Followers 0

Siromaštvo u svetu i šta s njim

131 posts in this topic

„Siromaštvo u našem stoleću ne može se porediti sa bilo kojim ranijim. Ono nije, kao što je ranije bilo, rezultat prirodne oskudice, nego prioriteta koje su bogati nametnuli ostatku sveta. Kao rezultat toga, siromašne danas ne sažaljevamo... nego ih otpisujemo kao đubre.“ - Džon Berger

Prema izveštaju koji je međunarodna organizacija Oxfam objavila krajem januara 2014, dakle pre mesec dana, „Gotovo polovina svetskog bogatstva nalazi se u rukama jednog procenta stanovništva.“ Izveštaj je kratak, jasan i prilično zanimljiv:

http://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/bp-working-for-few-political-capture-economic-inequality-200114-summ-en.pdf

Oxfam daje, u istom izveštaju, i izvesne predloge za prevazilaženje ovog problema. Šta vi mislite?

Ima i dobar video o raspodeli bogatstva u Americi, mislim da je u efektnijoj formi od klasičnog izveštaja. Jedino što se ne odnosi na ceo svet...

"Fabrike leševa i pećine zaborava opasne su zato što se danas, sa sve većom prenaseljenošću i sve većim brojem beskućnika, mase ljudi stalno smatraju suvišnima, bar sa strogo utilitarnog stanovišta. Političke, društvene i ekonomske tendencije širom sveta su u dosluhu sa totalitarnim institucijama koje služe da ljude učine suvišnima."

-- Hana Arent, 1951.

Zvuči kao off topic, ali ako pogledate kako je u nominacijama za Oskara skrajnut Vuk sa Vol Strita jasno je koliko se kritika sistema koji je doveo do ovakve raspodjele bogatstva pokušava minimalizovati i prikriti.

Ja mislim da će ubrzo sve pući.

Liberalni kapitalizam je shvatio da ima manji profit od nekontrolisanog korišćenja prirodnih resursa i to pokušava da smanji. Posledica toga je da je višak gladnih usta. Dakle zakasnio projekt.

Ja mislim da će ubrzo sve pući.

Sta bi to znacilo u praksi? Kako izgleda situacija u kojoj je "Sve puklo"?

Evo imamo mikroekonomski primer Srbije koja bi po svim parametrima trebalo da je odavno i formalno bankrot zemlja... medjutim, nicim izazvano, opstaje.

Za vecinu stanovnistva razvijenog sveta, siromastvo je stvar licnog izbora.

"Whether one is living under a "state controlled market" or a "market controlled state" the state and the market form a feedback loop and the center of the venn diagram between the state and the market expands. This is due to the power consolidation tendency inherent within both states and markets. Conspiracy to maximize power/profit is a natural result of such systems. Whether we use states to fulfill the roles markets play, or use markets to perform the roles states play, or any awkward ratio of the two, socioeconomic hierarchy(and the symptoms of unmet needs and abuse that result) will persist." -Hagbard Celine (HC)

Iliti oba su podjednako distopije kao i bilo kakva njihova kombinacija. Kapitalizam i `demokratija` su samo varijetet na temu sada manje primetnog totalitarizma i koncentracije moci tj. novca, a moc ima smisla samo kada je moc ljudi nad ljudima. Kada ta moc postoji moraju postojati robovi i gopodari.

Jedini nacin da se to potpuno ukine je odustvo i drzave i kapitalizma, to jest zivot u lokalnim samo-organizovanim manje ili vise samodovoljnim zajednicama kako su ljudi i ziveli najveci deo svog postojanja u skladu sa prirodom (sve dok se nije pocelo sa ekstenzivnom poljoprivredom). To ne znaci da treba odbaciti tehnologiju, naprotiv, vec je treba koristiti na nacin koji je odrziv.

Mislim da nitko iz WEF-a neće poslušati prijedloge ili će pokušati sprovesti te preporuke, ali namjerno ne uspjeti u provođenju. Naime, iako demokracija znači da je 1 osoba = 1 glas, u praksi je ipak na snazi 1 dolar = 1 glas. Što to znači? To znači da, kako je navedeno u izvještaju, 85 ljudi ima dolara koliko i donja polovica populacije. Što mislite, tko kontrolira WEF, ovih 85 bogatuna ili ovih 3,5 mlrd siromaha?

Što se tiče uspjeha u razvijenom svijetu... Zastrašujuće je koliki je tu faktor početnog kapitala i faktor sreće, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Faktor početnog kapitala vjerujem da ne moram objašnjavati. Što se pak tiče faktora sreće, upravo sam jučer pročitala kako je peti najgledaniji video na YouTube-u to postao slučajno. Naime, otac (UK) je snimio svoja dva sina i želio je poslati video njihovom kumu (SAD), no video je bio prevelik za e-mail pa ga je okačio na YouTube. U videu jedan klinac drugog klinca ugrize za prst. Ljudi moji, to je peti najgledaniji video na YouTube-u. Samo u 2012. je obitelj zaradila 500 000$ na tom video. Jer je Charlie ugrizao Harryja. Dva puta.

Ja osobno se samo pitam koliko dugo će mi trebati da pošaljem sve u PM (i ne mislim na personal message) i da odem na didovu zemlju i napravim nekakvu komunu. Marš.

I za kraj, znate kako se svi smiju kad kažeš istinu? Ono kad stand-up komičari ne rade ništa drugo nego bivaju iskreni? E pa evo još jednog vica koji je na putu da postane istina: Kako učiniti da svi budu sretni? Ubij one nesretne.

Sta bi to znacilo u praksi? Kako izgleda situacija u kojoj je "Sve puklo"?

Evo imamo mikroekonomski primer Srbije koja bi po svim parametrima trebalo da je odavno i formalno bankrot zemlja... medjutim, nicim izazvano, opstaje.

Mislim da opstaje zahvaljujući gastarbajterskim parama. Ali zaista. Koliko mi je poznato, ukupan priliv gastoskih para veći je za nekoliko redova veličina od svih stranih investicija od dviljadite naovamo.

Upravo tako. Srbija živi na osnovu para pristiglih od, kako reče Uroš, gastoških para. I to političari jako dobro znaju.

Nije Srbija dobar primer.

Kada mislim , pući će, mislim na slom globalne ekonomije i rata kao posledice gladi. (Jedino ako neko iz "rukava" ne izvuče neki novi, dostupan, jeftini izvor energije.

Za vecinu stanovnistva razvijenog sveta, siromastvo je stvar licnog izbora.

Nije tako. Siromaštvo zavisi od... uf! Od porodice u kojoj si rođen, od fizičkih sposobnosti, lepote, IQ-a, bakinog bogatstva, visine, veličine dupeta, besramnosti, boje kože, kulturnog konteksta, bezbrojnih društvenih interakcija, poznanstava, najobičnije kockarske sreće i random ruleta. Dakle, zavisi od gena, porodičnih preduslova i društvenih i prirodnih okolnosti, na koje ne možeš da utičeš.

(Na stranu diskusija postoji li uopšte slobodna volja ili je čovek samo biološka mašina, u potpunosti određena genotipom i fenotipom. Dakle, sve i da postoji slobodna volja, čovekova sloboda je u samom startu vrlo ograničena. Liberalno zaklinjanje u slobodu uglavnom se svodi na ideološko slepilo.)

Samo da ostavim jedan prikladan citat.

"Capitalism is the astounding belief that the most wickedest of men will do the most wickedest of things for the greatest good of everyone." - John Maynard Keynes

o.t.

Ček, ček, kakve to aktrobatske osobine ima Karlo kad je postavio avatar?

OT: Nije Karlo nego

.

Ma išla san vidit kako to izgleda, al je onako malo žblj. (?)

Edit: udrila me nostalgija kad san vidila da neko kaže avatar, a ne profilna. :)

Hahah, sjajan video :)

@pedjaleon

greškom je imala pravo na avatare, sad je popravljeno podešavanje ;)

Slažem se sa pedjalonom. I meni se čini da će sve pući, a imam i neku ideju kako bi se to moglo dogoditi. Zamišljam veliku ekonomsku krizu u Kini, koja za sobom povlači SAD, koje za sobom povlače ostatak sveta. S obzirom da je ekonomija velikih zemalja jako zavisna od Kine, a da kineska vlada ne deluje baš osvešćeno u pogledu dugoročnog planiranja (ovde mislim na zapanjujuće uništavanje resursa širom planete, samo da bi se bogati Kinezi još više obogatili, bez ikakve svesti o tome šta će biti kad oni umru od starosti), deluje mi sasvim moguće da će pre ili kasnije doći do kolapsa kineske ekonomije. A onda i ostalih.

Ideja o odsustvu države i kapitalizma, i životu u samodovoljnim zajednicama, ne deluje baš ostvarivo. Da citiram Žižeka: "Lakše je zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma." Nije kapitalizam niko izmislio niti ga iko održava, to je još Marks primetio. On se stvorio sam i održava se sam.

Rešenje možda leži u regulisanju kapitalizma. Problem je u tome što to može doći isključivo od vlada, a državni aparati su jako zavisni od onih pomenutih najbogatijih ljudi na svetu, te se političari biraju i zakoni donose kako bi odgovarali njima. Mene zanima, ako se nastavi ovo širenje jaza između bogatih i siromašnih, da li će i u kom trenutku to da se uruši samo od sebe, jednostavno zato što će biti previše nezadovoljne, ogorčene, siromašne radne snage, pa čak ne ni radne snage, nego ljudi koji nemaju ni šta da rade, koji su jednostavno učinjeni suvišnim.

Svet ne moze da funkcionise na ovaj nacin. Kinezi robuju za 5 dolara dnevno,i vestacki odrzavaju kurs nizak kako bi njihova radna snaga ostala jeftina. Oni su najveci kupci americkih obveznica kojima se Amerika zaduzuje kako bi kupila Kinesku robu. Kratkorocno ovaj sistem opastaje,ali pitanje je dana kada ce ovo da pukne,narocito se vidi to u Evropi gde sve puca po savovima. Kratkorocni prosperitet nemacke jer im prodaje automobile,hidroelektrane,avione ce trajati jos neko vreme. Pre 10 godina EU je imala 2500 km najbrze pruge. Prve brze pruge su pravili oni kinezima. Ako se ne varam,sada kinezi imaju 10.000 a u izgradnji 20.000 km,njihov voz je bolji i brzi nrgo Evropski(ne sigurniji ali koga je briga). Elem,moje je misljenje da ce se to prvo slomiti na Evropi,i pred njima-nama su dva puta. Ili potpuni raspad,glad,uspon nekog novog neo-nacizma (koji nam je takoreci vec pred vratima) ili potpuno ujedinjenje,gubitak vecine suvereniteta svih Evropskih drzava,narocito kada se radi o centralnoj banci i parama. Pa onda,vojska,policija itd.. Evropu u svetu ismevaju zbog neefikasnosti drzavnog aparata. Americki i Kineski predsednik nemaju sa kim da sednu za sto. Ovo pricam iz prostog razloga sto sam iako covek dubokog uverenja da ljudi moraju da budu slobodni,da rade i zive onako kako zele,sve mi se vise cini da se stvarno ide ka ujedinjenim zemljama sveta,i sto je najgore to mi iskreno trenutno jedino i deluje kao neko resenje,naravno pod pretpostavkom da ce preovladati recimo Evropske vrednosti,naravno,ne samo drklarativno. Ja sam dugo u poslu,i vidim sta se desava,sa bankama,sa partnerima,mojim poslom,i ono sto mogu da tvrdim je da ovo nije kriza,ovo je samo nivelisanje Evrope sa realnim stanjem stvari. Mislim da to mora da bude jos dosta gore nego sada,i da oni polako spustaju standard Evrope kako se ne bi desio bum ( iako vec vidimo da se desava) Evropa u ovom obliku ne moze da opstane,a svi znamo sta se desi kada Evropa udje u krizu,recesiju,depresiju ili kako god vec..

A da "sudnji dana" odložimo što je moguće duže:

"Najgora od svih vrsta nepismenosti

jeste politička nepismenost.

Politička nepismena osoba ne čuje,

ne govori,

niti učestvuje u političkim dešavanjima,.

Ona ne zna da troškovi života,

cena pasulja, ribe, brašna, stanarine,

cipela, lekova, zavise od političkih odluka.

Politički nepismena osoba je toliko glupa

da je ponosna i busa se u prsa

govoreći kako mrzi politiku.

Taj imbecil ne zna

da se iz njegovog političkog neznanja

rađa prostitucija, napuštanja dece,

i najgori od svih lopova:

loši političari,

korumpirani i potkupljeni od strane

lokalnih i multinacionalnih kompanija."

Bertolt Brecht

Za koji ja duboko verujem da se nece desiti iz prostog razloga sto svet nastankom interneta vise nikada nece biti isti. Uzmimo Arapsko prolece kao primer,svi pricaju o tome kako su Amerikanci smenili Gadafija,Mubaraka,a oni su u stvari bili Americki ljudi.Desio se internet. Fejsbuk. Vise ljude,koliko god to glupo zvucalo,ne mozes da zaustavis. Secam se za vreme slobe,1996 protesti,imao si tranzistor i sat vremena radio slobodne evrope,a sada,napravis grupu i za 24 sata imas 1000 ljudi.Hocu da kazem da iako su nam mozgovi ispirani 24/7 covek moze da dodje do informacije i misli svojom glavom. Cak i u Kini vlast podleze pritiscima internet zajednice,svaka nova generacija kineskih politicara uvodi po neko pravo koje ranije nisu imali,samo internet pokusavaju da drze pod kljucem. Zasto? Narod se vise ne moze zaustaviti,kolektivna svest je na mnogo visem nivou nego sto se misli,i moje je misljenje,sa pocetka posta,da ce revolucije da promene svet na bolje. Kljucno je pronalazenje,kako je neko vec pomenuo,cistog izvora energije kako bi se sprecilo unistavanje planete i ujedinjenje ljudi sa ciljem da spasu svoju rasu,jer upravo je to ono sto je dovedeno u pitanje. Znam da to zvuci utopijski,ali ako je Tesla verovao da je to moguce,pa ko sam ja onda da ne verujem u to :)

Ideja o odsustvu države i kapitalizma, i životu u samodovoljnim zajednicama, ne deluje baš ostvarivo.

Ljudi su ziveli 95% vremena od nastanka vrste tako, a i dan danas postoje hiljade zajednica koje tako zive (u vezi ovog preporuka da se procita ova knjiga http://www.amazon.com/The-Art-Not-Being-Governed/dp/0300169175).

Da ne bih sad zasipao temu gomilom primera, koga interesuje neka pogleda teme na jednom drugom forumu gde sam postavio dosta informacija: http://www.parapsihopatologija.com/forums/index.php?showtopic=18386&page=15#entry2451614

http://www.parapsihopatologija.com/forums/index.php?showtopic=14684&page=101

Bilo kakav odnos drzave i kapitalizma, u bilo kakvoj srazmeri radja oligarhiju i koncentraciju moci, to jest robove i gospodare a time i siromastvo. Da li je rec o velikom vodji ili o milijarderima koji drze u saci politicare kao lutke nema neke sustinske razlike.

Ali kada se setim knjige koju sam skoro procitao,uhvati me jeza jer pomislim da si pedja mozda i u pravu. Knjiga se zove "uspon i pad treceg rajha" i to je prica jednog Americkog novinara koji je bio dopisnik za New York Times iz Berlina od 1930-1943. Ta knjiga vazi za najbolji insajd uvid u Nacisticku Nemacku pred drugi svetski rat. Covek ni jednog trenutka tokom knjige nije osudjivao Nemce,iako je sve do detalja opisano. Da ne duzim,knjiga je izdata 58-9 tako nesto. Ja sam dosao do izdanja koje je bilo posle pada Berlinskog zida. Covek je u pogovoru povodom tog nekog jubilarnog izdanja,parafraziram,napisao sledece: "Ne mogu a da ne osetim zebnju i strah,od ponovnog ujedinjene Nemacke. Nije pitanje da li,vec kada ce Nemacka pokusati da na nekim novim temeljima uspostavi cetvrti rajh. To ce se desiti onoga trenutka kada dovoljno ekonomski ojaca,i kada bude bila u poziciji da diktira svoje uslove ostalim Evropskim drzavama. Napomenucu samo i ovo,da je u Nemackoj pred drugi svetski rat vladalo misljenje da im je prvi nametnut od strane "jevereja" a da su ga izazvali direktno Srbi. A kada vidimo sada kako neki pokusavaju da revidiraju istoriju,kako ponovo pokusavaju da provuku tu tezu,moramo da budemo zabrinuti.Skrenuo sam temu,ali pokusavam da kroz pricu o tome zakljucim sta ce biti sa svetom :)

Just over a year ago, complex systems theorists at the New England Complex Systems Institute warned us that if food prices continued to climb, so too would the likelihood that there would be riots across the globe. Sure enough, we're seeing them now. The paper's author, Yaneer Bar-Yam, charted the rise in the FAO food price index—a measure the UN uses to map the cost of food over time—and found that whenever it rose above 210, riots broke out worldwide. It happened in 2008 after the economic collapse, and again in 2011, when a Tunisian street vendor who could no longer feed his family set himself on fire in protest.

Bar-Yam built a model with the data, which then predicted that something like the Arab Spring would ensue just weeks before it did. Four days before Mohammed Bouazizi's self-immolation helped ignite the revolution that would spread across the region, NECSI submitted a government report that highlighted the risk that rising food prices posed to global stability. Now, the model has once again proven prescient—2013 saw the third-highest food prices on record, and that's when the seeds for the conflicts across the world were sown.

http://motherboard.vice.com/blog/a-complex-systems-model-predicted-the-revolutions-sweeping-the-globe-right

Ovi nemiri su mala deca za ono sto ce uslediti kako se budemo priblizavali nestanku nafte sa 10 milijardi i 1% koji ce posedovati i vise od 50% bogatstva.

Dragi moji,

Svet nece puci ni zbog Kine, ni zbog SAD ni zbog EU, Nemacke, koga vec. Ni vise ni manje nego zbog Brazila. Brazil nikome nece objaviti rat, nece napraviti nikakav ekonomski potres. Brazilci ce jednostavno poseci amazonske sume, pluca planete. Kad je stanje u privredi lose – preziveces nekako. Kada pocne rat – nece svi poginuti. Ali kad se promeni klima – gde ces se sakriti? Mi drugu planetu nemamo. Sem ako se neko ne doseti i ne napravi je od blata.

Mislite o tome.