Britanske vize

2,304 posts in this topic

Imaš slovenačko državljanstvo? JEsi li to napisao na kraju? Onda ti ne treba ništa da bi tamo otišao..

H e l p ! ! !

Danas sam radila online application za UK vizu... I kad sam sve lepo popunila i dosla do placanja, receno mi je da ne radim zahtev za dvogodisnju vizu (za koju sam pocela da apliciram), nego za petogodisnju.

U medjuvremenu sam vec dobila onaj GWF broj i sad kad se ulogujem, kazu mi da ne mogu da nastavim aplikaciju dok ne uplatim... Ok, samo sto ja ne zelim vise tu cifru (340 evra, mashallah!), nego fee za petogodisnju vizu (jos vise, naravno).

I sta sad? Da uradim ponovo aplication i da ostavim da ova jednostavno istekne? Jel moze to? I popunim novi formular online? Ili su me vec registrovali?

Ovo mi je bash hitno, heeeeelp!  :cry22:

Da li je neko koristio Priority service? U Rimu kosta 99,9 evra (na 610 vec uplacenih za vizu  :x ), ali ne vidim koliko ubrzava proces. Kazu samo da ce da obrade zahtev pre ostslih tog dana, ali ne kaze koliko ti zadrzavaju pasos.

Ima li neko iskustva s tim? Da li ima danse da dobijem pasos nazad do 1. Oktobra? Koliko se ceka u Beogradu? (Viza je business long term 5 yrs)

Zakazala interview... Ali bas mi je frka s vremenom - da li neko zna koliko se ceka za business vizu, long term, odn. da li mogu da se nadam da cu da je dobijem za manje od 15 dana? Australijsku svaki put dobila istog dana, americku takodje... Znam da su Englezi mnogo sporiji (i mnogo skuplji), ali koliko je to? Uplatila sam i priority... :(

Gledala sam statistike i nisu bas ohrabrujuce... Ali i kod Australijanaca je izgledalo da ce biti 6 nedelja, pa dobila za 15 minuta...

poshto meni niko nije imao da odgovori u vezi papira za vizu za preduzetnike, evo spiska stvari koje sam ja odneo i dobio vizu

Iz banke

- potvrda o stanju na licnom deviznom racunu

- potvrde o prometu na racunima firme, dinarski i devizni racuni

- izvodi iz banke za poslednja 2 meseca. izvodi koji vam stizu na mail su skroz ok

- potvrda o placenom porezu iz poreske uprave

- potvrda o registrovanoj firmi iz APRa

- pozivno pismo i kopija pasosha/potvrde o boravku sestre kod koje idem

- dve fotografije dimenzije 45 x 35 mm

- Pasosh, novi i stari ako imate

- popunjen formular za vizu na sajtu i uplata za vizu

- odshtampan formular za vizu koji dobijete na sajtu kada se ulogujete nakon shto je proshla prijava

Za sva dokumenta sam imao originale na srpskom i prevode na engleskom. Neke potvrde iz banke mozete da dobijete na engleskom pa pitajte, zavisi od banke

Mozete i sami da prevedete, nema potrebe da dokumenta budu pecatirana ili overena, mada bih preporucio pomoc prevodioca, ima dosta strucnih termina u izvodima i tim raznim potvrdama

sa svime time se prijavite kod WorldBridge agencije za termin za predaju dokumenata i to vam je to

Hvala Kalkulus,

Samo ne reče mi koliko si čekao da ti vrate pasoš.

U svakom slučaju, evo mene u vozu koji me vozi na voz za Rim, gde imam taj interview.

Čini mi se da si ti tražio onu enterpreneur vizu, ja apliciram za business, pa nosim malo drugačiju gomilu dokumenata: platne listove (ako je to prevod za payslips), poziv firme iz UK, bankovni račun, poreske prijave itd., plus 3 (srpska) pasoša da bi se uverili da su mi odobrene američke i australijska vizu u poslednje 3 godine - preduslov za apliciranje za priority service (koji kao što rekoh, košta 100 evra).

Nadam se da je to dovoljno. Ako ne bude, možda im ponudim i levi bubreg.

I eto, zaludjujem se da ću da udjem u onih srećnih 6%, kojima odobre vizu za 3 radna dana. :roll:

Ništa, to znači da one revizije viznog režima sa svim zemljama koja je trebala da bude 2011 (pa je odložena zbog pripreme Olimpijskih igara prošle godine) verovatno neće biti, i onda čekamo sledeću 'redovnu' reviziju 2015.

A bilo bi poželjno da se do tada smanji broj zahteva za azil u šengenskim zemljama, ako mislimo da imamo realne šanse da nam ukinu vize...

Ništa, to znači da one revizije viznog režima sa svim zemljama koja je trebala da bude 2011 (pa je odložena zbog pripreme Olimpijskih igara prošle godine) verovatno neće biti, i onda čekamo sledeću 'redovnu' reviziju 2015.

A bilo bi poželjno da se do tada smanji broj zahteva za azil u šengenskim zemljama, ako mislimo da imamo realne šanse da nam ukinu vize...

samo jedan komentar...pre par min. sa gledao spisak zemalja kojima je potrebna viza za veliku britaniju, i otkrio da je srbija jedna jedna od ipak redjih zemalja cijim gradjanima treba tranzitna viza cak i ukoliko se nalaze u tranzitu, tj. preletu preko engleskih aerodroma, u bescarinskoj zoni.....koja je kao sto znate, izuzetno skupa, tj. kosta koliko i regularna viza...btw. bosancima ne treba tranzitna, kao ni vijetnamcima, kambodzancima, vecini zemalja juzne i srednje amerike, kao i vise od pola zemalja afrike...ova viza uglavnom treba tzv. nestabilnim, ratom zahvacenim zemljama...cisto toliko da znamo kako nas englezi i dalje tretiraju, i kroz kakvu prizmu gledaju...vizni rezim dosta govori o tome...

Britanci su stvarno najgori za vize, za obicnu turisticku skeniraju zenicu oka i uzimaju otiske prstiju. A formular im je preobiman i previse zadire u privatnost aplikanta za kratku posetu.

Da dodam samo i da su verovatno i najsporiji - americku sam dobila isto po podne, australijsku uvek za pola sata, kinesku 2 dana.... a kod njih sam morala da uplatim jos 100 evra (opet da ponovim: na vec uplacenih 625 + 5.96 + 40) da bi mi malo ubrzali processing...

ali, HABEMUS PAPAM!!!! Dobila je!  :banana:

I to na 5 godina, kao sto sam trazila. :party: :party: :party:

Pa da se odgovorim sebi na pitanje - sa priority service-om i sa 9 am delivery DHL (ako grad u koji se salje ima tu DHL opciju) moze da se preda u utorak i da se dobije u ponedeljak.

A sto se gusenja tice, mene su sad i snimali kamerom dok izgovaram svoje ime, datum rodjenja i broj pasosa.

A to za tranzitnu - pa od kad je to tako? Sigurna sam da sam pre par godina isla u Ameriku, stopover Heathrow i niko me nista nije pitao. Ja se tad nisam raspitivala, bilo mi logicno da mi ne treba... Sad se pitam, jel su to skoro zaostrili ili sam tad samo imala srece...

A to za tranzitnu - pa od kad je to tako? Sigurna sam da sam pre par godina isla u Ameriku, stopover Heathrow i niko me nista nije pitao. Ja se tad nisam raspitivala, bilo mi logicno da mi ne treba... Sad se pitam, jel su to skoro zaostrili ili sam tad samo imala srece...

To je oduvek od kada nam trebaju vize za UK, nego ti nisi primetila jer ako ti je krajnje odredište SAD, Kanada, Australija ili Novi Zeland, onda si izuzeta od obaveze da imaš tranzitnu vizu (važi za sve zemlje kojima treba tranzitna viza, ne samo za nas).

samo jedan komentar...pre par min. sa gledao spisak zemalja kojima je potrebna viza za veliku britaniju, i otkrio da je srbija jedna jedna od ipak redjih zemalja cijim gradjanima treba tranzitna viza cak i ukoliko se nalaze u tranzitu, tj. preletu preko engleskih aerodroma, u bescarinskoj zoni.....koja je kao sto znate, izuzetno skupa, tj. kosta koliko i regularna viza...btw. bosancima ne treba tranzitna, kao ni vijetnamcima, kambodzancima, vecini zemalja juzne i srednje amerike, kao i vise od pola zemalja afrike...ova viza uglavnom treba tzv. nestabilnim, ratom zahvacenim zemljama...cisto toliko da znamo kako nas englezi i dalje tretiraju, i kroz kakvu prizmu gledaju...vizni rezim dosta govori o tome...

Pa da, isto je i za Irsku. Verovatno su nas ubacili tamo još pre 20 godina kad su krenuli ratovi ovde, i sada treba neki birokrata da se smiluje da sedne da to revidira.

:)

Putovala bih u UK u posetu drugu. Ne zaposlena sam, pa bi moji roditelji nosili sve troskove mog puta, a drugova majka mi salje garantovano pismo i to da cu biti kod njih i to. Zanima me ako neko moze tacno da mi navede sve sto treba da podnesem za vizu. Kao i to da li treba kod tumaca sve da bude prevedeno? I da li neko ima slicno iskustvo posto se bojim da mi nece odobriti vizu jer sam zavrsila fakultet a nezaposlena sam. Radim volonterski trenutno. Dakle sta treba da podnesem? Hvala unapred, znam da verovatno postavljam pitanje koje se ponavlja vec hiljaditi put, ali sludjena sam od silnih kontradiktornih informacija. Hvala puno svima!

To je oduvek od kada nam trebaju vize za UK, nego ti nisi primetila jer ako ti je krajnje odredište SAD, Kanada, Australija ili Novi Zeland, onda si izuzeta od obaveze da imaš tranzitnu vizu (važi za sve zemlje kojima treba tranzitna viza, ne samo za nas).

Ah, ok. Izvinjavam se, nisam obratila paznju na exceptions.

Putovala bih u UK u posetu drugu. Ne zaposlena sam, pa bi moji roditelji nosili sve troskove mog puta, a drugova majka mi salje garantovano pismo i to da cu biti kod njih i to. Zanima me ako neko moze tacno da mi navede sve sto treba da podnesem za vizu. Kao i to da li treba kod tumaca sve da bude prevedeno? I da li neko ima slicno iskustvo posto se bojim da mi nece odobriti vizu jer sam zavrsila fakultet a nezaposlena sam. Radim volonterski trenutno. Dakle sta treba da podnesem? Hvala unapred, znam da verovatno postavljam pitanje koje se ponavlja vec hiljaditi put, ali sludjena sam od silnih kontradiktornih informacija. Hvala puno svima!

Ja sam radila drugi tip vize i nosila sam bas mnogo dokumenata - i nisam ih prevodila, pozivno pismo je bilo na engleskom, sve ostalo u originalu, u mom slucaju na italijanskom.

Listu dokumenata koje treba da prilozis ces sigurno naci na sajtu, ali generalno uvek su isti - sve ono sto moze da ih ubedi da ces da se vratis i da ces kod njih samo pare da trosis: pozivno pismo, povratna karta, bankovni racun, vize drugih za druge zemlje, ako ih imas...

HITNO!!! Da li mi treba neka potvrda o placanju za vizu da nosim na NBG na razgovor i predaju dokumenata... Nesto kao treba application fee a platio sam online sa aplikacijom???

Ja sam nosila email koji sam primila kao potvrdu da sam uplatila. I trazili su mi to...

Sad ne znam ti reci da li bi mi primili dokumentaciju i bez toga.

Da mail je i meni stigao, 2 , jedan non reply i jedan obican...  Znaci treba ovo da odstampam i to je to?

TRANSACTION CONFIRMATION

Please retain for your records

Thank you

The online payment for your visa application has been Safely and Securely processed by WorldPay, on behalf of the UK Border Agency. This payment will be shown on your card/bank statement as 'UK Visa Fee'.

Transaction Reference

The transaction reference for your payment of EUR 100.00 is GWF0xxxxxxx

Refund Policy

If you would like to withdraw your application and have your visa fee refunded, please use our online refund request form.

Note: If biometric data has been submitted and/or your application has been processed, you are not entitled to a refund either from the UK Border Agency or your card issuer. For more information, please see the Terms and Conditions.

Enquiries

If you have any questions regarding your payment please email warsaw.worldpay@fco.gov.uk quoting your Transaction Reference: GWF0xxxxx.

To retrieve your completed application form return to our website at: www.visa4uk.fco.gov.uk and choose the 'Existing Applicants Login' option. You will be asked to enter your Application Security details, including your unique transaction number.

Your payment is securely processed by WorldPay.

Ma stampaj sve! Od viska glava ne boli... Ne znam kako funkcione u Beogradu, cini mi se da su isto ide preko posrednika, tj. preko agencije Worldbridge ili tako nekako, a njihovi sluzbenicu su kao roboti - ne mogu/ne znaju ti pomoci, samo sortitraju te sve papire i ne znas sta je stvarno trebalo a sta ne.

Ja sam uplatila i onaj priority i za to su bas trazili da im prilozim mail, iako su ocigledno imali to vec u sistemu.

Odstampaj i formular, koji si popunio online.

da ali sad videh u drugom mailu

The cost of your application, which you have already paid, is: EUR 100.00.A Transaction Confirmation will be sent by the payment authority to the e-mail address you gave when you completed the Card Holder Details section. Your payment reference is: 2828415955

Da li znaci da treba da cekam treci??? tj transaction confirmation

Hvala!

Mislim da misle na mail koji dobijes od vize ili vec kojom si kreditnom platio. To je za tebe, kao valjda potvrda da su ti uzeli toliko koliko su rekli. Ja sam preko pay pala, pa su mi oni poslali transaction confirmation.

A maila sam i ja dobila dva. To je dovoljno kao dokaz da si uplatio. Imas i taj payment reference number. Sve je OK.

Fingers crossed!  :)

Ja sam juce platila vizu on-line i dobila potvrdu u vidu mejla Visa Application Payment Confirmation. Medjutim, ne mogu da se ulogujem da odstampam formular niti da zakazem termin, jer mi aplikacija svaki put da istu poruku "Make your on-line payment" sto sam ja vec uradila. Sad me vec malo hvata panika.

Da li se ubrzanje procedure takodje placa on-line ili kesom na licu mesta?

Hvala.

Ja sam juce platila vizu on-line i dobila potvrdu u vidu mejla Visa Application Payment Confirmation. Medjutim, ne mogu da se ulogujem da odstampam formular niti da zakazem termin, jer mi aplikacija svaki put da istu poruku "Make your on-line payment" sto sam ja vec uradila. Sad me vec malo hvata panika.

Da li se ubrzanje procedure takodje placa on-line ili kesom na licu mesta?

Hvala.

Cekaj, jesi li isla na "Existing applicants login" i tamo ukucala tvoj jedinstveni reference number? I ako jesi pokusaj ponovo, mozda nisu apdejtovali. Na zalost, nisu od velike pomoci telefonom i skupi su (traze ti broj kreditne kartice i povezu tek kad im das sve podatke i dobiju payment authorization). Ja sam bacila pare, jer nisu znali odgovor na pitanje.

Priority service se isto placa online, kosta 100 evra. Na italijanskom sajtu kazu da moze da se plati i na licu mesta, ali da to, eto, zavisi od guzve tog dana. Ja sam i tu verovatno bacila pare, jer nije bilo guzve, cak su me primili ranije, jer su mnogi termini bili slobodni. Dakle, razmisli. Ako ti je vrlo hitno, idi na to, jer jeste de facto brze (ja sam predala u utorak po podne, DHL mi je dostavio pasos u sledeci ponedeljak ujutru).

A da, i da bi imala pravo da apliciras za priority, moras da im pokazes da si imala vec vizu za bar jednu od sledecih zemalja: Australija, Kanada, Novi Zeland ili US. U Italiji viza za koja apliciras mora da bude business ili work, a u Srbiji mislim da moze i visitor.

Bonne chance! :)

Hvala ti puno!

Da, isla sam na Existing aplications login here. Pokusavacu opet, mozda mi se smiluje.