Posted January 16, 2019 On 1/12/2019 at 11:18 AM, marija ilic said: Pozdrav svim. Jedno pitanje ako neko zna ili ima informaciju. Ja imam madjarski pasos a suprug i deca imaju srpske pasose. Zelimo da idemo u UK da li postoji neka mogucnost da suprug i ja odemo zajedno za UK na osnovu mog madjarskog pasosa ili bi morala ja prvo da odem gore pa onda oni odavde da resavaju vizu za dolazak. Hvala unapred. sad sam video da vi iimate madjarski pasos. u tom slucaju vi morate prvo da odete i da sve pripremite za porodicu kao sto sam napiso u prethodnom komentaru. vas suprug moze samo kao turista da ode. ista je situacija i kod mene, i moja verenica ima madjasrki pasos a ja srpski. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2019 On 12/3/2018 at 11:47 AM, ivana.popovic said: Moram da napisem par reci o mom iskustvu dobijanja family EEU permit. Prosle godine sam aplicirala za dete, a nedavno za sebe i danas sam dobila pasos nazad, sa dobijenom vizom. Papire sam predala 16.11. i zaista nisam ocekivala da tako brzo odgovore, u petak sam dobila mail da mogu preuzeti pasos. Od dokumentacije sam predala sledece (ako nekome bude znacilo): kopije starih pasosa sa vizama, potvrdu o zaposlenju, platne listice za prethodna 2 meseca, izvod iz banke (dinarski), medjunarodni izvod iz maticne knjige vencanih, suprugov pasos, potvrdu o registraciji njegove firme, potvrdu o placenom porezu, izvod iz banke (devizni), pozivno pismo od njegove sestre koja je UK drzavljanin, i povratne karte. Dakle, odgovor je stigao nakon 10 radnih dana. Mozda je ovo i previse dokumentacije ali nista mi nisu rekli da je visak, i sve su prihvatili. Dokumenta na srpsko sam sama prevela. Srecno svima i hvala ovom forumu sto postoji posto sam ovde saznala da mozemo u UK a da ne placamo vizu Postovanje, da li mozete da mi kazete kako se na engleskom definise pozivno pismo. da li to pismo moze da napise i partner, i sta ono mora da sadrzi tj. sta treba da se navede? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2019 da li su nekom trazili DNK analize za decu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2019 On 1/17/2019 at 10:33 AM, marija ilic said: da li su nekom trazili DNK analize za decu? Iskreno za to prvi put cujem. Mislim da je dovoljno da imate njihov rodni list i eventualno neki izvod iz bolnice o porodjaju ako se to dobija u bolnici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2019 Da li neko zna da li je i dalje moguće dobiti vizu čiji datum važenja važi počinje POSLE datuma izdavanja? Konkretna situacija, jedini period kad mogu poslati pasoš na viziranje je u toku februara, a putovanje (jedno od njih) bilo u aprilu a sledeće krajem avgusta. Što znači da bi idealna opcija bila da mi izdaju vizu sredinom februara (npr. 15/02/19), a da joj važenje počinje u aprilu (npr. 15/04/19) pa od tada da važi 6 meseci pošto bi pokrilo sva moja putovanja. Ovo je primer šta želim što se tiče važenja, ali nisam uspevao da nađem svežije primere ovoga na netu. Drugo pitanje, koliko im je potrebno za vraćanje pasoša u vizni centar i da li je neko koristio dodatnu uslugu da zadrži pasoš kod sebe dok oni "većaju" i koliko u tom slučaju im treba da vrate pasoš? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2019 (edited) Pozdrav svima, ovih dana hocu da apliciram za family EEU permit, da li prave problem ukoliko sva dokumenta na srpskom( vencani list,izvode...) licno ja prevedem? ili je potrebno da bude od strane sudskog tumača...? I DA LI NEKO IMA TIPSKI PRIMER PROPRATNOG PISMA DA MI POSALJE Edited January 26, 2019 by dzoodzoo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2019 (edited) .. Edited February 1, 2019 by sasha16 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2019 Pitanje u vezi family EEU permit. Da li uvid u platne listice traze za poslednja tri meseca? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2019 Mozete aplicirati i dok ste u Srbiji, ja sam tako, ali morate imati pozivno pismo nekoga kod koga idete. Druga opcija, po meni teza, je da je EU supruznik vec u UK i da radi BAR 5-6 meseci. On 1/26/2019 at 12:27 AM, dzoodzoo said: Pozdrav svima, ovih dana hocu da apliciram za family EEU permit, da li prave problem ukoliko sva dokumenta na srpskom( vencani list,izvode...) licno ja prevedem? ili je potrebno da bude od strane sudskog tumača...? I DA LI NEKO IMA TIPSKI PRIMER PROPRATNOG PISMA DA MI POSALJE Pozz, Vencani list i izvodi MKR treba da budu u internacionalnoj formi i onda ti ne trrba prevod. Sto se tice ostalih stvari, msm da je dovolhan tvoj prevod, al nadam se da ce neko kompetitivniji odgovoriti. Ja sam radio preko agencije i sve su mi oni odradili. Da, potvrda iz banke mi je bila na engleskom. 16 minutes ago, dexim said: Pitanje u vezi family EEU permit. Da li uvid u platne listice traze za poslednja tri meseca? To je minimum koji moras imati. Naravno, sto vise imate lakse dobijete. Vec sam pisao, ja uvek predlazem apliciranje iz srbije, uz pozivno pismo. Mnogo je lakse... Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2019 Hvala na brzom odgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2019 Pozdrav svima. Da li neko zna koliko mora minimalno da vazi srpski pasos od ulaska tj izlaska u Englesku ? I koliko mora da vazi da bi se u opste apliciralo za vizu ? Naime, treba da putujem u Englesku u periodu od 23.06-03.07.2019. Moj pasos vazi do 01.12.2019. Jos uvek nisam aplicirala za vizu. Ne znam da li mi treba pasos koji vazi duze tj da li mi treba novi pasos ? Ja sam pokusala da izvadim novi pasos u policiji, sve sam im objasnila, ali su mi rekli da ne mogu da izvadim novi jos uvek, s obzirom da mi ovaj vazi vise od 6 meseci. Takodje su mi rekli da je to moguce jedino ukoliko donesem dokaz da u Englesku ne mogu da putujem/apliciram za vizu zbog datuma vazenja pasosa. Na sajtu za apliciranje za vizu nisam nasla ovaj podatak. Na sajtu naseg ministarstva spoljnjih poslova sam nasla sledeci info : Пасош мора бити важећи у тренутку подношења захтева за визу, односно боравишну дозволу (тј. не постоји одређен рок важења пасоша за туристичко путовање или регулисање боравка). Ovo kad procitam mi zvuci kao da mogu i da apliciram i putujem sa pasosem koji imam, ali mi se ne rizikuje. Da li neko slucajno moze da mi pomogne ? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2019 Napisi izjavu samo da neces biti u prilici da pasos obnovis na vreme jer ces biti u inostranstvu ili smisli nesto. Posledna opcija da iscepas neku stranicu i onda moraju da ga zamene. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2019 Pozdrav! Opet apliciram za turisticku vizu da odem kod decka. S obzirom na to da sada apliciram kao vlasnik i direktor porodicne firme (prosli put kad sam aplicirala radila sam kao prof u skoli ali vise ne radim) i posto je potrebno da se preda potvrda o prometu na racunima firme u poslednja dva meseca a to je recimo jedno 15ak stranica, da li sve to mora da se prevede ili moze tako da se preda? Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2019 (edited) Treba da apliciram za EEU permit vizu, a suprug i ja bi da putujemo polovinom jula. Da li mogu samo 3 meseca ranije da apliciram ili bih mogla i sad, da li neko ima iskustva? Suprug ima EU pasos, NIN-broj, radio je i boravio u Engleskoj, sada je ovde, radi neki projekat, a u pasosu mu je adresa iz Londona. Sta nam treba od dokumenata, ja za sebe znam, imam firmu ovde, a sta bih trebala da prilozim za njega...izvod iz banke ili jos nesto? Da putujem da ovaj put idemo u posetu njegovom bratu, prilozicu to pozivno pismo. Edited February 11, 2019 by nikita61 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2019 17 hours ago, nikita61 said: Treba da apliciram za EEU permit vizu, a suprug i ja bi da putujemo polovinom jula. Da li mogu samo 3 meseca ranije da apliciram ili bih mogla i sad, da li neko ima iskustva? Suprug ima EU pasos, NIN-broj, radio je i boravio u Engleskoj, sada je ovde, radi neki projekat, a u pasosu mu je adresa iz Londona. Sta nam treba od dokumenata, ja za sebe znam, imam firmu ovde, a sta bih trebala da prilozim za njega...izvod iz banke ili jos nesto? Da putujem da ovaj put idemo u posetu njegovom bratu, prilozicu to pozivno pismo. Generalno, treba vam internacionalni izvod iz MKV, dokaz da ste dugo u braku, tj tona slika, dokaz o odredjenoj kolicini novca, tvoja potvrda da si zaposlena/vlasnik kompanije, izvodi za 3 ili 6 meseci, nisam siguran. Ja bih ti predlozio agenciju, ja sam preko njih radio. Ako nesto jos treba budite slobodni da me kontaktirate na PM. Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2019 Hvala, ne bih agenciju to mi vredja inteligenciju. Sta ce mi slike, ne razumem, ja sam u braku 24 godine? Nasla sam da je moguce aplicirati do 3 meseca pre putovanja, pa me zanima samo da li je to tacno? Pozz i hvala jos jednom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2019 39 minutes ago, nikita61 said: Hvala, ne bih agenciju to mi vredja inteligenciju. Sta ce mi slike, ne razumem, ja sam u braku 24 godine? Nasla sam da je moguce aplicirati do 3 meseca pre putovanja, pa me zanima samo da li je to tacno? Pozz i hvala jos jednom. Moze da ti vredja sve, ali eto, da si poslala aplikaciju bez slika, ne bi ti je ni pogledali. Odbijali su ljude sa po 30 god u braku. U svakom slucaju, ja sam svoje rekao. Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2019 On 2/11/2019 at 7:29 PM, nikita61 said: Treba da apliciram za EEU permit vizu, a suprug i ja bi da putujemo polovinom jula. Da li mogu samo 3 meseca ranije da apliciram ili bih mogla i sad, da li neko ima iskustva? Suprug ima EU pasos, NIN-broj, radio je i boravio u Engleskoj, sada je ovde, radi neki projekat, a u pasosu mu je adresa iz Londona. Sta nam treba od dokumenata, ja za sebe znam, imam firmu ovde, a sta bih trebala da prilozim za njega...izvod iz banke ili jos nesto? Da putujem da ovaj put idemo u posetu njegovom bratu, prilozicu to pozivno pismo. Koliko dugo je van UK? I koji mu je status u UK ( Permanent resident ili ). U zavisnosti od ova dva faktora, zavisi i da li ćete moći da aplicirate za Family Permit. Ako samo putujete u UK u posetu njegovom bratu, onda ćete gotovo sigurno biti odbijeni. Family permit se izdaje bližim ili daljim članovima porodice u svrhu spajanja te porodice. Family permit nije zamena za vizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2019 (edited) EEA viza se isdaje u slucaju da putujete zajedno sa bracnim partnerom u UK, a on ima pasos neke zemlje clanice EU. Najnormalnije sa tom vizom putujete u posetu. Mozete o tome vise procitati recimo na stranici 68 i par starnica pre i posle toga. Na taj nacin ne placate vizu. Zhule, nista licno, ali imate takodje na stranici 68 post clanice bojaneb, gde pise sta je od dokumenata prilozila. Nije prilozila slike, isla je sa suprugom i detetom u posetu familiji. Postoje slicni postovi jos nekih clanova. Kada vas bracni partner ima pasos zemlje clanice EU, mozete da zatrazite EEU vizu, kako bi isli , ali samo zajedno, u posetu familiji. Edited February 14, 2019 by nikita61 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2019 Sve najbolja namera. U sustini, sto vise sitnica posaljete, manje su sanse da vas odbiju. Pricam iz sopstvenog iskustva i iskustva ljudi kojima sam pomogao savetima. I EEA nije ni viza, vec dozvola, koja vam, u sustini, a po zakonu EU, nije ni potrebna, ali ipak je vadimo. Po zakonu EU, mozete da dodjete u bilo koju drzavu sa bracnim partnerom i da, samo uz Izvod iz MKV, udjete u istu, jer ni jedna drzava nema pravo da razdvaja porodicu. Imali biste samo neprijatnosti i ubedjivanja, ali ipak biste i tako usli. Inace, svako dobro i sva sreca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2019 Da dopunim prethodni post. EEU viza sluzi da bi ste putovali u UK sa svojim bracnim drugom koji ima pasos EU, a da bi ste na osnovu toga bili oslobodjeni placanja. Tada u pasosu pise ime i prezime bracnog partnera u odnosu na koga ste i dobili tu vrsu vize. Od dokumenata je potrebno: Documents you must provide You must provide: a valid passport evidence of your relationship to your EEA family member, for example a marriage certificate, civil partnership certificate, birth certificate or proof that you’ve lived together for 2 years if unmarried your family member’s valid passport or national identity card (or a certified copy if you cannot provide the original) proof of your dependency if you’re dependent on your EEA family member Ova vrsta vize se izdaje i kada je upitanju spajanje porodice, tj. kada je partner koji ima EU pasos u UK, radi...u tom slucaju je potrebno da on dostavi i slipove primanja kao dokaz da ce svog brac. partnera moci da izdrzava, mislim da je minimum 18600 funti godisnje. Elem ja sam finansijski nezavisna, imam svoju firmu, putujem zajedno sa suprugom, te dostavljam dokaze o firmi, porezu, primanjima, nekretninama i vencani list na engleskom, bez fotografija. One se pominju kao dokaz u slucaju da sa nekim zivite, a niste u zvanicnom braku ili ste jako kratko u braku, a ne kada imate decu od 20 godina. Ja sam do sada u UK bila 7 puta, uvek dobijala vizu, turisticku, nisam zelela da trazim EEU, zbog nekih licnih stvari, ali ovoga puta cu ovako ici. Clanica Lilienthal je u nekim ranijim postovima dosta toga objasnila: Kao supruga državljanina EU vi uopšte ne morate da imate vizu kada putujete zajedno sa suprugom. S obzirom da se radi o VB preporuka je da ipak prethodno izvadite EEA family permit koji je besplatan. https://www.gov.uk/family-permit/overview https://www.gov.uk/government/publications/eea-family-permits-eun02/eea-family-permit-eun02#eun21-what-is-an-eea-family-permit Ovo nema veze sa Šengenom već sa Direktivom 2004/38/EC koja se tiče prava državljana EU i njihovih članova porodice. Šengen je sporazum koji se ne bavi pravima državljana EU. Imate pod Documents you must provide da je potreban samo pasoš lica koje aplicira, izvod iz matične knjige venčanih i pasoš ili LK državljanina EU koji je suprug(a). 13 minutes ago, zhule said: Sve najbolja namera. U sustini, sto vise sitnica posaljete, manje su sanse da vas odbiju. Pricam iz sopstvenog iskustva i iskustva ljudi kojima sam pomogao savetima. I EEA nije ni viza, vec dozvola, koja vam, u sustini, a po zakonu EU, nije ni potrebna, ali ipak je vadimo. Po zakonu EU, mozete da dodjete u bilo koju drzavu sa bracnim partnerom i da, samo uz Izvod iz MKV, udjete u istu, jer ni jedna drzava nema pravo da razdvaja porodicu. Imali biste samo neprijatnosti i ubedjivanja, ali ipak biste i tako usli. Inace, svako dobro i sva sreca. Potpuno vas razumem, hvala i sve najbolje i vama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2019 43 minutes ago, nikita61 said: Da dopunim prethodni post. EEU viza sluzi da bi ste putovali u UK sa svojim bracnim drugom koji ima pasos EU, a da bi ste na osnovu toga bili oslobodjeni placanja. Tada u pasosu pise ime i prezime bracnog partnera u odnosu na koga ste i dobili tu vrsu vize. Od dokumenata je potrebno: Documents you must provide You must provide: a valid passport evidence of your relationship to your EEA family member, for example a marriage certificate, civil partnership certificate, birth certificate or proof that you’ve lived together for 2 years if unmarried your family member’s valid passport or national identity card (or a certified copy if you cannot provide the original) proof of your dependency if you’re dependent on your EEA family member Ova vrsta vize se izdaje i kada je upitanju spajanje porodice, tj. kada je partner koji ima EU pasos u UK, radi...u tom slucaju je potrebno da on dostavi i slipove primanja kao dokaz da ce svog brac. partnera moci da izdrzava, mislim da je minimum 18600 funti godisnje. Elem ja sam finansijski nezavisna, imam svoju firmu, putujem zajedno sa suprugom, te dostavljam dokaze o firmi, porezu, primanjima, nekretninama i vencani list na engleskom, bez fotografija. One se pominju kao dokaz u slucaju da sa nekim zivite, a niste u zvanicnom braku ili ste jako kratko u braku, a ne kada imate decu od 20 godina. Ja sam do sada u UK bila 7 puta, uvek dobijala vizu, turisticku, nisam zelela da trazim EEU, zbog nekih licnih stvari, ali ovoga puta cu ovako ici. Clanica Lilienthal je u nekim ranijim postovima dosta toga objasnila: Kao supruga državljanina EU vi uopšte ne morate da imate vizu kada putujete zajedno sa suprugom. S obzirom da se radi o VB preporuka je da ipak prethodno izvadite EEA family permit koji je besplatan. https://www.gov.uk/family-permit/overview https://www.gov.uk/government/publications/eea-family-permits-eun02/eea-family-permit-eun02#eun21-what-is-an-eea-family-permit Ovo nema veze sa Šengenom već sa Direktivom 2004/38/EC koja se tiče prava državljana EU i njihovih članova porodice. Šengen je sporazum koji se ne bavi pravima državljana EU. Imate pod Documents you must provide da je potreban samo pasoš lica koje aplicira, izvod iz matične knjige venčanih i pasoš ili LK državljanina EU koji je suprug(a). Potpuno vas razumem, hvala i sve najbolje i vama. ovo je stvarno debilski, da neko ko je vencan i u dugogodisnjem braku sa UK drzavljaninom mora da vadi vizu, pa makar i EEU vizu... i ako nije tajna, na koliko su vam do sad davali vizu, tih 7 puta kad ste putovali bez supruga? Posto vam , koliko sam shvatio, turisticka viza ne treba kad putujete zajedno sa suprugom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2019 Turisticku vizu sam dobijala na 6 meseci. Sada fakticki treba da putujem isto turisticki, ali bez placanja, kada vec imam pravo na to, a idem odavde sa suprugom. A inace ambasada UK sa nama smrtnicima nema nista, pa je jako tesko dobiti validnu informaciju, morate sam da se dovijate i saznajete stvari. Dobro ja da postoji ovaj forum u svakom slucaju, ja sam saznala neke veoma korisne informacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15, 2019 22 hours ago, nikita61 said: Turisticku vizu sam dobijala na 6 meseci. Sada fakticki treba da putujem isto turisticki, ali bez placanja, kada vec imam pravo na to, a idem odavde sa suprugom. A inace ambasada UK sa nama smrtnicima nema nista, pa je jako tesko dobiti validnu informaciju, morate sam da se dovijate i saznajete stvari. Dobro ja da postoji ovaj forum u svakom slucaju, ja sam saznala neke veoma korisne informacije. Probaću da budem jasniji pošto niste razumeli moje pitanje. EEA family permit može da se izda blizem ili daljem članu porodice radi spajanja te porodice U ZEMLJI u kojoj je taj gradjanin EU resident. Ako vaš muž nije resident u UK, ne možete da aplicirate za istu da bi ste išli u UK. Isto se odnosi i na ulazak u zemlje EU u pratnji EU državljana, možete ući u zemlje EU koje su u Šengenskom sporazumu. Za zemlje koje nisu ( UK ) opet morate da aplicirate za vizu. Vidim da ste se potrudili da nadjete sve članove zakona o Slobodnom kretanju gradjana EU. Dozvolite da vam pokažem na svom primeru kako se taj zakon primenjuje u praksi. Ja sam dobio EEA family permit da se pridružim svojoj supruzi ( Slovenački pasoš ) u UK gde ona živi 20 godina i ima Permanent residence status. Posle par nedelja sam položio Habitual Residence test i time stekao pravo residenta. Po zakonu UK kao bliži član porodice niste u obavezi da izvadite Residence card ( u Francuskoj jeste ). Ipak sam aplicirao par meseci po dolasku u UK, jer olakšava kretenje, prilikom provere poslodavca da li imate pravo da radite idt. Prvi put me je Home Office odbio sa obrazloženjem da nemaju dovoljno dokaza da je moja supruga “qualified person” tj da upražnjava slobode i benefite koje joj omogućava taj zakon o slobodnom kretanju. Reći to za osobu koja 20 godina živi i radi u UK, sa Permanent Residency statusom je blago rečeno tragikomično. Drugi put Home Office mi je vratio aplikaciju posle 4 nedelje jer navodno nisu mogli da podignu pare sa računa. Opet nemoguća situacija jer i pored dovoljno para na računu postoji i odobren minus na istom. Treca aplikacija je u toku pa ćemo videti. Moj Famili permit je sad vec odavno istekao Da se vratim na zakon u praksi. Ja se već 15 dana borim i tražim način da se vratim svojoj porodici u UK pošto gotovo sve aviokompanija vam nece dozvoli da se ukrcate na let za UK ako nemate VIZU !!! Ja sam imao povratnu kartu Edinburg - Budimpešta preko Jet2. Došao sam u Srbiju zbog nekih porodičnih hitnih stvari. Dobro potkovan takodje sa svim tačkama zakona o Slobodi kretanja, za svaki slucaj putovao sam sa pratecom dokumentacijom, sertifikatom da sam u procesu aplikacije za RC, councile tax računom gde se vidi na kojoj adresi plaćamo taksu, članovima zakona na koje se pozivam, sve u štampanoj formi. Pritom da napomenem da sam sa suprugom išao u oktobru u Španiju i vratio se u UK takodje bez vize, sa isteklom Family permit i u tom trenutku izmedju aplikacije 2 i 3 za RC. Na ulasku smo samo rekli cariniku da je moja supruga drzavljanin EU koja zivi u UK, da sam ja njen suprug koji takodje živi i radi u UK. Carinik je izvrsio proveru i posle 2 min mi udario ulazni pečat u pasoš. Nije ni bilo potrebno da vadimo opet sve pripremljene papire i dokumenta. Na povratku u UK na Budimpeštanskom aerodromu, prilikom čekiranja poslali su me do nekog šaltera radi provere vize. Jet2 po automatizmu je na moj boarding card stavio visa check. Dolazim na šalter, predajem svoj Srpski pasoš i već znam šta sledi. Odmah sam upitan gde mi je viza za UK. Pokušao sam najjednostavnije da objasnim - da sam ja UK redident, koji živi i radi u UK, da kao suprugu državljanke EU sa trajnim prebivalištem u UK po zakonu o Slobodnom kretanju gradjana EU i njihovih porodica - kao takvom mi nije potrebna viza da udjem u UK. Potom su mi tražili RC. Uzalud sam pokušavao da objasnim da po zakonu UK ja nisam obavezan da izvadim RC ali da sam trenutno u procesu aplikacije i da posedujem sertifikat o aplikaciji da bih izbegavao ovakve situacije. Službenica i da nije znala šta da radi, pa se opet vratila da mi traži vizu. Posle 2 sata raspravljanja, skeniranja i slanja dokumenata, sve se svelo na to da mi nije bilo dozvoljeno da se ukrcam na let i savetovano mi je da izvadim vizu. Vracam se nazad za Beograd, supruga ne veruje da me nisu pustili. Proveravam na Beogradskom aerodromu kakva je njihova politika. Ista priča, treba ti viza za UK. Opet objašnjavaj članove zakona. Na kraju mi savetuju sa zovem UK ambasadu u Beogradu i da mi oni izdaju neki papir da bi me na aerodromu pustili za uk. Kakav tačno papir, ne znaju da mi kažu, pošto ga vrv nikad nisu ni videli a ni dobili. Zovem UK ambasadu, i posle kratkog razgovora sa sluzbenikom bivam otrešen ko slina i upućen da kontaktiram Home Office International viza liniju. Zovem, iznosim problem, oni ko pali sa Marsa, daju mi neki drugi broj. Zovem drugi broj, oni mi daju treći koji me ponovo šalje na prvi i tako u krug. Niko ništa ne zna. Posle izgubljenih par dana, dogovaram se sa suprugom da se nadjemo u Parizu jer nam je tu najlakše i najbrže da se vratimo za UK. Računamo opet po zakonu ako putujem zajedno nece moci da nas ne puste. Leteli smo AirFranceom 10/02 nazad za UK. Vec prilikom online kupovine karata sam naslutio da će opet biti ista priča pošto mi AirFrance nije dozvolio da kupim kartu za UK zbog srpskog pasoša. Snalazim se, kupujem kartu preko neke agencije i spremamo se za polazak. Za razliku od Budimpešte gde su me odmah uputili na proveru vize, sada sam prošao i check in i pasošku kontrolu i uputio se sa suprugom ka gateu. Počinje ukrcavanje, opet prolazim check in ali sad osoba koja gleda dokumenta na ulasku u autobus koji vozi ka avionu opet traži vizu. I tu opet kreće objašnjavanje. Srpski pasoš = mora viza Džabe što je moja supruga bila sa mnom, džabe puna torba dokumenata. Dolazi neki supervizor koji slusa kolegu koji mi ne da da se ukrcam i naravno i on krece - treba ti viza , pa treba ti RC. U tom trenutku teraju moju suprugu da se izjasni da li želi da se ukrca na let ili ne. Kršenje zakona o Slobodnom kretanju je ništa u odnosu na kršenja zakona o razdvajanju porodice. Njih to ništa ne zanima, oni i dalje teraju svoju priču. Supruga odlazi pošto nas kući čeka sin i radi sutradan a mene odvode na dalju proveru. Slikaju moja dokumenta, pasoš, istekli Family permit, pečat da sam već putovao van UK bez vize, sa isteklom FP, pečat varinika u UK da mi je po dolasku odobrio ulazak u zemlju, i sve to šalju WhatsApp-om navodno u Home Office. Posle nekoliko minuta mi saopštavaju da ne mogu da udjem u UK i da idem u ambasadu UK da mi izdaju vizu. Dižem ruke od daljeg ubedjivanja i vracam se u hotel. Na internetu pronalazim odgovor od Home Office na pitanje po Pravu na dostupnost informacija, da se izjasne: - kako carinski službenik treba da postupi ukoliko se Non EU suprug oženjen za EU residenta u UK pojavi na granici bez family permita i bilo koje druge vize. Odgovor je da po Artiklu 10 zakona o Slobodnom kretanju gradjana EU i njihovih bliskih članova porodice, carsinski službenik ne sme da mu odbije ulazak u UK, već da mu dozvoli da iznese dovoljno dokaza da ima pravo da udje u UK. Dalje se još spominje da ako neko u pasošu poseduje FP koji je istekao, carinik to treba da uzme isto kao dokaz da ta osoba ima pravo ulaska. Sad sam zvaničnim odgovorom Home Offica i isprintanim svim članovima zakona koji su mi prekršeni, vracam se nazad na aerodrom u nadi da cu ispeti nekog da ubedim u ono što je sasvim očigledno. Dolazim u poslovnicu Air France, započinjem razgovor sa osobom za pultom, posle minut opet sledi - ali potrebna vam je viza. Sad već da bih izbegao gubljenje vremena, vadim članove zakona i pokazujem stavku po stavku koje su prekršili, počev o ne dozvoljavanju da napustim Francusku, do toga da mi nije potrebna viza kao suprugu EU gradjana sa prebivalištem u UK. Gospodja koja je vec sad dobila pojačanje u vidu koleginice, krece da googla Free Movement Directive posto nikad vrv nike čula za to. Vidi da to ne vodi opet nigde, tražim da razgovaram sa nekim supervizorom ili pravnim odeljenjem. Posle nekoliko minuta dolaze dva supervizora i opet priča ispočetka. Pokušao sam najkonciznije da mu predočim koje su sve zakone prekršili i na osnovu kog zakona mi ne trba viza da se vratim u UK. Primećujem da im je sve teže da nadju valjan argument pošto nemaju nikakav, opet slikaju moj pasoš, ostala dokumenta, zvaničan odgovorn Home Offica i opet Whatsappom nekom šalju. Posle nekoliko minuta opet isti odgovor, nije mi dozvoljen ulazak u UK. Na moje pitanje kome vi to šaljete WhatsAppom dokumenta i pasoš, odgovaraju Home Office. Opet me savetuju da idem u ambasadu UK u Parizu, da ako mi oni daju bilo kakav dokument da će me oni rado pustiti na let. Pošto sam gotovo siguran da Home Office ne komunicora preko WhatsAppa, zahtevam da mi se da pisani izveštaj o incidentu kao i to da mi je neki WhatsApp Home Office zabranio ulazak. Naravno da su odbili da mi daju bilo kakav pisani trag pod izgovorom da se sve nalazi u sistemu Air France. Prolaze mi dani u jurenju raznih telefona - počev od pravne službe Air France, pravne službe na aerodromu, aerodromske policije, pa ponovo ambasada UK, ambasada Srbije, kancelarije za ljudska prava. Od besa i muke padaju mi razne gluposti na pamet - odlazim u policijsku stanicu i prijavljujem da me Air France drži u zarobljeništvu, da mi ne dozvoljava da napustim Francusku, da tražim da me zaštite. Zbunjenost policajaca ne toliko mojim zahtevom nego vrv zato što nisu razumeli ni E od Engleskog, prekidam osmehom i tražim ko bi bio nadležan da sprovodi imigracioni zakon. Upućuju me na Aerodromsku policiju. Sad već potkovan pravnim pisanim podneskom o incidentu i svime što se desili od strane mog advokata, kao i članovima zakona ovog puta i na francuskom jeziku, odlazim 14/02 ponovo na aerodrom CDG. Pronalazim policiju i po ko zna koji put objašnjavam situaciju. Policija pronalazi kednog kolegu koji može da komunicira na Engleskom. Moj zahtev je bio vrlo jednostavan, da prekinu da mi se iskraćuju prava o slobodnom kretanju i da mi se omogući da napustim Francusku. Opet iste priče, viza, residence card, opet vadim članove zakona. Sad već jasno stavljam do znanja da ću tužiti državu Francusku za ugrožavanje ljudski prava i slobodu kretanja, o razdvajanju poredice tek da ne spominjem. Od policije dobijam odgovor :” Air France is the Boss!” Od muke počinjem da se sprdam, da nisam znao da je ovo Repulika Air France, da se ovde poštuju propisi kompanije a ne države potpisnice medjunarodnih akata. Vidno vec iznervirani policajci zavšavaju razgovor i govore mi da oni tu ništa ne mogu. Naravno i od njih tražim da mi to daju napismeno što su mi upravo rekli. I naravno da su i oni odbili. Izlazim iz Policije i opet na šalter Air Franca i tražim da me upute u pravnu službu kompanije da mogu da im predam pisani podnesak i da se to zavede. Opet supervizor ulazi u polemiku i deli mišljenja da mi možda ipak treba viza. Pravna služba naravno ne postoji, možete se obratiti putem weba ili Twiter 😄 Niko nije ovlašćen da primi nešto na papiru. Tako da draga moja Nikita, lepo Vi izvadite opet turističku vizu i uživajte u poseti. Jer po svemu sudeći, zakoni EU slabo važe za ljude sa ovog podnevlja. Možda se i sretnemo u Viznom centru jer mi je to izgleda jedina opcija da se vrati svojoj porodici. Pod uslovom da me Big Boss Air France oslobodi 😄 Pozdrav iz Pariza 🗼 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites