Dragi naši putnici, dobili smo financijsku podršku Erste banke da realiziramo novi projekt Kluba putnika: Mape nevidljivog Balkana. Želimo da napravimo platformu za priče sa Balkana koje bi bile geotagovane na interaktivnoj mapi. Bio bi to, u isto vreme, alternativni vodič za putovanja po Balkanu, nelinearna zbirka kratkih priča, infrastruktura za pripovedačke eksperimente, uputstvo za negovanje vlastitih senzora, kao i manifestčić panbalktanske empatije. Novac se dodjeljuje za 2016. godinu kada će se i znati više detalja o samoj realizaciji.

Projekt ćemo raditi u suradnji s Tačkom komunikacije. Njihovo ime vam možda ne govori mnogo, ali ste zasigurno čuli za njihov projekt “Zvučna mapa Beograda”.

Još uvijek ne možemo vjerovati da je gotovo i da smo osvojili financijska sredstva. Ovo je prvi put da projekt Kluba putnika nije financiran od strane naše zajednice, tj. od strane vas. Ovaj put ste vi pomogli da nas netko drugi financira.

Kako je sve počelo

Ideja je nastala u 5. mjesecu 2014. kao sramežljiva skica radnog naziva "Alternativni vodič za ex-yu", potom je zimus prešla u kafansku priču s Tačkom komunikacije i mogućnosti suradnje, a sad je na korak do početka ostvarivanja.

Prije četiri mjeseca smo se preko volje prijavili na "Centrifugu", natječaj Erste banke, s mišlju: "Evo još jednog projekta na koji ćemo potrošiti vrijeme i energiju i živce, i na kraju ćemo opet morati pitati zajednicu Kluba putnika da zajedno financiramo projekt, kao što je to i s Putničkim kućama i s Bantustanom."

Inicijalno se prijavilo oko 100 projekata i mi nismo bili nešto entuzijastični da ćemo biti u tih 10 koji će na kraju dobiti nešto više od 4.000 €. Glasanje je započelo još početkom 6. mjeseca, ali mi zbog manjka entuzijazma nismo počeli kampanju sve do 3. 8. 2015.

Međutim, kad smo vidjeli da ljudi izvrsno reagiraju na ideju, kad su nam počele stizati prve pohvale u inbox, toliko smo se zagrijali za ideju da smo u prvom krugu bili deveti po broju glasova.

Zahuktavanje

Drugi krug je bio Ideodrom. Imali smo jedan dan vremena da pripremimo prezentaciju od 15 slajdova, svaki u trajanju od 20 sekundi. Imali smo na raspolaganju 300 sekundi da dokažemo stručnom žiriju da je naša ideja vrijedna trećeg, finalnog kruga. 300 sekundi da dobijemo šansu za 4.000 €. Trema je bila ogromna, a Nikolini je glas bio na rubu pucanja:

 

Kad su krenula proglašavanja finalista, počeli smo se bojati da smo prezentacijom upropastili naše šanse. Svi naši prijatelji su bili prozvani sa svojim projektima. Na kraju smo i mi prošli, za dlaku – bili smo na 19. mjestu od 20 finalista:

mape01

Odahnuli smo, misleći da je će treći krug biti lagan. Bez poteškoća smo u prvom krugu bili deveti, ako se u trećem krugu samo malo potrudimo, prolazimo bez problema – bar smo tako mislili

I zaista, prvih par dana je bilo lagano. A onda su svi naoštrili kandže i Klub putnika je počeo padati na listi. Uspaničili smo se. Nismo htjeli izgubiti sad kad smo nadomak cilja. Postovi na fejsbuku više nisu donosili onoliko lajkova koliko je nama trebalo.

Izgubili smo sram: počeli smo kontaktirati forumaše, slati poruke KP fanovima na inbox… Čak smo i kontaktirali fejsbuk prijatelje s kojima nismo riječi progovorili od 2011.

Nismo dizali pogled s ekrana, pili smo kave i smišljali koga još možemo tražiti da nam pomogne. Tako smo pitali za pomoć i Snežanu Radojičić, koja nas je podijelila na svom fejsbuk profilu, i stavila nas za gosta-autora na svom blogu na B92. Također su nas podijelili i Tomislav Perko, Hrvoje Jurić i Marin Leko (PutOpija).

Zadnji dan

Zadnji dan natječaja nismo ustajali od kompjutera, manijakalno smo rifrešali stranicu Centrifuge, gledali kako se dižemo i padamo na ljestvici, frustrirali se oko konstantnog padanja platforme superste.net, a u jednom momentu u toku večeri je pao i Facebook te nismo mogli žicati glasove. Tu smo već na granici ludila i počinjemo zbijati šale kako smo srušili Facebook.

Zadnjih 20 minuta je navala na glasanje bila tolika da je bilo nemoguće pristupiti sajtu i već smo čupali kosu s glave. Raspored timova na ljestvici je bio toliko turbulentan i nije se znalo do samog kraja kako ćemo biti plasirani.

Prvoplasirani su imali 2486 glasova, mi smo bili 64 glasa iza njih dijeleći 6. mjesto – ali imali smo samo 22 glasa više od projekta koji je bio na 11. mjestu. Znači, prvih deset projekata je bilo na 86 glasova razlike, što je smiješno malo, uzevši u obzir da je broj glasova po projektu bio više od 2400.

Realno, svih 20 projekata koji su ušli u finale su bili sjajni i bilo nam je posebno žao što neki od projekata neće dobiti financije: naši prijatelji s projektom Serbia Raw, mlada nada Siniša koji hoće saditi drva, ekipa koja radi Zvučnu bibiloteku, ekipa koja vodi kampanju “Da li ste vi normalni”...

Srećom, Erste banka je nagradila Zvučnu biblioteku specijalnom nagradom žirija, tako da nam je tuga umanjena.

Evo i pregleda nagrađenih projekata:

mape02

I za kraj, samo da zahvalimo svima vama koji nas pratite i podržavate. Bez vas ovo ne bi bilo moguće. Bez vas nema nas.