Wizzair - najčešće postavljana pitanja

388 posts in this topic

Ovo je spisak najčešće postavljanih pitanja u vezi sa putovanjem Wizzair-om. Da bismo temu držali kratkom i preglednom, dodatna pitanja postavljajte u "velikoj" temi, a ovde samo sugerišite nova pitanja i odgovore, pa ćemo ih uvrstiti na spisak:

1. Nemam platnu karticu, a želeo bih da kupim online kartu. Koje su mi opcije?
    Najbolje, pronađite prijatelja koji ima platnu karticu koja podržava online trgovinu (ima 16-cifarni kod na prednjoj strani i 3-cifreni CVC na poleđini). Možete sami nabaviti platnu karticu kod mnogih banaka (npr. Banka Inteza) i uplatiti novac na račun unapred. Treća mogućnost je bankovni transfer, koji će vas koštati odlaska u banku i plaćanja dodatne provizije (1000+ dinara po transakciji).

2. Šta unosim u "Broj vize" pri check-inu?
    Bilo šta (npr. 000000). Pošto su sve naše zemlje na "belom" Šengenu, ovaj podatak nije relevantan.

3. Radio sam online check-in za Wizz, i na karti nemam broj pasoša iako ga u nalogu imam zapamćen. Šta da radim?
    Ništa, sve je u redu. Ovaj podatak Wizz više ne štampa na karti.

4. Da li mogu, osim malog ili velikog kabinskog prtljaga, da u avion unesem i dodatnu torbicu/fotoaparat/laptop?
    Ne. Moguće da će vas pustiti sa zaista malim dodatnim prtljagom, ali sve što sa sobom unosite mora da stane u spomenuti prtljag, i mogu tražiti da to spakujete u njega.

Samo da ostavim obavestenje, ako neko razmatra da ide na Maltu iz Sofije Wizz-airom...

Pre 10 dana smo prosli tim putem, i vise nasih putnika je imalo jako velikih neprijatnosti...ko nije imao povratnu kartu do Sofije, nisu ga pustali. Ljudi su na aerodromu morali da kupuju karte, ukljucujuci i one koji su vec imali karte do Budimpeste ili Rima, odnosno planirali da se vracaju drugim putem.

Trazili su ili dodatnu kartu do Sofije, ili do Srbije, BIH ili CG.

Ko nije hteo da ih kupi, nije mogao da se cekira, i posle mnogo protivljenja, zaljenja, zvanja nadredjenih, svi su kupili karte. Pri tome, na terminalu 1 odakle leti Wizz iz Sofije nema interneta, i to je moglo da se uradi samo preko Wizzovih agenata, pa su najjeftinije karte bile oko 80 Eur, za dva meseca unapred (koje niko od putnika nije planirao da iskoristi).

ДА ЛИ МОГУ ДА ПРОМЕНИМ СВОЈУ РЕЗЕРВАЦИЈУ?

Можете променити датуме и временске термине лета, одредиште и имена путника путем Интернета преко менија myWizz или путем позивног центра најкасније 3 сата пре заказаног времена поласка лета. Имајте у виду да ћете за ове промене морати да платите додатне накнаде. ..

http://wizzair.com/sr-Cyrl-CS/useful_information/service_fees#ChangeFees

Edited by pedjalon

Samo da ostavim obavestenje, ako neko razmatra da ide na Maltu iz Sofije Wizz-airom...

Pre 10 dana smo prosli tim putem, i vise nasih putnika je imalo jako velikih neprijatnosti...ko nije imao povratnu kartu do Sofije, nisu ga pustali. Ljudi su na aerodromu morali da kupuju karte, ukljucujuci i one koji su vec imali karte do Budimpeste ili Rima, odnosno planirali da se vracaju drugim putem.

Trazili su ili dodatnu kartu do Sofije, ili do Srbije, BIH ili CG.

Ko nije hteo da ih kupi, nije mogao da se cekira, i posle mnogo protivljenja, zaljenja, zvanja nadredjenih, svi su kupili karte. Pri tome, na terminalu 1 odakle leti Wizz iz Sofije nema interneta, i to je moglo da se uradi samo preko Wizzovih agenata, pa su najjeftinije karte bile oko 80 Eur, za dva meseca unapred (koje niko od putnika nije planirao da iskoristi).

Sa kojim obrazloženjem?

Mislim da nisu imali opravdan razlog za takvo postupanje.

Treba da potražite zvanično obrazloženje.

Nema obrazlozenja, nema mogucnosti zalbe. Na licu mesta su im to rekli, prilikom cekiranja (sat i po pre poletanja aviona). Na terminalu 1 nema nicega osim jednog saltera za info (gde devojka nema nikakve veze sa time), i wizz airovog saltera. Pasoska kontrola, pandiri i carinici se ne mesaju...

Ja sam igrom slucaja imala povratnu kartu pa me se nije doticalo, ali ukljucila sam se u nekom trenutku, jer sam u putu od Beograda upoznala jednu devojcicu koja je sama putovala (18 god), prvi put, i bas se prepala i spetljala jer je planirala nesto deseto u povratku.

Bilo je nekih 7-8 nasih putnika (sto iz CG, sto iz BIH, Srb...), i nekoliko njih nije imalo izbora...Dogovorili su se valjda na kraju da upute svi mejlove na Wizz air naknadno, i da traze povracaj novca. Nisam ostala sa njima u kontaktu, pa ne znam da li su nesto uspeli da urade. U onom haosu nije mi palo na pamet (a ni ikome drugom), da traze napismenu potvrdu da moraju da uzmu te povratne karte, ovako sumnjam da ce moci nesto da urade....a koliko su bili neljubazni...sumnjam i da bi je dobili od tih radnika)...

Bilo je par nasih koji rade na Malti, i oni su znali za foru - pre polaska urade rezervaciju povratne karte preko neke agencije, i nju pokazu na cekiranju. Posle je otkazu. 

Izgleda da ta pravila traju duze vreme, posto redovni putnici znaju za njih...

Edited by Hermesa

Nema obrazlozenja, nema mogucnosti zalbe. Na licu mesta su im to rekli, prilikom cekiranja (sat i po pre poletanja aviona). Na terminalu 1 nema nicega osim jednog saltera za info (gde devojka nema nikakve veze sa time), i wizz airovog saltera. Pasoska kontrola, pandiri i carinici se ne mesaju...

Ja sam igrom slucaja imala povratnu kartu pa me se nije doticalo, ali ukljucila sam se u nekom trenutku, jer sam u putu od Beograda upoznala jednu devojcicu koja je sama putovala (18 god), prvi put, i bas se prepala i spetljala jer je planirala nesto deseto u povratku.

Bilo je nekih 7-8 nasih putnika (sto iz CG, sto iz BIH, Srb...), i nekoliko njih nije imalo izbora...Dogovorili su se valjda na kraju da upute svi mejlove na Wizz air naknadno, i da traze povracaj novca. Nisam ostala sa njima u kontaktu, pa ne znam da li su nesto uspeli da urade. U onom haosu nije mi palo na pamet (a ni ikome drugom), da traze napismenu potvrdu da moraju da uzmu te povratne karte, ovako sumnjam da ce moci nesto da urade....a koliko su bili neljubazni...sumnjam i da bi je dobili od tih radnika)...

Bilo je par nasih koji rade na Malti, i oni su znali za foru - pre polaska urade rezervaciju povratne karte preko neke agencije, i nju pokazu na cekiranju. Posle je otkazu. 

Izgleda da ta pravila traju duze vreme, posto redovni putnici znaju za njih...

Ljudi, valjalo bi da se na sajtu izbaci neko obavestenje o ovome... Ima dosta nasih koji lete iz Sofije, nemoj da se neko zafrkne. Mene su cimali iako sam leteo za Kijev koji nije ni u EU ni u Sengenu.

Ili bar spojite sa temom https://www.klubputnika.org/forum/topic/6668-avionska-karta-u-jednom-pravcuproblem-ili-ne/

Pozdrav svima!

Jeste da drugi put putujem wizz-om, ali s obzirom da mi proslog puta nije trebao, a sad mi je potreban, interesuje me moze li se mali potpuno sklopivi kisobran nositi u rucnom prtljagu? Ne bih voleo da mi ga oduzmu, pa rekoh bolje da pitam nego da se posle nerviram.

Hvala unapred

Kontrolu obavlja aerodromsko osoblje, ne kompanije. Ja sam skoro imao baš takav kišobran u ručnom prtljagu na beogradskom aerodromu i nikakvih problema nisam imao.Tja nećeš valjda kisnuti  smartass

Cao svima. Ja sad cu prvi put da putujem sa Wizz Air-om, Beograd-London. Ako hoce neko da me pomogne, da me objasni kako ide placanje preko interneta sa bankarskom doznakom? I koji banci moze to da se uplati? Hvala

Pitanje...

Može li se kupiti karta preko wizzair premium member..na drugo ime. Ja taj acc nemam posto mi se ne isplati. Pa me zanima da li je to moguće. Let bi izašao u pola cijene 

Hvala.

@Zatara

Ako taj neko drugi leti sa tobom - da.

U suportnom mislim da ne, onda ne bi imalo smisla za Wizzair.

Edited by klanfa

mora member da leti sa tobom, jedino sto bi ti igralo u slucaju da je 50% jeftinija karta, je da kupis 2 sa member imenom pa da imas vise mesta:smile:

Htela sam da podelim sa vama jedan idiotluk wizzaira koji će možda nekome biti za nauk.

Upoznala sam dečka koji ima 1 ime i 2 prezimena i pri kupovini karte je upisao samo 1 ime i 1 prezime.

Na aerodromu u Budimpešti ga nisu pustili u avion dok nije doplatio 100 eur za promenu (sopstvenog) imena, tj dodavanje još jednog prezimena.

Sta znam, to je otprilike kao da si ti na svojoj aviokarti napisala samo Golosina, bez imena. Da li je to u redu? Rekao bih da ne. Ako vec ima svoje puno ime i prezime, kakvo god da je, takvog treba i da ga unese. Da su lowcosteri zadrti, to svakako stoji i zasto im onda davati povod uopste da se izivljavaju? Uneses sve i ne brines. Ti bar znas da u portugalskom nije isto, npr João Pereira i João Batista Pereira, jednostavno, nije ista osoba. 

A ne znam...

Prvo - Ne piše im na sajtu da treba "full name" ili tako nešto nego "ime" i "prezime".

Drugo - nekad im i na kreditnim karticama stoji samo jedno ime + jedno prezime a ne svih 3-4-5-6  Kontam da u većini kompanija to polje ne bi ni imalo dovoljno prostora da se upišu nečija sva imena :smile:

Jest', ima i toga. Da je redovna aviokompanija, a ne lowcost, mozda i ne bi bio problem od 100 evra :smile: Ali, mislim da se to vise tretira kao bezbednosni rizik, jer kad se uporede podaci, ispada da ti nisi ti.

Recimo, imao sam slucaj da sam kupovao drugaru, Brazilcu, kartu kod Lufthanse, prekookeanski let i ne znam kako, pogresim mu prezime, umesto "da Silva" sam napisao "de Silva", ili tako nekako. Odmah zovi, pitaj, sta raditi, kako ispraviti... Kazu, ne moze da se menja, jedino da se kupi nova karta, ali, svakako na kartu stampaju samo ime i poslednje prezime, a ovo, koje je bilo u sredini, u principu, nije ni toliko bitno. I prodje sve ok, bez problema, nit' su se pedantni Nemci bunili, gde je presedao, niti Svajcarci, gde je isao. 

Je l' neko koristio opciju doplate od 10 evra po letu za slucaj kasnjenja leta? Daju 100 evra Wizzair kredita za kasnjenje od 1h iz bilo kog razloga. Je l' imao neko skorije iskustvo da mu kasni let? Da li vredi  kladiti se na njihovo kasnjenje :biggrin: 

4 hours ago, Dragance said:

Je l' neko koristio opciju doplate od 10 evra po letu za slucaj kasnjenja leta? Daju 100 evra Wizzair kredita za kasnjenje od 1h iz bilo kog razloga. Je l' imao neko skorije iskustvo da mu kasni let? Da li vredi  kladiti se na njihovo kasnjenje :biggrin: 

Nije vezano striktno za Wizz, ali u koje doba dana ti je let? Sto je kasnije, to su bolje sanse da ce kasniti let zbog veceg broja letova prije toga. Ako je let zimi isto tako pretpostavljam da su vece sanse zbog izazovnijih vremenskih uslova :smile:

Sa druge strane, ljeto bi moglo biti dobro zbog manjka aviona i gusceg rasporeda :biggrin:

U svakom slucaju mislim da bi najlosije sanse imao ako je na proljece ili jesen, tad nijedan od ovih cestih problema ne postoji.

Da, to je sve sasvim logicno. Jedan let mi je kasno uvece, poslednji za taj dan, rekao bih, u septembru, pa mi se cinio kao povoljan kandidat :smile: Mislim, to je bukvalno kladionica, nista drugo! Nije neuobicajeno da letovi kasne 20-30min u poletanju, ali, ipak stignu na vreme po redu letenja, jer se uvek ostavi "lufta" u satnici, bas zbog takvih stvari, kao sto je kasnjenje prilikom poletanja, iz raznoraznih razloga. A kod Wizza se gleda 1h kasnjenja od satnice predvidjenog sletanja, dakle, realno, trebalo bi da kasni oko sat i po u poletanju da bi se to desilo.

Eto sasvim slučajno sam predložio Jeleros na drugoj temi da se kladi da će stići na vreme, jer ima presedanje od oko sat i po :).

Zdravo svima. Zanima me ako imam isprintane karte za ukrcavanje , koliko ranije pre zatvaranje kapije treba da budem na aerodromu??

Hvala