Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Nasi pijacari se snabdevaju u marketu Hatar, na Kelebiji.Tamo su cene nize nego u Metrou, pogotovo za kulene, kobasice, kozmetiku, kucnu hemiju, milka cokolade, shogeten, mars, twix, i slicne, npr. Nutela od 750 g je 300 dinara, dok je proslog mesecca ista kostala u Metrou na akciji 350 dinara..Ja sam isao u petak, bila je jako velika guzva, ali se proces overe racuna za povracaj poreza radio mnogo brze nego na Horgosu, ispred mene je bilo oko 30 automobila, cekao sam oko sat ipo, a da je takva guzva bila na Horgosu, siguran sam da bih cekao vise sati.

Pozdrav, jel bi mogo da kazes malo tacnije gde se nalazi taj market "Hatar" ? Koliko kilometara od granice sa koje strane?

Nasi pijacari se snabdevaju u marketu Hatar, na Kelebiji.Tamo su cene nize nego u Metrou, pogotovo za kulene, kobasice, kozmetiku, kucnu hemiju, milka cokolade, shogeten, mars, twix, i slicne, npr. Nutela od 750 g je 300 dinara, dok je proslog mesecca ista kostala u Metrou na akciji 350 dinara..Ja sam isao u petak, bila je jako velika guzva, ali se proces overe racuna za povracaj poreza radio mnogo brze nego na Horgosu, ispred mene je bilo oko 30 automobila, cekao sam oko sat ipo, a da je takva guzva bila na Horgosu, siguran sam da bih cekao vise sati.

Pozdrav, jel bi mogo da kazes malo tacnije gde se nalazi taj market "Hatar" ? Koliko kilometara od granice sa koje strane?

Imas u ranijim postovima sve objasnjeno, prelistaj malo...

Market se nalazi odmah, cim predjes granicu, svega nekoliko metara od prelaza, sa desne strane, ne mozes da omanes.Imas dva marketa, jedan uz drugi, potpuno ista roba, iste cene...obidji oba jer moze da se desi da nekad u jednom ima nesto sto nema u drugom, mada se to retko desava.Primaju evre na kasi, sto mi je sasvim ok, vecina prodavaca prica srpski...

@varminc

Hvala !

Razmisljam da odem sad pre uskrsa preko, planirao dam da odem do Segedina u "Tesco" al kad sam procitao ovde da ima na Kelebiji "Hatar" sad se dvoumim sta je bolje ili jeftinije...

kakvo je radno vreme ovih prodavnica (elektrooutlet, tesco, cora, metro) tokom vikenda?

da li neko zna gde se mogu povoljno naci gps navigacije u segedinu?

pozdrav

Tesco i Cora rade nedeljom redovno. Sigurno rade od 10 do 16h, a možda i duže.

Mi smo bili prošlog vikenda u bebi-šopingu, ali se nismo baš ovajdili. Jedino što vredi kupovati je odeća za bebe, sve ostalo za iste pare može da se nađe u onoj velikoj radnji "Beba" u Temerinu. Plus, prodavačice u Temerinu su mnogo ljubaznije od onih u Segedinu.

Tacne podatke o radnom vremenu (i ostalom), mozete naci na njihovim sajtovima.

Kakva je situacija sa radnim vremenom prodavnica za vreme prvomajskih praznika. Konkretno me zanima da li ce prodavnice i trzni centri u Segedinu biti otvoreni u ponedeljak 2 maja?

Hvala

Ovde je 2 maj, normalan radni dan i sve ce raditi kao radnim danom.

ljudi dali je neko bio skoro u katar diskontu na kelebiji?

zanimaju me "tačne cene" (sa porezom): čajne, kulena,pečenice  i tih stvari, treba mi za svadbu pa da vidim koliko mi konkretno novca treba.

unapred hvala, čekam odgovor :spot::eat:

Mi smo prosli vikend bili do Budimpeste. Ponuda, cena i kvalitet decije garderobe su bolje nego kod nas, to smo pazarili bez mnogo razmisljanja. Bili smo i do Ikee, Decathlona i Mountexa.

Postoji mogucnost povracaja poreza i  na granici, u nekoj banci (zaboravih ime), ali oni vracaju manje nego sto bi dobili u radnji. Ali nama se i to isplatilo, prvo jer nismo planirali taj novac, drugo jer nema sanse da odemo skoro opet do Budimpeste. Za nas racun od 70000ft (Ikea), u banci na granici smo dobili 33e, po losijem kursu i sa uracunatom provizijom banke. Za drugi racun nismo uspeli da dobijemo pare, to ipak mora na licu mesta, verovatno jer je racun iz neke manje firme, njima nepoznate, sa kojom se nisu sretali.

I jos jedan savet, nama su carinici trazili kopije racuna robe, neka njihova procedura, ko ce ga znati. Postoji mogucnost kopiranja u spedicijama ali oni deru, jedna kopija 1e. Tako da je mozda bolje racune iskopirati u gradu. I koliko sam povezala postoje razlicite vrste racuna, za neke nije potrebna kopija.

dali na kelebiji možeš da podigneš afu čim ti carinik overi papire (da se vratiš peške do diskonta) ili moraš drugi put kad ulaziš u mađarsku

Pre nego sto ti carinik overi da si izneo robu iz madarske ti lupe pecat u pasos da si napustio  zemlju.

Dakle, moras ponovo na "ulaz" u Madarsku.

Dragi Forumasi, imam par pitanja na koja cu nadam se dobiti odgovore.

Mene zanima hrana (namirnice) BEZ GLUTENA da li iko zna kako ze krecu cene u Segedinu?

Takodje me zanima i gde ih ima?

Videla sam da u Segedinu postoji Lidl, da ima Cora, zanima me da li ima Interspar tamo posto je nekad pisalo na sajtu Interspara da ih ima u Segedinu a sada ih ne vidim.

Veliko hvala svima koji obrate paznju na ova moja pitanja, nadam se uskoro novim informacijama pa da otputujem i donesem klopicu svom dvogodisnjem sinu! Pozzzzzz

U Segedinu ima 10 prodavnica, supermarketa  Interspara i Spara (Ista firma) i to:

szupermarket Szeged (608), Szeged, 6724

szupermarket Szeged (609), Szeged, 6725

szupermarket Szeged (612), Szeged, 6723

szupermarket Szeged (614), Szeged, 6723

szupermarket Szeged (615), Szeged, 6720

szupermarket Szeged (616), Szeged, 6724

szupermarket Szeged (617), Szeged, 6723

szupermarket Szeged (662), Szeged, 6720

szupermarket Szeged (663), Szeged, 6720

Mozes da vidis na ovom site. Kliknes na dredeni link i izbaci ulicu,

www.spar.hu/spar/spar_csoport.htm

Madzarskoj skoro u svim vecim prodavnicama i prodavnicama tz zdrave hrane ima proizvoda koji ne sadrze gluten.

Ima i u Tescu i u Cori, u delu gde je Bio hrana.

Cene ne znam.

Hvala puno na informacijama, pretpostavljala sam ali je ovako ipak sigurnije.

Ako neko bude znao koliko je neki proizvod bar od prilike, bice mi lakse da procenim koliko novca i da ponesem.

E da, jos jedno pitanje, kako se sporazumevate u Segedinu da li govore srpski ili je to ipak na engleskom (obzirom da madjarski ne znam)?

Ovo je moj prvi post na forumu. Malopre sam se tek registrovao, ali sam jos prosle nedelje procitao ovaj topic od prvog do poslednjeg posta i dosta mi je pomoglo u Segedinu. Naime, supruga i ja smo isli prosle nedelje cisto da "onjusimo" situaciju oko shoppinga, a uz to i da nam malo dupe vidi put. :)

Centar Segedina je zaista lep, u stvari uopste ceo grad. Malo smo prosetali (vodili smo i 10-mesecnu cerkicu), svratili do Burger Kinga, nismo svratili u "Virag" jer nije radio, ali sigurno ce biti prilike jer evo vec sutra idemo opet.

Svratili smo i do Szeged Plaza, najvise zbog H&M , nismo isli u bilo koji od megamarketa, ali smo otisli na Kelebiju do "Hatara". E tu sam se istovremeno i odusevio i iznervirao. Odusevio sam se cenama, a iznervirao jer sam shvatio koliko nas ovde u Srbiji DERU. Na primer, Schogetten cokolada 0.60 eur, Milka isto, velika Milka 1.90 eur, Nutella 3.2 eur, toalet papir Zewa 16 kom oko 5 eur, Airwick refill za onaj aparat 2.5 eur... Sve cene koje pisem su sa porezom, tj kada bih cekao za povracaj istog, cene bi bile jos 15-20% nize, zavisno od proizvoda. Recimo, pomenuti Airwick je kod nas 350 din i to kada je na akciji u Tempu ili Metrou, toal papir Zewa je mislim oko 400 din za 8 kom, a ovde je nesto preko 500 din 16 kom... Nutella je 530 din u Tempu, na pijaci je 350 din, ovde je 320 pa jos ako cekas za povracaj AFE...

U svakom slucaju se isplati otici. Sutra idemo u nabavku za kucu i u kupovinu pred letovanje do Szeged Plaza. Recimo, supruga je kupila kosulju za 10-tak eur kakve su u Zari 30-40 eur minimum... Sasvim kvalitetna kosulja. Dovoljno je da kupimo 2 para papuca i 2-3 majice i vec se isplatio put (iz Zrenjanina smo), a da ne govorim o nabavci u Cori ili Metrou, pa jos kad sacekamo AFU...  clap.gif' alt=':clap:'>

Idemo bez cerke, pa mozemo opusteno da pazarimo, a moj izvestaj mozete ocekivati sutra-prekosutra.

Texonja zahvaljujem ti na kratkom ali veoma bitnom izvestaju. Takodje moram da te pitam (nadam se da mi niko nece zameriti , obzirom da u Segedinu nikada nisam bila, uopste u Madjarskoj) zanima me da li je Kelebija deo grada Segedina ili je to zasebno mesto. Ako mozes da mi pojasnis jer se uskoro spremam na put (cekam pasos nov) pa bih da se informisem.

Kelebija je granicni prelaz koji je nazvan po istoimenom mestu uz granicu. Kada smo isli tamo presli smo granicu na Djalu, a vratili se preko Kelebije. Uz ova dva postoji naravno i najpoznatiji i glavni prelaz - Horgos.

Do Kelebije od Segedina ima oko 40 km (mozda +/- 5 km) i put je prilicno los, narocito sto se priblizavas granicnom prelazu Kelebija. Mi smo namenski isli do Hatara, pa sam vozio tim putem od Segedina uz samu granicu. Pomenuti Hatar se zaista nalazi na mozda 100-200m od prelaza, ima samo hemiju i prehrambeno, ali cene su jako dobre! Video sam da gomila "svercera" dolazi tamo. Osoblje u Hataru govori srpski, logicno... Sto se tice onih prica da u Segedinu gotovo svi znaju srpski, to okaci macku o rep. Ako ne govoris madjarski, onda se sluzi engleskim, posto srpski znaju neki od starijih generacija (60+ god), a ovi mladji ni rec. Cak i engleski retko ko zna, ali to zavisi od slucaja do slucaja kao i svuda uostalom. Recimo, tip u Burger Kingu prica engleski bolje od mene, dok prodavacica u nekoj prodavnici igracaka u Szeged Plaza ne zna nista osim "Hi" i "Bye".

Inace, svo vreme sam koristio navigaciju, koja me je savrseno vodila kako van grada, tako i po samom gradu...

Hvala puno na informacijama  :dance:. Narocito ti se zahvaljujem u ime mog dvogodisnjeg sina zbog koga smo i resili da idemo kako bi nabavili bezglutensku hranu, a usput i za nas ponesto sto nadjemo od namirnica. Da li slucajno znas zvanicni satj tog Hatara u kom si bio? Ne znam tacno kada cu ici ali cu se svakako javiti da kazem kako sam prosla!

Jos jednom molba svima koji ovo vide ako iko ima ikakve informacije o bezglutenskim namirnicama, molim da me informise ovde!!!