Posted February 15, 2019 (edited) Zaista mi je zao sto vam se takva vrsta neprijatnosti desava. Takodje vam se zahvaljujem na vasim lepim zeljama i savetima, ali ja cu kada dodje trenutak za putovanje svakako podneti zahtev za EEA permit i sigurna sam da cu na taj nacin putovati. Moj suprug sada ne radi u UK, ovde je, pa i da ne dobijem tu vrstu dozvole za ulazak nije velika steta. Na stranici 68, 73 i jos nekim postoje postovi ljudi koji su je lagodno dobili. Iz nekog razloga kod vas se situacija zakomplikovala, a naravno sa njima nema mnogo rasprave. Zelim vam sve najbolje i da resite sto pre problem koji imate. Inace niste u pravu kada kazete da viza vazi samo za residente, vazi za sve one koji imaju pasos EU, nema veze sa Sengenom. Na 69. stranici imate i clanicu ivanu.popovic, vadili su vizu za dete...suprug koji ima hrvatski pasos, zive ovde, vadio je EEA permit za dete, isli su uposet tetki i dobili vizu. Ima jos par slucajeva gde ljudi zive ovde, jedan od supruznika ima pasos EU, a u UK putuju turisticki ili zbog posete familiji. Recimo na stranici 68, clanica Bojana isti slucaj kao i moj, itd. Edited February 15, 2019 by nikita61 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 12 hours ago, Dechkoizkraja said: ... Pozdrav iz Pariza 🗼 Uf... čoveče koji problemi... nažalost nijedna kompanija te ne bi trebala pustiti u takvoj situaciji (iako su U KRIVU) pošto u slučaju da ti odbiju ulazak oni plaćaju penale i tvoj povratak će biti o njihovom trošku. Iskreno iznenađen sam da su vas pustili na uđete na avion u Španiji. Što se tiče trenutne situacije, moram da pitam zašto nisi pokušao vozom da uđeš sa ženom u UK iz Francuske? Ako sam dobro razumeo kako funkcioniše, britanska pasoška kontrola je u Francuskoj pre nego što se ukrcaš na voz tako da bi mogli direktno proveriti da li ćete pustiti ili ne. Pa bi se dramatično uvećale šanse da uđeš u državu. 11 hours ago, nikita61 said: Zaista mi je zao sto vam se takva vrsta neprijatnosti desava. Takodje vam se zahvaljujem na vasim lepim zeljama i savetima, ali ja cu kada dodje trenutak za putovanje svakako podneti zahtev za EEA permit i sigurna sam da cu na taj nacin putovati. Moj suprug sada ne radi u UK, ovde je, pa i da ne dobijem tu vrstu dozvole za ulazak nije velika steta... Činjenica je da postoji VELIKA RAZLIKA kada se dobija family permit u zavisnosti od toga u kom statusu je EU srodnik. Tj. ako nema nikakav status u UK (ide se samo u posetu ili još uvek se nije preselio supružnik) onda bi trebalo da ide mnogo lakše nego ako već ima status (tipa već živi tamo, ili je permanent resident). U prvom slučaju će prilikom odlučivanja biti primarni EU uslovi koji su jednaki u svim državama, u drugoj će biti primenjivani nacionalni uslovi (koji zavise od države do države) i onda će biti drastično strožiji. Zbog toga je i bilo pitanje, u kom je tačno statusu vaš suprug... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Potpuno tacno. Jasno mi je da kada zivimo oboje u Srbiji recimo, sto je kod nas sada situacija, njih zanima da dobro zaradjujemo ili imamo novca na racunu kako bi pokrili troskove. Takodje, ja vec imam dosta viza u pasosu, sem britanskih i americku...Tu je situacija prilicno jednostavna. Sa druge strane, moj suprug je pre 6 godina dobio NIN, radio u Londonu, ali kada mu je isticao EU pasos produzio ga je u UK i upisana mu je adresa gde je ziveo. Sada radi ovde za jednu kompaniju, sto je naravno dozvoljeno, ali meni malo komplikuje stvari. Sto se mene tice sve je jasno, znam sta treba da dostavim kao do sada, ali sto se njega tice, nisam sigurna. Videla sam slicni primer clana BelLon, 73. stranica, gde je sve dosta jednostavno proslo, ali naravno, ko ce ga znati. Potpuno razumem i Dechkoizkraja koji mi kaze da najjednostavnije traziti turisticku, tako smo i poslednji put suprug i ja putovali, nego rekoh ako imam pravo vec da do ulaska u UK dodjem na drugi nacin, zasto da ne iskoristim to. Ja nekako uvek sve platim, ali takva mi je izgleda karma. Elem, u kom je statusu, adresa u Londonu, ali sada radi ovde za jednu kompaniju do daljnjeg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Sta znaci ‘adresa u Londonu’?Njegov boravak je u Srbiji, adresa u EU pasosu nije bitna (pogotovo za UK koji istu ni ne upisuju u pasosu).Ako ne boravi ovde, onda ovde nema nikakav status.Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 4 minutes ago, jms_uk said: Sta znaci ‘adresa u Londonu’? Njegov boravak je u Srbiji, adresa u EU pasosu nije bitna (pogotovo za UK koji istu ni ne upisuju u pasosu). Ako ne boravi ovde, onda ovde nema nikakav status. Sent from my iTelephone using Tapatalk Kada mu je isticao pasos EU, u trenutku dok je radio u Londonu i naravno bio regularno prijavljen na adresi, u ambasadi mu je prilikom produzavanja pasosa upisan adresa na kojoj je tada ziveo, tj. adresa u Londonu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Kada mu je isticao pasos EU, u trenutku dok je radio u Londonu i naravno bio regularno prijavljen na adresi, u ambasadi mu je prilikom produzavanja pasosa upisan adresa na kojoj je tada ziveo, tj. adresa u Londonu.Ali to ne znaci da (i dalje) zivi / ima boraviste na toj adresi. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Kao što kaže jms_uk, to koja adresa u pasošu piše je manje bitno (većina pasoša i nema adresu prebivališta upisanu u njih, to je generalno ideja ex-ju zemalja). Bitno je koji status britanci smatraju da vaš suprug ima. Ako ga i dalje smatraju residentom, onda će za vas važiti komplikovanija procedura, i obrnuto. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 1 hour ago, jms_uk said: Ali to ne znaci da (i dalje) zivi / ima boraviste na toj adresi. Sent from my iTelephone using Tapatalk Moracu da ga pitam, ne znam da li je odjavljen sa te adrese. Ako nije, onda mi je jasno da je dokumentacija koja je potrebna, ipak drugacija, zar ne? Ili ni to nema veze.... U svakom slucaju, ako mi sve ovo bude komplikovano, izvadicu turisticku vizu, kako mi je Dechkoizkraja dobronamerno savetovao, to mi je sigurica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Ne znam kako funkcionise za EU drzavljane, ali za nas ‘domace’ ne postoji prijavljivanje/odjavljivanje boravista (u smislu kakvo postoji npr. u Srbiji) - jedino si duzan da dostavis novu adresu za biracki spisak (i promenis je na vozackoj dozvoli, ko ima).Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 2 hours ago, jms_uk said: Ne znam kako funkcionise za EU drzavljane, ali za nas ‘domace’ ne postoji prijavljivanje/odjavljivanje boravista (u smislu kakvo postoji npr. u Srbiji) - jedino si duzan da dostavis novu adresu za biracki spisak (i promenis je na vozackoj dozvoli, ko ima). Sent from my iTelephone using Tapatalk Ok, hvala, ne znam ni ja, ali nije odjavljen sa te adrese, to sada znam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2019 Pitanje za : zasto niste kada ste videli da se situacija zakomplikovala, zatrazili ponovo EEA fa. permit, ne znam koliko dugo ste bili u Srbiji? Na zvanicnom sajtu stoji: An EEA family permit makes it easier and quicker to enter the UK. You might not get a boarding pass and could experience major delays without one. You may be refused entry into the UK if you do not have an EEA family permit. Takodje i stoji: You can apply for a residence card card or derivative residence card to confirm your right of residence. You do not have to apply but it will make it easier to prove your right to live and work in the UK. Shvatam da ne morate to da uradite, ali lakse je tako...to sto je sve u postupku, mislim da ih nazalost nije briga...iz nekog razloga su vas odbili i ako je supruga tamo 20 godina i radi, ko ce ga znati sta je sve u pitanju. Jos nesto, zasto supruga do sada nije podnela zahtev za drzavljanstvo, mislim da bi vam bilo lakse u svemu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2019 23 hours ago, nikita61 said: Pitanje za : zasto niste kada ste videli da se situacija zakomplikovala, zatrazili ponovo EEA fa. permit, ne znam koliko dugo ste bili u Srbiji? Na zvanicnom sajtu stoji: An EEA family permit makes it easier and quicker to enter the UK. You might not get a boarding pass and could experience major delays without one. You may be refused entry into the UK if you do not have an EEA family permit. Takodje i stoji: You can apply for a residence card card or derivative residence card to confirm your right of residence. You do not have to apply but it will make it easier to prove your right to live and work in the UK. Shvatam da ne morate to da uradite, ali lakse je tako...to sto je sve u postupku, mislim da ih nazalost nije briga...iz nekog razloga su vas odbili i ako je supruga tamo 20 godina i radi, ko ce ga znati sta je sve u pitanju. Jos nesto, zasto supruga do sada nije podnela zahtev za drzavljanstvo, mislim da bi vam bilo lakse u svemu. Family permit se izdaje samo jednom i to u svrhu spajanja članova porodice. Ja ne mogu ponovo da apliciram za FP pošto sam postao resident onog trenutka kada sam se spojio sa svojom suprugom i položio Habitual Residence test. Tako da sam ja zvanično resident, imao Ili memao Residence Card. Moja supruga nije izvadila britanski pasos jer joj nista ne olaksava to boravak u UK. Možda bi moga da putuje za 1% jednostavnije u odnosu na Slovenački pasoš ali se svakako ne isplati. Što je najbitnije, da je moja supruga uzela UK pasoš automatski bi se gledala SAMO kao UK državljanin i onda ništa ne bi važilo od ovih EU zakona za nju u UK ( Family permit i ostalo ) i onda bi moj dolazak bio uredjen zakonima UK- minimum 18000£ primanja i ostale stvari koje su daleko komplikovanije i skuplje od ovog Family Permita. I to je jedna od suština nezadovoljstva UK gradjana, jer ispada da je teže rodjenoj Britanki da dovede svog Non EU muža u zemlju nego bilo koja EU supruga koja je “samo resident” u UK. Zato i Home Office namerno krši ove direktive iz Free Mobement Direktive. On 2/16/2019 at 2:05 PM, nikita61 said: Ok, hvala, ne znam ni ja, ali nije odjavljen sa te adrese, to sada znam. Opet se vracamo na suprugov zvaničan status u UK. To što je vas suprug nekada radio u UK, imao NIN, ima adresu UK u pasošu ne znači apsolutno ništa ako i dalje nema status residenta ili Permanent Residenta. Ako bilo koji resident UK napusti UK na duže od 6 meseci u toku godine, automatski gubi status residenta osim u slucaju porodiljskog, sluzenja vojske i jos nekih stvari. Druga stvar je ako je stekao status Permanent residenta, onda valjda ne moze da izgubi taj status cak i kada je otsutan. Ako vas suprug nije živeo i radio u UK više od 5 godina, znači da nema status Permanent residenta. Znači samo u ovom smeru treba dalje da istražujete Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2019 4 minutes ago, Dechkoizkraja said: Druga stvar je ako je stekao status Permanent residenta, onda valjda ne moze da izgubi taj status cak i kada je otsutan. Taj status se gubi posle dve godine odsustva [jer posle toliko je valjda ocigledno da se vise ne boravi tu stalno]. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2019 Nije permanent resident, nije radio na tome, a nije ni boravio duze od 5 godina, pa bi tako automatski postao... Sto se tice NIN-a ima ga, nije ga imao...to su mu vec potvrdili kada ga je dobio, da je to dobio za ceo svoj zivot, to je njegov broj koji niko drugi ne moze dobiti, bez obzira da li boravi stalno u UK ili ne. On ovde radi neki posao, ali i tamo odradjuje neke stvari za stranog poslodavca preko interneta i placaju mu na racun u UK, ima slipove....za proslu godinu nije platio porez, zato sto nije presao dozvoljenu cifru od nekih 11000 funti... U krajnjoj liniji, sve ovo je malo komplikovano, tako da cu jos razmisliti koju vrstu vize cu traziti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2019 3 hours ago, Dechkoizkraja said: Family permit se izdaje samo jednom i to u svrhu spajanja članova porodice. Ja ne mogu ponovo da apliciram za FP pošto sam postao resident onog trenutka kada sam se spojio sa svojom suprugom i položio Habitual Residence test. Tako da sam ja zvanično resident, imao Ili memao Residence Card. Moja supruga nije izvadila britanski pasos jer joj nista ne olaksava to boravak u UK. Možda bi moga da putuje za 1% jednostavnije u odnosu na Slovenački pasoš ali se svakako ne isplati. Što je najbitnije, da je moja supruga uzela UK pasoš automatski bi se gledala SAMO kao UK državljanin i onda ništa ne bi važilo od ovih EU zakona za nju u UK ( Family permit i ostalo ) i onda bi moj dolazak bio uredjen zakonima UK- minimum 18000£ primanja i ostale stvari koje su daleko komplikovanije i skuplje od ovog Family Permita. I to je jedna od suština nezadovoljstva UK gradjana, jer ispada da je teže rodjenoj Britanki da dovede svog Non EU muža u zemlju nego bilo koja EU supruga koja je “samo resident” u UK. Zato i Home Office namerno krši ove direktive iz Free Mobement Direktive. Opet se vracamo na suprugov zvaničan status u UK. To što je vas suprug nekada radio u UK, imao NIN, ima adresu UK u pasošu ne znači apsolutno ništa ako i dalje nema status residenta ili Permanent Residenta. Ako bilo koji resident UK napusti UK na duže od 6 meseci u toku godine, automatski gubi status residenta osim u slucaju porodiljskog, sluzenja vojske i jos nekih stvari. Druga stvar je ako je stekao status Permanent residenta, onda valjda ne moze da izgubi taj status cak i kada je otsutan. Ako vas suprug nije živeo i radio u UK više od 5 godina, znači da nema status Permanent residenta. Znači samo u ovom smeru treba dalje da istražujete Da ne bude zabune samo, EEA permit se ne izdaje samo jednom. Postoje razliciti slucajevi kada se trazi EEA. U vasem slucaju je to bilo spajanje porodice, ali da opet ponovim, ako imate supruznika koji ima pasos neke zemlje clanice EU, putujete zajedno odavde, ta osoba nije resident, svaki put kada putujete zatrazite EEA, kao sto su vec neki clanovi opisali i putujete na taj nacin bez placene turisticke vize. Cisto da ne zbunjujemo one koji zele da putuju uz ovakvu vrstu dozvole i imaju pravo na to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2019 Mozete li mi reci na koju adresu se salje pozivno pismo za vizu za Veliku Britaniju? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2019 Meni su slali email, to je bilo dovoljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2019 On 2/15/2019 at 4:44 PM, Dechkoizkraja said: Probaću da budem jasniji pošto niste razumeli moje pitanje. EEA family permit može da se izda blizem ili daljem članu porodice radi spajanja te porodice U ZEMLJI u kojoj je taj gradjanin EU resident. Ako vaš muž nije resident u UK, ne možete da aplicirate za istu da bi ste išli u UK. Isto se odnosi i na ulazak u zemlje EU u pratnji EU državljana, možete ući u zemlje EU koje su u Šengenskom sporazumu. Za zemlje koje nisu ( UK ) opet morate da aplicirate za vizu. Vidim da ste se potrudili da nadjete sve članove zakona o Slobodnom kretanju gradjana EU. Dozvolite da vam pokažem na svom primeru kako se taj zakon primenjuje u praksi. Ja sam dobio EEA family permit da se pridružim svojoj supruzi ( Slovenački pasoš ) u UK gde ona živi 20 godina i ima Permanent residence status. Posle par nedelja sam položio Habitual Residence test i time stekao pravo residenta. Po zakonu UK kao bliži član porodice niste u obavezi da izvadite Residence card ( u Francuskoj jeste ). Ipak sam aplicirao par meseci po dolasku u UK, jer olakšava kretenje, prilikom provere poslodavca da li imate pravo da radite idt. Prvi put me je Home Office odbio sa obrazloženjem da nemaju dovoljno dokaza da je moja supruga “qualified person” tj da upražnjava slobode i benefite koje joj omogućava taj zakon o slobodnom kretanju. Reći to za osobu koja 20 godina živi i radi u UK, sa Permanent Residency statusom je blago rečeno tragikomično. Drugi put Home Office mi je vratio aplikaciju posle 4 nedelje jer navodno nisu mogli da podignu pare sa računa. Opet nemoguća situacija jer i pored dovoljno para na računu postoji i odobren minus na istom. Treca aplikacija je u toku pa ćemo videti. Moj Famili permit je sad vec odavno istekao Da se vratim na zakon u praksi. Ja se već 15 dana borim i tražim način da se vratim svojoj porodici u UK pošto gotovo sve aviokompanija vam nece dozvoli da se ukrcate na let za UK ako nemate VIZU !!! Ja sam imao povratnu kartu Edinburg - Budimpešta preko Jet2. Došao sam u Srbiju zbog nekih porodičnih hitnih stvari. Dobro potkovan takodje sa svim tačkama zakona o Slobodi kretanja, za svaki slucaj putovao sam sa pratecom dokumentacijom, sertifikatom da sam u procesu aplikacije za RC, councile tax računom gde se vidi na kojoj adresi plaćamo taksu, članovima zakona na koje se pozivam, sve u štampanoj formi. Pritom da napomenem da sam sa suprugom išao u oktobru u Španiju i vratio se u UK takodje bez vize, sa isteklom Family permit i u tom trenutku izmedju aplikacije 2 i 3 za RC. Na ulasku smo samo rekli cariniku da je moja supruga drzavljanin EU koja zivi u UK, da sam ja njen suprug koji takodje živi i radi u UK. Carinik je izvrsio proveru i posle 2 min mi udario ulazni pečat u pasoš. Nije ni bilo potrebno da vadimo opet sve pripremljene papire i dokumenta. Na povratku u UK na Budimpeštanskom aerodromu, prilikom čekiranja poslali su me do nekog šaltera radi provere vize. Jet2 po automatizmu je na moj boarding card stavio visa check. Dolazim na šalter, predajem svoj Srpski pasoš i već znam šta sledi. Odmah sam upitan gde mi je viza za UK. Pokušao sam najjednostavnije da objasnim - da sam ja UK redident, koji živi i radi u UK, da kao suprugu državljanke EU sa trajnim prebivalištem u UK po zakonu o Slobodnom kretanju gradjana EU i njihovih porodica - kao takvom mi nije potrebna viza da udjem u UK. Potom su mi tražili RC. Uzalud sam pokušavao da objasnim da po zakonu UK ja nisam obavezan da izvadim RC ali da sam trenutno u procesu aplikacije i da posedujem sertifikat o aplikaciji da bih izbegavao ovakve situacije. Službenica i da nije znala šta da radi, pa se opet vratila da mi traži vizu. Posle 2 sata raspravljanja, skeniranja i slanja dokumenata, sve se svelo na to da mi nije bilo dozvoljeno da se ukrcam na let i savetovano mi je da izvadim vizu. Vracam se nazad za Beograd, supruga ne veruje da me nisu pustili. Proveravam na Beogradskom aerodromu kakva je njihova politika. Ista priča, treba ti viza za UK. Opet objašnjavaj članove zakona. Na kraju mi savetuju sa zovem UK ambasadu u Beogradu i da mi oni izdaju neki papir da bi me na aerodromu pustili za uk. Kakav tačno papir, ne znaju da mi kažu, pošto ga vrv nikad nisu ni videli a ni dobili. Zovem UK ambasadu, i posle kratkog razgovora sa sluzbenikom bivam otrešen ko slina i upućen da kontaktiram Home Office International viza liniju. Zovem, iznosim problem, oni ko pali sa Marsa, daju mi neki drugi broj. Zovem drugi broj, oni mi daju treći koji me ponovo šalje na prvi i tako u krug. Niko ništa ne zna. Posle izgubljenih par dana, dogovaram se sa suprugom da se nadjemo u Parizu jer nam je tu najlakše i najbrže da se vratimo za UK. Računamo opet po zakonu ako putujem zajedno nece moci da nas ne puste. Leteli smo AirFranceom 10/02 nazad za UK. Vec prilikom online kupovine karata sam naslutio da će opet biti ista priča pošto mi AirFrance nije dozvolio da kupim kartu za UK zbog srpskog pasoša. Snalazim se, kupujem kartu preko neke agencije i spremamo se za polazak. Za razliku od Budimpešte gde su me odmah uputili na proveru vize, sada sam prošao i check in i pasošku kontrolu i uputio se sa suprugom ka gateu. Počinje ukrcavanje, opet prolazim check in ali sad osoba koja gleda dokumenta na ulasku u autobus koji vozi ka avionu opet traži vizu. I tu opet kreće objašnjavanje. Srpski pasoš = mora viza Džabe što je moja supruga bila sa mnom, džabe puna torba dokumenata. Dolazi neki supervizor koji slusa kolegu koji mi ne da da se ukrcam i naravno i on krece - treba ti viza , pa treba ti RC. U tom trenutku teraju moju suprugu da se izjasni da li želi da se ukrca na let ili ne. Kršenje zakona o Slobodnom kretanju je ništa u odnosu na kršenja zakona o razdvajanju porodice. Njih to ništa ne zanima, oni i dalje teraju svoju priču. Supruga odlazi pošto nas kući čeka sin i radi sutradan a mene odvode na dalju proveru. Slikaju moja dokumenta, pasoš, istekli Family permit, pečat da sam već putovao van UK bez vize, sa isteklom FP, pečat varinika u UK da mi je po dolasku odobrio ulazak u zemlju, i sve to šalju WhatsApp-om navodno u Home Office. Posle nekoliko minuta mi saopštavaju da ne mogu da udjem u UK i da idem u ambasadu UK da mi izdaju vizu. Dižem ruke od daljeg ubedjivanja i vracam se u hotel. Na internetu pronalazim odgovor od Home Office na pitanje po Pravu na dostupnost informacija, da se izjasne: - kako carinski službenik treba da postupi ukoliko se Non EU suprug oženjen za EU residenta u UK pojavi na granici bez family permita i bilo koje druge vize. Odgovor je da po Artiklu 10 zakona o Slobodnom kretanju gradjana EU i njihovih bliskih članova porodice, carsinski službenik ne sme da mu odbije ulazak u UK, već da mu dozvoli da iznese dovoljno dokaza da ima pravo da udje u UK. Dalje se još spominje da ako neko u pasošu poseduje FP koji je istekao, carinik to treba da uzme isto kao dokaz da ta osoba ima pravo ulaska. Sad sam zvaničnim odgovorom Home Offica i isprintanim svim članovima zakona koji su mi prekršeni, vracam se nazad na aerodrom u nadi da cu ispeti nekog da ubedim u ono što je sasvim očigledno. Dolazim u poslovnicu Air France, započinjem razgovor sa osobom za pultom, posle minut opet sledi - ali potrebna vam je viza. Sad već da bih izbegao gubljenje vremena, vadim članove zakona i pokazujem stavku po stavku koje su prekršili, počev o ne dozvoljavanju da napustim Francusku, do toga da mi nije potrebna viza kao suprugu EU gradjana sa prebivalištem u UK. Gospodja koja je vec sad dobila pojačanje u vidu koleginice, krece da googla Free Movement Directive posto nikad vrv nike čula za to. Vidi da to ne vodi opet nigde, tražim da razgovaram sa nekim supervizorom ili pravnim odeljenjem. Posle nekoliko minuta dolaze dva supervizora i opet priča ispočetka. Pokušao sam najkonciznije da mu predočim koje su sve zakone prekršili i na osnovu kog zakona mi ne trba viza da se vratim u UK. Primećujem da im je sve teže da nadju valjan argument pošto nemaju nikakav, opet slikaju moj pasoš, ostala dokumenta, zvaničan odgovorn Home Offica i opet Whatsappom nekom šalju. Posle nekoliko minuta opet isti odgovor, nije mi dozvoljen ulazak u UK. Na moje pitanje kome vi to šaljete WhatsAppom dokumenta i pasoš, odgovaraju Home Office. Opet me savetuju da idem u ambasadu UK u Parizu, da ako mi oni daju bilo kakav dokument da će me oni rado pustiti na let. Pošto sam gotovo siguran da Home Office ne komunicora preko WhatsAppa, zahtevam da mi se da pisani izveštaj o incidentu kao i to da mi je neki WhatsApp Home Office zabranio ulazak. Naravno da su odbili da mi daju bilo kakav pisani trag pod izgovorom da se sve nalazi u sistemu Air France. Prolaze mi dani u jurenju raznih telefona - počev od pravne službe Air France, pravne službe na aerodromu, aerodromske policije, pa ponovo ambasada UK, ambasada Srbije, kancelarije za ljudska prava. Od besa i muke padaju mi razne gluposti na pamet - odlazim u policijsku stanicu i prijavljujem da me Air France drži u zarobljeništvu, da mi ne dozvoljava da napustim Francusku, da tražim da me zaštite. Zbunjenost policajaca ne toliko mojim zahtevom nego vrv zato što nisu razumeli ni E od Engleskog, prekidam osmehom i tražim ko bi bio nadležan da sprovodi imigracioni zakon. Upućuju me na Aerodromsku policiju. Sad već potkovan pravnim pisanim podneskom o incidentu i svime što se desili od strane mog advokata, kao i članovima zakona ovog puta i na francuskom jeziku, odlazim 14/02 ponovo na aerodrom CDG. Pronalazim policiju i po ko zna koji put objašnjavam situaciju. Policija pronalazi kednog kolegu koji može da komunicira na Engleskom. Moj zahtev je bio vrlo jednostavan, da prekinu da mi se iskraćuju prava o slobodnom kretanju i da mi se omogući da napustim Francusku. Opet iste priče, viza, residence card, opet vadim članove zakona. Sad već jasno stavljam do znanja da ću tužiti državu Francusku za ugrožavanje ljudski prava i slobodu kretanja, o razdvajanju poredice tek da ne spominjem. Od policije dobijam odgovor :” Air France is the Boss!” Od muke počinjem da se sprdam, da nisam znao da je ovo Repulika Air France, da se ovde poštuju propisi kompanije a ne države potpisnice medjunarodnih akata. Vidno vec iznervirani policajci zavšavaju razgovor i govore mi da oni tu ništa ne mogu. Naravno i od njih tražim da mi to daju napismeno što su mi upravo rekli. I naravno da su i oni odbili. Izlazim iz Policije i opet na šalter Air Franca i tražim da me upute u pravnu službu kompanije da mogu da im predam pisani podnesak i da se to zavede. Opet supervizor ulazi u polemiku i deli mišljenja da mi možda ipak treba viza. Pravna služba naravno ne postoji, možete se obratiti putem weba ili Twiter 😄 Niko nije ovlašćen da primi nešto na papiru. Tako da draga moja Nikita, lepo Vi izvadite opet turističku vizu i uživajte u poseti. Jer po svemu sudeći, zakoni EU slabo važe za ljude sa ovog podnevlja. Možda se i sretnemo u Viznom centru jer mi je to izgleda jedina opcija da se vrati svojoj porodici. Pod uslovom da me Big Boss Air France oslobodi 😄 Pozdrav iz Pariza 🗼 Postovanje mozete li mi odgovoriti na neka pitanja: Gde se prijavljuje za polaganje Habitual Residence test? Koliko to kosta? Sta podrazumeva taj test? I da li je on neophodan ili se moze aplicirati za Residence card bez tog testa? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2019 1 minute ago, BobanLukic said: Postovanje mozete li mi odgovoriti na neka pitanja: Gde se prijavljuje za polaganje Habitual Residence test? Koliko to kosta? Sta podrazumeva taj test? I da li je on neophodan ili se moze aplicirati za Residence card bez tog testa? Hvala Taj test nije obavezan. Ja sam ga polagao jer sam aplicirao za Universal Credit pa u sklopu toga, oni su vršili proveru i taj test. Test je u suštini isti kao i aplikacija za family permit, brdo istih pitanja. I izdali su mi papir na kome pise da sam položio tu proveru, stekao pravo na residence a samim tim i na Universal Credit. Svako ko se pridruži svom EU partneru po automatizmu stiče sva prava pa i pravo na residence. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2019 1 hour ago, Dechkoizkraja said: Taj test nije obavezan. Ja sam ga polagao jer sam aplicirao za Universal Credit pa u sklopu toga, oni su vršili proveru i taj test. Test je u suštini isti kao i aplikacija za family permit, brdo istih pitanja. I izdali su mi papir na kome pise da sam položio tu proveru, stekao pravo na residence a samim tim i na Universal Credit. Svako ko se pridruži svom EU partneru po automatizmu stiče sva prava pa i pravo na residence. hvala na odgovoru, da znam da ne moram okolo da idem vec odma da apliciram za residence card. hvala mnogo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 21, 2019 ja sam aplicirao za RC bez testa i dobio u roku 3 meseca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2019 Ćao svima, Imam jedno pitanje, moguće da se na prethodnih 86 stranica i nalazi odgovor, ali ga je teško pronaći, a možda je i zastareo :). Da li mi je potrebna tranzitna britanska viza ukoliko putujem za SAD preko Londona? U pitanju je povezan let, čekirao bih kofere u Beogradu i ne bih izlazio iz tranzitne zone. Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2019 (edited) Pozdrav! Naime, dečko i ja bi išli u London na koncert u Junu. Karte smo već kupili, koštale su 400 evra zajedno. Wembley stadion je u pitanju. Ja ću dotle izvaditi hrvatski pasoš, tako da meni ne treba viza, ali dečko radi kao freelance, oboje zapravo, praktično ne može da dobije potvrdu o zaposlenju, pa me to brine. E sada, mi jako često putujemo u inostranstvo upravo na koncerte, bili smo u Švedskoj, Španiji, Italiji, Holandiji, Francuskoj i okolnim zemljama (Mađarska, Austrija, Bugarska po više puta) u poslednje dve godine i to sve na koncertima. Za ove prve četiri zemlje imamo i dalje avionske karte, a čuvamo i karte sa koncerata pa bi to sve priložili kao dokumentaciju. Dečko ima nekretninu na svoje ime, primanja su nam solidna, smeštaj ćemo naći preko airbnb, planiramo da uzmemo i povratnu preko wizz air. Kolike su mu šanse? Pozivno pismo ne znam da li znači mnogo jer imamo smeštaj. I da li on da spominje mene na razgovoru ili da kaže da ide sam, pošto smo karte često preko mene uzimali pa će se pojaviti moje ime na računima? Je l imao neko sličnu situaciju? Svi saveti su dobrodošli. Edited March 2, 2019 by magic_shop Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2019 Još par pitanja... jako bi mi značio odgovor pošto ne znam koga da pitam, jer niko nije bio u ovoj situaciji sa koncertima. 1. Da li njemu kao nezaposlenom treba izvod iz banke u poslednjih 6 meseci ili je dovoljno stanje na računu? 2. Mama mu je penzioner, a tata se vodi kao nezaposlen, plus su razvedeni. Videla sam da za nezaposlene treba potvrda da roditelji rade, pa pošto on živi sa majkom, da li da spominje oca? 3. On predaje Engleski preko neta, pa da li da odštampa taj mejl kada su ga primili da radi i neki skoriji da vide da još radi, da ne bude sumnjivo odakle mu pare na računu a nije zaposlen? 4. Da li je bolje da imamo garantno pismo ili rezervaciju smeštaja, pošto je razlog posete očigledan-koncert? 5. Da li za nezaposlene treba kopija diplome? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites