U „Lonely Planet“ vodiču za Bliski Istok piše da postoje neke teme o kojima nije uputno započinjati razgovor sa lokalnim stanovništvom. Tu pre svega spadaju politika, seks i položaj žena u društvu, tj. odnosi među polovima uopšte.Kako smo Danijela i ja odlučili da na svoje putovanju po Turskoj i Siriji nećemo nositi nikakve vodiče (već ćemo se upravljati po pričama sa blogova na sajtu Kluba, predlozima naših domaćina i sopstvenom trenutnom raspoloženju), mi smo to upustvo pročitali tek kad se naš boravak u Siriji bližio kraju.

Tako „neupozoreni“, a sa iskrenim interesovanjem za živote naših vršnjaka u Siriji pričali smo sa njima o ljubavi, seksu, pisanim i nepisanim pravilima, njihovom predsedniku, o tome kako satelitska televizija menja društvene običaje, itd.... Uvek na prijateljski način i samo u onoj meri u kojoj su domaćini bili voljni da pričaju o tome... A u nekoliko navrata pokazalo se da jesu voljni, čim bi nas kroz razgovor malo bolje upoznali.

Ovo što sledi su neke od priča koje smo čuli ili videli na svom putovanju. Slušali smo ih na engleskom, turskom, nemačkom ili mešavini svih tih (i još nekih drugih) jezika... Istinite su, ili su barem nama ispričane kao takve, a imena su promenjena, jer ko zna kolika je šansa da ćete u ovom malom svetu i vi sresti nekog od naših bliskoistočnih prijatelja na svom narednom putovanju...

Evo spiska razgovora koji će biti objavljeni:

Priča prva: Abdul, porodični odnosi
Priča druga: Ahmed, tradicionalni moral
Priča treća: Nidžad, vanbračni seks
Priča četvrta: Said i ja se držimo za ruke
Priča peta: Ibada, ljubav prema predsedniku
Priča šesta: Farik, licemerje

 

P.S. Veliko hvala svima koji su proteklih godina pisali blogove i putopise sa Bliskog Istoka na sajtu Kluba putnika Srbije! Inspiracija i informacije koje smo iz tih zapisa dobili za ovo putovanje bili su dragoceni.