Posted April 29, 2017 (edited) A sad, ajde da vidimo oko čega se mi ovde sporimo, tj. šta ti to nazivaš drugačijim iskustvom, mojim nametanjem ličnog iskustva i nepoštovanjem: 1. Napisala si da su plate tičera u Vijetnamu 1800$. - Moj komentar je bio da od 4-5 naših tecahera koje sam upoznala i nekoliko strnaca, nijedan nije imao toliku platu u Hanoju. Kao potvrdu toga, navela sam grupu na FB na kojoj se oglašavaju tičeri. I na kojoj poslodavci nude posao. Ovlašnim pogledom na nekoliko poslednjih oglasa vidi se kolike su plate: 1200-1300, a privatni časovi 20$. 2. Napisala si da je u Kini sve samo na kineskom, ne na engleskom. I da ne znaš kako bi se, recimo, snašla od aerodroma do grada. - Moj komentar je bio da su svi saobraćajni pravci i na kineskom i na engleskom. Pitala sam te u kojoj si to provinciji videla table bez enegleskog prevoda, ali nisi odgovorila. Iz toga zaključujem da si iznela samo svoju pretpostavku, koja je pogrešna. To da je pogrešna nije moje mišljenje, već je to činjenica. 3. Napisala si da se u Kini ostaje maksimalno bez vize 5-6 mseci. - Moj komentar je bio da to nije tačno. Bezvizni režim je na snazi od 15. januara ove godine, dakle, još nije prošlo 5-6 meseci i niko nije mogao do sada da toliko ostane, logično. Takođe, nije tačno ni ako si mislila na rad bez Z (radne) vize, jer mnogi naši ljudi rade godinama na nekom drugom tipu vize. I ne potvrđujem to svojim iskustvom, već takvih primera ima barem desetak na ovom topiku. Da se zadržimo samo na ove tri stavke. Molim te da mi sad objasniš šta je u svemu ovome moje iskustvo koje namećem drugima, odnosno tebi? Šta je u postu u kome sam ti sve ovo objasnila prvi put bilo znak nepoštovanja? Možda to što sam vrlo pažljivo napravila ogradu, napisavši "čini mi se da imaš pogrešne informacije", a što si ti iskoristila za spdnju? Edited April 29, 2017 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2017 http://www.visabureau.com/australia/anzsco/jobs/secondary-school-teacher-job-australia.aspx http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Product+Lookup/1220.0~First+Edition,+Revision+1~Chapter~UNIT+GROUP+2414+Secondary School Teachers https://www.border.gov.au/ svako ko ima diplomu, master, zvanje profesora, nastavnika ucitelja, ako je ioe pametan ili kako kazu na mitrinom jugu, ksvetan, bi trebalo da konkurise za australiju! jer socijalno i zdraavstveno nema u Kini i jugoistocno aziji, sigurnosti bez, drzavljanstvo se stice jako jako tesko skoro nikako, zato ljudi australija kao primarna sansa, Nego snezo, imam psa i dve macke, gledamo sa suprugom kako je kod prebacaja u kinu, ali covece karantin je 6 meseci, dok je za australiju koju svi govore kako je striktna kod uvozena vrsti jako smesan? da li znas nekoga stranca sa zivotinjama iz inostranstva? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2017 Mislim da ljudi ne dolaze u Kini zato što misle da je idealna zemlja za život, već što je lako doći i lako se nalazi dobro plaćeni posao predavača ako govore engleski. Mnogo je teže otići u Australiju i naći dobar posao, a većina ovih ljudi koji predaju u Kini nemaju kvalifikacije za profesore, i pitanje je šta bi morali da rade u Australiji iako su nesumnjivo zarade veće. Što se tiče socijalnog, zdravstveng, državljanstva... stvari se tu menjaju, Kina je od pre mesec-dva uvela novi zakon koji značajno olakšava ljudima koji rade već nekoliko godina da dobiju određene statuse, tako da se očito ide ka tome da će u budućnosti biti i mogućnosti za dobijanje državljanstva. Treba imati na umu to da Australija ima višedecenijsku, pa i vekovnu tradiciju izbeglištva, dok je ovo što se dešava u Kini, prilika za rad stranaca, pojava sasvim nova, možda deset godina unazad. Dylan, ne znam strance koji su doneli svoje ljubimce, znam samo neke koji su ih ovde kupili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2017 znam da se ljudi koji odlaze u Kinu bez ikakvih diploma ali ima i onih sa njime koji nisu, @Snezana_011 ovde je bilo ljudi sa masterom iz sociologije i time slicno, a ako je neko zanimanje na listi zasto ne pokusati, ljudi isto misle da ce im odmah cekati sa aerodroma posao u Kini, imali smo primer decka iz Nisa, tj oca ciji se sin vratio. generalno, ovde se jako puno prica o iskoriscavanju nasih i onih koji rade za sicu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2017 6 hours ago, StefanDylan said: znam da se ljudi koji odlaze u Kinu bez ikakvih diploma ali ima i onih sa njime koji nisu, @Snezana_011 ovde je bilo ljudi sa masterom iz sociologije i time slicno, a ako je neko zanimanje na listi zasto ne pokusati, ljudi isto misle da ce im odmah cekati sa aerodroma posao u Kini, imali smo primer decka iz Nisa, tj oca ciji se sin vratio. generalno, ovde se jako puno prica o iskoriscavanju nasih i onih koji rade za sicu Nisam rekla da odlaze bez ikakvih diploma, već da nemaju kvalifikacije za profesore jezika, a u Kini dobijaju posao kao teacheri. A posao prosvetara je ipak gospodski, svuda u svetu, pa i u Kini. Pitanje je šta bi dobili da dođu u Australiju. Neki bi sigurno dobili mnogo bolje poslove, dok profesor fizičkog koji u Kini predaje engleski recimo, teško da bi dobio uopšte posao u svojoj struci. Posebna su priča ljudi bez diplome, kojima se takođe ukazala prilika da lepo zarade na gospodskom poslu. Taj dečko je jedini primer nekog ko se vratio a da nije ni pokušao da nađe drugi posao. Ako mene pitaš, on naprosto nije borac, te bi se ionako vratio iz ko zna kog razloga koji bi iskrsao da je ostao. Ne znam da li je sića 1000 evra za 20-ak časova nedeljno, a što je plata kada ti se ugradi agent koji te je doveo - kao većini tih ljudi na koje aludiraš. Posebno što imaš skoro svugde mogućnosti da zaradiš i na privatnim časovima, bar još upola od te plate. Sasvim komotno. (Deo o tome kako su 'iskorišćeni' jer su bili toliko naivni da jedini validni dokument koji putnik ima u inostranstvu daju nekome, radije ne bih komentarisala. No to govori o profilu tih ljudi: očito nikad nisu putovali, niti su se snalazili i borili za sebe, nego su iz komfora života sa roditljima katapultirani u sredinu u kojoj je i mnogo iskusnijima jako teško, a nekmoli njima. Njima bi bilo teško i da su došli u najidealniju zemlju na svetu, što Kina sigurno nije.) Ono što je dobro ovde je da se zarađuje u rasponu od jako pristojno do odlično za relatino malo rada. Ali su Kinezi jako naporan narod, nikad ne znaš šta misli i da li će da održi reč, lažu i zavlače, ostave te na cedilu, kažu ti tvoje obaveze u zadnjem trenutku očekujući da im budeš dostupan 24 h... mnogo je toga što prilično zagorčava ovdašnji život. Naprosto, ovde nemaš nikakvu sigurnost ukoliko se za nju sam ne izboriš: agenti uglavnom ne znaju ništa o vizama i moraš ti da im kažeš šta, kad i kako, pa ni tad nije sigurno da će uraditi. A i u tom kazivanju moraš da paziš kako da im sačuvaš obraz, tj. da ispadne kao da su oni sve to već znali. Moraš da unapred sve predvidiš i o svemu se obavestiš, jer ti oni ili neće reći ili će ti reći da je praznik bio juče i da si ti džabe dolazio na nastavu (jedan od primera). Teško je sve te probleme dočarati nekome ko nije ovde, jer ovo je zaista specifična zemlja i mentalitet drugačiji od svega na šta smo navikli. Uglavnom, jako je teško sa te strane. Jedino što ljude zadržava ovde jesu dobre zarade i jako dobri uslovi života za belce. Može lepo da se uštedi, a da se pri tom čovek ne odriče putovanja, recimo. Uz sve ovo, pretopstavljam da je i razlog što više ljudi dolazi u Kinu nego u Australiju i taj što je Kina ipak neuporedivo bliže kući, može se čak i kopnenim putem do Srbije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2017 sve ste u pravu @Snezana011 koliko okvirno je pametno ostati u Kini, na koliko bi trebalo planirati ostanak, da bi se imalo ikakve koristi? em novcane em upoznati zemlju malo bolje? da li je istina da je putovenje medju provincijama jako skupo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2017 @StefanDylan, to zavisi od mnogo toga. Znam ljude koji su došli pre 5-6 godina u nameri da zarade nešto novca i vrate se, a onda se odlučili da ostanu da žive u Kini. Zavisi za šta bi da zaradiš, ali ugrubo, ako ti je namera da štediš, čak i sa onim najnižim primanjima, mesečno bi morao da možeš da odvojiš 700 evra pa naviše. Ima ljudi koji ostavljaju mnogo više, jer više i rade i zarađuju, ili imaju bolje pozicije tamo gde su. Ima ljudi koji odu u neki od tier 1 gradova i rade samo privatne časove, što je uvek neizvesno, ali se zaradi neuporedivo više. Ima onih koji dođu da za kratko vreme zarade, pa rade po dva posla, po ceo dan, samo da uzmu što više. Ja sam, recimo, stala ovde d abih zaradila za LAtinsku Ameriku. Ali sam u malom gradu, gde je potpuno opušteno sa uslovima i svim ostalim, ne radim privatne časove jer i nema mogućnosti, ali mi odgovara da imam dosta slobodnog vremena za pisanje, da nemam nikakvo cimanje oko posla, čak iako bi mogao da bude bolje plaćen tj. da negde nađem mnogo više, da ne moram da putujem do škole, jer mi je bukvalno preko ulice, da ne mislim o smeštaju i hrani pošto je sve to plaćeno i organizovano jer sam u kampusu... Tako da, kažem, sve zavisi šta tražiš i šta ti odgovara. Što se putovanja po Kini tiče, ja nisam putovala egularnim prevoznim sredstvima mnogo, samo biciklom prethodnih godina. Ali složila bih se da jeste skupo. Vozne karte mogu da budu jako jeftine ako pristaneš da uzmeš hard seat, što je za mene noćna mora (vozila sam se njime jednom 10 sati), ili nešto bolji hard sleep. Ali ako hoćeš noramalan ležaj u kupeu, onda je jako skupo. Ako te zanima, preko ovog linka možeš da proveriš cene za bilo koju destinaciju. Autobusi su dosta jeftiniji, ali je za nas, strance, problem što ne možemo da proverimo ni bukiramo onlajn ako ne znamo kineski ili nemamo nekog Kineza da nam pomogne u tome. Letovi isto nisu jeftini, a Kina drži monopol nad svojim vazdušnim prostorom, tako da lete samo avioni kineskih aviokompanija u domaćem saobraćaju. Sad, uvek postoje alternativni načini putovanja: stopom, biciklom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2017 On 2/14/2017 at 0:58 PM, Resurection said: Odlicno pitanje. Naime ja sam dosao na svoju ruku, nisam slusao nikoga niti sam se raspitivao kod nasih. Po dolasku sam se zabio u Baoan koji je deo Shenzhena I ujedno 80% bogatasa zivi u istom Baoanu. Elem nasi jure da su U Shekou, Futienu I slicno gde su barovi na dohvat ruke aka Cocopark. Kako sam dosao do Baoana, uzeo lokalnog prijatelja Kineza komsiju iz BG-a da mi pronadje delove Shenzhen a gde zive bogatasi, I nakon par minuta mi rece Bao'an od Bao'an centra do Xixiang a. Lepo spakovao stvari I zapalio za SZ. Kao sto Kinez komso rece tako je I bilo. Uvalio se u skolu za 22000, I dan danas jedini stranac u istoj skoli. Subotom drzim privatne casove u istoj skoli od 8 ujutru do podne I to mi mesecno donosi extra 5000. Nedeljno u skoli od ponedeljka do petka imam fond od 25 casova. Sto se papira tice samo diploma faksa iz Srbije I uz srpski pasos na biznis vizi sljakam vec 4 godine. Vremena imam na pretek, ako su mi svi casovi pre podne tipa kao sto jesu 3x nedeljno, skolu napustam oko 14h. Nije da kudim ikoga ovde, al dosta mi je prica ljudi da sljakaju za 6,7,8 hiljada al zbog sekoua trose pola plate na garsonjeru ili sobu. Nisu svi u kontaktu sa nasima, ali znaju ljudi sta se desava. Na kraju sta je bolje pre donosenja odluke o putovanju za Kinu? Ispitivati Nase koji pola lazu da bi zastitili svoju poziciju ili otici do nekog Kineskog sopa u Srbiji a ima ih vala skoro u svakom gradu I zamoliti Kineza vlasnika istog koji prica Srpski. Ako neko najbolje poznaje Kinu u Srbiji to su nasi lokalni kinezi. Tako se to radi. Svaka cast! P.S. Ja sam cak i bolje bila placena od nativaca u jednoj skoli a u drugoj isto (ne u Kini). Nema to mnogo veze native ili non native, to zavisi od toga koliko trazis za svoj rad,u okvirima onoga sto se nudi normalno. Odlican ti je post i inspirativan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2017 Pozdrav svima, koliko vas ima. Lepa tema, mnogo korisnih informacija, pre svega sto se tice posla, ali bilo bi lepo kada bi pisali malo vise i o tome kako provodite slobodno vreme, kakav vam je drustveni zivot, da li ste generalno zadovljni kvalitetom zivota kada uzmete sve u obzir? Evo ja sam npr. singl, i ako bih isao tamo svakako bih voleo da cujem malo vise i o tome kako ste zadovoljni na tom planu, koliko su Kineskinje recimo otvorene/zatvorene prema strancima, koji su najcesci vidovi upoznavanja.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2017 WeChat grupa Pomoć Srbima jedna je od retkih grupa Srba u Kini u kojoj nema suvišne priče ni off topica. Svakog prvog u mesecu, njen osnivač, Igor Stanković, objavi početak nove humanitarne akcije. U objavi uvek stoji informacija o projektu za koji se tog meseca donira ili o porodici kojoj ćemo pomoći. Akcije traju od prvog do petog u mesecu, a prilozi se doniraju preko WeChat-a, koji je u Kini i sredstvo plaćanja. Svako od nas u grupi pošalje prilog u vidu ’Red pocket-a’, a Igor ga otvori i prebaci na svoj račun. Istovremeno, potvrdi prijem novca, tako da svi javno vide koliko je uplaćeno. Uplatilac može da ostane i anoniman ako želi, ili se vidi njegov nadimak na WeChat grupi. Prikupljen novac Igor prebacuje na svoj račun, a odatle, preko Pay Pal-a, organizaciji Srbi za Srbe. Svakog petog u mesecu, Igor javno objavi koliko je novca prikupljeno, spisak donatora, kao i potvrdu o slanju kompletnog iznosa preko PayPala. Ideju da pokrene grupu za pomoć Srbima Igor je dobio od Rusa u Kini, a po svom dolasku u Peking. U jednoj WeChat grupi video je da Rusi prikupljaju pomoć za srpske porodice na Kosovu i Metohiji, a da se niko od Srba nije zauzeo za tu akciju. Tada je pomislio da bismo i mi koji radimo u Kini mogli da se sami organizujemo svakog meseca. Zbog osetljivosti cele priče oko rukovođenja tuđim novcem, Igor je zamislio da svakog meseca neko drugi organizuje akciju i sаkuplja novac. Pošto je reč o ozbiljnoj akciji, vrlo brzo su ustanovljena i neka pravila. Ne volim pravila, ali u ovom slučaju, ona ne samo što preciziraju način rada grupe, već i sama za sebe dovoljno govore o ljudima u njoj. Tako prvo pravilo kaže: „Ne gušiti grupu bespotrebnim porukama. Grupa ima svoj cilj: sakupiti novac, poslati novac, dobiti izveštaj -- i radovati se.“ Grupa postoji šest meseci i trenutno broji oko sto članova, a svakog meseca se uključuje sve više nas. U jednoj od svojih objava, Igor Stanković je skromno progovorio i o svojim ličnim motivima za pokretanje i vođenje ovakve grupe. Napisao je: „Grupu vodim i trudim se da budem dosledan, jer mi predstavlja veliko lično zadovoljstvo. Kao dete sam i sam primao socijalnu i humanitarnu pomoć i sada, kada sam sam stao na noge, veoma je lep osećaj da to mogu da uzvratim.“ Danas je prvi. I ranom zorom, na WeChat grupi Pomoć Srbima, osvanula je Igorova poruka za početak nove humanitarne akcije. „Dragi članovi, Ovog meseca zaokružujemo priču. Širom Balkana, gde živi naš narod, poslali smo značajna sredstva, i proneo se glas o ovoj interesantnoj i velikodušnoj grupi – Srbi u Kini. Naš doprinos nije samo u novcu – ljudima u zabačenim krajevima veoma mnogo znači saznanje da neko misli na njih. Često kažu: ’Posetite nas, i ako nemate šta da donesete.’ Hajde zato da nastavimo sa ovim plemenitim radom. Ovog meseca skupljamo pomoć za....“ I uplate kreću. Bez mnogo reči i bilo čijeg busanja u grudi, prozivke ili negativnih komentara. (Koliko juče, prvog u mesecu i prvog dana nove akcije, sakupljeno je već 7544 juana za porodicu Gačić iz Republike Srpske, za koju sakupljamo ovog meseca.) Mogu samo da kažem da sam ponosna na svoje sunarodnike u Kini. Na sve te mlade ljude koji misle na svoje, tamo daleko u Srbiji. Kapa dole svima u grupi. I poziv onima koji se još nisu uključili da to učine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2017 Javili su mi da je istekao kod, pa evo apdejtovanog, ako neko želi da se pridruži grupi: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 (edited) Ljudi iz Srbije su nazalost u situaciji da gledaju kako da prezive, pa je zarada na prvom mestu i Kina je tu najbolje resenje za non-native speakere. Kao neko ko razmislja da u buducnosti predaje engleski kao native i kome finansijski ne gori pod nogama perspektiva na sve ovo je potpuno drugacija. Naravno zarada je bitna, ali vazne su i druge stvari, koliko ti odgovara zemlja u kojoj boravis. Cuo sam o svakakvim iskustvima u Kini, da obicne male stvari mogu da postanu ogroman problem. Na primer jedan Englez koji predaje tamo pise da je pokusavao dve nedelje da zameni obicnu sijalicu u stanu koji mu je dat na koriscenje od strane skole i nije uspeo. Prvo u Kini ne postoji jedinstveni standard za sijalice. I tesko je naci odgovarajuci model, narocito za stranca. Drugo kvalitet gradnje je los iako na oko moze izgledati dobar. Ukratko tip je 10-ak dana pokusavao da nadje odgovarajucu sijalicu i kad ju je nasao i promenio ispostavilo se da je problem sa napajanjem, a taj problem nije blo lako resiti zbog toga sto su (lose) ugradili osvetljenje u plafon. I na kraju je odustao i kupio stonu lampu. I to je samo jedna sitna stvar, a da ne pominjemo probleme sa vizama, poslodavcima, placanjem, zdravstvom, skolstvom za decu, internetom... Zarada je jedan faktor, a vazni su i uslovi rada (broj casova, odmor...), okruzenje, kultura, klima, zivotni troskovi, druzenje, mogucnost bavljenja hobijima, zagadjenje... Edited May 4, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 zato je najbolje uloziti u odlazak za Australiju, ako si zaista sa fakultetskim obrazovanjem otisao u Kinu, ne vidim sta je problem da se konkurise za iseljenicku profesionalnu vizu inipendend 189 190, idalje su nastavnike ucitelje i profesore zadrzali. On 18 April 2017 the Australian Government announced changes to Australia’s skilled migration program. The changes included the replacement of the ‘Skilled Occupation List’ (SOL) with the ‘Medium and Long-term Strategic Skills List’ (MLTSSL) and the replacement of the ‘Consolidated Sponsored Occupation List’ (CSOL) with the ‘Short-term Skilled Occupation List’ (STSOL). The Early Childhood (Pre-primary school), Secondary, Special Needs, Special Education (nec), Teacher of the Hearing Impaired and Teacher of the Sight Impaired teacher occupations previously listed on the SOL are now listed on the MLTSSL. The Primary school and Middle school teacher occupations previously listed on the CSOL are now listed on the STSOL. AITSL remains gazetted by the Department of Immigration and Border Protection (DIBP) as the assessing authority for school teacher occupations for the skilled migration program. AITSL Assessment for Migration requirements remain unchanged. For further information about visa requirements and any changes to the skilled migration program please contact the Department of Immigration and Border Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 4 hours ago, StefanDylan said: zato je najbolje uloziti u odlazak za Australiju, ako si zaista sa fakultetskim obrazovanjem otisao u Kinu, ne vidim sta je problem da se konkurise za iseljenicku profesionalnu vizu inipendend 189 190, 5 hours ago, noskich said: Ljudi iz Srbije su nazalost u situaciji da gledaju kako da prezive, pa je zarada na prvom mestu i Kina je tu najbolje resenje za non-native speakere. Kao neko ko razmislja da u buducnosti predaje engleski kao native i kome finansijski ne gori pod nogama perspektiva na sve ovo je potpuno drugacija. Naravno zarada je bitna, ali vazne su i druge stvari, koliko ti odgovara zemlja u kojoj boravis. Zarada je jedan faktor, a vazni su i uslovi rada (broj casova, odmor...), okruzenje, kultura, klima, zivotni troskovi, druzenje, mogucnost bavljenja hobijima, zagadjenje... Najveći problem u Kini je zagađenje. Za nekog ko u budućnosti planira porodicu, teško da je prihvatljivo da mu dete gura smog i živi u gradu u kome je stepen zagađenosti vazduha desetostruko veći od najviše dozvoljene granice. Vrlo je malo oblasti u Kini (ne računajući Tibet) u kojima je zagađenje u granicama normale. Drugi veliki problem je svakako jezička barijera i drugačiji način razmišljanja. To je ono što otežava svakodnevni život na svim nivoima, praveći ponekad pakao i od najjednostavnijih problema. Međutim, ljudi koji su minimalno savladali kineski svedoče da se perspektiva sasvim menja kad postanete sposobni da se sporazumevate makar na osnovnom nivou. A ako neko planira da ostane da živi u Kini, trebalo bi da počne da uči jezik. Naposletku, znanje kineskog pomaže i u nalaženju bolje plaćenog posla i doprinosi boljem ukupnom vrednovanju gde god da radite i živite u Kini. Svi ostali problemi su manje-više slični problemima u bilo kojoj zemlji. Neki su gori (strašniji), neki na koje bismo računali, skoro da izostaju. A mnogo toga je i individualne prirode. Ono što neko može da hednla bez problema, drugome će napraviti noćnu moru od života. Tako da ne treba ništa generalizovati. --- Nego, nije mi jasna jedna stvar: ovo je topik o Kini, o ljudima koji su odlučili da odu da tamo rade, ili razmišljaju o tome i skupljaju informacije. Koja je svrha u svakom drugom komentaru pisati kako je u Australiji, Vijetnamu, Kambodži ili bilo kojoj drugoj zemlji? A posebno porediti i nagovarati ljude da odustanu od namere da se upute u Kinu, već da odu tamo gde neko drugi misli da je bolje (sve i da jeste objektivno u pravu)? Mislim da to nije u redu i da govori o svojevrsnom nepoštovanju tuđeg izbora. Uz to, ima toliko topika na kojima se govori o životu u tim drugim zemljama, pa koga zanima i ko se dvoumi, može da pročita i da uporedi. Ajde da poštujemo svačiji izbor i da ne gušimo temu o životu i radu u Kini savetima o 'boljim' ili boljim izborima u drugim zemljama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 (edited) Dobro bi bilo da postoji zasebna tema - predavanje engleskog u inostranstvu pa da se postovi odavde prebace tamo. Predlog za admine. Bas ovih dana uporedjujem razlicite TEFL kurseve i to je nesto o cemu bi se moglo diskutovati tamo, kao i uporedjivati razlicite zemlje. Edited May 4, 2017 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 9 minutes ago, noskich said: Dobro bi bilo da postoji zasebna tema - predavanje engleskog u inostranstvu pa da se postovi odavde prebace tamo. Predlog za admine. Bas ovih dana uporedjujem razlicite TEFL kurseve i to je nesto o cemu bi se moglo diskutovati tamo, kao i uporedjivati razlicite zemlje. Podržavam predlog. Ko je admin, da ga/je dozovemo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 Posto su od 16.01. ukinuli vize do 30 dana,da li neko zna na koji nacin moze da se produzi ista bez nuznog povratka u Srbiju ukoliko se u roku od mesec dana ne nadje posao? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 (edited) 6 minutes ago, Aivazovsky said: Posto su od 16.01. ukinuli vize do 30 dana,da li neko zna na koji nacin moze da se produzi ista bez nuznog povratka u Srbiju ukoliko se u roku od mesec dana ne nadje posao? Imaš dva načina: da uradiš visa-run (naši to zovu 'presecanje', a reč je o izlasku iz Kine nakratko da bi se ponovo ušlo i ponovo steklo pravo na 30 dana ostanka) u neku okolnu zemlju, najčešće se radi u HK, ili da u lokalnom PSB-u (u nekom većem gradu gde već ima stranaca, pa znaju da to urade) produžiš ostanak za još 30 dana. To neka ti bude najmanja briga, jeste da nije baš sva sreća cimati se na mesec dana, posebno ako nisi blizu HK-a ili neke druge granice, ali sigurno ne moraš nazad u Srbiju zbog toga. I teško da nećeš naći posao za mesec dana. Doduše, možda neće biti sva sreća, ali počneš tamo gde prvo nađeš, pa onda gledaš nešto bolje. Srećno Edited May 4, 2017 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 Imam par pitanja pa ako mkze neko da odgovori: 1.Koji je najbolji i najjeftiniji nacin u vezi transporta da se dodje do shenzena na primer 2. Da li je pametnije odavde bukirati smestaj putem bookinga na primer?Na bookingu sam uglavnom vidjao za bukiranje severni deo shenzena. 3. Kako ste pronalazili skole odnosno potencijalna mesta gde bi moglo da se radi? 4. Jel postoji neka nasa grupa ili neko kome bi tamo eventualno mogao da se obratis za pomoc dal savetodavno ili sl? Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 Pozdrav svima! Potreban mi je savet. Imam ponudu za posao u Kini, školi je teacher potreban asap, i predlažu mi da odem sa biznis vizom, ali da ponesem legalizovana dokumenta kako bi mi tamo sredili radnu vizu. Odgovornost i sve troškove preuzimaju na sebe, i uveravaju me da mogu da dobijem radnu pošto već imam diplomu iz engleskog. Uslov je biznis viza, dakle nikako na bezvizni režim, jer tada ne bih mogla da završim vizu tamo. Da li je ovo dobra ideja, i da li je uopšte izvodljivo? Mnogi su pisali da ako se prvi put ide u Kinu, u ambasadi teško da mogu da daju duže od mesec dana boravka... Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 4, 2017 (edited) U svetu jos uvek preovladava slika o Kini kao slabije razvijenoj zemlji, sto nikako nije tacno. Kvalitet zivota u Kini je veoma visok, u rangu zapadnoevropskih zemalja. Naravno, ovde postoje velike kulturoloske razlike koje mi, zapadnjaci, percipiramo kao neshvatljive. Uz to, nekome smeta zagadjenje, hrana, politika, rano stupanje u brak, svuda guzve, pljuvanje gde god stignes. Stoga, Kina nije idealna destinacija za one koje traze sigurnost tj. zemlju za emigraciju. Kina je, nekako, dobra prolazna stanica. Drzavljanstvo je nemoguce dobiti, ali je moguce ostati dugi niz godina i zaraditi novac koji na drugima mestima u svetu moze da obezbedi lagodniju buducnost. Ne mogu da ne prokomentarisem problem sa sijalicom koji je Englez imao u Kini. Taj covek je sigurno neiskusan i verovatno nije ziveo u inostranstvu, pogotovo ne na drugom kontinentu. Nemoguce je da u Kini nije uspeo da nadje odredjeni model sijalice. Moj otac u Srbiji narucuje sijalice za kucu (u Srbiji) iz Kine. Ovde mozete kupiti sve moguce modele sijalice za svega par minuta. Ja narucujem vodu za pice i povrce preko interneta, sledeceg dana mi stize na stan. Najpopularniji sajt za online shopping (Taobao) ima mogucnost pronalazenja proizvoda tako sto uploadujete sliku proizvoda koji trazite. Primer: bio sam prosle nedelje u Sangaju u velikom shopping centru i video cipele koje zelim da kupim, ali je cena u radnji bila skupa, preko 100e. Slikao sam cipele u radnji i kasnije kuci pronasao iste na Taobao-u za 35e (original, da neko ne kaze da su fejk). Da rezimiram, Kina je odlicna opcija za ljude koji zele da prozive, steknu nova iskustva, testiraju svoje mogucnosti, a uz to i zarade pristojnu lovu. S druge strane, ne bih preporucio odlazak u Kinu nekome ko ne moze da se snadje u inostranstvu gde se ne govori engleski (ko nije proveo neko duzi period u inostranstvu), ko nema iskustva u multikulturalnom okruzenju i nije borac po prirodi. Tako da, svako ko razmislja o Kini treba da se zapita sta trazi i na sta je spreman. Edited May 4, 2017 by mire_zr Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2017 (edited) Manite ljudi Austriju, sretnem u busu našu ženu sa sinom žive u Austriji, i kao što može iz prve ruke od mnogih da se čuje, škola je skupa, ovo je skupo, ono je skupo, itd... Znači za porodicu je zeznuto, u redu ko već ima njihove papire, onda imaš i te socijalne pomoći i slično, ali sve je to vrlo skroman život, i provedeš 40 godina u otplaćivanju kredita za stan, naravno sve je to mnogo bolje od propale Srbije, ali mismli da ovo što su naši ljudi se oprobali u Kini, da je to pun pogodak, i verujte nigde na Zapadu mi, Srbi ne možemo da zaradimo i uštedimo toliku kintu, pa čak ni sa radom od duplog radnog vremena, kao što ako je ovo tačno što ljudima ostaje u Kini. Zapad je pukao, gde je dobra satnica, stanovi su kao skoro cela jedna plata, negde je hrana jeftina, negde zavrću uši, niko više nije tamo u stanju da čak i ako zapne da radi kao sivonja po 300 sati mesečno, ne može da uštedi za stan u toj zemlji već, mora ovo što sam rekao princip "kupio sam stan", ali u stvari ga otplaćujem narednih 40 godina i plaćam kiriju-ratu banci narednih 40 godina, jeste taj stan ostaje naslednicima, ali to je taj kapitalizam zapadni. Plus sada imate Letonce, Estonce, Litvance, Poljaci su prvi bili, a narod su od 55 miliona, i sve ove najbolje zemlje u Z. Evropi odavno su preplavili, pa sad još ovi imigranti, Zapad je pukao, a verovatno to još i ne zna. Mene zanima, koliko sada u ovom trenutku, času i minutu, košta jednosoban (ne studio) nego jedna spavaća soba odvojena sa dnevnim boravkom i kujnom tako do 50m2 stan u nekom normalnom delu Shenzhena, da je miran kraj, civilizovan, da ima dobre veze - gradski saobraćaj itd... Može i link do nekog web site-a, ja što sam našao nisu baš jeftini stanovi, pa čisto verovatno znate iz iskustva kako to ide sa stanovima jer u svakoj zemlji je drugačije i nalaženje stanova i sve ostalo. Da li u ovom trenutku sa diplomom više škole ili fakulteta, ekonomske struke, i TEFL sertifikatom, i odličnim znanjem engleskog jezika, može da se dođe do solidnog posla, predavača? Sem toga ja sam i košarkaški trener, koliko su oni zainteresovani za sport, igraju li košarku ima li klubova (vidim neki glavni klub im je Leopards) i pretpostavljam da i tu unajmljuju strance, ali zbog jezika ne znam da li unajmljuju trenere? Ja bih tamo došao sa suprugom i sinom koji ima 3,5 godine. Šta treba unapred da znam, jer ne dolazim sam već sa porodicom, šta je bitno, kako najbolje i najlakše naći stan i ostalo. Ako ima neko ko može da mi objasni eto nekoliko tih bitnih stvari bio bih veoma zahvalan, čitao sam stare postove, ali mene zanima sad ovaj trenutak, svakako smo rešeni da negde steknemo normalne uslove za život. Jer kolko god neko ovde hvalio Zapad, to je tamo polu-ropstvo ili ropstvo, samo iskorišćavanje jeftine centralno-evropske i istočno-evropske radne snage. Eto mi smo se odlučili za Istok, svaki savet i svaka informacija je dobrodošla i hvala unapred. Edited May 5, 2017 by Dodik Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2017 Ono sto ja znam je da je moj drug tamo trener fudbala vec par godina i decko je uznapredovao sad radi sa seniorima dok je do pre nekog vremena radio sa klincina juniorima. U pocetku je ziveo u shenzenu sada je neki grad blizu severne koreje. Od kolege cerka je otisla u shenzen pre par meseci devojka nije zavrsila engleski ali predaje tamo verovatno u vrticima i kampovima. Smatram da je slicna situacija, najveca sansa da nadjes posao je da odes tamo na licu mesta. A ovako sve zavisi od slucaja do slucaja, srece i tebe samog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2017 @ Aivazovsky, Hvala puno na brzom odgovoru, dobro znači mogućnosti i dalje ima i to raznolikih, nama nije problem da odemo tamo, to doduše svi kažu najbolje na licu mesta tražiti, ako još neko ima nešto korisno da kaže ili savet za kako šta kada stignemo tamo, kako je najbolje organizovati se i tražiti stan, za posao pretpostavljam tabana se od poslodavca do poslodavca i taj WeChat? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2017 Koja je to WeChat grupa za kinu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites