Jump to content

Featured Replies

5 hours ago, superpera said:

da Berlin je jedan od jako jeftinih gradova za sve i za stanovanje i za hranu i za kupovinu....grad nema neku veliku industriju tako da se masa poslova svodi na neke servise ili prodaju pa ljudi koji su skolovani za nesto ozbiljnije odlaze odatle i plus otkad je spojen s istocnim dobilo se mnogo prostora i mnogo zgrada tako da za svakog ima sta mu odgovara i ljudi su socijalni,pricaju druze se meni licno su bili najsocijalniji od svih ostalih nemackih gradova

Nekad bio jeftin. Cene nekretnina divljaju poslednjih par godina. 

A i ovo za "školovan za nešto" zaključak ti je off. IT industrija je mahom u Berlinu, svi veliki instituti, univerziteti i medicinski centri....

4 hours ago, marica said:

IT industrija je mahom u Berlinu, svi veliki instituti, univerziteti i medicinski centri....

Po novom zakonu koji ce biti usvojen sredinom ovog meseca, cene rentiranja ce biti regulisane na period od 10 godina bez opcija za povecanje (bice ali u malim procentima). A sto se IT-a tice Minhen samara Berlin. 

6 hours ago, marica said:

A i ovo za "školovan za nešto" zaključak ti je off. IT industrija je mahom u Berlinu, svi veliki instituti, univerziteti i medicinski centri....

da je it industrija toliko bitna za Berlin on bi bio bogat,a to je inace jedan od siromasnih gradova gde su i plate manje u odnosu na druge gradove u zapadnoj nemackoj,a nekretnine divljaju uglavnom u tkzv alternativnim delovima gde novodosli mamini i tatini sinovi glume alternativce i umetnike i placaju preskupe cene u tim delovima grada da bi bili in...

Edited by chivitli

• Author

Birajte hoćete li prodati najboljih 30-40 godina života zarad zadovoljenja bazičnih potreba (u se, na se i poda se), a sve zarad šarene ambalaže i "jer to tako treba" i "svi to rade" ili ćete sebi organizovati život onako kako vama lično odgovara. Ako hoćete da prodate nema bolje lokacije od zapada i to naročito anglosaksonskih zemalja. Ako hoćete sami sebi da organizujte život najbolje opcije su zemlje u razvoju sa dobrom infrastrukturom, a pristupačnim cenama i izuzetno niskim stopama nezaposlenosti poput Tajlanda, Vijetnama, Malezije, Paname... Naravno stvari se brzo menjaju pa je sada Tajland postao dosta zatvoreniji za strance koji bi tamo želeli da borave trajno a nemaju Thai partnera niti mogu da priušte VIP vizu, zato je Kambodža sasvim korektna opcija po pristupačnosti, infrastruktura je i dalje nedovoljno razvijena, ali sve se to poboljšava iz dana u dan. Masovno stranci sada prelaze sa Tajlanda u Kambodžu, Vijetnam i Maleziju.

Edited by noskich

On 2/2/2020 at 9:33 AM, Dodik said:

ona vodurina od piva "Cambodia" što je ovde sada jedan od glavnih izbora za nativne predavače :D košta mala limenka 60c, jedino ako u toj zabiti na neki fazon uspeli da spuste za 10c, pričam za prodaju na malo. Ako ćemo tako to je skupo, jer 0,5L pivo, koje je bolje imaš za 50-60c i u Srbiji

E kad si vec spomenuo pivo, ne mogu bas da se slozim sa tobom :D Ja sam doduse bio samo u Siem Riep-u, tamo po barovima toceno 0.4 l pivo je u vecini lokala (ona pub street) 50 centi, a negde 1$. U Pragu sam nasao neku pivnicu gde sam toceno placao 1 evro, i to je najmanje sto sam nasao tamo. U Beogradu, mislim da je minimum po najgorim birtijama 100 dinara, da nema ispod toga. Tako da mislim da je cena piva u Kambodzi najniza na planeti kolko sam ja mogao primetiti. Sad, o kvalitetu mozemo raspravljati, ali iz mog iskustva znam da 6, 7 tih tocenih itekako odrade posao ?

Elem, razumem noskicevu poentu, ali sa druge strane nisu ni te zemlje (Vijetnam, Kambodza..) za svakog. Sto kaze neko, vecina tih anglosaksonaca kako iz zovete sto boravi tamo i radi, su ljudi koji su po USA, UK radili u meku, burger kingu i tako poslovi tog tipa/ranga. Pa su izvalili da tamo mogu imati daleko pristojniji posao (predavanje engleskog u najvecoj meri) i sasvim pristojno ziveti od njega. Tako da to bi bio i moj savet ljudima iz Srbije isto. Ko ima slabije placen posao, nezadovoljan je, to bi mu uvek savetovao kao opciju da proba i vidi da li se pronalazi tu.

Sa druge strane, apsolutno niko ne moze da zna dok ne provede tamo godinu ili dve u cugu, kako se ce privici na zivot tamo. Klima pre svega, ljudi i socijalni zivot. I na kraju krajeva, da li bi zeleli da vam dete jednog dana odrasta tamo.

1 hour ago, noskich said:

Birajte hoćete li prodati najboljih 30-40 godina života zarad zadovoljenja bazičnih potreba (u se, na se i poda se), a sve zarad šarene ambalaže i "jer to tako treba" i "svi to rade" ili ćete sebi organizovati život onako kako vama lično odgovara. Ako hoćete da prodate nema bolje lokacije od zapada i to naročito anglosaksonskih zemalja. Ako hoćete sami sebi da organizujte život najbolje opcije su zemlje u razvoju sa dobrom infrastrukturom, a pristupačnim cenama i izuzetno niskim stopama nezaposlenosti poput Tajlanda, Vijetnama, Malezije, Paname... Naravno stvari se brzo menjaju pa je sada Tajland postao dosta zatvoreniji za strance koji bi tamo želeli da borave trajno a nemaju Thai partnera niti mogu da priušte VIP vizu, zato je Kambodža sasvim korektna opcija po pristupačnosti, infrastruktura je i dalje nedovoljno razvijena, ali sve se to poboljšava iz dana u dan. Masovno stranci sada prelaze sa Tajlanda u Kambodžu, Vijetnam i Maleziju.

verovatno nemas iskustva sa evropom....zapadna evropa ima toliko mnogo da ponudi a da se ne radi previse...ako umes da iskoriscavas te sisteme u svoju dobrobit nema boljih zemalja....dovoljno je da se eto prijavis  u skandinaviji radio ne radio i dobijas dzabe zdrastveno osiguranje koje mozes da koristis u celoj eu...to nema nigde.....jel si znao da iako si na socijali u nemackoj mozes da otvoris firmu i dobijas jos para od njih bespovratno dve godine a da ne govorim da je tamo kes najvise u opticaju te i nema neke kontrole ko ti sta plati ...u sve te zemlje azije gde odes treba da radis  plus sto ni nemas neka prevelika prava kao stranac  a eto u zapadnoj evropi ne treba jel te oni i izdrzavaju kad ne radis....tu je toliko razlicitih zemalja da je mogucnost manipulacija velika...tako da je ta azija jedino ok ako se ne cimas previse radom i za neko trosenje para zaradjenih negde drugde...a taj tajland je jedino mozda ok za neki posao a za neki biznis sigurno nije,do god vlasnistvo biznisa nije na tebe nema sta tu da se trazi....mislim da sam sreo bar desetak ljudi kojima su ceo biznis kasnije otele njihove tai zene

• Author
37 minutes ago, nikod23 said:

Sto kaze neko, vecina tih anglosaksonaca kako iz zovete sto boravi tamo i radi, su ljudi koji su po USA, UK radili u meku, burger kingu i tako poslovi tog tipa/ranga. Pa su izvalili da tamo mogu imati daleko pristojniji posao (predavanje engleskog u najvecoj meri) i sasvim pristojno ziveti od njega. Tako da to bi bio i moj savet ljudima iz Srbije isto. Ko ima slabije placen posao, nezadovoljan je, to bi mu uvek savetovao kao opciju da proba i vidi da li se pronalazi tu.

Bas ne, da bi predavao engleski uglavnom treba da imas kao minimum makar diplomu osnovnih studija. Nije caka u tome da je rec o najnizim slojevima sa zapada, naprotiv, pa ti najnizi slojevi najverovatnije ni nemaju pasos i nikada nisu svoju zemlju ni napustili, oni su na tom nivou duznickog ropstva da bi bankrotirali kada ne bi radili dan-dva. Ne, rec je o ljudima koji su slobodari, koji su rekli ne sistemu i hoce da zive po svom nahodjenju. Koji razumeju da "radimo poslove koje mrzimo da kupimo sranja koja nam ne trebaju da bismo impresionirali ljude koje ne volimo". Jednostavno ljude uopste ne interesuje ko sta misli o njima i zive onako kako hoce u meri u kojoj im je to moguce.

Mada i ti si delimicno u pravu, danas na zapadu je sasvim uobicajno da diplomci fakulteta rade u Meku, konobarisu i slicno, jer ne mogu da nadju posao u struci.

E sad naravno ne postoji mesto koje je za svakoga. Pa tako i jugoistocna Azija nije za svakoga. Problem je u tome da nasa vizija sveta kaska za realnoscu jedno 30 godina, i onda je u nasem umu Zapad jedina opcija, a ove opcije koje sam naveo - masa ljudi iz ex-YU misle da tamo zive neki divljaci u prashumi bukvalno. Ko god je posetio ijedan veci grad u jugoistocnoj Aziji jasno mu je da po mnogim kriterijumima gradovi u ex-YU ne mogu ni po cemu da se porede, u pozitivnom smislu. Ukratko - niti je na Zapadu tako dobro kao sto je nekada bilo, niti su zemlje u razvoju zaostale kao sto su nekada bile. 

Edited by noskich

• Author
18 minutes ago, superpera said:

verovatno nemas iskustva sa evropom....zapadna evropa ima toliko mnogo da ponudi a da se ne radi previse...ako umes da iskoriscavas te sisteme u svoju dobrobit nema boljih zemalja....dovoljno je da se eto prijavis  u skandinaviji radio ne radio i dobijas dzabe zdrastveno osiguranje koje mozes da koristis u celoj eu...to nema nigde.....jel si znao da iako si na socijali u nemackoj mozes da otvoris firmu i dobijas jos para od njih bespovratno dve godine a da ne govorim da je tamo kes najvise u opticaju te i nema neke kontrole ko ti sta plati ...u sve te zemlje azije gde odes treba da radis  plus sto ni nemas neka prevelika prava kao stranac  a eto u zapadnoj evropi ne treba jel te oni i izdrzavaju kad ne radis....tu je toliko razlicitih zemalja da je mogucnost manipulacija velika...tako da je ta azija jedino ok ako se ne cimas previse radom i za neko trosenje para zaradjenih negde drugde...a taj tajland je jedino mozda ok za neki posao a za neki biznis sigurno nije,do god vlasnistvo biznisa nije na tebe nema sta tu da se trazi....mislim da sam sreo bar desetak ljudi kojima su ceo biznis kasnije otele njihove tai zene

Nemam iskustva sa zivotom u zapadnoj Evropi, samo sam putovao tamo. To o cemu sad pises je neka vrsta prosjacenja u ovoj ili onoj formi, ne prosis na ulici ali se bavis prevarama, zavisis od milostinje nekog sistema. To nije sloboda. Vecu slobodu vidim recimo bas u tom poslednjem primeru gde neko za 4.5 sata nedeljno predavanja engleskog online moze da pokrije sve bazicne potrebe, pa cak i po koji luksuz. A ovaj covek u Batambangu ni ne zavisi od tih casova, vec je ustedeo novce i moze sve te troskove pa plus jos malo da pokrije iz investicija. Casovi su mu samo plus da ima jos jednu dodatnu aktivnost i malo dodatnih novaca.

To je prvi problem, drugi problem je sto si ti u zapadnoj Evropi kao neko iz istocne Evrope gradjanin drugog reda. Mozda ne pravno, ali u svakodnevnoj praksi da. Gledaju te kao sto gledaju na Rome u ex-YU. Ni to mi se nimalo ne dopada. 

Kada je rec o biznisu sa Thai zenama to je problem ljudi sa 40, 50, 60 godina, koji se ozene sa devojkom od 20-ak iz Isana, severoistocnog Tajlanda koji je najnerazvijeniji region, i onda na tome grade brak i porodicu. Kako su brak zasnovali, na kojoj osnovi, fizicke privlacnosti i ogromne razlike u godinama, bez zajednickih vrednosti u zivotu, bez zajednickih interesovanja, oni sa svojim zenama ne mogu cak ni da popricaju, nemaju o cemu... tako taj brak i prolazi. Ko god je zasnovao brak sa Thai partnerom koji je obrazovan, koji radi, koji ima kucno vaspitanje i osoba je sa integritetom, gde je fizicka privlacnost samo jedan aspekt veze, a ne sve na cemu se veza zasniva, on/a nije imao problem. 

Edited by noskich

16 minutes ago, noskich said:

Bas ne, da bi predavao engleski uglavnom treba da imas kao minimum makar diplomu osnovnih studija. Nije caka u tome da je rec o najnizim slojevima sa zapada, naprotiv, pa ti najnizi slojevi najverovatnije nemaju pasos i nikada nisu svoju zemlju ni napustili, oni su na tom nivou duznickog ropstva da bi bankrotirali kada ne bi radili dan-dva. Ne, rec je o ljudima koji su slobodari, koji su rekli ne sistemu i hoce da zive po svom nahodjenju. Koji razumeju da "radimo poslove koje mrzimo da kupimo sranja koja nam ne trebaju da bismo impresionirali ljude koje ne volimo". Jednostavno ljude uopste ne interesuje ko sta misli o njima i zive onako kako hoce u meri u kojoj im je to moguce.

Kakve gluposti! :D

Pa ovde ne znam da li 10% nativnih ima Bachelor diplome, većina Engleza su sa onim školama srednjim što ih završe sa 16 godina, kao kod nas da završiš prva dva razreda srednje, i što kažu kolege odozgo tamo kod kuće radili najgluplje poslove, pa su ovde face sada nastavnici! :D 

• Author
5 minutes ago, Dodik said:

Kakve gluposti! :D

Pa ovde ne znam da li 10% nativnih ima Bachelor diplome, većina Engleza su sa onim školama srednjim što ih završe sa 16 godina, kao kod nas da završiš prva dva razreda srednje, i što kažu kolege odozgo tamo kod kuće radili najgluplje poslove, pa su ovde face sada nastavnici! :D 

Dobro Kambodza je u tom smislu jedna od najmanje zahtevnih i regulisanih zemalja u Aziji. U vecini drugih azijskih zemalja moras imati minimum diplomu fakulteta, znaci gotovo bilo koja druga zemlja ukljucujuci Tajland, Kinu, Vijetnam...

A ni u tu tvoju 10% "rekla kazala" statistiku se bas ne pouzdam. 

Edited by noskich

2 minutes ago, noskich said:

Dobro Kambodza je u tom smislu jedna od najmanje zahtevnih i regulisanih zemalja u Aziji. U vecini drugih azijskih zemalja moras imati minimum diplomu fakulteta, znaci gotovo bilo koja druga zemlja ukljucujuci Tajland, Kinu, Vijetnam...

A ni u tu tvoju 10% "rekla kazala" statistiku se bas ne pouzdam. 

Pa, Vijetnam je još gori tamo im je bitno samo da je nativni, imaš youtube sa oni Austrlijancem što priča za Irca koji na sred časa izvadi polni organ i slično, došao bez ijednog papira zasipali ga s ponudama za posao. 

U, Kambodži još biraju, traže da radiš demo, gledaju šta imaš od papira i slično, traže da nisi osuđivan, oni su još i uređeni sa tim školama u odnosu na neke druge. 

• Author

Pa cekaj, kako gledaju sta imas od papira, regulisano, a samo 10% ima diplome osnovnih studija? Ko laze, koza ili rog?

Na kraju krajeva, to nije ni bitno, bitno je da nije istina da ljudi sa margina zapadnih drustava odlaze u Kambodzu i Vijetnam itd.. Pa oni ni ne znaju gde se te zemlje nalaze. To su ljudi koji spavaju u kolima jer nemaju za rentu ili zive u onim hotelima za dan jer nisu u stanju da iznajme neki trajniji smestaj. Pa pola i preko pola populacije USA i Kanade nema 100 i 200 dolara u dzepu, sad ce ti najsiromasniji da budu u stanju da prvo izvade pasos par stotina dolara, pa da kupe avionske karte 1000 dolara. Nema sanse.

Molim te prestani više da k*njaš po forumu o stvarima u koje se apsolutno ne razumeš, niti si radio negde po tim zemljama niti imaš predstavu o "kadru" koji ovde dolazi da radi, niti si svestan u Kini i Vijetnamu sa kakvim nepoznavanjem engleskog ljudi predaju, pa čak i u Kambodži, ali ovde je specifično ako ga ne znaš i muško si nema šta da tražiš ovde, dok Vijetnam i Kina samo cepaj. Kakve diplome kakvi bakrači, nativni dobijaju posao zato što su nativni i tu je cela priča, ljudi koji su lenji ili glupi ili neobrazovani, pa u svojoj zemlji neće da rintaju (tako ih je sistem naučio) jer imaju te socijalke, pa dođu ovde i vau sada je nastavnik, a nemaju pojma o životu, ali se utripuju da su nastavnici da oni stvarno eto bave se prosvetnim radom! :D

Jedino ovi mučeni Južno-Afrikanci dođu ovde da pobegnu tamo od nezaposlenosti i mogućnosti da ih neki crnac ubije na spavanju. 

Edited by Dodik

• Author
7 minutes ago, Dodik said:

ljudi koji su lenji ili glupi ili neobrazovani, pa u svojoj zemlji neće da rintaju (tako ih je sistem naučio) jer imaju te socijalke, pa dođu ovde i vau sada je nastavnik, a nemaju pojma o životu, ali se utripuju da su nastavnici da oni stvarno eto bave se prosvetnim radom! :D

To je sad jedna sasvim druga tema o prosvetnom radu. E pa eto po tebi je onda ocigledno bolje u Aziji biti pseudo-predavac nego na Zapadu ziveti od socijale kad mase tih ljudi trampe svoju socijalu za predavanje engleskog u Aziji.

Edited by noskich

1 hour ago, nikod23 said:

E kad si vec spomenuo pivo, ne mogu bas da se slozim sa tobom :D Ja sam doduse bio samo u Siem Riep-u, tamo po barovima toceno 0.4 l pivo je u vecini lokala (ona pub street) 50 centi, a negde 1$. U Pragu sam nasao neku pivnicu gde sam toceno placao 1 evro, i to je najmanje sto sam nasao tamo. U Beogradu, mislim da je minimum po najgorim birtijama 100 dinara, da nema ispod toga. Tako da mislim da je cena piva u Kambodzi najniza na planeti kolko sam ja mogao primetiti. Sad, o kvalitetu mozemo raspravljati, ali iz mog iskustva znam da 6, 7 tih tocenih itekako odrade posao ?

Nisam bio u Sieam Reapu i ne znam kada si bio, ja sam u PP-u i ovde je pivo skupo za količinu i ono što se nudi kada kupuješ u limenci, a da ne pričamo po lokalima su cene ihahaj iznad tog dolara. 

Gde je jeftino ima neka vodurina za 1$ ja mislim, na točenje probao jednom i rekoh neka hvala. Vijetnam ima jeftinije, a bolje pivo generalno, nego sam ja više da zezam Noskicha jer čovek nema pojma o Zapadnoj Evropi. I nije sve u jeftinoći. 

15 minutes ago, noskich said:

Nemam iskustva sa zivotom u zapadnoj Evropi, samo sam putovao tamo. To o cemu sad pises je neka vrsta prosjacenja u ovoj ili onoj formi, ne prosis na ulici ali se bavis prevarama, zavisis od milostinje nekog sistema. To nije sloboda. Vecu slobodu vidim recimo bas u tom poslednjem primeru gde neko za 4.5 sata nedeljno predavanja engleskog online moze da pokrije sve bazicne potrebe, pa cak i po koji luksuz. A ovaj covek u Batambangu ni ne zavisi od tih casova, vec je ustedeo novce i moze sve te troskove pa plus jos malo da pokrije iz investicija. Casovi su mu samo plus da ima jos jednu dodatnu aktivnost i malo dodatnih novaca.

To je prvi problem, drugi problem je sto si ti u zapadnoj Evropi kao neko iz istocne Evrope gradjanin drugog reda. Mozda ne pravno, ali u svakodnevnoj praksi da. Gledaju te kao sto gledaju na Rome u ex-YU. Ni to mi se nimalo ne dopada. 

Kada je rec o biznisu sa Thai zenama to je problem ljudi sa 40, 50, 60 godina, koji se ozene sa devojkom od 20-ak iz Isana, severoistocnog Tajlanda koji je najnerazvijeniji region, i onda na tome grade brak i porodicu. Kako su brak zasnovali, na kojoj osnovi, fizicke privlacnosti i ogromne razlike u godinama, bez zajednickih vrednosti u zivotu, bez zajednickih interesovanja, oni sa svojim zenama ne mogu cak ni da popricaju, nemaju o cemu... tako taj brak i prolazi. Ko god je zasnovao brak sa Thai partnerom koji je obrazovan, koji radi, koji ima kucno vaspitanje i osoba je sa integritetom, gde je fizicka privlacnost samo jedan aspekt veze, a ne sve na cemu se veza zasniva, on/a nije imao problem. 

sloboda je kad radis nesto a ne placas poreze jer sve ide i tebi tako da sam odlucujes koliko ces raditi ,a grebanje o sistem se pocinje kad pocnu da smaraju i kontrolisu namete koje bi trebalo njima da dajes pa kad se pocnes grebati o njih jednog dana shvate da je bolje da te puste na miru da trpas u svoj dzep a njima sta das dobro je,jedino  se naravno ne treba bahatiti previse ,sad dal je milostinja skoknuti i maznuti nesto eura ne bih bas rekao posebno ako ih iskoristis da imas neko lepo vreme negde drugde....to ti je ko kad ides u banku da podignes pare s nekog konta koji nije tvoj

to gradjan drugog reda jeste tako u skandinaviji a u nemackoj nisam to previse primetio jer su oni toliko navikntuti na strance da im je to normalno a i karakter im je takav da ce ti reci ako im se ne svidja nesto ili te ne gotive,iako ih bije glas nacista nije uopste tako,mnogo vise se to primeti u drugima zemljama koje nisu imale veze s nacistima,svaka nacija ima nesto svoje dobro i lose  a i sta mislis kog reda si gradjanin u srbiji kad treba neka prava da ostvaris....sigurno je da ces preko imati veca prava kao stranac i kao gradjanin drugog reda da ostvaris svoja prava nego kao srb u srbiji

51 minutes ago, noskich said:

Kad ovako napises neko naivan bi pomislio da je sa JI Azijom drugacije a zapravo ni o njoj nemas blage veze i tamo si bio samo turisticki a ovde prodajes maglu.

Drugi bold, posto si covjek od statistike i istrazivanja, daj nam neke izvore, studije na kojima zasnivas ove tvrdnje. Ti sigurno nisi neko ko bi se razbacivao ovakvim recenicama na osnovu sopstvenog utiska i licnog primjera.

@superpera sjecas li se slucajno koliko je kostalo pivo u Etiopiji? Ne pamtim cijene al znam da je tamo sve bilo bas besmisleno jeftino. Pitam za Dodika :D 

Ja bih u trenutku zamenio smrdljivu Aziju za Zapadnu Evropu ozloglašenu, kada bih mogao da upadnem u taj EU. 

3 minutes ago, ThirstyTraveler said:

@superpera sjecas li se slucajno koliko je kostalo pivo u Etiopiji? Ne pamtim cijene al znam da je tamo sve bilo bas besmisleno jeftino. Pitam za Dodika :D 

Hahaha, ma mene ne zanima jeftino pivo, nego dobro i pristupačno, a toga ovde nema. Neka hvala za Etiopiju ne bih da obilazim. :D

7 minutes ago, ThirstyTraveler said:

ne secam se bas jer mi pivo nije previse bitno al nije bilo previse skupo jer nije muslimanska zemlja...ostalo je sve bilo jeftino,klopa dva tri e,smestaj oko deset,jako zanimljiva zemlja i bezbedna i ljudi nisu toliko pokvareni  da te cimaju previse s prevarama, ne znam sto vise ljudi ne ide tamo

2 hours ago, Dodik said:

Nisam bio u Sieam Reapu i ne znam kada si bio, ja sam u PP-u i ovde je pivo skupo za količinu i ono što se nudi kada kupuješ u limenci, a da ne pričamo po lokalima su cene ihahaj iznad tog dolara.

Bio sam proslog marta tamo, tako da ne verujem da su cene skocile toliko za samo godinu dana. Al cudno mi kad kazes da je toliko u PP, ocekivao sam da su po celoj zemlji cene slicne manje-vise, pogotovo sto je i SR dosta popularan, turisticki gradic. Da se ogradim, ja sam alkoholicar i jedan sam od onih koji ne pravi razliku izmedju recimo Lav, Zajecarskog ili Carlsberg piva, pijem sta god :D Ne znam, ja sam stekao utisak da je Kambodza najjeftinija zemlja sto se tice toga klopa/pice, mada je i Vijetnam svakaku tu negde otprilike. Naravno, ima izuzetaka pojedinih stvari, secam se da je u marketu da kupis neku sunku normalnu bilo bas skupo.

@noskich Kad sam spominjao ove poslove mek, burger king nisam mislio da to radi najnizi sloj ljudi. Tu ubrajam i poslove tipa, prodavac u radnji, kasirke, itd. Mislio sam najmanje popularni poslovi, slabo placeni, i za koji nije potrebna nikakva skola. Momci/devojke koji imaju 20ak godina, zive jos uvek kod svojih i rade poslove tog tipa, svakako mogu da priuste sebi putovanja, pa makar po Evropi ako nista drugo. A, i upoznavao sam par takvih slucajeva. To sto ti spominjes najnizi sloj koji nema ni pasos, verovatno mislis na onaj najgori sljam drustva ? sitne kriminalcice, i propalice generalno.

Mislim primecujem da je vecina vas ovde koji se raspravljate uglavnom dosta proputovalo svetom, pa mi je malo i bezveze ova rasprava. Da, u Kambodzi, Vijetnamu itd verovatno mozes uz dosta manje muka da nadjes neki pristojan, ok placen posao i da zivis pristojan zivot tamo. Na zapadu, opet ako to isto hoces moras verovatno 3x vise da zapnes i da se potrudis. Al zato ne moze ni u snovima da se poredi kvalitet zivota u Kambodzi, i u recimo Madridu, Briselu gde god.

Ko je zavrsio IT, neki inzenjerski faks, prava, medicinu i sl. realno nema sta da trazi po meni u JI Aziji, mislim da kao avantura neka godinu, dve, stvarno ko moze i treba to sve obici, videti i doziveti. Ali sa tim skolovanjem emigrirati tamo, praviti porodicu po meni je bezveze

Edited by nikod23

6 hours ago, Dodik said:

Ja bih u trenutku zamenio smrdljivu Aziju za Zapadnu Evropu ozloglašenu, kada bih mogao da upadnem u taj EU. 

Hahaha, ma mene ne zanima jeftino pivo, nego dobro i pristupačno, a toga ovde nema. Neka hvala za Etiopiju ne bih da obilazim. :D

dodik, ne odgovori mi zasto sedis u kambodzi kad je toliko pljujes?

cemu to mucenje sebe? 

kako mislis da bilo ko uvazi tvoje misljenje u temi o emigraciji ako seres po onima koji te hrane?

Edited by bam-bam

pa rekao je vec ,jer ne moze da upadne u eu.....nije se izborio za eu pasos pa sad mora rintati po tim krs zemljama u koje ja recimo  dodjem s vremena na vreme da se bahatim s socijalnom lovom sa zapada?

20 minutes ago, superpera said:

pa rekao je vec ,jer ne moze da upadne u eu.....nije se izborio za eu pasos pa sad mora rintati po tim krs zemljama u koje ja recimo  dodjem s vremena na vreme da se bahatim s socijalnom lovom sa zapada?

haha pa bas u kambodzu, od 130 drugih zemalja...

bas me zanima njegov odgovor....ovakvo njegovo komentarisanje te zemlje u najmanju ruku nije fer, najblaze sto mogu reci je da je bezobrazno, bestidno......oni ga hrane covece....pali bre odatle ako je takav uzas

Edited by bam-bam

• Author
7 hours ago, ThirstyTraveler said:

Kad ovako napises neko naivan bi pomislio da je sa JI Azijom drugacije a zapravo ni o njoj nemas blage veze i tamo si bio samo turisticki a ovde prodajes maglu.

Drugi bold, posto si covjek od statistike i istrazivanja, daj nam neke izvore, studije na kojima zasnivas ove tvrdnje. Ti sigurno nisi neko ko bi se razbacivao ovakvim recenicama na osnovu sopstvenog utiska i licnog primjera.

Ja sam u jugoistočnoj Aziji svake godine za proteklih deset godina, prošle godine sam recimo bio dva meseca tamo.

Za drugi citat ti ne treba statistika, samo zdrav razum.

Edited by noskich

• Author
5 hours ago, nikod23 said:

Da, u Kambodzi, Vijetnamu itd verovatno mozes uz dosta manje muka da nadjes neki pristojan, ok placen posao i da zivis pristojan zivot tamo. Na zapadu, opet ako to isto hoces moras verovatno 3x vise da zapnes i da se potrudis. Al zato ne moze ni u snovima da se poredi kvalitet zivota u Kambodzi, i u recimo Madridu, Briselu gde god.

Ko je zavrsio IT, neki inzenjerski faks, prava, medicinu i sl. realno nema sta da trazi po meni u JI Aziji, mislim da kao avantura neka godinu, dve, stvarno ko moze i treba to sve obici, videti i doziveti. Ali sa tim skolovanjem emigrirati tamo, praviti porodicu po meni je bezveze

Opet sve zavisi od toga kako definises kvalitet života. Ako ga definises u smislu nominalne zarade, razvijenosti infrastrukture, pristupačnosti roba i usluga, onda možda možemo da pričamo o zapadu. Samo što i na zapadu tamo gde svi jure da rade i žive ćeš morati da delis stan sa cimerima ili da dajes više od pola plate za stan i režije i to stan u stanju poluraspada. Recimo u Australiji ti nemaš izolaciju, znači zimi padne temperatura na 5 stepeni noću se smrznes. Leti na 45 da ti ne objašnjavam kako je. Ovde duplo prozorsko okno je stvar vrhunskog luksuza, to nemaš nigde da vidiš.

Ali da ne širim priču jer bismo mogli do sutra, suštinski sve se svodi na to šta je za tebe kvalitet života. Da li je to da imaš pun stan uređaja, odeće, nameštaja, dvoje kola i dve nedelje godišnje da odeš na Havaje i bahatis se u luksuznom hotelu, a preostalih 50 nedelja radiš 50 sati nedeljno na stresnom poslu nakon kojeg si ni za šta i samo čekaš vikend. A danas ni vikend više nije na zapadu neprikosnoven već se sve više očekuje da budeš online i radiš "fleksibilno" to jest non-stop. Ili ti je kvalitet da radiš nedeljno upola toliko i manje, 15-25 sati, bez prekovremenog, bez stresa, a da možeš povoljno da živiš sam u stanu u centru grada ako hoćeš, da se bavis sobom i svojim strastima ili porodicom.

Ako ti je važnije ono prvo onda nema dileme, zapad je opcija za tebe, ako je ono drugo onda neka od zemalja o kojoj pišem može biti dobra alternativa.