Followers 0

Moguće vraćanje šengenskih viza za Srbiju i Makedoniju od juna

194 posts in this topic

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Srbiji-ozbiljno-preti-crni-sengen.lt.html

Brisel – Zbog naglog porasta broja građana sa pasošima Srbije, koji zahtevaju azil u državama Evropske unije, bezvizni režim putovanja mogao bi da bude suspendovan u junu, saznaje „Politika” iz diplomatskih izvora u Briselu. Mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za građane Srbije i Makedonije biće razmatrana 24. februara na redovnom zasedanju ministara unutrašnjih poslova i pravde EU, na inicijativu Francuske i Holandije.

Prema informacijama iz naših izvora ministri neće na predstojećem zasedanju odlučivati o privremenoj suspenziji, već o mogućnosti da ona bude primenjena po skraćenoj proceduri, ukoliko to bude potrebno.

Najvažniji razlog za ovu inicijativu su najsvežiji zvanični podaci „Evrostata” – statističke agencije EU u kojima je zabeležen nagli porast priliva azilanata iz Srbije u države EU. Prema obrađenim podacima ogroman porast broja azilanata registrovan je u trećem kvartalu prošle godine od čak 173 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U poglavlju izveštaja „Evrostata” pod naslovom „Nagli porast broja zahteva za azil iz Srbije i Makedonije” navedeno je da je neposredno po uvođenju bezviznog režima u prvom kvartalu 2010. godine ukupan broj zahteva za azil iz Srbije bio 3.265. Već u sledećem kvartalu iste godine, od aprila do juna, taj broj je smanjen na 1.685, ali je u trećem kvartalu, od jula do septembra, povećan na rekordnih 4.590 zahteva.

Ako se zna da je broj azilanata u poslednjem kvartalu 2009. bio 1.320, očigledno je da je nagli skok u prvom kvartalu 2010. godine bio posledica ukidanja viza i slobode putovanja u EU. Prva je na ovu pojavu reagovala Belgija u koju je pristigao neočekivano veliki broj azilanata iz Srbije i Makedonije, uglavnom Roma i Albanaca.

Belgija je upozorila EU na „pogubne posledice vizne liberalizacije”, a srpske vlasti su pozvane da reaguju i spreče ovu pojavu što je rezultiralo drastičnim smanjenjem broja zahteva u drugom kvartalu 2010. godine. Srpske vlasti su tada dodatno informisale građane o njihovom pravu da provedu najviše 90 dana u periodu od 180 dana u državama šengenske unije, kao i o tome da nemaju pravo na azil u zemljama EU. Tada je otkriveno i da neki auto-prevoznici i takozvane turističke agencije sa juga Srbije obmanjuju građane i obećavaju im azil u EU. Posle akcije srpskih vlasti izgledalo je da se ovoj pojavi stalo na put.

Zbog čega je u trećem kvartalu prošle godine ponovo došlo do naglog povećanja broja zahteva, teško je reći, ali to može da bude posledica opuštanja i nedovoljne kontrole putnika na graničnim prelazima na koju su se obavezale srpske vlasti. Posebno je alarmantan podatak za poslednji mesec na koji se odnosi statistika – septembar 2010. godine kada je zabeleženo 2.885 zahteva.

Kada budu pristigli zvanični rezultati „Evrostata” za poslednja tri meseca prošle godine saznaćemo da li je broj azilanata iz Srbije i dalje visok ili se možda i povećao. U međuvremenu možemo da samo pretpostavimo da je inicijativa Francuske i Holandije posledica toga da nije smanjen, makar ne u ove dve države.

Kada je reč o azilantima iz Makedonije, njihov broj od poslednjeg kvartala 2009. godine zaključno sa trećim kvartalom prošle godine je 4.265 dok je broj azilanata sa srpskim pasošima 10.850. Broj onih koji su u istom periodu došli sa teritorije Kosova je 13.815, dok azilanata iz Crne Gore nema u statistikama. Podataka još nema ni za građane sa pasošima Albanije i Bosne i Hercegovine, za koje bezvizni režim važi tek nešto manje od dva meseca.

Osim o predlogu za privremenu suspenziju bezviznog režima, ministri EU će 24. februara razgovarati i o mehanizmu monitoringa bezviznog režima za građane svih pet balkanskih država na koje se odnedavno primenjuje bezvizni režim. Odluka EU o ukidanju viza sadrži i napomenu da će primena bezviznog režima biti podvrgnuta kontroli, a sa tim ciljem eksperti iz Brisela boraviće narednog meseca u Beogradu.

Njihov izveštaj trebalo bi da bude predstavljen najkasnije u junu ove godine, a u njemu će pored podataka o broju azilanata biti i podaci o broju osoba koje su eventualno prekoračile rok za legalni boravak u EU, kao i podaci o merama koje vlasti u Srbiji preduzimaju kako bi zaustavile „lažne azilante” pri pokušaju da napuste zemlju.

Kako saznajemo, od velike je važnosti i šta su naše vlasti preduzele protiv onih koji obmanjuju građane i organizuju njihov prevoz u EU. Prema informacijama iz Makedonije tamo je zatvoreno pet agencija koje su organizovale takva putovanja, a protiv njihovih vlasnika pokrenuta je istraga.

U slučaju negativnog izveštaja eksperata za nadgledanje bezviznog režima, prema najlošijem scenariju, moguće je da EU već u junu privremeno suspenduje bezvizni režim za Srbiju i Makedoniju, a to znači da bismo ponovo stajali u redovima za vize ispred evropskih ambasada u Beogradu.

Ja sam ocekivala da nam se ova prica svako malo provlaci. Valjda nece, ali nikad se ne zna, nazalost.

Politika je trenutno, glasilo ***-a, i samim tim nije nista cudno da pustaju ovakve vesti iz "nezvanicnih izvora".

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=21&nav_category=206&nav_id=494357

:bang:

E još to da nas snađe, da crkneš od muke.... Dođe mi na momente da napišem svašta za te što traže azil.. ali kontrolišem se....

Ma to samo plase narod, kao sto neko iz EU rece Srbija saradjuje samo pod pritiscima, tako da je ovo samo jos jedan pritisak da se ispuni neka norma

Tako je. Konkretna diskusija je o tome da li je moguće da se pojednostavi postojeća procedura za vraćanje viza. Sadašnja procedura zahteva da svaka članica EU posebno verifikuje tu odluku, što bi trajalo godinama. Dakle, niko ne diskutuje o samom vraćanju viza. To je samo "mahanje kažiprstom".

Tako je. Konkretna diskusija je o tome da li je moguće da se pojednostavi postojeća procedura za vraćanje viza. Sadašnja procedura zahteva da svaka članica EU posebno verifikuje tu odluku, što bi trajalo godinama. Dakle, niko ne diskutuje o samom vraćanju viza. To je samo "mahanje kažiprstom".

nadam se da je ovo istina....ponovo u red i svi oni papiri  :bang: :bang: :bang: :bang:

Pa ne moraš u red, ko te tera? Ja sam se svojevremeno zarekao da NEĆU da putujem u inostranstvo dok ne ukinu vize i iskreno rečeno zabole me ako ih i ponovo uvedu. U Srbiji (i onim zemljama za koje sigurno neće trebati vize) ima sasvim dovoljno čuda koja još vredi videti da se na to može potrošiti dobrih par decenija, a možda i više. Samo treba malo drugačije kalibrisati svoju radoznalost  8-)

Процедура за укидање је иста као и за доношење визног режима. Дакле, компликовано је и немојте да се бринете. Има у ЕУ већих проблема са имиграциојом од наше. :)

Pa ne moraš u red, ko te tera? Ja sam se svojevremeno zarekao da NEĆU da putujem u inostranstvo dok ne ukinu vize i iskreno rečeno zabole me ako ih i ponovo uvedu. U Srbiji (i onim zemljama za koje sigurno neće trebati vize) ima sasvim dovoljno čuda koja još vredi videti da se na to može potrošiti dobrih par decenija, a možda i više. Samo treba malo drugačije kalibrisati svoju radoznalost  8-)

Heheh pametno, i ja sam isto rekao da neću ono što nisam bio od EU da idem sada, već ću da čekam malo, znaš ono, zaposlenje, veća primanja... A sad lepo, po jeftinijim zemljama, komplikovanijim destinacijama, gde znam da neću moći kad se zaposlim jer neću toliko vremena imati.

Pisalo je negde po novinama da je izjavio (neki veliki dr mr :D iz eu parlamenta) da je informacija o vracanju viza srbiji velika laz. Da nije uopste bilo price o tome u EU vec je izvor unutar Srbije :D

na zalost, ne secam se da sam spomenula da me neko tera u red?..... Generalno, koliko cuda ima samo u Zemun Polju ljudi nikad ne bi trebalo da sednu u autobus i dodju do Beograda. A tek Fruska Gora...

ma ja se samo salim...nikada nisam ni stajala u redu...uvek je muz fizikalisao  lol:: lol:: lol::

p.s. btw, neki od nas stvarno moraju da putuju...i to u Portugal bar jednom godisnje..sad smo se navukli....dodje mu kao droga.

clap.gif' alt=':clap:'> :clap:

Da su hteli da nam imamo vize ne bi ih ni ukidali, mislite li da Bugari i Rumuni nisu nagrnuli u zapadne zemlje kad su usli u EU, pa ih ne izbacise. To su price za malu decu, a mi smo svi porasli :))). Sad imaju frku sa Afrikom, siguran sam da smo mi bezbedni. Ne verujte medijima, oni sve rade po nalogu u necijem interesu. Samo da nam Ukrajina i Kazahstan ukinu vize (prakticno), nece mene mnogo gledati zapad...:)))

Samo da nam Ukrajina i Kazahstan ukinu vize (prakticno), nece mene mnogo gledati zapad...:)))

Upravo tako!!  :spot:

I ja se slažem, ali ipak bolje je imati mogućnost :) Ma.... Da ne prizivamo zlo :)

Suspenzija vizne liberalizacije?

Izvor: FoNet, Tanjug

Svilajnac -- Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer izjavio je da zbog pojave lažnih azilanata postoji mogućnost da se Srbiji privremeno suspenduje vizna liberalizacija.

On je dodao da je razmatranje toga tek počelo.

Dežer je u Svilajncu, gde je otvorio Evropski park prijateljstva i zasadio prva stabla, rekao novinarima da bi do ostvarenja te mogućnosti trebalo da se napravi puno koraka i da se zato nada da će se sa Srbijom pronaći rešenje, kako bi se sprečili lažni azilanti.

"Raspravljamo neke odredbe sporazuma koje bi bile garancija", izjavio je Dežer i ocenio da je veomao važno organizovati dobar sistem readmisije.

Da bi vizna liberalizacija bila suspendovana, potrebno je da to bude usvojeno u svim članicama EU, Evropskoj komisiji, kao i Evropskom parlamentu, rekao je Dežer.

Pitanje lažnih azilanata je teško za članice EU i predstavlja ozbiljan problem, posebno za Švedsku, Belgiju,Luksemburg, izjavio je Dežer i dodao da zato Srbija i zemlje Balkana moraju da pokažu da se njihov broj smanjuje, a ne da stalno raste, kao što je bilo posle uvođenja vizne liberalizacije.

Taj trend mora da se promeni, poručio je Dežer, ukazujući da EU trpi veliki pritisak i ilegalnih imigranata iz južnog dela mediteranskog basena, ali i zemalja Jugoistočne Evrope i Balkana.

Belgijsko pismo Evropskoj komisiji

Evropska komisija dobila je od belgijskog državnog sekretara za migracije i azil Melkiora Vatelea pismo u vezi sa pitanjem liberalizacije viznog režima sa Srbijom i povećanim brojem zahteva za azil koje podnose srpski državljani, potvrđeno danas Tanjugu u Komisiji.

U evropskom komesarijatu za pravosuđe, međutim, podsećaju da je EK krajem februara razmatrala mehanizam za praćenje efekata vizne liberalizacije za države Zapadnog Balkana, kao i da će o ovom pitanju biti još reči u junu kada će EK predstaviti zvanični izveštaj Savetu EU i Evropskom parlamentu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=05&nav_category=1262&nav_id=510249

Opet zveckanje suspenzijom...  :x

Cinjenica je da su nam oni ionako preko volje ukinuli vize s obzirom na to koliko im je za to trebalo tako da je ovo ocekivano. U svakom  slucaju i da ih ne suspenduju, moracemo ovakve vesti svako malo da slusamo.