Viza za SAD

2,893 posts in this topic

Zdravo svima,

Uskoro putujem u SAD. Bila sam na razgovoru u ambasadi pre 10ak dana, procedura je ista kao što su mnogi opisali... Prvi intervju sa našim čovekom i par pitanja: zašto putujem (turistički, kod rođaka), čime se bavim (radim to i to, tu i tu), koliko planiram da ostanem (3 nedelje),  gde živim (Beograd), s kim živim (sa cimerkom/drugaricom). Ovo gde živim i sa kim je pitao verovatno zbog toga što mi je u pasošu stara adresa i mesto prebivališta, koji su u međuvremenu promenjeni, te sam tu novu adresu unela u aplikaciju. Razgovor sa konzulkom ja trajao oko minut, pitala me je zašto putujem (kod rođaka, posto od malih nogu planiram da ih jednog dana posetim), čime se bavim (radim to i to, tu i tu), od kada tu radim (od 1. januara 2016), da li sam udata i da li imam decu (ne), gde sam putovala u proteklih 5 godina ( 2 puta Grčka, Poljska, Češka, Mađarska, jednom letovanje u Turskoj).  Nakon toga mi je rekla da mi je viza odobrena i da pasoš mogu da podignem za 2-3 radna dana. Pasoš sa vizom je bio gotov za preuzimanje već sutradan popodne. Ništa od papira sem pasoša mi nisu tražili.

Moram da napomenem da sam pre nekoliko godina, kao apsolvent, odbijena prilikom apliciranja za turističku vizu, kao i to da su mi primanja prosečna, nemam nijednu nekretninu na svoje ime, putovala sam uglavnom po Evropi i to  jednom do dva puta godišnje, u proseku. Dakle, najbitnije je da se lepo pripremite za razgovor, iščitate i proučite forum do detalja, da budete iskreni, kratki i jasni, da ih gledate u oči, čak i kada oni ne gledaju vas. I uvežbajte odgovore na sva potencijalna pitanja i potpitanja, ali ih nemojte uvežbavati tako da odgovori zvuče kao napamet naučeni, već ih uvežbajte toliko da budete sigurni kada govorite, s obzirom da je moguća trema kada se nađete u onom prosoru.  I blagi osmeh, ali ne preteran. :smile: 

Hvala svima koji ovde pišu svoja iskustva, jer su vrlo dragocena. E sad, potrebno mi je par saveta koji se tiču samog dolaska u SAD:

- U aplikaciji sam napisala da ja finansiram put, što je i trebalo da se desi...međutim, rođaci kod kojih putujem su insistirali da mi oni kupe kartu, a ispostavilo se da je jeftnije da se kupi tamo.  Da li neko ima slična iskustva, odnosno da li bi mogli da me zezaju zbog toga?  Da li uopste oni traže na uvid povratnu kartu i sta u tom slucaju treba pokazati s obzirom na to da ću kod sebe imati samo boarding pass za odlazak? Da li je dovoljno da odstampam samo one info o putovanju koje mi je tamošnja agencija u kojoj je kupljena karta poslala?

-   Takođe, u aplikaciji sam navela adresu jednih rođaka/porodice u Viskonskinu, a na pitanje da li imam druge rođake u USA odgovorila sam potvrdno. Na aerodromu u Čikagu će me čekati druga rođaka, čije ime i adresu nigde nisam nigde navodila, najpre ću biti kod nje par dana, a onda odlazim kod rođaka čiju sam adresu navela. Da li bi mogli da mi prave problem zbog toga?

-  Ponela bih oko 2.500 $ ( manji deo u kešu u dolarima i   veći deo tog novca mi je na deviznom računu, odnosno visa kartici na kojoj već imam oko 2000 evra, pa bih karticu koristila po potrebi). Da li je ok da veci deo novca bude na racunu, odnosno da li oni traže keš na uvid ili ne? Da li je ovo dovoljno novca za njihov pojam? Meni je i više nego dovoljno, s obzirom na to da ću boraviti kod rođaka i da će me oni gostiti, te da cu novac trošiti jednino na ulaznice, razgledanja, šoping...tek ponekad na hranu i piće...

-  Šta još od pitanja postavlja imigracioni službenik?

-   Da napomenem da umesto planirane 3 nedelje, ostajem 4, posto su mi na poslu nakon saznanja da sam dobila vizu odobrili još nedelju dana odmora ( s obzirom na to da imam dosta neiskoriscenog). Ovo valjda ne bi trebalo da bude problem, koliko sam usple da pročitam ovde?

4 hours ago, janomame said:

- U aplikaciji sam napisala da ja finansiram put, što je i trebalo da se desi...međutim, rođaci kod kojih putujem su insistirali da mi oni kupe kartu, a ispostavilo se da je jeftnije da se kupi tamo.  Da li neko ima slična iskustva, odnosno da li bi mogli da me zezaju zbog toga?  Da li uopste oni traže na uvid povratnu kartu i sta u tom slucaju treba pokazati s obzirom na to da ću kod sebe imati samo boarding pass za odlazak? Da li je dovoljno da odstampam samo one info o putovanju koje mi je tamošnja agencija u kojoj je kupljena karta poslala?

Nema veze ko ti kupuje kartu, to nigde ne pise kada skines elektronsku kartu. U slucaju da ti pise, opet nece traziti to, tj nece biti problem.

-   Takođe, u aplikaciji sam navela adresu jednih rođaka/porodice u Viskonskinu, a na pitanje da li imam druge rođake u USA odgovorila sam potvrdno. Na aerodromu u Čikagu će me čekati druga rođaka, čije ime i adresu nigde nisam nigde navodila, najpre ću biti kod nje par dana, a onda odlazim kod rođaka čiju sam adresu navela. Da li bi mogli da mi prave problem zbog toga?

Nije problem, mozes i da kazes gde ides prvo na par dana, a i ne moras. Svakako nece znati ko te ceka. Adresu ces svakako u avionu morati da napises kada budes popunjavala carinsku deklaraciju, pa izaberi koju ces.

-  Ponela bih oko 2.500 $ ( manji deo u kešu u dolarima i   veći deo tog novca mi je na deviznom računu, odnosno visa kartici na kojoj već imam oko 2000 evra, pa bih karticu koristila po potrebi). Da li je ok da veci deo novca bude na racunu, odnosno da li oni traže keš na uvid ili ne? Da li je ovo dovoljno novca za njihov pojam? Meni je i više nego dovoljno, s obzirom na to da ću boraviti kod rođaka i da će me oni gostiti, te da cu novac trošiti jednino na ulaznice, razgledanja, šoping...tek ponekad na hranu i piće...

Mislim da je to ok, mada retkooo bas kad traze. A neko je ko zna kad pisao da su ga zajebavali koliko ima na kartici para. 

-   Da napomenem da umesto planirane 3 nedelje, ostajem 4, posto su mi na poslu nakon saznanja da sam dobila vizu odobrili još nedelju dana odmora ( s obzirom na to da imam dosta neiskoriscenog). Ovo valjda ne bi trebalo da bude problem, koliko sam usple da pročitam ovde?

Nema problema, i ja sam rekao da idem na 3 nedelje pa sam ostao 5. Srecan put :smile:

Pozdrav,

Nameravam da idem u USA (let do Washingtona) sredinom avgusta, imam turirsticku B1/B2 vizu i ostanem tamo otprilike 2 nedelje. Onda idem iz USA u Kubu, ostao bih tamo nedelju dana i onda se iz Kube vracam u USA na jos 10ak dana i onda nazad Srbija. Da li mozda mogu da mi prave problem kada budem dolazio iz Kube u USA (ponovni ulazak i slicno)?

P.S. Nisam novajlija, samo sam zaboravio sifru :biggrin:

1 hour ago, stefantenis2 said:

Pozdrav,

Nameravam da idem u USA (let do Washingtona) sredinom avgusta, imam turirsticku B1/B2 vizu i ostanem tamo otprilike 2 nedelje. Onda idem iz USA u Kubu, ostao bih tamo nedelju dana i onda se iz Kube vracam u USA na jos 10ak dana i onda nazad Srbija. Da li mozda mogu da mi prave problem kada budem dolazio iz Kube u USA (ponovni ulazak i slicno)?

P.S. Nisam novajlija, samo sam zaboravio sifru :biggrin:

Ne bi trebalo da ti prave probleme.

Da li letis direktno iz US za Kubu?

Hvala!

Da, leteo bih iz Majamija ili Njujorka za Kubu! Onda ostajem u Kubu nedelju dana pa se vracam u USA!

Nisam siguran da li vazi za sve, ali Ameri ne mogu da putuju turisticki, imas spisak 12 slucajeva koji mogu da lete direktno na Kubu. Tako da moze da se desi da se odnosi i da druge drzavljane za direktne letove ka Kubi iz Amerike.

1 hour ago, mveruovic said:

Nisam siguran da li vazi za sve, ali Ameri ne mogu da putuju turisticki, imas spisak 12 slucajeva koji mogu da lete direktno na Kubu. Tako da moze da se desi da se odnosi i da druge drzavljane za direktne letove ka Kubi iz Amerike.

Zar nije embargo za finansijske transakcije na Kubi/sa Kubom, ne za samo putovanje?

Pa to je kao finansiranje preko turizma, znam da kad sam gledao da odemo iz Amerike na Kubu, da na sajtu American Airlinesa pisu ogranicenja.

Travel to Cuba

U.S. to Cuba travel policy

Flying to Cuba from or through the U.S. for tourism is not allowed. There are 12 permitted reasons for travel:

Onda mozda @stefantenis2 da prvo proveri da li moze da uzme te karte.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Poz . Ja sam bio mozda 40-50 puta u usa sa turistickom vizu jer svi moji su tamo nemam niko ovdje . Bavim se muzikom  , pa sad me trazu za koncerte pa ja sam aplicirao za radnu vizu P3 kao artist . Nikad nisam stao mnogo najduzi period je bio 2 mjeseci pa oni drugi 3 nedelje 1 nedeljo itd . 3 puta sam dobio turisticku vizu po 3 godine . I turisticka viza nije istekla imam jos pola godine . Avokat je radio periciju i sve pa sad imam jos mesec dana da idem u intervju u avgust .Pa mi treba vasa pomoc sta mislite kako su mi sanse? Hvala !

39 minutes ago, Ilije said:

Poz . Ja sam bio mozda 40-50 puta u usa sa turistickom vizu jer svi moji su tamo nemam niko ovdje . Bavim se muzikom  , pa sad me trazu za koncerte pa ja sam aplicirao za radnu vizu P3 kao artist . Nikad nisam stao mnogo najduzi period je bio 2 mjeseci pa oni drugi 3 nedelje 1 nedeljo itd . 3 puta sam dobio turisticku vizu po 3 godine . I turisticka viza nije istekla imam jos pola godine . Avokat je radio periciju i sve pa sad imam jos mesec dana da idem u intervju u avgust .Pa mi treba vasa pomoc sta mislite kako su mi sanse? Hvala !

Ako si ti vec aplicirao, onda nemoj da mislis o tome kakve su ti sanse - nego lepo sacekaj intervju i odluku.

Pozdrav drugari, pročitao sam svih 91. stranicu na ovu temu, neke stvari su mi baš jasnije i hvala na tome.
Pokušaću da budem kratak, sažet i jasan.
2015 godine sam bio na work and travel programu sve uredno  odradio i vratio se cak prije isteka vize nekih 15-ak dana. Nakon sto sam se vratio nazad, nastavio sam igrati fudbal,  pod nekim polu profesionalni ugovorom igram. U međuvremenu sam se zaposlio u jednoj firmi koja ima veleprodaje i maloprodaje svega od bijele tehnike, kompjuterske opreme, televizora i svega što se može zamisliti. Tu vodim više sektora i ljudi, plata je za današnji standard na zadovoljavajućem nivou, mogu obezbjediti novac potreban na računu da prikažem za onoliko koliko bih ostao. Stvar je sledeća htio sam posjetiti turistički  USA, na sedam dana , ne vjerujem da ću više, posjetiti velike centre tehnike jer mislim da je dobro iskustvo i može se dosta primjeniti vjerovatno u našoj firmi,
odgledati nekoliko fudbalskih utakmica jer mi par drugara igraju za njihove klubove. 
Sada imam dva godišnja odmora, od po 15 dana, nekad u januaru - februaru i godisnji u julu-avgustu, 
Šta mislite za kad je bolje da apliciram, i da li ima veze sa prolaznošću ako se aplicira recimo za januar da idem, ili ipak za ljeto sledece godine, jer kontam velike su gužve pred ljeto što se tiče svega pa i viziranja..

Pokušao sam biti kratak al ne da se haha, pozzz

Isto ti je kad ces da apliciras sto se tice sansi, ako mislis kad su guzve da vise odbijaju-pa njima se isto hvata, svakako ti obrade ceo slucaj i isto vreme potrose i na razgovoru ako ce da te odbiju.

Pozdrav svima.

Imam pitanje/dilemu, vezano za vizu SAD, odnosno, za ponovni odlazak (turistički).

Kratak uvod:

2010-te godine sam dobio B1/B2 i otišao turistički u SAD na nekih nedelju dana. Viza mi važi do 2020-te godine. 

Sada, s obzirom da mi je devojka na Work&Travel programu u SAD, plan mi je da odem opet i da obiđem s njom par gradova u SAD u oktobru.

Moje pitanje/problem je sledeći:

Nekad davno, neko od poznanika mi je rekao da se kad napuštam zemlju (SAD) mora izvršiti neka odjava, odnosno da bi službenica na aerodromu trebala to obaviti, kako bi u njihovom sistemu u evidenciji bilo zabeleženo da sam stvarno napustio zemlju u roku, a ne da sam se ilegalno zadržao duže ili šta god.

Sad, ja nemam predstavu da li je to urađeno ili nije, pa me interesuje, prvo, da li je to bajka što mi je ispričano ili ima veze sa istinom, i onda, ako je istinito, koga bih mogao kontaktirati ili gde mogu da proverim da li je sve u redu sa mojom vizom, pošto ne bih da me vrate sa aerodroma u SAD iz tih razloga.

Nadam se da sam bio razumljiv i zahvaljujem se unapred na odgovorima.

Pozdrav,
Marko

Pozdrav ljudi, mene zanima (posto planiram da idem u Septembru u NYC na 10 dana), popunjavanje DS-a. Naime, sta izabrati pod zaposlenje s obzirom da radim u transportnoj kompaniji koja se bavi prevozom.. Da li u Primary Occupation ide Business pa dalje podaci o firmi ili Other mozda?

Cao,citala sam ove komentare i nigde nisam naisla na kazem slicnu situaciju kao moju.Znaci ovako,moj verenik (italiajn) odlazi u Ameriku da radi (nzm na koji vremenski period) ja naravno zelim da idem sa njim kao i do sad,ali naravno treba viza..Ja ne radim nigde,ne studiram,nemam nista sto se vodi na mene.Znaci moje sanse da dobijem vizu su 0!!:bang:Jel da pricam istinu ili da pakujem neku pricu,saveti,iskustva uvek su dobrodosla!!:stop:

Pozdrav svima,

Verenica i ja planiramo da apliciramo za vizu.

Sta bi bilo najbolje:

- Da oboje napisemo da smo vereni i apliciramo zajedno
- Da oboje napisemo da smo vereni i apliciramo odvojeno
- Da oboje napisemo da smo single

Hvala!

Opcija 2 vam nema smisla, dakle, 1 ili 3. Ne znam kakve su vam namere u vezi sa odlaskom/boravkom u SAD, ali ja bih uvek isao sa istinitim podacima i potpuno otvoreno, dakle, opcija 1.

Cao Dragance,

I ja sam uvek za istinu, posebno zato sto nista ne krijemo. Idemo na 10ak dana turisticki i vracamo se u Srbiju.

Spomenuo sam opciju 2 zato sto u slucaju da npr. ja ne dobijem vizu, verenica nece aplicirati i ustedecemo vreme i novac na taj nacin.

Zato je mozda bolja opcija 2, ali ne znam kako ce na to gledati u ambasadi, da im ne bude sumnjivo?

Citajuci mnoga iskustva ovde, vise ne znam sta da mislim i sve se pretvara u tesku paranoju.

Na koji god nacin da ovo izvedemo - nekome tamo moze da bude sumnjivo, to me bas nervira posto idemo zaista iskljucivo i samo turisticki.

4 hours ago, zustroy said:

Spomenuo sam opciju 2 zato sto u slucaju da npr. ja ne dobijem vizu, verenica nece aplicirati i ustedecemo vreme i novac na taj nacin.

Zato je mozda bolja opcija 2, ali ne znam kako ce na to gledati u ambasadi, da im ne bude sumnjivo?

Pogresan ti je stav. Od pocetka procesa moras da ides sa stavom da cete vize dobiti. Vremena cete isto potrositi, za jedno ili dvoje, para, istina, duplo. Ali, obzirom da hocete da idete u SAD, pretpostavljam da znate koliko to kosta i da mozete sebi to da priustite, pa 100 i kusur dolara manje ili vise u dzepu ne bi trebalo da vas mnogo uzrujava.

Jos jedan razlog zasto je opcija 2 bezveze je da moze da se desi da ti prvi dobijes vizu, a posle toga verenica ne. Tad gubite isto vremena i novca, a niste nista uradili :smile:

U sustini, opcija 2 jeste sasvim legitimna, ali iz navedenih primera, ja bih je ipak preskocio.

Da, prelomili smo. Ici cemo sa prvom opcijom. U krajnjem slucaju, govorimo istinu pa sta bude.

Kad imate intervju? I javite sta ste uradili.. decko i ja smo u slicnoj situaciji, pa se dvoumimo da li da konkurisemo ili ne :/

Javicu vam sigurno. Sutra cemo da kompletiramo online prijave i potrudicemo se da zakazemo sto pre - mozda i sledece nedelje, ako je to moguce.