Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Dala mi je primer jednog svog drugara crnca koji se svađao sa tim nekim bitangama u svojoj školi (to ako vam srede radnu vizu ne znače da su automatski anđeli i predivni ljudi, ima i puno kukolja koji tu vidi idealnu šansu da krene sa eksploatacijom), naravno, on je bio u pravu (barem tako ona kaže :), ali svejedno, odigrali su ''mnogo moralno'' i ocrnili su ga, pa je kasnije imao silnih problema da nađe školu. Koliko je sve to tačno, samo ona zna, ali definitivno ne verujem da je lagala.

Meni je najjace sto su ti teacheri sindikalci ocrnili crnca  lol:: 

Bas su zli! 

Nou, nou, nou! :) Nisu ga ofirali kolege (nisam čuo da kolege stranci ofiraju jedni druge do sada btw), već te bitange vlasnici škole i ostale glavešine. Stavili ga na crnu listu jer nije hteo da bude ''poslušno oruđe koje govori''! :D I naravno, sve pozitiva sa njim do kraja ugovora, smajliji itd... A kad došao crni brat u drugi grad, imao šta da vidi. :)

Pretpostavljam da je bilo negde ali ako neko moze da mi kaze kada pocinje skolska godina u Kini tacno, i koliko varira izmedju skola, zabavista itd...? Hvala

Imaš praktično tri sezone: I semestar (septembar - februar), zatim Kineska NG, onda II semestar (mart-jun), onda pauza između (jul-avgust) koja je za vrlo mali broj škola i vrtića pauza, a za preko 90% njih radno. Nema na šta. ;)

Izvesna ''Nancy'' iz ''Sino Education'' (mada mi je poslala šablon ugovora na ime kompanije ''Sino start'') je izgleda prevarant. Poslao sam joj sken prednje strane pasoša i dokumente o radnom iskustvu. I ne javlja se više, iako je pozivam preko Skajpa i postavljam neka dodatna pitanja. 

Nije Nancy prevarant... nego svi ti agentčići mahom. ;) Kontaktira sa stotinom potencijalnih i onda kad nađe nekoga, samo te odj---. To je u njihovoj ''business kulturi'', gubljenje face prema svojima je tragedija, a strance mogu da zavrću. Tako da opušteno, bez sekiracije, nego u akciju i novo cimanje sa drugim etalonom agenata. ;)

Javice se ta Nancy za dva meseca sa pitanjem: "Kako si"? :) slazem se sa Tales-om :)

Haha, taj rad Vanja! :D Pa će da bude: imam odličnu ponudu za tebe, provincija Xiangjaozhuoshangzheng, a negde kod Gornjeg Katmandua, 5.000 bez smeštaja i vize, grad je mnogo dobar i tako ti bullshitovi! :D

Najjači oglas koji sam video kod nekog agenta na Skype-u je bio nešto tipa: ponuda u Gansu provinciji, tražimo učitelja iz Nigerije, da bude žensko, plata 5.000rmb mesečno!  lol::  lol::  lol::

A najjaču ''ponudu'' koju sam ja lično dobio je bila juče, odem do neke škole da se prozezam, interview (zapravo mi i ne treba dodatni posao) sa kineskom učiteljicom koja pita (naravno) nebulozna pitanja tipa: Kad ćeš da praviš decu i što si rešio da budeš učitelj a ne biznismen. I tako ostalo da uveče daju odgovor, da bi on zaista stigao: ajde da te testiramo (iako sam im dao demo čas online, CV, sertifikate, TEFLOVE, TESOLOVE, bogove, čuda muda, pisma preporuke...) sutra uveče, dođeš, imaćeš 40 min čas, ako zadovoljiš, platićemo ti 100 juana, ako ne, onda nećemo ništa da ti platimo.  lol:: Ova priča je bila za one koji preozbiljno shvataju teaching u Kini, dovoljno ste pametni da zaključite da je njima najbitnije da ste belac, spreman na izrabljivanje i da dobijete 5k mesečno. :) Da mi je stvarno bila frka za poslom, verovatno bi ih napsovao, ovako sam nastavio da se sprdam sa njima. Tek ću ubuduće da idem na intervjue kad mi je dosadno. 

BTW, podsetih se, jedan Englez doveo dete kod mene u školu, pa mi danas priča kako i on uradio sličnu stvar, otišao u EF da se zevzeči, kao hteo bi da radi, levo-desno, da vidiš čuda, ponudili mu 7.500 mesečno i 900 za stan. Ponavljam - to je native da native-skiji ne može da bude, pravi pravcati Englez iz Londona, Del Boyev komšija.

Sprdnja se nastavlja...  :spot:

PS Ajde, šta ste se stisli, dajte i vi malo svojih iskustava da se smejemo, živopisna zemlja ova... :D

PREUZETO SA FB  ... ne skodi , a moze nekome i da koristi.... (inace ja ovo nisam pisao, nadam se da se autorka ne ljuti sto sam ovo postovao)... svaka cast za pisanije :)

https://www.facebook.com/groups/144674662369633/permalink/232435333593565/

Krenula sam da kuckam odgovor na Natalijino pitanje o osiguranju, ali se oduzilo, pa cu ipak da stavim kao poseban post.

Tema: BOLNICE I LECENJE U KINI (iz mog iskustva)

Jedna malo jaca prehlada, kasalj, temperatura (pogotovo ako si pusac sa istorijom astme i bronhitisa) uz posetu doktoru, lekove izadje oko 400rmb (50ak evra). To i nije nesto mnogo ako pogledas da za sat vremena predavanja mozes da dignes 200 juana (i vise).
Ovakva prehlada moze cesce da zahvati svakog ko ima malo problema sa plucima a zivi u mestu gde je velika vlaznost vazduha. Srecom, amoksicilin moze i u apoteci da se kupi (za sve nas koji volimo na svoju ruku da eksperimentisemo).
Ako vas pak, us**e neki kamen u bubregu i probudite se vristeci od bolova u pola noci, A) taxi ne verujem da cete naci jer kinezi lezu s kokoskama, B) moze da bude da niko u nocnoj smeni ne govori engleski i da ste osudjeni na to da vam se decko i sestrica sporazumevaju preko mobilnog (jer vi, jel'te ne mozete ni da ga drzite u ruci). Nakon ultrazvuka i bockanja od strane doktora, kese lekova, kutijica i kesica i dve injekcije koje ce da vas vrate u zivot i fino uspavaju, gledate na laksi novcanik od oko 700 juana. Moglo je i gore.
Dermatolog je poprilicno efikasan u celoj prici. Sami zakljucite koji vam lekar treba (ne zato sto ste prepametni, vec zato sto cete ustedeti sat i po vremena malcenja) i odete do dermatologa, da vam vidi neku blesavu koznu infekciju, gljivicnu, bakterijsku (isti klinac posto vam je bitno da sto pre ozdravite i nastavite da radite k'o manijak
smile emoticon
). Kremice, losioni i trodnevna terapija laserom vas izadju oko 270 juana i mozete kuci. Ispostavlja se da je kremica bila Canesten.

Ovo pisem za Shenzhen, posto nisam obilazila bolnice u drugim gradovima.
grin emoticon

Postoji ovde i Hong Kong bolnica u kojoj navodno govore i engleski (mada sam cula i negativne odgovore) i koja je skuplja od drzavnih, no tamo jos nisam bila. Cula sam da je jedan tip lezao tamo 30 dana i da se olaksao za 8000juana, ali je to i bilo nesto gadno.
Za 911 varijantu kada vas pokupe ambulantna kola, prijatelj je platio 2000 rmb.
U sustini i bez osiguranja (ako volite da pisate uz vetar i izazivate sudbinu
smile emoticon
) nije nesto skupo lecenje, pogotovo ako svaki mesec stekate neku lovu. Problem je sto tu lovu trebate da imate kod sebe u novcaniku, u slucaju nesrece, ali tu onda dolaze i faktori rizika kao sto je pljacka itd.
Najbolje bi bilo da imate nekoga kome verujete i ko bi ustao u pola noci da ide sa vama u obilazak bolnice, jer sve funkcionise po sledecem principu: udjes, kazes kog lekara hoces, posalju te na salter da platis. Odes do lekara, lekar ispise npr. vadjenje krvi, posalje te na salter da platis. Odes da izvadis krv, traze potvrdu da si platio. Izvadis krv, odes do lekara, on ti ispise lekove, ali te posalje opet na salter da platis. Bolnica ima hajde da kazemo 5 spratova. Blagajna je na prizemlju
grin emoticon
A vi ste bolesni.
grin emoticon

Toliko od mene...

Edited by Pavle78

S obzirom da od Nancy nema ni traga ni glasa, poslao sam CV na adresu agencije Go to teach iz Beograda (www.gototeach.op.rs). Posle samo dan, javila mi se ženska osoba koja se trenutno nalazi u VB, ali radi za kompaniju za ljudske resurse u Šangaju. Obavili smo intervju i sada čekam na njen odgovor sa ponudama. Od same agencije i njenih predstavnika nisam za sada dobio nikakvu povratnu informaciju. Moguće je da je ova osoba njihov agent.

ljudi, pozdrav! ja sam zivela i radila u Kini neke 4 godine, a sad sam u Srbiji. Recite, kako se snalazite za vize?

Pozdrav, ljudi, nedavno sam otkrio opciju odlaska i potrebe Kine za profesorima engleskog tj predavacima. Ja sam dipl. prof engleskog i zeleo bih da odem, povezao sam se nekim nasim likom koji u Pekingu radi kao teacher i ujedno saradjuje sa agencijama, snimio sam demo snimak i intro i agencija mu je rekla da demo nije dovoljno dobar ( nije lako navatati gomilu klinaca i snimati ih dok se vi glupirate i zabavljate ih, s obzirom da ne radim u skoli ) i da mi ne mogu garantovati zaposlenje. Moze, neki savet oko demo snimka, gde ste ga snimali, kad ste dosli tu ili iz Srbije pa slali, ili je velika vecina vas samo zapucala tamo i isla od skole do skole? Svaki savet znaci, procitao sam sve stranice i shvato da ste uglavnom llicno trazili. Hvala unapred.

Imam jedno malo pitanje :-) Da li je neko od ljudi koji su pisali i pišu na forumu u Šangaju? 

@Banndzy, pokusaj opet, vazno je da ti taj demo snimak (demostrancija tvog casa) bude zanimljiv i da klinci nesto usput nauce kroz igru i radost - drugim recima: samo zezanje :)
I ako ti opet ne garantuju posao, nadji drugu agenciju, sto bas mora Peking? :)
@BranislavO. Kao sto je mene covek nasao na forumu i dodao tako ti nadji njega i dodaj. Skini aplikaciju za android: Wechat
Ostale informacije su ti u inboxu.

Pozdrav raja :spot:

Nedavno sam dobila poziv od vlasnika jednog supermarketa u Pekingu (Zicheng Region) koji mi je ponudio poziciju shop assistent-a...

Naravno pregovori i dogovori su tek poceli, ali bi voljela kada bi podijelili samnom svoje misljenje.

Da li je sigurno otici tamo??

Milion nekih pitanja u glavi, a ide mi se iz ove Bosne podhitno :happyyy:

Help! :mah:

Edited by Sarajka28

hvala ti puno ThirstyTraveler... Istina je da je prilicno ocigledna prevara ali obzirom da nisam upoznata sa procedurama nikako moram pitati ::crazy:

Hvala jos jednom :mah:

Pozdrav za ekipu iz Kine!

E ovako, ja sa dobio posao u Shanghaj-u, Happy Goal Kids skolica, uslovi su dobri, ali dajte ljudi mi recite koji je to haos sa vizama tamo, ima li nekog resenja na vidiku? Ne isplati mi se da dolazim na 2 meseca :( 

Trebalo bi da stignem za 2-3 nedelje, naravno na turisticku prvo, i pocinjem da radim, mene brine sta cu kad je produzim jednom pa onda posle? Kako vi opstajete gore? Da jurim studensku, radnu? Dal ako se plati moze sve da se zavrsi ili i ne bas?

Svaka pomoc je dobro dosla, i neki info mozda o skoli, deluju mi dobro, nista prljavo nisam iskopao...

Hvala

@ Dzonka

Hm, dali ti posao ali ne i vizu :D Nije fora bas. Ako firma nije u mogucnosti da ti zavrsi vizu, najjeftinija procedura je sledeca: Budes mesec dana na pr u kini, zatim odes u Hong Kong, uzmes novu turisticku vizu, na pr 2x 30 dana. Nakon 30 dana mozes opet da odes do hong kong-a, ili odmah nakon da ides u Maleziju, Kuala Lumpur. Tamo se preko agencije moze izvaditi biznis viza na godinu dana, tj u praksi izadje godinu ipo dana. Uslov za vizu u kuala lumopuru je da na pasosu vec postoje 4 pecata za ulazak izlazak iz kine (zato se i ide u hong kong. 

Cela ta zavrzlama izadje oko 2200e i to je najjeftija opcija. Druga skuplja opcija je: plati se agenciji 2180e, oni posalju papire za srbiju, ti odes u srbiju, sacekas mesec dana da stignu svi papiri, izvadis biznis vizu u ambasadi.

Ovo sve sto sam napisao suludo zvuci, ali je tako. Da li ce tako biti i dalje, ko zna, menjaju kinezi propise non stop. Ja sam isao po ovoj prvoj opciji, isao 2 puta u hong kong, proveo 8 dana u maleziji i evo me sad u shangaju sa vizom na god. ipo dana :)

@ Dzonka

Hm, dali ti posao ali ne i vizu :D Nije fora bas. Ako firma nije u mogucnosti da ti zavrsi vizu, najjeftinija procedura je sledeca: Budes mesec dana na pr u kini, zatim odes u Hong Kong, uzmes novu turisticku vizu, na pr 2x 30 dana. Nakon 30 dana mozes opet da odes do hong kong-a, ili odmah nakon da ides u Maleziju, Kuala Lumpur. Tamo se preko agencije moze izvaditi biznis viza na godinu dana, tj u praksi izadje godinu ipo dana. Uslov za vizu u kuala lumopuru je da na pasosu vec postoje 4 pecata za ulazak izlazak iz kine (zato se i ide u hong kong. 

Cela ta zavrzlama izadje oko 2200e i to je najjeftija opcija. Druga skuplja opcija je: plati se agenciji 2180e, oni posalju papire za srbiju, ti odes u srbiju, sacekas mesec dana da stignu svi papiri, izvadis biznis vizu u ambasadi.

Ovo sve sto sam napisao suludo zvuci, ali je tako. Da li ce tako biti i dalje, ko zna, menjaju kinezi propise non stop. Ja sam isao po ovoj prvoj opciji, isao 2 puta u hong kong, proveo 8 dana u maleziji i evo me sad u shangaju sa vizom na god. ipo dana :)

Hvala na informacijama! A gde se u Maleziji vadi? Ima vise agencija ili samo odredjena?

Edited by Playa

o.t.

Ne zaboravite da ako imate srpski/crnogorski i ... pasoš morate imati vizu za odlazak u Maleziju.

Viza za Maleziju se vadi u roku od 3 dana (odavde iz Shanghaja) sve sto je potrebno je 170 juana, fotografija, pasos, rezervacija hotela, avionske karte. Inace, kontakt sa agencijom se odvija putem wechat-a (sasvim normalna stvar u kini) a oni vec upucuju na detalje. 

Viza za Maleziju se vadi u roku od 3 dana (odavde iz Shanghaja) sve sto je potrebno je 170 juana, fotografija, pasos, rezervacija hotela, avionske karte. Inace, kontakt sa agencijom se odvija putem wechat-a (sasvim normalna stvar u kini) a oni vec upucuju na detalje. 

Kintec je barapčina stara, ali verujte mu na reč. Pleni po Šangaju, video ga ja.

Takođe vam može dati dobar info gde da se obločete u Lumpuru za male novce. Legenda kaže da je jednom prilikom sedeo do kasno u noć sa vorlokom i razgovarao na temu fuzije. Tru stori

Jel moze neko da mi pomogne oko ovih mojih nedoumica  :smile: Nasao sam posao preko interneta, ali jos uvek mi nisu poslali nikakav ugovor (rekli su da cu da potpisem ugovor kad dodjem tamo). i sad se malo plasim da se ne ispalim, da odem tamo a oni se prave ludi. Da li su vama slali neke ugovore? kako mogu sebe da obezbedim da me ne ispale?  :-\  :-\

Takodje, sad treba  da apliciram za turisticku vizu ovde u bgu. imam problem jer treba da se prilozi povratna karta, a ja bih da kupim samo u jednom smeru jer ne znam koliko cu da ostanem u kini da radim. a ne bacaju mi se pare  na povratnu kartu  : 
Hvala vam :)

Jel moze neko da mi pomogne oko ovih mojih nedoumica  :smile: Nasao sam posao preko interneta, ali jos uvek mi nisu poslali nikakav ugovor (rekli su da cu da potpisem ugovor kad dodjem tamo). i sad se malo plasim da se ne ispalim, da odem tamo a oni se prave ludi. Da li su vama slali neke ugovore? kako mogu sebe da obezbedim da me ne ispale?  :-\  :-\

Takodje, sad treba  da apliciram za turisticku vizu ovde u bgu. imam problem jer treba da se prilozi povratna karta, a ja bih da kupim samo u jednom smeru jer ne znam koliko cu da ostanem u kini da radim. a ne bacaju mi se pare  na povratnu kartu  : 

Hvala vam :)

Procitaj na forumu teme vezane za Kinu, sve je vec objasnjeno... vise puta :D