Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Hm da, nisam video to "pre-tax". Definitivno može i bolje za Šangaj. Zanimljivo mi je da traže nekoga od avgusta kao da podrazumevaju da će Kina do tada otvoriti granice, iako trenutno nema nikakvih naznaka u tom pravcu.

57 minutes ago, mixy123 said:

moj savet - gledaj da se prodas sto bolje

Ne znam cemu sve ovo naklapanje, ja sam samo prokomentarisao Lazarov post za oglas. O plati necu ali imam mnogo vise nego bilo koji Native jer sam u drugoj bransi. 

u redu je, murinjo... prosto obozavam ove novokomponovane koji se frljaju a veze sa zivotom nemaju.... ali da ne zalazimo u nepotrebnu diskusiju, srecno u svakom slucaju... samo nemoj da savetujes ljude pogresno, 20ak hiljada juana u Sangaju je solidna para, i za PE teachera nema potrebe da se bude nejtiv...

@Lazar jednom decku su pre par dana produzili vizu u Kini do 15. juna, rekli su mu da ne mogu da mu daju duze, sto MOZDA znaci da ce da se krene da nekim otvaranjem, makar ka Hong Kongu, da moze da se radi visa run...

33 minutes ago, mixy123 said:

prosto obozavam ove novokomponovane koji se frljaju a veze sa zivotom nemaju.

Ajme molim te. Duze od tebe u Cajni glavu dajem. Za tebe nisam Murinjo vec visoko obrazovani retardinjo. 

33 minutes ago, mixy123 said:

jednom decku su pre par dana produzili vizu u Kini do 15. juna, rekli su mu da ne mogu da mu daju duze, sto MOZDA znaci da ce da se krene da nekim otvaranjem, makar ka Hong Kongu, da moze da se radi visa run...

Nikakvo produzenje mu nisu odradili vec je dobio automatski 60 dana produzenje bez ikakve potrebe da ode u PSB. Sto znaci da je usao u Kinu oko 24-og Marta. 

Edited by DjosaSaMoravu

3 minutes ago, DjosaSaMoravu said:

Ajme molim te. Duze od tebe u Cajni glavu dajem. Za tebe nisam Murinjo vec visoko obrazovani retardinjo. 

Nekakvo produzenje mu nisu odradili vec je dobio automatski 60 dana produzenje bez ikakve potrebe da ode u PSB. Sto znaci da je usao u Kinu oko 24-og Marta. 

istekao mu je ostanak u martu, pa je dobio to automatsko produzenje od 60 dana, to mu je isteklo, pa je trazio jos jednom, i posle moljakanja su mu dali do 15og juna, i rekli nema vise...

pocetkom juna istice i zeni mog kolege sa posla, pa eto javicu sta ce sa njom da bude, da li ce da dobije novo produzenje ili ce morati da leti nazad za tajland, jer je tajlandjanka u pitanju...

20 minutes ago, DjosaSaMoravu said:

Za tebe nisam Murinjo vec visoko obrazovani retardinjo.

Nema zabavnije teme na forumu od ove. :)

1 hour ago, mixy123 said:

istekao mu je ostanak u martu, pa je dobio to automatsko produzenje od 60 dana, to mu je isteklo, pa je trazio jos jednom, i posle moljakanja su mu dali do 15og juna, i rekli nema vise...

Ne znam gde si dobio ovu informaciju, ali nakon automatskih 60 dana se dobija "humanitarna viza" na 30 dana nakon koje nema vise produzenja trenutno, jer zvanicnog saopstenja jos nema povodom toga. 

1 hour ago, noskich said:

Nema zabavnije teme na forumu od ove. :)

Eh sta ces volim miksere, dobri omleti ispadnu :-)

ispravka, sad sam potvrdio sa njim, istekla mu je i humanitarna viza od 30 dana,  i uspeo je posle moljakanja da produzi ostanak do 15. juna, i rekli su mu da nema vise posle toga...

tako da, gospodine visoko obrazovani retardinjo, u pravu sre, tacno je ovo sto ste napisali, 60 dana automatski plus 30 humanitarna viza...

a da li je i za science teacher potrebno da budes native english speaking?

Nije. Traže samo diplomu nekog relevantnog fakulteta (ja sam završio elektrotehniku i imao sam par ponuda, sve legalno, radna dozvola itd).

pa znaci sa ovog oglasa za ove pozicije uopste ne treba native....native samo za predavanje engleskog?

pa to je odlicno, ne razumem zasto ljudi pricaju da su to nikakve plate....pa de bi takve pare zaradili bilo gde u evropi, ili USA, kao profesori u osnovnoj i srednjoj skoli....a pogotovu sto ih niko i ne bi zaposlio da predaju neke predmete za koje nisu usko-strucno obuceni....

5 hours ago, bam-bam said:

pa znaci sa ovog oglasa za ove pozicije uopste ne treba native....native samo za predavanje engleskog?

pa to je odlicno, ne razumem zasto ljudi pricaju da su to nikakve plate....pa de bi takve pare zaradili bilo gde u evropi, ili USA, kao profesori u osnovnoj i srednjoj skoli....a pogotovu sto ih niko i ne bi zaposlio da predaju neke predmete za koje nisu usko-strucno obuceni....

Problem je "pre tax" i za Sangaj je to malo. I nebitno za koju bransu non native nece dobiti to. 15-16K max. 

22K minus 5.6K tax, plus bla bla. 

Kao sto je Mixy naveo jedino te vadi part time posao gde su inace pare. 

Edited by DjosaSaMoravu

6 hours ago, bam-bam said:

Tako je. Upoznao sam dosta non-natives koji predaju različite predmete u kineskim školama, tipa fizičko, likovno, geografiju, hemiju, biologiju... Ima ih sa svih strana, i svi rade sa urednom radnom dozvolom. Bitno je da su završili neki fakultet koji se može dovesti u vezu sa tim što predaju, tipa znam par ljudi koji su završili dizajn a predaju art. Meni su sa diplomom elektrotehnike nudili, u par navrata, da predajem matematiku, fiziku i informatiku. Mislim da je zapravo dosta nejasno definisano šta se može raditi sa kojom diplomom, i ima mnogo manevarskog prostora ako si završio nešto što ima makar kakve, ma koliko nategnute, dodirne tačke sa onim što bi da predaješ. Ne znam detalje, verovatno neko to zna bolje da objasni. 

Primera radi, što se Šangaja tiče, ja plaćam 5800 juana za stan od 40 m2 u centru, i ode mi još oko 3000 za život. Hajde nek su troškovi ukupno 9000 juana. Ako neko ima platu o kojoj ovde razgovaramo, recimo 15K, može da živi sam u stanu sa dnevnom i odvojenom spavaćom sobom, dakle ni sa kim ne deli stan, nije u garsonjeri, i metroom je na 15-20 minuta od svega, što je prilično udoban život, i ostavi na stranu 6000 juana mesečno, što je oko 770 evra. Nađeš još neki part-time i možeš štedeti 1K evra mesečno. Naravno, može i bolje, ali to je već stvar toga kako se ko proda. Nisu svi isti, i to što neko uspe da se proda za 25K mesečno sa plaćenim stanom ne znači da svakoga čeka ta plata. 

@Lazar

Jedno pitanje za par nasih koji su u sosu sa vizama u GZ. Da li si cuo da je neko bio u mogucnosti da podnese zahtev za vizu ili RP dali preko zene i slicno a da su bezvizno u Kini trenutno sto u normalnim uslovima nije moguce, ali sada zbog korone nema bas puno opcija.  

On 1/14/2020 at 11:58 AM, boranija said:

Fiksna plata je samo da se pokriju osnovne zivotne potrebe, stan, hrana, pice vecera u gradu, a gde se prave ozbiljne pare su kao sto ima par momaka u mom komsiluku koji 2 do 3 puta nedeljno idu za Hong Kong i kupuju telefone i prodaju ih direktno Kinezima, placeni isti dan, zarada od 500-1K juana (po komadu). A u rancu se nosi po 20-30 komada. A gde je ostalo sto Kinezi kupuju. Samo jedan primer. 

Pa ne verujem bas to sa telefonima da sljaka, imas te iste telefone u Hong Kongu da uzmes preko wechata, svaki shop ima wechat nalog jer tamo kao sto znas svi koriste tu aplikaciju. 

Ja sam narucivao Samsung iz shopa stiglo mi je u Shenzhen za par dana oko 30 rmb je bila dostava.

Imas i taobao i ostale sajtove, a i oni kad uzmu te telefone moraju da prijave na checkpointu i da plate carinu.

On 5/11/2020 at 5:21 PM, DjosaSaMoravu said:

Jedno pitanje za par nasih koji su u sosu sa vizama u GZ. Da li si cuo da je neko bio u mogucnosti da podnese zahtev za vizu ili RP dali preko zene i slicno a da su bezvizno u Kini trenutno sto u normalnim uslovima nije moguce, ali sada zbog korone nema bas puno opcija. 

Nažalost, nisam čuo da je neko to uspeo :( Koliko ja znam još nikoga nisu izbacili iz zemlje, PSB produžava bezvizni boravak na neki određeni rok. Ali to je sve privremeno, niko nema pojma šta će biti. Mislim da ni Kinezi ne znaju, a mi smo im suviše nebitni da bi se time nešto preterano bavili. Svakih par dana po kineskim društvenim mrežama idu priče da je negde ponovo krenuo outbreak, da je neki grad stavljen u privremeni karantin, da je neka fabrika otvorena i sutradan odmah zatvorena... Bojim se da je situacija dosta haotičnija nego što na površini izgleda, stranci su im sad zadnja rupa na svirali. 

On 5/12/2020 at 5:45 PM, Lazar said:

Nažalost, nisam čuo da je neko to uspeo :( Koliko ja znam još nikoga nisu izbacili iz zemlje, PSB produžava bezvizni boravak na neki određeni rok. Ali to je sve privremeno, niko nema pojma šta će biti. Mislim da ni Kinezi ne znaju, a mi smo im suviše nebitni da bi se time nešto preterano bavili. Svakih par dana po kineskim društvenim mrežama idu priče da je negde ponovo krenuo outbreak, da je neki grad stavljen u privremeni karantin, da je neka fabrika otvorena i sutradan odmah zatvorena... Bojim se da je situacija dosta haotičnija nego što na površini izgleda, stranci su im sad zadnja rupa na svirali. 

Hvala na opsirnom odgovoru, samo da update-ujem mozda nekome posluzi 2 nasa drzavljanina su dobila humanitarnu vizu i odmah zatim potom podneli zahtev za RP. Ovo je za one koji su bezvizno a imaju osnova za RP. (Ovo vazi za GZ) za ostale gradove pojma nemam. 

To je dobra vest. A evo još jedne: ove nedelje sam prvi put ponovo video klince na ulicama, u školskim uniformama. Ne znam da li su sve škole u Šangaju počele sa radom, ali očigledno gomila njih jeste. Ne pamtim kad sam poslednji put video decu napolju, još tamo pre epidemije, gledam ih i sve mi čudno...

On 5/15/2020 at 6:01 PM, Lazar said:

To je dobra vest. A evo još jedne: ove nedelje sam prvi put ponovo video klince na ulicama, u školskim uniformama. Ne znam da li su sve škole u Šangaju počele sa radom, ali očigledno gomila njih jeste. Ne pamtim kad sam poslednji put video decu napolju, još tamo pre epidemije, gledam ih i sve mi čudno...

Kod nas, Zhejiang,su od ovog tjedna krenuli radit i trening centri kao zadnji u nizu srednja skola -osnovna- vrtici tako da je vise manje sve u normali... na stranu pokoja baba koja skoci u jarak kad me vidi:)

On 5/15/2020 at 6:01 PM, Lazar said:

To je dobra vest. A evo još jedne

Evo jos jedne za nase bezvizne mangupe koji nisu mislili na vreme. Visa free se moze produziti do 180 dana (od 30 do) u Kini uz odredjenu papirologiju. 

Pozdrav svima, nadam se da su svi ok :) Voleo bih da cujem od ljudi koji su trennutno u Kini kakva je situacija i da li vredi da neko odavde planira dolazak kao nastavnik engleskog jezika u neko skorije vreme (od pocetka jeseni npr) Pretpostavljam da je haoticno i dalje i da ce se dosta stvari promeniti ali kakva je situacija ( bar koliko se zna) sto se toga tice i da li ce stranci i dalje moci dolaziti kao do sada ili ce sve biti poostreno pa samim tim i mogucnost dolaska i nalazenja posla i ostanka kao do sada? Hvala unapred. 

Mislim da to trenutno niko ne može znati. :( Kineska vlada ne daje ni najmanju naznaku kada bi se moglo očekivati otvaranje granice, a kamoli nešto više od toga. Možemo da nagađamo koliko hoćemo ali zapravo niko nema pojma.

Moja kineska agentica je sredinom maja rekla "hajde da sačekamo kraj maja da se završi kongres KP u Pekingu". U međuvremenu situacija sa Hong Kongom nije najsjanija, globalno se velike države igraju Rizika malo, a Kina lokalnim pojavama netrpeljivosti prema strancima i tim ćutanjem o otvaranju granica pokazuje da joj to baš i nije neki problem ili prioritet.

Na grupi na WeChatu, gde smo mi stranci u mom gradu, neko je poslao fotku kako se nada da neće biti kao prošli put kad je Kina zatvorila granice za strance na više decenija. :) Meni je tamo ostao laptop i gomila knjiga, ali ima ljudi kojima su tamo porodice, deca, neke vrednosti materijalne itd. Mnogi bi da idu kući sad kad se završi semestar/polugodište.

Što se posla tiče, opet svi moji stranci koji su tamo uskoro kreću da pregovaraju za novu školsku godinu jer se bliži kraj ove šk. god. (kako gde, ali biće produžena do polovine jula) pa ćemo zanti više detalja. Ista moja agentica pominje smanjen broj stranih nastavnika u Kini pa i moguću veću tražnju ali nešto ne verujem ni u to. Moj lični stav je da se dosadašnje procedure legalizacije papira i dobijanja radne dozvole-radne vize-boravišne dozvole neće menjati. Ono što je definitivno, jeste da sve nas čekaju svakakve provere (zdravstvene) i karantin od 14 dana minimum po dolasku u Kinu.