Posted July 4, 2014 Predavanje engleskog u Aziji je nesto o čemu sam intenzivno razmišljao pre deset godina, čak smo ja i koleginica napravili neki polukonkretan plan da odemo u Vijetnam, ali je to, kao i mnoge druge stvari (Work&Travel npr.), nešto što ću odraditi u nekom od sledećih života. Što kaže Bart Simpson: "You're damned if you do, and you're damned if you don't".Da sam bar uradio to sve pa makar se i kajao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 5, 2014 ko je spreman da za mesec-dva spakuje kofere i krene ka Kini? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2014 Noel obicno kad nam dodje iz d... u glavu svi tako razmisljamo... ali tek kad prodje voz... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2014 ako nadjem soma jura ja sam spreman i za pola sata Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2014 Aman, ljudi! Od prodaje magle ovde ste napravili kvantnu fiziku!Ne treba diploma, sertifikat, uverenje, potvrda, dopis, potpis, uzorak mokraće... Njima u školi treba belac zbog marketinga kod naivnih roditelja. Imati dete u školi gde je belac tičer (made in USofA) stvar je MODE i prestiža. Nažalost. Oni će svakako roditeljima reći da ste iz Amerike ili eventualno Kanade.Da je skorojeviću vlasniku škole zaista stalo do kvalitetnog časa i da razmišlja o tome koliko će deca naučiti engleski jezik, za tičere bi primali i crnkinje/crnce. U drugim branšama crnkinje/crnci prolaza bez problema. Ja sam u preduzeću koje nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa tičingovanjem najnormalnije imao kolege crnkinje/crnce. Možda 1% škola hoće da zaposle crnkinje/crnce, ali plate su im manje nego belcima. Da se na razgovoru za posao pojave belkinja iz Bugarske i crnkinja/crnac iz Londona, u 99% slučajeva biće primljena belkinja iz Bugarske a ne neko kome je engleski maternji jezik!Dakle, ima tri uslova koja MORATE ispuniti:1-da ste belac2-da niste crnac3-da ste belacVokabular za čas: fadr, madr, vajt, amerika, mekdonalds, kfc... Ovo čak i ja znam!Prilikom intervjua za posao nabacite jues naglasak <==> i prolazite sigurno.Pripremite sebi neko normalno jues ime, jer ako vam ga oni nadenu zvaćete se Dik, Pusi ili (helo)Kiti.Na drugoj temi u vezi tičingovanja u Kini direktor je kulturno i iskreno objasnio proces održavanja časova <==>Ovde su se javili ljudi koji su završili fakultet, profesori su engleskog jezika, i imam utisak da su u dilemi da li će ih u Kini primiti za tičere... Vi ste i više nego prekvalifikovani za posao tičera u Kini! U normalnim državama za rad sa decom primaju se pedagozi. U Kini za ovu vrstu posla o kojoj se ovde govori to nije slučaj. Opušteno!Ima na ovom forumu tičera u Kini koji su prošli sito i rešeto, u više gradova i u nekoliko škola. Mogli bi roman napisati kako to sve tamo zapravo funkcioniše.a ja planiram da mi min plata bude 1.000 evrica za pocetak...8440.50 juana! Bez minimum 13000 rmb-a nemoj ni zdravo da im kažeš! Startuj ambiciozno! Ne brini, imaju skorojevići vlasnici škole solidnu lovu od prodaje muda za bubrege. Traži platu od 15000 juana, oni će ti reći "aaaa, tu mač, no mani!" (naravno, lažu) i onda se nađete taman negde na 13000 juana. Sistem je ko koga zajebe. Nažalost. Ako za početnu platu pristaneš na 1000 evra, ni veliki Milan Radonjić, sve i da se kompletno premažeš pavlakom i staviš burek na glavu, ne bi znao da ti kaže kada ćeš dobiti povećanje plate! Verovatno nikada! Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti!Nemojte mnogo lupati glavu! Karta u jednom smeru i pravac Kina, treba im belih tičera više nego pirinča jesti. Ima posla za sve! Juriiiiiiš! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2014 Aman, ljudi! Od prodaje magle ovde ste napravili kvantnu fiziku!Ne treba diploma, sertifikat, uverenje, potvrda, dopis, potpis, uzorak mokraće... Njima u školi treba belac zbog marketinga kod naivnih roditelja. Imati dete u školi gde je belac tičer (made in USofA) stvar je MODE i prestiža. Nažalost. Oni će svakako roditeljima reći da ste iz Amerike ili eventualno Kanade.Da je skorojeviću vlasniku škole zaista stalo do kvalitetnog časa i da razmišlja o tome koliko će deca naučiti engleski jezik, za tičere bi primali i crnkinje/crnce. U drugim branšama crnkinje/crnci prolaza bez problema. Ja sam u preduzeću koje nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa tičingovanjem najnormalnije imao kolege crnkinje/crnce. Možda 1% škola hoće da zaposle crnkinje/crnce, ali plate su im manje nego belcima. Da se na razgovoru za posao pojave belkinja iz Bugarske i crnkinja/crnac iz Londona, u 99% slučajeva biće primljena belkinja iz Bugarske a ne neko kome je engleski maternji jezik!Dakle, ima tri uslova koja MORATE ispuniti:1-da ste belac2-da niste crnac3-da ste belacVokabular za čas: fadr, madr, vajt, amerika, mekdonalds, kfc... Ovo čak i ja znam!Prilikom intervjua za posao nabacite jues naglasak <==> i prolazite sigurno.Pripremite sebi neko normalno jues ime, jer ako vam ga oni nadenu zvaćete se Dik, Pusi ili (helo)Kiti.Na drugoj temi u vezi tičingovanja u Kini direktor je kulturno i iskreno objasnio proces održavanja časova <==>Ovde su se javili ljudi koji su završili fakultet, profesori su engleskog jezika, i imam utisak da su u dilemi da li će ih u Kini primiti za tičere... Vi ste i više nego prekvalifikovani za posao tičera u Kini! U normalnim državama za rad sa decom primaju se pedagozi. U Kini za ovu vrstu posla o kojoj se ovde govori to nije slučaj. Opušteno!Ima na ovom forumu tičera u Kini koji su prošli sito i rešeto, u više gradova i u nekoliko škola. Mogli bi roman napisati kako to sve tamo zapravo funkcioniše.8440.50 juana! Bez minimum 13000 rmb-a nemoj ni zdravo da im kažeš! Startuj ambiciozno! Ne brini, imaju skorojevići vlasnici škole solidnu lovu od prodaje muda za bubrege. Traži platu od 15000 juana, oni će ti reći "aaaa, tu mač, no mani!" (naravno, lažu) i onda se nađete taman negde na 13000 juana. Sistem je ko koga zajebe. Nažalost. Ako za početnu platu pristaneš na 1000 evra, ni veliki Milan Radonjić, sve i da se kompletno premažeš pavlakom i staviš burek na glavu, ne bi znao da ti kaže kada ćeš dobiti povećanje plate! Verovatno nikada! Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti!Nemojte mnogo lupati glavu! Karta u jednom smeru i pravac Kina, treba im belih tičera više nego pirinča jesti. Ima posla za sve! Juriiiiiiš! .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2014 Juriiiiiiš!Marš Ali je sve tačno napisano, za ljude koje zanima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2014 Drustvo sto se tice online konkurisanja - da li saljete ono sto se trazi u oglasu (diplome, prvu stranu pasosa...)? ili saljete samo onaj RESUME?Da li je neko odradio skype intervju? Mene cekaju neki iz Pekinga ali ja bih vise Shenzhen... pa se neckam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2014 Aman, ljudi! Od prodaje magle ovde ste napravili kvantnu fiziku!Ne treba diploma, sertifikat, uverenje, potvrda, dopis, potpis, uzorak mokraće... Njima u školi treba belac zbog marketinga kod naivnih roditelja. Imati dete u školi gde je belac tičer (made in USofA) stvar je MODE i prestiža. Nažalost. Oni će svakako roditeljima reći da ste iz Amerike ili eventualno Kanade.Da je skorojeviću vlasniku škole zaista stalo do kvalitetnog časa i da razmišlja o tome koliko će deca naučiti engleski jezik, za tičere bi primali i crnkinje/crnce. U drugim branšama crnkinje/crnci prolaza bez problema. Ja sam u preduzeću koje nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa tičingovanjem najnormalnije imao kolege crnkinje/crnce. Možda 1% škola hoće da zaposle crnkinje/crnce, ali plate su im manje nego belcima. Da se na razgovoru za posao pojave belkinja iz Bugarske i crnkinja/crnac iz Londona, u 99% slučajeva biće primljena belkinja iz Bugarske a ne neko kome je engleski maternji jezik!Dakle, ima tri uslova koja MORATE ispuniti:1-da ste belac2-da niste crnac3-da ste belacVokabular za čas: fadr, madr, vajt, amerika, mekdonalds, kfc... Ovo čak i ja znam!Prilikom intervjua za posao nabacite jues naglasak <==> i prolazite sigurno.Pripremite sebi neko normalno jues ime, jer ako vam ga oni nadenu zvaćete se Dik, Pusi ili (helo)Kiti.Na drugoj temi u vezi tičingovanja u Kini direktor je kulturno i iskreno objasnio proces održavanja časova <==>Ovde su se javili ljudi koji su završili fakultet, profesori su engleskog jezika, i imam utisak da su u dilemi da li će ih u Kini primiti za tičere... Vi ste i više nego prekvalifikovani za posao tičera u Kini! U normalnim državama za rad sa decom primaju se pedagozi. U Kini za ovu vrstu posla o kojoj se ovde govori to nije slučaj. Opušteno!Ima na ovom forumu tičera u Kini koji su prošli sito i rešeto, u više gradova i u nekoliko škola. Mogli bi roman napisati kako to sve tamo zapravo funkcioniše.8440.50 juana! Bez minimum 13000 rmb-a nemoj ni zdravo da im kažeš! Startuj ambiciozno! Ne brini, imaju skorojevići vlasnici škole solidnu lovu od prodaje muda za bubrege. Traži platu od 15000 juana, oni će ti reći "aaaa, tu mač, no mani!" (naravno, lažu) i onda se nađete taman negde na 13000 juana. Sistem je ko koga zajebe. Nažalost. Ako za početnu platu pristaneš na 1000 evra, ni veliki Milan Radonjić, sve i da se kompletno premažeš pavlakom i staviš burek na glavu, ne bi znao da ti kaže kada ćeš dobiti povećanje plate! Verovatno nikada! Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti!Nemojte mnogo lupati glavu! Karta u jednom smeru i pravac Kina, treba im belih tičera više nego pirinča jesti. Ima posla za sve! Juriiiiiiš!KRECEM AMBICIOZNO Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 (edited) Ljudi moji, kuckanje 150 istih pitanja na forumu vas nece dovesti ni blize Kini ni blize odluci, a vala ni blize parama ili nekom lagodnijem zivotu.1) Zapitaj se zelis li da ti bude bolje ili ne? Ako je odgovor DA, predji na sledeci korak, ne cekaj i ne lelemudaj. Ili zelis ili ne. Simple.2) Sta ti fali? Novac? Kreni! Pozajmljuj, dizi kredite (ne preporucujem al ajd), zaradjuj, ukradi hebiga, snadji se jer ti je to potrebno. Ja sam krenula sa nekih 1300 evra i to je za dlaku proslo jer mi je stan sredila skola. Od tih para sam platila kartu do Kine (nista povratna), put, smestaj, i sve za mesec i po dana. Dobro pao je i soping maaalo (sad se oni koji me znaju valjaju od smeha)3) Imas novac? Sta cekas? Kupuj kartu i pravi vizu (ili obratno). Vreme prolazi, zivot ti prolazi, a ti sedis za kompom. Sredio si lovu, pozajmljuj ti i dalje, ali ako imas vecu sumu, kupuj kartu, sve ti je tu.4) Od danas, pa do datuma polaska, citaj, pitaj, kupuj i salji cv-je eto, da ne sedis besposlen. Javljaj kinezima datum kada ces biti u Kini i trazi brojeve telefona, nije sve propalo ako trazis posao na netu. Samo je bitno da znaju kada dolazis. Mene su cekali mesec dana, bitno je bilo kada dolazim i rekli su okej, a kada sam stigla sam radila demo i sve uzivo.5) Kad dodjes, udarno kreni. Ne za***avaj se, nisi tu da pijes kafe (valjda) vec prvo da nadjes posao. Kontaktiraj ostale ljude u Shzh, 90% da ces stupiti u kontakt s nekim ko ce biti voljan da ti da i neke skajp kontakte ili svoje agente, trikove, cake. Idi na razgovore i kad sija sunce i kad pada kisa. Svakako je velika verovatnoca da neces morati da ides na vise od 5 komada.Ovi saveti su vec primenjeni, kako na meni, tako i na par dobrovoljaca i svi smo zaposleni, siti i zadovoljni.ZNANJE JEZIKA: Ne morate da opisujete vase znanje engleskog. Mi na forumu nismo ti koji ce da vas zaposle. Kao english teacheri rade i native, ljudi iz Amerike, Britanije, Australije, etc, a rade i koleginice Filipinke, Nepalci, Srbi, Makedonci, itd. Ima teachera ciji je engleski diskutabilan, pa predaju, a ima i onih koji ga govore tecno. To da vas ne brine. Bitno je da ga znate toliko da mozete da komunicirate na intervjuima i posle da se igrate i drzite deci casove. Ja verujem da se posao moze naci i ako ne govorite savrseno jezik.DIPLOME: Sve sto pise u oglasima ne mora da bude tacno. Naravno, nacice se neka ozbiljnija skola koja zahteva BA diplomu ili TEFL, uglavnom zato sto im BA treba za radnu vizu, a to je onda vec druga prica. TEFL pise da traze, ali meni nisu trazili na razgovorima. Cak sam im i CV trpala u ruke, a oni su me zacudjeno gledali. Preporuke? Ha ha! Bitno je da vam je CV bogat i da ste vi 150% sigurni u sebe. Kratak odgovor-Da li treba BA, TEFL, TESOL i ostali papircici kojima gu*icu mozete obrisati? NE. Posao se moze naci i bez toga.STA SE TRAZI? Padaju na vesele osobe, osmeh, happyhappyhappy, i to prolazi za veliku vecinu razgovora i poslova. Naravno, ako cete nesto ozbiljnije, teacher odraslima ili rad na faxu, onda to ide drugacije, no ne bih znala, ja jos uvek izigravam klovna i smejem se sa decicom od 3-5 godina. Prilicno stress free posao.DRUGI JEZICI? Da, traze se, ali manje. Moj decko je isao na dva razgovora za German teachera i plata je bila veca od English teachera. No definitivno ih ima manje u oglasima.SMESTAJ-Ako ne dolazite kod nekog prijatelja/poznanika koji ce da vas gleda mesec-dva dok se vi snalazite, postoje hosteli i hoteli koji vas mesecno izadju oko 300 evra, a to je kao prosecan stan. Staovi se krecu od 1500 juana za studio, pa do 10000+ za... pa nisam istrazivala za kakve stanove, uvek me zaboli glava od cifre. Uglavnom, dvosoban stan moze da se nadje za 3-4-5000 juana, sve zavisi. Ugovori su uglavnom na godinu dana i placate depozit-dva (tri?) u visini kirije plus kiriju za taj mesec,. Ako idete preko agenta, onda cete platiti i agentu. Mislim da je u pitanju pola kirije, ali sam cula da je neko platio i celu kiriju. Ako imate nekog drugara kineza koji je voljan da se sa vama vucara po stanovima, onda mozete da pregovarate direktno sa vlasnicima, preskocite agente, smanjite cenu i preskocite depozit.VIZA: Mogao bi neko da podeli svoje svezije iskustvo sa ambasadom u Beogradu. Neke stvari su se promenile od kad sam ja pravila. Verovatno cete dobiti turisticku vizu na mesec dana i vrlo brzo cete morati da pravite sledecu. Radi se u Hong Kongu i nije bauk. Ja sam dobijala vize na 60 dana odnosno 2*30 a cena je bila oko 120 evra. Posle par takvih sam pravila "veliku" odnosno vizu na godina dana. Rizik je uvek tu, to je realnost, ali ne treba sebi otezavati a da niste ni krenuli. Sve u svoje vreme. Mozete i da naletite na skolu koja hoce i moze (dve razlicite stvari!) da vam pravi radnu vizu.PLATA: Trazi sto vise. Znam da je tesko poverovati da ces da dobijes platu od 1500 evra (a da mozda u zivotu nisi predavao engleski), no zaista je tako. Sve je stvar u samopouzdanju i cenkanju. Neki minimum koji je ok je 12000 juana, a moze i vise, zaista! Treba iskoristiti dok se moze.Za sve vas koji bi sami dolazili. Niste i prvi ni poslednji. Ne volem da se hvalim, al ocito ljudima treba pricica.Ja sam sa 24 godine, za dva meseca sredila sve, spakovala se i doletela, posao nasla 4og dana, part-time casove nasla 10og dana, stan sredila 15og dana (no to je cista sreca, skola mi je pomogla), do tada zivela u hotelu, upoznala nase ljude, isla u HK da sredjujem vizu, napravila godisnju vizu i evo 8 meseci kasnije, sve je u redu. Zarada moze da bude i 3000 evra ako se potrudite. U jednom trenutku sam radila od 7-19h, 7 dana u nedelji, pa odatle ona prethodna cifra. Sve zavisi koliko ste motivisani. Moglo je to i vise... Ne, realno, zaista je moglo i vise.ivanak, on 08 Jun 2014 - 00:50, said: Ono sto mene ponajvise plasi jeste taj medicinski pregled koji se obavlja u drzavnim bolnicama. Iskreno, nesto sam jako skepticna po pitanju higijene na tim mestima, pogotovu sto vidim da se radi test krvi, a ja se padam u nesvest kada iglu vidim, pa jos da tamo moram da gledam da li je sterilna, da li ovo ono, a koliko citam tamo je sve kao na traci [ ] . Znam da sam paranoik, ali to je jace od mene [] Elem, vi koji ste ovo prosli, po mogucstvu u Sangaj-u, da li ima razloga za brigusto se tice higijene na tim mestima? Citala sam, da bas ne priznaju rezultate iz bilo koje zemlje osim Kinei to drzavne bolnice, a mislila sam da ovde obavim sve te testove i dobijem rezultate na engleskom, pa ako treba i da nosim kod tumaci da mi prevede na kineski, sve smao da me ne bodu u Kini []Ivanak, ja sam slicna tebi po pitanju igala i tresla sam se k'o prut pred sestrama u bolnici a na kraju se sve zavrsilo za 2 sekunde. Prvo-bolnica je WOW i nisam jos videla tako lepu i sredjenu u Srbiji, a i osoblje (iako u mom slucaju nije govorilo engleski) je iskocilo iz sina da mi pomogne i da me odvede gde treba pa cak i da me drzi za ruku dok smo se igla i ja odmeravale.Cetiri sestre na mene jednu i izvadismo krv, a ja sam ziva zdrava i nezarazena [ [] ] Tako da. Idemo ponovo za 6 meseci. [] Edited July 19, 2014 by TamaraF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2014 @Tamara Fsuper post, bas dosta korisnih i saveta i informacija... gracias i sama kazes da si za 2 meseca sredila sve i otisla put kine... dosta njih ovde koji pisu i koji se raspituju, ukljucujuci i mene, je jos u prvom mesecu od donete odluke da hocemo za kinu lepo je sto si se tako brzo snasla, ali i sama znas da nije lako planirati nesto sto je hiljade kilometara daleko od kuce, zato se i ljudi toliko raspituju i zalaze i u najsitnije detalje... naravno ko ima srece a i pameti moze sve da sredi i za par dana, ali nas je mentalitet da hocemo sve na tacni zato sve i ide sporije sve si super objasnila i sve je jasno kao dan, najbitnija je volja (i pare da se ode naravno), samo me jedna stvar zanima, a zakljucio sam (mozda pogresno) iz tvoje price: ko nema BA taj tesko dobija radnu vizu? koliko sam shvatio ti si nesto sredjivala u hong kongu, pretpostavljam zato sto je shenzhen blizu, ali kakva bi bila situacija da si u nekom drugom gradu malo dalje u unutrasnjosti kine? kakva je to "velika viza" sto si je sredila? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 (edited) Da, naravno, ako je neko tu, pise, a vec radi nesto povodom dolaska/odlaska, onda sve ovo ima smisla, ali uvek postoji broj onih koji vise po forumima, a nista ne delaju. Moj post je za one koji bi ZAISTA da urade nesto i sto pre. Doduse, ja sam cudna biljka, kod mene forumi i ostalo ne igraju veliku ulogu. Ako odlucim da idem, ja sam vec otisla. No, nadam se da je nekome koristio post. Radna viza... Hm... Ja nisam to ni htela, pa se nisam mnogo udubljivala u pricu, no vecina skola mi je rekla da ti za radnu vizu treba BA i da se pravi Foreign Expert Certificate. Cula sam da trebaju i preporuke, pa i da treba TEFL i svasta nesto, ali je to sve rekla-kazala. Za BA mi je reklo vise osoba i skola. Bez BA nece da ti prave vizu.Pre neki dan je moj decko kontaktirao agencije u Hong Kongu i receno mu je da ne moras cak ni kuci da ides zbog radne vize, jer se navodno nesto promenilo i treba samo pozivno pismo, a sredjuje se u Hong Kongu. Bez BA i ostalog. A ovamo, znam par osoba koje su morale da odu kuci da bi resile vizu. Nema logike! Navodno se nesto promenilo u poslednjih mesec dana.To ja podvlacim sa onom "Lud **be zbunjenog!" Sve u svemu, moze da se radi i sa turistickom vizom (mislim fizicki moze, a ne i da je legalno), rizik je (kao i izlazak na ulicu svako jutro), ali ima puno ljudi koji rade sa tom i okej su. U nekom trenutku ces sebi moci da priustis online studije pa da resis i BA, a do tada se svakako isplati raditi i na turistickoj ili biznis. Sve zavisi sta ti je cilj, koliko vremena i para imas.O velikoj odnosno vizi na 6 ili 12 meseci je vec pisano negde. Ides u Hong Kong da je pravis. Sto si dalje od Hong Konga, duze ces da putujes. Ne znam sta bih ti vise rekla. Ja sam ciljano isla u Shenzhen i jedan od razloga je bio blizina Hong Konga.No ako cemo detaljnije o vizama, mozda bi bilo pametno da se preselimo na odgovarajucu temu, a vredi je i iscitati, da se ne ponavljamo. Edited July 20, 2014 by TamaraF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 Objasnila ! nisam samo jos naisao na info, kad je zaaaista najbolje vrijeme (mjeseci) da se sjedne u tenk i na Kinu? Da li je bas sad (predpostavljam) najveca potraznja, za septembar, ili moze kad prodju ove vrucine... oktobar novembar itd. Opada li tada potraznja draticno za ticherima Ili je nebitno ? (pleasesaynebitnopleasesaynebitno) she she Tamara ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 @tamaraFu pravu si sve sto kazes nasao sam post o vizama, iscitao i bukmarkovao, sad mi je jasnije o cemu si pricala...jedno pitanje za tebe a i za druge koji planiraju put kine ili su vec tamo: vidim da se ponudjene plate razlikuju od grada do grada (mislim na obdanista i trening centre, ne gledam nista drzavno samo privatnici), pa me zanima koji je neki minimum na koji bi ste vi pristali? jel npr 8-9.000 juana nije losa plata? i jel lako da se nadje 5-6 dece, odraslih nebitno, koji su zainteresovani da im se drze privatni casovi i tu uzme neki juan?posto vidim na sajtu echinasities da se mnogo vise ljudi prijavljuje gde su velike plate ponudjenje, zato vas pitam koji je neki minimum za vas... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 20, 2014 (edited) 8-9000 juana sam i ja imala u glavi kada sam dolazila. I odmah sam to povecala, kada sam dosla ovde i videla. A i dobila sam jednostavan savet "Ispod 12 nemoj da radis". I tako i bi. Videces kad dodjes. Nema smisla da ti pisem da li je to dobro kad i sam znas da je to vrlo lepa plata, posebno kada bi se dobijala u Srbiji, a i ovde je, ALI se moze vise. Ja sam naisla samo na par osoba koje rade za toliku platu i sve su ih nasankali debelo. No opet, neki od njih imaju razloge zasto su bas na tom radnom mestu, nesto se ceka, radi, unapredjenje ovo-ono, ali skola pored njih ti odmah nudi 12-15k. Bez brige. Videces kad dodjes. Posle ces se smejati sto si hteo da se zadovoljis osmicom a moze duplo To za 5-6 dece je moguce, ali ja to nisam radila, posto imam part-time poslove u drugim trening centrima, ali ima nasih koji su i to radili. Obicno se to desi da te startuju roditelji iz obdanista, ali ovako da ti trazis, nisam cula. A i realno treba ti onda kineski. Al nema ni potrebe za tim, ako pokazes volju za radom, posle ces morati da odbijas.Htedoh reci, da sad pisem odgovor Darku, kad videh da ste obojica... Uglavnom, da odgovorim za vreme kada dolaziti. Svi kazu da je najbolje doci pred pocetak skolske godine odnosno pre septembra, no definitivno to nije pametno uraditi u junu ili julu, jer je raspust negde i do dva meseca i nisi placen. Isto tako je raspust od kraja januara do polovine februara. Ja sam dosla pocetkom novembra, posle mene su poupadali i u decembru i januaru, dosao je neko i u maju, a ima ih i sada koji dolaze. Posla svakako ima. Ja konstantno dobijam ponude od agenata i to se ne menja po mesecima. U sustini, da se taj raspust preziveti, ali ces mozda malo vise zivaca potrositi. Edited July 20, 2014 by TamaraF Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 ma da... a i ja se zanosim nekim glupostima... nego video sam da se mnogo vise ljudi prijavljuje na oglasima za vece gradove i vece plate (imao sam onih 30 poena na echinasities pa sam ih unovcio da mogu da vidim koliko ima aplikanata po oglasima), a ima i dosta oglasa za manje gradove (manje za njihove uslove) gde opet nije mnogo ljudi prijavljeno a plate su u rasponu 8-10.000 juana...tako kad vidim da se po 60-100 pa i vise ljudi prijavljuje po nekim "boljim" oglasima, pa ko zna koliko tu ima ljudi sa diplomama sertifikatima pa jos native speakers (iako ste svi rekli da to nije toliko bitno) malo mi opadne moral da se javljam na takve oglase pa onda gledam ove druge za manje gradove...u svakom slucaju hvala na svim informacijama pa se mozda i vidimo u shenzhenu uskoro Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2014 Jao covece nemoj da se bedacis toliko! Sta ce ti to? Pa medju tih 60-100 sam ja na svakom drugom oglasu prijavljena, a imam posao Nemoj to sebi da radis.Napumpaj svoj cv i salji. Posao ces naci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2014 Tamara hvala za iscrpne postove Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Pozdrav svima sa juga srbije jos jedan Teacher engleskog i ruskog sa vama planiram za par meseci na putesestvije ,procitao sam sve vase poruke i iskreno voleo bih da se oprobam tamo pozdrav svima od Milana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 24, 2014 Prije možda mjesec dana dečko i ja naletjeli smo na ovu temu, iščitali sve što ste napisali o predavanju engleskog u Kini i sada ozbiljno razmišljamo o toj mogućnosti. Primjetili smo da većina vas radi u Shenzhenu, no zanima nas znate li kakva je situacija u Macau? Kako znam portugalski on mi se čini kao odlična opcija, no ne znam kakvi su uvjeti rada? ) Stvarno bih bila zahvalna na odgovoru i svaka čast svima što ste se potrudili i napisali ove iscrpne postove Definitivno ste mnogima pomogli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2014 darkoriot:Dok ti stigneš u Kinu, u modi će biti predavanje klingonskog jezika! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2014 @ilegalacne razumem... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2014 (edited) Evo predloga; Ja toplo preporucujem svima vama koji planirate da dodjete, da oformite grupu na FB. Prvo, sto mozete medjusobno da se kombinujete i dogovarate ko ce kada, sa kim da dodje. Drugo, mozete da dodate i nekog od nas koji su vec ovde u istu, pa da tamo pisemo i postavljamo pitanja, jer imam osecaj da previse spamujemo ovu grupu sa vec postavljenim pitanjima i nepotrebnim komentarima. Edited July 26, 2014 by Belgrade Adventurer Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2014 (edited) Evo grupe, pa da vidimo https://www.facebook.com/groups/144674662369633/ Edited July 26, 2014 by Kwabena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2014 darkoriot:Dok ti stigneš u Kinu, u modi će biti predavanje klingonskog jezika!Hahaha! Interesovanje ce opasti! Elem, zamolila bih ljude ovako javno da ne salju copy paste poruke svim clanovima foruma koji su aktivni u ovom topicu, jer to ne vodi nicemu. Niko vam nece dati novi odgovor. O svemu je vec pisano, informacije se azuriraju, i poruke u inboksu ne vode nicemu. Dodala bih jos jednu informaciju, uzimajuci u obzir da se radi o temu zivot i posao u kini, da prilikom odluke da dodjete uzmete u obzir veliki broj faktora, kao sto su adaptacija na klimu, tradiciju, poslovna kultura, obicaji, itd. Jednostavan razlog koji vuce da dodjete JEDINO zbog zarade novca, se pokazao odredjeni broj puta kao nedovoljan jer se ljudi nisu uspeli adaptirati na PROMENE, narocito ukoliko je u pitanju prvo inostranstvo, i ukoliko oni nisu bili spremni da se menjaju zajedno sa promenom koja se dolaskom ovde vec i inicijalno podrazumeva. Podrzavam svaciju inicijativu za promenom i rad u tom smeru, ali isto tako, dobro promislite i raspitajte se gde putujete i sami se sa sobom dogovorite da li ocekujete da se mozete adaptirati. Zaputiti se ovde samo zato sto su neki ljudi koji pisu imali dobro iskustvo moze da proizvede ambivalentni uticaj, koliko afirmativan, toliko i ne, ukoliko to nije vasa prica. Opet, ponavljam, da se ne bih shvatila pogresno, svaka cast za ljude koji zele doci i zele osetiti kulture i promene, i menjati se zajedno sa istim. Ali nije svaciji karakter isti, kao ni motivacije i ocekivanja, i u tom kontekstu relokacija u PRC se treba shvatiti ozbiljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites