Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

4 hours ago, Hélène said:

Pozdrav svima :) da li ko ima isustvo ili zna nesto o  agencijama - IEPP Association ( International Educators Professional Promotion Association)  i o IDEA International Education agency? Koliko su pouzdani ili nisu? Obavila sam kratak intervju sa njima, ali tek ce da slede pregovori.... pa bih bila zahvlana ako neko zna bilo sta, da napise ili da mi se javi porukom. Inace, na netu nisam nista mogla naci sem sajta prve agencije. http://professionaleducators.org/ 

Skroz ok firma. Sretno

Imam jos jedno pitanje, pa ko zna molim da odgovori. U mom gradu ima ogroman popust za polaganje TEFL sertifikata preko ovog sajta http://www.teflink.com/index.php izaslo bi me nekih 35e - The Master 140 Hour TEFL Course.... sto je brutalno jeftino.... s toga me interesuje da li sertifikat mora biti izdat od strane neke odredjene ustanove, ili je samo bitno da imas kakav god/ciji god :) ovo mi je zaista bitno, jer popust traje jos nekoliko dana, molim za savet da li da kupujem ili ne? :/ 

14 hours ago, lukovicsd said:

Hvala Branislave. I jos jedno pitanje. Kako je najbolje stici od Sangaja do Handzua, da li ima neko iskustva ?

Када завршите формалности на аеродрому Пудонг, идете на метро, линија 2. Станица се налази у оквиру самог терминала на аеродрому. Када уђете у метро, путујете до станице Shanghai Hongqiao (претпоследња станица линије, одакле и хватате воз за Хангџоу). Купујете карту до Хангџоуа за који из Шангаја свакодневно полази више десетина брзих возова. Тачне поласке возова можете видети овде: www.chinatrainguide.com (from: Shanghai Hongqiao, To: Hangzhou - Search). Разлика у ценама је разлика између прве и друге класе седишта.

Kako se prima novac tamo, da li na racun, ili ruke? I kakva je fora sa porezom, jel se placa porez kod nas, ako se tamo radi, na tu zaradu? Mislim ako se dobije Z viza, jasno je da ides da radis, imaju ti neki trag.

56 minutes ago, drtrepanator said:

Kako se prima novac tamo, da li na racun, ili ruke? I kakva je fora sa porezom, jel se placa porez kod nas, ako se tamo radi, na tu zaradu? Mislim ako se dobije Z viza, jasno je da ides da radis, imaju ti neki trag.

Ovisi od poslodavca do poslodavca. Obično škole to sve uplaćuju (ako uplaćuju)... Za porez naravno pitaj je li plaća pre ili after tax, to ti je najbitnije.

9 minutes ago, ElMix said:

Ovisi od poslodavca do poslodavca. Obično škole to sve uplaćuju (ako uplaćuju)... Za porez naravno pitaj je li plaća pre ili after tax, to ti je najbitnije.

Kapiram za njih da uplacuju, ali ovde kod nas, u Srbiji, kako to ide, npr u HRV( ako si odatle), da li kada dodjes u hrv moras da platis porez na zaradu koju si ostvario u kini?

4 hours ago, drtrepanator said:

Jel placa Djokovic porez u Srbiji na pare koje zaradi van? Jel placaju svi gastarbajteri porez u Srbiji na pare koje zarade van? E isto tako ces i ti da placas porez Srbiji. Pa nismo mi SAD pa da nas oporezuje drzava bez obzira gde radimo :)

Naravno da ne placas porez i u Srbiji, placas ga samo u Kini, jer dobijanjem residence permita ti postajes rezident NRK, i od plate ce da ti se redovno odbija porez (cini mi se da je neko stavio kako se racuna poreska osnovica u Kini, zavisi od visine plate s tim sto se ne oporezuje cela plata vec ima i neoporezovani deo)... uglavnom ne moras da brines o tome jer ce poslodavac da vodi racuna o svemu (naravno pod pretpostavkom da radis tamo legalno). A ako radis ilegalno, onaj deo plate koji ti poslodavac skine i kaze ti da je porez je najverovatnije reket da ih ne uznemiravaju policija i inspekcija :)

Da, makes sense, al ono Srbija je to, samo neke poreze izmisljaju, pa reko cisto da priupitam, nisam studirao prava :)

Hvala na odgovoru.

Edited by drtrepanator

Ekipa, da li je neko od vas otišao u Kinu preko NewLifeESL-a? newlifeesl .com - svaki savet / iskusvto su dobrodošli, jer svi znamo da ima svačega...

Hvala mnogo!

12 hours ago, MarkoToro said:

Ekipa, da li je neko od vas otišao u Kinu preko NewLifeESL-a? newlifeesl .com - svaki savet / iskusvto su dobrodošli, jer svi znamo da ima svačega...

Hvala mnogo!

Bezi od njih.

Imas par postova gore 2 firme koje je navela devojka ovde a da su vise nego ok. Ovo je provereno uzasna kompanija.

On 2/11/2016 at 10:25 PM, drtrepanator said:

Z viza omogucava dobijanje radne dozvole tj residency permit & foreign expert certificate dokumenata. To je proces koji traje 2-3 nedelje nakon dolaska u Kinu sa Z vizom. Tek kada to zavrsite onda ste ovde potpuno integrisani u normalan i legalan sistem rada za kineske kompanije nebitno sta vam je posao. 

Da ponovim za novajlije - Z viza nije radna dozvola.

Porez placate procentualno zavisno od grada i provincije ali savetujem da obracun plate tj sustinsku razliku bruto i neto pogledate na linku:http://www.sjgrand.cn/individual-income-tax-calculator

Socijalno obicno poslodavac na uplacuje posto u tier 1 gradovima postoje odlicne opcije sa privatnim osiguravajucim kompanijama pa kako kome odgovara. Inace imate pravo na povracaj dela razlike izmedju bruto i neto plate kada vam kompanija ne daje housing allowance vec samo celokupnu platu izjedna. Tada donesete zvanicni racun za zakup stana (fapiao) te ce vam firma refundirati deo novca. Ovo je praksa u Shenzhenu, kao i mnogo toga dosta se razlikuje od grada do grada a o provincijama je suvisno i pricati.

1 hour ago, Andretti said:

Bezi od njih.

Imas par postova gore 2 firme koje je navela devojka ovde a da su vise nego ok. Ovo je provereno uzasna kompanija.

Andretti, hvala burazerE! :D Morao sam pitati, jer ''nude'' Z vizu, platu 8-20k RMB, plus accomodadtion allowance i kartu. Dobro je imati vas ovde. 

Svako dobro!

21 hours ago, lukovicsd said:

Da li je bolje kupiti juane u Srbiji ili menjati dolare u Kini ?

Promeniti dolare u Kini

Pisao sam vec da treba da idem krajem meseca u Chonqking da treniram decu fudbal u osnovnoj skoli.
Dopisujem se sa tom agencijom vec mesec dana i sve me vise nerviraju. Prosle nedelje nisu radili zbog praznika i sad kad smo se culi napisu mi izmedju ostalog ovo "We will obtain the working permit this week, but the letter of working invitation will have to wait until next week.However, we are hoping to have you here before this 28th., and conceiving the idea to have you apply for tourist visa first,then after all the papers have been ready, you can go to Hong Kong and get the working visa." Da li da forsiram da mi srede radnu vizu ili je ok i na ovaj nacin sto oni kazu? Milsim zasto bih isao na turisticku pa da se onda cimam i vadim radnu, kad verovatno mogu to sve sad da zavrsim? Kao da ih mrzi ili tako neki fazon.
Sta mi predlazete?

Navodno sam cuo da radnu vizu od pocetka ove godine mogu dobiti samo nativi ili non nativi koji su zavrsili fax u native zemlji. Ali kao da vremenom popuste, jer nema dovoljno nativa, posto se oni krace zadrzavaju.. ima li neko kakav info povodom ovoga?

5 hours ago, Casual 1989 said:

Pisao sam vec da treba da idem krajem meseca u Chonqking da treniram decu fudbal u osnovnoj skoli.
Dopisujem se sa tom agencijom vec mesec dana i sve me vise nerviraju. Prosle nedelje nisu radili zbog praznika i sad kad smo se culi napisu mi izmedju ostalog ovo "We will obtain the working permit this week, but the letter of working invitation will have to wait until next week.However, we are hoping to have you here before this 28th., and conceiving the idea to have you apply for tourist visa first,then after all the papers have been ready, you can go to Hong Kong and get the working visa." Da li da forsiram da mi srede radnu vizu ili je ok i na ovaj nacin sto oni kazu? Milsim zasto bih isao na turisticku pa da se onda cimam i vadim radnu, kad verovatno mogu to sve sad da zavrsim? Kao da ih mrzi ili tako neki fazon.
Sta mi predlazete?

Moj savet ti je da ne krećeš za Kinu bez radne vize, samo kaži da dolaziš čim ti pošalju sva neophodna dokumenta... jer realno, šta ćeš ako, ne daj bože, odeš tamo sa turističkom, i shvatiš da ne mogu da ti srede z vizu... veliki je to rizik, lepo im objasni da ne želiš da rizikuješ, da cela avantura odlaska u Kinu mnogo košta, i da što ti pre pošalju papirologiju pre ćeš da odeš (slaži ih i da se kod nas čeka na turističku vizu po 10ak dana, da možeš da sačekaš papire za radnu, da radna viza može da se dobije po ubrzanoj proceduri kad imaš svu dokumentaciju, nešto u tom fazonu)... Ja bih tako uradio, e sad na tebi je da odlučiš....

4 hours ago, drtrepanator said:

Navodno sam cuo da radnu vizu od pocetka ove godine mogu dobiti samo nativi ili non nativi koji su zavrsili fax u native zemlji. Ali kao da vremenom popuste, jer nema dovoljno nativa, posto se oni krace zadrzavaju.. ima li neko kakav info povodom ovoga?

Oduvek je bila takva situacija, uvek su native speakers bili u prednosti, a nama su preostajali prezagađeni Peking i tier 2/tier 3 gradovi... generalno u severnim provincijama i u unutrašnjosti je lakše za nas non native da dobijemo radnu vizu, dok su tier 1 gradovi, gradovi na obali i bogata južna Kina uglavnom rezervisani za Amere i ostale sa odgovarajućim pasošem.

Ne znam sta da radim u nedoumici sam, imam mesec dana probnog tako da ih kontam sto bi mi zavrsavali radnu kad me mozda ne zadrze posle mesec dana? A opet ako me ne zadrze uzalud mi sve. Hvala na savetu, aj nek se jos neko ukljuci svacije misljenje mi je dobrodoslo.

Pozdrav svima,

Zamolila bih za savet  sve vas koji ste vec u Kini i imate iskustvo sa vizama i dozvolama. Dobila sam posao teacher-a. Idem sa turistickom vizom, koja mi vazi mesec dana. Skola se nudi da mi zavrsi M vizu. Nikada nisu radila sa nekim iz Srbije. Skola je mestu u Suzho, 80km od Sangaja. Zamolili su me da se raspitam sta je potrebno od dokumentata da bi mi nabavili M vizu kada stignem u Kinu. Molim za savet, ako neko zna. Hvala unapred.

Casual 1989,
Ja sam trenutno u Chongqing-u, kako se zovu ti za koje bi radio i u kojoj regiji su?
Što se tiče vize, verovatno im treba hitno nastavnik od 28. pa su u fazonu da dođeš ovamo kako god do tog roka, a najlakše je sa tom turištičkom vizom. Ne verujem da bi te ispalili za posao, osimu u slučaju da imaš dve leve noge i baaaš nemaš pojma ništa o fudbal-u.:rolleyes:::crazy: 
Ali ipak, pre nego što dođeš, najbolje je da ih dobro ispitaš za sve što ti nije jasno (da li uopšte oni kao institucija mogu da ti srede radnu vizu) 
Kažeš im lepo svoja (realna) očekivanja i uslove , pa ako ti i dalje deluje da nešto  vrdaju i da nešto ne štima i smrducka, poslušaj svoju intucijiju..
Nisu jedini, biće još prilika..:wink:
U svakom slučaju, srećno! 

2 hours ago, HelloKitty said:

Pozdrav svima,

Zamolila bih za savet  sve vas koji ste vec u Kini i imate iskustvo sa vizama i dozvolama. Dobila sam posao teacher-a. Idem sa turistickom vizom, koja mi vazi mesec dana. Skola se nudi da mi zavrsi M vizu. Nikada nisu radila sa nekim iz Srbije. Skola je mestu u Suzho, 80km od Sangaja. Zamolili su me da se raspitam sta je potrebno od dokumentata da bi mi nabavili M vizu kada stignem u Kinu. Molim za savet, ako neko zna. Hvala unapred.

M vizu u Kini ce ti oni malo teze zavrsiti, naprosto su za taj posao uvek angazovani agenti. Ogradjujem se da je moje iskustvo vezano samo za Shenzhen i Guangdong provinciju.

Ako imas wechat posalji mi na pm da ti posaljem kontakte. 

9 hours ago, HelloKitty said:

Pozdrav svima,

nadam se samo da si upoznata sa pravnim konsekvencama rada na turistickoj ili poslovnoj vizi, da kad ti naleti inspekcija na radno mesto i ti im pokazes pasos sa m vizom da mozes samo da se spakujes, platis kaznu, o svom trosku se vratis kuci i molis boga da ti ne lupe ban na 5 godina. 

a tvog poslodavca da izvines zabole, platice 10.000 juana kaznu i nacice drugog kao sto je nasao i tebe.

Zdravo, hvala na odogovoru. Svaki kontakt bi mi dobrodosao da se naoruzam. :) Nemam wechat, jos uvek sam u Srbiji. Mogu li nekako da te kontaktiram preko mejla?

7 hours ago, dule85 said:

nadam se samo da si upoznata sa pravnim konsekvencama rada na turistickoj ili poslovnoj vizi, da kad ti naleti inspekcija na radno mesto i ti im pokazes pasos sa m vizom da mozes samo da se spakujes, platis kaznu, o svom trosku se vratis kuci i molis boga da ti ne lupe ban na 5 godina. 

a tvog poslodavca da izvines zabole, platice 10.000 juana kaznu i nacice drugog kao sto je nasao i tebe.

To nije tačno , pogotovu ne za manja mesta , ovo važi za Shanghai i Peking i Guanzhou ... Ma da ove u pekingu retko ko je na radnoj većina su na S studentskoj ,  druga stvar velika razlika je : turisticka i "poslovna" kako je ti zoveš , sa M vizom imaš pravo da ideš na mnogo više mesta i mnogo dalje npr. Gradilišta , Nalazista , Škole i Unirvezitete , budeš prisutan na časovima , budeš deo organizacije za razmenu kulture , držiš čas o kulturi svoje zemlje itd ... I radiš u kompaniji koja ti je obezbedila M vizu ( ili njihovim branšama ) zato se i izdaje   Viza na više od mesec dana jer si potreban njihovoj kompaniji da rade sa tobom i usavršavaju se , da skratim priču oni zovu milione stranaca na M vizu umesto radne jer ne planiraju da ti stranci ostanu ove zauvek već samo da prodju ostave znanje i vrate se kući . A ako ti druže imaš nekog ko je platio kaznu ili bio deportovan sa M vizom zamolio bih te da pošalješ kontakt jer u suprotnom samo širiš strah međju novim ljudima koji bi došli ovde kao što smo i ja i ti dolazili prvi put ,