Followers 0

Srbija - Bih dvojno državljanstvo

32 posts in this topic

Pozdrav svima,

Ne znam je li ova tema bila, bila je slična ali nisam našao odgovor. Treba mi vaša pomoć.

Rođen sam u Srbiji, i imam srpsko državljanstvo. Ineteresuje me kako mogu dobiti BIH državljanstvo, roditelji mi nisu bih državljani, oženjen nisam :biggrin:

Preostaje jos 3 godine prijavljenog boravka, intetesuje me mogu li prijavit boravak, a biti ovamo? (Imam i rodbine tamo, mogao bih se kod njh prijaviti) I kakva je procedura za dobijanje privremenog boravka? Ili je to sve kompliklvano pa se moram dobro pomučiti.

Hvala.

Edited by Haris

A sta dobijas sticanjem BiH drzavljanstva, je li to zbog neceg konkretnog ili onako radi hobija?

Imas ovde zakon: http://www.oss.ba/dokumenti/Zakon_o_drzavljnstvu_BIH.pdf

Državljanstvo BiH u skladu sa odredbama ovog zakona stiče se: 1. porijeklom, 2. rođenjem na teritoriji BiH, 3. usvajanjem, 4. putem naturalizacije, 5. putem međunarodnog sporazuma.

Usvajanje moze ako si mladji od 18 godina. 

Ovde ti je boravak:

Stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva BiH može steći državljanstvo naturalizacijom ako ispunjava slijedeće uslove: 1. da je napunio 18 godina starosti; 2. da ima prijavljeno stalno mjesto boravka na teritoriji BiH najmanje 8 godina prije podnošenja zahtjeva; 3. da poznaje jedan od jezika ustavotvornih naroda BiH; 4. da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljivanja stranaca sa teritorije BiH od strane organa čiji je legalitet uspostavljen Ustavom i da je ova odluka još uvijek na snazi; 5. da nije osuđivan na izdržavanje kazne za krivična djela sa predomišljajem, na duže od tri godine, u periodu od 8 godina od podnošenja zahtjeva; 6. da se odrekne ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo nakon sticanja BiH državljanstva, osim ako bilateralni sporazum iz člana 14. ne predviđa drugačije. Odricanje ili gubitak ranijeg državljanstva se neće zahtijevati ako ovo nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtijevati.

I olaksani uslovi vezano za boravak:

Slijedeća lica imaju pravo da dobiju državljanstvo BiH na osnovu zahtjeva bez ispunjavanja uslova iz člana 9. st. 2. i 6.: 1. emigranti koji su se vratili u Bosnu i Hercegovinu 2. prva i druga generacija potomaka lica navedenih u stavu 3. koje su se vratile u Bosnu i Hercegovinu. Bračni drug lica navedenog u stavu 1. ovog člana, ima pravo na sticanje državljanstva BiH na osnovu molbe bez ispunjavanja zahtjeva iz člana 9. stav 2. ukoliko ispuni uslove člana 10. st. 1. i 2.

Prema tome olaksano samo ako su ti u najmanju ruku baba i deda bili iz BiH.

Edited by noskich

Treba mi zbog posla, a postoji međudržavni ugovor o dvojnom državljanstvu, po njemu 3 godine prijavljenog boravka i može se podneti zahtev za državljanstvo, tako da idem na tu soluciju.

Ali ono što mi treba i što mi nije jasno jeste oko prijave boravka, ključno je pitanje

Moglu li prijavit boravak i biti ovamo? Rekoh imam rodbine kod koje bi prijavio boravak, taman dok zavrsim fakultet to sa uzmem, a i često sam tamo.

I koja mi vrsta boravka treba?

Kako bih mogao to da izvedem?

Kako se tretira prijava prebivalista u Srbiji za srbe iz RS sa dvojnim drzavljanstvom ako prijave da kazem "fiktivno" prebivaliste u Srbiji a zadrze i ono u BiH? Jedni pisu da se ne moze imati na dva mesta prebivaliste, drugi da je to sa R.Srpskom omoguceno dva prebivalista, treci da to nije zakonski i da su hiljade ljudi nezakonito prijavljeni na dva mesta sa dve licne karte i da to niko ne proverava. Cuo sam i jos razlicitih misljenja...

Nema sta ko da pise, zakonski nije moguce imati dva prebilalista, ilegalno je. Ima masa ljudi koja ima dve licne karte ali to nije legalno, samo se tolerise. Kad sam isao u policiju da se odjavim i da vratim licnu kartu prvo su me bledo gledali, onda su me pljuvali sto se odricem drzavljanstva iako debili rade u policiji i trebalo bi da znaju da LK dokazuje samo prebivaliste.

Samo u Srbiji i RS postoji mogucnost da "predsednik" RS glasa na lokalnim izborima u Beogradu.

Eto ja zadrzao licnu kartu, jos mi istekla, i pokusam da se prijavim za onih 100 eura, nisam ni znao da zvanicno ne moze. Bila poruka da se ne prihvata prijava, ali na kraju ipak novac legao.

Odjavom ne dobijas nista, postoji teoretska mogucnost da mogu da te oglobe sto se nisi odjavio, ali se to u praksi skoro nikada ne desava. A time sto si prijavljen si u boljoj situaciji ako u nekom trenutku boravis u Srbiji ili se u nju vratis, po mnogim osnovama. Padaju mi na pamet zdravstvene usluge, glasanje, nasledstvo, trazenje posla nakon povratka... 

Edited by noskich

Lična karta i prebivalište nisu tako jednoznačno povezani. Državljanin Srbije može da ima ličnu kartu Srbije čak i ako mu stalno prebivalište nije u Srbiji.

Npr. ako državljanin Srbije vadi pasoš u Srbiji, uslov za njega je lična karta. Dakle moraš imati LK da bi ti izdali pasoš u Srbiji. U konzulatima ovo nije uslov. Kada sam vadila pasoš pre 5-6 godina u palilulskom MUP-u, naterali su me da izvadim prvo LK. Na moj komentar da nemam prebivalište u Srbiji, rekli su mi da mogu da upišu poslednju zvaničnu adresu iz prethodne LK (adresu mojih roditelja), bilo koju drugu adresu ako vlasnik nekretnine na toj adresi dođe sa ugovorom o posedovanju te nekretnine ili  na adresu nekretnine koju ja posedujem, ako postoji takva. U tom slučaju takođe treba priložiti ugovor. Ako nijedno nije moguće, oni ili sud (ne znam tačno) izdaje neka specijalna rešenja i na osnovu toga mi izdaju LK. U isto vreme, svoje prebivalište u stranoj zemlji sam koristila za ubrzavanje celog procesa. Dakle, oni su bili svesni da ja ne živim u Srbiji. Kroz istu ovu zajebanciju sam prolazila prošle godine u MUP-u Stari Grad. 

S druge strane, zakon je jasan, prebivalište duže od 90 dana u inostranstvu se mora prijaviti. Dakle, ne možeš da imaš prebivalište u Srbiji i nekoj drugoj zemlji u isto vreme. To je zvanično protiv zakonito.

Jasno mi je stavljeno do znanja u MUP-u da LK nema veze s tim da li živim u Srbiji ili ne. Tako da meni i dalje nije jasno šta se dešava sa adresom u LK u slučaju da se odjavim iz Srbije. Da li se ona menja? Ja se nikada nisam odjavljivala iz Srbije. Niti je nekome u MUP-u palo na pamet da mi to predloži kad sam prilagala singapursku boravišnu, tako da taj deo ne znam. Moja adresa u srpskoj LK je i dalje adresa iz Srbije. 

Gomila propisa je loše definisana i izjednačava državljanstvo i prebivalište, te su tumačenja različita. Ja sam htela to da sredim kada sam kupovala nekretnine u Srbiji, ali sam dobijala toliko oprečna mišljenja, u različitim institucijama da sam zarad očuvanja mentalnog zdravlja u borbi sa srpskom birokratijom i šalterskim, uglavnom polupismenim, radnicima odlučila da i dalje ne registrujem zvanično svoju emigraciju. Tako da moj savet ti je, ako ikakve poslove imaš sa Srbijom ignoriši svoju građansku dužnost da se odričeš prebivališta tamo. Pošto se država nije potrudila da opismeni svoje službenike i usaglasi propise, onda i ne zaslužuje građansku poslušnost.

S obzirom da je ovo podforum o zivotu u inostranstvu samo da prokomentarisem ovo u vezi imigranata koji kupuju nekretnine u Srbiji. Pre dosta godina i ja sam razmisljao o stanu u Beogradu, ali dosao sam do zakljucka da su cene u BG i NS nerealno prenaduvane. To mi je narocito doslo do izrazaja posto uglavnom putujem do Srbije preko Atine u kojoj ima sasvim solidnih stanova za 40-ak hiljada eura. Tako da sam zakljucio da nema mnogo smisla investirati u BG i NS. Na duze staze mislim da je dobra ideja kupiti zemlju, ako se pogodi nesto stvarno povoljno. Ima zemlje i za oko 1000 eura hektar u istocnoj Srbiji i mislim da to ne moze da omane. 

46 minutes ago, marica said:

Lična karta i prebivalište nisu tako jednoznačno povezani. Državljanin Srbije može da ima ličnu kartu Srbije čak i ako mu stalno prebivalište nije u Srbiji.

Npr. ako državljanin Srbije vadi pasoš u Srbiji, uslov za njega je lična karta. Dakle moraš imati LK da bi ti izdali pasoš u Srbiji. U konzulatima ovo nije uslov. Kada sam vadila pasoš pre 5-6 godina u palilulskom MUP-u, naterali su me da izvadim prvo LK. Na moj komentar da nemam prebivalište u Srbiji, rekli su mi da mogu da upišu poslednju zvaničnu adresu iz prethodne LK (adresu mojih roditelja), bilo koju drugu adresu ako vlasnik nekretnine na toj adresi dođe sa ugovorom o posedovanju te nekretnine ili  na adresu nekretnine koju ja posedujem, ako postoji takva. U tom slučaju takođe treba priložiti ugovor. Ako nijedno nije moguće, oni ili sud (ne znam tačno) izdaje neka specijalna rešenja i na osnovu toga mi izdaju LK. U isto vreme, svoje prebivalište u stranoj zemlji sam koristila za ubrzavanje celog procesa. Dakle, oni su bili svesni da ja ne živim u Srbiji. Kroz istu ovu zajebanciju sam prolazila prošle godine u MUP-u Stari Grad. 

S druge strane, zakon je jasan, prebivalište duže od 90 dana u inostranstvu se mora prijaviti. Dakle, ne možeš da imaš prebivalište u Srbiji i nekoj drugoj zemlji u isto vreme. To je zvanično protiv zakonito.

Jasno mi je stavljeno do znanja u MUP-u da LK nema veze s tim da li živim u Srbiji ili ne. Tako da meni i dalje nije jasno šta se dešava sa adresom u LK u slučaju da se odjavim iz Srbije. Da li se ona menja? Ja sfe nikada nisam odjavljivala iz Srbije. Niti je nekome u MUP-u palo na pamet da mi to predloži kad sam prilagala singapursku boravišnu, tako da taj deo ne znam. Moja adresa u srpskoj LK je i dalje adresa iz Srbije. 

Gomila propisa je loše definisana i izjednačava državljanstvo i prebivalište, te su tumačenja različita. Ja sam htela to da sredim kada sam kupovala nekretnine u Srbiji, ali sam dobijala toliko oprečna mišljenja, u različitim institucijama da sam zarad očuvanja mentalnog zdravlja u borbi sa srpskom birokratijom i šalterskim, uglavnom polupismenim, radnicima odlučila da i dalje ne registrujem zvanično svoju emigraciju. Tako da moj savet ti je, ako ikakve poslove imaš sa Srbijom ignoriši svoju građansku dužnost da se odričeš prebivališta tamo. Pošto se država nije potrudila da opismeni svoje službenike i usaglasi propise, onda i ne zaslužuje građansku poslušnost.

Licna karta ne moze da se ima bez prebivalista. Znaci ako se odjavi prebivaliste zbog iseljenja licna karta se ponistava. Pasos se vadi u konzulatu, i to nije nikakav problem. 

Oni su glupi debili, LK je iskljucivo vezana za prebivaliste u Srbiji, i njome se dokazuje da neko ima prebivaliste, nista drugo. 

Dobro, a zasto je mveruovic to tebi jako bitno kad niko ne vodi racuna o boravistu emigranata u Srbiji? Ne razumem zasto te to toliko pogadja? Tim pre sto su ta pravila o prebivalistu kod nas bila ustanovljena za vreme represivne drzave koja time zeli da kontrolise kretanje stanovnistva i u bilo kom trenutku zna gde si. To je bilo u paketu sa pravilima da stranac mora da se prijavi u roku od 24 sata, cak je to policija primenjivala i na nase drzavljane kada se nadjes van mesta prebivalista, a nisi se prijavio. Klasicna procedura maltretiranja. Dajte licnu. Ako nemas zasto nemas. Ako das i nalazis se na nekoj udaljenosti od adrese, zasto se nisi prijavio? Tako su tehnicki privodili ljude kada hoce da maltretiraju.

Jos jedna stvar koja komplikuje situaciju je da srpski pasos sadrzi informaciju o prebivalistu sto je neuobicajno na svetskom nivou.

Nisam se odjavljivao, ali sam obavestio srpski konzulat o mojoj adresi u Australiji kada sam stigao i ovi nisu bili ni odgovorili na taj email niti su me ikada kontaktirali o bilo cemu, a dao sam im email i telefonski broj koji koristim i dalje. Tako da sam digao ruke od bilo kakvog kontakta sa njima, osim ako mi nesto treba.

Edited by noskich

1 hour ago, mveruovic said:

Licna karta ne moze da se ima bez prebivalista. Znaci ako se odjavi prebivaliste zbog iseljenja licna karta se ponistava. Pasos se vadi u konzulatu, i to nije nikakav problem. 

Oni su glupi debili, LK je iskljucivo vezana za prebivaliste u Srbiji, i njome se dokazuje da neko ima prebivaliste, nista drugo. 

Zakon o ličnoj karti tvrdi suprotno:

http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/44be710d-545a-449e-9d8c-37a834c8aafe/Zakon+o+licnoj+karti-lat.pdf?MOD=AJPERES&CVID=mtrttTC

Jedini uslov za posedovanje lične karte je da si državljanin Republike Srbije. Njeno posedovanje nema veze ni sa prebivalištem, ni sa boravištem.

To što je na stranici MUP-a objavljeni zakon ispisan latinicom, sa po kojim ćeriličnim "nj" ga, predpostavljam, ne čini manje relevantnim. :shockkk:

Izvaditi pasoš u konzulatu, ako živiš u Singapuru je ogroman problem, jer se j*** Republici Srbiji za emigrante i najbliži konzulat koji izdaje biometrijske pasoše dovoljno daleko da ti je lakše da to obaviš kad svratiš u domovinu.

P.S. Zakon je odgovorio i na moja pitanja oko adrese, da sam se odjavila iz Srbije tj. prijavila negde drugde to bi samo bio dodatni podatak u LK.

Mi imamo konzulat u Sidneju tako da s te strane nije problem, ali te cena izadje 5-6 puta vise nego u Srbiji, pa se opet isplati vaditi tamo ko ima dvojno drzavljanstvo pa mu nije problem da ima istekli pasos. 

3 hours ago, noskich said:

Dobro, a zasto je mveruovic to tebi jako bitno kad niko ne vodi racuna o boravistu emigranata u Srbiji? Ne razumem zasto te to toliko pogadja? 

Zasto je tebi bitno uopste sto je meni bitno? Ako pise u zakonu tako i po pravilu je, ne razumem u cemu je problem. Ne bezim ni od koga, licna karta mi ne treba, kada budem ziveo opet u Srbiji dobicu je za nedelju dana.

2 hours ago, marica said:

Zakon o ličnoj karti tvrdi suprotno:

http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/44be710d-545a-449e-9d8c-37a834c8aafe/Zakon+o+licnoj+karti-lat.pdf?MOD=AJPERES&CVID=mtrttTC

Jedini uslov za posedovanje lične karte je da si državljanin Republike Srbije. Njeno posedovanje nema veze ni sa prebivalištem, ni sa boravištem.

Malo je to komplikovanije da ti je samo potrebno da si drzavljanin. Da nije bitno prebivaliste ne bi se licne karte proglasavale nevazecim i visile odluke o ponistavanju fiktivnog boravista jer neko ne zivi na adresi na kojoj je prijavljen. 

Svakako ko hoce da nema problema nakon 90 dana boravka u inostranstvu, ima dve opcije da mu ostane LK i da prijavi boravak duzi od 90 dana u inostranstvu ili da odjavi prebivaliste zbog trajnog iseljenja iz zemlje. Pisao je mislim ovde decko neki prosle godine da je dobio kaznu na aerodromu zbog toga sto je bio duze od 90 dana van zemlje a nije prijavio.

5 hours ago, mveruovic said:

Zasto je tebi bitno uopste sto je meni bitno? Ako pise u zakonu tako i po pravilu je, ne razumem u cemu je problem. Ne bezim ni od koga, licna karta mi ne treba, kada budem ziveo opet u Srbiji dobicu je za nedelju dana.

Pisao je mislim ovde decko neki prosle godine da je dobio kaznu na aerodromu zbog toga sto je bio duze od 90 dana van zemlje a nije prijavio.

Ma nije mi bitno, samo ne razumem zasto se pridrzavas zakona kao pijan plota kada je rec o pravilu koje se ignorise na svakom koraku, i nema nekog velikog smisla. I kako su na aerodromu znali da nije prijavio odjavu? Nikad nisam cuo za tako nesto niti iskusio da me bilo ko pita za odjavu, nista samo skeniraju pasos i dovidjenja. A ti ako se toliko plasis kazne za odjavu, pa pokazi im americki pasos i nista, zavrsena prica. 

I reci mi molim te, ti ako si se odjavio koja ti adresa pise u srpskom pasosu onda? Ako ti pise adresa van Srbije to je alarm za granicare koji jedva cekaju da to provere jer i inace vecina zemalja ne stavlja adresu u pasos. E sad zamisli srpski pasos, pa sa adresom van Srbije. Mislim da bi te recimo u Maleziji odveli u posebnu sobu za ispitivanje samo zarad toga. :) 

Edited by noskich

5 hours ago, noskich said:

E sad zamisli srpski pasos, pa sa adresom van Srbije. Mislim da bi te recimo u Maleziji odveli u posebnu sobu za ispitivanje samo zarad toga. :) 

Posto nijedan srpski drzavljanin ne zivi van Srbije?...bas ce u Maleziji da zagleda i ispituje oko adrese boravka. Ja sam ulazio tamo i sa srpskim i sa UK pasosem i nisam imao nikakvu razliku u tretmanu. Pre ce da ispituju oko drugih pecata (iz mozda njima sumnjivih ili 'interesantnih' zemalja i razloga odlaska/boravka tamo).

Ja sam prijavljen na boravak duzi od 90 dana u inostranstvu i imam vazecu licnu kartu, a imao sam jednom prilikom situaciju sa "lice zivi na fiktivnoj adresi" kad sam pokusao da produzim pasos. I ne moze da se to uradi dok se taj problem ne regulise...

Kako nekad ulazim u Srbiju sa UK pasosem, ja (srpski drzavljanin) nekad bas dugo nisam tamo po njihovoj evidenciji.

Mene su u Maleziji cimali sa srpskim pasosem zestoko, a cak i sa australijskim jer pise rodjen u Beogradu. Da sam u srpskom imao adresu u inostranstvu mislim da bi bilo jos gore.

Ma ti si poseban pa si im zapao za oko. Zabole ih patka koja ti je adresa u pasosu, potpuno nebitna informacija...

3 hours ago, mveruovic said:

Ma ti si poseban pa si im zapao za oko. Zabole ih patka koja ti je adresa u pasosu, potpuno nebitna informacija...

Samo u Maleziji, nigde vise. Ne racunam onaj period plavog pasosa kad su nas istresali iz gaca po EU. 

Pozdrav. Imam državljanstvo Srbije ali nisam izvadio ličnu kartu. Imam kod koga da se prijavim u Srbiji ali ne znam šta mi je od dokumenata potrebno? Može li mi to neko navesti ko je to vadio? Hvala

Edited by Tintorman

Ako može neko da objasni proceduru za dobijanje licne karte Srbije, za nas iz BiH sa dvojnim drzavljanstvom? 

Pozdrav, i ja pokusavam doci do informacije da li mogu i na koji nacin dobiti l.k. Srbije ako sam drzavljanin BiH i odnedavno i drzavljanin SRB. Jeste li uspjeli doci do informacije na koji nacin je to moguce?

2 hours ago, Vekilica said:

Pozdrav, i ja pokusavam doci do informacije da li mogu i na koji nacin dobiti l.k. Srbije ako sam drzavljanin BiH i odnedavno i drzavljanin SRB. Jeste li uspjeli doci do informacije na koji nacin je to moguce?

moras imati prebivaliste u srbiji, i to je u sustini to, kada to resis ides u mup opstine gde imas prebivaliste i tamo predajes zahtev

14 hours ago, Vekilica said:

moras da se odjavis iz predhodnog prebivalista ( ako je u BIH ili gdegod) i onda sa tim dokumentom odes u mup i prijavis novo prebivaliste u srbiji...naravno, neko mora da te prijavi na novo prebivaliste, znaci ili ako imas svoju nekretninu u srbiji, onda se tu lako prijavis, ako nemas, onda tvoj stanodavac mora da ode sa tobom u mup i da napise izjavu da ti izdaje stan na odredjeno vreme....

kad dobijes prebivaliste u srbiji, onda samo predas na susednom salteru za dobijanje lk, ona nije nikakav problem ako imas prebivaliste

Edited by bam-bam