Posted May 5, 2011 U prva tri meseca, 487 ljudi je tražilo azil u Luksemburgu. Od ovog broja 313 su nosioci srpskog pasoša!!! "313 od 487 osoba koje su došle do kraja marta potiču iz Srbije. Oni napuštaju Srbiju zato što je ekonomska situacija u Srbiji strašna, a stopa siromaštva visoka. Oni mogu lakše da napuštaju Srbiju od kako je došlo do ukidanja viza između Srbije i Evropske Unije. Među srpskim izbeglicama, 75% čine romi. Naše mišljenje je da je Srbija bezbedna zemlja. To je zemlja koja ima srednjoročno i dugoročno posmatrano evropsku perspektivu. Trenuti dolazak izbeglica poreklom iz Srbije ka zapadnoj Evropi, kao i Luksemburgu, mora, i žao mi je što moram tako drastično da se izrazim, da se zaustavi..." Ceo tekst: http://www.paperjam.lu/communique_de_presse/fr/etat-de-la-nation-2011-traduction-francaise-du-discours Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2011 Da bi vizna liberalizacija bila suspendovana, potrebno je da to bude usvojeno u svim članicama EU, Evropskoj komisiji, kao i Evropskom parlamentu, rekao je Dežer. Sreća da mora svaka država članica da usvoji inače bi smo bili u gadnom problemu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2011 Da, ovako ostaje da se nadamo da barem devet, deset drzava nece podrzati Samo da ne zaobidju proceduru nekako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2011 Jel ima nasa vlast neke mehanizme kako da zaustavi te lazne izbeglice,azilante,sta li su vec? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2011 Mislim da naša vlast ne treba ništa tu da uradi. Srbija svojim građanima mora omogućiti pravo na slobodno kretanje, a ne da ih sprečava. Osim toga, bilo bi protivustavno kad ti ne bi dozvolili izlazak iz zemlje (osim ako se radi o kriminalu). U ovom slučaju je EU ta koja mora da nađe mehanizme da spreči ilegalne imigrante (npr. svi znaju da je problem u mađarskim carinicima). Oni nemaju obavezu da omoguće ne-EU državljanima slobodno kretanje, tako da mogu slobodno i da ih odbijaju takoreći i na osnovu boje kože. Ali to je onda rasizam i EU to kao ne sme da radi, pa je bolje da pritiska male i siromašne zemlje da oni sami ugnjetavaju svoje građane. Nešto slično postoji i za Egipat i Libiju, ove zemlje su obećale da će zaoštriti postupak dobijanja pasoša svojim građanima, a zauzvrat im je EU dala kvote, koliki broj građana može po jednostavnom postupku da putuje u EU. Znači, Egipćaninu je sada teže da putuje u bilo koju zemlju (ne samo EU), zato što EU traži da oni imaju neke mehanizme da spreče imigrante. Mada verovatno nisam u pravu. Ja sam onomad kad su bili huligani u Milanu mislio da Italija snosi odgovornost za propuste u bezbednosti, ali ipak je Srbija kažnjena. Ako gledamo realno šta će se dogoditi u budućnosti, onda treba pretpostaviti da je uvek Srbija kriva, ma šta se dogodilo, i onda možemo lakše predvideti... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2011 Mislim da naša vlast ne treba ništa tu da uradi. Možda za početak da spreči izdavanje biometrijskih pasoša na osnovu lažnih krštenica, uverenja o prebivalištu i državljanstava Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2011 kako da se proveri da li je krstenica lazna ili prava? dole na jugu srbije u onoj poznatoj oblasti medvedja, presevo bujanovac se izdaju krstenice za par stotina, hiljadu eura siptarima sa kosova. to im omogucavaju policajci srbi, iz srbije naravno. sto je jos veci paradoks. kada se zavede neko u pravu bazu maticne knjige rodjenih, nemoguce je dokazati da neko nije rodjen u srbiji sem da se ide po porodilistima i da se belezi rodjenje svakog dete, sto je nemoguca misija. jer nas policajac nece da izadje za kradju a ne za tako nesto. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2011 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=06&nav_category=11&nav_id=510589 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 To je fora kao sa zecom, stapom i sergarepom. Stalno nas mame, al nikako da dosegnemo tu EU. mi se i od njihovih i od nasih. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Овде морам да се сложим с министром, шта би Србија требало да уради, да забрањује Ромима и Албанцима излаз из земље? Ова идеја с ЈАТовим авионом није лоша... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=06&nav_category=11&nav_id=510589 Sta se nerviras bre,to su samo medijske mahinacije Inace,ako vec EU izgleda nije spremna da "cuje" ono sto joj Italija i Francuska govore (da ne kazem - vape) u vezi problema sa ovim izbeglicama iz Maroka i Egipta valjda,onda ne znam zasto bi "slusala" Belgiju i Svedsku u vezi nas i Makedonije... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 sto se mene tice, mogu sutra da ih vrate ......samo da nam ne vrate vize i zemlje koje su ih ukinule u zadnje vreme, tipa japana, brazila ( mada jos nije proslo kroze parlamente heheheh) itd.... evo me sad u kolumbiji, u kaliju, vecito leto, smestaj u super hostelu 9 dolara za noc, sam u sobi, to je oko 6 i po evra....u evropi bi me kostalo 25-30 evra, iliti ovde 5 nocenja za jedno u evropi....prevoz 25 centi, iliti 17 centi od eura, u evropi minimum evro....klopa u restoranu 3 evra, u evropi minimum 15 za ovo isto sto ovde uzimam....a dozivljaji daleko interesantniji od onih sto se moze iskusiti u evropi...tako da mi jos uvek nije jasno sto se nasi ljudi loze na evropu, kada je vecina ostatka sveta daleko zanimljivija, jeftinija, lepsa i kulturnija, a narod finiji...... samo jos jedna crtica....platio sam autobus od zagreba do frankfurta tacno 100 evra, u jednom pravcu....ovde za te pare proputovah pola kontinenta, npr. bus karta od kalija do kita, u ekvadoru, je 22 dolara, sto je oko 15-16 evra...a put je skoro duplo dalji nego od zagreba do frankfurta, a autobus duplo bolji ... moj savet- man`te se ljudi vise te vasljive evrope....hehe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Offtopic: Koliko si platio kartu do Kolumbije? I, odakle si leteo? Hvala na odgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 tako da mi jos uvek nije jasno sto se nasi ljudi loze na evropu, kada je vecina ostatka sveta daleko zanimljivija, jeftinija, lepsa i kulturnija, a narod finiji...... Problem je sto je Srbija okruzena EU pa moras da udjes u nju da bi isao bilo gde. Inace bih se slozio sa tobom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Offtopic: Koliko si platio kartu do Kolumbije? I, odakle si leteo? Hvala na odgovoru. bila je 540 evra, iz frankfurta, sa lufthanzom.....i uzeo sam je samo 20-ak dana pred put...kad se sabere i trosak za avion, ponovo ispadne jeftinije boraviti mesec dana u j. americi, ili aziji, nego u evropi.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 tako da mi jos uvek nije jasno sto se nasi ljudi loze na evropu, kada je vecina ostatka sveta daleko zanimljivija, jeftinija, lepsa i kulturnija, a narod finiji...... Problem je sto je Srbija okruzena EU pa moras da udjes u nju da bi isao bilo gde. Inace bih se slozio sa tobom... to je tacno, ali za to su dovoljne i tranzitne vize...ako su besplatne, onda, sto se mene tice, go ahead, uvedite nam sta god hocete, iovako nas ne zelite u svom drustvu, a ni mi vas heheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Pa ok, mozemo mi da pljujemo po tome kakva je Evropa po mnogo cemu, ali mi smo u njoj, prema tome nemamo bas mnogo izbora. Sto neko rece, i da hoces do Istanbula, moras preko Bugarske koja ce sad biti u sengenu, osim ako ne ides avionom. A da bih rado provela jedno godinu dana putujuci po J. americi i da bih volela da budem daleko i od Srbije i od Evrope, itekako bih. Stavise, radim na tome vec duze vreme ali nikako da mi stignu ocekivane pare. ali, valjda ce biti ono: ko ceka-doceka:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 "Oštre mere za lažne imigrante" Izvor: B92 Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je posle sastanka sa čelnicima MUP-a najavio da će policija preduzeti oštre mere u suzbijanju broja lažnih azilanata. Dačić je rekao da svima treba da bude jasno da izdavanje ličnih dokumenata nije vezano za lažne azilante i podsetio da se u javnosti uglavnom govori o Albancima sa Kosova koji su dobijali pasoše uz lažnu prijavu prebivališta. "Policija će nastaviti sa istragama, jer su zloupotrebe moguće u policiji, drugim državnim organima, kao i među gradjanima koji daju lažna prebivališta", naveo je Dačić. On je najavio da će predmet istraživanja biti turističke agencije i organizatori putovanja u zemlje EU, kako bi se utvrdilo da li ima organizovanog prebacivanja lažnih azilanata. Granična policija će vraćati sve koji nemaju povratne karte, ili dovoljno novca za boravak u EU, naveo je Dačić. "To bi trebalo da radi i EU, ali mi ne možemo da zavisimo samo od njih, jer se nama ispostavljaju racuni za tuđe greške", rekao je on. Dačić je najavio i da će policija pokrenuti medijsku kampanju na onim televizijskim stanicama koje pristanu da spotove emituju besplatno jer MUP nema sredstava da plati tu kampanju. "Održaćemo sastanak sa predstavnicima Roma, Albanaca i Bošnjaka jer oni čine 85 odsto broja lažnih azilanata, a pet odsto su Srbi. Oni ne bi trebalo da sebe i porodice izažu maltretiranju, jer neće dobiti azil, a natovariće sebi probleme. Pozvaću ih da zajedno radimo da svima bude bolje jer oni neće ništa dobiti a svi ćemo izgubiti", kazao je Dačić. Ministar je potvrdio da će MUP inicirati promenu zakona kojim će biti uvedeno krivično delo organizovanje ilegalnih migracija, a od EU će tražiti mišljenje o meri oduzimanja pasoša na godinu ili dve dana u slučajima u kojima se utvrdi zloupotreba slobode kretanja. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=10&nav_category=11&nav_id=511346 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2011 Sumnjam da ce doci do koraka unazad, veoma malom broju ljudi bi to bilo u interesu, a pitanje laznih azilanata mora se resiti nekakvim uredbama. Srbija, odgovaralo to nekima ili ne, i teritorijalno i kulturoloski jeste sastavni deo Evrope i dalji razvitak i boljitak moze se ocekivati samo u sprezi i dobroj komunikaciji sa susedima i uspostavljanju standarda koji podrazumevaju rad, red i odgovornost! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2011 www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=11&nav_category=206&nav_id=511382 Ne ulazeći u tačnost ove vesti, mislim da svaki čovek, na osnovu slobode izbora, ima pravo da traži azil u bilo kojoj zemlji ako smatra da su mu ugrožena prava. To je jedno od mnogih prava koje proklamuje EU. Pogrešno bi bilo ako bi, apriori, osuđivali sve građane Srbije koji su se odlučili da traže azili u nekoj od zemalja EU. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2011 U svakom slucaju, primecujem da su vesti svakim danom sve pesimisticnije i da cemo vrlo verovatno za koji mesec opet otvarati rubriku "vadjenje sengen viza", nazalost:( Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2011 Offtopic premešten u https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5452.0, ovde se vratite na temu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2011 Dačić je u pravu, ali nije na nama da branimo ljudima da izlaze. Tako bi postali Kuba, Severna Koreja, DDR i sl... 500m dalje, na madjarskoj strani, njihov je posao da provere povratne karte i sl. Isto kao što američki pandur ima prava da te ne pusti da udješ. Ili australijski, ima čak njihov reality show na tu temu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2011 Čisto da se zna:www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=12&nav_category=206&nav_id=511678 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 U svakom slucaju, primecujem da su vesti svakim danom sve pesimisticnije i da cemo vrlo verovatno za koji mesec opet otvarati rubriku "vadjenje sengen viza", nazalost:( A bre,sta se tripujes tu,kakve vize,sta "vrlo verovatno"?E svasta... Situacija je takva da nas sada malo 'pritiskaju' zbog ovih Albanaca i ostalih,ali proci ce i to,sta ti je. Bezveze mi je sto sam cuo danas na vestima da ce nasa policija od sad da kontrolise i povratne karte i koliko para imas kod sebe i ko zna sta jos.Moracu od sad uvek da ponesem vise kesa sa sobom kada idem na neki koncert.Al dobro,bolje i to da sada kontrolise,tj. privremeno,nego da stalno to proveravaju Jel zna neko jel potrebno da imas 50 evra po danu boravka u EU ili po 100 evra?Ili vise? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites