Kada ste poceli da sami organizujete svoja putovanja?

30 posts in this topic

Nisam sigurna da li ova tema vec postoji, za sada je nisam nigde pronasla, medjutim ako tema vec postoji, ja se izvinjavam, a ovu naravno izbrisite.  :spot:

Dakle, moje pitanje je kada ste sami poceli da organizujete svoja putovanja, sta vas je nagnalo da to ucinite i imate li kakvih preporuka za osobe koje su nove u celoj toj prici? Primetila sam da se u poslednje vreme dosta trudite da doprete do siroke publike, to me je i navelo da ovde postavim temu. :) Naime, ja sam student ( a svi znamo koliko studenti imaju novca za trosak  :spot: ) i kao vecina mladih ovde moj jedini kontakt sa inostranstvom su bile ekskurzije i letovanje u Crnog Gori :spot:  i vec duze vreme pratim Klub putnika.  Privukla me je sada ideja da se moze putovati sa malo novca, uz dobru organizaciju i jos uz bolje upoznavanje kulture i ljudi koje sretnete u drugoj zemlji.Medjutim, mene interesuje kako vi organizujete putovanje, iz kojih izvora se informisete, kako proveravate njihovu tacnost, da li uvek imate rezervni plan ako se nesto ne odvija kako je ocekivano? :D Znam da ova pitanja deluju banalno, ali imajte na umu da dolaze od osobe koja nema iskustva u samostalnoj organizaciji putovanja i koja nije imala osobe u okolini koji su putovali na taj nacin. Hvala svima koji su ovo procitali, pozdrav! :)

Bas zbog nedostatka novca sam oduvek sam organizovao putovanja sa izuzetkom tih ekskurzija u osnovnoj skoli. Kao student imas dve znacajne prednosti, jedna je visak vremena, a druga mogucnosti za putovanja koje su rezervisane za studente (preko studentskih organizacija, praksa, razmene...) i popusti za studente (prevoz, smestaj, ulaznice).

Izvori su internet i licno od prijatelja i poznanika. Ako ne moze licno, opet internet je sasvim dovoljan. Verodostojnost proveravas kao i za bilo sta drugo: nadjes nekoliko razlicitih izvora informacija i onda uporedjujes. Ono sto se poklapa u svim izvorima je najverovatnije tacno, a ono sto se ne poklapa subjektivni utisak. 

Kao student koji kao sto vec napisah ima dosta vremena velika je prednost fleksibilnost. Mozes da menjas plan u hodu. Ja volim da imam plan, a onda da ga u toku puta menjam ako nabasam na nesto interesantno sto nisam planirao. Sve zavisi od osobe. Neko voli da isplanira sve do tancina, drugi ne planiraju nista. Licna stvar.

Mozes da organizujes prvo malo putovanje blizu mesta gde zivis, piknik ili kampovanje pa da se postepeno udaljavas.

Ja sam dolaskom na ovaj forum 2009. doživeo ozbiljnu promenu u psihi. Do tada sam verovao da za putovanje jesu potrebne samo pare i sa tugom bih gledao preskupe aranžmane domaćih agencija prema nekim zanimljivim destinacijama.

Onda sam došao ovde..

Meni je na ruku išlo to što smo već od 2010. mogli da putujemo bez viza po Evropi (na koju sam gledao kao prvi korak koji treba da napravim u putovanjima).

Sa druge strane, zlatne godine low cost kompanija su prošle i tada nije moglo da se leti ispod 10 evra, što je naravno glupo i komentarisati jer je i tad bilo nezamislivo leteti za te pare.

Zaređala su se putovanja, neplaniranih situacija koliko hoćeš. Štos je u tome što mnogo puta nisam ni planirao niti istraživao gde idem. Ali to naravno ako imam kod koga da odem.

I uvek bi se super proveo i super bih doživeo mesto u koje sam otišao.

A ako tražim o nekom mestu, prvo trošim resurse na internetu. Upit mi je uvek "Things to do", pa varijacije na temu. Pronađem šta mi se najviše dopada, pa se u traženju smeštaja orijentišem prema tome. Onda pređem na Couchsurfing i pronađem mesto=naziv grupe gde idem i tu gledam šta ljudi koji dolaze traže, a šta oni koji tu žive - šta rade :)

Moja devojka sa druge strane koristi Facebook na ovaj način - gleda slike, lokalitete, čak i restorane/kafiće/barove i vrstu klope/pića koje ljudi jedu/piju.. Možda jedina osoba koju znam da fb koristi pametno.

I za kraj dva primera - kada misliš da si istrošila sve načine da do nekog mesta dođeš povoljno, budi sigurna da si se prevarila!

1. Granada, Putnička kuća. Sve što sam tražio, nije imalo ispod 220e. Onda je neko okačio kombinaciju na Facebook i već sledeći dan sam kupio karte za oko 120. 3 leta, voz i kombi!

2. Island. Još uvek nisam otišao; tražim. Za sada planiram ceh oko 300e za povratne karte.

Pre dve nedelje sam na Putospektivi slušao devojku koja je uradila najjaču stvar ikad - pronašla je seminar na Islandu i oni su joj pokrili sve putne troškove!? Za ostalo je koristila Couchsurfing. Toliko..

Čitaj forum, istražuj, planiraj kako na leto do Gruzije i okolo.. Eto ti ideje za početak :)

Juče kad sam videla ovu temu otišla sam na svoj profil na Hospitality Club-u i shvatila da će za koji mesec biti deset godina od kako sam član.

Pokušavam već pola dana da se prisetim kako sam ja uopšte otkrila HC, što je kod mene definitivno bio prelomni momenat. Besplatni smeštaj? Meni je to 2004. godine kada još nisam imala ni svoj PC i živela u studenjaku zvučalo potpuno neverovatno. Doduše, ja sam još od druge godine faksa radila, pa je i to pomoglo.

Drugo, oduvek me je nerviralo (mada sam to iskusila svega nekoliko puta) ono kad turisti izađu svi iz busa na 10 min da vide nešto, dok vođa puta ne naredi da se vrate. Stalno sam mislila - ne pada mi na pamet, šta ako ja hoću da ostanem 20 minuta, ili dva dana. I tako. Onda sam shvatila da nema šanse da idem nikud sa tim organizovanim grupama, iz tog razloga nisam ni na apsolventsku ekskurziju otišla.

Preko HC (i CS od 2006.) sam u početku mnogo više ugošćavala nego što sam putovala, ali su i ta iskustva bila super.

Kad god sam mogla išla sam za gde god budu jeftine avio karte, ili dokle god može da se jeftino stigne busom ili vozom. Platim kartu, i posle trošim kao što bih trošila u BG - hranim se u hostovoj kući iz supermarketa, ponekad na ulici i spavam besplatno. Tako gledano putovanja nisu nikad bila preskupa. Imala sam sreću jer sam radila kao novinar, pa sam gotovo sve muzeje i ostale znamenitosti mogla obići besplatno uz press karticu, a i šengen vizu su mi uvek preko novina vadila na godinu dana - nikad se ne zna šta može da se desi i kada će novinar morati zbog priče u inostranstvo, pa je bilo nas nekoliko sa vizom.

I tako malo po malo.

Naravno, ovaj Forum mi je uvek pomogao nenormalno, ovde sam otkrila stvari o kojima nisam imala pojma, probudio mi je sto puta radoznalost oko neke destinacije i mislim da, na primer, ne bih stavila Bliski istok na listu prioriteta, a eto, to mi je bilo jedno od najdražih putovanja... 

Ljudi hvala svima na odgovorima, ja sam odlucila za sada da krenem bebecim koracima i nekako organizuje samostalno putovanje u neku blizu zemlju, na par dana. :) I da, golosina, slazem se sa tobom, zelim da sama odlucim sta je meni bitno, privlacno, zanimljivo, a ne da mi to neko namece... elefteros, i ja sam mislila da je za putovanja neophodno imati dosta novca, samim tim sam razmisljala o tome kao o necem dalekom i nemogucem :).

noskich, hvala na savetu, i moram reci da sam previdela segment studentskih organizacija i razmena, a to moze biti dosta korisno. :)

Dragana, najbitnije je imati zelje da se upusti u samostalno organizovanje putovanja, a sve ostalo nekako samo dodje..

ja sam jos polovinom 90tih, u srednjoj skoli, sljakao na sajmu namestaja, i sve pare koje sam zaradio uzeo i otputovao sam u tunis..tad tunis jos nije bila bas toliko izvikana tur. destinacija,a nisu trebale vize niti papirologija neka za maloletnike, i to me je najvise povuklo tamo....a svi su skocili da mi kenjaju gde cu sam da idem tamo, kako, zasto, pojesce me pustinja i takve price...a ja se nikad bolje proveo, upoznao milion ljudi, odande sam, na licu mesta, organizovao sve ture po pustinji, oazama itd...spiskao sve pare, ali vredelo je..

otad uvek tako putujem...i jedan vrlo bitan savet...po dosadasnjem iskustvu sam zakljucio da ne treba bas mnogo cackati i listati sve zivo na internetu o mestu u koje zelis da odes..zato sto je odusevljenje i iznenadjenje mnogo vece kad se pojavis negde, a o tome nemas bas neko veliko predznanje...jer sva ta organizacija, listanje slika, online kataloga, moze cesto da dovede do razocaranja kad se i licno pojavis tamo gde si naumila,  vrlo cesto se desi da si potpuno drugacije to mesto zamisljala...nikad slike i tekstovi ne mogu da prikazu  pravo stanje stvari, mirise, boje, energiju, vibe...

off topic: uvek se u ovakvim trenucima setim bodlerove pesme- veze ( saglasja)

priroda je hram gde mutne reci slecu

sa stubova zivih ponekad, a dole

ko kroz sumu ide covek kroz simbole

sto ga putem prisnim pogledima srecu.

....................................

ko odjeci dugi sto daljem se svode

u jedinstvo mracno i duboko sto je

ogromno ko noc i kao svetlost, boje

mirisi i zvuci razgovore vode.

.........................................

neki su mirisi ko put decja svezi,

zeleni ko polja, blagi ko oboe,

drugi, iskvareni, pobednicki, tezi,

..................................................

sto u beskraj sire prostiranje svoje,

kao ambra, moshus, tamjan, raskos njuha

koji peva zanos chula nam i duha

putuj samo, i uzivaj...

bam- ba, covece koja hrabrost, zaista svaka cast! Ja se nadam da cu uspeti da uvucem jos nekog u celu pricu, a sto se tice (pre)detaljnog informisanja, razumem na sta ciljas u potpunosti se slazem, ponekad nije bitno kakvo je nesto zaista, vec kakvim ga mi dozivimo...

A kad smo vec kod svega toga. ima li neko ideju sa supe-ultra itd jeftinu destinaciju? U Evropi i da, znaci gledano u globalu jeftinu, ukljucujuci i troskove prevoza :).

Ako neces stopom, najjeftinije ti je da odes do Budimpeste, povratna vozom je 26 evra. A i hosteli su tamo prilicno povoljni, ako vec neces preko couchsurfinga. 

I do Beca mozes busom za valjda oko 45 evra povratna, a ni Prag ni Bratislava nisu daleko. 

Mozes i Wizzairom na nekoj promociji i do malo daljih destinacija za nekih 50ak evra, recimo.

Imas milion opcija za jeftini pocetak :)

Edited by Dragance

Ajd i ja da dodam koju...

Pre svega nemoj da ti je bezveze ici bilo gde...neko je pomenuo i bas blize odlaske, pa tako znaj da ima vrednost otici i do Smedereva, Zrenjanina... (u zavisnosti odakle si). Mnogi recimo sanjaju njujorke, londone, parize, a pomenutu Pestu nisu videli, iako im je ispred nosa, lako dostupna i definitivno spada u lepse gradove cele Evrope. Ti odlasci do oblisnjeg sela, susednog grada ce te nauciti mnogim stvarima, koji ce ti znaciti i pri promeni zemlje, kontinenta...

Citaces, gledaces, traziti informacije svakakvog turistickog tipa, ali nikad nemoj zaboraviti da trazis i nacin da dodjes do ljudi! Razlika u dozivljaju same destinacije je ogromna ukoliko imas koga da ti nesto pokaze, isprica...probaj forume srodnih fakulteta, ljudi tebi slicnih hobija, pa i couchsurfing u ovom smislu...

Poslednje...jesi student, jeste sigurno tesko, ali... Zapamti da je sve pitanje proriteta. Bam-bam je recimo mogao zaradjeno procerdati na patike... Ono sto ti se verujem poklapa kao studentu, jeste slobodno vreme i novac, koje imas leti, a nekako rezervisano za 10-15 dana na moru...razmisli recimo upravo o tome, da li bas zelis da ponovis Grcku 3. put ili Budvu 4., umesto da bas za to vreme i bas za taj novac, odes do Italije, Poljske, Turske...

Pozdrav !

Un I.Q. ue, da, slazem se sa tobom, bilo kakva promena sredine znaci. :)

. Ono sto ti se verujem poklapa kao studentu, jeste slobodno vreme i novac, koje imas leti, a nekako rezervisano za 10-15 dana na moru...razmisli recimo upravo o tome, da li bas zelis da ponovis Grcku 3. put ili Budvu 4., umesto da bas za to vreme i bas za taj novac, odes do Italije, Poljske, Turske...

Pozdrav !

Sto se toga tice, mislim da je jasno da ne zelim na taj nacin da provedem odmor, u suprotnom ne bih postavljala pitanje ovde. A moram priznati da i u crnoj Gori sam bila samo 2 puta... U svakoj slucaju cu isplanirati neko blize putovanje, i hvala svima na sugestijama. :)

Mali je samo nesporazum...nisam ni mislio da zelis tako nesto vise, nego sam samo povezao sa manjkom novca tj cinjenicom da i studenti uvek nekako dodju do svojih 200-300-500€ za more... Samim prelivanjem toga na iskazanu zelju, dobijas vise nego dovoljno za dobar deo Evrope...

Dragana ja mogu da ti preporucim, za pocetak, blizu destinaciju, Budimpestu, vozna karta je jeftina 26e povratna, hosteli su povoljni a na super lokacijama. Decko i ja smo pre dve godine isli na 3 dana u budimpestu i sa voznom kartom, hostelom, ulaznicama u Teror Haza (meni se dopao, muzej posvecen dvostrukoj okupaciji Budimpeste) i karte za metro, potrosili smo po 70e za 3 dana. Hranu smo kupovali u supermarketu i spremali u hostelu
a Posle Madjarske, pravac Poljska. Za nas studente zemlja obecana :D. Tamo je sve jeftino. Ja sam bila u Vroclavu i Poznanju. Krakov nekom sledecom prilikom :)

Nagnala me ova tema da se vratim unazad. Malo.Hm,malo više.

Valjda kreće sve od neke želje, koju dobiješ na dar. Kao mali sam crtao geografske karte, nosio atlas uza se i upijao rijetke emisije "Opstanka".Kao što je neko već pomenuo, treba biti realan i otići za početak negdje gdje nije predaleko i u realnim mogućnostima dostupno, sigurno čeka neko iznenađenje. Nisam odbijao prilike da odem i do najbližeg sela. Prvi put u inostranstvo je bila posjeta rodbini u Austriji jer je to zaista bilo realno. I da, moguće je da naiđeš na otpor bliže i dalje okoline, kao šta ćeš sad tamo, bolje da kupiš sebi nešto, bla bla gnjavaža...ti odaberi prioritete.

Onda sam privalio seminare. Oni su sjajan način da ideš sa jako malo para. Priključi se nekoj lokalnoj organizaciji, omladinskom centru, šta god i redovno posjećuj www.mladiinfo.com. Ta web stranica je blago za te stvari. Seminari te limitiraju u smislu pravog nezavisnog putovanja, ali su super tehnička priprema za početnike, širiš krug ljudi kod kojih se možeš "udomiti" na neko vrijeme i usput nešto i naučiš.

Kada dođeš do prvih para, eto i tvog, samo tvog puta.

Otkrij autostop, ja sam ga ovdje i otkrio i našao prvog autostoperskog saputnika.Naravno, ako ti bude odgovaralo.

Couchsurfing - znaš, ili istraži ako ne znaš.

Što se tiče vječitog pitanja o novcu - da, potreban je, u manjem ili većem iznosu, ali ne i nedostižna misija. Možeš sa prihvatljivom sumom otići na zanimljiva mjesta. Npr, mene je Baku koštao oko 250 Eura sa svim troškovima, čak i smještaj plaćao. 7 dana u Sloveniji autostopom i couchsurfing 80 evra. Sve zavisi.

Bitno je početi, poslije se stvari poklapaju i nadovezuju.

Bon voyage!

Hvala na informaciji za Poljsku, nisam znala da je jeftina :D.

stevancelinac, veoma mi se svidja ideja o seminarima, cula sam da tako nesto postoji, ali se nisam potrudila da saznam nesto vise o tome i onaj sajt koji si ostavio je super. Cula sam za couchsurfing, i podrzavam ideju, sto se tice autostopa za sada se ne bih odvazila, ali uvek ostavljam opciju otvorenom :).

Прво самостално путовање, ГСП-ом до Батајнице :dance: после тога возом до Суботице, па мало по мало догурах до Аустралије.
Немој да се оптерећујеш дестинацијом. Рецимо, ја никад нисам био у Бечеју и сигурно бих уживао да отпутујем тамо, колико год то некима звучало глупо.

Evo moje priče - kao mala sam sama putovala autobusom do bake i dede, čak nekih 60ak km, i sećam se da sam uvek bila srećna i sva bitna što putujem sama. Posle sam krenula u filološku gimnaziju zbog ljubavi prema jezicima gde sam učestvovala u dve razmene đaka. Na poslednju ekskurziju nisam išla, jer mi se negde u drugom/ trećem razredu prelomilo da ne želim više da vidim turističke aranžmane, i da pre svega ne želim da budem samo turista. Sada sam još malo pa apsolvent a za vreme studija sam našla super način za putovanje, a to su studentske razmene. Prvo sam bila u Bolonji na 6 meseci a posle u Americi na 9 meseci. Fora kod ovih razmena je što ti je sve plaćeno a usput dobijaš mesečni džeparac. To malo kad se nakupi može i te kako lepo a i često da se putuje, naravno ukoliko rešiš da su te pare tome namenjene. Na razmenama upoznaješ ljude iz celog sveta, tako da su ti smeštaj i društvo obezbeđeni za neke buduće destinacije, a naći ćeš i neke ljude slične sebi tako da će ti oni postati saputnici još dok si tamo. Kad se vratiš - ako primaš neku stipendiju u Srbiji to se taman lepo nagomila. Ti samo treba da učiš, što i inače radiš dok si student  pijjj

Takođe, studentske prakse. Imaš gomilu praksi koje su fully funded, ista fora kao sa razmenama, isto sve obezbeđeno i još dobijaš mesečni džeparac. A imaš i razna volontiranja po Evropi i svetu gde u stvari radiš za hranu i smeštaj, u proseku 5 sati dnevno 5 dana u nedelji. Pa ako imaš neku uštekanu lovu možeš malo da proputuješ. 

Naravno, kad sam otkrila ovaj sajt dobila sam još veći vetar u leđa što se tiče samostalnih putovanja. 

Ja bih nešto da kažem, isto kao neko ko bi da počne sa samostalnim putovanjima. 

Jedno od prvih za koje bih mogao da kažem da je bilo samostalno je upravo Budimpešta koju vidim da mnogi savetuju. Voz 26e, hotel sam našao preko megapopusta baš jeftino tipa 70e, za 4 noćenja za dvoje, ali je bio baš daleko,  kao da je u Beogradu u Batajnici, ali i tamo može da se švercuje u autobusu. I mislim da sam tamo potrošio 70e za tih 5 dana, a nisam se štedeo, nekoliko puta sam jeo u restoranu.

Za ovo leto imam plan da malo proputujem Srbiju, i usput uklopim stvar koja je baš popularna, koju mnogo volim, a to su festivali. Hronološki Sremska Mitrovica (Sirmium rock fest), Zaječar (gitarijada), Vrnjačka Banja (Love fest), Banatski Sokolac (Rock Village). Skoro svaki festival ima organizovan kamp, a ja još planiram da usput negde kampujem. Prevoz vozom (Serbia flexipass, 1500 dinara je 10 dana vožnje u okviru mesec dana. A tamo gde nema pruge red je da i ja isprobam stopiranje.

A kada diplomiram, za godinu, 2, plan je da odem do Finske avionom kod druga koji studira tamo i da se onda vozom vraćam obilazeći Evropu.

Luda, imas li preporuku za neke sajtove preko kojih bi mogla da se informisem oko razmena i prakse? Da li su one rezervisane samo za studente starijih godina ( ja sam brucos) ? :D

Kokosanceros, definitivno Budimpesta je i blizu, a i moze da se iskombinuje da se ode za male pare. flowers::

Luda, imas li preporuku za neke sajtove preko kojih bi mogla da se informisem oko razmena i prakse? Da li su one rezervisane samo za studente starijih godina ( ja sam brucos) ? :D

Kokosanceros, definitivno Budimpesta je i blizu, a i moze da se iskombinuje da se ode za male pare. flowers::

Uprati JoinEU-See i Basileus programe razmene za Evropu, a Amerika Global UGRAD, ali mislim da taj više neće postojati od ove godine. Za prakse pogledaj na sajtu Heysuccess. Razmene su za sve godine, osim za završne godine kod nekih programa kao UGRAD npr. Na ova dva evropska programa možeš čak naći i full degree dok razmene mogu da budu 6 meseci ili cela godina. Što se praksi tiče, zavisi od prakse do prakse, tako da ti tu ne mogu puno pomoći :) 

Valjda kreće sve od neke želje, koju dobiješ na dar. Kao mali sam crtao geografske karte, nosio atlas uza se i upijao rijetke emisije "Opstanka".

Da, da, to je to. Savršen opis ujeda prve putničke mušice.  :smile:

Недавно сам ступио у контакт са момком који организује 3-4 путовања годишње, аутобусом, у разне градове Европе, различитог трајања, за неколико десетина људи, прилично јефтино.

Већ неко време ми је жеља да упознам европски југоисток и исток, што је за већину правих путника одавде вероватно смешно, али шта да радимо :) Следећи викенд идем с том организованом туром на два дана, већ годинама се рецимо скањујем да посетим Бугарску или неке делове Румуније, али не да се :)

Да ли је то самостално путовање или не? Мислим, није јер идеш са 50 људи, али шта је лоше у таквим организацијама? Разликује ли се то од туристичке агенције још по нечему осим по цени? Да ли је организовање таквих путовања ентузијазам? Да ли је корисно јер помаже људима да путују? Ја сам рецимо за последње 4 године вероватно прошао 50 пута Дунавском магистралом, увек ме копкало да прођем и румунском страном, гледао сам Децибала, гледао Турну Северин, гледао онај један стуб Трајановог моста код Кладова, али никад нисам прешао у Румунију... сад идем :)

Да ли завређује поштовање неко ко ће да покрене одређен број људи који нису баш самостални путници али нису ни они класични? :)

Већ неко време ми је жеља да упознам европски југоисток и исток, што је за већину правих путника одавде вероватно смешно, али шта да радимо :)

Ma nije smešno, i ja bih voleo da temeljnije proputujem Moldaviju, Rumuniju i Bugarsku. Rumunija mi je posebno zanimljiva, neka od najlepših putovanja baš su mi se u Rumuniji dogodila. Sve me to deset puta više privlači nego Švajcarska ili Norveška. Da nikad ne odem u Švajcarsku neće mi biti žao.

Rumunija je prelepa - ima mnogo krajeva koji su male "celine" i koje vredi videti. Ja sam je obušao u "analogno doba" (pre pojave www) i nikakve ORGANIZACIJE nije bilo.

U to doba se tako putovalo (lutalo), a info se dobije & razmenjivao sa drugim putnicima.. Dakle, samo mape,,,, Kakavi gajdovi, forumi... i sl.

Putovanje sa "like-minded" ljudima ke sasvim OK. Znam ljude koji se okupe oko "projekta" & uzmu van (10-12 sedišta) pa putuju ... sve fleksibilno, po dogovoru...(naravno, to nisu Srbi - ti nikako & nikada da se dogovere - oko bilo čega - sve sami filozofi)