Posted August 22, 2014 http://novosti.rs/vesti/turizam.90.html:506674-Jeftinije-avio-karte-za-Ljubljanu-i-Cirih-samo-danas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2015 http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/1909267/%D0%97%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%22%D0%95%D1%80+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5%22+%D0%B8+%22%D0%95%D1%80+%D0%A7%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B5%22.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2015 Interesantno da rade codeshare sa Star Alliance kompanijom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2015 (edited) Biznis je biznis, koga briga iz koje su alijanse Pre par godina, znam da je JAT imao codeshare sa Lufthansom i da se moglo dobijati milja na Miles&More programu Lufthanse ako se leti JAT-om, na relaciji Srbija-Nemacka. Eto neke veze iz starih vremena sa Star Alliance kompanijom.Jos jedan skoriji primer je brazilski TAM, koji je pocetkom 2014 napustio Star Alliance i presao u Oneworld, ali je i dalje odrzao partnerski odnos sa Lufthansom i jos par kompanija iz Star Alliance, pa se i na Lufthansinim letovima zaradjuju milje koje se mogu prebaciti na TAM-ov program za skupljanje milja. Edited May 5, 2015 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2016 jel ima neko informaciju sta se desava sa direktnim letom za NYC? zar nije to trebalo vec da krene? Ili su otkazali i let posto je premijer otkazao put u USA :)..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2016 Još dva dana. U četvrtak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2016 (edited) Rekao bih da je sve redovno i da se prvi let ocekuje, da li bese u cetvrtak? Vidim juce u medijima da je negde gostovao pilot koji ce upravljati avionom na tom prvom letu, pa ga pitaju da li je uzbudjen i tako to Pre mesec i kusur dana sam bio u Njujorku i u onom airtrainu koji vozi od JFK-a ka gradu, ima spisak svih kompanija i pise na kom terminalu su im prostorije. Na listi je bila i Airserbia Edited June 21, 2016 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2016 Evo jednog zanimljivog i strucnog tumacenja (ne)opravdanosti uvodjenja letova ka Americi: http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1370282 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2016 Hvala, Draganče. Naravno da postoji i tamna strana medalje, o kojoj naravno ništa ne može da se pročita u našim mas-medijima. Kako smo samo pametniji od celog regiona i opsetili se da letimo za Ameriku, pa još iznajmljenim avionom! Nadam se da ipak da će potrajati do iduće jeseni, kad okvirno planiram da putujem do Njujorka, a još mi let sufinansiraju srpski poreski obveznici... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2016 1 hour ago, Dragance said: Evo jednog zanimljivog i strucnog tumacenja (ne)opravdanosti uvodjenja letova ka Americi: http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1370282 O tom intervjuu se mnogo pričalo. Ono oko čega se sve vrti, cena lizinga, je data potpuno pogrešno - Vujović citira nekakvu cenu koja je 10 puta viša od tržišne. Kaže da Berlin nema direktne letove za Ameriku, što je nonsens. Tako da ovo stručno tumačenje nije ispalo mnogo stručno, što me čudi s obzirom na to od koga dolazi... Takođe, premisa je da su karte podeljene i da nema mesta za novog prevoznika, čak ni za boutique carrier što Air Serbia pokušava da bude. Treba li reći da je jedan Turkish Airlines, danas najveća svetska kompanija po mnogim pokazateljima, bila tek jedan solidan regionalni prevoznik? Da je aerodrom u Istanbulu imao otprilike duplo više putnika nego Beograd danas, ne više od toga, a danas ih ima oko 12 puta više... Da jedan Etihad nije postojao. O kineskim prevoznicima da ne govorim. U našem kraju sveta, nije bilo Aegeana koji je danas veoma veoma ozbiljan igrač. Ja sam mislio da on dosta zna, ali sada mi se čini da je "zaglavio" u nekom vremenu koje je prošlo... A za ove tvrdnje o ceni leasinga, koje su proverljive sa prostim Google search, stvarno nemam reči. Nije omašio za 10% nego deset puta. Nekome sa takvom karijerom to ne može slučajno da se desi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2016 Evo i jednog optimističnijeg pogleda, takođe od stručnjaka (Alen Šćuric): http://tangosix.rs/2016/04/07/analiza-ima-li-smisla-linija-er-srbije-za-njujork/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Jel bi se uskoro mogla ocekivat neka akcija za rim?nekad bude petkom jelda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 (edited) On 6/23/2016 at 7:29 PM, Dragance said: Evo jednog zanimljivog i strucnog tumacenja (ne)opravdanosti uvodjenja letova ka Americi: http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1370282 Procitah ovaj tekst od reci do reci i mislim da je covek skroz u pravu. Posebno je meni interesantan deo: "Danas iznajmljivanje aviona erbas 330 košta između četiri i pet miliona dolara mesečno, to je 50 miliona godišnje. Dakle, Er Srbija, kompanija koja sada beleži gubitke i dobija ogromne dotacije od države, ulazi u jednu investiciju od 50 miliona. Vi od juna 2016, kada počnu letovi, do juna 2017. morate da imate 50 miliona koje ćete, kao, zaraditi na saobraćaju. Na kom saobraćaju? Već sada se priča o tri godine gubitka. Šta iza toga stoji? Stoji strah da to ipak nije tako povoljan posao, a drugo, niko ne kaže koliki će taj gubitak biti. Ovde stižemo do tehnologije donošenja odluke o saobraćaju preko Atlantika. To vam je kao da pravite novu fabriku, to "zadovoljstvo" košta na trogodišnjem nivou preko 100 miliona. Ko je doneo tu odluku? Gde je doneta ta odluka? Na primer, ja bih mnogo voleo da postoji saopštenje da je vlada na sednici razmatrala predlog ministarke saobraćaja, koja je prethodno na svom kolegijumu razmotrila predlog koji je dala kompanija, i u kom, na primer, piše da vlada odlučuje sledeće: "Interes Srbije je da letimo za Ameriku. Znamo da ćemo da gubimo tri godine, gubićemo 30 miliona godišnje, odnosno 90 miliona ukupno. Pošto smo vlasnici pola-pola sa Etihadom, mi ćemo da uložimo 45 miliona, a i Etihad će da uloži 45 miliona. Posle roka od tri godine, taj novac će početi da se vraća u budžet Republike Srbije." E, to je prirodan sled. A šta mi sada imamo? Ne zna se ko je doneo tu odluku. Na srpskoj strani je postojala samo želja, dobra namera, a odluka o mestu letenja (Njujork), o obimu saobraćaja (pet puta nedeljno) i o tipu aviona (erbas 330) doneta je u Abu Dabiju. Takođe, Etihad će za te letove za Ameriku da lizuje avion iz svog kruga kompanije (JET AIRWAYS), pa se onda postavlja novo pitanje: gde je analiza koja pokazuje da je to baš najpogodniji avion za saobraćaj koji mi želimo? Možda je to najbolji avion, ali se to ne zna, jer ne postoji analiza. To je sve odluka iz Abu Dabija – ni za Ameriku, niti za ijedan od ovih dosadašnjih deset erbasovih aviona nije raspisan tender. Voleo bih da je papir sa tom analizom donet u Ministarstvo saobraćaja, jer je ono nadležno, a istovremeno je očigledna uzdržanost ministarke saobraćaja po pitanju Er Srbije." Kao sto covek rece,ne bih voleo da zavrsimo kao Madjarski Malev.Pametnije je ulagati u infrastrukturu i prosirivati aerodromske kapacitete (BG,Nis) izgraditi mozda jos jedan manji aerodrom i privuci low cost kompanije jer to donosi trenutno najveci profit svim aerodromima u EU. Zamislite da nema RyanAir-a na ovoliko aerodroma u EU.Koliko bi manji prihodovali svi ti aerodromi sa kojih oni ostvaruju letove!? Edited August 9, 2016 by WorldCitizen Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 Pa ne znam, pročitaj i ovaj drugi tekst koji sam dao. Što se tiče ulaganja u infrastrukturu, tu je upleteno malo više interesa -- osim onog nas kao putnika, tu je i interes Etihada (koji je dao lovu i izvukao JAT iz bule), interes Er Srbije kao kompanije i njenih zaposlenih, te interes low cost i trećih kompanija. A sam interes države Srbije je vrlo kompleksan: oni su suvlasnici Er Srbije i partneri Etihada s jedne strane, vlasnici beogradskog aerodroma s druge, s treće su promoteri razvoja avioprometa, tržišta i turizma uopšte, dok im s četvrte strane mi (ne)zadovoljni putnici predstavljamo potencijalne glasače. Nije lako sve to podmiriti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 1 hour ago, WorldCitizen said: Procitah ovaj tekst od reci do reci i mislim da je covek skroz u pravu. Posebno je meni interesantan deo: "Danas iznajmljivanje aviona erbas 330 košta između četiri i pet miliona dolara mesečno, to je 50 miliona godišnje. " Evo, da stanem ovde. Google search kaže da je cena lizinga A330-200, kakav Air Serbia ima u svojoj floti oko 500.000 dolara mesečno, a ne 5 miliona. I ne samo Google, nego i praktično svi koji se razumeju u industriju, osim Vujovića. Prema tome, cela ta njegova računica dalje pada u vodu. By the way, leasing novog A380 košta oko 2 miliona mesečno, dakle više nego duplo manje od te njegove procene. E, to bi bilo nešto O ostalom sam pisao bukvalno tri poruke iznad tvoje. Suviše je tankih mesta u zaključcima koje on predstavlja kao aksiome. Inače, Ryanair i slični LCC su, posebno za male aerodrome u državama poput naše, finansijski skoro pa neutralni. Uglavnom zahtevaju oslobađanje i od landing fees, i od aerodromskih taksi, a nekada čak i garanciju određenog broja prodatih mesta tako da aerodromima zapravo ostane potrošnja od putnika u samom aerodromu i praktično ništa više, a često se iz lokalnih budžeta isplaćuju ozbiljne subvencije za njih. Zato je u Beogradu sada situacija kakva jeste - niko ne brani ni Wizzu ni Ryanairu da leti koliko hoće i gde hoće odavde, ali po važećem cenovniku - a oni žele popuste, i to ozbiljne popuste. Zato i idu u Niš (i Temišvar, i Osijek, i Tuzlu i niz drugih aerodroma u najbližem okruženju), a ne u Beograd, gde svakako ima mnogo više tražnje. Ne isplati im se. Za neke aerodrome to je, međutim, jedini način da žive, jer niko drugi nije zainteresovan da tamo leti kao legacy kompanija (vidi primer Niša). Prema tome, LCC-i na malim aerodromima definitivno nisu profitni centar, iako je naravno za putnike lepo da mogu jeftino da lete, ali u ovom kontekstu profita to i nije suviše značajno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 1 hour ago, Duya said: Pa ne znam, pročitaj i ovaj drugi tekst koji sam dao. Što se tiče ulaganja u infrastrukturu, tu je upleteno malo više interesa -- osim onog nas kao putnika, tu je i interes Etihada (koji je dao lovu i izvukao JAT iz bule), interes Er Srbije kao kompanije i njenih zaposlenih, te interes low cost i trećih kompanija. Tako je,postoji tu vise interesa sa vise strana.Ne bi Etihad sipao silne novce u nesto sto nije toliko isplativo i gde bi imali ogromne gubitke.Interes velikih korporacija je cist i sto veci profit u sto kracem vremenskom periodu.Problem po meni nije taj sto ce R.Srbija da ulozi novac,vec primera radi ako sutra i dodje do troskova od neka bude 50 miliona,Etihad ce to nadomestiti iz svog dzepa kroz profit od sledecih prihoda,a Srbija se mora zaduziti za tu cifru. No,ja mislim da je let za Ameriku vise kao mamac za letove iz drugih zemalja za BG,gde se ide na to da se promovise BG kao jedan od boljih "hub-ova". Nema ljubavi i prijateljstva medju kompanijama i drzavama,samo cisti interes i nista drugo. 31 minutes ago, meelosh said: Zato je u Beogradu sada situacija kakva jeste - niko ne brani ni Wizzu ni Ryanairu da leti koliko hoće i gde hoće odavde, ali po važećem cenovniku - a oni žele popuste, i to ozbiljne popuste. Zato i idu u Niš (i Temišvar, i Osijek, i Tuzlu i niz drugih aerodroma u najbližem okruženju), a ne u Beograd, gde svakako ima mnogo više tražnje. Ne isplati im se. Za neke aerodrome to je, međutim, jedini način da žive, jer niko drugi nije zainteresovan da tamo leti kao legacy kompanija (vidi primer Niša). Prema tome, LCC-i na malim aerodromima definitivno nisu profitni centar, iako je naravno za putnike lepo da mogu jeftino da lete, ali u ovom kontekstu profita to i nije suviše značajno. Naravno,ne treba nikome nista poklanjati,ali moramo dozvoliti konkurentnost,a ne kao R.Srbija u konsultaciji sa Etihad-om monopolisticki uvesti visoke aerodromske takse za aerodrom u BG-u koje mogu priustiti mahom samo vece i jace kompanije,a sve kako bi se promovisala i u prvi plan stavljala AirSrbija. Treba ojacati kompaniju i nadam se povecanju broja destinacija iz Srbije u sto skorijem vremenskom periodu,ali mora se vise ulagati u kvalitet usluga,ali i isto tako i u pojeftinjenje,jer budimo realni moze npr. RyanAir da ponudi 10 EUR cenu karte za let BG-Barcelona,ali ako AirSrbija ponudi istu relaciju za 20 EUR sa malo boljim uslovima(npr. prtljag,obroci,napitci) ,vecina ce prihvatiti njenu opciju. Ja jonkretno,WizzAir izbegavam jer ne znam jesu li uveli doplatu za disanje i vezivanje sigurnosnih pojasa i jos par stvari. Osim konkurentnosti i veceg izbora,doslo bi i do decentralizacije radnih mesta i povecanja istih u neka manje razvijena podrucja,pa bi time i neke druge domace kompanije i delatnosti imali interesa i svakako profita. Kao sto navedoh gore,ako projekat bude u minusu npr. 50 miliona,arapi ce ruku u dzep,a nama ce doci MMF u posetu. Nadam se da ce Nis postati jos bolja destinacija u buducnosti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 16 minutes ago, WorldCitizen said: Naravno,ne treba nikome nista poklanjati,ali moramo dozvoliti konkurentnost,a ne kao R.Srbija u konsultaciji sa Etihad-om monopolisticki uvesti visoke aerodromske takse za aerodrom u BG-u koje mogu priustiti mahom samo vece i jace kompanije,a sve kako bi se promovisala i u prvi plan stavljala AirSrbija. Ryanair i Wizzair su, pojedinačno, neizmerno veće i jače kompanije od Air Serbia, a tu su negde u rangu sa Etihadom. Ryanair je imao skoro milijardu evra profita prošle godine, a Air Serbia onih diskutabilnih 4 miliona! Takođe, takse na BEG uopšte nisu nešto spektakularne. Aerodromske takse za putnike (airport fees i government fees, koje su iste u celoj Srbiji) su manje od 20 evra. Landing i handling fees za aviokompanije su čist evropski i regionalni prosek. Ali, kao što rekoh, LCC ne zanima prosek nego oslobađanje od taksi i popusti, da bi sa low yielding putnicima pravili profit. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 9, 2016 49 minutes ago, WorldCitizen said: Treba ojacati kompaniju i nadam se povecanju broja destinacija iz Srbije u sto skorijem vremenskom periodu,ali mora se vise ulagati u kvalitet usluga,ali i isto tako i u pojeftinjenje,jer budimo realni moze npr. RyanAir da ponudi 10 EUR cenu karte za let BG-Barcelona,ali ako AirSrbija ponudi istu relaciju za 20 EUR sa malo boljim uslovima(npr. prtljag,obroci,napitci) ,vecina ce prihvatiti njenu opciju. Nemoj se previse nadati, i legacy carriers idu da smanje ponudu kvaliteta [prvenstveno na kratkim, ali i na dugackim letovima], ustede i priblizavaju se LCC-ima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2016 Kolko je cekirani prtljag?kad odem na kupnju nisam naisla na taj korak oko prtljage? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2016 2 hours ago, jeleros said: Kolko je cekirani prtljag?kad odem na kupnju nisam naisla na taj korak oko prtljage? 23 kg Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2016 Ne naplacuju ga? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2016 Naravno da ne, nije lou kost kompanija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 29, 2016 21 minutes ago, jeleros said: Ne naplacuju ga? Ne. I da budemo precizni, dozvoljen je jedan komad prtljaga, težine do 23kg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 30, 2016 15 hours ago, mveruovic said: Naravno da ne, nije lou kost kompanija. Nije ni Lufthansa, pa naplacuje prtljag Stvari se menjaju i kod regularnih kompanija, pa imaju taj koncept koji je "polu-lowcost", da tako kazem, gde nude tarifu "light", koja ukljucuje samo rucni prtljag i ostale, gde je prtljag ukljucen u cenu. Moglo bi se protumaciti na 2 nacina, ili kao da sad naplacuju prtljag, ili da su za one bez prtljaga snizili cenu. Verovatnije je ovo prvo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites