Followers 0

Promena imena udruženja

163 posts in this topic

uf .. već nekoliko puta pišem, brišem komentar .. jer mi se čini suvišno da nanovo pišem što su već pisali, samo nisam htela da administratori i osnivači steknu utisak da ljudi koji ovde svraćaju samo da bi čitali jako lepe putopise ili iskoristili neku informaciju nemaju mišljenje o promeni imena.

Moje mišljenje je da je Putnička kuća Srbije mnogo bolje ime (bez obzira na sve argumente i objašnjenja osnivača koje donekle i razumem), prosto:

Putnička kuća Srbije je bio brend!, verovali ili ne, čak i među ljudima koji ničim, osim povećanju na brojaču poseta sajtu, ne doprinose. Po tom imenu su vas znali, pronalazili i o vama pričali.

Hahahhaha...da li si ti svestan sta si napisao...ako organizuju za sve nas zasto ne bi pitali koje su zelje a ne da ispunjavaju sopstvene...tako da je sve jasno.

Hejtuješ. Izvini, nemam bolju reč. Imam nekoliko gorih, doduše.

Ako ti se ne dopada to što organizuju za neke druge ljude a ne za tebe, i to bez nadoknade, i uz mnogo cimanja, izvoli organizuj se sam. Imaš pravo na svoje mišljenje, ali ovo što govoriš je ničim izazvano pljuvanje. Putuj, igumane.

(For the record, nisam u organizaciji niti lično znam ikog iz Kluba, nisam bio u kući, dao sam malu donaciju jer sam bio u prilici, i drago mi je što se toliko mladih ljudi lepo provelo.)

Gledam ovo "Naši krajevi", totalno mi bezlično, jel moguće da se taj deo foruma zove recimo "Balkan" majku mu?

Ispada da ništa iz "naših krajeva" ne sme da se pomene imenom... stavite ako treba kakvo istorijsko, antičko ime, samo da stoji neko ime... ispada da je sramota što smo od tamo odakle smo.

Ovo ce biti jedan od mojih zadnjih postova na ovom forumu. Ali moram da razjasnim nesto. Urose, Milana, Inga, Borise ... ko ste vi? Od kada ste na klubu putnika SRBIJE? Ko vam je dao za pravo da upropastite ono sto je zapoceo Lazar a dalje ga stvorili Acketa, Marina, Franci, Marko Petrovic, Nikodijevic, Nina, Jelena, Chi, Jovan, Ja i jos par ljudi koje sam mozda zaboravio. Da niste mozda organizovali i ne daj boze bili na nekom planinarenju ili livadarenju? Da niste mozda organozovali izlozbu fotografija? Da niste mozda drzali govore na trgovima Vrnjacke Banje promofisuci KPS? A da, Urose pricao si jednom na tedexu o svom putovanju i CSu. Mislis da je to dovoljno da se poseres na sav nas trud i rad? Izvinjavam se sto sam u predhodnom obrisanom postu sve ljude koji su ostali u klubu svrstao u isti kos. Izvini Chi i izvini Kristina vi ste poslednji bastion odbrane KPS i nadam se da cete se i vi prizvati pameti i videti da ce se neko i na vas rad i trud jednog dana posrati.

Hahahhaha...da li si ti svestan sta si napisao...ako organizuju za sve nas zasto ne bi pitali koje su zelje a ne da ispunjavaju sopstvene...tako da je sve jasno.

Hejtuješ. Izvini, nemam bolju reč. Imam nekoliko gorih, doduše.

Ako ti se ne dopada to što organizuju za neke druge ljude a ne za tebe, i to bez nadoknade, i uz mnogo cimanja, izvoli organizuj se sam. Imaš pravo na svoje mišljenje, ali ovo što govoriš je ničim izazvano pljuvanje. Putuj, igumane.

(For the record, nisam u organizaciji niti lično znam ikog iz Kluba, nisam bio u kući, dao sam malu donaciju jer sam bio u prilici, i drago mi je što se toliko mladih ljudi lepo provelo.)

Za koga organizuju!? Objasni mi. Kome to ispunjavaju zelje? Koga saslusaju? Rade u interesu svih nas a ispunjavaju sopstvene zelje...

Moze se protumaciti da hejtujem ali to ne radim...samo kazem da vec ako rade za sve onda nek i saslusaju te sve ljude...

Putujem ja...bez brige...nije meni neophodna Kuca, samo sam ziveo u ubedjenju da se to organizuje zbog druzenja,zabave...ali ocigledno su visi interesi u pitanju...

Ma nije sramota, to smo već objasnili.

Naši krajevi su govorni prostor našeg, srpskohrvatskog jezika. Dakle, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i još malo okolo. Želimo da se obraćamo celom tom prostoru, kao Klub i kao medij uopšte.

To nije Balkan, mi ne pišemo na slovenačkom, grčkom, bugarskom ili albanskom. Nije ni Jugoslavija, Jugosfera, EXYU, Region, niti Zapadni Balkan. (Uzgred, odvratni su mi svi ti eufemizmi za Jugoslaviju.) To je prosto-naprosto prostor gde se govori naš jezik. Svaki ozbiljan lingvista definisaće ga kao policentričan jezik sa četiri standardne varijante i nizom dijalekata. Mi želimo da ga čuvamo i bogatimo, ali u celini. Otuda i širenje Kluba. Želimo da ovaj sajt bude jedan mali atlas globalnih ljudskih iskustava, a na našem jeziku, ma kako zvali taj jezik.

(Meni je lično teško da se emotivno povežem sa bilo kojom nacijom, ali jezik je drukčiji, za njega jesam emotivno vezan. Na njemu mislim, sanjam, pišem, čitam, i kada sam dugo u inozemnstvu osećam kako mi nedostaje. To nema veze sa političkim projektima i državama. Jezik je kao muzički instrument. Njime sviraš, njime se izražavaš, proizvodiš zvuk, signale, komunikaciju. Jezik pripada ljudima, ne državama i granicama. I okej, postoje jednonacionalni jezici, i tada je situacija jednostavnija. Međutim, pošto je sticajem istorijskih okolnosti naš jezik višenacionalan, mi ga takvim i tretiramo -- kao jednu suštinski našu, ali nadnacionalnu baštinu.)

A da, zaboravih Acanskog koji je pisao statut (ili kako se to vec zove) kluba putnika SRBIJE.

Kiko, duboko me je sramota svega što si rekao.

Sramota me je toliko da ne mogu ni početi da ti odgovaram.

Niko te ne sili da budeš delom ove priče. Voleo bih da promeniš mišljenje i ostaneš sa nama, zaista bih voleo, ali šta ja sada mogu da kažem pa da se to desi? Ako ne vidiš šta radim za Klub, ako do sada nisi uvideo koliko su planinarenja beznačajna u odnosu na velike projekte, Putničke kuće, izdavaštvo i produkciju, šta ja mogu da kažem?

Samo te jedno molim, Kiko. I tebe, i sve članove koji se ne slažu sa politikom promena. Nemojte JAVNO blatiti Klub putnika, prozivati, voditi tračeve. Nemojte to raditi van ovog foruma. Nemojte to raditi van privatnih razgovora. Nemojte to raditi na fejsbuku.

Sramota je.

Ništa nije uništeno :) Želimo samo da uozbiljimo Klub, da sve ovo radimo na jednom mnogo višem, složenijem i, nadam se, društveno odgovornijem nivou.

Da izbegnemo nesporazume, govoriću samo u svoje ime.

Kada sam pokrenuo ovaj sajt imao sam, čini mi se, 24 godine. Planinarenja na kojima se gubimo po šumi, izložba zanimljivih fotografija sa putovanja, pravljenje foruma za razmenu tehničkih informacija o putovanjima, izdavanje knjižice šašavih putničkih anegdota - sve je to za mene tada bilo ogroman izazov i jako me je ispunjavalo.

Sad, jebiga, imam 33 godine, nisam to želeo ali eto dogodilo se. Knjiga šašavih putničkih anegdota je moje detinjstvo i detinjstvo Kluba, ali odmah mogu da vam kažem da je to jedina takva knjiga koju ćemo ikad izdati. Ne možemo sa 33 pisati isto kao što smo pisali sa 24. Niti možemo isto razmišljati i isto se ponašati, zar ne?

Ovo ne znači da postoji nekakav dramatičan zaokret, koji, čini mi se, neki umišljaju. U pitanju je samo tendencija ka produbljivanju.

Svi se mi menjamo, neizbežno. Postajemo (nadam se) bolji u poslovima kojima se bavimo, napredujemo u svojim profesijama, izgrađujemo se kao ljudi i kao stručnjaci, i svoje poslove ne posmatramo danas onako kako smo ih posmatrali kada smo prvi put seli na svoje radno mesto, niti ih radimo sada isto kao što smo ih radili onda. Zbog čega onda zahtevati da u Klubu putnika vlada večiti status quo?

Za mene je status quo gušenje, početak polaganog odumiranja. Nemam baš nikakvu motivaciju da se trudim oko nečega što će egzistirati u statusu quo. Imam potrebu da idem dalje, da vidim šta sve još može da se uradi.

Uradili smo nešto za sve ove godine, ali to nije ni blizu sve što možemo da uradimo. A ako možemo, što se mene tiče, onda i moramo. I ne vidim zašto je to sada toliki problem, i zašto se insistira da Klub ostane u svom detinjstvu, kada je za svakoga od nas detinjstvo odavno prošlo.

Eto kiko, razvedi se od svoje žene, smuvaj se sa svojom prvom simpatijom, jedi do kraja života u menzi i fotokopiraj skripte za ispite, nađi povremeno neki poslić preko studentske zadruge. Zvuči sasvim idiotski, zar ne? A eto, upravo to ti tražiš od mene.

samo sam ziveo u ubedjenju da se to organizuje zbog druzenja,zabave...ali ocigledno su visi interesi u pitanju...

Zabava je precenjena.

samo sam ziveo u ubedjenju da se to organizuje zbog druzenja,zabave...ali ocigledno su visi interesi u pitanju...

Zabava je precenjena.

Drago mi je da si mi objasnio.

Tek sad sam primetio ovaj post,slucajno sam naleteo na njega:

Samo da pomenem sta se desilo sa prevodilackim timom u Couchsurfingu. Dobra stvar je sto su koristili neki softver koji je nudio reci i izraze koji treba da se prevedu. To je proizvoljno popunjavao ko je hteo iz svakog jezickog tima i uvek je pisalo ko je preveo. Periodicno u se usvajali prevodi od strane vodje tima, uz mogucnost primedbi ostalih prevodilaca. To je sve po meni dosta dobro funkcionisalo. Problem je nastao kada se saznalo da americki clanovi tima dobijaju platu za to sto rade, a mi ostali volontiramo (Moglo bi se reci da je to generalno trenutno stanje u svetu kada se uporede odnosi plata i kupovne moci, da oni zaista zaradjuju, a mi prakticno volontiramo za par stotina evra, moderno robovlasnistvo). Onda je nastao totalni raspad. Problem je ma koliko da se nesto dobro krije, sazna se kad-tad. Tako da je prevodilacki tim Couchsurfinga dugo bio u blokadi zbog ovoga. Ni sad ne znam kako se zavrsilo, ali nije bilo dobro.

Nesto slicno se desilo meni,kad sam jedno vreme volontirao na Hospitality Club-u.

Tek mi je naknadno neka zenska iz BeWelcome-a skrenula paznju (i otvorila malo oci) kako se koristi volonterski rad na Hospitality-ju.Neko iz volonterskog rada izvalci solidne novce.Bruka.

Lazare, Urose, u pravu ste. Ja se izvinjavam. Klub Putnika Srbije je bio veliki deo mene, slepo sam bio zaljubljen u njega i onda sam ga izgubio. Sad osecam prazninu. Psiholog mi je reko da kad nesto izgubis treba 40 dana iliti 6 nedelja da se naviknes na taj gubitak ... za 6 nedelja cu mozda opet moci da disem slobodno. Hvala vam na 9 neverovatno lepih godina. PS: Necu da se razvedem, volim svoju zenu. ;-)