Jump to content

Featured Replies

Koliko svaka zemlja na svetu dobija od gastarbajtera:

http://remittances.herokuapp.com/?en

Nažalost, podaci su manjkavi za naše krajeve, ali su uau na globalnom planu.

Посебно су ми занимљиве цифре у развијеним земљама. Не ради се џаба у Сауди Арабији изгледа.

Иначе, одавно се пише и прича о овом феномену, многе државе, па и Србија, малтене од овога живе, не од своје привреде већ од онога што пошаљу гастарбајтери.

Da, tako je. Da Srbija nema doznaka iz inostranstva od tamo zaposlenih državljana ali i penzija, zadnji koji bi izašao bi mogao da ugasi svetlo.

Da, tako je. Da Srbija nema doznaka iz inostranstva od tamo zaposlenih državljana ali i penzija, zadnji koji bi izašao bi mogao da ugasi svetlo.

Питање је шта би било. Дознаке из иностранства купују и социјални мир, да их нема, можда би се дигла кука и мотика која би политичаре натерала да нешто ураде по питању економије.

I to je moguće, Relja.

Inače, davno sam pročitao da godišnje u Srbiju gastarbajteriu unesu oko 5.5 milijardi evra. Valjda je tako moguće da niko ništa ne radi, a svi vise po kafićima, letuju u Grčkoj, troše čitava bogatstva za proslavu nekih rođendana itd.

Zaista nisam siguran. Ako su to samo novci koji se šalju rodbini, onda ispada da prosečno svaki građanin od sedam miliona, godišnje dobije oko 785 e. Mislim da je nemoguće da je tako velika cifra u pitanju.

No ipak, zna se da bi bez tih para ekonomija pala.

• Author

Посебно су ми занимљиве цифре у развијеним земљама. Не ради се џаба у Сауди Арабији изгледа.

Иначе, одавно се пише и прича о овом феномену, многе државе, па и Србија, малтене од овога живе, не од своје привреде већ од онога што пошаљу гастарбајтери.

Da, da, baš sam zato i postovao. Na osnovu podataka koje imam, Srbiju faktički radnici u inostranstvu održavaju ekonomski živom.

• Author

I Uroše ružan ti naslov.

Gastarbajteri deluje pežurativno.

Izvin'te ako sam nekoga povredio :) Gastarbajter, gastos, to je jedan narodni, narodski, izraz. Ima u njemu neke skrivene poetike. Nikada ga nisam doživljavao pežorativno. Sem toga, ne volim politički korektan jezik, smeta mi kada se govori o Romima, gejevima, kosovskim ekstremistima i sl.

Da, da, baš sam zato i postovao. Na osnovu podataka koje imam, Srbiju faktički radnici u inostranstvu održavaju ekonomski živom.

Питање је шта можемо упоредити с том цифром да видимо колико је значајна за Србију.

Ево још мало података о дознакама:

http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/od_doznaka_bar_cetiri_milijarde_evra.4.html?news_id=275169

http://www.makroekonomija.org/platni-bilans/doznake-rang-zemalja-prema-vrednosti-priliva-i-relativnom-znacaju-u-2011-godini/

Овде смо нечему на трагу, али нису објаснили какви су ово проценти:

U odnosu na apsolutnu vrednost mnogo je važniji relativan značaj priliva doznaka za zemlje priliva. Među zemljama sa dostupnim podacima na prvom mestu je Tadžikistan, sa udelom od 41,1%, praćen Lesotom (30,7%) i Kirgistanom (25,3%).

Један коментар:

Na drugoj strani doznake služe održavanju nesposobnih političkih režima, koji bi kolapsirali u slučaju prestanka priticanja doznaka.

Jedno je u svemu ovome sigurno, doznake deluju nagativno na bilo koje društvo što je izraženo u gornjem stavu.

Narvno doznake su usmerene na održavanje stanja letargije i bespomoćnosti, samog društva u koje dolaze, deluju destimulativno i stvaraju zavisnost kao i narkomanija.

cerski

• Author

Doznake bi doprinele da se ulažu u reindustrijalizaciju i poljoprivredu. Umesto toga, one uglavnom odu na potrošnju, često na kupovinu uvoznih proizvoda, a to uglavnom bude štetno po lokalni ekonomski sistem.

S druge strane, država sama pozajmljuje gomilu para ne da bi reindustrijalizovala zemlju nego da bi plaćala višak partijskih lakeja u javnim preduzećima i agencijama. Ti ljudi, pak, kao neka vrsta veštačke srednje klase, takođe kupuju strane proizvode, država se onda još više zadužuje, povećava se spoljnotrgovinski deficit i stvara se fidbek dužničkog ropstva. Smešna je ideja da će građani promeniti vlast na izborima, kada jedan direktorčić MMF-a više utiče na domaću politiku nego pola biračkog tela.

Po mom mišljenju, jedino pravo političko pitanje u ovoj državi, zapravo u svim državama trećeg sveta, glasi: koji je plan države za otplatu dugova? Sve drugo je zamazivanje očiju i zagađenje javnog i informacionog prostora.

Tako mi se barem čini, voleo bih da grešim.

Дугови су релативна ствар, ако иду на праву страну, ако су умјерени и уредно се сервисирају, нису проблем.

Проблем је ако се узимају милијарде, а нема раста индустријске производње, БДПа, запослености, извоза, просечне плате, стандарда...

Изгледа да је уредништво запало у (надамо се) привремену креативну блокаду  :)

Putologija

Kulturološke, lingvističke, geografske i razne druge začkoljice, nedoumice ili jednostavno zanimljivosti... pravo mesto za ozbiljne putologe, putozofe i putografe.

Можда је боље место за ову тему "Живот и посао у иностранству" или "Трице и кучине"?

Коме шаљу паре? Својој породици, родбини, пријатељима или држави, неком фонду солидарности?

Нема баш смисла посматрати појаве једнострано...

jedino pravo političko pitanje u ovoj državi

Цитат из правилника:

STOP politici

Rasprave o politici, i bilo koje teme vezane za politiku, nisu dozvoljene na ovom forumu, čak ni u sekciji "trice i kučine". Isto se odnosi i na svaku vrstu aktivizma, sem ekološkog.

https://www.klubputnika.org/pravilnik-foruma

Ja sam se frapirao kada sam video podatke iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Skoro 90% stanovnistva tih zemalja cine "gastarbajteri": u Kataru zivi samo 100,000 njihovih drzavljana na 1.5 miliona stanovnika; u UAE 1 milion je domacih od 8.3 miliona. Ubedljivo najveci procenat tih ljudi dolazi iz Indije, zatim Pakistana, Nepala, Filipina... Rade svakojake poslove, od radnika na gradjevini, do spremacica, cistaca bazena i bebisiterki bogatih lokalaca, uglavnom za mizerne naknade i u mizernim uslovima. Skoro sve sto zarade salju kuci. Samo u 2012. Indijci koji zive u UAE su svojim porodicama poslali 15.7 milijardi dolara!

Ja sam se frapirao kada sam video podatke iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Skoro 90% stanovnistva tih zemalja cine "gastarbajteri": u Kataru zivi samo 100,000 njihovih drzavljana na 1.5 miliona stanovnika; u UAE 1 milion je domacih od 8.3 miliona. Ubedljivo najveci procenat tih ljudi dolazi iz Indije, zatim Pakistana, Nepala, Filipina... Rade svakojake poslove, od radnika na gradjevini, do spremacica, cistaca bazena i bebisiterki bogatih lokalaca, uglavnom za mizerne naknade i u mizernim uslovima. Skoro sve sto zarade salju kuci. Samo u 2012. Indijci koji zive u UAE su svojim porodicama poslali 15.7 milijardi dolara!

Не лажимо се, нико не би од њих тамо радио да им није боље него код куће.

Што наравно није разлог да не критикујемо услове у којима живе и раде.

Pa GCC zemlje zive od strane radne snage. Mislim da su u ubedljivo najgorem polozaju radnici iz Bangladesa, rade najgore i najnize placene poslove, zive u losim uslovima, a krsenju ljudskih prava nad njima da ne govorimo. Ali oni i dalje prihvataju te uslove, neki i sami priznaju da im je bolje nego da kod kuce nemaju cime decu da prehrane.

Surov je svet.

Sto se tice odnosa UAE - expati iz Indije, to je vec dvosmerna ulica, i jedni i drugi su na dobitku.

Inace, i ja sam gastos i ne ljutim se :P, ovo kazem povodom komentara da izraz moze biti uvredljiv.

Изгледа да је уредништво запало у (надамо се) привремену креативну блокаду  :)

Putologija

Kulturološke, lingvističke, geografske i razne druge začkoljice, nedoumice ili jednostavno zanimljivosti... pravo mesto za ozbiljne putologe, putozofe i putografe.

Можда је боље место за ову тему "Живот и посао у иностранству" или "Трице и кучине"?

Коме шаљу паре? Својој породици, родбини, пријатељима или држави, неком фонду солидарности?

Нема баш смисла посматрати појаве једнострано...

jedino pravo političko pitanje u ovoj državi

Цитат из правилника:

STOP politici

Rasprave o politici, i bilo koje teme vezane za politiku, nisu dozvoljene na ovom forumu, čak ni u sekciji "trice i kučine". Isto se odnosi i na svaku vrstu aktivizma, sem ekološkog.

https://www.klubputnika.org/pravilnik-foruma

klanj:: klanj:: klanj::

Okej, unećemo izmenu u pravilnik. Inače, mislim da je svima jasno na šta se taj citat iz pravilnika odnosi. Odnosi se na dnevnopolitičke teme, stranačko politiziranje, na diskusije koje gotovo neminovno vode u svađu, kvaziargumentaciju i govor mržnje.

Ako pričamo o siromaštvu u svetu i šta s njim - i to je politika. Ako pričamo o naciji i nacionalizmu - to je takođe politika. U temi o subvencionisanju umetnosti sam već pomenuo problem zamene teza koji je u današnjem svetu sveprisutan, zato što često ista reč može obuhvatati samo naoko slične, ali zapravo potpuno različite (nekad čak i suprotne) pojmove, a ljudi često nisu u stanju da uvide razliku.

"Ako obućar šije cipele koje nas stežu, time marljivo pogoršava uslove i bez toga prilično žalosne; a šije li uz to i preskupo, pogoršava ih dvostruko. Politički smisao svakog rada jeste obavljati ga tako da njime, ako je moguće, bude na dobitku život onih drugih. Kada bismo rekli da je politika briga o javnom dobru, tada obućar brine o javnom dobru pre svega dobrim cipelama, a kasapin dobrim mesom; njihovi politički ideali su za javno dobro nekako manje važni. Ja ne znam šta vi radite; ali ako ste osuđeni da radite takav posao da je za javno dobro sasvim svejedno radi li se on dobro ili loše, dobrovoljno ili na silu, tada vas, gospodine, žalim; to mora da je strašno dosadno. Ali ako je vaš rad takav da njime možete umnožiti zbir dobara ili povećati standard života u korist mnogih ljudi, tada ste, gospodine, politički veoma aktivni." (Karel Čapek, 1929)

Nadao sam se da je intuitivno jasno da se ono u pravilniku odnosi na stranačku politiku, i da se ne odnosi na politiku u ovom smislu u kom ju je definisao Čapek. S obzirom da nije svima jasno, preformulisaćemo tu stavku pravilnika na odgovarajući način.

Gastarbajter, gastos, to je jedan narodni, narodski, izraz. Ima u njemu neke skrivene poetike. Nikada ga nisam doživljavao pežorativno. Sem toga, ne volim politički korektan jezik, smeta mi kada se govori o Romima, gejevima, kosovskim ekstremistima i sl.

Utici onda malo i na druge moderatore kad ja napisem rec(i) "Cigan/Cigani" da mi ne prepravljaju postove i ne drze pridike povodom toga ;)

Inace,gledam na onu mapu (koliko u koju zemlju emigranti salju para) i...iz zemalja u okruzenju jedino je Rumunija ispred nas (4,2 milijarde $),a svi ostali (ex-YU,Bugarska,Grcka,Turska,Madjarska...) su poprilicno iza Srbije po tom pitanju (mi 3,6 milijardi dolara) :)