Followers 0

Ima li neko iskustvo sa vadjenjem Iranske vize?

246 posts in this topic

Jutros dobio pozivno pismo, posle 17 dana od podnošenja zahteva od strane agencije ministarstvu  :banana: Ovi iz agencije vele da svi srpski državljani prolaze proceduru dodatnih provera i da je zbog toga procedura duža nego obično. Ne znam da li je to opravdanje za kašnjenje ili je zaista tako.

to nije tacno...

srpski drzavljani uglavnom nemaju nikakvih problema kod izdavanja viza za iran, niti procedura traje dugo..

izgleda da us oni iz agencije nesto zahebali, pa da se opravdaju..ili si stvarno bio talijan da bas tvoje ime izvuku u ministarstvu i kazu- aj da isproveravamo ovog  :LOLLL:

U odnosu na ljude sa Zapada dobijanje vize jos uvek nije toliko komplikovano. Mislim da je pre koju godinu neka od nasih nevladinih organizacija drzala treninge iranskoj opoziciji o nenasilnom otporu i da je ovo duze cekanje posledica toga.

Neko je pitao sta raditi kada se dobije taj kod - treba ici cim kod pristigne u ambasadu. Topla preporuka.

Jedno pitanje, šta trebam da napišem u formularu kao odgovor na pitanje da li putujem preko neke agencije, da li da napišem ne, kao što je stvarno ili da napišem agenciju key2persia, koja mi je obezbedila vizu? Mislim malo mi ovaj sistem vađenja vize koncepcijski nije jasan, jel ja trebam tamo da se pravim da imam neki uplaćen aranžman kod agencije?

Ja sam bio napisao da NE IDEM preko agencije. Svrha putovanja mi je bila - turisticki.

Ne moras da se pravis da putujes preko agencije. Agencija je samo posrednik oko vize zato sto sluzbenici njhovog ministarsrva u Teheranu izgleda nisu zainteresovani za svoj posao. Ponasaj se normalno kao u bilo kom drugom slucaju.

Njihove vlasti ne vole da vide da se stranci mnogo druze sa Irancima i ne vole pominjanje Interneta i Couchsurfing-a. Medjutim, hteo - ne hteo stalno ces biti u drustvu Iranaca. Sve ih interesuje, druzeljubivi su i dobrocudni. Verovatno ces dobiti bar neki poziv na caj, veceru ili da prenocis. Dakle, samo ne pominji da si bilo koga upoznao preko Interneta i Kaucsurfinga njihovim vlastima.

Ono sto ce ti biti vaznije  :) je da uvek imas toalet papir (ili nesto sli.) pri ruci (zato sto oni koriste vodu umesto papira) i da taj papir ne bacas u cucavac ili solju zato sto se lako zapusavaju.

Isto tako uvek oblaci pantalone ili duge nogavice. Prema njihovim zakonima zabranjeno je nositi bilo sta krace od kolena, ali ljudi po pravilu nose pantalone. Ako budes na primer nosio tricetvrt ceo bus ce blenuti u tvoje noge. Zene moraju maramom da pokrivaju kosu (ali i to se nekako umanjuje, videces vec) i moraju da nose neku vrstu mantila.

Pre odlaska tamo raspitaj se o kursu rijala na Lonely Planet forumu ili preko CS-a. Tu ti XE i drugi sajtovi nece pomoci. Kurs se stalno menja i tebi je potreban taj nezvanicni kurs prema kome posluju menjacnice i dileri na ulicama (ako ih jos ima). Nikada ne menjaj novac u bankama!

U odnosu na ljude sa Zapada dobijanje vize jos uvek nije toliko komplikovano.

Upravo tako. Mi ovde vise ni nemamo ambasadu, nego mora da se ide/salje u Dublin.

Jel ima neko da je student a da je dobio vizu? Ne znam da li da izmišljam nešto pod job title i naziv kompanije

ili da ostavim prazno.

Ja sam student i dobio sam vizu. I jos nekoliko ljudi sa mnom. Svi smo napisali da smo studenti.

Odlično. Hvala bee beep.

Samo me još zanima šta se upisuje pod Travel Entrance to Iran ?

To bi trebalo da bude mesto ulaska u zemlju. Ako dolazis avionom Tehran IKA, a autobusom ili vozom  ne znam. Mozda gradovi Maku ili Urmija.

Molim te nemoj da kupujes bilo kakve karte dok ne dobijes vizu. To sto se po mene sve dobro zavrsilo ne znaci da ce biti i u tvom slucaju. Ono sto si imao da procitas su samo saveti, ne i pravila.

Zelim ti srecu i kada se vratis podeli svoja iskustva sa drugima na forumu KPS-a.

Molim te nemoj da kupujes bilo kakve karte dok ne dobijes vizu. To sto se po mene sve dobro zavrsilo ne znaci da ce biti i u tvom slucaju. Ono sto si imao da procitas su samo saveti, ne i pravila.

Zelim ti srecu i kada se vratis podeli svoja iskustva sa drugima na forumu KPS-a.

Uvek moze da bude kamikaza kao ja pa da ide na ludi rizik... pogotovu sad dok mu traje akcija na Pegasusu :-)

Pa da.. kamikaza style.

Kupio kartu još pre ove akcije, i to za 19. april.

Danas im poslao aplikaciju. Ako ne daju, Trabzon je uvek opcija.

Hvala na lepim željama bee beep, javljam ishod.

Ili ostaje opcija viza na aerodromu. Važi 15 dana po ceni od 60eura.

Koliko je ovo uopšte sigurna varijanta obzirom da Srbije nama na tom spisku za VOA i da li je lakše dobiti vizu onima koju su već bili u Iranu?

Na aerodromu se dobija na 14 dana a VOA na 30 dana.

Ili ostaje opcija viza na aerodromu. Važi 15 dana po ceni od 60eura.

Ali i za to na aerodromu treba ovo odobrenje iz ministarstva?

Visa Issuance:

- Holders of normal passports traveling as tourist can obtain

a visa on arrival, for a max. stay of 15 days, provided:

- holding an e-visa pre-approval code obtained via e-mail

from the Ministry of Foreign Affairs at: www.mfa.gov.ir ;

and

- arriving at Chah-Bahar (ZBR), Gheshm (GSM), Kish (KIH),

Mashad, (MHD) Esfahan (IFN), Shiraz (SYZ), Tabriz (TBZ) and

Tehran Imam Khomeini International (IKA) or Tehran Mehrabad

International (THR); and

- holding a photograph, a copy of passport's biographical

page and fee of between EUR 30.- and EUR 80.-.

Hm, ne znam koliko ovo komplikuje stvar. Da li negde na formularu za vizu pitaju za druga drzavljanstva? :)

- Facility not applicable to nationals of Afghanistan,

Bangladesh, Canada, Colombia, Iraq, Jordan, Kazakhstan,

Kyrgyzstan, Pakistan, Somalia, Tajikistan, Turkmenistan,

USA and Uzbekistan.

- Facility not available to holders of British passports.

Nemoj da ga prijavis onda :)

Meni je ova aerodromska viza krajnje sumnjiva. Prolazimo kroz tolike provere i cimanja, a kao postoji nacin da sletis ko gospodin i platis i udjes... U njihovom bezbedonosnom sistemu cisto sumnjam da se dozvoljavaju takvi propusti :)

Meni je ova aerodromska viza krajnje sumnjiva. Prolazimo kroz tolike provere i cimanja, a kao postoji nacin da sletis ko gospodin i platis i udjes... U njihovom bezbedonosnom sistemu cisto sumnjam da se dozvoljavaju takvi propusti :)

Ali, koliko ja vidim ovo na TIMATIC-u, ipak moras da prodjes kroz provere i cimanja [e-visa pre-approval].

Pa da, i meni se čini da je to krajnje nesigurno a po onome što sam pročitao na drugim forumima često se dešava da vrate ljude, zapadnjake doduše.

Koliko se sećam na sajtu MFA Irana je postojao onlajn formular za VOA ali toga više nema, stranica je prazna. Isto važi i za IKA aerodrom tako da to očigledno više ne funkcioniše.

Bilo bi dobro da se javi neko ko je na ovaj način dobio vizu za Iran.

Ulazili su ljudi na tu vizu 2008. godine i pisali o tome na forumu KPS-a. Mozda cak i na ovoj temi.

Medjutim, od tada su se odnosi u samom Iranu ekstremno zaostrili. Desilo se mnogo toga. Da li sa aerodromskom vizom to vazi i ako vazi da li vazi za svakoga ko se tamo pojavi je velika dilema. Stvarno velika.

Pa to sam i mislio, neko sa svežijim iskustvom ako takav uopšte postoji. Ja sam inače bio 2009 ali sam išao kopnom tako da ta aerodromska viza nije bila opcija.

Bilo bi dobro da se javi neko ko je na ovaj način dobio vizu za Iran.

Javljam se ja za oko mesec dana, ako ti nije kasno.   :)