Jump to content

Featured Replies

3 hours ago, bam-bam said:

to busenje rupe za vrata na zidu flis papir, pretpostavljate kakvi su vec zidovi na floridi ( bez cene vrata) , i postavljanje rama i vrata, je kostalo 750$...covek je manje vise zavrsio za jedan dan....i jos mi kaze nije lose prosla hahah

Ako je 750$ bila samo ugradnja i ništa drugo, to je čista pljačka, mogao si joj ti lepo postaviti vrata a te pare zajedno potrošite na nešto pametnije. ;) Elem, da, zvuči realno. Kaže mi drug iz Kalifornije da mu je majstor naplatio 350$ sat i po posla otpušavanja sudopere nekom posebnom mašinom. Meni je uvek malo šokantno kada čujem takve stvari, zvuči kao naučna fantastika.

• Author

Isto i u Australiji. Ovde se vecinu uredjaja uopste ne isplati popravljati. Jeftinije je da kupis novo. 

Ali to je nesto sto nije toliko veliki problem koliko je problem kad nemas izbora, a moras da platis advokata, doktora specijalistu, psihijatra ili zubara. Ne postoji u Sidneju psihijatar iz budzeta. Kada je neko nasilan daju mu sedative, ostave ga da se smiri pa onda nazad na ulicu. Mentalno nestabilne osobe bez tretmana setaju ulicom.

Krezubih na sve strane jer bilo sta sto nije plombiranje kosta od hiljadu pa na dalje. Advokati naplacuju od minimum 500 pa preko 1000 na sat. Razvod je dovoljan da coveka potpuno finansijski unisti.

To je sustina problema zivota na zapadu: nuznosti su nepristupacne. Sta ti vredi sto mozes da kupis iPhone, plazma televizor, odecu... sve iz Kine, kada ne mozes da zadovoljis osnovne zivotne potrebe: stanovanje, kvalitetno zdravstvo i skolstvo, pravna zastita, mentalno i dentalno zdravlje, zdrava organska hrana preskupa itd.

Edited by noskich

3 hours ago, Ena said:

1000 dolara mesečno? Za nekog ko je krenuo u svet sa dobrom finansijskom zaleđinom to je kikiriki, dok je za druge to super ušteda. Nema tu pravila. Ne bi trebalo ni podcenjivati one koji rade za ''bednu'' platu, jer sve je relativno.

Pitanje je samo da li se može uštedeti 1000 dolara u Vijetnamu i Kambodži? Teoretski može, u praksi ispadne malo drugačije.

Ako živeti kao lokalci, bolje reći lokalna radnička klasa, znači svaki dan jesti street food, hladiti se ventilatorom, spavati na podu u garsonjeri sa čučavcem, i sl., verovatno se tu uštedi jedna svota novca, ali nije takav život za svakoga.

Upravo tako ni najluđi ovi zapadni hipici se ne spuštaju na tako nizak nivo iskreno. Njima je dobro što ne rade kod kuće u McDonaldsu, što su na "kul" mestu, voze bicikli ili skuter u SEA, velike su face svuda ih vole jer su belci i to im je satisfakcija, pojave se na poslu, izigravaju nastavnike. Od uštede neke nešto nisam primetio da se bilo ko od njih ovde obogatio, ko je radio u Vijetnamu, mogao je u neku ruku, ne baš da se obogati, ali da skupi neke pare,  ali moraš da budeš nativni za Vijetnam ako želiš satnicu od 20$, vrlo prosta matematika (mada imate i na youtube neke Engleskinje pričaju da im je ušteda oko 300$ mesečno u Vijetnamu). Plus to je jurnjava za časovima itd. Ali ono što je najbitnije Vijetnamci uvode turističke vize na mesec dana i to znači izlazak svaki mesec, ne znam kome će se to isplatiti? Jer tamo radne dozvole ne rade nikome za predavanje. 

3 hours ago, boranija said:

Dok sam bio u SF-Bay-u samo sam kupovao od lokalnih farmera, tako da nije sve GMO. Cene su skoro iste, ali @mveruovic ti moze dati mnogo preciznije informacije jer ja ne provodim dovoljno vremena u Amerikama, samo po potrebi dok mi burazer zivi tamo. 

Hvala, valjda će neko upućeniji, ali i  ovo je prilično jasno. 

Edited by Dodik

8 hours ago, bam-bam said:

ok, ja sam tebi napisao konkretne cene i troskove, daj svoje....al sve, plata, izdvajanja, troskovi za gajbu itd...

ja sam radio u americi, ne pricam samo iz tudjeg ugla, nego i iz svog...

btw, moja ispravka, u 3 soma za gajbu je ukljucen i internet, tv i te neke dadzbine ( ima bazen, kao i brdo gajbi na floridi, pa i mesecno odrzavanje toga ulazi u cenu)....koliko vidim, njoj je bas skupo to neko komunalno , sto naplacuje sam grad....i ne moze da prdne u rodjenom dvoristu, znaci ne sme ni ogradu da promeni, i to od backyarda, ne napred, ako ne pita city of miami, i na to joj rebnu ogroman porez naravno....takodje, u dvoristu ima neko drvece, kojem ne moze ni malo da potkrese grane, a bas stvarno puno opada lisca i nekog suta, jer je drvece pod zastitom....tj, moze, al bi je bas debelo kostalo, jer to sme da uradi samo " gradsko zelenilo ( prevedeno s naseg), a to ona mora da plati, i to neka fantasticna cena...pre mesec dana je busila zid za vrata, ja bio tu licno, prevodio hispancu sta treba da radi jer on ne zna engleski, a ona spanski hahah...to busenje rupe za vrata na zidu flis papir, pretpostavljate kakvi su vec zidovi na floridi ( bez cene vrata) , i postavljanje rama i vrata, je kostalo 750$...covek je manje vise zavrsio za jedan dan....i jos mi kaze nije lose prosla hahah

ajde, daj tvoju pricu....ne znamo ko si sta si, pa da krijes prihode i rashode :) 

Pa pricaj iz svog ugla, ja samo kazem da to sto ti pises da 3000 mesecno kosta porez, struja i komunalije je daleko od realnog. Odrzavanje ili ti HOA ne kosta toliko, najjaci net google fiber sa 500 kanala kosta 150, racunaj da je i 200 dolara a nije. I sve to kad saberes je daleko od 3000. 3000 bi mozda bilo ok da kazes da je rata za kredit sa svim tim stavkama. Sad ima brdo gajbi na Floridi, znaci pak nije trosak za jednu kucu koja nije nista spec. To je brani oko uredjivanja njena asocijacija, tj HOA, i to je na nivou mini naselja, tu se placa odrzavanje mesecno. Zaista jesu striktni, jer smaraju ljude za duzinu ili boju trave a ne nesto dalje. 

Nije lose prosla, toliko se naplacuju takve stvari.

8 hours ago, Dodik said:

Jesu li cene GMO hrane, a to je tamo praktično svaki proizvod, jel' da? I non-GMO hrane jesu li razlike u ceni velike? Verujem da po restoranima i kafeima i slično tu već ne može da se bira između ova dva dobiješ klasični GMO i meso koje je odhranjeno na GMO kukuruzu i hemijama. 

Nisu ogromne razlike, bar ne meni. Imas non gmo i organsko, razlika je, ja uvek kupujem jaja, meso, mleko i takve stvari organsko. Mleko je galon 2,8$ u walmartu, a organsko galon je duplo skuplje, 5,6$. jaja su obicna oko 1-1,4$ obicna, organska su 3$ (12 komada), meso je skuplje za par dolara. Sve kad sracunas na kraju nije nesto drasticno skuplje, jer ne jedes 100 jaja mesecno niti pijes 30 galona mleka. Kod povrca kupujem ili organsko ili non gmo, lako se nadje razlika, tj lepo je oznaceno. Znam cene za proizvode koje kupujem ali nikad nisam racunao razliku u dolar na mesecnom nivou koliko je. Po restoranima ne znam sta sluze, verujem bzvz stvari, al recimo jedan lanac brze hrane gde sluze piletinu znam da nije gmo ili spricovano sa hormonima (Chick fila). Zaprvo hormoni i ostala sranjima je zabranjeno po zakonu da se koristi u odgajanje piletine i curetine mislim. 

5 hours ago, Ena said:

1000 dolara mesečno? Za nekog ko je krenuo u svet sa dobrom finansijskom zaleđinom to je kikiriki, dok je za druge to super ušteda. Nema tu pravila. Ne bi trebalo ni podcenjivati one koji rade za ''bednu'' platu, jer sve je relativno.

Pitanje je samo da li se može uštedeti 1000 dolara u Vijetnamu i Kambodži? Teoretski može, u praksi ispadne malo drugačije.

Ako živeti kao lokalci, bolje reći lokalna radnička klasa, znači svaki dan jesti street food, hladiti se ventilatorom, spavati na podu u garsonjeri sa čučavcem, i sl., verovatno se tu uštedi jedna svota novca, ali nije takav život za svakoga.

Ma u teoriji svuda moze da se ustedi 10 000 mesecno, kad kazes nekom da u Srbiji imas platu 1200-1400 evra, a n 300-400, prvi komentar je u sta bih ja radio sa tim parama, pa ja bih 1000 evra mesecno stedeo. A onda u praksi shvatis da to nema veze sa realnoscu. Mozes da ustedis ti i sve pare, kao onaj fantom iz bljuca, sa 35 000 mesecno za 3 meseca ustedeo 120 000 dinara. Ako je neko spreman da zivi ko dzukela 10ak godina da bi kupio stan i ne bi dao "bankarskim olosima" ni cent kamate, nema problema. Zapitaj se onda sa 50 godina kakav ti je bio zivot, da zivis sa gomilom ljudi u istom prostoru, kopas po kontejneru i imas socijalni zivot nula, ili se druzis sa istim takvim ljudima koji bi dali dupe za 20 centi da prodju jeftinije.

5 hours ago, Lazar said:

Ako je 750$ bila samo ugradnja i ništa drugo, to je čista pljačka, mogao si joj ti lepo postaviti vrata a te pare zajedno potrošite na nešto pametnije. ;) Elem, da, zvuči realno. Kaže mi drug iz Kalifornije da mu je majstor naplatio 350$ sat i po posla otpušavanja sudopere nekom posebnom mašinom. Meni je uvek malo šokantno kada čujem takve stvari, zvuči kao naučna fantastika.

Jeste, ja sam platio otpusavanje odvoda sudopere, ne ispod sudopere, nego 10 metara dalje cev oko 370$, ne mogu da se setim tacno u dolar, ali je skupo. Da li sam mogao to sam da uradim? Mozda. Da li je skupo, meni jeste, ali njemu koji radi verovatno nije. Mislim tim kontraktorima je posao od danas do sutra, mozda ima danas 5 intervencija a onda 6 dana nema nista. Odmah sam pomislio u covece otvaram svoj biznis koja je to lova, a onda razmislim da i nije bas to tako. Generalno sve te stvari su skuplje, ja sam kupio kauc-sofu iz dva dela, nije uoopste teska, manji stocic i veci sto za dnevnu sobu, svaki moze jedan covek da nosi, fotelju, lampu i tepih 3 sa 2. Prevoz i da unesu 180$. Nisam mogao da se bakcem taj dan sam da odradim to ali toliko je. Za 5 minuta posla, dvojica otisla gore dole 4 puta, "treci sprat" a u stvari je drugi jer oni racunaju prizemlje kao prvi. 

I dodjes do toga sa li cu to sam da uradim ili da platim nekog, za dosta stvari ja sam uradim, i kad sam se selio iznajmio sam u haul kamion za 60$ prevezao sam stvari, da sam uzeo dvoje ljudi sa prevozom minimum 400 bih platio.

9 hours ago, bam-bam said:

ok, ja sam tebi napisao konkretne cene i troskove, daj svoje....al sve, plata, izdvajanja, troskovi za gajbu itd...

ajde, daj tvoju pricu....ne znamo ko si sta si, pa da krijes prihode i rashode :) 

Ostavicu ti cak i ssn da proveris u irs koliku sam taksu podneo za proslu godinu. Pricas o drugoj osobi o kojoj nemas neke tacne podatke, tj ona moze da ti prica svasta a u realnosti nesto potpuno drugo. Konkretno si pisao za osiguranje to sam ti odgovorio i dao primere da ne placas nista preko iznosa koji je maksimalno odredjen za tu godinu. 

pa naravno da pricam iz svog ugla, pa to i jeste cilj...da svako isprica iz svog ugla....jer su price razlicite...pa da pogledamo neku siru sliku...

ali nikako da cujemo pricu iz tvog ugla, samo pricas neke uopstene floskule......zasto je problem da nam ispricas svoju pricu, o zaradi i o troskovima, i koliko ti ostaje mesecno, ako ti ostaje...

btw, koliko si platio sofu? 

evo pre 7 dana doneli su novi dusek za krevet, onaj dupli , zovu ga "kraljevski", bez rama za krevet....2,3 soma dolara , bez cene transporta, to nisam ni pitao...jeste da je fensi, ali eto, pricamo o konkretnim cenama.....kapiram da je kod nas ipak jeftiniji......ja sam za jednu osobu placao 60000 din, i to je bio vrhunski..menjam madrac svakih nekoliko godina, pa znam otprilike kako se krecu cene....

12 hours ago, Dodik said:

Jesu li cene GMO hrane, a to je tamo praktično svaki proizvod, jel' da? I non-GMO hrane jesu li razlike u ceni velike? Verujem da po restoranima i kafeima i slično tu već ne može da se bira između ova dva dobiješ klasični GMO i meso koje je odhranjeno na GMO kukuruzu i hemijama. 

u restoranima nema bas razlike izmedju gmo klope i regularne, tj. to bas nisam ni video da je posebno naglaseno....ali u radnjama svakako da ima....

uglavnom ima jedan jak lanac supermarketa , zove se whole foods, i oni ne prodaju gmo, bar tako kazu....vecina proizvoda ima onaj sertifikat organic itd...cene su tu naravno jace, uglavnom 30-50%, ali nije toliko strasna razlika, kao sto neko ocekuje...jeste naravno, ako se samo hranis tamo, ali ljudi uglavnom saraju...

meni je licno, posto mi je to profesija, najveci strah dok boravim u americi, upravo hrana...

jer im oko hrane ne verujem nista, uopstalom dovoljno je videti organolepticke osobine namirnica, a da ne pricamo sta ubacuju unutra.....jednostavno, posle par nedelja mi je muka od hrane, sta god da jedem....znas onaj osecaj, gladan si , a ne jede ti se nista, jer ti je muka od svega...

trudim se da svaki dan jedem voce i povrce iz whole fooods, preradjevine ne jedem uopste, ili skoro uopste, ali njima je i hleb ovde uzasan, a tek meso......meso je lepljivo i puno tecnosti, bas je "napumpano", i to koje god da uzmes....cesto me bolucka stomak bez nekog posebnog razloga, tj. da sam tog dana kad me boleo stomak,  jeo tu istu hranu u srbiji, evropi, ili aziji, ne bi me boleo stomak ......

6 hours ago, noskich said:

Isto i u Australiji. Ovde se vecinu uredjaja uopste ne isplati popravljati. Jeftinije je da kupis novo. 

Ali to je nesto sto nije toliko veliki problem koliko je problem kad nemas izbora, a moras da platis advokata, doktora specijalistu, psihijatra ili zubara. Ne postoji u Sidneju psihijatar iz budzeta. Kada je neko nasilan daju mu sedative, ostave ga da se smiri pa onda nazad na ulicu. Mentalno nestabilne osobe bez tretmana setaju ulicom.

Krezubih na sve strane jer bilo sta sto nije plombiranje kosta od hiljadu pa na dalje. Advokati naplacuju od minimum 500 pa preko 1000 na sat. Razvod je dovoljan da coveka potpuno finansijski unisti.

To je sustina problema zivota na zapadu: nuznosti su nepristupacne. Sta ti vredi sto mozes da kupis iPhone, plazma televizor, odecu... sve iz Kine, kada ne mozes da zadovoljis osnovne zivotne potrebe: stanovanje, kvalitetno zdravstvo i skolstvo, pravna zastita, mentalno i dentalno zdravlje, zdrava organska hrana preskupa itd.

noskich, ne znam da li znas nesto vise o mentalnim poremecajima, ali ja znam, jer mi je najbolja drugarica psihijatar , radi u lazi, a i ja sam medicinske struke....

u australiji ima najvise mentalno poremecenih osoba po glavi stanovnika, na citavom svetu...

moje prvo zapazanje o tome je bilo dok sam radio na kruzerima kao nutricionista, i primetio  da svi, ali bukvalno svi klijenti koji dolaze iz australije , imaju neke mentalne probleme, ili piju neke od tih lekova ( SSRI i MAOI im dodju kao bombone, to su blaza varijanta, za njih heheh)....

pitao sam se  kako ljudi koji dolaze iz jedne tako suncane, raspevane,  "opustene" zemlje, jer stalno se pricalo o australji kako je divna, bez stresa, svi chilliraju, imaju tolikih mentalnih problema, i narocito depresiju...

i onda sam se malo bolje raspitao...rekla mi drugarica da je u australiji potreban 1 psihijatar na 2-3000 stanovnika, dok je svetski prosek oko 10000 stanovnika na jednog psihijatra.....zbog takve nenormalne potrebe za psihijatrima, za to zanimanje je stalno otvoren konkurs heheheh...tj. nostrifikacija diplome medicinskog fakulteta, i specijalizacije, nije ni potrebna , ako si psihijatar....samo dodji, i odma pocinjes da radis....za sve ostale medicinare, je naravno potrebna nostrifikacija, i to vrlo striktna, znate vec kako to ide, uglavnom moraju da se polazu diferencijalni ispiti itd....i to traje i vise godina...

eto toliko, ona znaci moze da ode u australiju i radi bukvalno kad pozeli...cak ni radno iskustvo nesto ne gledaju...samo da imas diplomu psihijatra....

16 hours ago, mveruovic said:

Mislim da sam vec pisao, ne bih da kazem da ne govore istinu ljudi ali to sto je navedeno konkretno za tu tvoju drugaricu nije bas tacno. Verujem kad mi neko pokaze crno na belo, a sto se mene tice mogu sve da okacim navedeno. 

Odakle poceti, ovo da ona splaca mesecno 3 soma za porez komunalije i struju je zaista smesno. To znaci da godisnje placa 36 000$ struju, komunalije i porez. Porez za nekretninu ciji si vlasnik je uglavnom oko 1-2% gde god da zivis, godisnje.

Dobra stvar na Floridi je sto nemaju state income tax, znaci u odnosu recimo na mene imaju 5,5% vise cistog kesa. 

Za osiguranje sam vec pisao, u iole normalnoj firmi ko radi, ima osiguranje, moze da placa mesecno ali nikako 500$, toliko kosta na trzistu da neko uzme sam. Jednostavno nakon odredjenog iznosa out of pocket ne placa se nista vise sta god da se desilo.

Penzioni fond nudi dosta firmi, to je kao beneficija, najpopularniji je 401k plan, zaposleni izdvaja par procenata od svakog ceka, poslodavac dodaje uglavnom do 3% negde i 5%. Moze se i solo investirati u raznorazne fondove.

Ne radim dva posla, ne radim posao koji trazi fakultetsko obrazovanje i ne zivim bedno. :)

Evo i primera za plan osiguranja koji su troskovi

IMG-4156.jpgbest free image hosting

njena kuca je procenjena cena na 650000 $...znaci ako je porez 2% godisnje, to je 13000... a kapiram da je u velikim gradovima, tamo gde su skupe nekretnine, porez svakako veci....sto ispadne da ona mesecno daje oko 1100$ na porez....otuda ta cena od 3 soma mesecno, kad se sve sabere...posto u tu cenu ulazi i odrzavanje dvorista, bazena, i odrzavanje zelenila ispred ulaza u kucu, sa ulicne strane....sve ulazi u cenu, ne samo komunalije.....ali svejedno, to sve svakako mora da se plati, i to na mesecnom nivou

Edited by bam-bam

Ja ne znam sta ocekujes, pricam ti uopsteno kakav je zivot, radimo i zena i ja, ostaje nam super i za zivot i za stednju i za putovanja. Ono sto je ovde kao ljudima problem, da nemaju slobodno i da ne idu po 5-10 godina u Srb. Navikli da idu na po mesec dana i kad idu ne mogu da se ponasaju normalno nego puknu 10 soma zato i ne idu cesto. 

Neki od troskova, auto placam 500$ mesecno sa dodatnim garancijama, nov smo uzeli auto (kamata 3,2% koje bacanje para, oko 2000 dolara kamate za 5 godina, koja glupost bolje da vozim biciklu 5 godina i onda uzmem auto za kes :D)

osiguranje za auto jer se vodim kao nov vozac je oko 80-100 mesecno, ne znam tacno koliko jer sam platio za 6 meseci i imamo popust jer je jos vozila na polisi, ali konkretno za ovaj auto bi bio taj iznos, kasko osiguranje.

Iznajmljivanje stana 1100sq ili ti oko 100m2 je 1145$ (inace su stanovi oko 1300 te kvadrature, ovaj stan ima sunroom umesto klasicne terase pa je kao na “akciji” bio. Zivim u manjem gradu jer mi je u istom gradu posao, cena je ista i u Sarlotu, ovde je skuplje jer je sediste nekoliko ogromnih firmi pa su im cene naduvane, cene kuca su jos gore iako je mali grad)

Troskovi, net 40$ (200/20mb), youtube tv 50$, voda i smece 50$, struja koliko potrosis (oko 100$-150$), osiguranje od odgovornosti il kako god da to nazovem i to je to. Zaboravih mobilni, 60 dolara dve linije neograniceno sve u Verizonu. Imamo paket 6 osoba, ali ako bi dve placale samo tj dve u paketu onda je 140$, s tim da ima mnogo jeftinijih varijanti.

Isti troskovi bi bili i za kucu kada se kupuje za kredit, rata bi bila mozda oko 1500$ sa raznim glupostima. Opet sve zavisi gde covek hoce da zivi i sta mu odgovara.

Znaci troskovi za stan i sve dazbine i kola oko 2000. To moze da bude i mnogo manje, ako se kola kupe na duze, jeftinija kola, manji stan (mi smo uzeli ovaj stan sa dve spavace i dva puna kupatila, iako nam ne treba realno, samo kad budu dolazili ljud kod nas) Na hranu nemam predstavu koliko trosim jer ne racunam to, al ajde da kazem 600-700$. Mozda je to mnogo manje ali sam lupio iznos jer u racune ulazi i hemija i sve ostalo sto kupim, nije samo hrana. U restorane slabo idemo ne zato sto ne mogu da priustim vec je hrana premasna, preslatka i preslana. Da ne pricam sto restorani pogotovo lanci restorana (ne brze hrane) izgledaju kao rupe ako bi se uporedilo sa BGom npr. 

To se pokriva sa mojom platom. Mozda sam zaboravio nesto da navedem, imamo godisnje porez za kola i registraciju, zdravstveno mi je besplatno, zeni isto. 

Ceo set to sto sam naborjao sam platio u Rooms To Go oko 1600, bila rasprodaja sa 2400 spustili. Dusek smo uzeli isto pre 10ak dana, king size u Ikei 550$, posle je bilo snizenje pa sam uzeo razliku jos 20% u ceni, ispalo je oko 420$ mislim. Nije obican neki krs dusek. 

https://www.ikea.com/us/en/p/haugsvaer-hybrid-mattress-medium-firm-dark-gray-20307424/

Naravno imaju ovde duseci da se kupe i za 100 i za 10 000. Te duple ne volim jer ne volim da spavam na metar visine kad se naredjaju, to sto je uzela ta tvoja drugarica je u stvari obican dusek za bazu plus na njega ide neki bolji dusek. Meni je ovde to visoko za spavanje, mozda penzosima odgovara kad ustaju iz kreveta ali je popularno ovde.

To su radnje od Amazona (Whole Foods), i imaju jace cene u odnosu na iste organske proizvode u drugim radnjama tipa Food Lion, Walmart, Harris Teeter...

Evo ti za porez za Miami koliko je za taj iznos. Na sajtu smart asset mozes da izracunas sta hoces sto se tice taksi, za kola, porez na kraju godine, nekretnine, itd. 100% su tacni podaci. 

Screen-Shot-2020-02-26-at-12-03-09.png

Ako ima kucu od 650 000$, svakako da je nije problem da placa sve te dazbine.

Edited by mveruovic

Može li neki link, dokaz za tvrdnju da u Aus. ima najviše mentalno poremećenih po glavi stanovnika na svetu?

48 minutes ago, Ena said:

Može li neki link, dokaz za tvrdnju da u Aus. ima najviše mentalno poremećenih po glavi stanovnika na svetu?

pa dokaz je moja drugarica psihijatar, koja radi u elitnoj bolnici za mentalne bolesti u srbiji..i otac i majka su joj bili psihijatri u lazi...ako ona to kaze, ja joj verujem...valjda je to dovoljno, oni izmedju sebe sigurno imaju te podatke...ne verujem da bi se tako nesto iznosilo u javnost....ko bi onda isao u australiju hahaha, sem psihijatara ?

3 hours ago, mveruovic said:

Ja ne znam sta ocekujes, pricam ti uopsteno kakav je zivot, radimo i zena i ja, ostaje nam super i za zivot i za stednju i za putovanja. Ono sto je ovde kao ljudima problem, da nemaju slobodno i da ne idu po 5-10 godina u Srb. Navikli da idu na po mesec dana i kad idu ne mogu da se ponasaju normalno nego puknu 10 soma zato i ne idu cesto. 

Neki od troskova, auto placam 500$ mesecno sa dodatnim garancijama, nov smo uzeli auto (kamata 3,2% koje bacanje para, oko 2000 dolara kamate za 5 godina, koja glupost bolje da vozim biciklu 5 godina i onda uzmem auto za kes :D)

osiguranje za auto jer se vodim kao nov vozac je oko 80-100 mesecno, ne znam tacno koliko jer sam platio za 6 meseci i imamo popust jer je jos vozila na polisi, ali konkretno za ovaj auto bi bio taj iznos, kasko osiguranje.

Iznajmljivanje stana 1100sq ili ti oko 100m2 je 1145$ (inace su stanovi oko 1300 te kvadrature, ovaj stan ima sunroom umesto klasicne terase pa je kao na “akciji” bio. Zivim u manjem gradu jer mi je u istom gradu posao, cena je ista i u Sarlotu, ovde je skuplje jer je sediste nekoliko ogromnih firmi pa su im cene naduvane, cene kuca su jos gore iako je mali grad)

Troskovi, net 40$ (200/20mb), youtube tv 50$, voda i smece 50$, struja koliko potrosis (oko 100$-150$), osiguranje od odgovornosti il kako god da to nazovem i to je to. Zaboravih mobilni, 60 dolara dve linije neograniceno sve u Verizonu. Imamo paket 6 osoba, ali ako bi dve placale samo tj dve u paketu onda je 140$, s tim da ima mnogo jeftinijih varijanti.

Isti troskovi bi bili i za kucu kada se kupuje za kredit, rata bi bila mozda oko 1500$ sa raznim glupostima. Opet sve zavisi gde covek hoce da zivi i sta mu odgovara.

Znaci troskovi za stan i sve dazbine i kola oko 2000. To moze da bude i mnogo manje, ako se kola kupe na duze, jeftinija kola, manji stan (mi smo uzeli ovaj stan sa dve spavace i dva puna kupatila, iako nam ne treba realno, samo kad budu dolazili ljud kod nas) Na hranu nemam predstavu koliko trosim jer ne racunam to, al ajde da kazem 600-700$. Mozda je to mnogo manje ali sam lupio iznos jer u racune ulazi i hemija i sve ostalo sto kupim, nije samo hrana. U restorane slabo idemo ne zato sto ne mogu da priustim vec je hrana premasna, preslatka i preslana. Da ne pricam sto restorani pogotovo lanci restorana (ne brze hrane) izgledaju kao rupe ako bi se uporedilo sa BGom npr. 

To se pokriva sa mojom platom. Mozda sam zaboravio nesto da navedem, imamo godisnje porez za kola i registraciju, zdravstveno mi je besplatno, zeni isto. 

Ceo set to sto sam naborjao sam platio u Rooms To Go oko 1600, bila rasprodaja sa 2400 spustili. Dusek smo uzeli isto pre 10ak dana, king size u Ikei 550$, posle je bilo snizenje pa sam uzeo razliku jos 20% u ceni, ispalo je oko 420$ mislim. Nije obican neki krs dusek. 

https://www.ikea.com/us/en/p/haugsvaer-hybrid-mattress-medium-firm-dark-gray-20307424/

Naravno imaju ovde duseci da se kupe i za 100 i za 10 000. Te duple ne volim jer ne volim da spavam na metar visine kad se naredjaju, to sto je uzela ta tvoja drugarica je u stvari obican dusek za bazu plus na njega ide neki bolji dusek. Meni je ovde to visoko za spavanje, mozda penzosima odgovara kad ustaju iz kreveta ali je popularno ovde.

To su radnje od Amazona (Whole Foods), i imaju jace cene u odnosu na iste organske proizvode u drugim radnjama tipa Food Lion, Walmart, Harris Teeter...

Evo ti za porez za Miami koliko je za taj iznos. Na sajtu smart asset mozes da izracunas sta hoces sto se tice taksi, za kola, porez na kraju godine, nekretnine, itd. 100% su tacni podaci. 

Screen-Shot-2020-02-26-at-12-03-09.png

Ako ima kucu od 650 000$, svakako da je nije problem da placa sve te dazbine.

naravno, nije joj veliki problem, ona ima extra platu, bavi se real estate...ali i ti koliko vidim , imas veliku platu i to u malom mestu...ja sam pricao o nekim cenama i platama nekog sa srednjeskolskim poslom u majamiju...takvi ljudi tesko zive, ako ne rade 2 posla...isto kaoi kod nas...i kod nas, ako dvoje ima dobre plate, super zive...jedina razlika su ta putovanja, jer iako je odnos troskova i zarada slican, nase plate su u osnovi nize,poredeci sa inostranstvom, pa otud manje paraza putovanja, jer cene avio karatai smestaja su iste za sve u svetu, i amerei srbe i nepalce...ali s druge strane, ameri bas i nemaju vremena da putuju, tako danas se svodi na isto hehehe....slozices se, da ameri ne putuju generalno , ne uzimajuci u obzir nase koji retko dolaze u srbiju.....ne putuju , jer ako uzmu odmor 2 nedelje, cao ispadose iz koloseka hehehe....koliko imas placenog godisnjeg odmora, godisnje?

Ja imam bzvz platu (velika plata je minimum 60 000), i to za moj posao srednja skola, da znam perfektno engleski, bar 40% bih imao vecu platu na nekom drugom poslu. Ima dosta poslova na kojima je malo placeno, ali ljudi rade to godinama, nemaju nikakvu ambiciju. Secam se 2016. sam bio u Marshalls radnji gde je radila jedna starija zena, i dalje radi tamo. Amerikanka, a tamo satnica nije veca od 11$, to je presmesno. Sad su svi podigli satnice, u dosta drzava su poceli da dizu, u nekima je vec 15$ minimalac. 

Drugar zivi u Orlandu, radi kao vodoinstalater, ali ne po kucama nego rade velika gradilista. Pocetna satnica mu je bila 16$, a pre toga nikad nije radio. Svake godine rastu plate, sad kako ih ljudi trose i sto nece da rade je druga stvar.

Ovde ljudi ne znaju da upravljaju novcem, to je mnogo veci problem od onoga sto zarade. Non stop zdranje po restoranima, kupovina svega i svacega na pumpama... 

Ameri putuju unutar Amerike, ne putuju negde dalje. Mislim realno da ne izadjem iz Amerike za 30 godina ne bih mogao da je obidjem. Imam 11 dana godisnje, ali ne radim ponedeljak-petak, tako da kod mene kada bih uzeo ceo odmor bio bih slobodan 23 dana. Ili bih mogao da uzmem dva puta po 12 dana i da mi ostane jos par slobodnih dana. Uglavnom svi imaju bar 10 radnih dana gde god da rade kada pocnu. Na nekim mestima imaju i mnogo vise. Moja zena ima 20 radnih dana, radi od kuce ponedeljak-petak, sve praznike US je slobodna. Drugarica ima 26 radnih dana plus 10 federalnih praznika. 

Pitanje je sta ljudi zele, koliko god imas para uvek ces ih potrositi. Ako neko radi dva posla non stop i ne moze i pored toga da zivi normalno onda ima problem neki. Ja ne kazem da sutra ne moze da se desi da ovde pukne kriza i da izgubim posao i da ne mogu da ga nadjem dve godine ili da pocnem da radim za neki minimalac, ali ako je to nekome redovno stanje onda nesto lose radi. 

8 hours ago, bam-bam said:

..i kod nas, ako dvoje ima dobre plate, super zive...

Misliš ako to dvoje nema decu, imaju svoj stan, i barem oboje po 500/600 evra platu, jer to se za Srbiju smatra dobrom platom? Pa i u tom slučaju je malo za super život, pristojan da, ali baš super...Posebno ako planiraju decu..Mada slažem se da je sam pojam super život relativan.

Što se tiče depresivnih Ozija, ne znam statistiku, i verujem da tvoja drugarica zna o čemu priča. Ali pošto eto, svi navodite neke svoje utiske - ja imam dosta Australijanaca u okruženju, nisam primetila da su mentalno nestabilni. Isto tako, imam drugare koji su se još davnih dana iselili u Australiju, pa ne kukaju da je se tamo loše živi, a poznajući ih, ne vreuujem da se foliraju. I tako bi svi mogli da nabrajamo u nedogled. I na kraju opet dođemo do zaključka da nije sve za svakoga, niti je za svakog Australija, nije je za svakog Azija, a i u Srbiji ljudi gutaju bensedine kao bonbone.

57 minutes ago, Ena said:

Misliš ako to dvoje nema decu, imaju svoj stan, i barem oboje po 500/600 evra platu, jer to se za Srbiju smatra dobrom platom? Pa i u tom slučaju je malo za super život, pristojan da, ali baš super...Posebno ako planiraju decu..Mada slažem se da je sam pojam super život relativan.

Što se tiče depresivnih Ozija, ne znam statistiku, i verujem da tvoja drugarica zna o čemu priča. Ali pošto eto, svi navodite neke svoje utiske - ja imam dosta Australijanaca u okruženju, nisam primetila da su mentalno nestabilni. Isto tako, imam drugare koji su se još davnih dana iselili u Australiju, pa ne kukaju da je se tamo loše živi, a poznajući ih, ne vreuujem da se foliraju. I tako bi svi mogli da nabrajamo u nedogled. I na kraju opet dođemo do zaključka da nije sve za svakoga, niti je za svakog Australija, nije je za svakog Azija, a i u Srbiji ljudi gutaju bensedine kao bonbone.

i ja imam brata koji zivi u australiji, i snajku s njim:).....takodje imam puno prijatelja australijanaca, i ni jedan od njih nema psihickih problema....ali tih nasih 20-30 ljudi ipak nije relevantno, zar ne ?

ipak mislim da osoba od struke zna sta prica...

a i na osnovu licnog iskustva sa klijentima iz australije, koji moraju da mi daju svoj medicinski status, i svu terapiju koju uzimaju, ako hoce da im napravim adekvatnu medicinsku nutritivnu terapiju, tvrdim da sam imao nesrazmerno mnogo australijanaca na lekovima za neurozu/psihozu/depresiju, u odnosu na ostalu populaciju..

15 minutes ago, bam-bam said:

na lekovima za neurozu/psihozu/depresiju

Jel imas neki savet da podelis kako postupati sa osobama koje su klasifikovane sa "schizophrenia disorder". Jako meni draga osoba ali problem je sto odbija da pije prepisane pilule, kako i nebi kada joj svaki put daju vrecu istih. 

Edited by boranija

• Author
14 hours ago, Ena said:

Evo Oxfordovo istrazivanje, gde na vascelom svetu ima najvise depresivaca, ostalih mentalnih problema, alkoholicara i narkomana?

https://ourworldindata.org/grapher/share-with-mental-and-substance-disorders

large_IDztwtRUbcA5Fw9XH_AfgQFke4KV6AKFn6

Svako ko je bio nepogresivo zna, Australija i do nje Novi Zeland, zatim verno slede USA, Kanada.

Ubilo se to od srece i kvaliteta zivota.

Gde je najmanje? Sta mislite?

Vijetnam. A uz Vijetnam ceo region vrlo malo iznad desetke. Jugoistocna i istocna Azija odlicni rezultati! Blagodarim.

18 hours ago, mveruovic said:

Ma u teoriji svuda moze da se ustedi 10 000 mesecno, kad kazes nekom da u Srbiji imas platu 1200-1400 evra, a n 300-400, prvi komentar je u sta bih ja radio sa tim parama, pa ja bih 1000 evra mesecno stedeo. A onda u praksi shvatis da to nema veze sa realnoscu. Mozes da ustedis ti i sve pare, kao onaj fantom iz bljuca, sa 35 000 mesecno za 3 meseca ustedeo 120 000 dinara. Ako je neko spreman da zivi ko dzukela 10ak godina da bi kupio stan i ne bi dao "bankarskim olosima" ni cent kamate, nema problema. Zapitaj se onda sa 50 godina kakav ti je bio zivot, da zivis sa gomilom ljudi u istom prostoru, kopas po kontejneru i imas socijalni zivot nula, ili se druzis sa istim takvim ljudima koji bi dali dupe za 20 centi da prodju jeftinije.

On 2/26/2020 at 8:33 PM, Ena said:

Hajmo opet racunicu. Minimalna zarada da neko predaje engleski u Hanoju je 15 dolara na sat, hajde da ne racunamo ni 25 koje moze da dobije kvalitetan i snalazljiv kandidat, ni 20 koji je neki prosek, hajde da racunamo minimalno 15 dolara.

Neka radi 30 sati nedeljno sto je opet za cetvrtinu manje od punog radnog vremena: 30x15=450/7*30=1928, da zaokruzimo na 2k dolara.

U najekskluzivnijem delu Hanoja pored jezera Tay Ho pogledajte jednosoban stan za 300 dolara mesecno:

https://hanoirealestate.com.vn/apartments-in-tay-ho-district/nice-modern-studio-serviced-apartment-for-rent-at-to-ngoc-van-street-tay-ho.1597.html

sheraton.jpg

Ovo je potpuno opremljen serviced apartment, znaci sav namestaj, sve rezije, parking mesto, ciscenje i zamena posteljine sve ukljuceno u cenu.

Mozete da kupite motorcikl vec sa 200 dolara i da vas transport izadje 5 dolara nedeljno: http://hanoimotorbike.com/ 

Obroci u restoranima, ne na ulici, vec od dolar-dva pa do koliko hocete. Sve sto mozete da nadjete u zapadnim metropolama ima i ovde: meksicka, indijska, kineska... hrana.

Hajmo da vidimo Sidnej u kojem bi takav jednosoban stan blizu centra u ekskluzivnom kraju kostao 950 AUD nedeljno, znaci 625 USD nedeljnohttps://www.realestate.com.au/property-apartment-nsw-sydney-422757470

Motorcikl u Sidneju nema bez 1000 dolara. Javni prevoz jedna voznja 5 dolara (u Hanoju Grab voznja oko jednog dolara).

Restorani u Sidneju takodje u proseku 5 puta skuplji nego u Hanoju. 

A medijana plata u Sidneju nakon poreza je 49,000 AUD.  Ovaj stan blizu centra iznad samo renta kosta 49,400, racunajte rezije 7k, znaci sa medijana platom placate stan a nemate ni za rezije. A radite 40 sati nedeljno.

I tako, ta osoba koja stedi 1000 USD u Hanoju, trosi drugu hiljadu zivi od te druge hiljade tako kao sto bi neko u Sidneju ziveo sa 5-8 puta vecom cifrom...

Da dodam samo jos jednu stvar koju sam zaboravio da pomenem, ja placam porez 37% primanja i pored toga nemam pravo na kola hitne pomoci iz budzeta, to se placa 1000 dolara jedna voznja. 

I jos jednom: u Hanoju stedis 1000 dolara mesecno, to znaci nakon tri godine imas svoj stan na 20-25 minuta voznje od centra. U Sidneju sa medijana platom 49,000 AUD hajde da isto tako stedis pola plate 25,000 koliko ti godina treba da otplatis najlosiji stan na 25 minuta voznje od centra od 700,000? Plus racunajte da sa kamatom na 30 godina kredita se ta cena duplira na 1,4 miliona. Samo da se ustedi za 20% depozit treba 140,000. Znaci skoro sest godina. A za to vreme cene nece mirovati, pa mnogi nikada ne uspeju ni da ustede za depozit. 

Edited by noskich

Dobro, šta čekaš više? Pre skoro tri godine si napisao ovde da se seliš iz Australije za godinu-dve, samo da uštediš još malo. Evo još si tamo, i ne deluje da planiraš da ideš uskoro. A s obzirom da i u Vijetnamu možeš da uštediš bar 1000$ mesečno ako si nesposoban, očekujem da bi ti mogao bar 2-3k da uštediš, kupiš stan za godinu dana i to. A ti čak i ne krećeš od nule, nego evo štediš tamo već godinama, pretpostavljam da do sad imaš i za stan i ihaj više.

Ako ne planiraš veoma skoro preseljenje, zamolio bih te da prestaneš da izvodiš računicu za zemlje u kojima nisi živeo.

• Author
12 minutes ago, chivitli said:

Dobro, šta čekaš više? Pre skoro tri godine si napisao ovde da se seliš iz Australije za godinu-dve, samo da uštediš još malo. Evo još si tamo, i ne deluje da planiraš da ideš uskoro. A s obzirom da i u Vijetnamu možeš da uštediš bar 1000$ mesečno ako si nesposoban, očekujem da bi ti mogao bar 2-3k da uštediš, kupiš stan za godinu dana i to. A ti čak i ne krećeš od nule, nego evo štediš tamo već godinama, pretpostavljam da do sad imaš i za stan i ihaj više.

Ako ne planiraš veoma skoro preseljenje, zamolio bih te da prestaneš da izvodiš računicu za zemlje u kojima nisi živeo.

Eto i Ena iznad je napisala da bi najvise volela Mediteran, a zivi u Singapuru. Jedno je kada je covek mlad, bez obaveza, narocito mladi kada napustaju Srbiju, ni kuceta ni maceta. Oni mogu da biraju gde hoce. Ja imam porodicu, obaveze, i porodicne i finansijske, ne mogu bas da idem gde ja licno hocu. 

A zasto se ne selim, pa pogledaj odnos AUD i THB, bio je odnos 1:33 pre nekoliko godina, danas je odnos 1:20. Kamatna stopa u Australiji bila 7.5%, danas je oko 2%. Znaci po kursnoj razlici 40% losije, po povracaju na stednju skoro cetiri puta losije. Moj plan se pomera u skladu sa nepovoljnim okolnostima.

Edited by noskich

Noskić, sve je to tako kada se stavi na papir, ali u realnosti ispadne drugačije. Najozbiljnije.

Što se tiče toga da u Ji Aziji ima najmanje depresivaca i ostalih, pa normalno kada prosečan stanovnik Ji Azije, jer kada pričamo o nekoj naciji, grupaciji, etc., mislimo na većinski prosek, nema svest o mnogo toga što ga okružuje, pa samim tim se i manje stresira, u skladu sa onom narodnom da čovek što manje zna, duže će živeti. Za Vijetnam ne znam, ali polazeći od mog tajlandskog iskustva, još je Tajland još uvek razvijeniji od Vijetnama, prosečan Tajlađanin nema baš hiper kvalitetan život. Obrazovni sistem je jako loš, ljudi se ne informišu, slabo čitaju, nemaju svest o tome kakav zagađen vazduh udišu, (na pr puštaju decu da se napolju igraju po najgušćem smogu), kakvu vodu piju, kakvu hranu jedu, na pijacama prodaju meso na otvorenom, muve lete po njemu, a ljudi to kupuju, itd. Normalno je onda da se ne stresiraju oko stvari koje ih ne dotiču, a ne dotiču ih jer nemaju svest o njima. Plus žive u represivnom sistemu jer ne smeš da pisneš o bilo kome iz kraljevske porodice, niti da kritikuješ sistem. Dobro, tu je možda i budistička filozofija trpljenja, ali koliko sam primetila, kod mnogih se praktikovanje budizma svodi samo na rituale, ne na pravo poznavanje suštine učenja. Život prosečnog Tajlanđanina se svodi na preživljavanje, gledanje lakorn serija, i ispijanje piva, da alkoholizam je u porastu, mnogo se pije. Pri tom, ja stvarno volim ovaj deo sveta, ima u njemu predivnih ljudi, stekla sam na Tajlandu prijatelje za ceo život, ali sve ovo što sam napisala je realna slika života ''obicnih'' ljudi, koja odudara od bezbrižnog hipi života na ostrvima....

2 hours ago, chivitli said:

Svaka čast za odgovor, najbolje od svega priča ljudima o poslu i zaradi u tim zemljama, a tu samo prozuji kao turista i ne zna kakav je tu život, kamoli kako je da se radi i koliko se zarađuje. 

Pa supruga mu je trudna i čestitam mu opet, ja sam mu predložio da je dovede u Phnom Penh tu da mu se porodi žena, on neće kaže ide na Novi Zeland da mu se porodi supruga. Ja ga pitam što ako je Phnom Penh bolji od Sidneja, Melburna, Čikaga, Frankfurta, Glazgova i šta ti ja znam, što lepo ne odvede suprugu da mu se porodi u Phnom Penhu ili u Hanoju, posle da šetaju oko jezera tamo? 

A, meni priča kaže Phnom Penh idealno mesto za decu i porodicu, isto mi i Hanoj predlagao i slično. 

@bam-bam

@mveruovic

Hvala vam na detaljnom opisu cena hrane u Americi.

Ja sam imao prilike u Evropi da vidim uvoz američke govedine, i kada je stavim na dasku pored holandske izgleda kao horor film ova američka neka braon boja tamna, i puna masnoće. Ali, dobro nisu to neke velike razlike u ceni za non-GMO, tako da je dobro da bar to ima. 

Edited by Dodik

@Ena Skroz si u pravu ja učim starije razrede, najstarija deca imaju oko 14 godina, iz porodica ili srednje klase ili imućnih, ne znam da li je 10% te dece kada se sabere pročitalo i jednu knjigu, ja kada se setim mi smo bre imali lektire i lektire, pa plus ovako ko želi da čita za svoju dušu, oni ni ne znaju da treba čitati knjige, da ne pričam, što uopšte nemaju geografiju i istoriju kao predmete i još neke druge bitne predmete. 

Nesvesni su skroz i gde se nalaze i kako se živi na drugim mestima i ponaša, kućno vaspitanje ne postoji kao i poštovanje drugih ili bilo čega. I to ovi što imaju pristup školovanju, kakvo god da je. Ima OK dece ne mogu reći, ali većina su ovi ovakvi. Ali svima ta svest prilično manjka. 

1 hour ago, Ena said:

Dobro, tu je možda i budistička filozofija trpljenja, ali koliko sam primetila, kod mnogih se praktikovanje budizma svodi samo na rituale, ne na pravo poznavanje suštine učenja.

Ja, ne bih mogao bolje ovo da kažem, iskreno, ali se 1000% slažem, ja u stvari ne mogu da verujem koliko oni nisu budisti, to jest samo rituali, i ostavljaju hranu po ulici da hrane te duhove, i kao meditacije rade po školama, ovi uKambodži su ti copy-paste Tajlanđana, a ovamo gaze jedni po drugima, bezobzirni oni koji se domognu para, sa nipodaštavanjem gledaju na one s kojima su bili do juče jednaki u tom blatu. Ovo što zapadnjaci buditišu, vegeterijanišu i meditiraju je toliko apsurdno jer ovi jedu sve živo, a najmanje povrće, od bubde do slona, sve što mrda, ja mislim da ovde ne postoji ni jedan vegeterijanac u celoj zemlji od lokalnih ljudi. 

Edited by Dodik

Skromnost kao glavna odlika budizma. kod ovih ljudi ovde apsolutno ne postoji ili poštovanje sveg života na zemlji i slično, do pre neku godinu ste mogli u streljani izvan Phnom Penha da uz pucanje iz mitraljeza dobijete i pucanje u živu kravu uz doplatu. 

I jedni i drugi imaju te zoo vrtove gde u stvari muče životinje, bodu slonove šiljcima, a majmune teraju da igraju na bini. 

3 hours ago, Ena said:

Noskić, sve je to tako kada se stavi na papir, ali u realnosti ispadne drugačije. Najozbiljnije.

Što se tiče toga da u Ji Aziji ima najmanje depresivaca i ostalih, pa normalno kada prosečan stanovnik Ji Azije, jer kada pričamo o nekoj naciji, grupaciji, etc., mislimo na većinski prosek, nema svest o mnogo toga što ga okružuje, pa samim tim se i manje stresira, u skladu sa onom narodnom da čovek što manje zna, duže će živeti. Za Vijetnam ne znam, ali polazeći od mog tajlandskog iskustva, još je Tajland još uvek razvijeniji od Vijetnama, prosečan Tajlađanin nema baš hiper kvalitetan život. Obrazovni sistem je jako loš, ljudi se ne informišu, slabo čitaju, nemaju svest o tome kakav zagađen vazduh udišu, (na pr puštaju decu da se napolju igraju po najgušćem smogu), kakvu vodu piju, kakvu hranu jedu, na pijacama prodaju meso na otvorenom, muve lete po njemu, a ljudi to kupuju, itd. Normalno je onda da se ne stresiraju oko stvari koje ih ne dotiču, a ne dotiču ih jer nemaju svest o njima. Plus žive u represivnom sistemu jer ne smeš da pisneš o bilo kome iz kraljevske porodice, niti da kritikuješ sistem. Dobro, tu je možda i budistička filozofija trpljenja, ali koliko sam primetila, kod mnogih se praktikovanje budizma svodi samo na rituale, ne na pravo poznavanje suštine učenja. Život prosečnog Tajlanđanina se svodi na preživljavanje, gledanje lakorn serija, i ispijanje piva, da alkoholizam je u porastu, mnogo se pije. Pri tom, ja stvarno volim ovaj deo sveta, ima u njemu predivnih ljudi, stekla sam na Tajlandu prijatelje za ceo život, ali sve ovo što sam napisala je realna slika života ''obicnih'' ljudi, koja odudara od bezbrižnog hipi života na ostrvima....

uh bre ena, pa u cemu se sastoji zivot " prosecnog " amera, australijanca, srbina.....pa ista je prica...mislis da u australiji i americi imaju kvalitetno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj skoli? da citaju knjige? da su informisani? da se stresiraju oko zivotnih pitanja, i zivotnih uslova? 

pa depresija nije produkt stresa, to je mentalna bolest...stresiraju se jedino oko nedostatka kinte i placanja kredita hahah...

da imaju svest o zdravom zivotu npr? ...prosecni amer, australijanac, srbin? ok, evropljani imaju malo vise svesti o tome, ali veruj mi, svaki amer kad ode u restoran naruci za dete kids mani, koji se sastoji ili od chiken fingers izgorelih u ulju friteze koje se ne menja 7 dana, i isto tako izgorelog pomfrita, ili od hamburgera, ali onog najgoreg, zaledjenog od pre hrista, i pomfrita....naravno, uvek napomene, ako ne daj boze ide paradajz, salata i luk na burger, da se to obavezno izbaci...i to pomene bar dvaput, da kelner slucajno ne zaboravi, jer njegovo dete - ne jede povrce, nikakvo, nikako to...100 od 100 amera to uradi.....za sebe naravno naruce neki dobar steak, ili ribu, bole ih kita sto dete treba da se razvija, a ne oni....naravno, ako uz steak ide i malo povrca, slucajno se i to desi u nekim restoranima, to obavezno ostane u tanjiru....

da li ti znas o cemu pricas, u kom svetu zivis?

kad sam bio u darvinu , severna australija, pre 3-4 god, hteo sam da kupim neku knjigu o tom gradu....ceo centar sam obisao, ulazim iz radnje u radnju, i pitam gde je najbliza knjizara...svi me zgranuto gledaju, u neverici maltene....onda sam poceo da objasnjavam da bi zeleo da kupim knjigu, i da li ima neka radnja gde to moze da se kupi, ne pominjuci knjizaru....veruj mi, ne lazem nista, trazio sam bar pola sata, ulazio u svaku radnju, cak i neki kulturni centar, pitao ljude na ulici,  da bi mi na kraju jedna riba rekla da je cula, pazi cula, da ima neka radnja koja prodaje knjige, u nekom shopping molu udaljenom jedno 40-50km od grada...na kraju nisam nasao mesto gde mogu da kupim knjigu, bilo kakvu..

toliko o citanju...

u sidneju i melburnu ima knjizara, o ovome sam se vec raspravljao sa noskichem, ali su im bas sranje...gledao sam neke npr. iz moje struke, to su neke bajate knjige od pre 15 god, zastarele potpuno, kaskaju za evropom desetlece bar.....

a nasi klinci kao citaju? mozda nesto i procitaju, ali ta prica - kad sam ja bio u skoli- ne pije vodu vec duugo vremena...veruj mi, u evropi ima malo vise svesti o tim stvarima koje pominjes, ali amerika, australija....gori su od tajlanda sigurno...tamo bar jedu povrce, i to dosta....i ne daju da se priroda unistava, bune se...to bar znam, i sam sam ucestvovao u nekim njihovim akcijama povodom sprecavanja iskrcivanja sume

@bam-bam

Čujem od ljudi koji rade kod nas u školama da je situacija dramatična tu nema šta, da smo sve nepismeniji kao narod, to se vidi na svakom koraku, za Evropljane zavisi od države do države, Rusi bar puno čitaju tu nema dileme! :D

Ali, ovo ovde nije život za ove lokalne ljude, a po meni ako si malo normalan ni za strance. Meni je ova Kambodža nešto najbliže paklu, ovako surovo društvo ja nisam do sada video iz prve ruke, drugo je kada gledaš na TV-u i slično, ali ja iskreno ne mogu da verujem da ovako nešto postoji. Evo malopre trknuo do jedne prodavnice, one stražare su zadužili da ti otvaraju vrata kada ulaziš meni blam uvek potrćim sam da otvorim, ali potrče i oni to im posao, pa im vičem hvala, ovde nema granice kada je u pitanju ponižavanje ljudi.

Znači jednostavno Azija sa Evropom da se poredi nema šanse, ni po čemu, samo Japan je druga dimenzija, civilizacija za sebe i još par ovih grad-država naprednih i to je to. Sve ovo ostalo koliko god da misliš da je propao školski sistem kod nas ili uopšteno u Evropi, to je nešto nedostižno za ove likove ovde.

Možda naša omladina nije više ni za kakvo poređenje, ali ova deca ovde idu u privatne škole koje su od lokalnih-državnih jedno 10 puta bolje, i ništa ne uče ili ne uče kako treba, i vrlo malo znaju, a još manje imaju volje da uče.

Britanci znam da su u tom nekom generalnom smislu prdnuli u čabar sa školstvom odavno, za Ameriku da nikada nisu ni imali školstvo kako treba da je to zezancija, za Australiju iskreno ne znam niti za Kanadu. Ali da je kvalitet života i mogućnost i za obrazovanjem i za sve ostalo 500 puta bolja nego po SEA sigurno jeste. 

Tajlanđani ako se bune protiv uništenja prirode, svaka ima čast, ovi ovde ne smeju da se bune ni za šta, inače su završili priču. 

Edited by Dodik

@Ena i @Dodik.....mislim da vi ipak slabo poznajete azijate, njihov mentalitet je drugaciji od naseg zapadnjackog, na drugaciji nacin i komuniciraju medju sobom, ispoljavaju emocije, verbalna i neverbalna komunikacija im je na drugacijem nivou, cela kultura je razlicita od nase, iako mi pokusavamo da im izvezemo nasu...ali to ne znaci da imaju praznije zivote, da su gluplji, i nezainteresovaniji za zivotna pitanja od zapadnjaka...samo se drugacije ispoljavaju...a oni su isti kao i mi, iste stvari su im na umu, ekspresija se razlikuje....moram da priznam da zvucite kao kolonizatori spanci, englezi i slicni, iz XVI veka, koji su tvrdili da ognjem i macem sire hriscanstvo i zapadne vrednosti kod "divljaka", jer je to boze za njihovo dobro, jer su svi, jelte , inferiorni u odnosu na evropu...

@bam-bam

Ja stvarno ne znam o čemu ti pričaš, ali ozbiljno sada si kao ovi iz SNS-a, da nećeš da kažeš da smo Đilasovci ili fašisti? :D

Pa čoveče ovde ljudi nemaju osnovnu zdravstvenu negu kako treba, ono što je osnovno i ljudski, u Vijetnamu je tamo malo bolje rešeno jer imaju ipak kakav-takav taj neki socijalizam, ali ovo ovde ako se neko od lokalnih povredi nešto ozbiljnije ili razboli, to je to - game over. Ko nema para da se leči na Tajlandu ili u Singapuru, gotovo je. 

Isto važi i za strance, plus apsolutno bezakonje, kvalitet života u gradu čiji je zaštitni znak saobraćaj sa SUV-ima koji su preveliki i za australijska prostranstva, izvini koju svest oni to imaju?

Nisam bio u Tajlandu, znam da je dosta napredniji, ali to je samo koliko sam razumeo u tim većim gradovima oni što žive po selima i provincijama baš nešto ne prosperiraju mnogo, sve je podređeno velikim stranim korporacijama ili domaćim kompanijama i to je to. 

Ali nemam nameru sa tobom više da se raspravljam, ako ti stvarno misliš da Azija (sem Japana, Singapura i Hong Konga) uopšte i može da se poredi sa Evropom, i pored mana čak i ovim drugim razvijenim i vodećim zemljama na drugim kontinentima. Radio sam sa bar 7-8 različitih azijski nacija, i sada trenutno radim sa dve, neverovatna jednobraznost, i ograničinost u pogledu na svet kod ovih ljudi, razumem drugačija kultura, način života, ali prijatelju živiš u 21. veku dobu slobodnih informacija, ti nemaš blage veze ni o čemu, ne znaš ni osnovnu geografiju, ni jednog glumca (a gledaš zapadne filmove), niti bilo šta drugo.

Nego kažem to je to, neću više, pošto očigledno ovde se očekuje od nekih ljudi da se obožavaju neke lokacije i destinacije kao kult neki. 

Japancima skidam kapu, tu nema šta i mnogo ih cenim. 

Omladina po Zapadnoj Evropi jeste generalno tupa i zatupljena danas, ali ima neke razlike među ljudima nisu svi štampani kao pod istom presom, plus te zemlje imaju vekovni sistem koji ih dalje čini vrlo uređenim društvima sa dobrim mogućnostima za svakoga. 

Edited by Dodik