Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

@Kocita

Garantujem ti da kad god budes otisla u kinu nacices posao za manje od nedelju dana :)

Svako ko je otisao u zadnja 2 meseca trebalo mu je manje od 10ak dana... i nemoj da se zamlacujes obdanistima, trazi neke univerzitete, sa tvojim kvalifikacijama mozes da doguras i do 2500e npr u sangaju ili pekingu...

Pozdrav!

Da li može da se prođe sa diplomom učitelja odnosno Master učitelj. S tim što sam napredni nivo engleskog (iako nemam neki zvanični sertifikat), pričam tečno slovački, imam neko osrednje znanje nemačkog i osnove španskog. Ok, i dva semestra arapskog. :D

I kakva je situacije za nas u braku sa bebom?

Svaka čast! Baš inspirativno. Koliko se brzo može naći posao u Kini? Imam neke planove za sledeću školsku godinu, ali ako to ne uspe, probaću da nađem posao prvo u Japanu (uz pomoć prijatelja tamo), ali ako ništa od toga ne uspe, verovatno ću da probam u Kini. Pa me interesuje kad treba da se počne za traženjem posla.Završila sam engleski, imama CPE, predajem engleski već skoro 5 godina u srednjoj školi, radila sam u Americi. Ali ne bih išla pre avgusta, septembra sledeće godine.

Hvala puno. Probacu sigurno.

Agenata ima gomila i svi se trpaju da te "uzmu za sebe"... Po meni nije pametno ni birati ni prihvatiti posao preko neta jer ne znas sta te ceka... Kad dodjes ovde posao ces naci za max 10 dana... ali bar znas sta je i kako je... svakako neces moci odmah iz aviona ici da radis jer ce te vremenska razlika razbiti :)

Dobro razmisli o svemu... to sto nude smestaj znaj da nije Hilton, nego neka rupa koju delis sa jos ko zna koliko ljudi... I oko vize dobro razmotri sve opcije...

Već sam pisala na temi: Predavanje engleskog u Kini, ali ta tema očigledno nije toliko popularna kao ovde pa ću ponoviti post i dodati još neka pitanja.

''Pozdrav!

Da li može da se prođe sa diplomom učitelja odnosno Master učitelj. S tim što sam napredni nivo engleskog (iako nemam neki zvanični sertifikat), pričam tečno slovački, imam neko osrednje znanje nemačkog i osnove španskog. Ok, i dva semestra arapskog. :D

I kakva je situacije za nas u braku sa bebom?''

Pod tim mislim, cene vrtica, jaslica?

I da li se isplati da jedan roditelj čuva dete a drugi radi?

I konkretna pitanja:

1. Da li napravite čas sa bilo kakvom nastavnom jedinicom ili dobijete određenu nast. jedinicu u školi/vrtiću pa radite prema njoj. Šta je bitno kod tog demo časa, kako treba da izgleda?

2. Neko je pominjao da mu je agent pomogao da napravi neki snimak/CV od 3 minuta, ako bi mogao dotični a otkrije šta je snimio, odnosno šta je pričao 3 minuta.

Hvala, drugari!

:)

Već sam pisala na temi: Predavanje engleskog u Kini, ali ta tema očigledno nije toliko popularna kao ovde pa ću ponoviti post i dodati još neka pitanja.

''Pozdrav!

I kakva je situacije za nas u braku sa bebom?''

Pod tim mislim, cene vrtica, jaslica?

I da li se isplati da jedan roditelj čuva dete a drugi radi?

I konkretna pitanja:

1. Da li napravite čas sa bilo kakvom nastavnom jedinicom ili dobijete određenu nast. jedinicu u školi/vrtiću pa radite prema njoj. Šta je bitno kod tog demo časa, kako treba da izgleda?

2. Neko je pominjao da mu je agent pomogao da napravi neki snimak/CV od 3 minuta, ako bi mogao dotični a otkrije šta je snimio, odnosno šta je pričao 3 minuta.

Hvala, drugari!

:)

Opet napominjemo da DIPLOMA NIJE BITNA! Mozes biti i nuklearni fizicar ili dipl.astronaut, kinezima to nista ne znaci!

Cene vrtica ja ne znam... a mislim da je mnogo lakse da radite oboje jer je ovo grad od 15 miliona stanovnika i zivot ovde kosta...

Konkretno ja imam knjige po kojima radim, s tim sto jedan Unit vrtim 2 nedelje (4 reci).

Ja sam snimala neki glupi snimak od 40ak sekundi do minut gde kazes ko si, sta si, sta trazis i naravno da MNOOOGOOO volis decu!

Nista komplikovano... a i to ti ne treba sad vec kad dodjes ovde... ako ti uopste zatreba...

Hvala!

Samo mi još recite kako se vi svi tamo sporazumevate/čitate ako kinezi ne znaju engleski? :D
Jer je za mene ono njihovo pismo/jezik aposlutno špansko selo! :D

U obdanistu svaki teacher ima jednog ili dva asistenta, kineskinje, koje znaju engleski... a u svakodnevnom zivotu sporazumevas se rukama/nogama sa onima koji ne pricaju engleski... :)

Svaki grad ima expat grupu na fejsbuku gde mozes da vidis dosta korisnih informacija koje ce da ti olaksaju zivot...

Kome treba konkretnih informacija o životu u Kini može i saznati putem ovog tipa - Winston, Južnoafrikanac koji živi i radi u Šenženu već 10ak godina, vjerujem biće korisno pregledati njegove zapise. Naravno njegovo mišljenje je jako subjektivno, ali mislim da svakom ko planira da ide u Kinu, vrijediće.  :comp: 

https://www.youtube.com/channel/UCl7mAGnY4jh4Ps8rhhh8XZg

Edited by Noukz

U obdanistu svaki teacher ima jednog ili dva asistenta, kineskinje, koje znaju engleski... a u svakodnevnom zivotu sporazumevas se rukama/nogama sa onima koji ne pricaju engleski... :)

Svaki grad ima expat grupu na fejsbuku gde mozes da vidis dosta korisnih informacija koje ce da ti olaksaju zivot...

Kod mene u vrticu JEDINO kolega (Madjar) i ja pricamo engleski, a imamo jednu kineskinju koja radi kao ticer engleskog ali joj vokabular obiluje sa 30ak reci... ostali NIKO NISTA NE ZNA!!! Osim baj baj :D

Cuo sam da Kini ima predavaca Engleskog jezika/mala deca/ a da  diploma nije neophodna.Kako naci takav posao.na Kineskom sajtu svuda traze diplomu.

http://jobs.echinacities.com/jobs/search?add_sel_city=25&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=14&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&=11&sheng=25&shi=14&ins=Job+Category&keyword=Company+Name%2C+Job+Type...&cityid=2514&lastUpdate=15&jobType=&min_salary=Salary+Min&max_salary=Salary+Max&exper

Pitam u ime mog sina ima znanje engleskog ali nema diplomu.Hteo bi da poducava malu decu.Interesu je ga grad Wuxi gde ima par prijatelja.

Ja se izvinjavam sto ponavljam post.

Cuo sam da Kini ima predavaca Engleskog jezika/mala deca/ a da  diploma nije neophodna.Kako naci takav posao.na Kineskom sajtu svuda traze diplomu.

Pitam u ime mog sina ima znanje engleskog ali nema diplomu.Hteo bi da poducava malu decu.Interesu je ga grad Wuxi gde ima par prijatelja.

A zašto ne bi otišao u neku našu školu jezika i raspitao se da polaže za diplomu? 

Ja sam nova na forumu. Neke stvari, naravno, nisu mi jasne. :)

Preko oglasa sam trazila posao, predavaca engleskog, i zakacio me se taj agent Mike ZHANG.
Ponudio mi je posao u skoli,  grad Foshan, 7000 je plata, stan i hrana. 
Obavila sam razgovor sa nekom kineskinjom iz skole, koja je tamo nastavnica engleskog. I jedini problem je viza.
Ona je rekla da ce razgovarati sa direktorom, o mojoj radnoj vizi, ali bi bilo lakse da dodjem na turisticku. 

Ne znam da li je pametno da idem na turisticku.
A i u sustini nije meni bitno da to bude ta Z viza, ako ne mora bas. Da li postoji neka druga viza na koju mogu da radim? 
I oni traze nekog za 1,5 god dana. mada ja ne bih toliko ostala ( nisam im to rekla :D ) Da li bi raskidanje ugovora mnogo me kostalo? 

I ne razumijem ovo vezano za agenta, neko je napisao da on uzima puno od plate?? Na mjesecnom nivou? Ili kako? 

Ima li neko da bi isao za Kinu nakon praznika? da se udruzimo i organizujemo pa zajedno pravac daleki istok:)

@onakazeljubav

7000 je bas malo, za toliko rade filipinke, to je 900e po danasnjem kursu.... moj savet je da ne pristajes na to jer ti garantujem 100% da ces da nadjes mnogo bolje placen posao kad budes bila u kini, na licu mesta... uz malo srece i duplo bolje placen posao mozes da nadjes.
odavde samo gubis vreme prijavljivajuci se na te oglase, ako imas pare sedi u avion pravac shenzhen i nacices posao dole u roku od 10 dana, kao i svi koji su otisli u zadnja 3 meseca.

dalje, svi ti sto nude stanove, u velikoj vecini slucajeva je to neki krs koji ces najverovatnije da delis sa jos nekim, zato pre odlaska trazi slike stana da vidis, da ne bude da ti bubasvabe prave drustvo... i ugovori da ti daju jos 2000 juana za stan u slucaju da ti se ne svidja to sto nude, a velika je verovatnoca da nece, ili u slucaju da bude daleko od radnog mesta...

s obzirom na prosecne plate, listajuci oglase, nije tesko zakljuciti da te taj agent bukvalno dere, siguran sa da ti uzima 3000 juana mesecno, ako ne i celih 5000.... i tebi i drugima koji odlaze, po savetu nasih koji rade tamo, neka ti bude minimum na koji pristajes 10.000 juana i stan ako mozes da ugovoris... u pekingu i sangaju plate su i po 15-16.000 juana, ali je neki minimum na koji nasi pristaju u shenzhenu 10.000

foshan je jedino dobar sto je dole blizu hong konga i sto je jeftiniji od shenzhena i guangzhoua...
na turisticku je otislo stotine ljudi, z vizu zaboravi ako nemas americki/britanski pasos i tefl, posebno u guandong provinciji (mozda bi mogla da dobijes z vizu u nekoj drugoj provinciji u centralnoj kini sa teflom i diplomiranim engleskim, ali dole nema sanse)... 99% posto nasih radi na M vizi, poslovnoj (google is your friend)...

Biznis viza je najisplativija solucija za nase ljude :)

Meni traze da pravim radnu vizu, koju sama treba da platim 10.000rmb, sto mi naravno ne pada na pamet...

Radicu sa biznis, pa ako odgovara-odgovara, ako ne-menjamo vrtic i cao :)

@vanja123

cuo sam, sad da li je istina nemoj da me drzis za rec, da u maleziji moze da se dobije kineska M viza na godinu dana, sa 2 puta po 180 dana stay per entry, ali cena je 9.000 juana i treba da budes 3-4 dana u maleziji dok se to sredi.... sad posto si ti u shenzhenu i ona sa seckanjem od 30 dana je super, ali ako bi ti palo na pamet da trazis posao npr u sangaju ili pekingu ovo ti ne bi bilo lose...

@duya

nisam ni znao da je toliko kriticna situacija za malezijsku vizu, ali koliko vidim izvodljivo je da se dobije na 2 nedelje sa jednim ulaskom, tako da kome bi trebalo da to sredjuje moglo bi da se izvede uz malo cimanja :)

@ delija sever
on ne obezbedjuje poslove nego zna par agenata pa ih kontaktira i ugovori ti intervju, ali da ti objasnim u 3 reci - nije ti potreban, kao i 99% ljudi koji su otisli dole sve sam mozes da sredis. procitaj celu temu, otvori nov prozor i sve sto ti nije jasno "search on google". za 2 sata citanja i brckanja po netu ima da budes opremljen informacijama bolje nego agent mosada.

@onakazeljubav

I kako priča ta nastavnica engleskog, s obzirom da svi na ovom forumu tvrde da kinezi nemaju blage veze sa engleskim?

Edited by Patlidžančić

I pitanje za sve, da li neko od vas ima iskustva ili poznaje nekog ko radi na fakultetu, kakav se tu engleski traži, koji nivo engleskog uče studenti tamo i overall experience? :)

Meni nekako taj posao najozbiljnije deluje.

@darkoriot

Hvala puno na odgovoru. I objasnjenu za sve. I meni se cini da je to malo novca sto nude. 
u sustini sutra ujutru cu dobiti odgovor na neka pitanja koja sam im poslala, dok odgovore na mail. :)

@Patlidzancic

Ta nastavnica je ok sa engleskim. Naravno ima taj ruzni kineski naglasak. Ali smo se sve razumjele, u tih nekih 20tak min razgovora na skajpu. Nisam je vidjela, jer joj kamera, ne znam zasto, nije radila. :)  I da, pitala me je da li je english nativ u mojoj drzavi :D