Posted July 10, 2022 (edited) @mixy123 Za advokate ti je Srbija sada obecana zemlja, i to najvise zbog domaceg "pravnog sistema" plus ne placaju PDV, lekare isto ko moze od njih da trpi cirkus i javasluk gde radi jer su im podigli znatno plate, ali posao i sta tamo dozivljavaju i oni i pacijenti je zasebna prica. Jos nesto sto ti i @ppetrovic ne shvatate, Srbija nije samo Beograd ili Novi Sad, neko ne zeli ili ne moze da zivi u ovim gradovima, tu posla ima i vece su plate, ali i troskovi zivota i npr. u Beogradu nesnosni uslovi zivota. Platu kao online teacher od 1200$ ne moze svako da pravi, a opet to nije vezano za Srbiju, ni na koji nacin srpsko trziste nije uticalo na njeno online zaposlenje, sem sto je bila primorana da nalazi online posao. Ocigledno da je tvoje radno iskustvo vezano samo za Srbiju i Kinu, jer nemas predstave kako je u zemljama gde posla ima preko glave i samim tim mozes da ih biras ako ispunjavas odredjene uslove ili imas vestinu, znanje, obrazovanje ili cak zelju da radis. Pazi mnogim ljudima je dobro sada u Srbiji, ne kazem ja da svako iskljucivo mora da bude SNS clan da bi prosperirao, ali ujedno mnogi jesu i tako prosperiraju. Npr. u vecim fabrikama stranim kod nas ne moras da budes u SNS, ali moras da kupis ili ako si zensko da dignes noge da bi te ubacili u administraciju gde onda nemas pojma sta radis, pravis svaki dan jedno 1000 gresaka, ali imas platu 120.000 dinara mesecno. Ti u Srbiji nemas podjednaku sansu svuda, ako zivis u malom mestu ili nekoj zabiti, ili cak gradu normalne velicine ali u unturasnjosti, sanse, mogucnosti, ponuda i ostalo se svodi na fabrike najcesce ili online rad ako mozes da se ubacis u neki od tih poslova. Takodje kod nas ako neko zaradjuje 2000e kao programer sa tim istim znanjem ako ode na truli Zapad uzimace bar 5000 evra, naravno za Srbiju je dovoljno 2k evra i nekome je to dosta i sedi tu gde je. U Srbiji sem vrednosti, kulture, zelenila, po meni su najvise ljudi devalvirali, cast izuzecima, ali toliko smo los narod postali da je to strasno, verovatno posto su decenijama bezali najbolji, sada ono sto se isfiltriralo tamo ne daj boze koliko su kvarni, to se oseti pogotovu kada odete da radite negde pa osetite na svojoj kozi ili ne daj boze kada neko zaglavi u bolnici pa treba da ga lece. To je ono @mixy123 sto tvoj brat ni sa 6k evra mesecno nece moci da kupi, normalno i zdravo okruzenje, jedino ce moci mozda da sazida dobru kucu digne poveci zid i druzi se sa ljudima slicnih primanja. Evo jos jedan primer ovi majstori sto podizu krovove na kucama to ti je isto sada jedan od najplacenijih poslova u Srbiji. Cene kvadrata svuda skacu i po unutrasnjosti cak, ekonomija se razvija i razvila se do nekle, sve je to jadno u odnosu na EU recimo, pa cak i na mnoge azijske zemlje, a pogotovu sto se ta ekonomija razvija na ustrb kulture, prirode, i prakticno buducnosti Srbije, svi resursi odose strancima, sve gradove su unistili zidanjem preko koga se peru pare nasi ljudi i dalje beze napolje cak i za gradjevinske poslove, kod nas sada rade Indusi, Turci, eto Uzbekistanci, i sta ti ja znam... Uvek je dobro sagledavati sve iz razlicitih uglova. U Srbiji ja ne mogu da radim poslove koje znam ili za koje sam skolovan jer ili mi treba veza ili treba nekome da dam pare, ili jednostavno je premalo placeno, takvo je trziste, da se selim u Beograd "beacon of noise, pollution and crime" nemam namere. Odem u inostranstvo i posle 5 meseci ubodem najvecu firmu u toj branshi u zemlji, pa cekaj mamicu mu imperijalisticku, jel' moguce da sam toliko nesposoban, da u Srbiji gde nisam placao rentu, imao drzavljansto, tu rodjen, govorim jezik, ja na kraju morao da prodam auto, ostavim nekretnine u kojima sam mogao da uzivam, ja odem u inostranstvo i tamo se ostvarim profesionalno i plus zivim bez straha da li cu imati da platim grejanje ovaj mesec(u zimskom periodu). Jer to mi je u Srbiji bilo glavno da se pokrije grejanje, komunalije i hrana. Eto posto ova tema sluzi da se hvalimo ocigledno, pa ja da iskombinujem sa primerom. A, toj drugarici srecno sa tih 1200$ kada je macnu doprinose pre ili kasnije i pretpostavljam da nema decu ta drugarica jer za prodican zivot u Srbiji ukupna primanja od 1000e su nedovoljna, mislim moze da se prezivi s tim parama, da se zivi ne (i to samo u manjim mestima, Novi Sad i Bg nema sanse s tim parama). Ako se nije udala neka trazi muza koji isto radi online i zaradjuje 1200$ onda ce moci da guraju finansijski kada bude planirala porodicu. Edited July 10, 2022 by Hibridni Kukuruz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 Tebra, slazem se sa svime sto si napisao, potpisujem od pocetka do kraja. Posebno se slazem sa ovim da smo postali los narod. Naveo sam samo neke primere da nije sve tako crno, mislim naravno porediti Srbiju i neke normalne zemlje sa visokim standardom je iluzorno. Samo pokusavam da objasnim da nije za prosecnog Srbina emigracija u Kambodzu ili Kinu, tu uglavnom idu ljudi da rade par stvari, predaju jezik ili neki predmet, ili budu sportski treneri... bukvalno na prste jedne ruke mogu da se nabroje jos par zanimanja kojima se nasi bave ovde, ali uglavnom bilo sta drugo da bi radio potrebno ti je znanje kineskog jezika. Nisam ja protiv emigracije, da mogu da povedem nekako kevu sa sobom, sutra bi se preselio na Tajland i ne bi u zivotu krocio u Srbiju, ni za licnu kartu lol Ali kazem da su se malo pomerile stvari na bolje, jer sve sto se dogadja van u sferi poslova i poslovanja, desava se i kod nas, ne tolikom brzinom ali menja se. Razumem ja da i dalje u Srbiji dosta ljudi zivi tesko, ali je i dosta lakse snaci se sad nego pre 6 godina kad sam ja odlazio iz zemlje. Nisi ni ludi ni budale svi toliki ljudi koji su otisli van, ali isto nisu ni svi snsovci ni ludi koji ostaju. Posebno sto vecina ljudi moja generacija vec uveliko ima i porodice i decu, nije lako odluciti se za emigraciju kad si porodican covek. Slazem se sa tobom, svako ko moze da zaradi vise van nego u Srbiji treba da ode i proba, svako ko nema posao i ne radi u Srbiji, treba da ide van i proba, pa makar i ne radio ono za sta je skolovan. Radio sam sa Rusom koji je prodao svoj stan u Celabinjsku za 8000usd da bi dosao u Kinu, jbg nema diplomu pa se nekako dovijao za vize, i tu je puko silne pare, otvarao firme da bi sredio vizu, pa ga odbijali, pa ziveo godinu ipo dana na humanitarnm vizama, pa tek prosle godine nekako uspeo da sredi poslovnu vizu na godinu dana. Znas koji je to stres, a decko je jos i ozenjen, ista jurnjava za vizu i za njegovu zenu... Znaci bukvalno radio par godina, i i dalje je na nuli. Zbog toga kazem, ovamo samo ko moze da sredi vizu i zivi normalno, ostalo je muka koja ili moze da ti se isplati ili da najebes... Ko moze bilo gde da ode, nadje bolje placen posao u struci, nema sta da ceka, neka cepa odmah. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 3 hours ago, mixy123 said: Nisam bas siguran da postoji neko sa tolikim niskim primanjima u Srbiji, mislim da su i najmanje penzije vise od toga. Postoji i to upravo kod brace Kineza Prodavacice u kineskim prodavnicama kod mene rade za 25 000. Do skoro je minimum bio 20 000, ali je njih zatvorila inspekcija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2022 (edited) 1 hour ago, mixy123 said: Tebra, slazem se sa svime sto si napisao, potpisujem od pocetka do kraja. Posebno se slazem sa ovim da smo postali los narod. bukvalno radio par godina, i i dalje je na nuli. Zbog toga kazem, ovamo samo ko moze da sredi vizu i zivi normalno, ostalo je muka koja ili moze da ti se isplati ili da najebes... Ko moze bilo gde da ode, nadje bolje placen posao u struci, nema sta da ceka, neka cepa odmah. Jeste nema tu sta. Quote Razumem ja da i dalje u Srbiji dosta ljudi zivi tesko, ali je i dosta lakse snaci se sad nego pre 6 godina kad sam ja odlazio iz zemlje. I tu si 100% u pravu, ali daleko je to od sredjene zemlje jednostavno nije svuda ista sansa nisu sva zanimanja zastupljena, a veruj mi neke stvari su jos mnogo gore nego pre, i ako je ekonomski zemlja napredovala jer npr. Tadica dok je bio na vlasti ekonomija uopste nije zanimala ono je bilo posno skroz sto se poslova tice, sada stvarno nije vise tako, ali opet izbor je mali i nije isti svuda, plus ovi fizicki unistavaju zemlju, seku reke na pola betoniraju grade MHE koji su im shema za kradju miliona itd... A, za plate da ti ne pricam dogovoris se jednu platu primas drugu manju, nije svuda tako, ali ima primera. Edited July 10, 2022 by Hibridni Kukuruz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2022 (edited) On 7/10/2022 at 11:17 PM, mixy123 said: vrlo moguce, ipak hleba, a ne pirinca, ne jedem pirinac 😂 ali je isto tako ocigledno da je moj brat, koji nije sns, proslog meseca zaradio 6000e u srbiji radeci kao videografer (self-taught), da moja najbolja drugarica koja predaje engleski online godinama zaradjuje 1200 dolara mesecno, da je moj najbolji drug iz srednje kupio kola od 9000e (radi kao advokat), da mi je prvi komsija u poslednje 2 godine ulozio u kucu skoro 30000e (radi digitalni marketing, self-taught) itd itd itd... izvini, a koliko si ti na privremenom radu... i zasto te posle toliko godina van i dalje interesuje srpska sirotinja? ako je 5-10 godina van vrh glave, cemu onda toliko cimanje da mi se ogadi srbija, ja sam ispunio kvotu, 6 godina van 😂 Ne moze, jer je lokalca sramota da radi posao dostavljaca, radije ce da visi u kladionici ili da radi u fabrici za 30000din, dok ce da dolaze Kubanci, Uzbekistanci i ostali i da zaradjuju pristojne pare, cak i da probaju da naprave neki svoj biznis i da ostanu ovde (naravno, dobrodosli su). Nisam pricao o kriminalu i vizama, mislio sam na ceo taj sistem gde ti ne dozvoljavaju da se odomacis i osecas, ne bas kao kod kuce, ali makar pozeljno. Tu konkretno mislim na Kinu. Nisam bas siguran da postoji neko sa tolikim niskim primanjima u Srbiji, mislim da su i najmanje penzije vise od toga. Ne smetaju meni uopste primanja Kineza u Kini, samo sam naveo da ljudi u Srbiji kukaku kako hoce da napuste Srbiju jer im smetaju mala primanja ljudi i siromastvo, ali im te iste stvari ne smetaju tamo gde mogu da zarade par hiljada evra mesecno. Zbog toga sam pitao, da li bi isto tako pricali da mogu tih par hiljada evra da zarade u Srbiji? Sto rece kukuruz, online rad za strane klijente moze da se obavlja sa bilo koje lokacije. I to sto poznajes pregrst ljudi koji dobro zaradjuju online ne dokazuje nista. A tek sto poredis posao koji moze da radi pa skoro bilo ko, sam si to napisao, sa nikakvom odgovornoscu sa preduzetnistvom online gde konkurises svakome ko ima pristup internetu i gde moras da juris klijente i radis ne samo svoj posao, vec i marketing, customer service, accounting, IT, SEO itd. itd. Potpuno neuporedivo. Ja nisam na privremenom radu od jula 2010 kada sam dobio permanent residence u Australiji. A znas koji mi je kriterijum bio pri izboru Australije? Hteo sam da odem negde i dobijem papire da ne bih nikada vise bio primoran da se vracam u Srbiju. Tako da ti sto mogu da rade bilo gde, a ostaju u Srbiji, iz moje perspektive nesto nije u redu sa njima... A vidim ti si se potrudio da se odomacis u Kini samo tako. 6 godina u Kini, ne jedes pirinac, a kamoli neke egzoticne lokalne specijalitete. Nemas kineske prijatelje (devojka sa kojom pricas na engleskom se ne racuna). Jezik ne govoris, cak ni najosnovnije, jel tako? Ti si @mixy123 tamo ziveo kao oni nepismeni gastosi u Nemackoj sto su gradili kuce na selu u Srbiji. I onda ne valja Kina, ne osecas se kod kuce. Pa ako se tako ponasas nigde se neces osecati kao kod kuce. Valjda treba u Rimu biti Rimljanin, a ne da se Rim tebi prilagodjava? Ma kakvi nema, pa socijalni slucajevi, jel znas koliko je socijalna pomoc u Srbiji? Poenta je u tome da je 2000 eura mesecno u Srbiji vlazan san za 97% stanovnistva, ako ne i vise, nemojmo da se lazemo... PS pazi kako to izgleda kada neko stvarno zivi u Kini, sta hasa nas covek koji ne predaje engleski, nije trener, i ne potpada pod te profesije koje pominjes, a ne govori tecno kineski, ali se sluzi njime za osnovnu konverzaciju: https://parapsihopatologija.com/forums/topic/13735-sta-se-jede-po-kini/ Edited July 11, 2022 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2022 7 minutes ago, noskich said: PS pazi kako to izgleda kada neko stvarno zivi u Kini, sta hasa nas covek koji ne predaje engleski, nije trener, i ne potpada pod te profesije koje pominjes, a ne govori tecno kineski, ali se sluzi njime za osnovnu konverzaciju: https://parapsihopatologija.com/forums/topic/13735-sta-se-jede-po-kini/ Pa nema veze sto nije ticer ili trener a infiltrirao se u kinesko drustvo i ipak govori neki kineski. Ja sam dosla kuci po studentsku vizu jer sam upisala kurs kineskog na njihovom drzavnom politehnickom fakultetu i korona mi je sve stopirala.Posle nisu hteli studente koji su van Kine a od skoro su ih poceli primati.Medjutim meni moj fakultet nista ne odgovara. Hocu reci da i mi ticeri imamo zelju da ucimo kineski i upoznamo njihovu kulturu,kao i da se druzimo s Kinezima.Sin mog kolege koji je ostao u Kini pre dve godine i zavrsio taj kurs kineskog sada govori perfektno i meni dodje da placem. Naravno,mogu ja da ucim sama online ali nije to to. Inace velika je satisfakcija nauciti kineski.Ja to malo sto znam vesto koristim s mojim online ucenicima i to mi je uvek dobra fora da se iznenade..Neki cak i misle da ja znam kineski. A imam dosta ucenika iz samog Shenzhena gde sam bila.Jedan od njih mi slika delove grada koje volim pa mi pokazuje fotke na casu hihihi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2022 I da dodam da ima ticera koji sasvim solidno govore kineski,nije da smo svi otisli samo da gastarbajterisemo i uzmemo pare. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2022 39 minutes ago, noskich said: A vidim ti si se potrudio da se odomacis u Kini samo tako. 6 godina u Kini, ne jedes pirinac, a kamoli neke egzoticne lokalne specijalitete. Nemas kineske prijatelje (devojka sa kojom pricas na engleskom se ne racuna). Jezik ne govoris, cak ni najosnovnije, jel tako? Ti si @mixy123 tamo ziveo kao oni nepismeni gastosi u Nemackoj sto su gradili kuce na selu u Srbiji. I onda ne valja Kina, ne osecas se kod kuce. Pa ako se tako ponasas nigde se neces osecati kao kod kuce. Valjda treba u Rimu biti Rimljanin, a ne da se Rim tebi prilagodjava? Hahaha e ovo me je bas nasmejalo. Vidi se da nikad nisi bio ovde i nemas apsolutno pojma o zivotu u Kini i Kinezima, ali volis da drugima solis pamet.... Pirinac jedem ponekad, ne uvek, vise volim hleb, i naravno da vise volim da jedem stvari na koje sam navikao i koje sam jeo 32 godine u Srbiji, necu sigurno da glumim ovde Kineza i jedem svakojake splacine od kojih se normalnim ljudima zeludac prevrce. Postoji par kineskih stvari koje mogu da jedem i koje jedem kad izadjem sa zenom u restoran, jer zena ne voli mnogo zapadnjacku hranu. Isto tako, cesto izlazim u meksicki, gruzijski, vijetnamski, i jedan dobar nemacki restoran, pisao sam pre, nisam kao ti da se stiskam na hrani. Kineski prijatelji... Druze, radio sam sa preko 40 stranaca za ovih 6 godina, odgovorno tvrdim da svih 40 stranaca ukupno nemaju 4 kineska prijatelja, a i tih 4 sto imaju su 99.9% sa posla i 0.1% konobari ili konobarice iz barova gde stranci izlaze... Ti ocigledno ne shvatas da ovo nije zemlja gde ljudi dolaze da se asimiluju, jer je to nemoguce, prosecnog Kineza stranci uopste ne zanimaju, 99.99% ljudi ne zna rec engleskog, jedino sa kim mozes da se druzis je neko sa posla, i to pod uslovom da prica kakav-takav engleski. Zvucace kao opravdanje, ja sam kineski poceo da ucim jos u Srbiji, pre nego sto sam dosao ovde, hteo sam da znam da se makar sporazumem, ali sam 4 godine ziveo u mestu gde svi, ali bukvalno svi pricaju kantonski, a ne kineski.... ja sam kineski mandarinski, stvari koje sam ucio, prvi cuo u Srbiji na odmoru od kineza turista 😂 na mom radnom mestu su svi bili lokalci i svi medjusobno naravno pricaju kantonski. Moja zena je iz Guangdong provincije, ja kad nju cujem da prica mandarinski, ja imam utisak da ga ja bolje pricam 😂 To je prvi razlog zasto nisam nesto preterano savladao kineski, znam ga dovoljno da mogu da prezivim i zavrsim poslove. Drugi razlog je sto nikad nisam planirao da zivim u Kini zauvek da bi mi trebalo napredno znanje jezika, uvek sam znao da sam tu samo privremeno... Vecina stranaca ovde maltene zivi u mehuru, druzi se sa drugim strancima, ponekad zaluta tu i tamo neki kinez. Naravno, ima ljudi koji i nauce kineski, ali to je bas manjina, ljudi koji su bas dugo ovde, odomacili se, pustili korenje, imaju porodice, decu, ili im je jednostavno svidja jezik i ta kultura, ali to je mali procenat ljudi. Kantonski jezik je zvanicno, pored arapskog, najtezi jezik na svetu za nauciti. Jezik ima 9 tonova, pitaj boga koliko dijalekata, bukvalno ljudi sa jednog kraja grada ne razumeju ljude sa drugog kraja grada. Moja zena prica cist kantonski, koji se prica u Guangzhou, Hong Kongu, Makau, na mom radnom mestu su pricali haka dijalekt, koji moja zena ne razume, iako je to isti grad maltene, samo drugi distrikt, 40km razdaljina. Uostalom, videcemo tebe kako ces da pricas thai kad se konacno u 70oj godini preselis na Tajland. I sa koliko ces tajlandjana da se druzis lol Ja sam druze u Kini ziveo i radio kao gospodin, nista teze od hemijske podigao nisam, zaradjivao sam i po 100 dolara po satu, tako da je malo maliciozno to poredjene sa nepismenim gastozima, to bi bilo isto kad bi ja tebe uporedio sa zapadnjackim penzionerima pedofilima koji idu da se kurce po tajlandu sa penzijom od par hiljada dolara.... Nikad nisam ni ocekivao da se u Kini osecam kao kod kuce, jer prvo i osnovno, oni te ne prihvataju, mozes da pricas kineski kao Mao CeTung, uvek ces da budes waiguoren, drugo, ja ne zelim da budem kao oni, da zivim kao oni, da uopste i razmisljam kao oni. Neces valjda ni ti zapadnjacki penzioner na Tajlandu da glumis Tajca i jedes nudle od 20 bahta svaki dan... ili hoces? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 11, 2022 (edited) 9 hours ago, noskich said: A vidim ti si se potrudio da se odomacis u Kini samo tako. 6 godina u Kini, ne jedes pirinac, a kamoli neke egzoticne lokalne specijalitete. Nemas kineske prijatelje (devojka sa kojom pricas na engleskom se ne racuna). Jezik ne govoris, cak ni najosnovnije, jel tako? Ti si @mixy123 tamo ziveo kao oni nepismeni gastosi u Nemackoj sto su gradili kuce na selu u Srbiji. I onda ne valja Kina, ne osecas se kod kuce. Pa ako se tako ponasas nigde se neces osecati kao kod kuce. Valjda treba u Rimu biti Rimljanin, a ne da se Rim tebi prilagodjava? Ovo nije korektno poređenje. Ne možeš porediti imigraciju u Kinu i imigraciju u Nemačku. Ne možeš čak porediti ni imigraciju u Nemačku 70tih i danas. Nisu ih za džabe zvali gastabajteri (u prevodu gost radnik). A onda na to dodaj da pišeš iz zemlje gde su svi sem potlačenih i obespravljenih Aboridžina imigranti. Tvoj komentar uopšte nije na mestu. Poziciju koji došljak ima u nekoj zemlji, njegova prava i obaveze u toj zemlji jasno ukazuju na to kako se ta zemlja odnosi prema imigrantima. Da li ih želi trajno u svojim granicama ili privremeno. Singapur, nas emigrante, bez obzira da li radimo kao direktori u banci ili kao služavke i građevinci, sve vidi kao privremene imigrante. Mi živimo neke paralelne živote i zbog same prirode našeg boravka ovde ne možemo da se integrišemo. Verovatno je i u Kini slično, bar sudeći po onome što je @mixy123 pisao. U modernoj Nemačkoj npr. nije tako. U Australiji još i manje. S druge strane, postoji ogromna kulturna razlika između balkanske Evrope i zapadne Evrope, a kamoli između Balkana i Istočne ili Jugoistočne Azije. Svi se mi selimo kao formirane ličnosti, ne možemo tek tako da isključimo ceo svoj život i prilagodimo se zakonima nove sredine. Mi možemo da proširimo vidike u novoj zemlji, dodamo nešto pride u svoju kolekciju interesovanja, ali to ne znači da ćemo manje želeti da sa nekim delimo stara interesovanja i da nećemo imate želju da ta stara i dalje kultivišemo. Na sve to dodaj i one sitne lične preference, sklonosti i ukuse. Moji ujaci i njima slični stari gastabajteri u Nemačkoj, ti ljudi, kako ih nazivaš polupismeni su svi do jednog pričali nemački, jer nisu imali drugi jezik komunikacije. Mi moderni migranti mnogo manje i teže učimo lokalne jezike jer je engleski postao opšte prihvaćen biznis jezik. Jednostavno nam ne trebaju ti lokalni jezici da bi radili, jeli i spavali u nekoj zemlji. Imigracija za većinu ljudi nije odlazak u egzotične krajeve zarad proširivanja vidika, učenja jezika, ždranja lokalnih specijaliteta, nego mučna neophodnost. Edited July 11, 2022 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 Bas tako @marica Kako se Kina odnosi prema emigrantima upravo govori cinjenica da po poslednjem popisu iz 2020 u Kini zivi samo 770.000 stranaca, u zemlji od milijardu ipo ljudi. Od toga je polovina je iz Mjanmara, 350.000, 60.000 iz Juzne Koreje, i oko 60.000 Amerikanaca, ostali zanemarljive brojke. E sad, na ove brojke dodaj trenutni egzodus stranaca zbog znamo svi cega, pa onda mozes da zamislis koliko smo bi beznacajna statisticka greska ovde, i brojcano, i kulturno. Drugo, za posao koji ja ovde radim, a i velika vecina stranaca, nije neophodno znanje kineskog jezika. Naravno da svako nauci po koju rec, da se sporazume u prodavnici, na ulici, u skoli da nesto odgovori deci, ali su bas retki oni koji tecno nauce jezik. Naravno, ima ih, i svaka im cast, ja im se divim jer je jezik bas tezak, i mnoga im se vrata zbog cinjenice da znaju kineski otvaraju, mnoge poslovne mogucnosti, i to je stvarno super. Noskichu je malo izvirio praziluk, nista drugo. Mene nije sramota da kazem da sam iz Srbije, ne lazem da sam iz Kanade, druzim se vise sa Englezima i Rusima nego sa Srbima (sto zbog posla, jer sam radio sa njima, sto zbog toga sto je dosta Srba koje znam napustilo Kinu), kad mi dodju ti strani prijatelji u goste obavezno za njih porucim sarmu i kajmak, jedan par iz Kanade je zbog mene navucen na ajvar 😂 Jedino moje vece "druzenje" sa Kinezima je sto nas 30ak stranaca (uglavnom Englezi) ima fan grupu lokalnog fudbalskog kluba i sto svi zajedno idemo na utakmice, pa nam se prikljuci jos toliko Kineza, jer nam klub uvek obezbedi najbolja mesta odmah do terena. I to druzenje se svodi na ispijanje piva ispred prodavnice pred utakmicu i po koju prozborenu rec, jer jbg mi ne znamo kineski bas najbolje, oni ne znaju engleski, ali se sporazumemo nekako 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 22 hours ago, mixy123 said: zapadnjackim penzionerima pedofilima koji idu da se kurce po tajlandu sa penzijom od par hiljada dolara.... Ovo pozdravljam, odavno nisam video ovako lep i precizan opis ovih zapadnih penzosa na Tajlandu. @marica @mixy123 Pa upravo to niko ne ide iz Srbije u inostranstvo da bi se druzio (mislim ko emigrira), nego zbog opstanka, normalnog zivota, boljih mogucnosti, to druzenje ide naknadno i nije imperativ da mora da se bude integralni deo lokalne kulture, jos bilo ko od nas je koliko god se uklapao i neuklapao super, jer naravno imate ove iz muslimanskih zemalja, koji pa tek ne zele da se uklope nigde, tako da te kritike nisu na mestu oko uklapanja i neuklapanja i pogotovu druzenja, ja npr. sam vrlo izbirljiv s kim cu da se druzim uopsteno. I ako ste negde kao odredjena radna snaga tu ste jer im trebate, vi trebate njima oni vama, po meni ako postujes zakon, placas porez to je dovoljno, sve preko toga je licna volja, zelja i vreme koje posedujes da posvetis tome. A, onda imate primer Svedske gde ovi "originalni" Svedjani mrze trenutno sve strance, da li si beo, crn, zut, narandzast sve mrze odreda (jer su im njihovi politicari unistili zemlju skroz sa tim tzv. otvaranjem), @noskich pa izvolite pa pokusajte da se druzite sa lokalcima u takvom okruzenju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 (edited) Samo da dodam drugo je ako emigrirate u neku zemlju koja vam odgovara po svemu (recimo poznajte kulturu i jezik i pre dolaska), pa se osecate kao kod kuce i prihvaceni ste pa vam je onda lako i da postanete deo te nove ili slicne kulture zavisi gde odete, naravno nije uvek moguce otici tamo gde bi smo zeleli. Edited July 12, 2022 by Hibridni Kukuruz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 Poenta je u tome da ne moze neko da kritikuje zemlju da nije otvorena i da se ne oseca dobro tamo ako sam nije prstom mrdnuo da upozna lokalne ljude, stekne prijateljstva, upozna kulturu i obicaje, nauci jezik, postane deo lokalne zajednice na razne nacine (recimo sport, volontiranje, hobiji i interesovanja)... To je upravo ono sto je @mixy123 uradio ovde i zato sam mu to i zamerio. Da li ce neko to uraditi ili ne, to je njegova stvar, ali ako ste odlucili da to ne radite, a kritikujete, kritika vam je neosnovana. Inace pogledajte kako je pre @mixy123 pisao o Kini, a sada kada je napusta osuo drvlje i kamenje. Inace @mixy123 to sto navodis broj stranaca u Kini kao neki pokazatelj uopste ne mora da znaci. Tajland recimo ima 5.5 miliona stranaca pa ne vidim da su se bas polomili da podrede sve strancima da ostanu dugorocno tamo. Naprotiv, Tajland najvise voli turiste koji tamo potrose sto vise novca, a ostanu sto krace. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 Zaista neverovatno, citao sam razne forume, ali na veceg licemera od @noskich-a nisam naleteo. Prozivas coveka sto se nije potrudio da bude Rimljanin u Rimu, a iz prethodnih postova saznajemo da te zapravo bas briga za raznorazne Rimljane sirom sveta i to kako oni zive, tebi je bitno samo to da tebi u tom nekom tvom Rimu bude dobro. Na linku ka drugom forumu koji si postavio vidim i da si veliki fan Kim Jong-una... sta dalje reci... Preseli se, molim te, kod druga Kima i budi tamo Rimljanin u Rimu. Pljujes tu Australiju i ceo zapadni svet, ali ti nije ni na kraj pameti da ostavis sve blagodeti koje ti Australija pruza i odes u bilo koju zemlju koju smatras nezapadnom. Gori si od ovih nasih gastoza iz zapadne Evrope koji se kunu u Putina, ali im ne smetaju evri koje zaradjuju kod bednih zapadnjaka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 druze, ti si tezak psiho, cim ti citas i nalazis tudje postove po forumima iz 2018 godine.... nemam komentara 😂 cak ni ja necu da citam sta sam pisao pre 4-5 godina. svi mi koji smo prosli taj honeymoon period od godinu-dve u kini smo svesni koliko su se stvari promenile, posebno u poslednjih par godina.... normalno je da ljudi koji zive duze u nekom mestu saznaju, nauce i vide i negativne stvari koje to mesto i zivot tu nosi sa sobom, normalno je da se menja misljenje protekom vremena, od ljubavi do mrznje je tanka linija. uostalom, ne zivis u srbiji, ne zivis u kini, ne zivis na tajlandu, ne zivis u kambodzi, a puna su ti usta i srbije, i kine, i tajlanda, i kambodze... to je teska dijagnoza, a i ja polako skrecem u sifru cim gubim vreme da se raspravljam sa tobom o stvarima o kojima pojma nemas. ne komentarisem ja kinu samo na osnovu svog iskustva, vec i na osnovu iskustava ljudi koji su ovde, ljudi koje znam, sa kojima sam pricao, druzio se itd itd. meni moj nacin zivota ovde u sustini i ne smeta, ja samo upozoravam druge sta ih potencijalno ceka ako dodju ovde. jel treba da ti ovde nabrajam koga i koliko ljudi znam, da ti polozim test koji mi je nivo kineskog, sta sam jeo od kineske hrane i sta sam upoznao od njihove kulture? pa nije ovo forum o meni... uostalom, to su sve licne preference. a ako je moja kritika kine, posle 6 godina zivota u njoj, neosnovana, razmisli koliko je tvoje baljezganje o srbiji, tajlandu, kini i kambodzi, zemljama u kojima NIKADA nisi ziveo, relevanto onda... stvarno smesno... broj stranaca u kini je ocigledan pokazatelj da kina nije emigrantska zemlja, to je i vrapcima na grani jasno, shvatio bi ti to posle nedelju dana provedenih ovde... nego, da te gusimo temu o tome dal se ja druzim sa kinezima, jedem pilece nogice i volontiram po Kini, ajde da se vratimo na temu, da li je bolje emigrirati... relevantan si da pises samo o australiji, o ostalim zemljama NE. stvarno necu vise da gubim vreme da ti odgovaram na neke nebuloze, ostali su pametni pa te ignorisu, pridruzicu im se.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 (edited) Quote Inace pogledajte kako je pre @mixy123 pisao o Kini, a sada kada je napusta osuo drvlje i kamenje. Šta je poenta ovih citata? Sve što ja mogu da izvučem iz ovoga je da ti misliš da je čovek kamen, pa u 3-4 godine ne stiče nova znanja i iskustva koja bi potencijalno mogla da promene njegov doživljaj sveta u kojem živi. Da ne pominjemo da se u tom periodu desio Covid koji je drastično pogoršao položaj došljaka u ovom delu sveta. Čovek je izneo svoje iskustvo sa Kinom 2018., 2019., i evo sad pre par dana opet. Ako pažljivo čitaš njegove doživljaje, kao i pisanje drugih ljudi na forumu o prilikama u Kini u tom peridu, zapravo bi mogao nešto da saznaš, da razumeš njegovu poziciju eventualno itd. Čovek je u svim postovima naveo zašto su stvari dobre kad ih hvali i zašto su loše kad ih kudi. Ja uopšte ne vidim problem da neko vremenom promeni stav. Ja evo tri emigracije do sad imala i svaku zemlju sam drugačije doživljavala u prva 3 meseca, prvoj godini i nakon par godina. To je normalno za većinu ljudi. Edited July 12, 2022 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 (edited) 45 minutes ago, mixy123 said: druze, ti si tezak psiho, cim ti citas i nalazis tudje postove po forumima iz 2018 godine.... nemam komentara 😂 cak ni ja necu da citam sta sam pisao pre 4-5 godina. svi mi koji smo prosli taj honeymoon period od godinu-dve u kini smo svesni koliko su se stvari promenile, posebno u poslednjih par godina.... Ahahahah ,ali ipak sedimo tamo i dalje,i posle hanimuna i odlazimo tek onda kad se vise bukvalno ne moze legalno raditi i naravno,kada smo dosta zaradili. Po principu kiselog grozdja.Ono je zapravo slatko,ali nedostizno. Edited July 12, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 12 minutes ago, Bonito said: Ahahahah ,ali ipak sedimo tamo i dalje,i posle hanimuna i odlazimo tek onda kad se vise bukvalno ne moze legalno raditi i naravno,kada smo dosta zaradili. Po principu kiselog grozdja.Ono je zapravo slatko,ali nedostizno. jel i tebi treba da se pravdam kao i noskichu? vama je ljudi sve kiselo, vas najvise boli, i to samo pare, jer svaki moj post koji si komentarisala, uvek se provukla i asocijacija na zaradu... jadno i zalosno... jbg promaseni zivoti, kriza srednjih godina, sve razumem. vi ste od onih koji samo planiraju online, i mrsomude po forumima, a akcije nula... smesno. ja sam 2016 pozajmio pare da bi otisao u kinu... a ti ne mozes godinama da pobegnes iz srbije, da ne pricam o noskichu i njegovoj situaciji koji planira da glumi gazdu u 70 godina na tajlandu... da, zaradio sam, jel treba da raportiram koliko? evo nije frka, racunaj: 6 godina po 10 plata, pocetna plata 2500e, sad 3600e, plus sto sam od druge godine imao i privatne casove gde sam zaradjivao oko 2000e mesecno.... pa racunaj... i da ostao sam posle medenog meseca, ocigledno treba da ti se crta, SITUACIJA SE PROMENILA POSLE 2020 GODINE I KORONE!!!! na kraju krajeva, i tebi ponavljam, nije forum o meni, ne vidim sto te toliko boli gde sam trenutno... zivo me zanima na koji nacin si doprinela ovoj temi osim sto si se, nicim izazvana, upustala u rasprave sa ljudima koji zive van srbije? jedan je noskich, legenda ovog foruma, tesko se to postaje, uzaludni su ti pokusaji. ako imas da kazes nesto konkretno u vezi emigracije, verujem da ima ljudi koji bi rado culi, ovako sa licnim upadicama i prozivkama ispadas smesna, kao i ja sto ti uopste odgovaram, al ajde.... imas yt tamo komentarisi zadrugu i farmu, nemoj da pretvaras ovaj forum u yt komentare. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2022 25 minutes ago, mixy123 said: vama je ljudi sve kiselo Dzabe vredjas,sto je stvarno potez ocajnika.Meni je grozdje slatko,bilo i bice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2022 ti kad kazes kiselo grozdje ne vredjas, ja kad kazem vredjam... super... aj da se lepo ti i noskich manete tudjih zivota ljudi na forumu, gde ko zivi i voli ili ne voli da zivi, koliko ko zaradjuje, itd, i da sredite svoje dvoriste. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2022 5 hours ago, mixy123 said: ti kad kazes kiselo grozdje ne vredjas, ja kad kazem vredjam... super... aj da se lepo ti i noskich manete tudjih zivota ljudi na forumu, gde ko zivi i voli ili ne voli da zivi, koliko ko zaradjuje, itd, i da sredite svoje dvoriste. Ahaha,pa ti kakve si sve uvrede izneo u postu ovo kiselo mu i ne dodje kao uvreda. Nisi ti jedini u Kini posle korone.Daleko od toga.Ne da se nikom ne zuri kuci nego jos svakodnevno odlaze u Kinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2022 1 hour ago, Bonito said: Ne da se nikom ne zuri kuci nego jos svakodnevno odlaze u Kinu. ma kilometarski redovi na ulasku u kinu, hiljade letova svakodnevno, prosto svi hrle i trce ovamo, a kina ih sirokogrudo prihvata lol vidite ove belosvetske prevarante (koji zive u kini, ili im je posao da se bave kinom) kako lazu narod, verujte bonitu (koja ima veze sa kinom koliko noskich sa tajlandom, preko jutjuba i razglednice) 😂 https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3183826/foreigners-are-leaving-china-droves-does-nation-want-or-need-them https://rachelmeetschina.com/2022/05/11/expat-exodus-from-china-is-the-time-of-the-foreigners-over/ https://www.ejinsight.com/eji/article/id/3139402/20220523-Covid,-decoupling-provokes-biggest-foreigner-exodus-from-China https://www.aljazeera.com/economy/2022/4/25/pearl-has-lost-its-shine-shanghai-expats-eye-the-exit https://www.relocatemagazine.com/news/now-shanghai-faces-an-expat-exodus-immigration-hr-global-mobility-dsapsted-0422 https://www.sixthtone.com/news/1009408/chinas-foreign-firms-are-running-out-of-a-key-resource-foreigners https://www.voanews.com/a/foreign-businesses-consider-leaving-china-amid-lockdowns/6551595.html https://www.france24.com/en/live-news/20220425-china-s-pursuit-of-zero-covid-driving-expats-away https://theloadstar.com/one-third-of-foreign-workers-look-set-to-leave-china-this-summer/ https://www.lemonde.fr/en/international/article/2022/05/21/china-is-no-longer-attractive-to-foreign-companies_5984212_4.html https://table.media/china/en/opinion/foreigners-in-china-a-vanishing-minority/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2022 Nakon što sam proveo šest godina u Kini, potpisujem sve što je @mixy123 rekao, i malo šta imam da dodam na sve to, pa ću samo dopisati svoja zapažanja na već rečeno. Upoznao sam veoma, veoma malo stranaca koji su uspeli da se asimiluju, u smislu da su progovorili tečno kineski i većina prijatelja su im Kinezi. To nije nemoguće, ali je jako, jako teško. Jezik je tu ubedljivo najveća prepreka, jer čak i da govoriš "polutečno", to i dalje nije dovoljno za druženje. Da bi imao socijalni život van expat mehura, moraš govoriti sasvim tečno. Zamislite nekoga ko kako-tako natuca srpski, snalazi se, zna da kaže sve što mu treba za životne potrebe i daily smalltalk, kako sedi za stolom sa grupom Srba koji svi pričaju brzo, upadaju jedni drugima u reč, bacaju fore, smeju se itd, i još pritom svako od tih Srba ima svoj lokalni, veoma snažan naglasak i gomilu reči izgovara drugačije, što je u Kini uobičajeno. U takvom okruženju neće razumeti bar 70%, i sledeći put jednostavno neće otići na to druženje. Dakle, ili 100% savršeno poznavanje jezika, ili život u expat mehuru. Ne bih rekao da su kulturne razlike glavni problem, jer je Kina velika i raznovrsna, i u gradovima ima zaista zanimljivih ljudi koji razmišljaju drugačije, ali šta vredi kada ti je većina tih ljudi zauvek nedostupna. Ja obično nisam imao osećaj da me ljudi tretiraju kao stranca; Kinezi su ljubazni, ako vide da se snalaziš sa kineskim rado će popričati sa tobom, spremni su da ti pomognu ako zatražiš pomoć, hoće da se druže itd. Pored toga, prosečan čovek 90% svojih prijateljstava sklopi pre svoje tridesete godine. Škole, fakulteti, raznorazne aktivnosti itd. Jedan od retkih stranaca koje sam upoznao a da su se savršeno uklopili u Kinu jeste Kanađanin koji je tamo otišao sa 18 godina, a sada ima 35. Njemu su svi prijatelji Kinezi, priča kineski 200 na sat i za sebe kaže da se oseća više kao Kinez nego kao Kanađanin. Ali kada odeš sa trideset, tebi će većina tvojih ljudi i dalje ostati tamo gde si proveo te prve tri decenije. A Kina nije baš tako blizu da možeš sesti u auto i doći u zavičaj na vikend, kao što je slučaj sa većim delom Evrope. Ne možeš živeti i ovde i tamo. Kada si u Kini, onda si samo tamo. Ja sam za šest godina dvaput dolazio u Srbiju. Ako se družiš samo sa expatima, primetićeš da oni neprestano odlaze: svakih godinu-dve neko ode, i trajna prijateljstva su praktično nemoguća. Ta kombinacija nemogućnosti da stekneš nove stabilne prijatelje, i činjenica da su ti postojeći prijatelji jako daleko, je nešto što samo retki mogu da prevaziđu. Papiri su takođe velik problem, i to ljudi koji nisu živeli tamo prosto ne razumeju. U Kini nikada nećeš dobiti trajni boravak, i nikad nećeš imati osećaj da si svoj na svome. Nikada nećeš moći reći "ovo je moja kuća", jer te i dalje čeka imigraciono, konzulat, pozivna pisma i vize. I znaš da se sutra može promeniti neki zakon, i ti se više nećeš moći vratiti toj "svojoj" kući. Okej, možda ni u Srbiji nemaš svoju kuću, ali bar imaš teorijsku mogućnost da je jednog dana stekneš. U Kini nemaš ni tu mogućnost. Opet, kao što rekoh, ima ljudi kojima je sve to okej. Ali za to je potreban poseban mentalni sklop. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2022 25 minutes ago, Lazar said: Nakon što sam proveo šest godina u Kini, potpisujem sve što je @mixy123 rekao, i malo šta imam da dodam na sve to, pa ću samo dopisati svoja zapažanja na već rečeno. Upoznao sam veoma, veoma malo stranaca koji su uspeli da se asimiluju, u smislu da su progovorili tečno kineski i većina prijatelja su im Kinezi. To nije nemoguće, ali je jako, jako teško. Jezik je tu ubedljivo najveća prepreka, jer čak i da govoriš "polutečno", to i dalje nije dovoljno za druženje. Da bi imao socijalni život van expat mehura, moraš govoriti sasvim tečno. Zamislite nekoga ko kako-tako natuca srpski, snalazi se, zna da kaže sve što mu treba za životne potrebe i daily smalltalk, kako sedi za stolom sa grupom Srba koji svi pričaju brzo, upadaju jedni drugima u reč, bacaju fore, smeju se itd, i još pritom svako od tih Srba ima svoj lokalni, veoma snažan naglasak i gomilu reči izgovara drugačije, što je u Kini uobičajeno. U takvom okruženju neće razumeti bar 70%, i sledeći put jednostavno neće otići na to druženje. Dakle, ili 100% savršeno poznavanje jezika, ili život u expat mehuru. Ne bih rekao da su kulturne razlike glavni problem, jer je Kina velika i raznovrsna, i u gradovima ima zaista zanimljivih ljudi koji razmišljaju drugačije, ali šta vredi kada ti je većina tih ljudi zauvek nedostupna. Ja obično nisam imao osećaj da me ljudi tretiraju kao stranca; Kinezi su ljubazni, ako vide da se snalaziš sa kineskim rado će popričati sa tobom, spremni su da ti pomognu ako zatražiš pomoć, hoće da se druže itd. Pored toga, prosečan čovek 90% svojih prijateljstava sklopi pre svoje tridesete godine. Škole, fakulteti, raznorazne aktivnosti itd. Jedan od retkih stranaca koje sam upoznao a da su se savršeno uklopili u Kinu jeste Kanađanin koji je tamo otišao sa 18 godina, a sada ima 35. Njemu su svi prijatelji Kinezi, priča kineski 200 na sat i za sebe kaže da se oseća više kao Kinez nego kao Kanađanin. Ali kada odeš sa trideset, tebi će većina tvojih ljudi i dalje ostati tamo gde si proveo te prve tri decenije. A Kina nije baš tako blizu da možeš sesti u auto i doći u zavičaj na vikend, kao što je slučaj sa većim delom Evrope. Ne možeš živeti i ovde i tamo. Kada si u Kini, onda si samo tamo. Ja sam za šest godina dvaput dolazio u Srbiju. Ako se družiš samo sa expatima, primetićeš da oni neprestano odlaze: svakih godinu-dve neko ode, i trajna prijateljstva su praktično nemoguća. Ta kombinacija nemogućnosti da stekneš nove stabilne prijatelje, i činjenica da su ti postojeći prijatelji jako daleko, je nešto što samo retki mogu da prevaziđu. Papiri su takođe velik problem, i to ljudi koji nisu živeli tamo prosto ne razumeju. U Kini nikada nećeš dobiti trajni boravak, i nikad nećeš imati osećaj da si svoj na svome. Nikada nećeš moći reći "ovo je moja kuća", jer te i dalje čeka imigraciono, konzulat, pozivna pisma i vize. I znaš da se sutra može promeniti neki zakon, i ti se više nećeš moći vratiti toj "svojoj" kući. Okej, možda ni u Srbiji nemaš svoju kuću, ali bar imaš teorijsku mogućnost da je jednog dana stekneš. U Kini nemaš ni tu mogućnost. Opet, kao što rekoh, ima ljudi kojima je sve to okej. Ali za to je potreban poseban mentalni sklop. Mislim da se predaleko otislo u analizi. Jednostavno,ima mnogo ljudi u Kini i odlaze svaki dan u istu.Dovijaju se da ostanu tamo.I to je cinjenica. A da li kome sve tamo odgovara i u kom procentu to je jako diskutabilno i druga je tema. Primarno,tamo odlaze zbog novca a neki pride i vole Kinu. To je sustina. Covid u Kini i kako se ta mnogoljudna zemlja bori sa istim je nesto drugo.Svakako vandredna situacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2022 Mislim lepa je analiza svakako... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites