Followers 0

Moguće vraćanje šengenskih viza za Srbiju i Makedoniju od juna

194 posts in this topic

Kao da je 1992. a ne 2012. A posle '92 dosla je '93, pa ko pamti pamti, a ko ne pamti iznova prozivljava, kao sto to Pesnik rece.

Nama je lepo, taman kako smo zasluzili.

Ko je naucio lekciju taj je pribavio makar jos jedno drzavljanstvo.

Cak i da neko ima najbolje drzavljanstvo na svetu, recimo svajcarsko, opet nije zgoreg imati jos jedno.

Ne treba bezuslovno verovati nijednoj drzavi, jer drzava ima svoje interese, a pojedinac svoje.

Previse je riskantno biti drzavljanin samo jedne zemlje.

Davno je objasnjeno (http://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler):

Passport and citizenship - in a country that does not tax money earned outside the country or control actions.

Legal residence - in a tax haven.

Business base - where you earn your money, ideally somewhere with low corporate tax rates.

Asset haven - where you keep your money, ideally somewhere with low taxation of savings interest and capital gains.

Playgrounds - where you spend your money, ideally somewhere with low consumption tax and VAT.

Samo sam gledao ko ce ovde na forumu prvi da se uspanici i krene da se nervira oko ovoga...

Ccc...

Lazo. Evo, znao si da cu ja da se uspanicim :)) Kao sto i jesam, Nemce ne mirisime mnogo i nije se sa njima saliti.

Koliko god ne voleo politicare, ovog puta oni zaista nisu krivi za ovo sto se desava.

Lazni azilanti i dalje masovno idu u Nemacku da traze azil. Sada kada je krenulo da se prica o ukidanju bezviznog rezima, idu jos masovnije- da pokupe sto se jos pokupiti moze.

Znam po imenu i prezimenu neke koji su sada tamo, kao i neke koji nameravaju da odu, a znam i cime se bave.

Oni u Nemackoj odmah po trazenju azila dobijaju par stotina evra po clanu domacinstva (zato uglavnom idu 3 generacije), a dobiju pride i smestaj i hranu. E sad, ako ih sutnu u neki centar u planinama, onda odsede 3 meseca (prezime) i vracaju se nazad. Ako imaju srece da budu smesteni u gradu, njima je super- malo se krade, malo valjaju sirovine, uzimaju kes kredite na lazne licne karte ili nesto cetvrto. Onda se vracaju sa dobrim prihodom.

Kada se vrate u Srbiju, promene ime (troskovi procedure po osobi su par hiljada dinara), a onda sledece godine idu opet, samo u drugi grad...

To je nesto sto nasa drzava ne moze kontrolisati nikako. To je nesto sto se moze promeniti samo ako se laznim azilantima stavi u izgled neka losa posledica. Dok god oni mogu slobodno da idu tamo i da ih sasvim izvesno ceka korist, a nikakve posledice (zemlje u kojima je trazen azil ne daju Srbiji podatke o odbijenim laznim azilantima), oni ce ici tamo i blatiti nas. Ovo je klasicna zloupotreba i za nju bi trebalo da odgovaraju.

Problem je u tome sto se na sengen granicama ne radi posao kako treba. Od nase granicne policije se trazi da zadrzava sumnjive, iako je to zapravo posao sengen granicnog policajca. Nas policajac nema osnova da ogranici pravo kretanja nasem drzavljaninu protiv kojeg se ne vodi krivicni postupak, ali zato sengen policajci mogu da zaustave i vrate nazad bilo koga i bez bilo kakvog obrazlozenja. To se jednostavno ne radi.

Cak i da neko ima najbolje drzavljanstvo na svetu, recimo svajcarsko, opet nije zgoreg imati jos jedno.

Po kojim kriterijumima je svajcarsko drzavljanstvo najbolje na svetu?

To je nesto sto nasa drzava ne moze kontrolisati nikako. To je nesto sto se moze promeniti samo ako se laznim azilantima stavi u izgled neka losa posledica. Dok god oni mogu slobodno da idu tamo i da ih sasvim izvesno ceka korist, a nikakve posledice (zemlje u kojima je trazen azil ne daju Srbiji podatke o odbijenim laznim azilantima), oni ce ici tamo i blatiti nas. Ovo je klasicna zloupotreba i za nju bi trebalo da odgovaraju.

Zemlje ne mogu davati podatke o traziocima azila jer su azilanti zasticena kategorija. Moguce je jedino Srbiju staviti na listu bezbednih zemalja i tako resiti problem. Bas se pitam sto nas ne stave na tu listu, hmm. :roll:

Ne stavljaju nas na listu sigurnih zemalja zato sto je to jedno od sredstava pritiska.

Pravi azilanti- ok, ali lazni azilanti su druga prica.

Ima logike u tome sto pisete, ali prica je od advokata koji to radi...tako da ...ko zna koja je sema u pitanju!!!!! Ali znajuci nas,plasim se da cemo i to izburgijati!

Ljudi nasli rupu u sistemu i snalaze se. Koliko sam ja shvatio ne rade nista nezakonito, promena imena nije nezakonita, trazenje azila nije nezakonito, prelazak granice na nacin na koji oni prelaze nije nezakonit itd. To sto tamo u EU imaju takvu proceduru da ih hrane, goste i daju im dzeparac dva-tri meseca to je problem njihove spore birokratije i to nema veze sa nasom drzavom. Tako da cela prica oko vracanja viza zbog azilanata je kao sto je neko vec rekao vrsta pritiska na ovu drzavu da se naguzi, da izvinete :)

Nezakonito je  unistavanje dokumenata. Oni pasos, licne karte i druga dokumenta nakon prelaska granice namerno unistavaju, zato sto u drzavama EU procedura za utvrdjivanje porekla, traje bar mesec dana. Trazenje azila bez povoda uglavnom JESTE krivicno delo u zemlji matici (sto u Srbiji nije slucaj) , ali ne i u zemlji koja je destinacija za azilanta. U novom zakonu ce trazenje azila bez povoda i kod nas biti krivicno delo.

[iTrazenje azila bez povoda uglavnom JESTE krivicno delo u zemlji matici (sto u Srbiji nije slucaj) , ali ne i u zemlji koja je destinacija za azilanta. U novom zakonu ce trazenje azila bez povoda i kod nas biti krivicno delo.]

Ja bih, da me neko pita, bio protiv toga jer to znači ukidanje jedne slobode. A šta ako se, ne daj Bože, promene uslovi života u Srbiji i nastanu uslovi za stvarno traženje azila u drugim zemljama?

Jeste Srbija na toj sigurnoj listi. Ako misliš na listu zemalja u kojoj je demokratija i gde nema kršenja ljudskih prava, i samim tim osnova za dobijanje azila.

Ne, Srbija u EU nije na toj listi, bilo je govora da nas stave na tu listu kako rekose "sigurnih trecih zemalja", ali za sada nista od toga.

dobro, ali ja pitam da li su rekli neki opravdani razlog zasto nisu? korupcija, nemarni politicar, .. ili prosipanje iz supljeg u prazno i prica slicna kosovo?

Nezakonito je  unistavanje dokumenata. Oni pasos, licne karte i druga dokumenta nakon prelaska granice namerno unistavaju, zato sto u drzavama EU procedura za utvrdjivanje porekla, traje bar mesec dana. Trazenje azila bez povoda uglavnom JESTE krivicno delo u zemlji matici (sto u Srbiji nije slucaj) , ali ne i u zemlji koja je destinacija za azilanta. U novom zakonu ce trazenje azila bez povoda i kod nas biti krivicno delo.

Ne unistavaju oni dokumenta, bar ne ovi azilanti o kojima se ovde prica. Ti sto unistavaju dokumenta su skroz druga prica, ima ih dosta i u Srbiji, poreklom su uglavnom iz Afganistana, Somalije i drugih ratom  zahvacenih podrucija iako moguce je da ima i nasih koji to rade u EU. Oni su uglavnom uhvaceni bez  dokumenata, pri ilegalnom prelasku granice ili tokom neke rutinske provere i posto nemaju pasos  drzava u kojoj su uhvaceni ne moze da ih deportuje posto ne znaju odakle su. Procedura za ovakve emigrante u slucaju da oni ne progovore (uglavnom se prave da su nemi ili tako nesto) traje dok se ne utvrdi odakle su, a to je skoro nemoguce, tako da oni u EU ostaju mnogo duze od jednog meseca. NE znam samo da li posle odredjenog vremena koje se moze meriti i godinama dobijaju neku dozvolu za legalan ostanak.

Ako trazenje azila nije krivicno delo u Srbiji, ne vidim sta ima lose u tome. Dok je vojska bila aktuelna gomile mladih ljudi, neki od njih su bili cak i veoma obrazovani je bezao u inostranstvo kako bi izbegli vojsku, time su cinili krivicna dela, ali ih je veliki deo javnosti podrzavao. Sto je jos zanimljivije to je bas ovaj deo javnosti koji sad kuka zbog uvodjenja viza i trazi da se drzava obracuna sa laznim azilantima kako im ne bi propali vikendi u Becu i Budimpesti.

To koje su nacionalnosti lazni azilanti je potpuno nebitna stvar. Svi u ovoj drzavi lose zive, samo neki ocigledno su spremni vise da trpe od drugih. PAre koje se dobiju tamo za mesec dana bez da se ista radi su kao tri mesecne plate ovde u Srbiji i normalno je da ce ljudi traziti rupe u zakonu kako bi dosli do tih para, bili oni Romi, Albanci, Srbi, Makedonci, Svedjani itd. Sa platom manjom od 200 evra, svi smo isti.

Obrisano je nekoliko postova zato što je diskusija izmakla kontroli i počele su da se padaju uvrede prvo prema grupama ljudi, a zatim i na ličnom nivou.

Ako nismo u stanju da razgovaramo o ovome na civilizovan način, onda je možda ovo tema za neki drugi forum.

Zahvaljujem tuzibabi  "dezurnom Sasi Jankovicu"....uopste nije bilo upereno prema narodima ili manjinama, nego prema nacinu na koji oni ugrozavaju nase pravo da putujemo bez viza! Pa mislim da cemo ovu temu uskoro nastaviti u nekim redovima ispred ambasada!

Ovoj temi je definitivno mesto u rubrici "Trice i kucine" jer je vishe razglabanje, rekla-kazala ... nego informacija za "VIZE" sekciju  ...

Bilo je mnogo šuškanja o ovome. Ako ne postoji tema o ovome bilo bi dobro da postoji (ako postoji, moderatori reagujete ;)

Dakle da li će nam vraćati vize? Zašto se to poteže?

Mene je iznenadilo pre 2 nedelje kada sam prolazio mađarsku granicu da su mi rekli da mi treba osguranje ili pozivno pismo ili da im pokažem pare (50 evra na dan). Zna li neko od kad su ovo uveli?

Има већ пар тема. А можда су само појачали контролу, мени се то десило прошле год кад сам ишао за Беч.