Posted January 13, 2015 Pozdrav svima. Iscitala sam sve na forumu i pronasla puno informacija.Snasla sam se za nekih 2000 e i zajedno sa jednim prijateljem uputili bi se put Kine sredinom februara. Ako ima jos neko da se sprema da krene neka se javi ili ako ima neka informacija koja bi mi koristila molim vas pisite mi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2015 Evo i ja da se javim. Pozdrav svima! Vec neko vreme iscitavam ovu temu i zelim da se zahvalim svima koji postuju ovde i na taj nacin pomazu nama koji smo jos uvek u Srbiji da se spremimo za ovo veliko putesestvije. Svaka vam cast za trud! Posebno hvala Crnom984 na odlicnom postu! Super si objasnio sve. Ako mozes samo da nam kazes jos koliko novca mislis da treba neko da ponese odavde da bi relativno bezbolno prosao kroz taj period privikavanja? I kada si primio prvu platu nakon sto si poceo da radis?Nedo, ja planiram da idem uskoro, dakle u februaru ili martu, zapravo sto je pre moguce. Ali me plasi malo sve ovo oko viza u poslednje vreme, tako da bih probala da nadjem skolu odavde i da izvadim sto bolju vizu ovde. Da li si ti vec izvadila vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2015 Zdravo Miloshe, upravo sam naisao na tvoj post, pa me zanimaju tvoja iskustva. Da li si jos uvek u Kini i da li radis za Noah Arc Group? Moji prijatelji su imali jako losa iskustva sa covekom koji je predstavnik u Srbiji i koji regrutuje ljude iz Srbije za Kinu. Elem, ono sto smo saznali je da on obezbedjuje neke papire (pozivna pisma i sl) koji su fake, neovereni i nepotpuni, tako da su dva moja prijatelja do sad odbijena za vizu zbog njegovih papira. Inace garantovao je da "moze da se dobije viza i sa nepotpunom dokumentacijom". Drugo, cuo sam da je plata oko 6000 juana plus baksis, sto je nedovoljno, imajuci u vidu to da ljudi (stranci) koji rade u klubovima po Kini zaradjaju i do 12000 fiksno, ako ne idu preko bilo koga vec direktno. Tako da se taj covek koji salje ljude u Kinu verovatno prilicno ugradjuje. I jos jedna stvar, cuo sam da se radi i zivi sa gomilom Srba sto verovatno izgleda kao neki austrijsko-nemacki gastarbajterski zivot pomeren daleko u unutrasnjost Kine Interesuju me tvoja iskustva, pa ako mozes napisi koju informaciju. Hvala unapred. Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2015 Huh, napokon iščitao svih 19 strana Iako znam dosta o predavanju engleskog u Kini od ljudi iz prve ruke koji su tamo otisli jos 2012, zanimalo me šta se ovde piše, eventualno nešto novo da saznam.Ja sam dobio posao u Yiwu i trebalo bi 1.marta da krenem da radim, osim ako me vlasnica ne ispali ili ja ne nadjem bolji posao. Plata je 10.000 juana bez stana i vize. S obzirom da je Yiwy jeftiniji, stan ne bi trebalo da je vise od 1000-1500 juana. Racunao sam da mogu da ustedim oko 900 evra mesecno (po trenutnom kursu juana 7,3 za evro). Za vizu razmisljam do Malezije da odem i izvadim na godinu dana, ali otom potom, videcu sta i kako kasnije.Ono sto sam hteo da dodam na Shenzhen temi je da nisam znao koliko nasih ljudi ima u Shenzhen-u. Razmisljam da tamo potrazim posao kad su vec plate znatno veće i posla ima na pretek jer u Yiwu ne znam koliko bih našao part time job. Ipak je to "selo" od 1,2 miliona stanovnika Jedino sto me malo odbija od Shenzhen-a je klima i 15 milona ljudi Kazu ljudi da je dosta sparno leti. 2012. sam bio u Hong Kongu pocetkom oktobra i temperatura bila ok, prosecno sparno, ne znam kako je jula i avgusta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2015 Evo da odgovorim na nekoliko pitanja koja su mi ovde postavljena. Meni su za radnu vizu tražili:1.Passport2.Education diplomas3. Letter of good behaviour (Verovatno potvrda da nisi osuđivan iz Srbije. Mada mom bivšem kolegi koji je dve godine radio na radnoj vizi, kada je drugi put podnosio zahtev tražili su pismo o dobrom vladanju od njegovog predhodnog poslodavca. Ne znam na šta je mislila pod letter of good behaviour).4.Contract with your landlord5. Letter form your house management company that confirm you live there6. Two photos7.Bodycheck form the hospital8. Tefl certificateDakle ovo su tražili meni ne znači da će i vama. Sve zavisi od toga na koje fiktivno mesto pokušavaju da vas zaposle. Priče da sa turističke vize ne možete da pređete na drugu bez povratka u Srbiju ili odlaska u Kinesku ambasadu u Hong Kongu nisu tačne. Dakle možete dobiti vizu i bez odlaska u Srbiju. Moj cimer je sa turistčke prešao na nekakvu S2 vizu, što nema nikakvog smisla ali eto njegov poslodavac mu je sredio tu vizu jer mu je tako odgovaralo. Inače to ga ništa nije koštalo. Priče o vađenju vize u Maleziji na godinu dana ili 18 meseci su za sada samo rekla kazala. Koliko je meni poznato niko od ljudi sa ovog foruma nije tamo otišao iako dosta njih planira. Videćemo... Dakle znam ljude koji su menjali svoj status bez da su i izašli iz Kine, a neki su morali do Hong Konga.Nije mi samo jasno zašto je toliko ljudi opsednuto kombinacijom da živi u Šendženu i da ima radnu vizu. Odlučite se, ili Šendžen i muke sa vizama (koje su daleko od nerešivih) ili pravac Xian ili Wuhan ili Chengdu ali imate radnu vizu. Vi odlučiti šta je vama bitnije.Praksa kod rentiranja stana ili sobe je uglavnom sledeća: depozit u visini od dve mesečne rente+jedan mesec unapred+provizija agentu u visini od pola mesečne rente. Dakle ako želite da iznajmite sobu od 2000rmb treba u startu da izdvojite 7000rmb. Situacija može biti povoljnija ukoliko ulazite u sobu kod nekog ko je već potpisao ugovor za ceo stan jer tada ne plaćate proviziju a često je i renta povoljnija. Ljudi iz Srbije koji planiraju da dođu u isto vreme mogu se organizovati pre puta i ako im ogdovara mogu tražiti stan zajedno. Dosta je jeftinije kada se zakupi ceo stan nego da svako pojedinačno iznajmljuje sobu.Ponesite što više para sa sobom jer grad nije nimalo jeftin ako ste kao i ja početnik u celoj ovoj priči. To pogotovo važi za one koji planiraju na put sami kao što sam i ja. Ljudima koji dolaze sa momcima ili devojkama ili šta već je utoliko lakše što mogu iznajmiti jednu veću sobu koju će plaćati po pola. Ja sam prvih 5 noći spavao u hotelskoj sobi koja je koštala oko 20 evra po danu. To je dakle 100 evra za smeštaj u prvoj nedelji. Za depozite i mesečnu kiriju trebaće vam oko 1000evra. Mesec dana života u Šendženu ne može vas izaći ispod 400 evra i to da živite vrlo, vrlo, vrlo skromno, dakle samo hrana, piće, računi i prevoz. Neki od vas će na prevoz trošiti 10 evra nedeljno u zavisnosti gde radite a možda i više.Ja platu dobijam svakog 10-tog u mesecu za predhodni mesec. Ako počnete da radite recimo 2 marta prva plata vam je tek 10 aprila, imajte to u vidu. Ako ste došli na turističku vizu i morate da vadite biznis vize u Hong Kongu računajte da je i to trošak. U predhodnom postu sam napisao da su meni nudili šestomesečnu M vizu za 1000 evra.Ja sam dolazio sam i poneo sam 3000$ sa sobom. E sad nešto VRLO važno. Kurs evra u Kini je katastrofa i svima toplo preporučujem da ih ovamo ne nose. Ja kad sam se spremao na put bio je oko 7.8 rmb. Kad sam stigao bio je 7.35. Danas je 6.98 Dakle pada kao cigla, ali sa druge strane i plata vam raste u odnosu na evro. Dakle nosite dolare jer je oscilacija znatno manja, trenutno je oko 6.15. Ako već nosite dolare OBAVEZNO obratite pažnju na novčanice koje nosite. Ovde ne prihvataju "stare" novčanice, tj one sa malim slikama predsednika. Takođe moraju biti u svršenom stanju, nećete verovati koje su cepidlake oko toga. Zagledaju novčanicu od 10$ kao da je od 1000$. Ja trenutno imam oko 400$ u novčanicama koje u Kini ne mogu zameniti.Više nas koji smo u Kini će u februaru biti u Srbiji. Konkretno ja od 3 feb. do 25.feb kad mi je povratani let preko Moskve. Ako neko planira u tom periodu da ide do ambasade ili planira da putuje za Kinu tog datuma možemo se dogovoriti da se nađemo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2015 E sad nešto VRLO važno. Kurs evra u Kini je katastrofa i svima toplo preporučujem da ih ovamo ne nose. Sad se kod nas menja u menjacnicama njihova valuta, mozda je bolje ko krece odmah juane ovde da kupi. (to samo zapazam, ne znam zapravo da li bi se vise isplatilo) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2015 Teoretski: http://www.srbijadanas.com/clanak/ima-li-juana-u-srpskim-menjacnicama-12-01-2015No dobro, to je bio prvi dan trgovanja, možda se stanje popravi... ako vi iz Kine donesete malo više juana kad budete svraćali kući Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 Pozdrav svima. Iscitala sam sve na forumu i pronasla puno informacija.Snasla sam se za nekih 2000 e i zajedno sa jednim prijateljem uputili bi se put Kine sredinom februara. Ako ima jos neko da se sprema da krene neka se javi ili ako ima neka informacija koja bi mi koristila molim vas pisite mi. Nedo mi se vracamo za Kinu krajem februara, jos ne znam tacan datum... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 Evo da odgovorim na nekoliko pitanja koja su mi ovde postavljena. Meni su za radnu vizu tražili:1.Passport2.Education diplomas3. Letter of good behaviour (Verovatno potvrda da nisi osuđivan iz Srbije. Mada mom bivšem kolegi koji je dve godine radio na radnoj vizi, kada je drugi put podnosio zahtev tražili su pismo o dobrom vladanju od njegovog predhodnog poslodavca. Ne znam na šta je mislila pod letter of good behaviour).4.Contract with your landlord5. Letter form your house management company that confirm you live there6. Two photos7.Bodycheck form the hospital8. Tefl certificateNa ovu listu treba dodati i neki sertifikat koji izdaje biro za strance i koji je u Shenzhenu (ako nisi nativac) nemoguce dobiti!To je ujedno i najbitniji dokument za izdavanje radne vize, a mi sa Balkanskim pasosima (cak i pasosima EU) mozemo samo da sanjamo o radnoj vizi u Shz... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2015 Da li ima nekog ko planira da zapali u Kinu, krajem februara, ali ne u Šendžen, nego bilo gde drugde? Ne znam čemu tolika pomama za Šendženom ako je toliki problem za vizu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2015 Zato sto se tu mogu naci dobre plate. A i klima je skroz ok.A mozda i ima onog: kud svi tu i mali Mujo Ja imam pregovore za druge gradove, samo cekam da neko od njih ispuni glavni uslov (Z vizu) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2015 Evo ja planiram negde krajem februara, početkom marta da idem u Kinu. Bio sam pre godinu dana u Shenzhenu i što se mene tiče, najjača strana Shenzhena je to što je blizu Hong Konga. Drugo mi je gore dole isto ko i u drugim većim kineskim gradovima. Ja sam isto ko i ostali ovde, u pregovorima oko te Z vize, pa videćemo šta će biti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31, 2015 Ija nešto nisam baš za senzen. Vaznije mi je da sve sa vizom bude ok. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2015 Zdravo svima!Izvinite na moj losh srpski, pokushachu da napishem sve koliko bolje mogu Ovako, zelim da spodelim iskustvo za vadenje vize u Maleziji. Ja radim u kindergarten u Tangxia to je na 1 saat od Shenzhena. Vizu sam platio i izvadio sam. Crni984 kaze da je ovo sad za sad rekla kazala, ali ja sam probao i uspeo da izvadim godishnu biznis vizu ( koja ustvari moze da se koristi 15 meseci). Inache samo vizu sam platio 8500 RMB,avionska karta do Kuala Lumpur 1500 RMB, troshkovi za smeshtaj oko 400 RBM ( morate da budete u Kuala Lumpur 5 radni dana ) plus sitnish za hrane, kafu i tako dalje. WeChat ID od agencie je tracyshao312. Inache pre mesec dana fejk agencija iz Chengdu mi je uzela novac i nije mi sredila vizu tako da pazite. Inache sam super zadovoljan od agenciju koja je meni sredila vizu, tako da preporucujem je i vama ukoliko planirate da vadite godishnu biznis vizu. Obecao sam Tracy da cu da preporucim njihovu agenciju i eve pishem ovde, Josh jednom izvinite ali ja sam iz Makedonie tako da ako neko ima vishe pitanja pishite ovde ili dodite me na WeChatu ( AlexClare89 ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2015 (edited) Zdravo svima!Izvinite na moj losh srpski, pokushachu da napishem sve koliko bolje mogu Ovako, zelim da spodelim iskustvo za vadenje vize u Maleziji. Ja radim u kindergarten u Tangxia to je na 1 saat od Shenzhena. Vizu sam platio i izvadio sam. Crni984 kaze da je ovo sad za sad rekla kazala, ali ja sam probao i uspeo da izvadim godishnu biznis vizu ( koja ustvari moze da se koristi 15 meseci). Inache samo vizu sam platio 8500 RMB,avionska karta do Kuala Lumpur 1500 RMB, troshkovi za smeshtaj oko 400 RBM ( morate da budete u Kuala Lumpur 5 radni dana ) plus sitnish za hrane, kafu i tako dalje. WeChat ID od agencie je tracyshao312. Inache pre mesec dana fejk agencija iz Chengdu mi je uzela novac i nije mi sredila vizu tako da pazite. Inache sam super zadovoljan od agenciju koja je meni sredila vizu, tako da preporucujem je i vama ukoliko planirate da vadite godishnu biznis vizu. Obecao sam Tracy da cu da preporucim njihovu agenciju i eve pishem ovde, Josh jednom izvinite ali ja sam iz Makedonie tako da ako neko ima vishe pitanja pishite ovde ili dodite me na WeChatu ( AlexClare89 )Hvala ti Alex na tome što si podelio ove informacije. Kao što i sam verovatno znaš tema o vađenju vize u Maleziji je prilično vruća u Šendženu jer mnogi to vide kao jedinu alternativu Hong Kongu. Od silne priče o toj vizi evo dosada nisam čuo da je od naših neko zapravo to i uradio, tako hvala još jednom na podeljenoj informaciji. Imam samo još jedno pitanje za tebe. Gde si izvadio vizu za Maleziju (predpostavljam Hong Kong) i koliko si čekao na nju? Edited February 3, 2015 by Crni984 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2015 Evo da ja odgovorim, državljanima Makedonije nije potrebna viza za Maleziju, tako da najverovatnije nije Alex ni vadio.Je l' ima neko informaciju da li se može biznis viza za Kinu izvaditi u Mongoliji?! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2015 Tacno, viza za maleziju mi nije bila potrebna. Inache ponavljam josh jednom, fejk agencija iz Chengdua mi je ukrala 7000 RMB tako da pazite se stvarno. Tracy mi je sve sredila tako da ako planirate da vadite biznis vizu slobodno obratite se njoj. Inache ako me nemozete dodati na WeChatu probajte na skype (Karaniku89) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2015 Zasto 8500 RMB preko Tracy kad preko Sino Reach-a je 7500 RMB za istu tu godisnju vizu u Maleziji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2015 Procitao sam sve stranice i sve mi je jasno al moram nesto da pitam...koliko vidim otici u Kinu na ovaj nacin je postalo gotovo nemoguce zbog viza?Tj moguce ali treba mnogo cimanja oko viza tamo i ne isplati se...Imam 3000e spreman sam da idem,ali bih ostao tamo "legalno"bar 2-3god a da ne ostanem bez kinte ili da se svaki mesec cimam oko viza...znaci ova prica pada u vodu ne vredi pokusavati vise? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2015 Dali neko zna nesto vise o ovome? http://www.gototeach.op.rs Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2015 (edited) https://chinascampatrol.wordpress.com/http://www.chinascambusters.com/http://www.chinaforeignteachersunion.org/2012/12/china-foreign-teachers-union-posts-esl.htmlhttps://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=88874itd... da ne pisem mnogo citajte sami, registrovao sam se ovde samo iz razloga da vam skrenem paznju da u kini, medju milijardama ljudi nema lakog zaradjenog leba! (video link na FB pa bio radoznao da vidim sta pise)prava diploma i 2god radnog iskustva -> prava radna Z viza -> pravi ugovori to su JEDINI PRAVNI ZAHTEVI po zakonu ako imate pasos, 21 god i niste osudjivani!!!! i zdravu jetru, ne znam zasto ali to im je najbitnije na med. pregledu za radnu vizu. I znate engleski jel...Tacnije:1. Bachelor degree from any accredited university2. Minimum of 21 years of age3. Two years prior work experience4. Fluency in the English language5. Police certificate confirming no criminal record6. A valid passport and work visa (Z visa)"i to je to!NE MORA da si nativ eng speaker, cak ni tofl, tesol cert!!ugovor citajte pre nego sto potpisete da ne bi bilo posle plakanja tipa gde mi je plata... prica sa native speakers je samo ta da vise para donose agentima, citaj bolje se prodaju. Ti koji vam ne traze ni da vide diplome tih se najvise pazite jer vec imaju ugovoren posao vi im dodjete kao kec na desetku. Uz prave papire, vizu i ugovor naravno da placate porez NRKini a uplacujete i penziono na koje imate pravo ali tek posle 15 godina... i tako dalje, ako se setim jos necega relevantnog editovacu ovaj post.ukratko, svako raspitivanje, probanje, verovanje na prazno a da ne znas sta tacno pitas, radis je porcija na tanjiru za lokalne lesinare (agente) a posto je tamo korupcija normalna naravno da panduri znaju za te poslove i naravno da svi zaradjuju na zbunjenim strancima, zamisli zlatna koka pa jos dosla u tvoje dvoriste, taj mindset...kako to sve znam?recimo da sam ziveo i radio jako jako dugo u zhongguo... mnogo ima da se nauci, u svakom slucaju kina je izuzetno veliko iskustvo za koju je sada, ako mene pitate kasno, zagadjenje je uzelo velikog maha a bolje da ne znate kako kineska bolnica izgleda iznutra... Dok je Tajvan vec izuzetno kul!!Srecno i man zou!! Edited February 10, 2015 by T1000 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2015 Zasto 8500 RMB preko Tracy kad preko Sino Reach-a je 7500 RMB za istu tu godisnju vizu u Maleziji.Vidi, ja sam vizu izvadio preko Tracy, i sam ukratko sve isprichao svima kako je to proshlo Isto sam pomenuo da sam vec jednom opljackan od fejk agencie iz Chengdua. Tako da od sada na dalje radichu samo sa Tracy, poshto znam da je reliable ... Ako mislish da ta druga agencija pruza bolji uslovi i cenu slobodno se njoj obrati. Ja sam samo dao primer agencie koja je meni sredila vizu i znam da su 100% sigurni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 20, 2015 Da li je moguće preskočiti medical ako ste dobili Z vizu na mesec dana. Interesuje me Liaoning province (Dalian).Da li je medical potreban za M vizu? HVALA! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2015 Sprema li se neko uskoro put Kine? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2015 Naravno da se sprema . Ja planiram pocetkom aprila da zapalim, pa kako bude.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites