Posted January 6, 2013 @avanturista011 - nema sta da probam, prelazim tu granicu 1-2 puta nedeljno kolima u poslednjih par meseci. Stavio sam linkove, sve pise. Pa šta sad hoćeš da kažeš, da lažem šta, ne razumem??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2013 Evo objasnicu ti opet - - ti si za 2975 Huf kupio tzv. heti matrica, to je nedeljna vinjeta koja vazi 10 dana za teritoriju Madjarske. SIGURNO nisi za taj novac dobio i vinjetu za Austriju (koja se inace lepi na soferku, za razliku od madjarske koja je u vidu racuna) - osoba koju si naveo je kupila i tu vinjetu plus austrijsku vinjetu za 10 dana koja kosta 8.3 Eura (u Austriji, bez provizije prodavca). E sad, posto se u tim kucicama ugradjuju u cenu austrijske vinjete, to je platio recimo 10ak E, za madjarsku su mu umesto 11 naplatili 14 E i otud je to kostalo recimo 24 E. To je miljama daleko od kursa 100 huf za euro. To bi bila ozbiljna kradja cak i na dnevnom nivou pomonozeno sa brojem vozila koja koriste usluge tih kucica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2013 Inače, vinjetu za autoput ne morate da kupite odmah, bitno je da je kupite u toku dana, ako je kupite u 17.00, važi vam od početka tog dana, tako da se ne zamarate puno. Izvor? Prijatelj. Ali moram da se izvinim jer je u pitanju glupost. http://www.motorway.hu/02Ematrica/01Dijtablazat2013 It is important to note that road usage rights shall not be valid for a time period before the e-vignette was purchased. Permits are not valid retrospectively. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2013 Evo objasnicu ti opet - - ti si za 2975 Huf kupio tzv. heti matrica, to je nedeljna vinjeta koja vazi 10 dana za teritoriju Madjarske. SIGURNO nisi za taj novac dobio i vinjetu za Austriju (koja se inace lepi na soferku, za razliku od madjarske koja je u vidu racuna) - osoba koju si naveo je kupila i tu vinjetu plus austrijsku vinjetu za 10 dana koja kosta 8.3 Eura (u Austriji, bez provizije prodavca). E sad, posto se u tim kucicama ugradjuju u cenu austrijske vinjete, to je platio recimo 10ak E, za madjarsku su mu umesto 11 naplatili 14 E i otud je to kostalo recimo 24 E. To je miljama daleko od kursa 100 huf za euro. To bi bila ozbiljna kradja cak i na dnevnom nivou pomonozeno sa brojem vozila koja koriste usluge tih kucica. Pa onda se izgleda mađar zeznuo, jer mi je dao taj Mađarski "račun", što ti kažeš, i Austrisku nalepnicu za 2975 huf. Ali opet sa druge strane izađe 4-5 evra skuplje u tim kućicama koliko vidim po tvojoj priči, što pokriva srpsku putarinu, u jednom smeru doduše, ali zašto bi im poklonio, tako da se opet priča svodi na isto samo što te zavrne za 5 eura umesto za 10-15. Ja sam to napisao čisto da ljudi obrate pažnju, zašto bi nekome dali i 5 evra više ako nemora... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2013 Znam da je bilo price o ovome, ali ako neko moze da mi potvrdi zasto nije potrebna vinjeta do Segedina,i da li mora nekim drugim putem da se ide ili moze da se nastavi autoputem? Izvinjavam se na smaranju, ali nam je naprasno iskrslo da idemo prekosutra tamo pa da proverim jos jednom. Pozdrav svima i srecni praznici Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2013 Putarina se ne naplaćuje do izlaska Szeged Eszak. Vrlo dobro je označeno gde počinje potreba za putarinom. To je ujedno i skretanje za Arad (M43). Dakle kada tu skrenete sa autoputa možete bez plaćanja do sledeće raskrsnice, gde možete da skrenete ka Szegedinu ili ka Budimpešti "starim" E5 putem. Takođe je besplatna obilaznica oko Kečkemeta, kao i obilaznica oko Budimpešte M0. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 8, 2013 Hvala veliki Pedjalone Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 10, 2013 Moze da se za TV uzme povracaj poreza AFA tako da ispadne jos jeftiniji ako se kupi u Madjarskoj ali tako isto moze i da se plati carina na njega, tako da se treba preracunati pre puta. Plus ako mu se nesto pokvari moras ga nositi u Madjarsku na servis Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2013 Samo da podelim i moje iskustvo sa puta u Segedin. Isli smo u neku vrstu ispitivanja i nismo bas mnogo stigli da obidjemo jer je i bebac bio sa nama,pa smo malo i bili ograniceni kako sa vremenom tako i sa mestima za obilazak. A na sve to smo i malo kasnije stigli a i ranije krenuli nazad Obisli smo Arkad,tesco i Brendon (prodavnica za decu),. Sto se tice cena u Arkadu, nista drugacije nego kod nas u Delta city-ju ili Uscu, ili mi mozda ne znamo da sopingujemo, bukvalno smo kupili pos 1-2 stvari, cisto da se ne vracamo praznih ruku. U tescu sve sto smo gledali je bilo ili isto kao kod nas ili skuplje. U brendonu smo nasli nekoliko stvarcica za bebu sto je bilo ok za kupiti, tako da smo tu jedino trosili pare. I na kraju sto se tice kursa, u Arkadu je bio 282, a u tescu 283. Toliko za sad. Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2013 Ljudi, ovo je sjajan post, malo se oduzi i trebace mi vremena da stignem do prve strane, ali sjajan elem, citao sam post, gledao global refund sajt kao i RB sajt, citao pravila carine na upravi carina and zanimaju me sledece stvari ako zna, bio bih zahvalan da odgovori: 1. Sto se tice tog drzavnog AFA, da li je prodavnica(media market) jedino mesto gde se vrsi povrat, kao i da li je rok takodje 6 meseci kao za global? 2. Da li je za robu(televizor), na koji se zatrazi povrat AFA, koji se legalno prijavi na nasoj carini, duznost pored carinske stope platiti i nash PDV?? Ovo mi nije jasno, jer se prema UC, u skracenom postupku carinjenja lupa automatski 10%carina+20%PDV... Naravno, izabrao bih normalan postupak carine, ne skraceni.. Znaci da li je moguce ne daj boze dvostruko oporezivanje PDV-om, tj da li zahtev za povrat madjarskog AFA, otvara mogucnost da se mora platiti srpski PDV? 3. Prema novom pravilniku o uvozu robe iz EU, da li je tacan podatak da se u normalnom carinskom postupku televizori, bela tehnika oporezuju(i fizickim licima) sa 3% umesto dosadsnjih 6%? Koliko traje taj normalan postupak carine? Toliko za sad, nadam se da sam postavio neka sveza pitanja za ovdashnje mastere Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2013 Jeste da ja nisam master, ali da probam: 01. Da, u prodavnici gde je kupljena roba, rok je isti 3 meseci; 02. Ako se na granici vrši carinjenje po skraćenom postupku osnovica je neto cena, po odbitku Afe, carina 10% +20% poreza na nabavnu cenu uvećanu sa iznosom carine. Ne znam koji su tvoji razlozi za normalan postupak i šta konkretno pod tim podrazumevaš, tj ko je uvoznik, ti kao privatno lice ili privredni subjekt? 03. Ne znam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2013 Jeste da ja nisam master, ali da probam: 01. Da, u prodavnici gde je kupljena roba, rok je isti 3 meseci; 02. Ako se na granici vrši carinjenje po skraćenom postupku osnovica je neto cena, po odbitku Afe, carina 10% +20% poreza na nabavnu cenu uvećanu sa iznosom carine. Ne znam koji su tvoji razlozi za normalan postupak i šta konkretno pod tim podrazumevaš, tj ko je uvoznik, ti kao privatno lice ili privredni subjekt? 03. Ne znam. 2. vodio sam se ovim dokumentom: http://www.upravacarina.rs/cyr/Zakoni/Путнички%20промет%20са%20иностанством.pdf Ja kao fiziko lice..nisam nikad nista placao na carini pa ne znam dal mi se isplati da placam domaci pdv + carinu, dzaba mi onda povrat afa kad puknem ovako ako uzmem neshto skuplje od 100evra a carinici zahtevaju da prijavim Primer: kupim tv od 100.000f ljada, neto osnovica je 78.000f~ 265evra...i na to platim nashu carinu i pdv 30%=80evra>>> ukupno pukao 340tv+80evra=420evra.... i kad povratim afa u bg oko 14%, to je 48evra povrata...>>>>>>> ukupna cena placena cak 420-48= 372evra... a to je vise od pocetne vrednosti robe nadam se da nisam pogresio racunicu Znaci zanima me, da li ja kao fizicko lice bez obzira na zahtevani afa povrat, placam pdv+carinu nashu, tj kako se obda ljudim koji legalno prjave prozivod za carinjenje isplati odlazak? Drugi deo pitanja u vezi skracenog postupka, odnosio se na moju prepostacku da se vise isplati ne uci u skraceni postupak jer je po deafultu 30% dazbina,,,,dok se po redovnom, kako sam razumeo, primenjuju odredbe o slodbonoj trgovini, a od nove godine vazi novi tarifni sistem, tako da bih platio manje, 3% (+ ako mora i taj pdv 20%)... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2013 ...nisam nikad nista placao na carini pa ne znam dal mi se isplati da placam domaci pdv + carinu, dzaba mi onda povrat afa kad puknem ovako ako uzmem neshto skuplje od 100evra a carinici zahtevaju da prijavim Primer: kupim tv od 100.000f ljada, neto osnovica je 78.000f~ 265evra...i na to platim nashu carinu i pdv 30%=80evra>>> ukupno pukao 340tv+80evra=420evra.... i kad povratim afa u bg oko 14%, to je 48evra povrata...>>>>>>> ukupna cena placena cak 420-48= 372evra... a to je vise od pocetne vrednosti robe nadam se da nisam pogresio racunicu Vrlo je prosto i jasno. Ukupna cena koju ces platiti je veca za 3% od madjarske osnovice za odredjeni proizvod. Jer, 27% je AFA, a PDV+carina je 30%. Znaci, racunaj da ces ukupno platiti cenu koju vidis u forintama, pa jos malo vise. A kako se to isplati? Pa, lako! Jer su i pune cene, npr tv-a u Madjarskoj nize nego u Srbiji, npr, tv koji u Srbiji kosta 900 evra, u Madjarskoj se moze naci za 650 evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2013 A na kraju krajeva,sto bi uopste i prijavljivao taj TV, jedina ako bas nema sanse da stane u gepek auta. Ja sam pre par dana prosao granizu i mogao sam slona preneti,ali bukvalno, a verujem da je i 99% drugih isto tako proslo. Tako mi je bilo i prethodnih nekoliko puta. Jednostavno je carinik samo onako kao na utakmici grickao semenke i usput pitao imate li sta da prijavite, a kako je bio mrak sa te razdaljine do auta nije mogao skoro ni mene da vidi a kamoli sta imam u autu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2013 Gujo, druže, nemoj da daješ takve savete. Ako ne prijaviš a carinik otkrije npr. televizor, možeš i bez auta da ostaneš. E sad, možda, je moguća drga priča tipa, nas je četvoro, imamo samo taj televizor, puštaj brate... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 17, 2013 Sorry, nisam hteo nista lose, meni tako bilo. A naravno da treba biti spreman da li da rizikujes tako ili da ides kako zakon kaze. Verovatno se moze i predvideti situacija kako odreagovati u momentu,mada treba imati i m... za takve stvari Sto bise reklo, "ovo ne pokusavajte kod kuce". Sorry jos jednom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2013 Desavalo se i kada se carenik lepo zamoli on progleda tv kroz prste. Mozda ni to nije najbolje resenje jer ipak postoji rizik da ne dozvoli. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2013 Desavalo se i kada se carenik lepo zamoli on progleda tv kroz prste. Mozda ni to nije najbolje resenje jer ipak postoji rizik da ne dozvoli. Plus obratite paznju, ako ne prijavite robu za carinu a carinik vam je nadje, moze da vam zapleni istu tu robu i naplati kaznu. Tako da je moj savet te vece stvari tipa TV kome je kutija cca 120cmx80cm, (i ne vidim nacin kako da je sakrijete u autu), obavezno prijavite i platite carinu i pdv, opet vam izlazi puno jeftinije nego u Srbiji da kupujete isti. Fotoaparati, delovi za komp, kamere i ostala sitnija roba moze da se provuce bez problema. Poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2013 Ljudi hvala na odgovorima, ovo me je i zanimalo Vidite u onom dokumentu da za robu do 50.000 se pishe u najboljem slucaju samo kazna od 9.000, a za robu vece vrednosti moze i da se oduzme i da se ide na sud a kome to treba u zivotu.. Za tv sve platim uredno, a ostala roba do 100evra ide bez carine tako da je to ql Da li neko ima iskustva sa kupovinom laptopa, i da se u povratku izvadi i stavi na sedishte ili u krilo kao da je tvoj od ranije,,, naravno, da se ambalaza baci u kantu na granici nakon madjarskog punta kad se dobije pecat zbog povrata.. Da li carnici tada smaraju sto nismo na izlasku iz zemlje prijavili to da iznosimo, navodno nash stari laptop? Da li neko zna, kako se onda zahteva ta niza carina na robu iz EU, televizori imaju po novome 3% carinu? Da li to vazi za uvoznike pravna lica, ili vazi i za fizicka lica? Ili da zovem u ponedeljak UC da se raspitam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2013 Interesuje me koliki je pdv na hranu, slatkiše, mlečne proizvode što bi trebalo da znamo pre nego što stavimo robu u kolica i stignemo na kasu:) ( to jest vidimo koliko nam je povraćaj) Izvinjavam se ako odgovor postoji,u ranijim postovima. Pročitao sam samo 4 najsvežije stranice u kojima se uglavnom spominju vinjete:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2013 Interesuje me koliki je pdv na hranu, slatkiše, mlečne proizvode što bi trebalo da znamo pre nego što stavimo robu u kolica i stignemo na kasu:) ( to jest vidimo koliko nam je povraćaj) Izvinjavam se ako odgovor postoji,u ranijim postovima. Pročitao sam samo 4 najsvežije stranice u kojima se uglavnom spominju vinjete:) http://www.worldwide-tax.com/hungary/hun_vat.asp Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2013 somi bre , hvala na linku Znači generalno PDV u Madjarskoj je 27% umanjen je za hotele i neke osnovne namirnice na 18% ( mleko, jogurt, vaj krem, sirevi i sl.) kako vidim na katalogu Metroa https://www.metro.hu/akcios-ujsagok Mesni proizvodi, šećer, brašno , ulje, margarin i voće su redovno 27%. Jedino nisam uspeo da provalim za hleb i pekarske proizvode. Koliko vidim, neke stvari su i duplo jeftinije nego po našim "diskontima", tako da ima smisla ponova aktivirati zanimanje "švercer-turista", kako smo se drugar i ja nazvali 99' kad smo po povratku biciklima sa Balatona, u bisage natrpali 30-ak pari kineskih patika, Platili 1.15 a prodali za 4 DEM:) i tako isplatili smeštaj za 11 dana po kampovima oko Balatona. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2013 Da li neko ima iskustva sa kupovinom laptopa, i da se u povratku izvadi i stavi na sedishte ili u krilo kao da je tvoj od ranije,,, naravno, da se ambalaza baci u kantu na granici nakon madjarskog punta kad se dobije pecat zbog povrata.. Da li carnici tada smaraju sto nismo na izlasku iz zemlje prijavili to da iznosimo, navodno nash stari laptop? somi-bre vremena kada se laptop morao prijaviti na granici su odavno prosla, tako da ukoliko ti je laptop u torbi niko ti ga nece ni gledati ali ako je zapakovan u originalnoj kutiji verovatno ces morati da platis carinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2013 Može biti problem ali i ne mora... da ne tražiš povrat, mislim da nebi trebalo biti problema, ali ako tražiš postoji mogućnost, jer znam da carinici Srbije i Hrvatske sarađuju kad je u pitanju prenos tehnike preko dozvoljenih 100 evra. Znači kad overiš i kreneš na naš prelaz, ovaj mu javi da imaš to i to novo i treba da platiš carinu, jel... ili da ga počastiš. Odlično sarađuju...a sa mađarima... verovatno... pojma nemam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2013 E šta sve nećemo ovde pročitati (i napisati). Mađarski carinici nemaju drugog posla nego će zvati naše carinike da im kažu da iguman ima novi laptop. I ostavite se više "čaščavanja" Mađarskih carinika i policije. To je mito i to je krivično delo. Dakle odgovoran je i onaj koji daje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites