Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

8 hours ago, bam-bam said:

prvo, ja nisam pricao ni o kakvom drzavljanstvu, niti njegovom dobijanju, vec o tome da u zemlji u kojoj si samo na radnoj vizi, mozes da zivis i imas  manje vise ista prava kao i njeni drzavljani, zar ne? ti si sa svim potrebnim uslovima za zivot pokriven/a....naravno, u zavisnosti od zakona zemlje..ako se njenim drzavljanima od plate izdvaja za socijalna i zdravstvena davanja, i tebi ce...ako se drzavljanima odbija za penziju, i tebi ce...i ti ces, kao i oni, steci pravo na penziju posle odredjenog broja godina uplacivanja tih prinadleznosti... i ti ces kod lecenja dobiti istu uslugu kao i oni....i tvoja deca ce ici i placati obdaniste kao i njihova, po istoj ceni...ako imas problema u porodici, i tebi ce socijalni radnik pomoci, isto kao i njima...jel tako? 

a drugo, ti izgleda ne pravis razliku izmedju kritikovanja i pljuvanja?  naravno da su kritike, i pozitivne i negativne, uvek korisne i za nas sto slusamo, a i za zemlju u kojoj se boravi...ali pljuvanje samo moze da govori o coveku koji ga upraznjava...kod mene bar, takav covek gubi svaki kredibilitet da njegovo misljenje mogu da uzimam kao validno...a za ono sto je dodik, npr, pisao o kambodzi, pljuvanje je skoro pa eufemizam..nisam znao datreba da se ovako detaljno sve pojasnjava, jer je bilo vrlo jasno sta sam hteo da kazem u predhodnim postovima

Ajd ovako...

Potoje različiti modeli rešavanja statusa boravka u nekoj stranoj državi ukoliko je čovek legalno zaposlen. Zadržaću se na samo dva sa kojim imam lično iskustvo. Prvi model je npr. onaj koji praktikuje većina evropskih zemalja, i ja sam ga iskusila u Nemačkoj. On podrazumeva da kada dobiješ radnu dozvolu uz nju ide i status stanovnika te zemlje - privremenog stanovnika. Posle određenog broja godina, u Nemačkoj je to nekada bilo 5 godina, mogao si da dobiješ status stalnog stanovnika. Razlika između ova dva statusa je ogromna.

Recimo da si privremeni stanovnik na 3 godine. Ne dobijaš nikada status stanovnika na 5 godina po dolasku, nego na kraće i taj status moraš da produžavaš. I recimo, firma se zatvori posle 2.5 godine. Tih preostalih 6 meseci ti bi imao pravo na socijalu u iznosu od 80% plate, besplatne kurseve, doškolovavanje, itd... Ali nakon isteka statusa privremenog stanovnika bi te izbacili iz zemlje momentalno. Iako na sve te benefite imaš pravo 12 meseci. Drugim rečima ne bi mogao da zadovoljiš sva svoja prava, jer ih suštinski i nemaš. Takođe, ne bi mogao da ostvariš ni pravo na penziju jer si u Nemačkoj boravio manje od 5 godina, iako si u Nemačkoj obavezan da uplaćuješ u penzioni fond. Nemci bi ti doduše dozvolili da tražiš povraćaj onoga što si uplatio u penzioni fond za to vreme, ali samo deo koji je otišao sa tvog računa. Primera radi, ako je od tvoje plate otišlo 5.000 evra u penzioni fond, poslodavac je dužan da uplati isto toliko. Dakle u penzioni fond je na tvoje ime, na osnovu tvog rada leglo 10.000 evra. Država Nemačka će ti dati samo 5.000, iako si ti zaradio i onih drugih 5.000, samo što ih je poslodavac direktno uplatio. Sa statusom privremenog stanovnika ne možeš ni da glasaš.

Takođe, da bi doveo porodicu u Nemačku moraš da imaš određeni nivo primanja. I ako si recimo visoko kvalifikovano stručno lice pa imaš ta primanja, tvoj supružnik, ako dolazi iz Srbije i sličnih zemalja, mora da položi osnovni nivo nemačkog jezika. Iako ti kao nosilac radne dozvole time nisi uslovljen.

Da si kojim slučajem imao stalni boravak, situacija bi bila bolja. U tom slučaju bi koristio benefite svih 12 meseci, imao pravo na penziju i pravo glasa. Doduše samo na lokalnom nivou.

Što se tiče zdravstva i školstva, sa oba statusa bi imao iste benefite kao i neko sa nemačkim državljanstvom.

Drugi model s kojim imam iskustva je singapurski model. Uz radnu dozvolu ne dobijaš status stanovnika. Tj. apsolutno si obespravljen. Nemaš zdravstvo, socijalno, ne plaćaš škole, obdaništa, stanove kao lokalci, ako izgubiš posao moraš da se iseliš za 30dana. Postoje čak i različite radne dozvole, pa ti neke bar omogućavaju spajanje porodice, dok te druge limitiraju do granica neljudskosti. Naravno u potpunosti si oslobođen plaćanja bilo kakvih dažbina, sem poreza na prihod. Pravo na status stanovnika teoretski možeš brzo da stekneš, posle 6 meseci. U praksi je to drugačije, nakon 6 godina ja taj status i dalje nemam. Jednom odbijeni (bez obrazloženja), na drugu aplikaciju još uvek čekamo odgovor.

U obe zemlje sam doživela rasno-nacionalnu diskriminaciju. U Nemačkoj se to ogledalo pri svakom iznajmljivanju stana i bila je negativna jer sam iz Srbije, dok je u Singapuru uglavnom "pozitivna" jer sam bela.

U obe zemlje čovek može mnogo pristojnije i kvalitetnije da živi nego u Srbiji ukoliko je specijalizovan i visoko kvalifikovan za trenutno tražena zanimanja. Iskusiće život sa mnogo manje stresa i tenzija. U Singapuru može čak i da uštedi značajnu sumu novca.

Dakle, ta tvoja konstatacija manje-više imaš ista prava kao lokalac ako imaš radnu dozvolu ne drži vodu, mada je u pitanju Nemačke (ako si visokokvalifikovan i dobro plaćen) to definitivno više, tj. bliže životu lokalaca, a u pitanju Singapura manje (zato što radna dozvola ne podrazumeva status stanovnika).

Ja zapravo sasvim kontam šta ste vi (mislim na komentare obojice) hteli da kažate. Ali vaš nekritički i neargumentovani komentari su beskorisni koliko i komentari onih koji pljuju svoj život negde. Nisu konstruktivni uopšte, jer ne daju potencijalnom emigrantu nikakvu korisnu informaciju o potencijalnoj zemlji u koju se seli. Dakle, tema se ovde doslovno zove "da li bolje emigrirati?" a ne "šta ja mislim o noskichevom nezdovoljstvu životom u Australiji i veličanju života u SEA"

Edited by marica

ok, hvala sto si potanko napisala o uslovima boravka stranaca u te dve zemlje.....u konkretnom slucaju, bar sto se mojih predjasnjih komentara tice, onaj deo o nemackoj i socijalnim davanjima po gubitku posla i nije bio tema, jer sam iskljucivo pricao o radnoj vizi, tj. ljudima koji su zaposleni.....sto se singapura tice, ukoliko ti se nista ne odbija od plate za davanja, pa i normalno je da to nemas...zato i mozes fino da ustedis.....ali ove informacije su korisne, i o tome sam pricao, o uslovima ljudi koji rade i imaju legalnu radnu vizu...ja sam u postu i napisao da sve naravno zavisi od zakona zemlje u kojoj si, ali ti pretpostavljam da ne bi zivela negde gde ti je lose, a pri tome i nije tvoja zemlja....

pojasni mi u cemu su moji komentari nekriticki i neargumentovani? ja samo pricam o dodikovim, i slicnim, bespotrebnim pljuvanjima po zemljama u kojima zive, i koje su ih pustile da tamo zive i zaradjuju pare.... kritikujem njihovo ponasanje, a ne neke fakte koje su napisali, jer oni ne moraju uopste biti tacni, ali mozda  i mogu.....ja mu licno vise ne verujem nista..ali da li su neke " cinjenice" tacne ili ne, uopste nisam komentarisao...samo nacin dodikovog , i slicnih ljudi, komentarisanja, koji je po meni jako ruzan....

3 hours ago, bam-bam said:

ja mu licno vise ne verujem nista..

@bam-bam

E, onda da-bog-da da dođeš da živiš u Kambodži na duže, sigurno je sve suprotno od onoga što sam napisao, biće ti onda super.

5 hours ago, Dodik said:

@bam-bam

E, onda da-bog-da da dođeš da živiš u Kambodži na duže, sigurno je sve suprotno od onoga što sam napisao, biće ti onda super.

nemoj da me shvatis pogresno, nista licno nemam protiv tebe...jedan od mojih najblizih drugova, ortak jos iz srednje skole, imao je slicnu pricu kao i ti, samo je u pitanju USA..toliko je zeleo jos od prvog srednje, da ode u tu ameriku, da ga je na kraju usralo da dobije na lutriji, i ode negde tokom faxa..ziveo je u chikagu prvih par godina onako po pola god, pola u srbiji, a onda zadnje 2 i po je sve vreme boravio tamo, jer je nasao ozbiljniji posao pa nije vise mogao da se setka tamo vamo...bio sam za to vreme par puta kod njega u chikagu...ljudi verujte mi nisam mogao da ga slusam, preseo mi boravak svaki put, koliko je pljuvao po americi..bukvalno ulicom nismo mogli da prodjemo, a da on ne popljuje sve zivo, ma cak i oblik kontejnera 😃...jednostavno, verovatno mu se razvila jedna vrsta razocaranja, zbog svojih velikih ocekivanja, a ta zemlja mu verovatno nije legla onako kako je on zamisljao....izdrzao je na kraju tih 5 godina koliko ti treba boravka tamo , da bi dobio drzavljanstvo, rasprodao je sve stvari jos 15 dana pre polaganja zakletve...i cim je polozio zakletvu i dobio americki pasos, sutradan se avionom vratio u srbiju zauvek...i tad sam mu pricao isto kao i tebi....i sam sam ziveo u americi nekoliko puta u zivotu, i ne volim je ni sam preterano, morao sam zbog posla...ima svojih velikih mana, nikad ne bih ziveo tamo na duze od godinu dana u komadu, jer mi ne lezi toliko ta zemlja, ali daleko od toga da je pljujem....ta zemlja takodje ima jako puno pozitivnih stvari, a i vecina ljudi su prostodusni i dobri u sustini, za razliku od evropljana npr. ( ukljucujuci i srbe) , koji imaju tu neku vrstu zlobe i pokvarenosti, iskvarenosti, koja nije nista strasna, ali cuci tu u nama..verovatno zbog nasilnih istorijskih okolnosti kojima su svi evropljani vec milenijumima izlozeni...anyways, da se vratim na temu- ta njegova ostrascenost, slicno kao i tvoja, ima neke dublje korene koji poticu, pretpostavljam, iz frustracije zbog neostvarenih prevelikih ocekivanja i nadanja, u odnosu na zemlje u koje ste se preselili...i zbog toga vase misljenje ne mogu da uzmem za relevantno...

boravio sam vise puta u kambodzi, nisam ziveo, ali ipak vidim oko sebe, nisam corav, a imam i prijatelje kambodzance....nije sve idealno, naravno, cak daleko od toga, ali ton kojim ti pricas o kambodzi, isti onaj kojim je moj prijatelj pricao o usa, je ton ostrascenosti....a tad se zamagljuje um za racionalno razmisljanje i komentarisanje, zar ne....a nama to ovde treba...

i znas sta, ortak koji se vratio u srbiju, zivi ovde vec dugo godina, ima porodicu, super mu je, ali je ipak promenio plocu prema usa...sad mnogo racionalnije posmatra, ne pljuje je...ne bi ziveo tamo, ali ode povremeno, cak i na odmor...njihov je drzavljanin, uostalom hahaha

14 hours ago, marica said:

... Prvi model je npr. onaj koji praktikuje većina evropskih zemalja, i ja sam ga iskusila u Nemačkoj. On podrazumeva da kada dobiješ radnu dozvolu uz nju ide i status stanovnika te zemlje - privremenog stanovnika. Posle određenog broja godina, u Nemačkoj je to nekada bilo 5 godina, mogao si da dobiješ status stalnog stanovnika. Razlika između ova dva statusa je ogromna...

...

... Takođe, da bi doveo porodicu u Nemačku moraš da imaš određeni nivo primanja. I ako si recimo visoko kvalifikovano stručno lice pa imaš ta primanja, tvoj supružnik, ako dolazi iz Srbije i sličnih zemalja, mora da položi osnovni nivo nemačkog jezika. Iako ti kao nosilac radne dozvole time nisi uslovljen...

Posto se ovih dana intenzivno bavim tematikom, dopunio bih samo ove konstatacije sa par detalja, ili mozda bolje reci ispravki. Oni koji poseduju Plavu kartu, a recimo da su to visokokvalifikovani, ili samo oni sa odredjenom visinom primanja, imaju pravo da apliciraju za trajno naseljenje u Nemackoj nakon 33 meseca boravka, ili cak vec i nakon 21 meseca, ukoliko poseduju nivo B1 znanja nemackog jezika. Takodje, supruznici imaoca Plave karte nisu u obavezi da imaju bilo kakav dokaz o znanju nemackog jezika (istina, oni koji nemaju Plavu kartu, moraju da imaju barem A1 nivo).

Btw, @Dodik napisao vrlo pristojan i detaljan post o Kambodzi, tj. privremenoj selidbi iz Kine u Kambodzu, pa mu se pljuvanje iste delimicno oprasta :spot:

Edited by Dragance

3 hours ago, bam-bam said:

sad mnogo racionalnije posmatra, ne pljuje je...ne bi ziveo tamo, ali ode povremeno, cak i na odmor...njihov je drzavljanin, uostalom hahaha

cudno, s obzirom da su svi americki drzavljani u obavezi da placaju takse na prihod  Americi gde god da zive.

nevezano, my 2 cents: za onog ko ima pare za studije i istovremeno zeli da trajno emigrira, bolja je Kanada za studije zato sto pruza mogucnost da se regulise trajni status posle milion puta bolje nego Amerika.

Mladi koji nemaju para uopste, mogu da stekaju preko w/t i aupair u Americi (do 27 godina starosti) i vide za studije u Kanadi posle. 

2 hours ago, Dragance said:

Btw, @Dodik napisao vrlo pristojan i detaljan post o Kambodzi, tj. privremenoj selidbi iz Kine u Kambodzu, pa mu se pljuvanje iste delimicno oprasta :spot:

Hvala. Eto, a posle kažu da je Milorad Dodik sirovina! :D

@bam-bam

Pre ovoga tvog posta sam išao da pročitam ponovo moj post, jer sam tada to pisao poprilično iznerviran od strane Noskića, a i pod tim nekim naletom emocija, tako da priznajem, moglo je to malo finije i prikladnije. Ali, na žalost to i jeste istina, napisana malo možda podrugljivo i neprimereno.

Evo jedan primer, ovde je recimo u aprilu nesnosna vrućina, sada ne može da se živi, a kažu u aprilu je pravo leto, i pitam tu koleginicu Engleskinju koja je duže ovde, pa kako preživiš april? Kaže ona - ne izlazim nigde -. Eto, ona je došla iz Engleske, jer je tamo kiša, a ovde sunce, i onda pod klimom u školi, pod ventilatorima i klimom kod kuće i to je život, problem je svi pišu i snimaju o tome kako je ovo raj na zemlji, u suštini ovo je jedna vrlo nesrećna zemlja, a ovo i raj nikako ne može da ide u isti kontekst, pogotovu ne ovi gradovi, dole ostrva to je nešto drugo, ali to ne možeš da zaključiš po vlogovima, blogovima, i pisanju ovih zapadnjaka, koji ovde cirkulišu, a pogotovu svi dožive šok ko posle Vijetnama dođe ovamo jer očekuju da je manje-više sve isto, a nije. 

Edited by Dodik

3 hours ago, prolaznik said:

cudno, s obzirom da su svi americki drzavljani u obavezi da placaju takse na prihod  Americi gde god da zive.

nevezano, my 2 cents: za onog ko ima pare za studije i istovremeno zeli da trajno emigrira, bolja je Kanada za studije zato sto pruza mogucnost da se regulise trajni status posle milion puta bolje nego Amerika.

Mladi koji nemaju para uopste, mogu da stekaju preko w/t i aupair u Americi (do 27 godina starosti) i vide za studije u Kanadi posle. 

Nije bas tako, ne placa se nista za iznose ispod 105 900$ ako se zivi van Amerike i zaradjuje. A ako se zaradjuje ispod oko 10 000$ mislim, ni ne moraju da se popunjavanju takse.

Edited by mveruovic

Pažljivo već nekoliko dana dana pratim ovu diskusiju, i šta da kažem, svi ste u nekim stvarima u pravu. Svako ide tamo gde mu odgovara, ili barem misli da mu odgovara, ali i gde može da ode.

Ja bih se, recimo, vrlo rado dislocirala negde na Mediteran, ali to zasada nije moguće.

Dodik, ja tebe razumem. Ne odgovara ti JI Azija, nisi za taj lifestyle i to je to. Isto tako, mislim da Kambodža i Vijetnam nisu zemlje za porodične ljude, niti su idealne za parove sa malom decom. A što se tiče klime, to je već individualno. Nekima ne odgovara tropska klima, nekima ne smeta. Ja spadam u ovu drugu grupu, mada možda nisam reper jer volim toplu klimu, a pošto sam živela na pedeset plus, tropska klima mi dođe kao raj.

@Ena

Potpuno se slažem, mislim da si 100% u pravu. Ovo je više avanturizam za omladinu. Ali, opet i tu treba znati koja je kakva zemlja, jer mnoga omladina dođe u Kambodžu pa posle nema novca da beži odavde, pa se snalaze kako znaju i umeju, imali komšije- neki klinci samo se pokupiše jedne večeri i beži, dva meseca pre isteka stana, tako da je bolje da postoje neke informacije, faktičke, ako smrdi-smrdi, ako je prljavo-prljavo, ako je čisto-čisto je, ako skupo-skupo je, ako je jeftino-jeftino je, jer koja svrha ovakvih foruma ako svi pišu neku naučnu fantastiku. 

Mediteran zakon, to je i meni san koji će se verovatno teško ostvariti. 

8 hours ago, Dodik said:

Potpuno se slažem, mislim da si 100% u pravu

Ma kakvi, dok Tesa Tesanovic to ne odobri nema tu imigracije. 

3 hours ago, boranija said:

Ma kakvi, dok Tesa Tesanovic to ne odobri nema tu imigracije. 

Ahahahaha jes' vala, TT certified. :D

On 2/20/2020 at 3:21 PM, Dodik said:

@bam-bam

Pre ovoga tvog posta sam išao da pročitam ponovo moj post, jer sam tada to pisao poprilično iznerviran od strane Noskića, a i pod tim nekim naletom emocija, tako da priznajem, moglo je to malo finije i prikladnije. Ali, na žalost to i jeste istina, napisana malo možda podrugljivo i neprimereno.

Evo jedan primer, ovde je recimo u aprilu nesnosna vrućina, sada ne može da se živi, a kažu u aprilu je pravo leto, i pitam tu koleginicu Engleskinju koja je duže ovde, pa kako preživiš april? Kaže ona - ne izlazim nigde -. Eto, ona je došla iz Engleske, jer je tamo kiša, a ovde sunce, i onda pod klimom u školi, pod ventilatorima i klimom kod kuće i to je život, problem je svi pišu i snimaju o tome kako je ovo raj na zemlji, u suštini ovo je jedna vrlo nesrećna zemlja, a ovo i raj nikako ne može da ide u isti kontekst, pogotovu ne ovi gradovi, dole ostrva to je nešto drugo, ali to ne možeš da zaključiš po vlogovima, blogovima, i pisanju ovih zapadnjaka, koji ovde cirkulišu, a pogotovu svi dožive šok ko posle Vijetnama dođe ovamo jer očekuju da je manje-više sve isto, a nije. 

ok, razumem..

On 2/21/2020 at 7:21 AM, Dodik said:

@bam-bam

Vrlo nesrecna zemlja jer je jedan mesec u godini temperatura u proseku oko 35 stepeni, a vlaznost 60-80% dnevno? A sta cemo onda sa skandinavskim zemljama, Islandom, Kanadom... koje se tradicionalno proglasavaju za najbolje za zivot na svetu, a ne vidis beloga dana mesecima, a minus napolju se meri desetinama stepeni? To u Kambodzi nije mnogo drugacije nego u dobrom delu Australije pa niko ne kaze da je Australija nesrecna zemlja zbog toga, niti sam recimo ja ikada napisao da je Australija nesrecna.

Ti si tu 3 meseca i pises da je Kambodza nesrecna, a u roku od deset dana si nasao posao od tri srpske plate mesecno, zena ti radi za iste novce, zivis u kondou sa bazenom, deca ti pohadjaju privatne skole za upola cene, svaki dan taksijem ides na posao, hranis se iskljucivo uvoznom robom... Ukratko zivis bolje nego 95% Kambodzanaca a opet tako pricas o zemlji koja ti je ni kriva ni duzna omogucila sve to.

Gde to ima na ovoj kugli da se dobije viza na godinu dana za 300 dolara direktno u pasos po sletanju? Doda se jos malo novca pa mozes da radis bez ogranicenja za tih godinu dana. U zapadnim zemljama ljudi cekaju na papire po deset godina i kusur, a u Kambodzi si za deset dana upao u 5% ljudi koji tamo najbolje zive. I umesto da budes zahvalan za to proklinjes tu zemlju u kojoj zive naljubazniji ljudi koje sam ja ikada video, a proputovao sam. Ako ti klima ne odgovara, ako ti ne odgovara istorija Kambodze, pa nisi trebao tamo ni da ides, to sve moze da se proveri za 5 minuta na Internetu. 

On 2/21/2020 at 2:46 AM, bam-bam said:

nemoj da me shvatis pogresno, nista licno nemam protiv tebe...jedan od mojih najblizih drugova, ortak jos iz srednje skole, imao je slicnu pricu kao i ti, samo je u pitanju USA..toliko je zeleo jos od prvog srednje, da ode u tu ameriku, da ga je na kraju usralo da dobije na lutriji, i ode negde tokom faxa..ziveo je u chikagu prvih par godina onako po pola god, pola u srbiji, a onda zadnje 2 i po je sve vreme boravio tamo, jer je nasao ozbiljniji posao pa nije vise mogao da se setka tamo vamo...bio sam za to vreme par puta kod njega u chikagu...ljudi verujte mi nisam mogao da ga slusam, preseo mi boravak svaki put, koliko je pljuvao po americi..bukvalno ulicom nismo mogli da prodjemo, a da on ne popljuje sve zivo, ma cak i oblik kontejnera 😃...jednostavno, verovatno mu se razvila jedna vrsta razocaranja, zbog svojih velikih ocekivanja, a ta zemlja mu verovatno nije legla onako kako je on zamisljao....izdrzao je na kraju tih 5 godina koliko ti treba boravka tamo , da bi dobio drzavljanstvo, rasprodao je sve stvari jos 15 dana pre polaganja zakletve...i cim je polozio zakletvu i dobio americki pasos, sutradan se avionom vratio u srbiju zauvek...i tad sam mu pricao isto kao i tebi....i sam sam ziveo u americi nekoliko puta u zivotu, i ne volim je ni sam preterano, morao sam zbog posla...ima svojih velikih mana, nikad ne bih ziveo tamo na duze od godinu dana u komadu, jer mi ne lezi toliko ta zemlja, ali daleko od toga da je pljujem....ta zemlja takodje ima jako puno pozitivnih stvari, a i vecina ljudi su prostodusni i dobri u sustini, za razliku od evropljana npr. ( ukljucujuci i srbe) , koji imaju tu neku vrstu zlobe i pokvarenosti, iskvarenosti, koja nije nista strasna, ali cuci tu u nama..verovatno zbog nasilnih istorijskih okolnosti kojima su svi evropljani vec milenijumima izlozeni...anyways, da se vratim na temu- ta njegova ostrascenost, slicno kao i tvoja, ima neke dublje korene koji poticu, pretpostavljam, iz frustracije zbog neostvarenih prevelikih ocekivanja i nadanja, u odnosu na zemlje u koje ste se preselili...i zbog toga vase misljenje ne mogu da uzmem za relevantno...

boravio sam vise puta u kambodzi, nisam ziveo, ali ipak vidim oko sebe, nisam corav, a imam i prijatelje kambodzance....nije sve idealno, naravno, cak daleko od toga, ali ton kojim ti pricas o kambodzi, isti onaj kojim je moj prijatelj pricao o usa, je ton ostrascenosti....a tad se zamagljuje um za racionalno razmisljanje i komentarisanje, zar ne....a nama to ovde treba...

i znas sta, ortak koji se vratio u srbiju, zivi ovde vec dugo godina, ima porodicu, super mu je, ali je ipak promenio plocu prema usa...sad mnogo racionalnije posmatra, ne pljuje je...ne bi ziveo tamo, ali ode povremeno, cak i na odmor...njihov je drzavljanin, uostalom hahaha

Problem je u tome sto smo svi gledali americke filmove pa poverovali da bilo ko ko posteno radi moze da ima kucu sa bazenom u predgradju, dvoja kola, da im deca idu na Harvard ako se potrude, zimovanja, letovanja i sve ostalo, a istina je potpuno drugacija. Istina je da zivis kao duznicki rob 30-40 godina, seces usi da zakrpis pozadinu. Prebacujes balanse sa jedne kreditne kartice na drugu da smanjis kamatnu stopu. I onda, ako si dobre srece, u 60-im godinama otplatis hipoteku pa konacno mozes da igras golf po ceo dan i da uplacujes turisticke aranzmane jednom svake godine.

Edited by noskich

On 2/24/2020 at 11:04 PM, mveruovic said:

Opet ti o truloj Americi :D 

Amerika, Amerika, zemlja velika, ali metar moga sela Amerika cela! Razmisli o tome 😄

realno, amerika je i meni losa za zivot.....evo npr. neki presek iz majamija, gde sam dosta puta boravio na duze....neka prosek plata ( mada je to za ameriku nezahvalno govoriti, jer nema proseka), al dakazemo neko srednjeskolsko zanimanje, neki ćata firmi dobije mesecno oko 2-2, 2 soma $ na ruke, kad mu se odbije porez....ako je jaca firma, i malo bolji posao, moze i 2,5...preko toga tesko za nekog sluzbenika...ali on sam posle sve od toga mora da izdvaja...ako hoce penziju, placa odatle za penziono ( im onu osnovnu drzavnu penziju koja nijedovoljna ni za klosarenje, ali ako hoce i malo vise, mora da izdvaja u penzioni fond)..pa ako hoce zdravstveno, 400-500$ mesecno, a i to mu nepokriva celu operaciju ( ima i za 300$, al to pokriva bas malo)...socijalne sluzbe sve mora da placa- tipa treba mu socijalni radnik, svadja sa zenom konstantna, plati bato...to nije uracunato u porez...izdavanje gajbe-  1,5soma za oko 50 kvm stancic....ako imas svoju nekretninu, nedaj boze gajbu, porez na mesecnom nivou je uzasan...moja ortakinja ima dobru gajbu, ali nije neki neighborhood, al je velika...porez, struja i komunalije je dodju mesecno 3 soma $.....ko ne radi 2 posla ovde, ili ko nema posao koji bi zahtevao fakultetsku diplomu (u nasoj percepciji iz srbije), taj ovde zivi jako bedno....moze da jede, jer je klopa ( ali ona nekvalitetna), stvarno jeftina, i to je to...sedi gajbi i gleda "subotom uvece " hahaha....a bilo koji drustveni zivot kosta dosta, tako da od toganema nista...

aj javljajte se malo "ameri", da cujemo vasa iskustva iz amerike..

ja sam jos imao iskustva zivota i u njujorku, masacusetsu i arizoni, svuda su nesto bolje plate nego u majamiju, i troskovi smestaja nesto manji ( sem u njujorku naravno), ali sve ostalo je vrlo slicno..

Mislim da sam vec pisao, ne bih da kazem da ne govore istinu ljudi ali to sto je navedeno konkretno za tu tvoju drugaricu nije bas tacno. Verujem kad mi neko pokaze crno na belo, a sto se mene tice mogu sve da okacim navedeno. 

Odakle poceti, ovo da ona splaca mesecno 3 soma za porez komunalije i struju je zaista smesno. To znaci da godisnje placa 36 000$ struju, komunalije i porez. Porez za nekretninu ciji si vlasnik je uglavnom oko 1-2% gde god da zivis, godisnje.

Dobra stvar na Floridi je sto nemaju state income tax, znaci u odnosu recimo na mene imaju 5,5% vise cistog kesa. 

Za osiguranje sam vec pisao, u iole normalnoj firmi ko radi, ima osiguranje, moze da placa mesecno ali nikako 500$, toliko kosta na trzistu da neko uzme sam. Jednostavno nakon odredjenog iznosa out of pocket ne placa se nista vise sta god da se desilo.

Penzioni fond nudi dosta firmi, to je kao beneficija, najpopularniji je 401k plan, zaposleni izdvaja par procenata od svakog ceka, poslodavac dodaje uglavnom do 3% negde i 5%. Moze se i solo investirati u raznorazne fondove.

Ne radim dva posla, ne radim posao koji trazi fakultetsko obrazovanje i ne zivim bedno. :)

Evo i primera za plan osiguranja koji su troskovi

IMG-4156.jpgbest free image hosting

Edited by mveruovic

ok, ja sam tebi napisao konkretne cene i troskove, daj svoje....al sve, plata, izdvajanja, troskovi za gajbu itd...

ja sam radio u americi, ne pricam samo iz tudjeg ugla, nego i iz svog...

btw, moja ispravka, u 3 soma za gajbu je ukljucen i internet, tv i te neke dadzbine ( ima bazen, kao i brdo gajbi na floridi, pa i mesecno odrzavanje toga ulazi u cenu)....koliko vidim, njoj je bas skupo to neko komunalno , sto naplacuje sam grad....i ne moze da prdne u rodjenom dvoristu, znaci ne sme ni ogradu da promeni, i to od backyarda, ne napred, ako ne pita city of miami, i na to joj rebnu ogroman porez naravno....takodje, u dvoristu ima neko drvece, kojem ne moze ni malo da potkrese grane, a bas stvarno puno opada lisca i nekog suta, jer je drvece pod zastitom....tj, moze, al bi je bas debelo kostalo, jer to sme da uradi samo " gradsko zelenilo ( prevedeno s naseg), a to ona mora da plati, i to neka fantasticna cena...pre mesec dana je busila zid za vrata, ja bio tu licno, prevodio hispancu sta treba da radi jer on ne zna engleski, a ona spanski hahah...to busenje rupe za vrata na zidu flis papir, pretpostavljate kakvi su vec zidovi na floridi ( bez cene vrata) , i postavljanje rama i vrata, je kostalo 750$...covek je manje vise zavrsio za jedan dan....i jos mi kaze nije lose prosla hahah

ajde, daj tvoju pricu....ne znamo ko si sta si, pa da krijes prihode i rashode :) 

Jesu li cene GMO hrane, a to je tamo praktično svaki proizvod, jel' da? I non-GMO hrane jesu li razlike u ceni velike? Verujem da po restoranima i kafeima i slično tu već ne može da se bira između ova dva dobiješ klasični GMO i meso koje je odhranjeno na GMO kukuruzu i hemijama. 

11 hours ago, bam-bam said:

neka prosek plata mesecno oko 2-2, 2 soma $ na ruke, kad mu se odbije porez....ako je jaca firma, i malo bolji posao, moze i 2,5...preko toga tesko za nekog sluzbenika...ali on sam posle sve od toga mora da izdvaja...ako hoce penziju, placa odatle za penziono ( im onu osnovnu drzavnu penziju koja nijedovoljna ni za klosarenje, ali ako hoce i malo vise, mora da izdvaja u penzioni fond)..pa ako hoce zdravstveno, 400-500$ mesecno, a i to mu nepokriva celu operaciju ( ima i za 300$, al to pokriva bas malo)...socijalne sluzbe sve mora da placa- tipa treba mu socijalni radnik, svadja sa zenom konstantna, plati bato...to nije uracunato u porez...izdavanje gajbe-  1,5soma za oko 50 kvm stancic....ako imas svoju nekretninu, nedaj boze gajbu, porez na mesecnom nivou je uzasan...moja ortakinja ima dobru gajbu, ali nije neki neighborhood, al je velika...porez, struja i komunalije je dodju mesecno 3 soma $.....ko ne radi 2 posla ovde, ili ko nema posao koji bi zahtevao fakultetsku diplomu (u nasoj percepciji iz srbije), taj ovde zivi jako bedno....moze da jede, jer je klopa ( ali ona nekvalitetna), stvarno jeftina, i to je to...sedi gajbi i gleda "subotom uvece " hahaha....a bilo koji drustveni zivot kosta dosta, tako da od toganema nista...

aj javljajte se malo "ameri", da cujemo vasa iskustva iz amerike..

ja sam jos imao iskustva zivota i u njujorku, masacusetsu i arizoni, svuda su nesto bolje plate nego u majamiju, i troskovi smestaja nesto manji ( sem u njujorku naravno), ali sve ostalo je vrlo slicno..

Pa za ovaj odnos cena i troškova su i Kambodža, a tek Vijetnam rajevi na zemlji. U Vijetnamu bez po muke možeš da ustedis 1000 dolara od plate da predajes engleski samo 20 sati nedeljno. I onda da kupiš stan nakon tri godine, solo čovek sa pola radnog vremena. Par bi kupio za upola toliko.

I Kambodža ispada neuporedivo bolja jer možeš iznajmiti takav stan koji ti pominjes za 250 dolara mesečno, jedeš lokalnu hranu za dolar, pivo ili kafa 50 centi, taksi oko dolara i slično, a plata od makar 1200 dolara.

@boranija zato što može da otplati stan za tri godine pola radnog vremena solo. U paru i puno radno vreme otplati za malo više od godine. Gde to ima? A da pritom živi sasvim pristojno, bez neke preterane štednje, naravno ako se hrani lokalno, živi u stanu za lokalne i sve ostalo, ne da se nepotrebno luksuzira.

Nominalna plata je manje bitna od toga kako od te plate možeš da živiš.

Edited by noskich

2 minutes ago, noskich said:

Pa za ovaj odnos cena i troškova su i Kambodža, a tek Vijetnam rajevi na zemlji. U Vijetnamu bez po muke možeš da ustedis 1000 dolara od plate da predajes engleski samo 20 sati nedeljno. I onda da kupiš stan nakon tri godine

A sto bi neko radio za bednu platu gde "mozes da ustedis 1000 dolara"? Sya je 1000 dolara? 7780 HKD i slicno. Pa niko ne ide da radi za kikiriki.

9 minutes ago, noskich said:

@boranija zato što može da otplati stan za tri godine pola radnog vremena solo. U paru i puno radno vreme otplati za malo više od godine. Gde to ima? A da pritom živi sasvim pristojno, bez neke preterane štednje, naravno ako se hrani lokalno, živi u stanu za lokalne i sve ostalo, ne da se nepotrebno luksuzira.

Nominalna plata je manje bitna od toga kako od te plate možeš da živiš.

Pa ja nisam prevalio preko 10k km da zivim sa lokalcima i zivim lokalni zivot i da stedim 1K dolara. To sam imao u Nemackoj i Austriji lagano 4-6K evra platu. Ne dolazi se u Aziju zbog pal dolarcica. 

1 hour ago, Dodik said:

Jesu li cene GMO hrane, a to je tamo praktično svaki proizvod, jel' da? I non-GMO hrane jesu li razlike u ceni velike? Verujem da po restoranima i kafeima i slično tu već ne može da se bira između ova dva dobiješ klasični GMO i meso koje je odhranjeno na GMO kukuruzu i hemijama. 

Dok sam bio u SF-Bay-u samo sam kupovao od lokalnih farmera, tako da nije sve GMO. Cene su skoro iste, ali @mveruovic ti moze dati mnogo preciznije informacije jer ja ne provodim dovoljno vremena u Amerikama, samo po potrebi dok mi burazer zivi tamo. 

1000 dolara mesečno? Za nekog ko je krenuo u svet sa dobrom finansijskom zaleđinom to je kikiriki, dok je za druge to super ušteda. Nema tu pravila. Ne bi trebalo ni podcenjivati one koji rade za ''bednu'' platu, jer sve je relativno.

Pitanje je samo da li se može uštedeti 1000 dolara u Vijetnamu i Kambodži? Teoretski može, u praksi ispadne malo drugačije.

Ako živeti kao lokalci, bolje reći lokalna radnička klasa, znači svaki dan jesti street food, hladiti se ventilatorom, spavati na podu u garsonjeri sa čučavcem, i sl., verovatno se tu uštedi jedna svota novca, ali nije takav život za svakoga.