistickim podacima. Sofisticiran putnik bi bio veoma oprezan da osudi. Verovatno ima ljudi koji ce poslusati njegove savete, ali da oni ne odu negde nije ni steta. Em ne bi verovatno ni isli tamo, a cak i da odu ne bi videli dalje od svojih predubedjenja. Po meni licno nema, i ne bi trebalo da bude ijedne zemlje za izbegavanje za putnika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2014 @MajaNS Njegova je KLIK Međutim, to je manje bitno, koliko da je neki fucking Amer potkačio 'majčicu' Rusiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 @fidejan: Guglovala sam i ja gospodina pa sam tako i videla da sebe naziva profesionalnim putnikom, što mi je prepotentno i prostački, kako sam već navela. Videla sam i za šta je proglašavan, i kakav mu je putnički dosije. Zato sam i rekla da je iznenađujuće površan za nekog s takvim referencama. A moji razlozi nisu razlozi prosečnog srpskog pater familiae, kako si se izrazio. Naravno da svako ima svoje kriterijume za to u koje zemlje želi ili ne želi da putuje, i pravo na imanje tih kriterijuma ne može da mu se ospori. Oni mogu da se zasnivaju na političkim uverenjima, vrednostima, praktičnim i finansijskim razlozima, zainteresovanosti, afinitetima, i čak prostoj simpatiji i nesimpatiji prema nečemu. Međutim, problematično je kada neko ko je proglašen za najvećeg putnika ili već kako, iznese jednu takvu listu preporuka u javnost. S obzirom na to da njegove reči imaju vrednost veću od liste koju bi sastavio, recimo, moj deka, mislim da je taj čovek onda odgovoran za nepotrebno stigmatizovanje pojedinih zemalja na osnovu ličnih afiniteta, što po meni nije u redu. Smatram da su jedini objektivni razlozi za preporuku da se nekud ne odlazi - bezbedonosni. I kad to kažem, mislim recimo na Siriju u datom trenutku, i slične primere. Ovako, verujem da Čalmers nije pozvan da donosi sud o tome kakva je hrana u Rusiji. @MajaNS To jeste neki nesrećni prevod i prepev njegove liste, koju sam našla posle i na engleskom. Iako je loše prežvakana, Čalmers je to isto i napisao, samo malko obimnije i sa još više nesrećnih argumenata nego što je ovde dato. Recimo, da se u Mauritaniji mrzi sve što je inostrano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 A moji razlozi nisu razlozi prosečnog srpskog pater familiae, kako si se izrazio. Моји јесу. Уз то бих додао да сам клерофашиста, ретко читам а још ређе се купам. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Hvala, Katarina. Važno je da ovde obaramo takvu propagandu, jer je šire i veliki i štetni mediji poput B92. Inače, slažem se u potpunosti sa Reljom. To što je i Rusija na spisku čini da se spisak čita kao ona najgora proameričko-prozapadna propaganda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Letos sam proveo desetak dana u Mauritaniji, i daćebog, nešto će se temljnije napisati o tome. Za sada bih samo rekao je tamošnje robovlasništvo, premda postoji i za svaku je osudu, prenaduvan problem, uzimajući u obzir koliko ljudi širom sveta prinudno radi i živi u jezivo neljudskim uslovima. Počev od Kine, pa sve do američkih getoa za najnižu klasu bez ikakve sociljane pomoći. Ono u Mauritaniji, čini mi se, pre je neka vrsta recidiva feudalizma nego pravo ropstvo, kakvo smo, primera radi, viđali na jugu SADa do pre samo nekoliko decenija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Dobro, čovek je budala, toliko je valjda očigledno. I sama titula "profesionalnog putnika" već dovoljno svedoči o tome kako on sebe doživljava. Ali postoji ovde još nešto, što je meni zanimljivo. Zanimljiv mi je taj status "svetskog putnika", kao čoveka koji je svoj ugled zaslužio time što je mnogo putovao. Za putovanje nije potrebna ni posebna pamet, ni snaga, niti bilo kakvo herojstvo, a opet eto, neko obiđe pola sveta i onda je on Putnik, on je odjednom nešto bitno. Postoji li statusna titula koju je lakše zaslužiti? To sam još davno primetio, čitajući po novinama intervjue sa našim velikim putnicima, avanturistima, samoproklamovanim istraživačima. Kad me neko oslovi sa "putniče" ili "svetski putniče", naježim se. To što je neko putovao ne čini ga ama baš nikakvim autoritetom. Što je najgore, mnogi putnici sami upadnu u tu zamku, pa stvarno poveruju da su oni nešto posebno, da su postigli nešto veliko. Drugi deo problema je taj površan, banalan, nepromišljen pristup putovanjima. Ne postoje kriterijumi, uradi šta hoćeš i ubedi se da si car što si to uradio. Ako uspeš da ubediš i druge, puno srce, šta ćeš više. G. Čalmers je proputovao svet, vodio život buran, a ostao nekulturan. Heraklitovim rečima, "Oči i uši su loši svedoci ljudima koji imaju varvarsku dušu." Meni više deluje kao da je čovek napljuvao zemlje u kojima ga je možda neko uvredio, ili odžepario, ili popreko pogledao. Eto, znam jedan bračni par Finaca, putuju već osam godina svetom, bloguju, pišu knjige. Pisao sam im letos da svrate u Putničku kuću, i šta su mi odgovorili? "Španija je jedina zemlja u kojoj su nas opljačkali, to su odvratni ljudi, zakleli smo se da tamo više nećemo kročiti." Osam godina neprestanog putovanja, i eto šta su naučili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Pa recimo za gejeve je Rusija sigurno destinacija za izbegavanje, a covek se ovde verovatno pridruzuje velikom broju poznatih ljudi koji su izjavili da nece da idu u tu zemlju dok su na snazi anti-gej zakoni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Inače, Adrar u Mauritaniji, to je Mars na Zemlji, zasenjujuća pustoš, Sahara u svim bojama, kamen i kaktusi, džamije od stena, ilustrovani Kurani stari više vekova, toplota od koje se ne diše i antikvarne izbe gde se prodaju puške iz Španskog građanskog rata. Ko ode u Adrar, ostane slep za taj svet i vidi samo izmišljene političke fantome, izvin'te, ali taj je potpuna kretenčina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 "The poet is, etymologically, the maker. Like all makers, he requires a stock of raw materials — in his case, experience. Now experience is not a matter of having actually swum the Hellespont, or danced with the dervishes, or slept in a doss-house. It is a matter of sensibility and intuition, of seeing and hearing the significant things, of paying attention at the right moments, of understanding and co-ordinating. Experience is not what happens to a man; it is what a man does with what happens to him." -- Huxley Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Ne znam šta je ovde veći problem. Da li to što se neko samodeklamovao kao Profi Putnik, to što ga je neko tako proglasio ili to što je stavio Rusiju na Black-Listu. Da je umesto nje stavio Somaliju, verujem da bi se ovaj Topic ugasio 2 sekunde nakon njegovog objavljivanja jer niko ne bi ni odreagovao. Ovako, dobili smo diskusiju koja je suštinski besmislena jer se bavi njegovim 'prostaklukom', 'površnošću', 'pro-zapadnjaštvom' itd itd. U pitanju je LISTA ZEMALJA KOJE PO NJEMU NE TREBA POSETITI. OVDE se nalazi taj članak a OVDE obaveštenja o 'rizičnim' zemljama. E sad. Predpostavljam da je on posetio neke od ovih sa ZVANIČNOG spiska US Biroa za konzularne poslove i da je od šire liste napravio spisak nepopularnih. U svakom slučaju, sve i da je to njegov lični (ponavljam LIČNI) izbor, on je samo njegov .. pa ko prihvati - prihvati. Ja lično sve na šta naiđem, primim sa određenom rezervom, što je u krajnjem smislu i prirodno. Ono što mene 'radi' nekog drugog ne dotiče, i obrnuto. Detalji o lošoj -dobroj klopi, prljavštini - čistoći su mi oduvek bili na samoj periferiji utisaka jer je u pitanju RANDOM događaj koji može da legne ali i ne mora. Reći da je bilo gde hrana loša (ili super) je u istoj ravni sa krivom (precizno okačenom) slikom na zidu hotelske sobe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Највећи проблем је што је наљутио нас љуте Русофиле, дирнуо нам у свету мајчицу Русију, ал сва срећа да си ти ту да штитиш здрав разум од нас лудака. Ти си човек с мисијом отварања очију, то се одмах препознаје. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Dobro je pročitati i "primiti k znanju" i ovakva mišljenja. Možda i budu od koristi. Što se tiče Rusije, treba imati u vidu da je to ogromna i toliko raznolika zemlja da šta god da kažeš o njoj, možeć da budeš u pravu. I drugačije Rusiju primamo mi koji imamo slične jezike i još po nešto, a drugačije zapadnjaci koji su godinama zasipani negativnom propagandom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 E sad. Predpostavljam da je on posetio neke od ovih sa ZVANIČNOG spiska US Biroa za konzularne poslove i da je od šire liste napravio spisak nepopularnih. Pa i taj spisak treba problematizovati. Ko se njemu konformira, svesno ili nesvesno piše u interesu trenutno najmoćnije svetske imperije. A pisati u interesu imperije, pa još takve, nužno podrazumeva propagandu a ne intimni stav. U svakom slučaju, sve i da je to njegov lični (ponavljam LIČNI) izbor, on je samo njegov .. pa ko prihvati - prihvati. (...) Reći da je bilo gde hrana loša (ili super) je u istoj ravni sa krivom (precizno okačenom) slikom na zidu hotelske sobe. Taj izvesni Čalmers nije govorio samo o pitanjima ukusa, nego i o vrlo društveno osetljivim pitanjima -- otvoreno je nastupao sa vrlo specifične političke i ideološke pozicije. To se naslućuje i po samom izboru zemalja, a u tekstu postaje belodano. Otuda ovaj članak tretiram kao površnu i opasnu propagandu, a ne kao beznačajan sastav o ličnim preferencijama. A meni lično ovde najviše smeta to što ovakve gluposti šeruju uticajni mediji poput B92. Ajde, naravno da i tu ima političke agende, ali mislim da ima i mnogo nasumičnosti, nepismenosti, lenjosti i potpune nekompetetnosti njihovog uredništva. I to nije nimalo benigno! Pošten deo domaće publike čine ljudi neskloni preispitivanju, ljudi koji stvari uzimaju zdravo za gotovo, pa se otrovne predrasude i pojednostavljene predstave o svetu šire kao raspojasan kancer. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Da se nadovežem na Lazara i Uroša jednim Hajdegerovim citatom: ''Steći iskustvo o nečemu - svejedno da li je u pitanju stvar, čovek ili bog - znači da nam se to dogodi, da nas pogodi, da nas obuzme, da nas obori i preobrazi.'' Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2014 Svaki stav izrečen u javnom domenu povlači za sobom izvesnu odgovornost. Opravdanje "to je samo njegovo mišljenje" jednostavno ne drži vodu. Svoje mišljenje može da kaže svojoj ženi u krevetu, ili drugarima uz pivce, ili ženi svog drugara u krevetu, ali ako govori/piše u javnom domenu, to je već nešto drugo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites