Britanske vize

2,304 posts in this topic

Zdravo, zovem se Miloš Švraka, iz Beograda sam, trenutno se nalazim u SAD, imam jedno konkretno pitanje za vas. Uskoro planiram povratak kući iz SAD preko Londona, a znajući da je našim državljanima i dalje potrebna odgovarajuća viza za ulazak u Veliku Britaniju, a pošto ću takođe morati da čekam 14 sati na aerodromu za naredni let, te sam stoga planirao da to vreme provedem (ubijem) tako što ću šetati, razgledati London. Pitanje je sledeće, da li naši državljani (državljani Republike Srbije) mogu da uđu na teritoriju Velike Britanije, tj. da prođu pasošku kontrolu a bez ranije pribavljene Britanske vize... Pošto sam "negde" pročitao da naši državljani koji u svojim pasošima poseduju validnu Američku vizu, mogu bez problema da se zadrže na teritoriji Velike Britanije do 24 časa a bez prethodno pribavljene Britanske vize u svojimm pasošima.... I ako to ne može, da li onda postoji neki drugi način da se nekako uđe, barem na nekoliko sati u Veliku Britaniju (naravno bez vize)... Da li može na aerodromu da se kupi neki vaučer za ulazak itd. Hvala.

Izvinite, jos nesto da pitam (posto mi je hitno)

Potvrda koju nosis da imas novca na racunu u Banci. Da li je sve jedno na kom racunu imas novac?  :roll: Tekucem ili Stednoj knjizici.

Posto na stednoj knjizici imam para. I ovi iz banke bih izdali potvrdu da imam novca.

Hvala vam

Pozdrav,

sa malo muka. dobio sam odgovor da li moze neko drugi da ti uplati, bilo ko.

MOZE!!!

medjutim, kod - potvrda o izdržavanju od strane roditelja kada sam otisao u Opstinu oni su rekli da nemaju nikakav formular za tu potvrdu vec IZJAVU koju roditelj popunjava i dva svedoka koji to potvrdjuju i to se uveri kod njih i platis 500 din. i to je to.

Da li je to ono sto ste vi nosili ili ...

Pozdrav svima!

Htela bih da napišem svoje iskustvo u dobijanju britanske vize (turističke), koje će možda biti od pomoći drugima i poslužiti kao ohrabrenje onima koji žele da dobiju vizu, a nezaposleni su i nisu izdržavana lica.

Naime, drugarica i ja smo dobile vizu (turističku, multiple entry na 6 meseci, dobile smo je 2. avgusta, bile i vratile se iz Londona  :)), a obe smo zvanično nezaposlene (nismo prijavljene, što automatski znači status nezaposlenog) i nismo izdržavana lica. Zaista smo želele da dobijemo vizu i angažovale smo agenciju "Egida" u Novom Sadu da nam pomognu. Tamo su nas stvarno lepo posavetovali. Britanci razmišljaju racionalno, što znači, daće vizu, ako imaš para i razlog da se vratiš u Srbiju, a sve to lepo potkrepiš. Njen slučaj: imala je pare na računu, nekretninu na svom imenu (ne živi tamo, nego je to navela kao izvor prihoda), životno osiguranje (što mu dođe kao privatna penzija), a dokaz da će napustiti Britaniju - rezervisano letovanje nakon tog puta u Britaniju. U mom slučaju: pare na računu (za svaki slučaj sam ih opravdala stipendijom koju sam dobijala, a koja me je ujedno obavezuje da radim u Srbiji), nekretninu (koja je sveža, pa sam to navela kao izvor budućih prihoda), životno osiguranje (privatna penzija) i pismo poslodavca gde se navodi da ima u planu da me zaposli od septembra.

Znači, ako im dokažete da imate para, normalan život u Srbiji i razlog da se vratite, dobićete vizu.

Ako neko ima dodatna pitanja, voljna sam da pomognem,

Pozdrav i srećno dobijanje vize  :)

Moj slucaj je malo drugaciji.

Posto ne radim. Ostampao sam na papiru da me roditelji izdrzavaju i da ce oni da finansiraju sve ukoliko bude potrebno. u sudu smo overili. Taj dokumen sam preveo na Engleskom. Nije problem. Roditelji uzeli iz svoje banke potvrdu da imaju ustedjevinu na racunima.

Pored toga uzeli su potvrdu da su penzioneri i da im je penzija toliko i toliko, I to sam preveo na Engleskom.

A da. Imam i pozivno pismo prijateljice koja me poziva da dodjem kod nje i njenog supruga i da nista ne moram da placam vec ce oni potmiriti sve troskove boravka u Britaniji. Isto tako je navela da mi je zena u Britaniji i da je permanent residency in the UK, ali da trenutno ne moze zena da me pozove kod sebe zbog toga sto trenutno ne radi i ima mali stan.

Aplicirao za turisticku vizu i naravno da cu da se vratim.

medjutim, kod - potvrda o izdržavanju od strane roditelja kada sam otisao u Opstinu oni su rekli da nemaju nikakav formular za tu potvrdu vec IZJAVU koju roditelj popunjava i dva svedoka koji to potvrdjuju i to se uveri kod njih i platis 500 din. i to je to.

Da li je to ono sto ste vi nosili ili ...

Ja jos nisam nosila ali imam istu IZJAVU i sigurna sam da je to to

sar.sarrr ja sam napravio slicnu izjavu svoja dva roditelja (bez svedoka) i oni su potpisali i naravno njihove informacije i to sam odneo u sud gde je jedna gospodja overila te izjave i to me je kostalo 230 rsd.

Posle toga sam preveo i potpisao tu izjavu i ostavio svoj info.

I tako.

Jos me interesuje. posto sam izvadio iz biroa da sam nezaposlen, prevescu i to. Da li radnu knjizicu mogu da odnesem sa kopijom bez prevoda i dali sve strane mora da se kopira Informacije i ona treca strana radni odnosi, gde sam radio.

Hvala ti sar.sarrr na pomoc.

Sta mislite. Posto me roditelji izdrzavaju.

Imam potvrdu i prevedena na Engleskom.

Njihova primanja posto su penzioneri prevedena na En.

Racun iz banke koliko imaju ustedzevinu isto prevod na En.

Da li mora i to da se izvadi potvrda o nekretnini koje poseduju odnosno, kuce.

Hvala vam.

Mislim da potvrda o nekretninama treba samo ako imas nesto na svoje ime.

Mada nisam sigurna, provjeri jos, nekako mi je to logicno.

sar.sarrr Hvala ti. I meni je logicno ako ja imam nesto to i dostavim posto ja apliciram za vizu a ne moji roditelji.

Bio u Engleskoj sa c business vizom (konferencija). Sad me zanima, posto je na sest meseci multi, da li mogu u tom periodu da ponovo idem u englesku (ili irsku) a da nije tim povodom, vec turisticki?

Da li neko zna koliko se ceka na direktnu tranzitnu vizu (direct airland transit)? Da li postoji mogucnost da se plati neka ekstra taksa pa da se ubrza postupak dobijanja tranzitne vize?

Hvala

Dobila sam vizu po prvi put nakon 11 radnih dana pa rekoh da napisem sta sam sve nosila od dokumenata ako nekome bude trebalo i da zahvalim svim clanovima foruma na postovima i pomoci  :D

-indeks + kopija

-potvrda s faksa o redovnom studiranju(+prevod)

-fotografija

-pismo iz banke o stanju na racunu (oko 100pf po danu), prevesti

-potvrda o zaposlenju jednog roditelja- duzina staza, visina plate (+prevod)

-fotokopija kreditne kartice

-rodni list

-izjava roditelja da me izdrzava (+prevod)

-pismo na engleskom u kom sam napisala sta cu raditi tamo, s kim cu biti..

-rezervacija hostela i avionske karte

Ne znam da li je sve to trebalo ali ja sam izvadila sto vise stvari za svaki slucaj. ;D

Dobila sam vizu na 6 mjeseci M entry.

Putujem za 9 dana, hvala svima jos jednom!  :party:

Pozdrav svima!

Posto vidim da je ovo najbolje moguce mesto za relevantne informacije, nadam se da ce neko biti tako ljubazan da mi pomogne sa problemom koji me prilicno okupira.

Naime, 27. oktobra letim iz Londona za Cape Town i potrebna mi je direct airland transit viza. Online aplikaciju ne mogu jos uvek da popunim i zakazem termin jer mi je juznoafricka viza u toku obrade, a trebalo bi da je dobijem 29. septembra (U online apl. se traze podaci iz juznoafr. vize koje jos uvek nemam, pa ne mogu da popunim polja vezana za to)

S druge strane, ne znam kako funkcionise zakazivanje termina, tj. koliko se ceka na isti, pa se bojim da u periodu od tih 28/29 dana necu biti u mogucnosti da sve zavrsim. U tom smislu, volela bih da me neko (raz)uveri koliko mi je briga opravdana? Pre neki dan sam cula da se na termin ceka i do 20 dana, pa sam prilicno zabrinuta ako je to zaista tacno...U principu, nemam apsolutno nikakve informacije o tome kako sve to funkcionise, a sa pokusajima da preko ambasade i strana na koje me salju dobijem bilo kakav odgovor se samo jos vise pogubim i iznerviram od nerazumevanja...

Pozdrav svima i hvala najlepse  na eventualnom odgovoru.

Tanja

20 радних дана, било је случајева овде да се и дужечекало. Сад за ту транзитну нисам сигуран да л је иста процедура...

20 радних дана, било је случајева овде да се и дужечекало. Сад за ту транзитну нисам сигуран да л је иста процедура...

Hvala puno na odgovoru, nadam se da za to postoji neka ubrzana procedura, prosto mi je neverovatno da mesec dana nije dovoljno ne bih li dobila obican tranzit?!

Da li postoji neki telefon za kontaktiranje VAC-a na koje bi mogla da dobijem neki odgovor, kad vec ne moze da se ode kod njih pre nego se dobije termin?

Hvala

Meni su rekli za najvise 15 radnih dana.

Predao sam 31 avg. stiglo u ambasadi 3 sep. i jos cekam

sutra treba da bude 14-ti radni dan.  :?

1 okt. treba da putujem.

tako da ...  :comp: ostaje mi samo da gledam kada je gotovo za preuzimanje.

do petak treba da dobijem. Nadam se

Dokumenta sam predala 30.08. i danas dobila odgovor da je gotova, što je punih 15 radnih dana.

Kod mene je ista stvar.  :dance: Danas sam dobio odgovor da je zavrseno.

With courier. Attempting delivery

Danas ili sutra stize mi viza.  serenade

Da li neko moze da mi kaze koliko se ceka od momenta kad popunite on line aplikaciju do termina za predaju dokumenata? Jos uvek nisam stigla do toga obzirom da ne mogu da zavrsim on line popunjavanje jer mi nije gotova viza zemlje u koju idem preko  Londona.