Posted August 24, 2015 Evo šta nam rade migranti!https://twitter.com/kazi_tibi/status/635497155105554432?lang=en Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 gledam ovo sa sirijcima & "sirijcima" i baš NIŠTA ne razumem. da li je to pao damask ili bagdad? valjda bi do sada čuo za to?gledao sam mape gde isil drži kontrolu: nije se zančanjie uvećala u odnosu na prošlu godinu.pa, onda odkud ovi ljudi? iz turskih centara - rekao bih. kao da ih turci kipuju u grčku, a ovi onda dalje: svako ima nekog u "nemačkoj". svako ima neki fansi telefon, svi traže internet, dosta ih "govori" engleski - svi imaju neku kintu...pa, je**te - koji su ovo likovi?.starosna struktura mi liči kao na vojsku koja je bacila oružje pa se dala u bežaniju, malo tu ima baba & deda, jako malo da bi mi bili uverljivi.nisam "zaverenik" ali ni ništa nije jasno... ali osećam da tu mnogo toga smrdi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Za detaljno objašnjenje ko su džihadisti IS i šta su im ciljevi i ideologija, pogledati:http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/03/what-isis-really-wants/384980/Autor dosta ubedljivo izlaže da to što IS radi i propoveda ipak piše u Kuranu, bar po jednoj interpretaciji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Beže ljudi da ne bi poginuli u ratu, šta tu nije jasno? I dokle više sa tim argumentom "većina tih što dolaze su muškarci u najboljim godinama"? Kanda se zaboravilo šta su sve ljudi radili devedesetih da bi izbegli mobilizaciju, gde su se sve krili i koliko su daleko putovali da ih ne bi oterali u rat. Nije moja baba Živana sa svojih 90 godina pobegla u Dominikansku Republiku da bi se spasla rata. Bežali su mladi ljudi, vojno sposobni. Zar neko zaista misli da je moguće biti mlad, "vojno sposoban" muškarac u Siriji - bilo u Asadovom delu zemlje, bilo u onom koji drži ISIL ili neka druga vojska - i jednostavno sedeti kod kuće i odbiti da se uzme oružje? Vojna policija pokuca na vrata, a ti kažeš: "Izvinite, meni se nešto i ne ide u rat, imam drugih obaveza", oni se izvine što su te uznemirili i odu dalje. Ništa suvisliji nije ni argument "svi oni imaju fensi mobilne telefone." Imaju ih i nomadi u Sahari i plemena u Keniji! Iako nemaju ni struju ni tekuću vodu. I prosjaci po ulicama imaju mobilne. A tek to što "svi traže internet"... pa recite mi, molim vas, ko još u današnje vreme koristi internet? A tek to što svi govore osnovni engleski... shvatio bih čuđenje i teorije zavere da svi govore, recimo, mandarinski kineski. Ko još u današnje vreme natuca engleski? Da rezimiramo: mladi "vojno sposobni" ljudi beže od mobilizacije, natucaju engleski, imaju mobilne i koriste internet. Umesto da lepo ostanu i poginu, da ne znaju nijednu reč engleskog, da koriste pejdžere i šalju golubove pismonoše. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Tema je pročišćena, valja uložiti napor za debatu inače će se proizvoditi samo buka bez pokušaja razumevanja. Izlivi emocija nam baš i ne trebaju ovde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Za detaljno objašnjenje ko su džihadisti IS i šta su im ciljevi i ideologija, pogledati:http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/03/what-isis-really-wants/384980/Autor dosta ubedljivo izlaže da to što IS radi i propoveda ipak piše u Kuranu, bar po jednoj interpretaciji.Вероватно пише, наравно, суштина је у томе како се чита и ко га чита. А Куран тренутно неки јако гадни људи читају на неки јако гадан начин, између осталих.Сетимо се да су хришћани уништили Александријску библиотеку читајући своје свете књиге... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Mislim da je Gete jednom rekao kako se u istoriji čovečanstva oduvek smenjuju tri generacije: prva traži Boga, druga mu podiže hramove, treća ruši hramove da bi tu podigla svoje blatnjave kolibe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Beže ljudi da ne bi poginuli u ratu, šta tu nije jasno? I dokle više sa tim argumentom "većina tih što dolaze su muškarci u najboljim godinama"? Kanda se zaboravilo šta su sve ljudi radili devedesetih da bi izbegli mobilizaciju, gde su se sve krili i koliko su daleko putovali da ih ne bi oterali u rat. Nije moja baba Živana sa svojih 90 godina pobegla u Dominikansku Republiku da bi se spasla rata. Bežali su mladi ljudi, vojno sposobni. Zar neko zaista misli da je moguće biti mlad, "vojno sposoban" muškarac u Siriji - bilo u Asadovom delu zemlje, bilo u onom koji drži ISIL ili neka druga vojska - i jednostavno sedeti kod kuće i odbiti da se uzme oružje? Vojna policija pokuca na vrata, a ti kažeš: "Izvinite, meni se nešto i ne ide u rat, imam drugih obaveza", oni se izvine što su te uznemirili i odu dalje. Ništa suvisliji nije ni argument "svi oni imaju fensi mobilne telefone." Imaju ih i nomadi u Sahari i plemena u Keniji! Iako nemaju ni struju ni tekuću vodu. I prosjaci po ulicama imaju mobilne. A tek to što "svi traže internet"... pa recite mi, molim vas, ko još u današnje vreme koristi internet? A tek to što svi govore osnovni engleski... shvatio bih čuđenje i teorije zavere da svi govore, recimo, mandarinski kineski. Ko još u današnje vreme natuca engleski? Da rezimiramo: mladi "vojno sposobni" ljudi beže od mobilizacije, natucaju engleski, imaju mobilne i koriste internet. Umesto da lepo ostanu i poginu, da ne znaju nijednu reč engleskog, da koriste pejdžere i šalju golubove pismonoše. Много је ту ствари нејасно и наравно да се код људи стварају теорије завере. Немам ништа против ових људи али ваљда се од рата у својој држави бежи у прву државу у којој нема рата. Ови несрећни људи прођу десет држава у којима нема рата да би стигли у срце Европе. Мислим да их не треба спречавати да се домогну Немачке, јер ако Немачка жели да их прими то је њихова ствар. Гостопримство које су добили у Србији нису имали нигде на путу до Немачке и на то требамо бити поносни. Наравно да ми је жао ових људи јер они су најмање криви за оно што се дешава у њиховој држави. Поновићу, немам ништа против ових људи, желим да срећно стигну тамо где су кренули а наше у Србији је да их у томе не спречавамо. Како можеш упоређивати мобилизацију у Србији и мобилизацију у Сирији. У Србији су мобилисали и онда слали на територију друге државе а у Сирији када те мобилиши остајеш да браниш свој кућни праг а не праг негде у Емиратима. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Kontam da ako krene ova tema putem imigranata na Balkanu, izgoriće nam prsti na tastaturi, vruć je to krompir. Možda otvoriti drugu temu sa migracijama a ovdje se fokusirati na samu Siriju.Ono što čitam je da je sve puno. Sinoć su u Bejrutu krenuli protesti, navodno zbog smeća. Grad je prebukiran Sirijcima, ima već nekoliko godina. Jordan slično, samo što oni imaju taktiku da formiraju neku vrstu izbjegličkih kampova u pustinji koji mi vako na fotkama izgledaju kao koncentracioni logori. Tursku granicu, onoliku, nije moguće kontrolisati. Čudio sam se kako se ranije nije počelo sve dešavati, ovdje kod nas.Kako konflikt ulazi u poodmaklu brutalnu fazu, nikome sad nije dobro. Sva se priča koncentriše oko ISIS-a a mnogo je više frakcija, privremenih i onih stabilnijih. Čini mi se da svi ratuju. Vjerujem da se na terenu dešava: evo neko selo formiralo svoju vojsku, poslije 5 dana se priružili ISIS-u, jedan dio nije htio pa se otcjepio, i tako taj raspad.Jedina koliko-toliko mirnija zona je na obali mediterana, okolina Latakije i Tartusa. Ali, i tu je brutalno postalo za većinske alavite jer sad regrutuju sve u vojsku, gine se svaki dan. Bježi se i odatle na Kipar, za Tursku...Damask je većinski pod kontrolom Asada ali nekoliko predgrađa ( čini mi se Gouta i još nešto, zaboravio sam) su pobunjenička (kojoj tačno frakciji pripadaju,ima li možda tamo više frakcija - ne znam) i postaje sve nestabilniji. Neki dan je masa ljuda poginula u granatiranju pijace, barem tako javljaju. Južni dio prema Izraelu je mjesto stalnih borbi, čak su prijavljene situacije da su neki ranjenici prelazili granicu koja je blokirana godinama, koliko sam razumio sve UN snage su povučene a izraelska vojska je na maksimumu pažnje, izvještavalo se da su i oni bombardovali nekoga, iako ne vole da intervenišu, izbjegava se sukob na Golanu. Ovaj dio prema Jordanu je skoro potpuno van Asadovih snaga, postoji ta neka vojna baza u Deir ez Zoru oko koje godinama vode bitku, ali i u samom gradu. Pustinjski, centralni i dio prema Iraku je skoro potpuno pod ISIS-om. Na sjeveru je otvoren front između Kurda i svih ostalih, svi se optužuju za pokolj, s vremena na vrijeme. Alepo i Idlib na sjeveru su apsolutna ludnica, čini se da je tamo prisutna svaka frakcija. Na sve to, ne treba zaboraviti svakodnevno bombardovanje od strane "koalicije".Pa i Turska se pridružila avionima prije nekoliko dana.Sirija je postala crna rupa, usisava sve.Teško će se ovo raspetljati. Na samom početku, činilo se da postoji ovi i oni, Asadov režim i pobunjeničke snage. Sada ispade da postoje mnogi. Ne vjerujem da će se ovo lako riješiti, samo se širi. Irak je već upao u dubiozu,mislim ne znam ni da li je ikada izašao. Liban čeka, bojim se da neće proći dugo vremena, raznovrsna je to zemlja. I napeta. Izrael i Palestinu da ne pominjem. Egipat se počinje gubiti u sopstvenom problemu na Sinaju i šire. Recimo da je Libija predaleko, mada šta je danas daleko? Ona je tek haotična. Tamo se i ne zna šta bi se otprilike moglo dešavati. Ne mislim da će imigranti predstavljati problem epohalnih razmjera, možda iz razloga što je većina siromašna i što je postalo jako teško se kretati kroz Siriju, pa i van nje.Izginuće, umrijeti od bolesti ili gladi. Ili preživjeti. Biće tih povremenih valova za one koji imaju sredstva i hrabrost, EU će "blagonaklono donirati" keš za izgradnju azilnih centara Bugarskoj i Grčkoj, i ti ljudi bi mogli tamo ostati zauvijek, baš kao što su Palestinci ostali u predgrađu Yarmouk u Damasku. Sredinom prošlog vijeka su im rekli, vratićete se kad se smiri. Osijedili su i dočekali još jedan, još krvaviji sukob.Naravno, lična priča nekoga je uvijek van ovih besmislenih ali mogućih okvira. Koliki god bili potresni snimci sa makedonsko-grčke granice ili iz nekih čamaca, treba imati na umu da su to oni koji su se izvukli. Možda njihovi mali životi dobiju neku šansu, makar im neko ne drži pištolj na sljepočnici. I zato ih ne žalim, već podržavam, neka ostanu ili idu dalje. Žao mi je onih koji su se udavili u moru. A najžalije mi je onih koji su ostali u Siriji, milioni njih.Ne vjerujem da ćemo uskoro čitati svijetle putopise iz Sirije, putopise uopšte. Pronašao sam ovaj forum prije nekoliko godina, jer sam želio ići tamo Balkan Flexi Passom. To je bila jedna od najaktivnijih tema, znate vi koji ste išli. Sad nam ostaje da nagađamo. Nije Sirija baš davala znakove prije par godina da bi mogla krenuti po zlu. Mislim, Bliski istok je to, uvijek nešto možeš očekivati, ali tada bih više dao šansu za ovakvo krvoproliće Libanu, Izraelu, Irak je svakako u toj lokvi.Ko bi rekao... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Нажалост неколицина је направила хаос у Сирији и сада испашта сиротиња раја. Што се тиче ове теме, тешко да ћеш у скоријој будућности читати нешто о туристичкој посети, јер нажалост још дуго времена тамо неће бити мира и исто тако могућности да полако и опуштено обиђеш некада прелепу Сирију. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 (edited) Много је ту ствари нејасно и наравно да се код људи стварају теорије завере. Немам ништа против ових људи али ваљда се од рата у својој држави бежи у прву државу у којој нема рата. Ови несрећни људи прођу десет држава у којима нема рата да би стигли у срце Европе. Мислим да их не треба спречавати да се домогну Немачке, јер ако Немачка жели да их прими то је њихова ствар. Гостопримство које су добили у Србији нису имали нигде на путу до Немачке и на то требамо бити поносни. Наравно да ми је жао ових људи јер они су најмање криви за оно што се дешава у њиховој држави. Поновићу, немам ништа против ових људи, желим да срећно стигну тамо где су кренули а наше у Србији је да их у томе не спречавамо.Како можеш упоређивати мобилизацију у Србији и мобилизацију у Сирији. У Србији су мобилисали и онда слали на територију друге државе а у Сирији када те мобилиши остајеш да браниш свој кућни праг а не праг негде у Емиратима.Кад се тек запуца, бежиш где можеш, да спасеш главу. Кад прође пет година, бежиш негде где можеш да живиш нормално. Не, то није камп у Јордану или Либану, то је Немачка или Шведска. Ако је ту нешто нејасно НАМА, са толико Балканаца по најбогатијим земљама света, уместо по Румунији, Бугарској, Мађарској... онда га јебем ако знам шта јесте јасно.Јако је слатко што мислиш да ти људи треба да бране кућни праг, али бар о Србији немој да причаш глупости. Јеси чуо ти некад за Југославију?Ваљда они знају где има бољих прагова, у Немачкој или у Сирији.Али екстра ми је логика, ми нисмо требали да ратујемо, али они би требали... педери дезертерски... Edited August 24, 2015 by Relja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2015 Не, заиста не бих одговарао на последњу поруку јер видим са ким имам посла и у ком правцу би расправа ишла а то заиста не треба никоме. Извини Реља. Модераторима саветујем да ову тему строго држе под модерацијом, биће ту свега. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 25, 2015 Не, заиста не бих одговарао на последњу поруку јер видим са ким имам посла и у ком правцу би расправа ишла а то заиста не треба никоме. Извини Реља. Модераторима саветујем да ову тему строго држе под модерацијом, биће ту свега.Сори, али приче типа "могли би они мало да ратују и бране своје кућне прагове (при чему је смрт, и то почесто крајње монструозна врло вероватна)" и "Србија је слала војску у иностранство, па ми зато не би требали, ал они би требали" и мени јасно кажу "с ким имам посла". Као и приче "сумњиво ми је што им се више свиђа Немачка од логора у јорданској пустињи, треба да су сретни што имају живу главу, шта би још". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 25, 2015 SVET | 25.08.2015 09:10 SAD će 2016. primiti od 5.000 do 8.000 sirijskih izbeglica Sjedinjene Američke Države (SAD) bi u 2016. trebalo da prime između 5.000 i 8.000 sirijskih izbeglica, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.Vašington bi trebalo da prihvati "između 1.000 i 2.000 sirijskih izbeglica ove godine i između 5.000 i 8.000 sledeće, 2016. godine", rekao je sinoć Kirbi.On je dodao da se razmatraju slučajevi 15.000 izbeglih iz Sirije, koje je Vašingtonu dostavio Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).Najviše sirijskih izbeglica nalazi se u Turskoj i u Libanu.UNHCR procenjuje da će do kraja godine biti 4,27 miliona izbeglica koje su od počeka rata u Siriji, 2011. godine, napustile svoju zemlju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 25, 2015 mogu usput da navrte i u PK u Atini... baš bi bio to lep susret pravih putnika... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 Одлични Сомборац... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 Meni je baš simpatično kad neko iz Srbije (od svih zemalja!) pita "A zašto nisu ostali u susednoj zemlji?", pošto niko iz Srbije nikad nije otišao dalje od Mađarske u potrazi za boljim životom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/585578/Poverenica-Migrante-treba-naseliti-u-pustim-delovima-Srbije"Treba razmisliti, ponuditi opciju da ti ljudi ustanu u delovima Srbije koji su pusti. Tu bi trebalo uraditi selekciju, detaljnu bezbednosnu procenu, iako niko u ovoj fazi ne želi da ostane u Srbiji, možda će se to promeniti u nekoj novoj fazi - ocenila je poverenica." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 То већ јесте сумњиво.Јер избеглице не желе да остану у Србији, посебно не у њеним пустим деловима.Биће да је неко намигнуо о каквим камповима типа Науруа.( https://en.wikipedia.org/wiki/Nauru_detention_centre ) Мало ми је јадно да ту идеју гура повереница за заштиту равноправности грађана. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 Evo doživeli smo da i ovaj kaže nešto pametno:http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/585761/Stefanovic-Zabrana-skupova-protiv-migranata Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 Znam dosta nasih izbeglica iz bosne i hrvatske, koji su dosli u srbiju ili crnu goru, ostali 6 meseci do 2 godine, i potom primljeni sa izbeglickim statusom u kanadu, norvesku, svedsku i veliku britaniju...Nisu ostali u ¨najblizem¨ okruzenju..gde da ostanu...u zemlji gde je potencijalni ratni sukob mirisao u vazduhu... nazalost, to se i desilo...drugi su bili humani prema nama, nadam se da cemo i mi vratiti nekom tu humanost...evo prilike... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 26, 2015 Gde su sirijske izbeglice? Prof. Hans Rosling objašnjava: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 27, 2015 (edited) Mislim da političari kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju vole da prave problem tamo gde ga nema sve zarad svoje političke promocije. Imajući u vidu činjenicu da izbeglice ne žele da ostanu u Srbiji, Makedoniji, pa ni Mađarskoj sledeće pojave mi jako bodu oči:Mađarski zid- neverovatno glup potez Orbana koga su do juče rušile mase ljudi na protestima u Budimpešti, sve pod sponzorstvom Evropske Unije. Bogatije zemlje EU, kao što su Nemačka, Francuska i Britanije, su objektivno jedine kojima ova situacija može ozbiljno ekonomski i bezbednosno da naškodi. Dolazak više miliona ljudi bez novca i plana, u njihove gradove, verovatno sa sobom nosi velike ekonomske posledice. Onda Orban, do juče nazivan diktatorom od političara i medija iz tih zemalja, pokušava da "zaštiti" EU od izbeglica, gradnjom nekog zida, koji ako ćemo iskreno i nije neka barijera, ali definitivno otežava i ovako tešku situaciju u kojoj se izbeglice nalaze.Izjave pojedinih političara u Srbiji da Srbija treba da gradi isti takav zid- Ovo je jedina stvar koja mi je donekle jasna, pošto kad pojedini konzervativni političari u Srbiji izjavljuju da na našim granicama treba graditi zidove, oni to definitivno rade da bi ubrali koju simpatiju i glas i situirali nekog svog pašenoga u kakvom javnom preduzeću posle sledećih izbora. Kritična je činjenica da se popriličan broj ljudi prima na ove koještarije, ali opet u Srbiji ljudi vole da se primaju na razne gluposti, pa i na taj zid. Kao, evo nekih ljudi koji su siromašniji od nas, ajde da izdominiramno i malo pišamo po sirotinji.... Sirotinjo i bogu si teška. Na sreću, većina ljudi ne misli tako.Pokušaj makedonske policije da kordonom spreči izbeglice da uđe u zemlju- ovo je verovatno najgluplji pokušaj sprečavanja ilegalnog ulaska u zemlju. Ne razumem šta su ti ljudi mislili, da kad policajac udari izbeglicu pendrekom po bubrezima da će ovaj da se okrene i otpešači do Sirije. Makedonija kao i Mađarska pokušava da spreči nešto što Makedoniju ne pogađa u velikoj meri. Pored toga izbeglice u tranzitu ostavljaju velike količine novca, nažalost taj novac dolazi isključivo do ljudi koji rade u crnoj zoni i često pokušavaju da opljačkaju izbeglice. Država (kako Makedonija, tako i Srbija) definitivno treba da uradi nešto po tom pitanju. npr da organizuje jeftin, čist i udoban prevoz od jedne granice do druge.Izjava Brankice Janković da izbeglice treba naseliti u puste delove Srbije- Kako naseliti nekog negde uopšte? Mislim nije ovo Sovjetski Savez četrdesetih da možeš da pokupiš par miliona Čečena, odvezeš ih vozom za Kazakhstan i kažeš "ovo je vaš novi dom". Izbeglice očigledno ne žele da ostanu u Srbiji, ni u Beogradu, Novom Sadu i Nišu a kamoli u nekim selima u okolini Crne Trave, Alibunara, Odžaka i Lebana. Jasno kažu da hoće u EU, zašto im onde na pomoći u toj nameri.To može da se uradi na više različitih načina. Mene čudi da trenutno kad hiljade ljudi tranzitira kroz Srbiju, ne postoji autobus koji ide od Preševa do Subotice ili Kanjiže. Mislim da bi takav autobus ili voz bio ne koristan, nego neophodan. Onaj prevoznik koji danas otvori tu liniju bi zaradio milione, i kako da se niko ne seti toga. To bi pre svega bilo korisno izbeglicama pošto ne bi morali da se lomataju po Beogradu, traže smeštaj i budu opljačkani od strane pokvarenih divljih taksista i kojekakvih drugih secikesa. Bilo bi dobro kad bi taj prevoz bio organizovan od strane vlasti, sa jedne granice na drugu. Naravno izbeglicama treba ponuditi i da ostanu u Srbiji (bar onima koji imaju pravo na azil), ako ništa drugo da se odmore pre nastavka putovanja. Za tako nešto ne trebaju neka ogromna sredstva, samo sanirati neki napušteni napušteni vojni objekat (verujem da ih ima) u blizini granice sa Makedonijom i obezbediti im hranu, higijenu i krevet.Na kraju treba i pomenuti da su i mađarske i makedonske vlasti bile u jako lošoj poziciji pre dolaska velikog broja izbeglica. Videli smo ogrmone proteste i u Skoplju i u Budimpešti, a sad odjednom, kao da se ništa nije desilo. Ponekad samo vidim neku izjavu o brutalnosti makedonske policije ili poređenje mađarskog zida sa berlinskim, kao da su ih ostavili na miru oni, za čiji ćef biju ljude i teraju ih da se provlače kroz bodljikave žice... Edited August 27, 2015 by gosn.shofershajbna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 27, 2015 To može da se uradi na više različitih načina. Mene čudi da trenutno kad hiljade ljudi tranzitira kroz Srbiju, ne postoji autobus koji ide od Preševa do Subotice ili Kanjiže. Mislim da bi takav autobus ili voz bio ne koristan, nego neophodan. Ne brini, dozvoli da ti predstavim takozvani "Azilant" express.A, imas i svakodnevno vise od 20 vanrednih polazaka sa juga Laste, Nis express i drugih prevoznika na linijama od juga ka severu. Rade i prevoznici Enka iz Kanjize iz Beograda za sever, koja je zbog vanrednih polazaka iznajmila autobuse Severtransa iz Sente...Ukoliko imas kartu, mozes uci u autobus, pa koliko god vas ima, bice autobusa. Lasta taman popravlja losu turisticku sezonu. Jedino zaustavljaju neregistrovane linije, ako migranti nemaju potvrdu da su se registrovali u Srbiji i takva vozila iskljucuju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 27, 2015 Ne znam, nisam čuo za nikakve vanredne vozove. Koliko znam od Preševa do Beograda ima dva voza na dan (međunarodni za Skoplje i Solun), a ima i tri putnička za Niš. Bilo bi dobro (i isplativo) organizovati vanredne vozove direktno za Suboticu. Mislim, ako železnica može da organizuje vanredne vozove za Grožđebal u Karlovcima i Exit, može valjda i kad hiljade izmučenih ljudi treba prevoz.Za buseve nisam siguran. Lasta koliko vidim ima jedan polazak za Beograd i to iz Bujanovca, iz Preševa nemaju ništa. Ja znam da prevoznik Kavim Jedinstvo ima jedan polazak za Novi Sad i verovatno nekolicinu za Beograd, za te vanredne polaske nisam čuo. Sve je to neorganizovano i haotično, čim je toliki broj izbeglica prinuđen da kampuje pod vedrim nebom i da plaća bogatstvo divljim taksistima za prevoz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites