Britanske vize

2,302 posts in this topic

Putujem za UK kao turista. Imam dve mogucnosti: 1) da razervisem hotel preko bookinga i da to dostavim prilikom aplikacije 2) da pitam druga za pozivno pismo. Jel' nesto bolje od ova dva za lakse dobijanje vize ili je svejedno?

Jel' ima neko odgovor i na ovo pitanje?

Niko ti ne moze dati odgovor na ovo pitanje, osim eventualno neko iz ambasade :) 

Mislim da ti od toga najmanje zavisi. Ako ostalim dokumentima dobro obrazlozis razlog svog putovanja i argumentujes svoj trenutni status i ako zadovoljis ostale kriterijume, finansijske, pre svega i ubedis ih da nemas nameru da ostanes ilegalno ili sta vec, dobices vizu u svakom slucaju.

Zdravo svima,

Ako može neko da mi kaže koliko ste čekali da vam vrate pasoš od trenutka kada ste saznali da je doneta odluka (Decision Made).

Treba da putujem van zemlje prekosutra i treba mi pasoš. :shockkk:

VELIKO HVALA!

Moje iskustvo sa Britanskom vizom - sve se lepo završilo, ali stres koji sam sebi napravila je neopisiv.
Viza mi je trebala za put od četiri dana sa dečkom koji ima CH pasoš - ne treba mu viza.
Prva greška što sam krenula da sa njim popunjavam aplikaciju, jer on ne shvata ozbiljnost situacije i kako sve treba da bude napisano baš kako jeste... - mali sarkazam u mom glasu. Aplikaciju smo popunili tako da:

•  nismo popunili sve podatke o prethodnim putovanjima,
  •  u trenutku kada je on video da postoji pitanje - da li vam neko drugi delimično ili skroz plaća put i troškove puta, vratio se na sva prethodna pitanja vezana za isnose i svuda stavio 0 (cena leta, cena smeštaja, dnevni troškovi, ...), i samo naveo da celokupna cena puta iznosi 700GBR.
  • svuda sam stavila adresu iz pasoša - moja stara adresa, da ne bih zbunjivala činovnike, na kraju sam dobila izvod iz banke sa ispravnom adresom - naravno u banci ne možete da tražite da vam to promene :(.

Ovo su na kraju bili razlozi mog velikog nerviranja i ubeđenja da neću dobiti vizu.
I onda smo tu aplikaciju platili - takođe sa manjim problemima jer PayPal nije hteo da odradi posao...
E onda sam krenula da skupljam dokumenta:
- Novi pasoš
- Stari pasoš - čula sam da nije potreban
- Potvrdu iz firme, na memorandumu firme o radnom stažu u firmi, prosečnim primanjima u firmi i dozvoljenom odmoru.
- Izvod iz banke - promet zadnjih 6 meseci
- Stanje na računima na engleskom - imala sam oko 120.000 u dinarima i 23.11. u evrima. -znam da je smešno.
- Rezervaciju hotela sa booking-a
- Avionsku kartu do Londona, ali iz Ciriha, i avionsku kartu BG-Cirih-BG

Onda sam morala mom momku da objašnjavam da mora sada da mi on da izvod iz svoje banke, jer moram da dam dokaz o njegovim finansijama, i da to treba da bude na eng.

Naravno, izvod mi je dao na nemačkom - sami smo ga odštampali bez pečata i potpisa banke - prvo jer je bio u Srbiji u vreme kada je meni izvod bio potreban, drugo , rekao mi je da oni to u CH ne rade - vidi čuda :) .
Ovo je takođe bila stavka zbog koje sam bila ubeđena da mogu da me odbiju za vizu.
Predaja dokumenata:
Tamo mi je jedan mladić preuzeo dokumenta, štiklirao na formularu šta sam sve predala dao mi da potpišem, i pitao me kada putujem.

Ja sam rekla 23 u Englesku, ali 17. za Švajcarsku. "Pa to može da bude problem, do 23. ćete sigurno dobiti dokumenta nazad, ali 17. teško". Na moje pitanje da li mogu da platim, da ubrzam stvari, rekao mi je da bi to bilo bacanje para ukoliko u prethodnih pet godina nisam putovala za SAD, Kanadu ili UK. I tu kreće moja agonija...Da, obavestio me je i da sam zaboravila da imam dva radna dana manje - zbog Uskrsa!

Tako da svim iskreno preporučujem da dobro prebrojite tih 15 radnih dana i da li vam pasoš treba i ranije.

I preporučujem vam da na licu mesta pregledate da li je taj koji vam je uzeo dokumenta dobro štiklirao koju dokumentaciju ste sve predali, jer je meni , što sam naravno videla par dana kasnije, štiklirao da sam predala info o svojim bankovnim računima, a prekrižio da sam predla i finansijsko stanje onoga ko mi dodatno finansira put. Ovo je naravno bio još jedan izvor stresa.
Pošto sam ja procenila da je verovatnoća da me odbiju za vizu velika i/ili da nema šanse da mi vrate dokumenta do 16. htela sam da uzmem pasoš nazad - da mi makar karta za CH ne propadne.

Tada sam saznala da je potrebno tri dana da bi vam vratili pasoš nazad i da je najbolje otići ponovo u Airport city i lično podneti zahtev za povraćaj pasoša.

Rešila sam da ne tražim pasoš nazad, jer mi se i pravoslavni Uskrs učačkao pa sam morala da u četvrtak - tri dana od kada su mi dokumenta primeljena, podnesem zahtev. I onda sam rešila da čekam. U sredu, 15. sam dobila info da je doneta odluka. I onda mi je trebala informacija da li ću dobiti pasoš nazad već sutradan ili ne...

Na forumu niko nije odgovorio na moje pitanje koliko su čekali od dobijanja poruke da je odluka doneta, do trenutka kada su podigli pasoš, tako da evo odgovora. Od trenutka kada je odluka doneta, pasoši se šalju za BG, i pošta stiže sutradan izmedju 14-15h. Imajte na umu da pasoše možete da podignete do 16h. Ja sam pratila status na njihovaom sajtu, i kada sam videla da mogu da podignem pasoš bilo je oko 15h, mejl sam dobila koji minut kasnije.

I da, kada sam otišla da podignem pasoš, nisu mogli odmah da ga nadju. Nije bio ni u jednoj od tri fijoke, već negde tamo, jer sam prilikom predaje dokumenta platila dodatnih 200din kako bi me obavestili SMS-om da mogu da dodjem po pasoš. Ukoliko ste edukovani da koriste internet, i imate stalni pristup istom, 200din za SMS obaveštenje je čisto bacanje para.

Želim vam sreću u dobijanju vize - ja mislim da sam je na kraju dobila zato što putujem sa državljaninom CH, al ko bi ga znao...

Zdravo svima,

Imam pitanje vezano za dokumentaciju koja se prilaze sa zahtevom za britansku vizu: preporucuje se da podnosilac dostavi podatke iz banke,tacnije stanje i promet po racunu. Banke u Srbiji mogu da vam izdaju potvrdu o stanju na engleskom, ali promet po racunu se po "default" stampa na srpskom (takav je sistem). Da li bi bio problem da se i takav promet po racunu dostavi ambasadi? Kakva su iskustva? Pozdrav i hvala, Nikola :)

Aplicirao sam za porodicnu Uk vizu ali su me odbili, jedan od razloga je zato sto mi je snaja poslala pozivno pismo i ostala dokumenta , a ne brat. Sada me zanima kada mogu da ponovo podnesem zahtev za vizu, da li moram da cekam da prodje odredjeni vremenski period?

Pozdrav i hvala.

Zdravo. Planiramo da idemo u London na 2 ned kod momkovog brata koji tamo zivi a ja sam dosta nervozna zbog vize. Poceli smo polako da skupljamo dokumenta, a meni brine posao. Naime, imam ugovor do 31.8 a vracam se iz Britanije (ako odem 15.8), na odredjeno radim, mala plata (100e) ali imam ustedjevinu na deviznom. Takodje, ako prilozim radnu knjizicu vidi se da sam radila u proteklih 3 god. Mislimo da on garantuje za nas, da napise da placa kartu i troskove boravka, ali da li postoji sansa da me odbiju zbog male pare i posla? Momak je boljoj situaciji :)

Aplicirao sam za britansku vizu u Dizeldorfu. Pise da nakon 10 dana, 99posto aplikacija se razmotri. Da li se ovo odnosi na broj radnih dana? Meni je vec proslo 10 dana i sada me hvata panika. Zaposlen sam, radim u Holandiji. Ostavio sam potvrdu kompanije, hotel na bookingu, kartu sam zaboravio. Putujem za 6 dana. Ima li neko da mi da neku preporuku sta da radim ili makar da mi kaze da ce sve biti OK :spot: ??

Imajte u vidu da je danas bio Bank Holiday Monday- neradni dan u UK.

Hvala Dragance i jms_uk. Ove nedelje prolazi treca nedelja i jos cekam ``desicion`` od koje ni traga ni glasa :/.

A vec treba da putujem u nedelju. Poslao sam mail gde su mi rekli ``It has no been assessed yet by an officer``. Da li ovakav tok stvari znaci da ima komplikacija ili sta vec?

Danas sam dobio mail od DHL-a da mi je poslata posta od UK Imigracije. Doduse na sajtu pise da odluka nikakva nije doneta jos. Ovo mi je nekakako u kontradikciji. Prva mogucnost je da mi vracaju pasos (bilo sa vizom, bilo bez nje), a druga je da mi DHL-om (koji sam trazio) salju pismo u kojem ce npr pisati ds treba jos nesto da dostavim? Koja je od ove dve mogucnosti verovatnija?

Sajt verovatno nije azuriran i salju ti tvoj pasos, verovatno sa vizom :)

Sajt verovatno nije azuriran i salju ti tvoj pasos, verovatno sa vizom :)

Dragence, ako tako bude, saljem ti odabrene cajeve iz UK :) 

Ja takodje idem u nedelju za UK, tako da, nece te izaci mnogo postarina :P

Ja takodje idem u nedelju za UK, tako da, nece te izaci mnogo postarina :P

Ja u UK :) Ostavi mi please adresu u inbox :) 

Pozdrav,

Da li je ovde neko kao nezaposlen dobio vizu za UK?

Inace, imam SAD vizu na 10 godina... samo ove godine sam putovao 2 puta u SAD i dva puta u Brazil. Ja racunam da to ne bi bio veliki problem, ali me zanima na koji nacin ja njima treba da dokazem svoje materijalno stanje. Neko imao slicnu situaciju?

Dragi putnici molim vas za pomoc default_osmeh1.gif

Decko i ja planiramo uskoro da odemo u posetu mom stricu koji je engleski drzavljanin. On ce nam poslati garantno pismo. Da li neko ima slicna iskustva? Brine me kako da apliciramo posto nismo u braku, vec smo vereni.  Da li treba da navodim da neko putuje sa mnom, ili on da neko putuje sa njim? Ja sam vec par puta bila kod njih u poseti, vizu sam dobijala bez problema, ali sam uvek putovala sama.

Takodje pitanje u vezi  pisma default_osmeh1.gif Sta napisati i kako?

Da li u jednom garantnom pismu moze da se napise da stric poziva mene i mog verenika u goste? To pismo bismo kopirali u dva primerka i oboje predali. Da li on moze da predaje dokumenta mog strica u svom zahtevu posto nisu u srodstvu, a iste cu predati i ja?  Da li mislite da im uliva poverenje da cemo se vratiti u Srbiju potvrda iz opstine o zakazanom vencanju? 

Hvala puno!

Hitno: da li je neko putovao turistički sa biznis vizom? Jel treba da se pokaze da je svrha putovanja poslovna?

Pozdrav svima. :)

Prijavila sam se i dobila UK vizu prosle godine, a sad je vreme za novu. E sad, prosli put nisam nista nosila da se prevodi kod prevodioca sa pecatom, sve sam sama prevela. Ali sada nisam sigurna da to mogu da izvedem. Naime, vidim da je 26.5. azuriran gov.uk sajt, ima nekih sitnih novina. Ali, ima i neki pdf gde pise koja dokumenta treba da se priloze (mozda gresim :) , ali mislim da ga prosle godine nije bilo). I kada ga otvorim, bukvalno prva stavka jeste to da dokumenta moraju imati overen prevod na engleski:

'If you submit a document that is not in English or Welsh, it must be accompanied by

a full translation that can be independently verified by the Home Office.'

Takodje, ovde na Klubu Putnika u odeljku za britanske vize pise isto.

Znaci, mene zanima, da li se neko bas skoro prijavljivao za vizu, poslednjih mesec - mesec i po dana, i sta je radio sa dokumentima koje treba prevesti? Da li su zaista uveli stroziji sistem po tom pitanju, ili se tripujem? xD Da, volim da bold-ujem odredjene delove teksta, ipak treba privuci paznju. xD

Unapred hvala svim divnim ljudima, svaka informacija ce biti od pomoci. klanj::

Eh, da, jos jedno pitanje. Ove godine idu i moji roditelji sa mnom. Tata ima svoju firmu, tj. preduzetnik je, a mama je nezaposlena.

Koja njihova dokumenta moramo da prevedemo (sami ili uz pomoc prevodioca)?
Ovo su neke stvari koje su se spominjale na forumu, kao i sta treba preduzetnici da priloze. Ako znate odgovor na makar jednu od ovih stavki, molim vas pomozite. :) Jer ovo je mnogo papirologije, i znacilo bi nam kad makar nesto od ovoga ne bi morali da prevodimo.

- potvrde o prometu na računima firme

- dinarski i devizni računi

- izvodi iz banke za poslednja 2 meseca

- potvrda o plaćenom porezu iz Poreske uprave

- p. o registrovanoj firmi iz APR-a

- p. o zaposlenju

- p. o odobrenom odmoru

- p. mesečnoj plati

- papir o nekretnini koju poseduju

Koliko znam, tamo imas potencijalni spisak svih dokumenata koje mozes da predas, sto nikako ne znaci da su nuzno svi obavezni, sto je tamo jasno i naznaceno. Dakle, ti odlucujes o tome koji su najvazniji dokumenti za tvoj slucaj. A sto se tice prevoda, ako se ne varam, pise otprilike da svi dokumenti koji nisu na engleskom treba da budu prevedeni od strane sudskog tumaca. Opet, u praksi, prolaze i oni koje nije preveo sudski tumac.

Hitno: da li je neko putovao turistički sa biznis vizom? Jel treba da se pokaze da je svrha putovanja poslovna?

Ako nisam okasnio sa informacijom, ulazio sam u UK pre par dana po drugi put sa istom biznis vizom, samo me pitao sluzbenik koji je povod posete, ja rekao i to je to. Posto je u pitanju bio kurs, pitao me je da li ja drzim kurs ili ga pohadjam. To mu je verovatno bilo jako bitno, npr, jer da sam ga ja drzao, to sa tom vizom ne bih mogao da radim. Ne znam sta bi bilo da sam rekao da sam se vratio samo u turisticku posetu, dok jos imam biznis vizu, ali, verujem da ne bi bilo problema. Problem bi verovatno bio da dodjes sa turistickom vizom i kazes da si dosao da obavis nesto poslovno.

Ćao svima :) Popunjavala sam aplikaciju na sajtu britanske vlade. U onom delu gde su pitanja sam stavila tačan datum kada bih išla, ali sam u delu koji se popunjava prvi, sa najosnovnijim podacima (ime i prezime, tip vize, datum polaska) slučajno pogrešila datum. Hoće li to biti problem? I još nešto, vidim da ovde većina kaže da je čekala 15 radnih dana, a na sajtu piše da je u maju 97% ljudi dobilo vizu za 10. Može li im se verovati, kakve su mogućnosti da je tada dobijem? Hvala  :spot: