Posted March 17, 2015 (edited) Je l' nije? Možda tamo ima i Aškenaza, otkud znam, ali sam siguran da veliku većinu čine bosanski Sefardi.Ali da, to se zvanično zove Jevrejsko groblje. Ako taksisti kažete Sefardsko groblje vrlo je verovatno da vas neće razumeti Edited March 17, 2015 by Uroš Krčadinac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2015 Свака част за извештај! Нисам очекивао баш овако детаљно, али одлично изгледа. Могли бисте повремено (квартално, годишње исл.) нешто слично објављивати и на главној страни... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18, 2015 Je l' nije? Možda tamo ima i Aškenaza, otkud znam, ali sam siguran da veliku većinu čine bosanski Sefardi.Ali da, to se zvanično zove Jevrejsko groblje. Ako taksisti kažete Sefardsko groblje vrlo je verovatno da vas neće razumeti Да, има и Ашкеназа, који су у Босну углавном почели да долазе са аустријском управом, из источне Европе, не знам који је однос, али углавном - јеврејско, не сефардско Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2015 Свака част за извештај! Нисам очекивао баш овако детаљно, али одлично изгледа. Могли бисте повремено (квартално, годишње исл.) нешто слично објављивати и на главној страни...Mogli bismo. Jbg, to zahteva vreme, ali znači za komunikaciju. Trudićemo se da nam komunikacija bude bolja, priznajemo da nam je to bio problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2015 Jedna mala upadica, koja se ne tice ove teme, ali se tice citiranog teksta. Prosle godine, dok smo tumarali ulicicama Alfame, gradske cetvrti koja se smatra centrom fado muzike u Lisabonu, naleteli smo na jedan restorancic pod imenom "Tasca da Maja", a na njemu plakat da veceras fado peva Maja Milinkovic. Ta ista Maja je stajala na ulazu, u prolazu smo razmenili po rec-dve i rece nam da je iz Bosne. Na nastup ipak nismo otisli, ali sam posle iz znatizelje proceprkao po netu i jutjubu, ima par zanimljivih prica o njoj i odakle to da jedna Bosanka pocne da peva fado. Ocigledno da postoji ta neka veza izmedju bosanskog sevdaha i fado muzike, sto i ona potvrdjuje kroz svoj intervju. Koga zanima, neka potrazi malo o tome. Овај коментар је добар пример коментара који обогаћују примарни текст и зашто је добро да (сви) читаоци имају могућност коментарисања. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 (edited) Osećam se kao idiot trenutno dok čitam kako podržavate Putospektivu. Evidentno jeste da to radite, ali bih se vratio na period između treće i četvrte (velika verovatnoća da sam omašio redosled) - tada sam jednog od vas pitao zašto se ponekad na FB stranici ne podeli status o tome kada se dešava sledeća i ko će pričati i dobio sam odgovor o samoj organizaciji Putospektive kao neozbiljnoj, a o predavačima kritike u negativnom kontekstu.Drago mi je da je sada drugačije, svima vama čestitke na uspehu kada su vaši ciljevi u pitanju, ali da dam i jedan ličan sud jer se ranije nisam oglašavao po ovim pitanjima smatrajući ih besmislenim - tek ponekad otvorim neki članak koji postavite na sajtu. Forum je jedino mesto kojem se vraćam. Edited March 25, 2015 by elefteros Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Slobo, ne kapiram komentar. Tačno, pre dve godine (period na koji se odnosi tvoj komentar), Putospektiva nije podržana. U međuvremenu je što-šta promenjeno. Da li pričamo ovde o nekad ili sad? Jer ako ono nekad vrednuje sadašnji rad, džaba onda išta u životu raditi, menjati i unapređivati, jer će uvek biti "ali nekad nije bilo tako". Ako je poenta da je pogrešeno što tada nije podržana - nije li to očigledno iz promene stava? Ne kapiram šta je sada negativno u tome što je rečeno da podržavamo Putospektivu, ne treba valjda svaki put da se pospemo pepelom za neku grešku od ranije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Evo, upravo sam se dogovorio sa Tajom da napravimo intervju za sajt. Čivitli ju je vijao već nekoliko meseci, ali ona nije imala vremena zbog materinskih obaveza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Tada sam jednog od vas pitao zašto se ponekad na FB stranici ne podeli status o tome kada se dešava sledeća i ko će pričati i dobio sam odgovor o samoj organizaciji Putospektive kao neozbiljnoj, a o predavačima kritike u negativnom kontekstu.Slobo, od prošle zime, dakle otkad se ozbiljno bavimo fejsbukom, Putospektiva je uvek bila najavljena.Ako je i bilo internih kritika i nerazumevanja, one nikada nisu bile javne. Ima nas dosta koji vodimo Klub i svako od nas ima svoja mišljenja o raznim stvarima, često drugačija, pa i suprotna, ali kada nastupamo u ime Kluba govorimo ono što je javno mišljenje Kluba. Mislim da Klub nikada javno nije izrekao bilo kakvu kritiku na račun Putospektive. Kafanske priče i lična nerazumevanja se ne računaju: valjda smo svi iznad toga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Drago mi je da je sada drugačije, svima vama čestitke na uspehu kada su vaši ciljevi u pitanju, ali da dam i jedan ličan sud jer se ranije nisam oglašavao po ovim pitanjima smatrajući ih besmislenim - tek ponekad otvorim neki članak koji postavite na sajtu. Forum je jedino mesto kojem se vraćam.Ovo ili obrazloži, argumentuj i daj suvislu kritiku, ili ću odbaciti kao emocionalno trućanje. Jbg, Slobo, tako ne možeš kritikovati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Slobo, ako si u privatnom razgovoru sa nekim čuo kritiku na račun nekog drugog udruženja ili pojedinca, nije u redu da to posle navodiš u javnoj diskusiji, zar ne? Osnovno vaspitanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Slobo, ne kapiram komentar. Tačno, pre dve godine (period na koji se odnosi tvoj komentar), Putospektiva nije podržana. U međuvremenu je što-šta promenjeno. Da li pričamo ovde o nekad ili sad? Jer ako ono nekad vrednuje sadašnji rad, džaba onda išta u životu raditi, menjati i unapređivati, jer će uvek biti "ali nekad nije bilo tako". Ako je poenta da je pogrešeno što tada nije podržana - nije li to očigledno iz promene stava? Ne kapiram šta je sada negativno u tome što je rečeno da podržavamo Putospektivu, ne treba valjda svaki put da se pospemo pepelom za neku grešku od ranije?Ništa nije negativno sada, daleko od toga, drago mi je da se sada i piše i priča o Putospektivi. Napisao sam samo kako se osećam trenutno dok čitam hvalospeve, jer ispada da od kako je Putospektiva nastala i krenula da funkcioniše, vi dajete podršku tome, a nije bilo tako. Možda sam ja bio i previše upleten i u jedno i u drugo... Osećam se loše dok čitam pojedine komentare, i ne mogu protiv sebe.Ovo ili obrazloži, argumentuj i daj suvislu kritiku, ili ću odbaciti kao emocionalno trućanje. Jbg, Slobo, tako ne možeš kritikovati. Jbg, odbaci kao emocionalno trućanje. Lepa je statistika, i korisna. Ja pričam o nečemu što se zove "imanje duše". Kao kada sada odete u Skadarilju, a ono cirkus. A nekada je bilo baš lepo otići tamo i prošetati, pojesti gulaš, popiti kaficu ili pivo. E tako je meni sada sa sajtom i forumom. Nekada je imao dušu.Ima dobrih tekstova, pokrene se ponekad dobra tema, ali je sve manje razloga zbog kojih otvorim tab da došao na oba. I pre dođem na forum nego na sajt. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Jbg, odbaci kao emocionalno trućanje. Lepa je statistika, i korisna. Ja pričam o nečemu što se zove "imanje duše". Kao kada sada odete u Skadarilju, a ono cirkus. A nekada je bilo baš lepo otići tamo i prošetati, pojesti gulaš, popiti kaficu ili pivo. E tako je meni sada sa sajtom i forumom. Nekada je imao dušu.Žao mi je što ti moram reći kako ovo stvarno ne znači ništa. To je sasvim proizvoljan subjektivan utisak, eto, ja sasvim iskreno mogu reći da i sajt i forum imaju puno više duše nego ikada pre, da ne pričam o entuzijazmu ekipe koja vodi Klub putnika, ali ni to ništa ne znači: to je moj subjektivni utisak. Potpuno bezvredan kao kritika ili komentar. Nadao sam se da ćeš dati neku konstruktivnu kritiku, kako da se popravimo, šta je bilo dobro a šta nije, gde smo najviše grešili, itd. Ranoranilac je dao neke sasvim dobre kritike, a mi smo potrudili da ih primimo k znanju. Neke smo odmah i usvojili.Na kraju želim da te pozovem da budeš aktivniji na forumu i izboriš se za teme i diskusije koje su ti draže i zanimljivije. Valjda si i ti deo te "duše" o kojoj govoriš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Uzgred, probili smo 11.000 članova foruma. Pre 9 meseci probili smo 10.000. Čivitil, može li se dobiti grafikon rasta od početka rada foruma do danas? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Штета што се овако мало разумете, били (би)сте баш добра екипа заједно, укључујући и све који су дефинитивно напустили. Путника који путују на овај начин нема пуно, још је мање спремних да пишу о томе, још мање оних који би томе посветили мало више времена што захтева активирање у клубу или само на форуму, а ви сте не баш најбољим приступом добар део растерали. Позитивно је што се чини да мењате приступ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2015 Mislim da bi bilo dobro da počnemo da organizujemo nekakva druženja i okupljanja. Ne moraju to biti planinarenja (premda mogu i ona), neka bude okupljanje u nekoj beogradskoj kafani (ili već bilo gde), i to bi bilo sjajno. Internet nije dovoljan.Problem je u tome što mi već mesecima muku mučimo sa lekturom, dizajnom, prelomom i štamom knjige. Sve drugo je podređeno tome. I onda sve čekamo da knjiga izađe, pa da onda počnemo sa okupljanjima. Siguran sam da će se tada stvari još više popraviti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 (edited) Čekaj, jel to znači da treba da obustavimo naš tajni master plan da preselimo sav sadržaj na fejs i ugasimo sajt? I kako to misliš da fejsbuk nije internet?Tužno je kako se preskoči većina napisanog, uhvati za jedan detalj koji odgovara, i onda oko toga isplete i iskonstruiše ostatak. Mislim da sam previše mator da raspravljam o nečemu što mi je učitano, više mi te stvari "ne pristiskaju dugmiće" Ako ima neko zainteresovan da smisleno kritikuje, bilo bi super da prodiskutujemo na temu aktivnosti foruma i šta uraditi. Samo treba promisliti prvo, kao što je bee beep uradio.master plan treba da vam bude kako vratiti kvalitet projekta jer je ovaj vebsajt nekada imao kvalitet, sada se sve pretvorilo u samopromociju dvojice clanova foruma i trkom za lajkovima na facebooku. od nekada divnog mesta napravili ste jedan obican pvc sajt koji nema dusu i samo vam jos fale starlete da ugodjaj bude potpun jer ako spojite vase i njihove lajkove zaboga bicete sampioni u regionu. ne znam sta je preskoceno,napisali ste da se povecao broj poseta i ja sam napisao da to je samo zbog vase agresivne facebok kampanje. imate kvanttitet ali nemate kvalitet. da , za normalne ljude facebook ne moze biti internet jer internet je mnogo vise od narcisoidnog sajta gde se kace slike sa letovanja i cekaju lajkovi. kako onda ljudi koji posecuju takav sajt mogu biti bilo kakkvo merilo kvaliteta. nije jasno kako ste i vi upali u zamku zvanu facebook. zna se dobro kakav profil ljudi posecuje facebook i koliko su lajkovi merilo nekog kvaliteta. urose,nabrojao si koliko je koji clanak imao lajkova i smatras da je to merilo kvaliteta texta_? pogledaj koliko lajkova dnevno imaju starlete i bice ti jasno da li like na facebooku moze imati bilo kakvu jacinu sto se bilo kakvog kvaliteta tice. na forumu vise nema pravih iskrenih putnika koji su postovali odlicne informacije a informacije daju dusu forumu. dovukli ste gomilu turista sa facebooka koji jadni ni ne ynaju zasto su kliknuli na link prema sajtu kluba putnika a lajkovali su yato jer inace lajkuju sve sto se tamo pojavi. ali bitno da se vama povecala poseta. ugasite facebook profil pa ces videti kako ce se poboljsati kvalitet foruma jer ce ostati stvarno putnici a ne turisti. slika govori vise od hiljadu reci Edited March 26, 2015 by milanjak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 E alal ti vera! Odavno nisam pročitao nešto sa čim bih se 1000 % složio... Čista emocija (putnička) & "analogna" svest... Bravo kume... PS: Što veći putnik - manji ego... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 Na kraju želim da te pozovem da budeš aktivniji na forumu i izboriš se za teme i diskusije koje su ti draže i zanimljivije. Valjda si i ti deo te "duše" o kojoj govoriš. To i radim Tamo gde se pronalazim i gde mogu da doprinesem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 To i radim Tamo gde se pronalazim i gde mogu da doprinesem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 Mene samo zanima koliko trenutno ljudi uređuje Klub i koliko vas je aktivno u radu. Nekako je ceo Klub postao prazan...Ako vam je bio cilj da uništite to što sami i pravili onda ste na dobrom putu. Kao što neko reče, kvantitet nije kvalitet, i kvantitet lajkova, članova i drugih brojki teško da će gurati Klub napred, ali to je pitanje za vas same... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 (edited) Ako vam je bio cilj da uništite to što sami i pravili onda ste na dobrom putu.Have no fear, sofra is here 'ajdete, nemojte preterivati. Neko iskoči, neko uskoči - entuzijazam je kao energija, ne nestaje. Prateći postove s ove teme, ispada da ste se uhvatili najmanje bitne stvari - FB i lajkova na FB. Kao i uvek, statistika (lično sam njen veliki ljubitelj) nešto prikazuje, mnogo više skriva, ali nikako ne treba da bude uzrok zavade. Elem, što se tiče FB, mislim da u tome nema ništa loše, jer tekstovi lakše dolaze do većeg broja ljudi (oko toga se valjda svi slažemo?!). Neće svi koji su lajkovali, džojnovali ili šta već stranicu pročitati, niti će neki od njih negde otputovati - ali ko mari ako su tekstovi dobri, neko će se već upecati i pročitati.Verujem da i dalje postoji kritična masa za održivost KP-a i da će se svakako pojaviti i novi (mlađi) likovi koji će doneti boljitak. O svim ostalim nesuglasicama bolje je da se negde nađete ili ako vam nije važno prestanete da kritikujete. A što se tiče urednika, bolje vam je da energiju utrošite na izdavanje knjige, jer ja i dalje čekam Edited March 26, 2015 by sofra Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2015 A jbg, sve ostalo pati zbog knjige. Stvarno se trudimo kao konjine, ali ne zavisi samo od nas.Što se tiče ekipe, najaktivnije je nas četvoro, Lazar, Nikolina, Marko i ja. Zajeno sa ostatkom uredništva, uredno smo se nabrojali na stranici O nama. Ima nas oko 10. Koristimo mejling listu, gde se dogovaramo oko objava i ostalih stvari, kako tekućih tako i dugoročnih.Imamo i širu listu koja broji oko 50 ljudi. Tu su volonteri, prevodioci, fotografi, novinari, ilustratori, tražioci sadržaja na netu, zadrti fanovi, svi koji su voljni da pripomognu. Sporadično se desi da neko upadne s jedne liste na drugu (jer je povećao ili smanjio angažman), dolaze i novi ljudi koji se prijave kao volonteri, a neki pak otpadaju sa obe liste jer se pokazalo da su nezainteresovani.Pomozite i vi na konkretan način, prijavite se. Entuzijasta navek nedostaje a redakcija Kluba stvarno je mnogo otvorenija nego što mi se čini da vam se čini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2015 Nisu važni ni lajkovi ni posećenost sajta ni ćaskanje na forumu, važan je kapacitet za organizaciju većih projekata. Drugim rečima, važne su pare i pomoć koje nam daju obični ljudi (a ne firme, države, agencije ili šta već) za Putničku kuću, knjigu i druge projekte za koje verujemo da su od značaja za celu zajednicu.Zasad to ide sasvim dobro. Mnogi su već kupili knjigu. Uskoro ćemo objaviti brojke.Ako zajednica bude nastavili da nas podržava bićemo u stanju da izvodimo sve ozbiljnije organizacione i produkcione projekte. Bićemo u stanju da budemo samostalni i održivi, a da ne budemo komercijalni.To je suština naše vizije.I forum i fejsbuk samo su medijski kanali za ostvarenje te vizije: sredstvo, a ne cilj po sebi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2015 Kada smo već kod te kupovine, morate da nađete vremena ili nekoga ko bi pisao ljudima koji su uplatili i zahvalio/la im se na podršci. Barem povratna informacija da je uplata evidentirana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites