Posted March 23, 2014 Ja zaista ne mogu da razumem ljude kako se tako kockaju sa nekim stvarima, pogotovo sto imaju neke zivotne planove i jedna svadba mozda moze da donese probleme, pa cak si spreman i mito da platis. Sa granicnom policijom se nikad ne zna, zavisi na koga natrcis i u kom momentu. Sve je da moze da bude problema i ne mora da bude. Posle kad budes trazio vizu za preseljenje takodje moze da bude problema i ne mora da bude. A ti svesno ides da napravis sebi problem i to sve zbog jedne je...ene karte . Ako kazes da moras da budes na toj svadbi, zar nije jednostavnije kupiti novu kartu za Nemacku jednu nedelju kasnije ili otici autobusom kasnije i vratiti se onako kako si planirao, jer razlika u karti u jednom smeru i davanja mita carini moze da bude nula ili desetak evra. Pitam se da li se isplati da sve vreme dok budes bio tamo budes pod tenzijom sta ce biti na granici i sta je par dana manje ostajanja u Nemackoj prema planovima koje imas u buducnosti. Ponavljam, sve moze da bude glatko i da te niko nista ne pita ali postoji procenat verovatnoce da nesto krene i po zlu, a onda posle je...a nema kajanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 23, 2014 Jeste u pravi si,malo kad sam bolje razmislio ne želim da dajem nikakav mito,ali što se tiče karte ne mogu da uzmem novu kartu jer sam nezaposlen i to ne mogu da priuštim... Jebiga nadam se da neće primetiti!! A Hekata koliko znam ti si udata za Italijana,jel su tebi brojali pečate kad si uzimala vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 23, 2014 hm, nisam udata za italijana, samo smo u vezi preko 12 godina, dakle nikakvu vizu nemam, i za granicnu policiju smo oboje u istom statusu, samo sam mislila bolje nova karta nego mito, jer te svakako nece, da ne licitram bas, bez 50 evra nece pustiti a toliko bi te kostala karta otprilike autobusom u jednom smeru do Nemacke a vratis se kako si planirao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 23, 2014 Ma veruj mi i ja sam hteo da promenim datum pa da idem kasnije i nazovem Wizz Air call centar sat vremena nakon što sam rezervisao kartu(takođe preko call centra) i nisu hteli da mi promene datum jer je bio u pitanju vaučer... Videću na kraju imam još do avgusta dosta vremena... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2014 Jutros sam stigao u Pariz preko hrvatske granice. Hrvati mi nisu ni rec rekli ali me je zato nas SRBIN na izlasku pitao da li imam francusku licnu kartu??? reko nemam! A on, gde ti je pozivno pismo?? Ja mu kazem ova gospodja ispred je moja tetka koja ima sve moguce francuske papire i ja idem kod nje,kaze on ne znam ja tebe bez pozivnog pisma hrvati nece da puste! Umesa se tu moja tetka i puste mene oni(nisu ni imali razlog da me ne puste ali ajde) Kao sto rekoh,sa hrvatima bez problema ali zato slovenciiii...svaku mogucu torbu su pretresali! Da li mi nismo imali srece ili to inace tako rade ne znam, uglavnom sa slovencima nije bilo nimalo prijatno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 Wtf pozivno pismo?! Zar ta institucija još postoji? Da nisi upao u zonu sumraka i obreo se na graničnom prelazu u devedesetim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 Ja sam bezbroj puta isao preko Hrvatske,i nikad do sada nismo vadili stvari kod Slovenaca...uglavnom su ponekad samo Hrvati pregledali..a uvek prazan pasos je bio sumnjiv,tako je kod Madjara Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 Izvestaj sa prelaza za Madjarsku (isla sam za Italiju, samo tranzit kroz Madjarsku) vozom: trazili su mi da pokazem novac, namerno sam im pokazala visa karticu (imala u kesu takodje mnogo vise nego sto je trebalo, samo sam htela da vidim sta ce da traze dalje), onda su mi trazili potvrdu od banke i pokazala, a onda su trazili i osiguranje i pokazala sam im medical asistence karticu, posle su mi trazili da pokazem avio karte povratne jer sam im rekla da sam u tranzitu, a na kraju mi brojali pecate u pasosu nekih 10 minuta. A dva mesta u vozu od mene dvojica cigana (bas ih tako nazivam jer oh tako zovem ceo zivot, recimo Italijani ih zovu zigani i nema problema), iz aviona se vidi da su azilanti (posle me pitali kako da se dovuku do Nemacke) prosli bez problema. Isto to se desilo i sa madjarskim carinicima, ista pitanja i isti tretman prema meni a cigane nisu dirali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 Izvestaj sa prelaza za Madjarsku (isla sam za Italiju, samo tranzit kroz Madjarsku) vozom: trazili su mi da pokazem novac, namerno sam im pokazala visa karticu (imala u kesu takodje mnogo vise nego sto je trebalo, samo sam htela da vidim sta ce da traze dalje), onda su mi trazili potvrdu od banke i pokazala, a onda su trazili i osiguranje i pokazala sam im medical asistence karticu, posle su mi trazili da pokazem avio karte povratne jer sam im rekla da sam u tranzitu, a na kraju mi brojali pecate u pasosu nekih 10 minuta. A dva mesta u vozu od mene dvojica cigana (bas ih tako nazivam jer oh tako zovem ceo zivot, recimo Italijani ih zovu zigani i nema problema), iz aviona se vidi da su azilanti (posle me pitali kako da se dovuku do Nemacke) prosli bez problema. Isto to se desilo i sa madjarskim carinicima, ista pitanja i isti tretman prema meni a cigane nisu dirali. Nije ni čudo što smo tu gde smo, kad su svi slepi i na oči i na um! Ranije vozom na Kelebiji nikad ništa niko nije pitao, samo pogleda pasoš provuče kroz onaj aparat, lupi pečat i ni ćao ni zdravo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 Kakva stoka ali znači dođe ti da im jebeš mater... Ja idem sad za mesec dana u Nemačku i baš se plašim da će me cimati bez veze... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 pa otkud da ne ides za Italiju preko Hrvatske??imas mnogo prevoznika..a i voz istina sa presedanjem.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2014 pa otkud da ne ides za Italiju preko Hrvatske??imas mnogo prevoznika..a i voz istina sa presedanjem.. Kad bi pročitao šta je napisala, možda bi ti bilo jasno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2014 pa otkud da ne ides za Italiju preko Hrvatske??imas mnogo prevoznika..a i voz istina sa presedanjem..Pa recimo, mrzim autobuse , ponekad mrzim klackanje od 18 sati bez presedanja, a ponekad ako za duplo manje para i vremena mogu da stignem negde, onda je dovoljno. Mogu sad da ti napamet kazem i koji prevoznici voze i kojim danima i koje su cene, isto vazi i za voz, ali eto, stalno sam na tim relacijama i ponekad kombinujem, nekad autobus (ako bas odlucim u zadnji moment da putujem), ili ako imam mnogo stvari , a ako nemam, avion je prvi izbor u kombinaciji sa vozom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2014 I sta da nisi imala sve to? Ne bi te pustili da izadjes iz zemlje? Pa jel' to pravno moguce?I zasto bi ljudi putovali sa potvrdom iz banke? U stvari, potvda cega?Moja mama je izasla iz Srbije pre neki i nisu je bas nista pitali ni u Beogradu, ni u Svajcarskoj, cak ni standardno pitanje - gde ide. Nista. Bar penzionere ne maltretiraju. (@termin "zingari" nije bas da nije problem - isto kao kod nas, to je kolokvijalno i pezorativno, u zvanicnim dokumentima i u stampi se koristi termin "rom" ili "nomade") Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2014 Jeste pravno moguće,ako hoće mogu da smisle milion razloga zašto neće da te puste ali u principu ne treba im ni jedan! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2014 I sta da nisi imala sve to? Ne bi te pustili da izadjes iz zemlje? Pa jel' to pravno moguce?I zasto bi ljudi putovali sa potvrdom iz banke? U stvari, potvda cega?Moja mama je izasla iz Srbije pre neki i nisu je bas nista pitali ni u Beogradu, ni u Svajcarskoj, cak ni standardno pitanje - gde ide. Nista. Bar penzionere ne maltretiraju. (@termin "zingari" nije bas da nije problem - isto kao kod nas, to je kolokvijalno i pezorativno, u zvanicnim dokumentima i u stampi se koristi termin "rom" ili "nomade")U februaru sam takodje isla vozom do Budimpeste, samo su pitali gde idem, nista nisu trazili sem sto su pregledali torbu i trazili cigare. U martu sam takodje isla u Italiju autobusom preko Hrvatske, i neke su vratili Slovenci, nasi nisu nista pitali. Ovaj put je bilo drugacije. Potvrda iz banke 24 sata stara sluzi da dokazem da na kartici imam novca, jelte, poznato je da nije problem dobiti visa karticu i da na njoj ne bude nista A i pored svih papira (uvek imam sve sa sobom) postoji mogucnost da me ne puste, jer imaju "diskreciono pravo" kao granicna policija da tako nesto urade bez obrazlozenja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 Kakva stoka ali znači dođe ti da im jebeš mater... Ja idem sad za mesec dana u Nemačku i baš se plašim da će me cimati bez veze...Zašto su stoka? Ljudi rade svoj posao. Jel znaš koliko ima lažnih azilanata iz Srbije? Svako ko ne zna šta će, ide da traži azil po Evropi. Mene ne čudi što su tako rigorozni sa nama. I mi bi bili na njihovom mestu. A sami smo za to krivi, ne drugi. Nisu oni stoka, nego mi, koji lažemo na sve načine, samo da se dograbimo par stotina evra i par meseci nerada. Jad i beda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 (edited) Zašto su stoka? Ljudi rade svoj posao. Jel znaš koliko ima lažnih azilanata iz Srbije? Svako ko ne zna šta će, ide da traži azil po Evropi. Mene ne čudi što su tako rigorozni sa nama. I mi bi bili na njihovom mestu. A sami smo za to krivi, ne drugi. Nisu oni stoka, nego mi, koji lažemo na sve načine, samo da se dograbimo par stotina evra i par meseci nerada. Jad i beda.Pričao sam o našoj policiji a ne o Nemcima! Oni ljudi rade svoj posao,a naša policija nema druga posla nego maltretira ljude kojima je pasoš pun pečata!! Jel ti zaista misliš da ćeš zaustaviti lažne azilante pomoću pozivnog pisma,traženja novca i povratnih karata?? Zna se kako se to rešava ali to bi prvo Nemci i druge zemlje trebalo da reše a ne mi! A treće zna se ko ide da traži azil tamo i kako ti ljudi izgledaju.. Edited April 21, 2014 by gargi821 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 Ne zna se. Nije baš da samo Romi idu da traže azil, među lažnim azilantima ima bar 20% Srba, takođe ima i Albanaca i ko zna još koga. Tako da nije sve crno-belo kao što ''novinari'' pišu.Slažem se da su lažni azilanti problem koji treba rešavati u zemljama koje traže azil, a ne na srpskoj granici. Ovo što naša granična policija radi je apsurdno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 Ne zna se. Nije baš da samo Romi idu da traže azil, među lažnim azilantima ima bar 20% Srba, takođe ima i Albanaca i ko zna još koga. Tako da nije sve crno-belo kao što ''novinari'' pišu.Slažem se da su lažni azilanti problem koji treba rešavati u zemljama koje traže azil, a ne na srpskoj granici. Ovo što naša granična policija radi je apsurdno.Postoji uredba objavljena u Sluzbenom glasniku, mislim u junlu prosle godine (imam je negde u pdf) kojom su definisana prava pogranicnih srpskih organa i u kojoj stoji da mogu da traze rezervaciju hotela , garantno pismo ili vaucer, povratne karte, medicinsko osiguranje, tako da je , zalosno ali je tako, ponasanje pogranicnih organa u skladu sa Zakonom. Svidjalo se to nama ili ne, oni samo postupaju po navedenoj uredbi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 (edited) Evo, Uredba je izasla u Sl. glasnik RS", br. 39/2011:UREDBAO BLIŽEM UREĐIVANJU NAČINA VRŠENJA POLICIJSKIHOVLAŠĆENJA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA GRANIČNEPOLICIJE I DUŽNOSTIMA LICA KOJE PRELAZI DRŽAVNUGRANICU("Sl. glasnik RS", br. 39/2011) Član 1 Radi zaštite interesa Republike Srbije i njenih građana, odnosno sprečavanja zloupotrebe bezviznog režima Evropske unije prema Republici Srbiji, za putovanje u države članice Evropske unije, policijski službenik granične policije može od državljanina Republike Srbije,osim putne ili druge isprave propisane za prelazak državne granice, tražiti i:1) druga odgovarajuća dokumenta kojima se dokazuje svrha putovanja u države članice Evropske unije (potvrda o rezervaciji hotela, potvrda ili vaučer od turističke agencije iliorganizatora putovanja akreditovanih od strane država članica Evropske unije, pozivno odnosno garantno pismo, putno osiguranje, zvaničan dokument izdat od strane nadležnog organa države članice Evropske unije,, povratna karta i sl.);2) dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje za vreme boravka u državama članica Evropske unije (novac, platne kartice, čekovi i sl.), u skladu sa svrhom putovanja;3) druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja, predviđene zakonodavstvom Evropske unije i njenih država članica.Član 2Odredbe člana 1. ove uredbe shodno se primenjuju i na putovanja državljana Republike Srbije u druge države.Član 3Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije". Edited April 22, 2014 by Duya formatiranje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 Ok, pogrešno sam se odrazio Ovo što uredba nalaže je apsurdno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2014 Naravno da je apsurdno, ali je tako i , ne branim pogranicnu, ali oni se samo drze propisa, neko manje, neko vise Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2014 Pozdrav iz Italije. Dosla sam autobusom preko Hrvatske i Slovenije. Ovog puta mi niko nista nije trazio ni pitao. Ni nasi ni Hrvati ni Slovenci, niti su ikog drugog smarali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2014 (edited) Ja sam se zahvaljujuci Hekatinom losem iskustvu za poslednji put malo pripremila Osiguranje i sve ostalo sto bi mogli da traze. Medjutim, niko nista...30.april na 1. maj, Kelebija vozom (naravno, skoro pun zbog praznika), nikog od putnika u kupeu ni nasi ni madjari nisu pitali ni gde ide a kamoli sta drugo... Pravila nema, pa kako se kome zalomi Edited May 12, 2014 by Maslacak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites