Klub putnika već treći put otvara vrata svoje Putničke kuće, ovog puta u Tbilisiju. Tako će se mnogi ovog ljeta zaputiti prema divnoj Gruziji. Dobrodošli su svi!

Vi ste jedni od budućih gostiju Kuće? Imate ruksak i vreću za spavanje, vremena i entuzijazma? Avion vam je preskup, a bus previše dosadan? Odlučili ste se za autostop, pročitali ste naš stoperski vodič, spremni ste na sve, ali i dalje imate nedoumica? Niste sigurni kako sve da izvedete? Evo malo pomoći.

Već odavno ste prijavili datume koje biste proveli u Kući, prethodnu noć proveli ste pakujući se, a probudili ste se sa prvim zrakama sunca. Došao je i taj dan: dan za veliki stop prema Gruziji. Izlazite iz kuće, još uvijek opipavajući dijelove ruksaka kako biste provjerili jeste li ponijeli četkicu za zube, kapu, auto-kartu Balkana, znajući da ćete mapu Turske besplatno uzeti u Istanbulu. (Besplatne mape Turske se mogu pronaći u svim tourist info centrima.) Potom napuštate grad i odlazite na idealno mjesto za stop, recimo do naplatnih kućica, i podižete palac. Idealno je krenuti što ranije, sa pijetlovima, čim se razdani. Iskusni stoperi su izračunali da je optimalno dnevno prestopirati oko 500 kilometara. Nekada manje, nekada više. Nikada ne znate kakva će vas sreća pratiti.

Na vama je da odlučite koje vožnje, odnosno koliko kratke vožnje prihvaćate. Bilo da ste krenuli iz Zagreba, Rijeke, Sarajeva, Banja Luke, Podgorice, Vojvodine, Beograda ili Niša, morate proći kroz Bugarsku, odnosno kroz Sofiju. Ukoliko još uvijek nema vašeg grada u našem autostoperskom vodiču, može vam pomoći web-stranica Hitchwiki za pronalaženje idealnog mjesta za stop. (Kasnije, možete dodati svoja iskustva i u našem vodiču opisati mjesta za stop u vašem gradu.) 

Nemoj zaboraviti da ćete na ovom putovanju prevaliti velike razdaljine. Nikada ne znate gdje će vas uhvatiti mrak. Planirajte to unaprijed. U suprotnom, nekada ćete kampirati na njivi, ili prihvatiti poziv dobronamjernih vozača i porodica, što uopće nije loše. Ipak, nemojte sve prepustiti slučaju. Može se desiti da se zvijezde urote protiv vas i zaglavite u nekoj pustari. Zato, ponesite i mali šator, trebat će vam. Ljeto je i možete ga razapeti praktički bilo gdje - najbolje je malo otpješačiti, tako da ne budete vidljivi s puta, kako ne biste privlačili pažnju. Takođe, ponesite dovoljno vode i neku hranu. Par konzervi ribe i kruh neće mnogo promijeniti u težini vašeg ruksaka, a spasit će vas od gladi. Možete koristiti i web-stranicu za razmjenu gostoprimstva, Couchsurfing, kako biste unaprijed osigurali besplatni smještaj i dobro društvo lokalaca. Napravite svoj profil, poput onog na Facebooku i pronađite ljude koji vam djeluju zanimljivi za upoznavanje. Obratite pažnju na reference, odnosno preporuke koje su dobili od drugih putnika. To najviše govori o njima. Vremenom ćete i vi dobiti pozitivne komentare i postat ćete važniji članovi zajednice couchsurfera. Ako zaslužite, naravno. Hosteli i jeftini hoteli su treća opcija. Ako na primjer krećete iz Zagreba, možete računati da ćete prvu noć provesti u Beogradu. Sljedeći dan komotno možete stići do Sofije, a uz malo sreće i do Plovdiva, a trećeg dana do Istanbula. 

Ukoliko ste se, silom prilika, zatekli u Sofiji, jer su vas na primjer izbacili pored crkve u koju je krenula porodica iz Niša na svadbu ili su vas tu ostavile babe koje su se uputile u malu šverc-turu, ne očajavajte, već krenite u potragu za sljedećim mjestom. Provozajte se autobusom broj 5 do Carigradskog bulevara, siđite kod auto salona Peugeot. Vaše optimalno mjesto može biti već tu. Ili se možete prošetati još petnaestak minuta niz ulicu i tu početi stop, na autocesti Trakija, nakon velike petlje. Istražujući najbolje mjesto kod Sofije na Google Street View mapama, pronašli smo i jednog stopera u akciji. Tu smo stali sa potragom, našli smo idealno mjesto. 

autostop bugarska

Ako ste u Plovdivu, sljedeća stanica vam je granica, Svilengrad. Bus 66 vozi ka istočnom dijelu grada. Izađite na Carigradskom bulevaru, prepješačite most i tu se nalazi jedna kavanica. Ima dovoljno prostora da se automobil zaustavi, a to uvijek imajte na umu da je neophodno. Nitko ne želi ugrožavati sigurnost ili usporavati promet. Osim mjesta za zaustavljanje, vozač vas treba vidjeti sa što veće udaljenosti kako bi razmislio ima li mjesta u automobilu i želi li društvo, želi li da vam pomogne. Naravno, ako krenete na vrijeme, stižete istog dana iz Sofije do Istanbula, a iz Plovdiva sigurno. Na cijelom potezu autoputeva, što od Zagreba, što od Beograda ili Sofije, velike su šanse da vas pokupi neki od usamljenih kamiondžija, koji često prolaze ovuda, povezujući istok i zapad, odnosno Tursku i Njemačku.

Napomena: ne savjetujemo djevojke da same stopiraju. Nekada vozači mogu biti i više nego napadni. Idealna je muško-ženska kombinacija, a osobama koje tek upoznate, najbolje je reći da ste muž i žena. Ako ih kasnije bolje upoznate i shvatite da su pristojni, lako im možete reći istinu, ako mislite da je bitno.

U Istanbulu obavezno napravite pauzu. Okrijepite se, pojedite malo pilava na ulici, zalijte to cijeđenom narančom i zasladite se dobrim kadaifom. Nemojte zaboraviti nabaviti mapu Turske, ako već niste. (Možete koristiti i mapu na svom mobitelu, ali nije to to.) Potom možete dalje. Naš savjet je da odete na azijsku stranu Istanbula, i na glavnom željezničkom kolodvoru, Haydarpaša, uhvatite lokalni, jeftini vlak za mjesto Pendik. Od stanice do autoputa vas dijeli jedan kilometar šetnje. U desnoj traci se obično kreću kamioni, tako da su najveće šanse da vam upravo kamion bude prvo prijevozno sredstvo odavde. Što se idealnih mjesta tiče i vremena stopiranja, možemo reći da je Turska pravi raj za stopere. Idealno mjesto je praktično bilo koje mjesto. Dešavalo se da vožnju dobijemo i usred grada, dešavalo se da stojimo nasred autoputa i da nam tu pomognu i nikada nismo čekali duže od 15-30 minuta, čak ni kada nas je četvero stopiralo zajedno.

Za sporazumijevanje sa vozačima mogu vam pomoći besplatni džepni, putnički rječnici sa našeg sajta, ali i karta na kojoj lijepo možete pokazati kuda vi idete, a kamiondžija vam može pokazati kuda on vozi. Tako ćete se dogovoriti gdje ćete izaći. Poželjno je imati nekakav rokovnik i nešto za pisati te igrati Pictionary ako želite objasniti nešto za što nemate riječi. Ako još niste bili u ovom dijelu svijeta, vjerujemo da ćete se iznenaditi gostoprimstvom. Često ćete biti pozvani na čaj, na ručak, pa i na noćenje. 

Ako biste direktno u Gruziju, bez posebnih zaustavljanja u Turskoj (gdje se također ima što vidjeti), ciljajte gradove Samsun i Trabzon, sve uz Crno more, i brzo ćete se naći u ciljanoj zemlji. Vaš granični prijelaz je Sarp. Turska je velika. Nećete uspjeti prevaliti ju odjednom. Savjetujemo da smislite gdje ćete prenoćiti. Do večere možete stići do grada Samsun, koji je od Istanbula udaljen nešto više od 700 km. Ceste su dobre, prometne i malo se čeka.

Ramazan ove godine traje do 27. 7, što znači da će mnogi muslimani postiti u toku dana. Od izlaska do zalaska sunca neće jesti, piti, pušiti, uživati, te mogu biti malo nervozniji. (Ali također, tokom ramazana ne samo da je zabranjeno činiti loše, već je zabranjeno i imati loše misli, tako da se ne bojte! :D) Možda nije na odmet da ih pitate "Oruč?" što znači "Postiš?" prije nego što izvadite iz ranca "balik ekmek" - riblji sendvič koji ste ponijeli iz Carigrada.

Skoro sigurno ćete se zaustaviti u gruzijskom gradu Batumi na obali Crnog mora. Do ovdje možete stići za jedan dan iz Samsuna, a imat ćete vremena i da se okupate u moru. Odavde nije teško nastaviti. U centru uhvatite bus broj 10 ili 101 i njime idite do posljednje stanice ka sjeveru, uz obalu mora. Ova stanica se nalazi nedaleko od željezničkog kolodvora, a tu se nalazi i jedna pristojna plaža na kojoj možete kampirati. Probudite se rano, posljednji vam je dan puta. Ovaj pravac je prometan, tako da ćete lako uhvatiti prijevoz. Ako želite, otkinite komad kartona i napišite Tbilisi. Možda, pak, nećete stići direktno u glavni grad. Možda ćete hvatati kraće prijevoze, na primjer do drugog najvećeg grada Kutaisija ili Gorija. Upamtite da se u Gruziji koristi gruzijsko pismo, ali većina Gruzijaca zna i ruski, a mlađi i engleski. Također upamtite da koliko god su vas Turci nalivali čajem, moguće da će ovi isto to raditi, ali vinom.

Od Zagreba do Tbilisija ukupno ima 2.998 km, od Beograda 2.611, od Podgorice i Sarajeva otprilike isto, skoro 2.800 km. Nije malo. Sa jednim danom odmora u Istanbulu, ovaj put ćete bez problema prevaliti za 7 dana, a trebat će vam još 7 da se vratite doma. Možete isplanirati finu, jednomjesečnu turu, koja će vas koštati i manje nego što biste kod kuće potrošili. Ako ne budete plaćali smještaj i prijevoz, trošit ćete samo onoliko koliko pojedete i popijete, eventualno na ulaznice za muzeje. Tako, ovaj put od tri, četiri tjedna vas može koštati svega 200 eura. Jedite tamo gde i lokalci jedu i vidjet ćete da su cijene povoljnije nego kod nas. Pored onih dana provedenih u Kući, posjetite ostatak Gruzije i regiju, šteta da propustite ovaj dio svijeta kada ste već tu. Možete praviti ture do Armenije, Rusije, Azerbejdžana, a i dalje.

Ako ste se najavili da dolazite u Putničku kuću, do sada ste već dobili detaljno uputstvo kako je pronaći u Tbilisiju. Ako ne želite ići solo, ako tražite suputnika, ako želite još dodatnih informacija ili alternativnih ruta do Tbilisija, posjetite našu temu na forumu o autostopu do Putničke kuće te pronađite svoje istomišljenike s dodatnim informacijama.

Pamet u glavu!

Očekujemo vas. Sretno!