Posted June 15, 2015 Teško da će joj to sada pomoći Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2015 Znam, nego bzvz pitam, to im je bas velika greska.Kako proticu prvi meseci u US? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2015 Danas je tačno tri meseca od kako sam ušao u US.Ima i dobrih i loših strana ove priče.Devojka i ja smo počeli da merimo život ovde prema načinu na koji ga vodimo, ali i da poredimo sa životom koji smo vodili u Beogradu. Ako odatle pođemo, dolazak ovde je veliki korak unazad. Barem za sada.Nadam se skorijoj promeni Ima puno prostora za to, samo moram da izaberem pravi put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2015 ...samo moram da izaberem pravi put.Bacajte kockice Slobo Salim se,nego taj "korak unazad: u odnosu na zivot u BG-u je u smislu obaveza,slobodnog vremena ili...?(ako smem da pitam naravno) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2015 Naravno da smeš da pitaš Slobodnog vremena. Mada, iako nisam imao velika očekivanja što se tiče zelene karte, imao sam što se tiče posla koji trenutno radim i to mi je trenutno najveće razočarenje.Pre pola godine sam aplicirao za posao supervizora spasilaca na bazenima u kompaniji za koju sam radio kao spasilac 2010. godine. Došao sam u predsezoni koja je oduvek važila za deo godine kada se uzima najviše para, tj. zarađuje.Od ove godine se mnogo toga promenilo u ovom biznisu, pa i zarada, tako da je moje nezadovoljstvo, sročeno u jednoj rečenenici, sledeće - da sam radio bilo koji drugi posao u Americi sa ovom energijom i vremenom koje sam utrošio, imao bih sigurno 2x bolju zaradu.Posao supervizora nosi sa sobom neke lepe benefite kao što je auto, plaćeno gorivo, mogućnost da se vozikam gde god bez ograničenja, kao i fleksibilno radno vreme onog trenutka kada se sezona stabilizuje, kada spasioci nauče svoj posao i kada sve počne da funkcioniše bez da moram sve duplo da proveravam. Da ne pričam za one koji su bez "emotivne" obaveze - ima veliki broj devojaka, posebno Bugarki i Slovakinja, koje prema supervizorima iskazuju posebne simpatije.Ja se držim na distanci, ali ovo napominjem jer ima likova koji samo zbog toga i dolaze da rade ovaj posao.Međutim, sezona je počela traljavo, nema dovoljno spasilaca, ovi koji su tu su već počeli da odlaze put Floride ili Čikaga (uglavnom naši), a o saobraćaju i gužvama da ne pričam. Već nekoliko nedelja unazad tražim nešto drugo.Sada žurim na posao, ali ću pisati još o svemu ovome. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2015 (edited) Nešto što bi se svidelo Golosini Brattle Book ShopWest St, Boston Edited September 16, 2015 by elefteros Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2015 ne radi mi ovaj aneks ali sam izguglala Nešto što bi se svidelo Golosini Brattle Book ShopWest St, Boston Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2015 (edited) ne radi mi ovaj aneks ali sam izguglala hmm... iz nekog razloga neće da je okači? Probao sam sa drugim linkom..https://goo.gl/photos/SdrYfSiJgAdpEjXN8 Edited September 17, 2015 by elefteros Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2015 I ja sam probao, ne vredi, i Dropbox i Google photos je upakuju u neki svoj mambo-džambo koji Forum ne prepoznaje. Ne vidim način da se dođe do URL-a za čist .jpg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2015 Ako je samo JPG fajl, moze imgur.com Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2015 Zdravo , imam jedno pitanje ? Izvadio sam potvrdu iz Policije na kojoj pise da nisam osudjivan , ali da isto uverenje vazi samo za zaposlenje , posto sam da bih izbegao placanje takse naveo da mi je potrebna za zaposlenje ...Molim te odgovori mi da li je to Ok ili da vadim ponovo i platim taksu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2015 Nidzo, izvini na kasnom odgovoru.To nije problem, siguran sam da si do sada već i našao odgovor.Njima je aspsolutno nebitno koja je svrha, ako je suština napisana na tom papiru.A to je da nisi osuđivan.Ono što je potrebno još da znaš, to je da moraš da imaš obe potvrde, i iz Suda i iz MUP-a.Tj., jedna je da nisi osuđivan, a druga da protiv tebe nije pokretana prekršajna prijava. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2015 Мислим да је у питању кривична пријава, не прекршајна. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2015 Nidzo, izvini na kasnom odgovoru.To nije problem, siguran sam da si do sada već i našao odgovor.Njima je aspsolutno nebitno koja je svrha, ako je suština napisana na tom papiru.A to je da nisi osuđivan.Ono što je potrebno još da znaš, to je da moraš da imaš obe potvrde, i iz Suda i iz MUP-a.Tj., jedna je da nisi osuđivan, a druga da protiv tebe nije pokretana prekršajna prijava.Hvala na savetu i pomoci ... Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2015 Zdravo , imam jedno pitanje ? Interesuje me dali je potrebno znanje engleskog jezika za prijavu ili intervju ako slucajno budem izvucen.Naime supruga se vec prijavila i ona savrseno govori jezik a ja da vidim vredi li povecavati sanse. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2015 Zdravo , prosao sam interviju... Dosta su mi pomogle tvoje instrukcije ... Hvala !!! Ako vas selektuju za green card pridrzavajte se uputstva , pripremite svu potrebnu dokumentaciju , prevodi i overe nisu obavezni ... sam interviju je formalnost ... U mom slucaju sve je proslo lako... sve sam razgovore obavio na Srpskom . Od lutrije ne ocekujte mnogo, najsrecniji ce biti oni koji najmanje ocekuju ... Pozdravljam ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2015 (edited) Čestitam NIdžo i nadam se da ćeš se uspešno otisnuti u ovu avanturu! Edited November 10, 2015 by elefteros Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2015 Da napišem koju o "instituciji" u kartičarstvu zvanoj Dispjut (dispute)..Pre nekih dva meseca, devojka i ja smo otišli u jedan restoran koji smo dugo merkali i koji se nalazi u tkz. hipsterskom delu Bostona, Somervilu.(da se ne bih ponavljao, iako Somervil zapravo ima status grada, kao i Kembridž, Arlington itd., svi se oni smatraju celinom, odnosno Bostonom)Klopa je stvarno bila dobra, koncept usluge nam se takođe dopao i mislim da će mi sveukupni ugođaj posle klope biti jedan od najdražih u životu. Koliko puta sam do tada čuo da hrana može da bude afrodizijak, to veče sam zapravo i osetio.No...Poveći račun sam odlučio da nagradim sa 15 dolara napojnice (da i tu ne objašnjavam, u pitanju je kultura), i sve je bilo lepo dok nekoliko dana kasnije nisam video stanje na bankovnom računu gde sam umesto tih 15 dolara video uvećanje od $45!Pozovem ja lepo banku, objasnim o čemu se radi, oni kažu "Nema problema, rešićemo" i nekoliko dana kasnije mi vrate razliku, jer sam se samo na to i žalio.Al ne lezi vraže!Pobuni se restoran, a ja nisam bio u mogućnosti da pravovremeno ispratim nalog banke koji je od mene sada zahtevao da im fizički dostavim dokaz o visini računa i napojnice (koji sam u međuvremenu bacio) i sada me banka zaduži ponovo na isti iznos!Pozovem ja banku preko skajpa, jer sam u međuvremenu došao u Beograd, kažem kako sam nezadovoljan načinom na koji su rešili situaciju i da želim da još jednom to ispitaju, oni naravno prođu sve, vide da je u pitanju greška, povuku onaj ponovo naplaćen iznos i sve bude rešeno.***U Bostonu sam čuo za lika koji svaki dan ide u Donkey Donuts i naručuje kafe i krofne i svaki put traži dispjut, jer kaže da nije koristio karticu i da mu nije jasno ko to koristi (naravno, uvek stavi neki drugi potpis) i navodno mu to svaki put prođe.A u Donkey Donuts-u koristi njihove račune da svaki sledeći put kada dođe da kupi nešto, dobije još i krofnu gratis o.O Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 3, 2016 Imam jedno pitanje. Naime žena i ja smo izvučeni na lutriji i imamo za koji dan zakazan intervju u ambasadi. Međutim naleteli smo na nekoliko poruka na drugim forumima i sl u kojima se kaže da na intervju moramo pokazati adresu u USA. Obzirom da tamo nemamo apsolutno nikoga čiju bi adresu mogli da navedemo hoće li nam zbog toga odbiti Green Card? Naravno da planiramo da iznajmimo stan odavde iz Srbije pre nego što krenemo ali koliko sam video proces od intervjua do viziranja pasoša traje 2-3 meseca pa ne bih da plaćamo stan u Americi svo to vreme a da ga ne koristimo. Kako rešiti ovaj problem sa adresom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2016 Hey Face in the Crowd, dobrodošao na forum i nadam se da ćeš se zadržati i na drugim temama na forumu. Čitao sam na sajtu zelene lutrije da su ljudi ovaj problem rešavali sa adresama hotela, i da su po dolasku menjali na aerodromu ako bi u međuvremenu rešili taj problem. Nisam čuo za slučaj da je neko otišao na intervju bez da je imao adresu. Tu ne bih znao šta da odgovorim. A takođe nisam ni siguran kako bi mogli da iznajmite stan odavde osim da ne platite gomilu novca preko nekog sajta za standardne dnevne najame, što je apsolutno bezveze. Eto predloga - stavite adresu nekog hotela. Ionako ćete u proces ući tek kada uđete u zemlju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2016 (edited) Dobro veče svima-ili dobar dan, dobro jutro, zavisi u koje vreme čitate ovo Ovo je moj prvi post na ovoj temi, koju sam slučajno našao. Žena i ja smo popunili prijave za Zelenu kartu jesenas i ove, 2016. godine videćemo kakve smo sreće. Obo što je specifično za nas je što oboje imamo po 52. godine i što smo pre dve godine došli u Nemačku da živimo. Supruga je dobila posao ovde, za stalno-ima neograničen ugovor a ja imam malu firmu za ćišćenje, i kako kaže Bosanac u vicu kada je otvorio javnu kuću-za početak radim sam dok se posao malo razradi. Inače, oboje smo srednjoškolci, imamo decu koja imaju godina koliko i većina ljudi na ovom forumu, jedno dete ubrzano uči nemački ne bi li došlo ovde da ćisti sa svojim roditeljem, drugo je srećno udato i ne želi da menja državu. Toliko za prvo javljanje, ukoliko budemo izvučeni javićemo se dalje. Ukoliko ne, pratićemo iz radoznalosti kako napreduju stvari kod drugih. Edited March 10, 2016 by shurda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2016 Pozdrav svima!Trenutno sam druga godina ekonomske skole, smer finansijski administrator.Ne planiram da upisem nikakav fakultet jer moji nisu u mogucnosti to da mi priuste.Planirala sam da se nakon zavrsetka srednje skole zaposlim apsolutno bilo gde samo da imam neku platu oko godinu dana da bih mogla da sakupim novac za putovanje u drugu zemlju.Da li neko zna u kojoj zemlji bi mi bilo najbolje sa obzirom na moj smer iako mi ne bi bio nikakav problem da radim u pocetku i kao sobarica,citacica, i da napomenem da mi odlicno ide ucenje jezika tako da za period u kome bih skupljala novac za put mogla bih da naucim bilo koji jezik? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 13, 2016 14 minutes ago, sanja.durden said: Pozdrav svima!Trenutno sam druga godina ekonomske skole, smer finansijski administrator.Ne planiram da upisem nikakav fakultet jer moji nisu u mogucnosti to da mi priuste.Planirala sam da se nakon zavrsetka srednje skole zaposlim apsolutno bilo gde samo da imam neku platu oko godinu dana da bih mogla da sakupim novac za putovanje u drugu zemlju.Da li neko zna u kojoj zemlji bi mi bilo najbolje sa obzirom na moj smer iako mi ne bi bio nikakav problem da radim u pocetku i kao sobarica,citacica, i da napomenem da mi odlicno ide ucenje jezika tako da za period u kome bih skupljala novac za put mogla bih da naucim bilo koji jezik? mislim da bi trebala da upišeš kurs bussiness english, i accounting ( pogledaj na interentu imaš besplatne kurseve na coursera, edx i jutjubu) Ako budeš znala da usavršiš accoutning za tebe ima posla svugda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2016 Ili, da se nadovežem, jednostavno dobro savlada Engleski, pa ako je željna egzotike, u Kinu da daje časove. Mnogo je isplativije nego Amerika (s obzirom da je u temi o zelenoj karti). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2016 Pozdrav! Trenutno idem u 3 razred ekonomske skole smjer "ekonomski tehnicar". Kao sto svi znamo ovde je propast svi kukaju itd itd... Pa htio bi da pitam, posto vidim da se dugo ceka na red sto se tice green card-a, da li mi punoljetni sa nezavrsenmo srednjom skolom mozemo se prijaviti na lutriju. Normalno skolu cu zavrsiti 2017 god. u maju. Ali do tada da li da se prijavim, pa me mozda ubace u proces 2017? Ne ocekujem puno, ali da probam. Hvala unaprijed Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites