Followers 0

Migrantska kriza

171 posts in this topic

Slazem se Relja, i ja se prvi zalazem da se svi slozimo da im pomognemo da se dokopaju Madjarske sto lakse, ali nekako mislim da cemo opet mi nagrabusiti. :P

Па лако могуће, ал то нам неће бити криви имигранти и избеглице, као што нам ни досад нису били они криви :)

Evo jedan citat sa jednog sajta, ko se sve bar zvanicno bori u Siriji:

Asad (protiv pro-americkih pobunjenika i ID, a povremeno saradjuje sa Kurdima a naoruzavaju ga Rusi), ID (Bore se protiv svih, jedino precutno saveznistvo sa Al Nusrom), Al Nusra (saveznik pro-americkih pobunjenika ali ih Ameri ne podrzavaju), Kurdi (bore se jedino protiv ID, saradjuju sa svima ostalima, naoruzavaju ih Ameri i povremeno Asad), pro-americki pobunjenici (u savezu sa Nusrom, saradjuju sa Kurdima, bore se protiv Asada i ID, Ameri ih naoruzavaju), Ameri (bombarduju ID), Rusi (uskoro ce da bombarduju ID i Nusru), Turci (nesto kao bombarduju ID a ustvari ciljaju Kurde).

Sad, Rusi kao ne ucestvuju, ali tu je naoruzanje, kao i Iran. 

Jedna stvar mi ne ide u glavu- citam neke nase forume, i vecina ljudi koji se tamo pojavljuju je izrazito protiv izbeglica,-sirijskih ( posto o njima pricamo)...Takodje, argumenti kojima se sluze su izmedju ostalog: i ja nemam platu, dete bolesno ne mogu da platim privatnog lekara, nema posla, pa ponovo nisam izbegao i zaputio se na divljaka u nemacku..drugi komentari su tipa: sto ne ostanu da brane svoje ognjiste...

nije mi jasno da li je moguce da su svi ti ljudi toliko tupavi, da mesaju babe i zabe, i ni ne razmisljaju o onome sto napisu, ili su to naruceni komentari ovih desnih organizacija...

ako je ovo prvo, onda me brine u kakvom drustvu zivim, sredina moze opasno da zaglupi...ako ne mene, onda moje dete...

i da li je moguce da tih ljudi ima bas toliko mnogo, ili su oni najglasniji....da li neko ima komentar na to?

Људи су тупави. И мало покварени.

Мислим да се то узгаја односно толерише годинама, та нека поквареност, себичност, гледање злим очима на свет око себе... друштвено је прихватљива... 

Neki nasi ljudi su nasim ljudima koji su izbjegli iz Krajine naplacivali 5 maraka za sendvic, flasu vode i slicne artikle tako da ovakvi stavovi prema potpunim strancima od kojih su mnogi druge vjere uopste ne treba da cude.

Mnogi nasi ljudi su izuzetno primitivna i zatucana stoka, ti su u velikoj vecini rekao bih.

Edited by ThirstyTraveler

Neki nasi ljudi su nasim ljudima koji su izbjegli iz Krajine naplacivali 5 maraka za sendvic, flasu vode i slicne artikle tako da ovakvi stavovi prema potpunim strancima od kojih su mnogi druge vjere uopste ne treba da cude.

Mnogi nasi ljudi su izuzetno primitivna i zatucana stoka, ti su u velikoj vecini rekao bih.

ok. i zatucanost i pokvarenost i sve...ali glupost :LOLLL: ..

da li je moguce da neko moze da bude toliko glup i da ne razmisli pre nego sto poredi svoju situaciju u kojoj on nema platu i nema za kiriju, pa ponovo ne bezi nigde, sa situacijom kada neko bezi zato sto sutra mogu da mu ubiju dete , ili njega, i cao..kraj zivota...

i to ne neko , nego BRDO ljudi ima takva idiotska poredjenja...

To se pitam, da li je moguce da ima bas toliko glupih ljudi, ili ima puno placenih komentara?

ovo prvo mi bas unosi nemir u kosti hehehh...

Imam isti osećaj. Doduše, imam i neku godinu viška, pa sa njom i odgovarajuću dozu cinizma da me količina ljudske gluposti i zlobe sve manje iznenađuje.

Never underestimate the power of stupidity.

Још је Ерика Јонг у својој књизи "Како спасити властити живот" написала "Најбољи начин да одгојиш заклетог капиталисту је да га одгојиш у комунизму", тако некако.

Ми смо као народ имали два извора морала, патријархат и комунистички морал. И једно и друго се данас сматра за превазиђено, а никад нисмо дошли до тог неког културног грађанског цивилизованог морала. 

Бацили су нас из комунизма у најсуровији облик капитализма, и народ је у великом броју почео и да се понаша као животиње, гази, гризи, удри, укради, слажи, превари... то је врхунац пожељног понашања.

Још је Ерика Јонг у својој књизи "Како спасити властити живот" написала "Најбољи начин да одгојиш заклетог капиталисту је да га одгојиш у комунизму", тако некако.

Ми смо као народ имали два извора морала, патријархат и комунистички морал. И једно и друго се данас сматра за превазиђено, а никад нисмо дошли до тог неког културног грађанског цивилизованог морала. 

Бацили су нас из комунизма у најсуровији облик капитализма, и народ је у великом броју почео и да се понаша као животиње, гази, гризи, удри, укради, слажи, превари... то је врхунац пожељног понашања.

pitanje je koliko je kulturna( ili nekulturna) matrica celog drustva ta iz koje se uci odredjeni oblik ponasanja..po mom misljenju, ipak to ide iz socijalne sredine,tj. neposredne okoline, tj. prevashodno porodice kao osnovne jedinice....ako je u nekoj porodici prihvatljivo ponasanje da se grize, laze...to ce se preneti i na decu.....takodje obrazovanje tu ima dosta udela..obrazovaniji sloj drustva uglavnom ima vise moralne vrednosti...kad kazem obrazovaniji, naravno da ne mislim i najbogatiji ( to uglavnom i ne ide jedno s drugim heheh) ali takodje ne mislim i na obrazovanje potvrdjeno nekom diplomom....svi znamo sta znaci pojam- intelektualac...

mislim da je kod nas najveci problem zaostalost drustva,neobrazovanost ,nezainteresovanost za promenu bilo cega ( a trebalo bi svesti, prevashodno) pa iz toga proisticu sve ove lose osobine gore nabrojane...

ok, dosta uticaja ima i cinjenica da smo dugo dugo bili pod dominacijom strane sile, turske, tako da je narod cesto morao da se sluzi raznim sredstvima da bi fizicki opstao....takvo ponasanje je tada bilo prihvaceno, zarad opstanka, ali je opstalo i do danasnjih dana, a sve zbog nedovoljne zelje za promenom...okolnosti su se promenile, ali ljudi nisu heheheh

Мислим да криза вредности, морала, васпитања... следи целокупну кризу друштва, иначе не би била толико раширена. 

Разноразне појаве имају разне корене, до садашњих околности је како или шта ће се испољити.

Тако ми као народ имамо и традицију гостопримства и традицију да мрзимо сваког ко није из нашег села, традицију космополитизма и традицију екстремне ксенофобије... 

Пар опаски о "карактерима народа" :)

http://www.vreme.com/arhiva_html/488/08.html

Edited by Relja

Danas,u Madjarskoj:

Izbeglice probile ogradu prihvatnog centra

Oko 300 izbeglica probilo je danas ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka auto-putu M5, saopštila je mađarska policija.

U saopštenju se precizira da se incident dogodio danas nešto pre podneva i da su izbeglice u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, nakon čega je policija počela da hvata izbeglice.

Policija ne navodi više detalja o tom incidentu, osim da je deo auto-puta koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a saobraćaj se preusmerava na lokalni stari put. 

U pravo u kampu kod Reske došlo je do prvog ozbiljnog incidenta kad je mađarska policija bacila suzavac na izbeglice. 

Stotine iznerviranih izbeglica danima blokiranih kod železničke stanice u Budimpešti počeli su da skupljaju svoje stvari i najavili da će krenuti peške ka Beču.

Stvar je sledeca, koliko sam obavesten. Te sve drzave ne zele da prime izbeglice, imaju zidove, vojsku na granici itd. Primaju samo izbeglice sa vizama! Izbeglickim. I primili su neke koji imaju nekog u tim zemljama, ali teska srca. 

Znaci, da bi tamo usli, treba im viza, koju ne mogu dobiti. Dok u Evropu, kao sto vidimo, moze da udje ko kako hoce. I jos da bude placen kad stigne u Evropu. 

Sto se mene tice, neka idu, samo sto dalje od Srbije, jer mi i dalje imamo nase izbeglice koje nisu zbrinute decenijama. 

Britanija je primila 6000, navodno. Bas su se pretrgli, narocito kad znamo da su zakuvali sve.

Ameri kao ce primiti izmedju 5000 i 8000. Ali kad ih pre toga istresu iz gaca od provera, a kod nas ulaze ko gde stigne, ovi ni ne pokusavaju da glume da brane granicu..

Nasa granica je otvorena za sve. Vazno da smo se ljutili na onog ceha ili poljaka sto je napravio Liberland ili kako se vec zvala ta nova drzava kod Apatina. Coveka terali, hapsili, a vidi sad, prolazi ko kako hoce i gde hoce. Malo sale.

Sto se mene tice, neka idu, samo sto dalje od Srbije, jer mi i dalje imamo nase izbeglice koje nisu zbrinute decenijama. 

Ne postoje naše i njihove izbeglice.

Ameri kao ce primiti izmedju 5000 i 8000. Ali kad ih pre toga istresu iz gaca od provera, a kod nas ulaze ko gde stigne, ovi ni ne pokusavaju da glume da brane granicu..

izbeglicama ne trebaju vize..vazno je samo da udju na teritoriju odredjene zemlje, i da podnesu zahtev za izbeglicki status..

kod nas se sve izbeglice registruju, i uglavnom svi ulaze vozom ili autoputem, gde postoji policija....tu im uzmu sve podatke, i daju legitimaciju, sa kojom posle mogu da obavljaju i bankarske transakcije..

ukoliko niste znali, kod nas mogu sa tim papirom da podizu pare iz western uniona, sto im rodjaci salju...i za mnoge je srbija prva zemlja gde to  mogu da urade..posto su svoje dokumente bacili, a bez dokumenta ne moze da se podigne novac..

tako da, nije bas da nema nikakve kontrole...ali za "odbranom" granice, stvarno nema nikakve potrebe, jer nas niko i ne napada...

Nego koje? Zajednicke, nase? Ili samo njihove?

komentarisanje izbeglica na vulgaran nacin uglavnom praktikuju mladji ljudi, koji se ne secaju nasih " izbeglickih kriza", i kako su se nase izbeglice, dovijale, gde su sve odlazile i kako su ih primali...

ti klinci su uglavnom culi iz prica nesto, ali ne znaju stvarno stanje stvari...kako je to zaista strasno bilo...

Ne postoje naše i njihove izbeglice.

"Nase",u smislu (a secas se toga Lazare) da one izbeglice prvo iz Hrvatske,a onda i Bosne,niko nije hteo,Jedino smo ih mi (mahom Srbija i manjim delom Crna Gora;ostali zanemarljivo) primili.

(naknadno su se setili Amerika i Kanada da prime odredjeni broj;al na to se cekalo,nije moglo odmah;dakle,prvo u Srbiju,pa kad dodje vreme onda tek preko okeana;ili na nemacko govorno podrucje:Austrija,Svajcarska,Nemacka)

komentarisanje izbeglica na vulgaran nacin uglavnom praktikuju mladji ljudi, koji se ne secaju nasih " izbeglickih kriza", i kako su se nase izbeglice, dovijale, gde su sve odlazile i kako su ih primali...

ti klinci su uglavnom culi iz prica nesto, ali ne znaju stvarno stanje stvari...kako je to zaista strasno bilo...

Ja nisam zeleo nikog da uvredim i zao mi je ako sam to uradio, naprotiv, zao mi je tih ljudi, zaista, ali podrzavam da idu iz naseg dvorista, u bilo koje Evropsko. 

Mislim da nije naša ekonomska kriza razlog što veliki broj ljudi ima odbojnost prema izbeglicama, već činjenica da smo jako dugo bili zatvoreni i idalje smo. I dalje imamo zanemarljivo malo stranih turista a o doseljenicima da ne govorim. Gotovo sve drugačije i strano naši ljudi vide kao pretnju za sebe.