Britanske vize

2,304 posts in this topic

Pozdrav svima. Mnogo bi mi znacila vasa pomoc u vezi sa aplikacijom, posto pretpostavljam da sam napravio gresku. Kod pitanja "Have you ever worked for any organisation of a type listed below...armed forces (including national service)" da li se to odnosi na obavezno sluzenje vojnog roka? Ja sam zaokruzio "ne" posto sam mislio da je u pitanju rad u vojsci i sada ne znam da li bih to mogao da ispravim rucno kada odstampam formular, posto sam vec aplicirao i izvrsio uplatu ili bih morao da ponistim aplikaciju i trazim refundaciju novca. Molim vas da mi javite ako imate neki savet.

Pozdrav narode :)

Imam jednu nedoumicu. Naime imamo iskustva sa vizama, i mama i ja smo isle nekoliko puta u London, medjutim sada bi mama da ide ali da iznenadi tetku, sto znaci da necemo imati garantno pismo. Da li je dovoljno da prilozi potvrdu o zaposlenju, tromesecni izvod iz banke (sa potrebnim novcem naravno), potvrda o odobrenom godisnjem odmoru, kopija radne knjizice i slike, pasos bla bla, popunjen formular? Kapiram da je vec imaju u bazi kao osobu koja se redovno vracala u Srbiju, dobijala je vize i ima zasto da se vrati u Srbiju.  :angel:

Planiram prvi put da apliciram za britansku vizu i imam jednu nedoumicu u vezi

garantnog(pozivnog pisma):

da li mora da bude original ili moze odstampani mail?

Ovo pitam zbog vremena slanja putem poste a treba uskoro da putujem.

Unapred hvala.

Na koji način neko ko ima honorarni angažman može da dobije britansku vizu?

Situacija je sledeća: majka mi živi u Devonu, udata za Britanca, radi i tu je sve regularno. Što se mene tiče, radim kao honorarac i jedini papir koji dokazuje taj moj status je Ugovor o autorskom delu.

Interesuje me sledeće: uz pismo i garancije koje bi mi majka poslala, šta je meni konkretno potrebno od papira? Prečešljala sam forum i nisam našla ništa za honorarce. Šta sve da prikupim, pošto sam planirala da putujem u januaru?

Pretpostavljam da mi ne treba nikakav izvod iz banke, jer troškove puta i boravak finansiraju oni.

Hvala unapred

Dobila sam vizu jos u julu multy entry koja vazi do januara.Planiram opet da idem u novembru i nadam se da mi nece praviti problem na aerodromu u Londonu s obzirom da sam vec jednom bila sa tom vizom.Ima li neko iskustva sa time?

@tuberkulozis Mislim da ti bankovni izvod sigurno treba bez obzira sto oni finansiraju tvoj put.

Не би требало да ти праве проблеме, мени се десило да сам слетео у Лутон 7 дана пре истека визе и ништа ме нису ни питали

Nikakav problem. I ja sam iskoristila svoju po drugi put u poslednjih 10 dana.

Ako moze neko da mi odgovori, da li da prevodim obracune plate iz firme (keva je dobila poslednja tri)? Ne znam jer sam ja isla kao student i sad mi je totalno konfuzno to sa platnim obracunima i sa tromesecnim izvodima iz banke, posto ja ni jedno ni drugo nisam morala da predajem. Kod mene je to islo easy. Da li ove dve stavke da prevodim? Ima toliko glupih transakcija i priliva... :?

HELP  :-[

One transakcije iz banke nemoj mda prevedes... to ti ne treba. A te obraciune prevedi. TO ti je i onako par recenica...

Tek sam pocenjala da popunajvam aplikaciju on line i vec imam problem. Naime ne znam koji mi je GWF tj Visa application number, a trebalo bi da ga dobijem kad popunim sve ostale podatke. Jel moze neko da pomogne?:)

Naiđoh maločas na ovu vest (stara je par meseci), pa rekoh da je podelim ovde. Radi se o odgovoru ambasadora UK u BiH kada se može očekivati ukidanje viza građanima Bosne:

Upitan kada BiH može očekivati ukidanje viza za Veliku Britaniju, rekao je da bi to pitanje moglo biti razmatrano u narednom periodu.

"Očekujem da će taj proces potrajati nekoliko mjeseci i da će odluke o eventualnim promjenama biti objavljene u 2013. godini. Potreba za viznim režimom će biti pažljivo razmotrena za svaku zemlju na osnovu pojedinačnih okolnosti", rekao je Kejsi.

Izvor

Ovo znači da će ipak iduće godine biti revizija viznog režima UK sa svim zemljama (koja je trebala da bude 2011, ali je odložena zbog priprema za Olimpijadu). Tako da držimo palčeve da i mi upadnemo u listu bezviznih  :)

Tesko,daj boze,ali nisam bas siguran....evo par vesti svezih,moj brat je isao u Edinburg pre par nedelja,otisao je za vizu,platio 16 000,i rekli su mu da ceka odgovor 21 radni dan,kada je pitao je l' moze malo ubrzano,rekose,da naravno,plati jos 11 000 i dobicete odgovor za 48h,tako je i bilo...tolike pare za 6 meseci je :death:kod amera je bar na 10 godina

Evo ja da se javim... Pre nekoliko dana sam dobila britansku vizu i mogu samo da zakljucim da je frka nepotrebna... Ja nisam ni podnela bankovne izvestaje jer su mi roditelji u debelom minusu :) a da ne pominjem kolika je glupost i izimisljotina to sa 100 funti po danu. Konkurisala sam za family vizu (poseta sestri) i podnela sam: obrazac za vizu, pozivno pismo (poslala mi je mejlom pa sam ja potpisala umesto nje) i kopiju sestrinog pasosa, 2 fotke (treba da imaju datum iza, to proveravaju, moje su imale), stari pasos i sadasnji pasos, indeks i kopiju indeksa (koji je btw prazan, tek sam upisala master), potvrdu s faksa (prevedeno). Inace, ja imam 27god tako da se u stvari vodim kao nezaposlena i na birou sam rada, ali ja sam samo napisala da sam student i to je ok proslo. Sto se finansija tice, tamo u obrascu sam vec iskreno navela da nemam nikakve ustedjevine, da mi moji daju oko 150e mesecno i izdrzavaju me i da planiram da ponesem 300e. Podnela sam majkinu potvrdu sa posla (prevedeno) i radnu knjizicu na uvid, a za oca sam imala problem. Naime, on je tek otisao u penziju, a jos mu traje taj "proces prelaza" iz radnog staza u penzioni, tako da 3 meseca nije ni primio penziju (tako je to u prosveti) i nisam imala nijedan cek od penzije niti neku potvrdu. Sve sto sam imala, to je papir o "privremenoj potvrdi o penziji" i kopiju toga (prevedenu) sam odnela. Stvarno mi je bila frka zbog toga, ali sve je ok ispalo. Sto se prevoda tice, sve sam sama prevela na papiru, i to ne sve nego najvaznije detalje. Od te potvrde o penziji koja je na 3 strane, prevela sam samo pola prve. I eto to je to, vizu sam dobila za nedelju dana. Mozda je uticalo sto sam vec imala britansku vizu iz 2009te pa je to olaksalo proces. Uglavnom, samo je vazno osnovnu dokumentaciju da podnesete i da iskreno napisete svoju finansijsku situaciju i td... Ne brinite se previse. srecno

Да ли неко зна да ли смо у плану за укидање виза за Британију?

Они о томе одлучују сваке две године (непарним годинама), па би то теоретски могло да се деси следеће године. Знам да наша држава лобира у том правцу. Има ли неко више информација?

neko je napisao da je britanski ambasador, valjda u BH, izjavio kako ce se sledece godine odlucivati. trebalo je 2011. ali je odlozeno zbog letnjih OI.

Imam gomiletinu viza izmedju ostalog i dve britanske vize.

Planiram da idem polovinom januara u inostranstvo, pa bih 15. jan podneo zahtev, a putujem 4-6. feb, pa me znma hoce li biti dovoljno dana s obzirom koliko vidim da se ceka mesec dana na odgovor?

Neko je napisao da je placao 16000 din, pa zar nije 100 evra??? Svejedno nisu normalni na koliko dugo daju vizu i za koje pare.

Hvala!

mislim da je negde pisalo da je 16000 din ako hoces po ubrzanom postupku

Sto se tice ukidanja viza --- britanija radi reviziju svake cetiri godine (2007,2011,2015...)

sihuran sam da im ne pada da ukidaju vize ... retko kome da je odobreno 2011 godine zbog toga sto su u 2007 usle bugarska i rumunija pa je sve zivo izimigriralo tamo

16 000 je viza turisticka,i ceka se oko mesec dana,plus 11 000 ako zelite odgovor za 48h. :bang:

Da li je iko vadio turisticku UK vizu van Srbije i da li je ovo moguce?