Posted October 6, 2023 35 minutes ago, michael_j said: Koji je razlog? pa bosna....mada ima jos i dodatak...Malezija i Indonezija su dugo ratovale oko Bornea, tj. desavalo se cesto da Malezija zauzme neke delove u dzungli koji nisu njoj pripadali, i tako sve malo po malo....dok Indoneziji ne dosadi, pa krene tenkovima i izbaci ih....e pa glavni instruktori i inzinjerski oficiri su bili nasi oficiri, i veliku pomoc u vojnom smislu je Indonezija dobijala od nas, posto nam je ta zemlja jedna od nevelikog broja jako prijateljskih zemalja.....tako da, mislim da ima i do toga .... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2023 Hvala vam, nisam imao pojma. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2023 Šteta što se tema svodi na retke prave novosti o ukidanju viza, a češće na naše kukanje (u kom i ja uvek učestvujem). Ja se nadam ovome: https://www.hoteliermiddleeast.com/news/major-update-gcc-unanimously-approves-schengen-style-tourism-visa. Iako nije ukidanje viza, ukupni benefit bi mogao da bude dobar ako Srbija bude na spisku za Gulf Cooperation Council jedinstvenu vizu. To, naravno, ako i dalje bude moglo da se putuje bez vize tamo gde nam i inače ne treba viza. Ako i tu budemo zaobiđeni, onda stvarno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2023 On 10/5/2023 at 10:47 AM, SonePFC said: A nije sve tako sivo, od kad se Dacic vratio potpisani su sporazumi sa Antigvom i Barbudom, Gvatemalom i Venecuelom, samo mi je nestvarno da na ASEAN margini nije uradio nista sa Malezijom i Brunejom Sad vidim ovo, izguglam i vidim da je potpisano to za ukidanje viza sa Venecuelom u julu. Jel to odma stupa na snagu ili? Bas se nesto razmisljao ovu zimu tamo da zapalim, ako mi se posloze sve kockice Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 19, 2023 On 10/9/2023 at 1:43 PM, nikod23 said: Sad vidim ovo, izguglam i vidim da je potpisano to za ukidanje viza sa Venecuelom u julu. Jel to odma stupa na snagu ili? Bas se nesto razmisljao ovu zimu tamo da zapalim, ako mi se posloze sve kockice Nije jos ratifikovano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2023 (edited) https://www.tehrantimes.com/news/491329/Tehran-mulls-visa-free-regimes-for-68-countries-including-Japan "The scheme is aimed at increasing incoming tourists and facilitating travel. Still, available evidence suggests it will not be finalized to be implemented soon, the report said." Srbija pomenuta među zemljama kojima bi Iran potencijalno ukinuo vize. Edited November 14, 2023 by amstel Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2023 Dacic tvrdi da je Brazil zvani Azerbejdzan ukinuo vize za drzavljane Srbije...Da li neko zna da li je to istina? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2023 9 hours ago, bam-bam said: Dacic tvrdi da je Brazil zvani Azerbejdzan ukinuo vize za drzavljane Srbije...Da li neko zna da li je to istina? Nije, na njihovom MFA sajtu nista ne pise o tome, a na sajtu parlamenta pise da 21.11 u planu imaju potvrdjivanje sporazuma sa Ruandom o ukidanju viza za dip/spec pasose, a sporazum je potpisan u 9 mesecu ove godine, tako da nemam pojma Srbije ni na vidiku, a mi smo im ukinuli vize i zvanicno po sporazumu 31.10 ove godine , i to je objavljeno u sluzbenom glasniku pri odeljku medjunarodni ugovori (https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/slglrs/MUTG/overview) . Sporazum sa Antigvom i Barbudom se isto potvrdjivao (oni nama i dalje nisu ukinuli doduse), dok sa Venecuelom i Gvatemalom ne znam kada ce da bude na dnevnom redu :)) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2023 (edited) 13 hours ago, SonePFC said: Nije, na njihovom MFA sajtu nista ne pise o tome, a na sajtu parlamenta pise da 21.11 u planu imaju potvrdjivanje sporazuma sa Ruandom o ukidanju viza za dip/spec pasose, a sporazum je potpisan u 9 mesecu ove godine, tako da nemam pojma Srbije ni na vidiku, a mi smo im ukinuli vize i zvanicno po sporazumu 31.10 ove godine , i to je objavljeno u sluzbenom glasniku pri odeljku medjunarodni ugovori (https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/slglrs/MUTG/overview) . Sporazum sa Antigvom i Barbudom se isto potvrdjivao (oni nama i dalje nisu ukinuli doduse), dok sa Venecuelom i Gvatemalom ne znam kada ce da bude na dnevnom redu :)) Nije mi jasno sta se desava, tj. kakve mi vise sporazume potvrdjujemo sa Azerbejdzanom??!...Izgleda kao da svakih 6 meseci mi sa njima potvrdimo neki sporazum o ukidanju viza, tj. ukinemo im vize...A vize smo im zvanicno ukinuli jos sredinom 2018, znaci pre vise od 6 godina, i od tad njihovim drzavljanima ni jednom nisu trebale vize za ulazak u Srbiju... To je jedna velika mutljavina sa tim Azerbejdzanom, a mislim da je pre svega za azersku unutrasnjepoliticku upotrebu.. Btw, video sam na sajtu naseg ministarstva da pise da nam ne trebaju vize za ulazak u Azerbejdzan... Msm, jes da nasi nisu poznati po istinitosti, ali ovo je bas previse... Sta pise na timatic-u? Edited November 20, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2023 upravo sam pokusao da izvadim evizu na sajtu azerbejdzanskog ministarstva...i izaslo mi je da imamo visa free entry...Znaci ukinutooo Aj nek je sa srecom veseli se srpski rode srpski rode do slobodeee Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2023 Na timatic-u je ‘Visa exemptions for a maximum stay of 90 days’Within 180 daysSent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2023 Okej proverio sam i ja, na ASAN visa sajtu pise da je visa-free, i na nasem MFA, na njihovom MFA jos ne pise, ali izgleda da je konacno ukinuta, hvala dragom bogu, samo 2 godine i 2 meseca im je trebalo :)) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2023 Vrlo lepo, ja sam se iskreno nadao da ce za Gvatemalu biti rafitikovano do kraja godine, posto bi trebalo da idem po centralnoj Americi u Jan/Feb. Ali u svakom slucaju cu sa americkom vizom ici cak i da ne bude ratifikovano. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 21, 2023 A sta je sa Venecuelom, ratifikovale obe strane ili se jos ceka? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2023 (edited) Da ne otvaram novu temu, a admin neka prebaci negde ako hoće. Bio sam na Sao Tomeu i Prinsipeu bez vize. Građanima Srbije je u načelu potrebna viza. Ljudima sa važećom vizom šengen zemlje ili SAD nije potrebna, kaže IATA. Rezidentima u EU navodno nije potrebna. Kažem navodno jer je to prema Vikipediji, ali drugde nisam mogao da nađem potvrdu. U svakom slučaju, aplicirao sam za e-vizu na: http://www.smf.st/evisa/ i dobio je istog dana (iako procedura legalno može da traje 7 radnih dana). Na aerodromu u Lisabonu ali i po dolasku na Sao Tome sam pokazivao boravišnu dozvolu EU i pasoš, ali sam 99% siguran da boravišna nije igrala nikakvu ulogu jer je to retka boravišna, koja uglavnom začudi osoblje na aerodromu i policiju a ovde je niko nije zagledao duže od sekund, a neko je nije gledao uopšte. E-vizu nigde nisam pokazivao i ušao sam na ostrvo bez vize i, što je najvažnije, bez plaćanja. Savetujem svakom ko odluči da putuje da se prijavi za e-vizu ali da se na Sao Tomeu napravi lud i proba da uđe samo na pasoš. Prijava za e-vizu se ne plaća, plaća se samo na licu mesta, tako da postoji mogućnost da kao ja uštedite 20-25 evra. Edited November 27, 2023 by amstel Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2023 4 hours ago, amstel said: Da ne otvaram novu temu, a admin neka prebaci negde ako hoće. Bio sam na Sao Tomeu i Prinsipeu bez vize. Građanima Srbije je u načelu potrebna viza. Ljudima sa važećom vizom šengen zemlje ili SAD nije potrebna, kaže IATA. Rezidentima u EU navodno nije potrebna. Kažem navodno jer je to prema Vikipediji, ali drugde nisam mogao da nađem potvrdu. U svakom slučaju, aplicirao sam za e-vizu na: http://www.smf.st/evisa/ i dobio je istog dana (iako procedura legalno može da traje 7 radnih dana). Na aerodromu u Lisabonu ali i po dolasku na Sao Tome sam pokazivao boravišnu dozvolu EU i pasoš, ali sam 99% siguran da boravišna nije igrala nikakvu ulogu jer je to retka boravišna, koja uglavnom začudi osoblje na aerodromu i policiju a ovde je niko nije zagledao duže od sekund, a neko je nije gledao uopšte. E-vizu nigde nisam pokazivao i ušao sam na ostrvo bez vize i, što je najvažnije, bez plaćanja. Savetujem svakom ko odluči da putuje da se prijavi za e-vizu ali da se na Sao Tomeu napravi lud i proba da uđe samo na pasoš. Prijava za e-vizu se ne plaća, plaća se samo na licu mesta, tako da postoji mogućnost da kao ja uštedite 20-25 evra. a kako si usao u avion u lisabonu, sta si pokazao? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2023 Na ček-inu samo pasoš (ništa me nisu pitali), a na graničnoj kontroli pasoš i boravišnu, ali mislim da boravišnu nije ni pogledao a kamoli podigao sa onog pulta. Odštampanu e-vizu nisam vadio iz džepa ni u Lisabonu ni na Sao Tomeu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2023 Kud svi, tu i mi: Kenija najavila ukidanje viza za građane svih država. Imaće ETA sistem, ali nisam istraživao niti mislim da su objavili koliko će koštati. https://www.reuters.com/world/africa/kenya-scrap-visas-all-visitors-president-says-2023-12-12/ And we're on a roll! Navodno je vlada Irana odlučila da ukine vize za građane tridesetak zemalja, među njima i Srbiji. Ne znam kako to funkcioniše kod njih i od kog trenutka se primenjuje. Nadam se što pre. https://www.tehrantimes.com/news/492526/In-landmark-decision-Iran-approves-visa-exemptions-for-32-nations Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31 (edited) Navodno građani Srbije i još 31 zemlje bez viza u Iran od 4. februara: https://www.tehrantimes.com/news/494393/Iran-to-implement-visa-waiver-for-32-countries-on-Feb-4 Edited January 31 by amstel Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2 Vesti kažu da je Tadžikistan ukinuo vize građanima Srbije: https://menafn.com/1108163312/Tajikistan-Introduces-Visa-Free-Regime-For-Citizens-Of-25-Countries Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 22 Naši izgleda još uvek nisu ratifikovali sporazum sa Venecuelom, njihov parlament jeste... to traje sada već više od godinu dana! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites