Vize za izlazak iz Srbije?

238 posts in this topic

Nekadasnji general granicne policije (javnosti poznat nakon afere "policijski sluzbenik nosi sat od 20 000 evra") a sadasnji predsednik komisije za pracenje bezviznog rezima u izjavi objavljenoj juce u dnevnim novinama:

"Izričito se traži da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom"

Da li sam ja jedina kojoj ovi "uslovi za izlazak iz zemlje" izgledaju isto kao nekadasnji uslovi za dobijanje Sengen vize? Bezvizni rezim se sveo na to da se dokumentacija potrebna za dobijanje vize umesto EU ambasadama podnosi srpskoj granicnoj policiji.

Ne pije to vodu i mislim da od toga nema nista... Ako zaista bude tako 90% Srbije nece moci iz zemlje da izadje!!! Proputovao sam pola Evrope i nikada u zivotu sa sobom nisam imao zdravstveno osiguranje niti su mi ga ikad trazili..

Ti govoris o proslosti i  praksi EU policije. Ja govorim o buducnosti i o (buducoj) praksi srpske policije. Doneta je Uredba o povećanim nadležnostima granične policije i do sada je na osnovu nje 6500 gradjana vec vraceno sa granicnih prelaza. Ne od strane EU, nego od strane srpskih sluzbenika. To je gore nego u vreme sengenskih viza. Tada smo bar mogli da precrtamo EU na karti i da slobodno putujemo u ostatak sveta. Sa novim nadleznostima srpske policije ni Maroko (backpacker style) vise nije izvestan. :mah:

Komentar jednog citaoca u jucerasnjem Blicu:

"Kao sto vidis, vec su ih uveli, samo ih ne izdaje ambasada nego Brka. Putno osiguranje, koliko znam, nije obavezno -mada ga ja uzimam. Mnogi ga ne uzimaju. Novac mogu imati i na viza kartici, zar ne? (21. vek je i berlinski zid je srusen) Mozda imam 100E u novcaniku a ostatak na kartici? Vaucer? Mnogi ljudi odu u inostranstvo i uzmu hotel gde im se svidja, a onda posle par dana promene mesto. Moze li tako? Zasto mora vaucer? Mozda bih da odem do Madjarske na kolace na par sati. Treba li mi vaucer hotela i 1000 Eur? Koliko znam, nekada je pozivno pismo moralo biti original i OVERENO. Znaci, tesko da moze mejlom. A mozda i NEMAM nikoga u Madjarskoj. Moram li platiti hotel i koliko? Par sati je dovoljno ili mora 10? Mozda ce prijatelj da mi da kluceve vikendice... Treba li on da mi posalje pismo iz Madjarske ili Srbije? Kakvi dokazi o vlasnistvu su potrebni? Deseti primerak o placenom porezu? Ne znam sta si htela da kazes, osim da je VLADA postupila i ovaj put potpuno odgovorno... i ocekivano..."

Ne pije to vodu i mislim da od toga nema nista... Ako zaista bude tako 90% Srbije nece moci iz zemlje da izadje!!! Proputovao sam pola Evrope i nikada u zivotu sa sobom nisam imao zdravstveno osiguranje niti su mi ga ikad trazili..

Nisam ni ja nikad uzimao,sve dok nisam polomio ruku i morao u bolnicu na operaciju..a 5 dana boravka kostalo 4500 eur!! Jedva sam se izvukao,jer sam uzeo advokata..Tako da od sada uvek uzimam osiguranje..ionako pare odu na skroz druge gluposti u putu.

Što se tiče pozivnog pisma, bar to važi za Italiju, nikad nije ni moralo da bude overeno, dovoljno je bilo da se pošalje sa kopijom lične karte ili pasoša pozivaoca. Što se tiče ostaloh vrsta smeštaja, sasvim je logično da ako idete negde da ćete i spavati negde. E sad, da, neko traži smeštaj na licu mesta, neko unapred rezerviše, i tu mu može da bude problem, kao i sa jednodnevnim izletima. Ne znam kako će to u praksi funkcionisati, ali sećate li se one afere sa soping turom do Temišvara kad su im tražili da pokažu po 500 eura na granici i kad nisu imali, jednostavno su ih vratili, jer po rumunskom zakonodavstvu, iako nisu u Sengenu, za dan boravka je potrebno 50 eura, ali se to računa tek posle 10. dana, a za boravak do 9 dana je potrebno 500 eura, Dakle, za jednosnevni izlet 500 eura i svaki boravak do 10 dana. Za 11 dana 500+50, za 12 500+100. Meni lično ništa od ovoga nije problem, jer to uvek imam sa sobom jer kad putujem ne volim iznenadjenja i uvek imam plaćen smeštaj. Kad idem u Italiju, neće mi biti problem nabaviti pozivno pismo jer ne spavam u hotelu. Putničko osiguranje je poželjno imati, i to je pitanje svesti a ne obaveze.

Ili vam se više svidja da nam uvedu vize pa da traže isto to i da se još plati viza i zaposleni da izgube još dva radna dana za potrebnu proceduru.

osiguranje nema nikada osim ako mi nij eneophodno za aplikaciju za vizu u nekoj zemlji, istina je da ako ga nemaš neke medicinske intervencije mogu skupo da koštaju ali je isto tako činjenica da ne znam nikoga ko je imao neku intervenciju u inostranstvu a mogao je da prođe samo sa karticom osiguranja, uglavnom nikada nisu poslužile svrsi već su ljidi morali sami da plate troškove lečenja pa po povratku u Srbiju da ganjaju osiguravajuće društvo kod koga su kupili to osiguranje da im refundira troškove. Ali na žalost i to vrelo često bezuspešno.

Novca uvek imam u kešu i to mi nije problem, ali pozivno pismo, vaučer? 23 godine me niko nigde nije vodio (ni jedna agencija) niti želim biti vođena, a budući da gotovo uvek ostajem kod lokalaca preko couchsurfing-a gde god da idem ne znam kako ću to carinicima objasniti i dokazati...

Vaucher moze biti i plaćen hotel ili rezervacija online, tako je bilo i u vreme viza. A sto se tiče CS, jedino da te prijave ljudi kod kojih ideš. Ja tako ne putujem, ali bi možda u tim slučajevima uzimala rezervaciju hotela za jednu noć i otkazivala odmah po štampanju rezervacije

Ovo su ciste gluposti. Zasto mora da bude povratna karta. Sta ako ja putujem vozom do Budimpeste i vracam se za 3 meseca, da uzmem povratnu koja ce da propadne. Zasto da uzmem osiguranje. Moja je stvar kako cu da platim ako se povredim. Vaucer ili pozivno pismo opet glupost. Sto je neko vec rekao sta ako idem na dan negde sto bi ja morao da placam hotel,agenciju... Sredstva za izdrzavanje opet nevidjena glupost. Otkud oni znaju koliko ja ostajem i koliko ja trosim. Mozda je meni dovoljno 50e za 5 dana a mozda 500e. Takodje kao sto je neko vec rekao uveliko se koriste kartice i sto bi ja morao sa sobom da nosim "u dzepu" 500e samo da bi me pustili da predjem granicu. Sve u svemu nevidjene gluposti kao da su azilanti do sada legalno prelazili. Bolje bi im bilo da poostre ulaz azilanata a ne izlaz. Sve u svemu jos ce oni da uvedu da se placa viza da bi mogoa da izidjes, a to ce biti opravdano azilantima opet.

EU birokratija se po ko zna koji put ponaša sitničavo populistički, rasistički i dugoročno autodestruktivno.

Međutim, na nama je da se prilagodimo i pronađemo sve rupe u novim pravilima. Bilo bi dobro da počnemo popisivati iskustva prelaska granice, bilo sa aerodroma bilo sa kopnenih prezala. Tako će nastati neka vrsta uputstva za našu zajednicu.

Ja za 2 dana idem u Sloveniju na izlet jednodnevni, nadam se da necu proci ko ovi pre koji mesec sa Rumunima... Idem sa devojkom, imam osiguranje i za nas dvoje 150 evra, nadam se da nece da me skinu...

za sloveniju treba 70 eura po danu, pa javi kako si prosao :)

Rec je o uvodjenju tihog totalitarizma u Srbiju. Po ugledu na SSSR i slicne zemlje. Mozda ne bi bilo lose da u slicnom duhu uvedu i vize za putovanje po zemlji, to je bilo i kod Sovjeta i u carskoj Rusiji. Uzas.

ne odobravam ovo sto se radi, ali ako ce to da spreci vracanje viza, nemam nista protiv, jer u suprotnom trebace mi isti ti papiri a i gubljenje dva radna dana i novca za put do BGD i za placanje vize. A i sami smo svedoci i na ovom forumu da ima ne mali broj ljudi koji zloupotrebljava bezvizni rezim, tako da me nista ne cudi, ali i ne uznemirava previse.

Nije isto zloupotrebiti bezvizni rezim i otici u EU(Nemacku) da trazis azil... Jebe se Nemcima da li ces ti da ostanes tamo 90 dana ili 180 dana pa da izgubis pasos ili neke druge fore ono sto njima smeta je da odes tamo trazis azil i onda dok se sve to ne resi dobijas lepu svotu novca od njih.. Al ove mere su cista glupost da se ne lazemo! Sta sad meni koji u Nemackoj imam devojku koja ima svoj stan i radi i sve meni treba ako ocu da odem na mesec dana tamo 1500 eura... Odakle mi tolike pare  :maddd:

Evropska rasistička politika prema migrantima mnogo je veći problem od šačice domaćih nesretnika koji formalno zloupotrebljavaju bezvizni režim, a uglavnom se samo spasavaju gladi i rade ono što bi svako na njihovom mestu radio.

Migracije čine prirodan tok istorije. Migranti hrle u Evropu jer se u njihovim zemljama -- a uglavnom bivšim evropskim kolonijama koje evropske sile i danas eksploatišu, uglavnom na štetu meštana -- dešavaju ratovi i bolesti, suše, poplave i neviđene surovosti. Eto šta je globalizacija: granice ne postoje za robu i novac, ali su itekako dignute za ljude.

http://www.walkingbutterfly.com/wp-content/uploads/2010/12/walledworld.jpg

Naravno da se u Evropu ne mogu doseliti svi koji to žele, tek tako, odjednom, ali građenje rigidnog zida oko Unije ne samo što je nemoralno, nego je i neodrživo. Videli smo kako su prošli svi istorijski zidovi.

Nije isto zloupotrebiti bezvizni rezim i otici u EU(Nemacku) da trazis azil... Jebe se Nemcima da li ces ti da ostanes tamo 90 dana ili 180 dana pa da izgubis pasos ili neke druge fore ono sto njima smeta je da odes tamo trazis azil i onda dok se sve to ne resi dobijas lepu svotu novca od njih.. Al ove mere su cista glupost da se ne lazemo! Sta sad meni koji u Nemackoj imam devojku koja ima svoj stan i radi i sve meni treba ako ocu da odem na mesec dana tamo 1500 eura... Odakle mi tolike pare  :maddd:

meni je momak italijan, i godinama to traje, i kad su nam trebale vize, ali nikad nisam mogla ostati mesec dana jer sam zaposlena. U prvo vreme mi je pozajmljivao novac da imam da pokazem na granici, posle nije trebalo.

Sto se tice onih za azil, naravno da je to druga prica, ali ne verujem da Svabama odgovara i rad na crno i to je zloupotreba bezviznog rezima.

I u Nemackoj i u Italiji,Francuskoj,Spaniji itd itd...rad na crno postoji,odgovaralo to nekom ili ne. Nigde sistem nije toliko savrsen pa da sve funkcionise savrseno. Ja radim 6 god na crno ne zato sto hocu i volim nego zato sto divni vlasnik nece da me prijavi, ne isplati mu se kaze.

I planiram za par meseci da idem za Francusku, da radim da bi mogao da izdrzavam sebe i porodicu jer to sa platom ovde od 200e stvarno ne mogu da izvedem ni na papiru, plus za nedelju dana slavim jubilarnih 8 godina na birou. Jel to nekog briga? Ne.

Drugari javljajte kako ste prosli na granici.  pijjj

Možda ja nešto ne kontam, ali hajde da pitam.

Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom - navodi Banović.

Recimo, ja sad hoću da odem u Mađarsku, iz nje da odem u Ukrajinu, a iz Ukrajine u Rusiju, i onda da u Rusiji vidim da li mi se više ide u Kazahstan ili Mongoliju, a odatle možda u Kinu, ko zna, a možda se odmah vratim iz Mađarske, ako mi tako dune. I sad mi na granici traže zdravstveno osiguranje. Na koliko dana? Na nedelju, dve nedelje, mesec, dve godine? Kako oni znaju koliko ću ja ostati?

Pozivno pismo - aj dobro, ako neću da idem sa agencijom, moram naći nekoga u Mađarskoj da mi pošalje pozivno pismo, a verovatno mogu i u Ukrajini, Rusiji, možda čak i u Mongoliji. To je još i okej, kažem samo tranzitiram, neću se zadržavati u Mađarskoj, pustite me da prođem, neću tamo ni spavati, evo pozvali me u Azerbejdžan, šta se vas tiče što ja idem ovim putem.

Povratna karta - kako? Odakle? Povratna karta iz Mađarske ili sa Tajlanda?

Sredstva za izdržavanje - kako granični policajac zna koliko ću ja dana ostati? Kada se vraćate, gospodine? Večeras, evo imam novca za jedan dan. I vratim se za dva meseca, jer sam otišao u Mongoliju. Kada se vraćate, gospodine? Ne znam, možda za tri dana, možda za šest meseci, idem na put oko sveta. I šta ćemo sad? Da li imate pare za put oko sveta, gospodine? Da, evo imam dve hiljade evra u kešu, nosim ih u zadnjem džepu.

Od svih ovih stvari, jedino je to pozivno pismo nešto što realno mogu da traže. Sve ostalo je čista glupost, izvadiš najmanje zdravstveno osiguranje koje možeš, staviš sto evra u džep i uzmeš povratnu vozom od Subotice do Segedina. Moguće je - a usuđujem se reći i izvesno - da će na delu biti i izvesna doza (rasnog?) profilisanja, tj. da će vraćati Rome ili već bilo koga ko deluje kao potencijalni lažni azilant, a propuštati bele anglosaksonske protestante ili koga već.

To svakako nije dobro za nas, jer mi na putovanju, kad nas čovek pogleda, ne delujemo baš kao poslovni ljudi koji su krenuli na važan sastanak  :(

Razumem da se stice utisak da je ovo samo problem Srbije kao i da se to uglavnom desava putnicima iz manje razvijenih zemalja, medjutim mislim da postoji i drugi aspekt, a to je povecana kontrola i birokratizacija kretanja ljudi svuda, ne samo u Srbiji i Evropi.

Ne znam ko je poceo, ali sada masa zemalja zahteva da se po dolasku ispuni kartoncic sa podacima iz pasosa, plus koliko se dugo planira boravak i gde ce se ostati. Ako se ne popuni taj deo onda ce sigurno slediti pitanja granicara.

U Australiji svi putnici (i drzavljani) koji ulaze i izlaze moraju da ispune taj karton. Ko stalno boravi u Australiji mora pri svakom izlasku da se opredeli da li ide privremeno i koliko, ili trajno napusta zemlju (ovo se koristi za racunanje poreza).

Takodje, na stranu kako bi trebalo da bude, cinjenica da drzavljaninu zemlje X nije potrebna viza, ili je potrebna pa mu je izdata de facto NE garantuje ulazak u zemlju. To sto negde ne traze da pokazete povratnu kartu ne mora da znaci da je ta zemlja slobodarska, vec je taj povratni let vec unapred zabelezen kao podatak  cim ste kupili kartu. Jaz u raspodeli resursa se povecava pa prema tome povecavace se i regulacija kretanja ljudi.

Ne znam ko je poceo, ali sada masa zemalja zahteva da se po dolasku ispuni kartoncic sa podacima iz pasosa, plus koliko se dugo planira boravak i gde ce se ostati. Ako se ne popuni taj deo onda ce sigurno slediti pitanja granicara.

Po dolasku, Noskich, po dolasku. Kada sam postavljala temu nisam nameravala da ona postane podloga za postove tipa "ranije (tj. dok su vize izdavale ambasade) sam morala da idem za Beograd i da gubim dva dana od posla, tako da mi vise odgovara ova nova situacija (da mi vizu izdaje brka)."

Barikada na ulasku je bivalo i bice. Mi smo se sa njima suocavali protekle dve i kusur decenije, sasvim dovoljno da se covek navikne. Ono na sta sam ja pokusala da skrenem paznju (a sto je paznji forumasa ocigledno promaklo) je da se susrecemo sa novim fenomenom - barikadama na izlasku. Sto nas stavlja rame uz rame sa gradjanima pokojnog SSSR-a i sadasnje Severne Koreje. Uslovi koji moraju da se ispune za izlazak iz zemlje su vazeca putna isprava i odsustvo poternice za doticnim licem. Svako drugo uslovljavanje izlaska iz Srbije treba da se nadje na radnom stolu suda u Strazburu. Nije mi jasno kako ljudi mogu da svrstavaju uslove za ulazak u stranu zemlju u isti kos sa uslovima za IZLAZAK iz sopstvene.

Kako moze izlazak iz zemlje da bude uslovljen stvarima (pozivno pismo, osiguranje, itd) koje nisu obavezne vec stvar licnog izbora. Kako moze policiji da se daje diskreciono pravo pustanja IZ zemlje koja se po stepenu korupcije nalazi na zavidnom, vrlo visokom mestu. Ako ovo dopustimo, uskoro nece samo njihov general vec ce svi skupa sa njim nositi satove od 20 000 evra.

Svi od rodjenja zivimo sa restrikcijom ulaska u tudje kuce. Ali ako nam se, kao punoletnim licima, zabrani izlazak iz sopstvene onda je to posao za sud. U ovom slucaju medjunarodni sud za ljudska prava.

Po dolasku, Noskich, po dolasku.

Hajde onda da ponovimo. Ja kao drzavljanin Australije svaki put kada NAPUSTAM svoju zemlju I ulazim u nju moram da ispunim listic, ovo je listic za izlazak:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Outgoing_Passenger_Card_Australia.jpg

Ako odaberem opciju da idem privremeno, a nemam povratnu kartu definitivno cu biti ispitivan. Ne znam da li bi me vratili jer nikada do sada nisam isao bez povratne karte, ali cak i sa njom su me pitali gde idem i zasto idem.

Svakako slažem se da je glupo to što traže pri izlasku iz zemlje, ali garantujem ti da kad budeš, ako budeš, letela za Istanbul recimo, niko ti na izlasku neće tražiti ništa od svega navedenog, niti za Tunis recimo, ali oni pokušavaju očigledno na neki način da spreče azilante za EU, to jeste posao recimo madjarskih carinika a ne naših, kao što i nama govore kako treba da rešimo problem sa Romima, i ako bi pokušali da ih sprečimo da izadju izzemlje, to bi bila diskriminacija. Kad Francuzi isele bagerima komplet romska naselja, onda nema problema. Dakle to što će naši ljudi na granici  raditi je to da neće smarati SVE ljude, nego će primenjivati propise na onima koji su problematični (a verujem da oni jako dobro znaju ko su potencijalni azilanti a ko ne). To je moje mišljenje. I na karju krajeva što mni neko u Engleskoj ne dopusti da se ukrcam u avion za Ameriku ako nemam americku vizu? To bi bilo slično ovom, jer zaboga šta se njih tiče ako me ne puste u Ameriku (znam znam odgovor, jer bi aviokompanija morala da snosi moj povratak u Englesku ako me ne puste), ali se nadam da svi znate o čemu se ovde radi, ili najbolje d nam lupe vize pa da slobodno izlazimo iz Srbije, samo ako nemamo vizu nećemo gde imati da udjemo.