Posted November 20, 2021 11 hours ago, noskich said: Brojke sam pokazao na ovoj temi ovde, u Kambodzi ima makar deset puta vise stranaca nego u Srbiji, i to svakakvih, od penzionera koji dolaze zbog nizih troskova, preko mladih i ljudi srednjeg doba koji rade kao zaposleni pa do preduzetnika svih fela. Nigde nisam ni sporio da ima više stranaca nego u Srbiji, rekao sam da je čudno kako se 70% zapada ne preseli u Kambodžu kad je tamo toliko lepo. Koliko god da ih ima tamo, opet je ogromna većina na zapadu. 11 hours ago, noskich said: Ono nad cim ti treba da se zamislis je zasto Srbija mora da nudi subvencije i svakojake pogodnosti stranim firmama da dodju tamo pa kada isisaju sta mogu brze bolje beze, a u Kambodzu preduzetnici dolaze sami bez da ih iko mami. Ne daje Srbija subvencije već vladajuća klika da bi stvorila privid da se nešto razvija i gradi, i kao što vidiš, uspeva im. Osim toga, i u Srbiji dolaze ljudi bez da ih iko "mami", ja sam lično sa par ortaka kroz karijeru doveo nekoliko takvih kompanija kod nas. Krenuli smo kao frilenseri da radimo, dokazali smo se znanjem i kvalitetom dovoljno da centrala u USu poželi da ovde otvori kancelarije, zaposli još ljudi i podigne celu priču na jedan viši nivo, bez dinara uzetih subvencija ili bilo čega. Poznajem bar još 10 ljudi koji su to isto uradili ovde, tako da nemoj da se brineš za nas, da si ti nama živ i zdrav, dolaze i ovde tehnološke kompanije bez subvencija uveliko već godinama unazad. 11 hours ago, noskich said: Tvoj problem je u tome sto pises o Kambodzi o kojoj ne znas apsolutno nista. Ja u Srbiju dodjem svakih 3-5 godina. https://blog.teamwave.com/top-25-startups-to-watch-in-cambodia/ https://phnompenh.impacthub.net/startups/ https://beststartup.asia/23-top-cambodia-information-technology-companies-and-startups-of-2021/ https://www.techinasia.com/500-startups-partners-government-unit-support-tech-startups-cambodia Ovi spiskovi su smešni, čak i jedna Srbija ima 10 puta veći ekosistem od ovoga. 11 hours ago, noskich said: Opet pricas o Pnom Penu o kojem "znas" tacno toliko koliko staje na Numbeo stranicama. Linkove ka raznoraznim sajtovima si krenuo da koristiš upravo ti na ovoj diskusiji, ne znam što ti sad smeta kad se ja služim istom tom argumentacijom. On 11/18/2021 at 9:36 PM, bam-bam said: a jel sme tvoja drugarica, devojka, zena, neka zenska osoba tebi bliska, da se sama seta svuda po bgu nocu? u jugoistocnoj aziji sme, nista joj se nece desiti, niti ce je neko opljackati...kod nas zene pljackaju na ulici vec posle 9 uvece, pogotovu starije zene....evo u mom kraju, u centru grada, svako malo opljackaju neku zenu...otkinu lanac s vrata, to je popularno, ili tasna Apsolutno sme. Poznajem nebrojeno puno žena koje decenijama šetaju BGom noću i apsolutno nikad nikakvu neprijatnost nisu imale. Takođe, primeti da nisam rekao da incidenata u Beogradu nema uopšte, sve što tvrdim je da ih ima znatno manje u odnosu na zapadne zemlje i takođe značajno manje nego u JI Aziji i mnogim drugim delovima sveta. Probaću da nađem konkretne cifre na koje naleteh pre par godina na FBu a koje sam spomenuo par strana unazad, ovako se malo vrtimo u krug. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 (edited) 1 hour ago, ppetrovic said: Apsolutno sme. Poznajem nebrojeno puno žena koje decenijama šetaju BGom noću i apsolutno nikad nikakvu neprijatnost nisu imale. Takođe, primeti da nisam rekao da incidenata u Beogradu nema uopšte, sve što tvrdim je da ih ima znatno manje u odnosu na zapadne zemlje i takođe značajno manje nego u JI Aziji i mnogim drugim delovima sveta. Probaću da nađem konkretne cifre na koje naleteh pre par godina na FBu a koje sam spomenuo par strana unazad, ovako se malo vrtimo u krug. Apsolutno se ne slazemo....pogotovu ovo vazi za starije zene, u bilo kojem delu grada, i za mladje zene u odredjenim delovima grada....a sto se tice tvoje tvrdnje da je incidenata znacajno manje u beogradu nego u Jugoistocnoj Aziji, opet se ne slazemo, ni nije mi i dalje jasno otkud pokrice za takve tvrdnje, sem ako nisi boravio tamo duze vremena pa znas, ali nesto se ne secam da si to pominjao u tvojim pisanjima.. Edited November 20, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 OK, ne slažemo se. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 Au leba ti, nisam znao da se Dorcol pretvorio u Molenbek za ovih mjesec dana koliko nisam bio u BG-u. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 1 hour ago, ThirstyTraveler said: Au leba ti, nisam znao da se Dorcol pretvorio u Molenbek za ovih mjesec dana koliko nisam bio u BG-u. ako mislis na mene, ja ne zivim na dorcolu :)....... smorili su svi s tim dorcolom, ispade ceo centar dorcol....dorcol je od ulice tadeusa koscuska do francuske ulice i cao.... deo grada u koji spada jedan deo ulice gundulicev venac, do polovine otprilike, i okolina bivse osnovne skole prva proleterska brigada ( sad sportska gimnazija) se zove Shipka, ali su i to zadnjih 30-ak godina poceli da zovu dorcol, otkad je postalo moderno....a od pre 10-ak godina sve ispade dorcol, i novi dorcol na vilinim vodama je sad dorcol hahaha....botanicka basta nije dorcol, stara hercegovina nije dorcol, bajlonijeva pijaca nije dorcol, skadarlija i cetinjska ulica nisu dorcol....jeste mi blizu, al ja veze nemam s dorcolom hehehe.... i da, i taj dorcol je bio malo nezgodan za proci uvece ranije, medjutim sad je jos nezgodniji jer od hipstera s jedne i shabana s druge strane ne mos ulicom da prodjes Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 Da da, ti hipsteri su žešće nezgodni, hoće da prave incidente posle 9 uveče, naročito ako si žensko. Ma ne mereš proći noću ulicom od hipstera... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 (edited) Kada smo prvi put bili u Parzu, bili smo autom, pa kao nema veze što je dalje od centra, motiv bio jeftin hotel i odsednemo u delu gada ili pedgrađu Drensi. Ne znam kako se piše na francuskom, nema veze. I jedan dan auto bio u garaži negde u centru, ali garaža ima radno vreme i osali bez auta i moramo taskijem a ono nešto 1 noću. I takista ne sme da nas vozi tamo 🙂 Hoće neće, pa zove nekog kolegu da vozi iza nas, boji se tamo da ide sam. Ne znam da li videsmo belca tamo, a scene ono stoje oko upalejnog limenog bureta (a inače bio avgust ) po njih 20, piju nešto cupkaju.. Šta znam, mi se šetali tamo uveče, nismo nešto razmišljali da je opasno, ali eto, Pariz Edited November 20, 2021 by samsung Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 Nisam ni ja prošle godine imao problema u Molenbeku, a šetao sam tamo i danju i noću, i vraćao se u sitne sate prilično pripit i po oblačenju se videlo iz aviona da sam turista i da nisam lokalac pa mi se ništa nije desilo, ali to ne menja činjenicu da je u pitanju centar džihadizma u Evropi i ekstremno nebezbedno mesto u globalu kad se gleda na nivou grada ili regije npr., broj incidenata na verskoj i rasnoj osnovi, broj pohapšenih ekstremista, broj njih koji su otišli kao borci u Siriju, itd. itd. Tako isto možeš da nadrljaš i u Beogradu (Dorćolu :-)) prve večeri kad stigneš, a možeš i da živiš godinama i decenijama bez da te neko popreko pogleda, a kamo li nešto više. Šteta što više nemam pri ruci konkretne cifre o broju incidenata po glavi stanovnika razvrstane po gradovima i regijama, to bi mnogo bolje ilustrovalo celu stvar... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2021 4 hours ago, bam-bam said: ako mislis na mene, ja ne zivim na dorcolu :)....... smorili su svi s tim dorcolom, ispade ceo centar dorcol....dorcol je od ulice tadeusa koscuska do francuske ulice i cao.... deo grada u koji spada jedan deo ulice gundulicev venac, do polovine otprilike, i okolina bivse osnovne skole prva proleterska brigada ( sad sportska gimnazija) se zove Shipka, ali su i to zadnjih 30-ak godina poceli da zovu dorcol, otkad je postalo moderno....a od pre 10-ak godina sve ispade dorcol, i novi dorcol na vilinim vodama je sad dorcol hahaha....botanicka basta nije dorcol, stara hercegovina nije dorcol, bajlonijeva pijaca nije dorcol, skadarlija i cetinjska ulica nisu dorcol....jeste mi blizu, al ja veze nemam s dorcolom hehehe.... i da, i taj dorcol je bio malo nezgodan za proci uvece ranije, medjutim sad je jos nezgodniji jer od hipstera s jedne i shabana s druge strane ne mos ulicom da prodjes Ovo je sustina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 21, 2021 23 hours ago, noskich said: Drugi je naravno film o periodu Khmer Rouge ali uradjen na veoma originalan nacin, uslikavanjem figura od plastelina: Za ovaj nisam ranije čula! Trailer obećava! Probaću da ga nađem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 21, 2021 4 hours ago, marica said: Za ovaj nisam ranije čula! Trailer obećava! Probaću da ga nađem. Trebalo bi da ga ima na torentima. Inače, ovo što sam naveo su baš vrhunski filmovi po kvalitetu. A ima ih još mnogo više. Evo jedan koji je jako zabavan, a zasnovan na istinitom događaju - mladi Nemac bekpeker se zaljubi u kambodžansku prostitutku koja ima sidu. I odluči da uprkos svemu ta veza postane prioritet u njegovom životu. Zvuči kao recept za propast, ali i u filmu i u stvarnosti dešava se hepiend i srećan brak: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2021 On 11/20/2021 at 1:06 AM, bam-bam said: meni su u policiji pre 4 meseca rekli da je 20000, a bilo je 15 ranije...gde to moze da se proveri? Verovatno Zakon o krivicnom postupku Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2021 12 hours ago, mveruovic said: Verovatno Zakon o krivicnom postupku samo da te citiram: `` Ovo bas i nije tacno jer je zakonski limit 5000 din za gonjenje po sluzbenoj duznosti.`` ....ja sam izneo podatak koji su mi rekli u policiji, ti se javljas i kazes da to nije istina, a sad mi na pitanje gde si to video , odgovaras sa - " verovatno"...to bas i nije posteno, zar ne? nastupio si kao da sigurno znas taj podatak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2021 "Stanovi u Srbiji su već godinama skupi u odnosu na prosečnu platu, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Molnar. Međunarodno prihvaćeni pokazatelj skupoće se lako računa - prosečnu cenu stana od 60 kvadrata treba podeliti sa prosečnom godišnjom neto platom. Ako je količnik veći od 6 pokazuje, smatra se da je „građanima teško da priušte nekretninu", navodi Molnar. U Beogradu, taj količnik je 21.26, što ga po skupoći stavlja na četvrto mesto u Evropi - iza Dubrovnika, Splita i Moskve, pokazuju podaci najvećeg svetskog sajta o troškovima života Numbeo (Numbeo). Ako živite u Srbiji, zarađujete 550 evra mesečno i pritom živite od plate, treba vam 383 godine i pet meseci da uštedite za nekretninu, pokazuje specijalizovani kalkulator Towergate Insurance. To znači da je ne biste mogli kupiti samo od plate ni za pet života, pošto ova brojka petostruko prevazilazi prosečan ljudski vek." https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-59180361 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2021 Vreme prolazi sve brže što si stariji, nisu 383 godine nešto specijalno. Zanimljivo je da se 80% stanova u Srbiji prodaje za keš i pored tolike hiperprodukcije nekretnina u poslednje vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2021 Jedan od glavnih razloga je to što kao nacija nemamo ono što se zove "investiciona kultura" i 99.9% ljudi će ulupati pare u stan jer prosto ne zna šta bi drugo sa parama (neko ih zaradi u inostranstvu, neko ih nasledi, neko ih pošteno zaradi, neko ih zaradi manje pošteno, ima svih kombinacija). Druga stvar je što i cene stanova u unutrašnjosti rastu uporedu sa cenama u velikim centrima (BG, NS, KG, NI). Pre 2 nedelje sam naleteo na čoveka koji je u Mladenovcu prodao stan za 120 000 EUR a platio ga je 50 000 EUR pre 10ak godina. Za te pare može da se uzme solidna gajba u BGu, a ni kredit sa tolikim učešćem nije neki problem. E sad, glavno pitanje je ko kupuje tolike stanove u unutrašnjosti? Na prvi pogled izgleda jako čudno, ali zapravo je vrlo očigledno - gastarbajteri koji su pri kraju radnog veka i planiraju da se vrate u skorije vreme. E sad, većina njih je zidala čardake ni na nebu ni na zemlji po rodnim selima, ali kako idu godine, tako kapiraju da je ipak bolje imati nekretninu u nekom većem mestu, jer treba ipak otići kod lekara malo češće nego kad si mlad, treba otići u tipa katastar ili nešto tome slično, a zbog godina i bolesti ti je smanjena mobilnost, i odjednom cela priča dobija na smislu. E sad, ono što mi nije jasno je odakle im tolike pare za sve te nekretnine? Opet, zdrava logika - velika većina gastarbajtera ceo svoj životni vek u pečalbi troši samo onoliko koliko mora i sve preko toga gura u "slamaricu", i tek neki mizeran procenat njih zapravo živi tamo gde se odselio, u pravom smislu te reči. Kad tako živiš nekoliko decenija, gde svaki EUR rastežeš preko svih granica, efektivno imaš mnogo više ušteđevine nego domoroci oko tebe, a cena nekretnina u SRB je opet nesrazmerno niža od lokalnih cena, i jednostavno možeš sebi da priuštiš sve to. Čak i da na kraju odeš u selo, nije zgoreg imati nekretninu u nekom većem mestu - izdaće se možda nekad, ili će se prodati kroz par godina za još veće pare. Spojiš ta dva, plus trenutna dešavanja u svetu (pre svega ludačku inflaciju i opštu zbunjenost centralnih banaka po svetu šta da rade po tom pitanju... osim eventualno Švajcaraca, njih inflacija skoro da ni ne pogađa i šta god da se desi, oni jednostavno znaju sa parama :-)) i ishod je upravo ovo što danas vidimo na tržištu. Ključno pitanje je dokle će ovo da traje i kakvi su izgledi da bubble jednom prsne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2021 6 hours ago, Lazar said: "Stanovi u Srbiji su već godinama skupi u odnosu na prosečnu platu, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Molnar. Međunarodno prihvaćeni pokazatelj skupoće se lako računa - prosečnu cenu stana od 60 kvadrata treba podeliti sa prosečnom godišnjom neto platom. Ako je količnik veći od 6 pokazuje, smatra se da je „građanima teško da priušte nekretninu", navodi Molnar. U Beogradu, taj količnik je 21.26, što ga po skupoći stavlja na četvrto mesto u Evropi - iza Dubrovnika, Splita i Moskve, pokazuju podaci najvećeg svetskog sajta o troškovima života Numbeo (Numbeo). Ako živite u Srbiji, zarađujete 550 evra mesečno i pritom živite od plate, treba vam 383 godine i pet meseci da uštedite za nekretninu, pokazuje specijalizovani kalkulator Towergate Insurance. To znači da je ne biste mogli kupiti samo od plate ni za pet života, pošto ova brojka petostruko prevazilazi prosečan ljudski vek." https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-59180361 Zanimljiva računica. To totalno ima smisla. Ja to nekako uvek nakaradno računam, kad razmišljam o kupovini stanova u zemljama u kojima živim. Na slobodnom tržištu nekretnina (kao i na slobodnom tržištu bilo čega) samo bogati mogu da profitiraju. Kad dodaš tome potpuno slobodno cirkulisanje nelegalnih para, Srbija je idealno mesto za pranje para kroz kupovinu stanova. Najveća gradilišta u Srbiji su gradilišta elitnih stanova, koje običan čovek ne može da priušti. Srbija je jedina zemlja u kojoj sam živela koja nema apsolutno nikakvu politiku rešavanja stambenog pitanja svojih stanovnika, niti bilo kakve regulacije cena, bilo cene stanova ili visine kirija. Druge zemlje bar pokazuju tendenciju ka rešavanju ovih problema bez obzira na stepen uspeha. Beč je recimo grad u kojem ima više državnih/gradskih nego privatnih stanova, Singapur ima stambene fondove i gradi HDB blokove, Nemačka pokušava da ograniči broj stanova koje investitori mogu da poseduju, takođe ograničava visinu kirija, u Holandiji postoje liste za državne stanove, svi veći gradovi su praktično zabranili AirBnB, itd... Dok god je u Srbiji tako visok stepen korupcije, ovo pitanje se neće rešavati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2021 On 11/20/2021 at 5:29 PM, bam-bam said: ok, slazem se sa tobom, ali nisi bas ovako zvucao u predhodnom postu, izgledalo je kao da poteciras to sto si kao expat car u nekim zemljama jugoist. azije, tj. ljudi te tako gledaju, ...a naravno da te gledaju ako zaradjujes 10 puta vise od njih za isti posao..dok te u evropi gledaju kao otpad, a i zivis tako..meni npr. to postovanje i divljenje ne treba uopste...niti smatram da u evropi ne mozes odmah da zivis normalno, cim dobijes posao... a njega mozes da dobijes i pre nego sto fizicki stignes tamo, tako da bukvalno dodjes na gotovo... ne slazem se sa tom navodnom izrekom- odatle si odakle ti je zena- a i prvi put je cujem pravo da ti kazem....zasto bi bilo ko u vezi bio nadredjen da odlucuje o tako krupnim stvarima, to uopste nije tolerancija zajednickog zivota.... ukoliko si ti npr. slab karakter, pa ti zena nametne svoje misljenje, to je druga prica, ali to nije zajednicko odlucivanje....btw, koliko mi je poznato, do pre nekih 50-ak godina su se u srbiji zene u najvecem broju slucajeva po udaji preseljavale u muzevu kucu i porodicu, a ne obratno.....to je bila tradicija, s kojom se ne moram sloziti, ali je tako bilo......o nekim drugim zemljama evrope npr, ne treba ni pricati, jer tamo zena nije ni mogla da radi bez pristanka muza, a u vecini zemalja evrope zena nije ni radila, vec samo muz...svakako da u tom slucaju nisu ziveli" kod njenih" ili u njenom kraju, nego kod muskarca... Na prvom mestu ides negde radi ciljeva, ali ako vec mora da se bira izmedju mesta gde si car i mesta gde si gastarbajter, naravno da je bolje ici tamo gde si car. U Evropi mozes da dobijes posao pre nego sto stignes tamo ako imas kvalifikacije i visegodisnje iskustvo u deficitarnim oblastima. Problem je u tome da ako posmatramo celokupnu populaciju Srbije takvi ljudi su manjina. U tome je i najveca manjkavost ovoga sto prica @ppetrovic, on navodi programere, inzenjere, vodoinstalatere... a svi oni zahedno cine nekoliko procenata populacije Srbije, na prste jedne ruke da izbrojis. Sta cemo sa svim ostalima, baushtela? Pa ne mora, to je susthina ovoga sto sve vreme pricam, postoje mnogo bolje alternative. Mnogo bukvalno shvatas tu izreku, covek je napisao da ja hocu da idem u Kambodzu, zasto bih kad mi je Tajland u svakom smislu lagodnija opcija kad je zena odatle? I za vize, i za kupovinu zemlje, jezik, njenu rodbinu i prijatelje koji su tamo... On 11/21/2021 at 12:13 AM, ppetrovic said: Nigde nisam ni sporio da ima više stranaca nego u Srbiji, rekao sam da je čudno kako se 70% zapada ne preseli u Kambodžu kad je tamo toliko lepo. Koliko god da ih ima tamo, opet je ogromna većina na zapadu. Ne daje Srbija subvencije već vladajuća klika da bi stvorila privid da se nešto razvija i gradi, i kao što vidiš, uspeva im. Osim toga, i u Srbiji dolaze ljudi bez da ih iko "mami", ja sam lično sa par ortaka kroz karijeru doveo nekoliko takvih kompanija kod nas. Krenuli smo kao frilenseri da radimo, dokazali smo se znanjem i kvalitetom dovoljno da centrala u USu poželi da ovde otvori kancelarije, zaposli još ljudi i podigne celu priču na jedan viši nivo, bez dinara uzetih subvencija ili bilo čega. Poznajem bar još 10 ljudi koji su to isto uradili ovde, tako da nemoj da se brineš za nas, da si ti nama živ i zdrav, dolaze i ovde tehnološke kompanije bez subvencija uveliko već godinama unazad. Ovi spiskovi su smešni, čak i jedna Srbija ima 10 puta veći ekosistem od ovoga. Linkove ka raznoraznim sajtovima si krenuo da koristiš upravo ti na ovoj diskusiji, ne znam što ti sad smeta kad se ja služim istom tom argumentacijom. Opet je ogromna vecina Kineza, Indijaca i koju god naciju izaberes, kod kuce. Poenta je u tome sto u Kambodzu dolaze stranci da zive i investiraju koji apsolutno nikakve prethodne veze sa Kambodzom nisu imali. To se u Srbiji veoma retko srece. Spiskovi ne sadrze sve startupove u zemlji, vec ako si procitao naslov tekstova, 23 najznacajnijih, 25 itd. Ja koristim linkove, ali ja znam kontekst teme o kojoj postujem podatke. Ti o Kambodzi apsolutno nemas nikakve predstave, pa onako pucas na slepo u mrklom mraku. On 11/21/2021 at 7:33 AM, samsung said: Kada smo prvi put bili u Parzu, bili smo autom, pa kao nema veze što je dalje od centra, motiv bio jeftin hotel i odsednemo u delu gada ili pedgrađu Drensi. Ne znam kako se piše na francuskom, nema veze. I jedan dan auto bio u garaži negde u centru, ali garaža ima radno vreme i osali bez auta i moramo taskijem a ono nešto 1 noću. I takista ne sme da nas vozi tamo 🙂 Hoće neće, pa zove nekog kolegu da vozi iza nas, boji se tamo da ide sam. Ne znam da li videsmo belca tamo, a scene ono stoje oko upalejnog limenog bureta (a inače bio avgust ) po njih 20, piju nešto cupkaju.. Šta znam, mi se šetali tamo uveče, nismo nešto razmišljali da je opasno, ali eto, Pariz Odlican primer kako te predrasude o "razvijenom i sigurnom zapadu" i "nerazvijenom i nesigurnom "Trecem svetu"" ne piju vodu u realnom zivotu. 21 hours ago, Lazar said: "Stanovi u Srbiji su već godinama skupi u odnosu na prosečnu platu, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Molnar. Međunarodno prihvaćeni pokazatelj skupoće se lako računa - prosečnu cenu stana od 60 kvadrata treba podeliti sa prosečnom godišnjom neto platom. Ako je količnik veći od 6 pokazuje, smatra se da je „građanima teško da priušte nekretninu", navodi Molnar. U Beogradu, taj količnik je 21.26, što ga po skupoći stavlja na četvrto mesto u Evropi - iza Dubrovnika, Splita i Moskve, pokazuju podaci najvećeg svetskog sajta o troškovima života Numbeo (Numbeo). Ako živite u Srbiji, zarađujete 550 evra mesečno i pritom živite od plate, treba vam 383 godine i pet meseci da uštedite za nekretninu, pokazuje specijalizovani kalkulator Towergate Insurance. To znači da je ne biste mogli kupiti samo od plate ni za pet života, pošto ova brojka petostruko prevazilazi prosečan ljudski vek." https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-59180361 Za ogromnu vecinu stanovnistva Srbije bi bilo bolje da tu zemlju napuste. Kratko i jasno. Nazalost. 12 hours ago, marica said: Na slobodnom tržištu nekretnina (kao i na slobodnom tržištu bilo čega) samo bogati mogu da profitiraju. Kad dodaš tome potpuno slobodno cirkulisanje nelegalnih para, Srbija je idealno mesto za pranje para kroz kupovinu stanova. Najveća gradilišta u Srbiji su gradilišta elitnih stanova, koje običan čovek ne može da priušti. Srbija je jedina zemlja u kojoj sam živela koja nema apsolutno nikakvu politiku rešavanja stambenog pitanja svojih stanovnika, niti bilo kakve regulacije cena, bilo cene stanova ili visine kirija. Dok god je u Srbiji tako visok stepen korupcije, ovo pitanje se neće rešavati. Sve citirano apsolutno vazi za Australiju takodje od slovca do slovca. https://www.theguardian.com/australia-news/2021/nov/09/widespread-money-laundering-in-property-locking-out-australians-from-owning-homes-senate-told Widespread money laundering in property locking out Australians from owning homes, Senate told Australia now ‘destination of choice’ for flow of illicit funds, anti-corruption expert says Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2021 Žena ti je Tajlanđanka, pričalo se o stanovima pa eto prilike da ti uputim pitanje, verovatno si istražio detaljno. Razmisšljam da kupim stan u Bangkoku. Ono što je poznato je da stranac ne može da kupi zemlju, ali može stan u zgradi. Ima neki uslov još da preko nekog procenta ne smeju stranci da budu vlasnici u zgradi. To sam valjda sve dobro shvatio i tu nema problema? Razmatram okolinu Sukhumvit road-a, niže, zbog cena koje su neverovatne u tim višim delovima ulice, a opet nešto blizu skytrain stanice. Neki stan u onako apartman - kompleksu gde ima i bazen teretana itd. Ne bih živeo tamo nego kao recimo invesicija, čuvanja kapitala od inflacije.. A mnogo volim Bangkok pa eto, negde da ostavimo torbe kada odemo dalje na primer ¯\_(ツ)_/¯ Ali koliko god da sam proveo vremena tamo opet je teško ući u tržište nekretnina, na primer otkud znam možda stan gleda na neku stranu koju Buda ne odobrava i nikada neće moći da se proda.. Ali generalno da li još nešto treba da znam? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2021 On 11/22/2021 at 9:14 AM, bam-bam said: samo da te citiram: `` Ovo bas i nije tacno jer je zakonski limit 5000 din za gonjenje po sluzbenoj duznosti.`` ....ja sam izneo podatak koji su mi rekli u policiji, ti se javljas i kazes da to nije istina, a sad mi na pitanje gde si to video , odgovaras sa - " verovatno"...to bas i nije posteno, zar ne? nastupio si kao da sigurno znas taj podatak Znam podatak, ne mogu da ti citiram tacan clan zakona, ako te zanima procitaj ga pa ces naci sta je mala kradja ispod ili iznad 5000 da li je radi sticanje licne koristi i kako se goni. Super, ti veruj policiji, 20 000 nikada nije bilo. Ja sam samo rekao da ti nije tacan podatak za druge da znaju i to je to. Znaci preko 5 000 policija goni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2021 (edited) 3 hours ago, mveruovic said: Znam podatak, ne mogu da ti citiram tacan clan zakona, ako te zanima procitaj ga pa ces naci sta je mala kradja ispod ili iznad 5000 da li je radi sticanje licne koristi i kako se goni. Super, ti veruj policiji, 20 000 nikada nije bilo. Ja sam samo rekao da ti nije tacan podatak za druge da znaju i to je to. Znaci preko 5 000 policija goni. pa ko ce sad da lista ceo zakon o krivicnom postupku.....ako je 5000, onda idem da im jebem mater, jer su mene ubedjivali da nista od toga nema, jer je njihova procena da bajs te marke i te starosti ne vredi 20 hiljada.....a imali su snimak lika koji je ukrao bajs na kameri od sportskog centra Edited November 24, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2021 On 11/24/2021 at 2:44 AM, samsung said: Žena ti je Tajlanđanka, pričalo se o stanovima pa eto prilike da ti uputim pitanje, verovatno si istražio detaljno. Razmisšljam da kupim stan u Bangkoku. Ono što je poznato je da stranac ne može da kupi zemlju, ali može stan u zgradi. Ima neki uslov još da preko nekog procenta ne smeju stranci da budu vlasnici u zgradi. To sam valjda sve dobro shvatio i tu nema problema? Razmatram okolinu Sukhumvit road-a, niže, zbog cena koje su neverovatne u tim višim delovima ulice, a opet nešto blizu skytrain stanice. Neki stan u onako apartman - kompleksu gde ima i bazen teretana itd. Ne bih živeo tamo nego kao recimo invesicija, čuvanja kapitala od inflacije.. A mnogo volim Bangkok pa eto, negde da ostavimo torbe kada odemo dalje na primer ¯\_(ツ)_/¯ Ali koliko god da sam proveo vremena tamo opet je teško ući u tržište nekretnina, na primer otkud znam možda stan gleda na neku stranu koju Buda ne odobrava i nikada neće moći da se proda.. Ali generalno da li još nešto treba da znam? Za kupovinu stana bilo gde bih preporučio dve stvari: prvo platiti nekom iskusnom gradjevincu da pogleda zgradu i stan. Jer ako kasnije bude bilo kakvih problema sa zgradom popravke plaćaju svi stanari. Drugo, detaljno pogledati finansijske izveštaje održavanja zgrade. Koliko se plaća održavanje, da li ima viška novca u budžetu da pokrije iznenadne troškove itd. Takodje proveri da li to održavanje što placas uključuje osiguranje zgrade, trebalo bi da da. Specifično za Bangkok postoje mišljenja da Bangkok tone i da će u skorijoj budućnosti biti problema sa tim. Ima raznih modela, po najcrnjim pola grada će biti poplavljeno za 20ak godina. Koliko je to tačno je pitanje, a ne znamo ni koliko bi efikasni bili neki hipotetički nasipi koje bi vlada svakako izgradila. U svakom slučaju nije zgoreg pogledati topografsku mapu okruženja. Bolje bi bilo da se zgrada nalazi na uzvišenju i ne blizu reke ili mora. Opet zavisi i od tebe koliko te brinu nagoveštaji nekih mogućih dugoročnih rizika. Mnogi ljudi kupe tik do vode jer je lep pogled i takve nekretnine su uvek na ceni. Ja sam lično uvek kupovao samo nekretninu koja je na pristojnoj udaljenosti od okeana/mora/reke zbog toga jer su one po pravilu pristupačnije a manji rizik poplava je samo dodatni plus. Moja žena ima stan u južnom delu grada, ne Sukhumvit, već sa druge strane reke kod KMUTT univerziteta. Pristojna je udaljenost od reke. Ako si mislio da taj stan izdajes to je dobra lokacija jer uvek ima potražnje zbog univerziteta, ali nema SkyTrain, samo busevi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2021 (edited) Da, znam gde je taj kraj, sa te strane reke može dosta povoljnije svašta da se nađe. Upravo to, pojma nemam o tržištu tamo, a prijatelji Tajlanđani isto baš nešto nisu u toku, pa ima mnogo istraživanja da se ne bih zaleteo i napravio grešku. A te fensi zgrade sa portirima, bazenima i radinicma koji to sve održavaju često imaju dosta visoko mesečno održavanje što baš nema smisla ako neću živeti tamo. Ne bih izdavao, jednostavno, kao što se pokazalo predhodne dve godine novac u banci je najgora opcija, sada vredi možda i 30% manje, ne mislim na srbiju, globalno. Zanimljivo mi je ulaganje uopšte, nekretnine (odlično su sačuvale vrednost i pokrile inflaciju + profit, bar za sada), zlato (najgore ulaganje, ista cena kao pre 10 godina, ni inflaciju nije pokrilo), kripto (ekstra super najbolje ulaganje, ali ko bi to znao, imao sam sreće). Ne brine me poplava, sve je to sada u sklopu ove "nafta je zla" propagande, uvek ima nešto, ozonska rupa će nas sve ubiti (šta je sada sa tim?), od kako posotji štampa neka kataklizma će da potopi NewYork, led se topi kao, a u realnosti nikada više leda na polovima, itd... Edited November 25, 2021 by samsung Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 26, 2021 5 hours ago, samsung said: Ne brine me poplava, sve je to sada u sklopu ove "nafta je zla" propagande, uvek ima nešto, ozonska rupa će nas sve ubiti (šta je sada sa tim?), od kako posotji štampa neka kataklizma će da potopi NewYork, led se topi kao, a u realnosti nikada više leda na polovima, itd... Ne mogu da ostanem nem na ovaj poslednji pasus i da ne konstatujem da ili imas pogresnu percepciju o nekim stvarima ili imas sumnjive izvore informacija. Probaj da se bolje informises. Najdobronamernije bih ti posavetovao da ipak povedes racuna i o tim "poplavama" i ostalim potencijalnim posledicama klimatskih promena kad vec zelis da ulazes u nekretnine, na neki duzi vremenski period. Makar ta zastita bila i u formi placene polise osiguranja😊 Inace, na ostatak diskusije o kupovini nekretnine i potencijalima za ulaganje nemam zamerki, samo nastavi😁 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites