Posted March 29, 2021 (edited) 9 hours ago, OompaLoompa said: https://news.sky.com/story/covid-19-mexico-underreported-coronavirus-deaths-by-60-toll-now-stands-at-321-000-12259410 jes vala, odlične su te maske i prskanja @bam-bam pa ja sam i rekao da su prosle godine imali jako visoku stopu smrtnosti, ali su ovim novim merama uspeli da zaustave to, kao i sirenje virusa...nadji koliko je sad zarazenih i umrlih... btw, kad se brojke malo pazljivije gledaju, po novom broju umrlih koje vlasti povezuju sa kovidom, a tako sto su racunali br. umrlih u odnosu na prosle god, ispada da je to 0,0024% ukupne populacije, sto bi kod nas bilo oko 17000 ljudi...kod nas 2020 god ima 13000 vise umrlih nego predhodnih par godina...a pošto ja ovoj vlasti ne verujem ni koliko je sati, pošto je njihov vrhovni vodja piplmetar dan po dan, verujem da je br. umrlih od kovida kod nas mnogo veci nego sto se prikazuje, i da je stvarna brojka mnogo slicnija toj razlici u broju umrlih po godinama..ponavljam, meksiko je imao jedne od najgorih brojki u svetu, tokom prošle godine, i zato su ove mere još više odlične, jer su takve brojke iz bliže prošlosti uspeli da svedu mnogo manje nego što je kod nas npr.. citaj ceo tekst sledeći put, pa onda komentariši Edited March 29, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2021 La verdad de los cementerios en México: más de 320 000 muertos por COVID-19 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2021 Dobro, ljudi, stvarno nema smisla da se tri puta kaci ista stvar i da niko ne pogleda bukvalno post ili 2 iznad svog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 30, 2021 Evo jedan link koji nije iz México-a https://rs.n1info.com/biznis/ulaz-u-grcku-i-sa-ruskom-i-kineskom-vakcinom/ Ukratko: Sve vakcine će biti prihvaćene za ulazak u Grčku i oni koji su imunizovani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Da li neko zna, postoji li neki nacin da se putuje u EU zemlje sa nasim pasosem, recimo, kao poseta porodici...ima li bilo kakvog nacina, tipa pozivno pismo....ili ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Pravila variraju od zemlje do zemlje, ali se u principu turistički još uvek ne može sa SRB pasošem nigde. Ako posećuješ porodicu, treba ti pozivno pismo overeno kod notara i verovatno PCR test/karantin/potvrda o vakcinaciji i detalji kako i šta variraju od zemlje do zemlje. Doduše, čuo sam od nekoliko rođaka da Mađari u poslednjih par meseci puštaju bez pitanja i bez ikakvih testova, ali nisam proverio u praksi pošto nemam potrebu da putujem tamo, ali sve i da je tako, dalje od Mađarske nećeš moći. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Da, tako sam i mislila. Imam rodjake u Holandiji, jedino ne znam koji je postupak sa tim pozovnim pismom, sta se navodi, da li su potrebni neki posebni razlozi, sta prolazi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Najbolje je da se rođaci raspitaju tamo gde žive u lokalnoj PS ili gde već, sumnjam da bilo ko od nas na forumu može da ti kaže bilo šta precizno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Ma da, nego mislila sam, mozda neko sa foruma ima iskustva, snalaze se ljudi 🙂....svakako, hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 28 minutes ago, nova putnica said: Ma da, nego mislila sam, mozda neko sa foruma ima iskustva, snalaze se ljudi 🙂....svakako, hvala! ja znam za spaniju, portugal i holandiju...tamo moze da se udje u slucaju izuzetne nuznosti, ili imperativnih motiva ( sto se reci- u slucaju neke preke nuzde, tipa smrti, teske bolesti itd..) ali sve to mora da bude potkrepljeno dokumentima.....ovo naravno vazi za one koji nisu clanovi uze porodice drzavljanina te zemlje,i legalnog rezidenta, jer oni mogu da udju samo sa dokazom o srodstvu, tj. izvodom iz maticne knjige vencanih ili rodjenih...u uzu porodicu spadaju deca i supruznici.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Hvala puno! Znaci nista. Ovo je vise da poludis. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 6 hours ago, ppetrovic said: Pravila variraju od zemlje do zemlje, ali se u principu turistički još uvek ne može sa SRB pasošem nigde. Ako posećuješ porodicu, treba ti pozivno pismo overeno kod notara i verovatno PCR test/karantin/potvrda o vakcinaciji i detalji kako i šta variraju od zemlje do zemlje. Doduše, čuo sam od nekoliko rođaka da Mađari u poslednjih par meseci puštaju bez pitanja i bez ikakvih testova, ali nisam proverio u praksi pošto nemam potrebu da putujem tamo, ali sve i da je tako, dalje od Mađarske nećeš moći. Treba negativan PCR test za Madjarsku Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25, 2021 Hvala za info, mada mi svakako ništa ne znači, trenutno mi je Austrija pri vrhu prioriteta, a oni izgleda neće skoro puštati non-EU... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 Eto, EU će puštati skroz vakcinisane Amerikance. Verujem da će biti takva odluka i za sve druge ne-EU zemlje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 Putovanje na Balearska ostrva prosle sedmice sa pasošem Srbije i EU boravišnom dozvolom: Neophodan PCR test 72 sata prije leta (sa podacima putnika i obaveznim numeričkim brojem pasoša). Prije dolaska u Španiju, neophodno izvršiti elektronsku prijavu. Sa aleketronskom prijavom i PCR testom, bivate kontrolisani na aerodromu. Imate pravo turistički boraviti, morate u elektronskoj prijavi navesti adresu boravka. Balearska ostrva su pusta ali hoteli rade (oko 10% svih hotela su otvoreni, u mom slučaju bio sam jedini gost u hotelu). Restorani i kafići rade do 17h, ali maske se SVUGDJE nose, čak i kad trčite, vozite bicikl....imate pravo skinuti masku na plaži. Mada u suštini, zbog pustoši, bio sam uglavnom bez maske. Po povratku, bio sam dužan uraditi ponovo test, bilo PCR bilo antigen po WHO standardima (odlučio sam se na drugi, jer je jeftiniji....45 evra). Sa tim testom sam se bez komplikacija ukrcao u avion i po sletanju bio dužan pokazati test. Nisam bio obavezan ići u karantin. U avionu 5 putnika. Resorti napušteni, prepušteni, ostavljeni.... Većina radnji zatvorena, čak i kad im je dozvoljeno. Neprimjetan broj turista. Sve je lako dostupno i cijene su prilično niske. Ne znam da li je moguće sa pasošem Srbije bez EU dozvole otići u Španiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 Ruku na srce, sredina aprila je pred-pred-sezona, sumnjam je i pre korone situacija bila mnogo drugacija. Otidji opet u julu, pa nam napisi izvestaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 4 hours ago, stevancelinac said: Putovanje na Balearska ostrva prosle sedmice sa pasošem Srbije i EU boravišnom dozvolom: Neophodan PCR test 72 sata prije leta (sa podacima putnika i obaveznim numeričkim brojem pasoša). Prije dolaska u Španiju, neophodno izvršiti elektronsku prijavu. Sa aleketronskom prijavom i PCR testom, bivate kontrolisani na aerodromu. Imate pravo turistički boraviti, morate u elektronskoj prijavi navesti adresu boravka. Balearska ostrva su pusta ali hoteli rade (oko 10% svih hotela su otvoreni, u mom slučaju bio sam jedini gost u hotelu). Restorani i kafići rade do 17h, ali maske se SVUGDJE nose, čak i kad trčite, vozite bicikl....imate pravo skinuti masku na plaži. Mada u suštini, zbog pustoši, bio sam uglavnom bez maske. Po povratku, bio sam dužan uraditi ponovo test, bilo PCR bilo antigen po WHO standardima (odlučio sam se na drugi, jer je jeftiniji....45 evra). Sa tim testom sam se bez komplikacija ukrcao u avion i po sletanju bio dužan pokazati test. Nisam bio obavezan ići u karantin. U avionu 5 putnika. Resorti napušteni, prepušteni, ostavljeni.... Većina radnji zatvorena, čak i kad im je dozvoljeno. Neprimjetan broj turista. Sve je lako dostupno i cijene su prilično niske. Ne znam da li je moguće sa pasošem Srbije bez EU dozvole otići u Španiju. nisam znao da je takva pustos na majorci ili menorci, pa stalno pricaju o tome kako nemci hrle tamo.. na kom si ostrvu bio? manorka je generalno mnogo manje popularna od majorke... inace, sa srpskim pasosom bez EU boravka, nije moguce uci u spaniju...pokusavam od jula prosle godine, i to za jednu bitnu stvar, ne turizam, i evo ne uspevam....za spansku ambasadu u bgu nije " dovoljno bitno " hehehe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 (edited) Da, sigurno da vansezonska posjeta je poen više za pustoš ali slutim da je ona sada daleko radikalnija nego u "ona" vremena. Treba imati na pameti da mnogi Njemci (pogotovo u penziji) imaju tamo nekretnine i da je proljeće idealno vrijeme za biciklizam, šetnju...Kopajući površno po internetu, naletio sam na ovaj izvještaj iz jula 2019: New data shows devastating economic impact of Covid-19 I ja sam čitao izvještaje o "hrljenju Njemaca" na ostrvo, ali ono što sam ja vidio tamo je uglavnom sopstveni odraz. Bio sam na Majorci. Da dodatno pomenem da su granice Njemačka/Austrija kao i Njemačka/Francuska, barem u manjim mjestima, jako slabo kontrolisane i da se narod na neki način "potajno" kreće. Trenutno je pravilo da oni koji dolaze u Njemačku iz Austrije su obavezni ići u karantin. Oni koji dolaze iz Francuske čak su obavezni doći sa negativnim testom plus karantin. Ali izgleda da policija nema volju da nameće nekakve jake kontrole. Naravno, glavne rute su intenzivnije kontrolisane (npr ulaz u Njemačku kod Salzburga ili Passau-a). Pogranični tramvaj između Kehla i Strassbourga sasvim normalno funkcioniše i koliko sam vidio, lokalno stanovništvo ne haji baš za pravila. Policija je nezainteresovano prisutna kod mosta. U međunarodnom vozu Štutgart - Pariz nije bilo nikakve kontrole, u oba pravca. Edited April 26, 2021 by stevancelinac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 14 minutes ago, stevancelinac said: Da, sigurno da vansezonska posjeta je poen više za pustoš ali slutim da je ona sada daleko radikalnija nego u "ona" vremena. Treba imati na pameti da mnogi Njemci (pogotovo u penziji) imaju tamo nekretnine i da je proljeće idealno vrijeme za biciklizam, šetnju...Kopajući površno po internetu, naletio sam na ovaj izvještaj iz jula 2019: New data shows devastating economic impact of Covid-19 I ja sam čitao izvještaje o "hrljenju Njemaca" na ostrvo, ali ono što sam ja vidio tamo je uglavnom sopstveni odraz. Bio sam na Majorci. Da dodatno pomenem da su granice Njemačka/Austrija kao i Njemačka/Francuska, barem u manjim mjestima, jako slabo kontrolisane i da se narod na neki način "potajno" kreće. Trenutno je pravilo da oni koji dolaze u Njemačku iz Austrije su obavezni ići u karantin. Oni koji dolaze iz Francuske čak su obavezni doći sa negativnim testom plus karantin. Ali izgleda da policija nema volju da nameće nekakve jake kontrole. Naravno, glavne rute su intenzivnije kontrolisane (npr ulaz u Njemačku kod Salzburga ili Passau-a). Pogranični tramvaj između Kehla i Strassbourga sasvim normalno funkcioniše i koliko sam vidio, lokalno stanovništvo ne haji baš za pravila. Policija je nezainteresovano prisutna kod mosta. U međunarodnom vozu Štutgart - Pariz nije bilo nikakve kontrole, u oba pravca. ja sam ranije bio nekoliko puta u palma de majorci bas tokom aprila, i pocetkom i sredinom, i uvek je bilo dosta ljudi, nije krcato kao u julu naravno, ali tesko se i tad mogao naci sto u restoranima u onim centralnim gradskim ulicama i trgovima....znaci izvestaji o nemicma su ipak lazni... znaci po sletanju na palmu si morao da prolazis kontrolu, jel su ti trazili i pasos , ili samo pcr i elektronsku prijavu boravka? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26, 2021 Da, ali prvo ti pred ukrcaj iz zemlje polijetanja dobro pregledaju sve dokumente a takođe i nakon sletanja...Tokom check in-a (govorim o letu iz Palme) dobije se nekakva ceduljica i onda te nakon check in-a čeka još jedan aerodromski radnik koji još jednom sve pregleda. Pa opet pregled tokom boarding-a. Kontroliše se sve, nekoliko puta. Mjeri se nasumično i temperatura. Koliko sam načuo, vlasti su obezbjedile hotel za one turiste koji se zaraze na ostrvima i koliko sam skapirao, taj karantin je besplatan tokom boravka za sve sa EU zdravstvenim osiguranjem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 15 hours ago, stevancelinac said: Po povratku, bio sam dužan uraditi ponovo test, bilo PCR bilo antigen po WHO standardima (odlučio sam se na drugi, jer je jeftiniji....45 evra). Sa tim testom sam se bez komplikacija ukrcao u avion i po sletanju bio dužan pokazati test. Nisam bio obavezan ići u karantin. Vracao si se za Nemacku? Nisam skorije pratio, ali zar nisu Balearska ostrva proglasena zonom bez rizika, sto znaci, bez obaveze karantina po povratku? Ako se menjalo, nisam znao da i antigen po WHO standardima oslobadja karantina. Inace, pretpostavljam da su Nemci mahom isli za Uskrsnje praznike i da je tad bilo punije, a nakon toga tek sporadicno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 (edited) 8 minutes ago, Dragance said: Vracao si se za Nemacku? Nisam skorije pratio, ali zar nisu Balearska ostrva proglasena zonom bez rizika, sto znaci, bez obaveze karantina po povratku? Ako se menjalo, nisam znao da i antigen po WHO standardima oslobadja karantina. Inace, pretpostavljam da su Nemci mahom isli za Uskrsnje praznike i da je tad bilo punije, a nakon toga tek sporadicno. Da, vraćao sam se za DE. Trenutno jestu Balearska ostrva zona bez rizika ali sa druge strane njemačka vlada je uvela obavezu posjedovanja testa za sve koji dolaze avionom, nevažno odakle dolaze. Antigen po WHO standardima se prihvata. (barem u slučaju dolaska sa Balearskih ostrva ali prijavljeno mi je da se prihvataju i sa Balkana). I nisam baš ubijeđen da su turisti u velikom broju boravili i tokom Uskrsa. Sigurno da neki dolaze (kao uostalom i ja), ali mislim da je sve to bilo jako jako redukovano. Mada, PMI aerodrom u odnosu na MUC aerodrom izgleda kao mravinjak. Vidi se i po internetu da ima dosta linija za PMI ali oba moja leta su praktično bila prazna. Edited April 27, 2021 by stevancelinac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 5 hours ago, stevancelinac said: Antigen po WHO standardima se prihvata. (barem u slučaju dolaska sa Balearskih ostrva ali prijavljeno mi je da se prihvataju i sa Balkana). To je korisna informacija. A da li isti test oslobadja i karantina u Srbiji? 5 hours ago, stevancelinac said: I nisam baš ubijeđen da su turisti u velikom broju boravili i tokom Uskrsa. Sigurno da neki dolaze (kao uostalom i ja), ali mislim da je sve to bilo jako jako redukovano. Mislio sam na veci broj od kad je pocela pandemija, barem sudeci po onom sto je bilo po medijima. A sto je sigurno neuporedivo manje turista nego u normalnim vremenima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 Ne znam za Srbiju ali kapiram da ti i ne treba test ako si drzavljanin Srbije. Ono sto sigurno znam da drzavljani BiH ne trebaju priloziti nikakav test u slucaju povratka u BiH. Mada, putovati avionom bez bilo kakvog testa ne bih preporucio, mislim da su avio kompanije zauzele stav: minimum antigen po WHO standardima. Posebno ako je u pitanju transfer, moglo bi se olako desiti da se odbije ukrcaj iako na konacnoj destinaciji nije putniku potreban test. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27, 2021 U pravu si. Meni za konacnu destinaciju ne treba PCR test ali me aviokompanija ne bi pustila na let bez testa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites